sâmbătă, iulie 24, 2021

Cercetarea, Darwin și competența în PSD

Joia trecută a fost o zi și cu suspans, și cu ocazii de amuzament pentru românii care (mai) sunt cât de cât interesați de mersul cercetării științifice în România. Premierul Viorica Dăncilă a făcut cunoscut numele celui propus să ocupe fotoliul de ministru de resort. E vorba despre dl. Nicolae Hurduc, decan al Facultății de Ingineria și Protecția Mediului, din cadrul Universității „Gheorghe Asachi” din Iași.
Numai la auzul numelui orașului din care provine dl. Hurduc, am avut o tresărire. E de sperat că domnia-sa e, totuși, altfel decât dl. Tudorel Toader. Care, pe lângă dezastrul din justiție, pe lângă dezonorarea sistematică a ocupației de profesor universitar, a reușit și marea performanță de a aduce grave atingeri prestigiului Universității „Alexandru Ioan Cuza”, al cărei rector suspendat este. Suspendat, suspendat, însă dl. Toader își arogă mereu dreptul de a folosi pe mai departe și la discreție cabinetul de rector, loc unde, pesemne, reflectează la năstrușniciile pe care le va comite și pe mai departe, dar și de unde acordă interviuri imundului post de televiziune Antena 3, al cărui client și oaspete preferat este.
Revenind la dl. Hurduc, după orașul de proveniență, m-au șocat fotografiile care îl înfățișează a fi un profesor puțin altfel. Cel puțin la capitolul vestimentație. Mai apoi am aflat că altfelismul d-lui Hurduc este unul considerabil. Domnia-sa nutrește îndoieli profunde legate de teoria darwinistă, iar gândul m-a dus instantaneu la posibilitatea ca PSD să inițieze un referendum și pe această temă.
Dincolo de toate aceste aspecte, hai să le spunem savuroase, nu putem decât să apreciem curajul d-lui Hurduc de a prelua un minister care, se vede cu ochiul liber, că face parte din categoria celor care mai mult încurcă prioritățile coaliției PSD-ALDE. A avut el, Ministerul cu pricina, o alocație bugetară precară, atunci când s-a întocmit și s-a votat bugetul de stat pe anul 2018, însă la rectificarea recentă dl. Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor publice supervizat de specialistul în tablouri, morminte și activități nocturne în cimitire, Darius Vâlcov despre care dl. Dragnea ne-a dat toaote asigurările că “e un om de o valoare rară” a avut grijă să îi mai diminueze din fonduri. Aceasta, după ce legea salarizării unitare, gândită de super-inteligenta poliglotă Lia Olguța Vasilescu ot Craiova, a discriminat grav cercetătorii.
Interesant este și faptul că numele d-lui Nicolae Hurduc pare a fi fost scos din joben de d-na Viorica Dăncilă. Jobenul ei sau cel al marelui iluzionist, Liviu Nicolae Dragnea. Cu doar câteva ore înainte, numele d-lui Daniel Breaz, rector al Universității „1 Decembrie” din Alba Iulia, era dat drept sigur pentru calitatea de succesor al demisionarului domn Nicolae Burnete.
Dl. Breaz reprezintă o nouă stea pe firmamentul PSD, este socotit drept un vector de imagine al partidului, este perceput drept un pesedist radical, ceva mai spălățel și mai manierat totuși decât dl. Codrin Ștefănescu, și un susținător de seamă al d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Să nu uităm că organizația PSD Alba s-a numărat printre acelea care i-au stat aproape președintelui PSD la ora răzmeriței de dinaintea și din cursul CEXn-ului de pomină din luna septembrie. Să fi vrut oare ambițiosul domn Breaz un post de mai mare anvergură decât acela de rector? Să creadă oare dl. Brează că e prea puțin pentru domnia-sa un minister cu o vizibilitate fatalmente redusă? Sau să fie dl. Breaz alesul pentru funcția mult mai importantă de ministru al Educației?
Cert e doar un singur lucru. Că zilele acestea în PSD, dar și în întreaga coaliție se joacă alba-neagra. Se dau, se promit, se negociază și se retrag posturi guvernamentale. În funcție de criterii eminamente politice. Cel al competenței este străin înaltei ierarhii a PSD.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. In buna traditie a partidului comunist roman, al cariui succesor se dovedeste a fi partidul social democrat, reprezentat prin dl Liviu Nicolae Dragnea, nu se mai pune problema competentei cam de multa vreme ci doar a atasamentului neabatut fata de ,, valorile” social-democratiei de tip nou,” ,,valori” care sunt dobandite o data cu obtinerea carnetului de partid. Carte multa nu se cere, pricepere nici atat(s-a dovedit cu ocazia celor doua remanieri guvernamentale) ci doar supunere neconditionata fata fe sef, care gandeste pentru toti. Oricine ,, misca-n front”isi pierde calitatile conferite de carnet.

  2. „Numai la auzul numelui orașului din care provine dl. Hurduc, am avut o tresărire”

    Nu mi se pare o noutate: si inainte de 1989, ne intrebam despre orasul/localitatea de unde provine cel numit pentru of functie.

    Pare a fi ceva specific romanesc.

  3. Ce-mi plac oamenii care fac generalizari. Un ticalos e pus Ministrul al Justiltiei de alti ticalosi si dintr-o data orasul din care provine e demn de dispret. Gandirea in clisee dauneaza grav inteligentei.

  4. Hurduc crede ca noi venim din alta lume si ca avem origini extraterestre. Lasati-ma sa cred ca extratereștrii nu -si distrug statul de drept si justitia asa cum o face noi. Domnul Hurduc crede ca noi venim dintr-un univers paralel. Stiu ca e la moda statul paralel, insa nu stiu sincer cine este mai paralel cu lumea, guvernul sau noi ceilalti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro