vineri, ianuarie 22, 2021

Cercetarea, Darwin și competența în PSD

Joia trecută a fost o zi și cu suspans, și cu ocazii de amuzament pentru românii care (mai) sunt cât de cât interesați de mersul cercetării științifice în România. Premierul Viorica Dăncilă a făcut cunoscut numele celui propus să ocupe fotoliul de ministru de resort. E vorba despre dl. Nicolae Hurduc, decan al Facultății de Ingineria și Protecția Mediului, din cadrul Universității „Gheorghe Asachi” din Iași.
Numai la auzul numelui orașului din care provine dl. Hurduc, am avut o tresărire. E de sperat că domnia-sa e, totuși, altfel decât dl. Tudorel Toader. Care, pe lângă dezastrul din justiție, pe lângă dezonorarea sistematică a ocupației de profesor universitar, a reușit și marea performanță de a aduce grave atingeri prestigiului Universității „Alexandru Ioan Cuza”, al cărei rector suspendat este. Suspendat, suspendat, însă dl. Toader își arogă mereu dreptul de a folosi pe mai departe și la discreție cabinetul de rector, loc unde, pesemne, reflectează la năstrușniciile pe care le va comite și pe mai departe, dar și de unde acordă interviuri imundului post de televiziune Antena 3, al cărui client și oaspete preferat este.
Revenind la dl. Hurduc, după orașul de proveniență, m-au șocat fotografiile care îl înfățișează a fi un profesor puțin altfel. Cel puțin la capitolul vestimentație. Mai apoi am aflat că altfelismul d-lui Hurduc este unul considerabil. Domnia-sa nutrește îndoieli profunde legate de teoria darwinistă, iar gândul m-a dus instantaneu la posibilitatea ca PSD să inițieze un referendum și pe această temă.
Dincolo de toate aceste aspecte, hai să le spunem savuroase, nu putem decât să apreciem curajul d-lui Hurduc de a prelua un minister care, se vede cu ochiul liber, că face parte din categoria celor care mai mult încurcă prioritățile coaliției PSD-ALDE. A avut el, Ministerul cu pricina, o alocație bugetară precară, atunci când s-a întocmit și s-a votat bugetul de stat pe anul 2018, însă la rectificarea recentă dl. Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor publice supervizat de specialistul în tablouri, morminte și activități nocturne în cimitire, Darius Vâlcov despre care dl. Dragnea ne-a dat toaote asigurările că “e un om de o valoare rară” a avut grijă să îi mai diminueze din fonduri. Aceasta, după ce legea salarizării unitare, gândită de super-inteligenta poliglotă Lia Olguța Vasilescu ot Craiova, a discriminat grav cercetătorii.
Interesant este și faptul că numele d-lui Nicolae Hurduc pare a fi fost scos din joben de d-na Viorica Dăncilă. Jobenul ei sau cel al marelui iluzionist, Liviu Nicolae Dragnea. Cu doar câteva ore înainte, numele d-lui Daniel Breaz, rector al Universității „1 Decembrie” din Alba Iulia, era dat drept sigur pentru calitatea de succesor al demisionarului domn Nicolae Burnete.
Dl. Breaz reprezintă o nouă stea pe firmamentul PSD, este socotit drept un vector de imagine al partidului, este perceput drept un pesedist radical, ceva mai spălățel și mai manierat totuși decât dl. Codrin Ștefănescu, și un susținător de seamă al d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Să nu uităm că organizația PSD Alba s-a numărat printre acelea care i-au stat aproape președintelui PSD la ora răzmeriței de dinaintea și din cursul CEXn-ului de pomină din luna septembrie. Să fi vrut oare ambițiosul domn Breaz un post de mai mare anvergură decât acela de rector? Să creadă oare dl. Brează că e prea puțin pentru domnia-sa un minister cu o vizibilitate fatalmente redusă? Sau să fie dl. Breaz alesul pentru funcția mult mai importantă de ministru al Educației?
Cert e doar un singur lucru. Că zilele acestea în PSD, dar și în întreaga coaliție se joacă alba-neagra. Se dau, se promit, se negociază și se retrag posturi guvernamentale. În funcție de criterii eminamente politice. Cel al competenței este străin înaltei ierarhii a PSD.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. In buna traditie a partidului comunist roman, al cariui succesor se dovedeste a fi partidul social democrat, reprezentat prin dl Liviu Nicolae Dragnea, nu se mai pune problema competentei cam de multa vreme ci doar a atasamentului neabatut fata de ,, valorile” social-democratiei de tip nou,” ,,valori” care sunt dobandite o data cu obtinerea carnetului de partid. Carte multa nu se cere, pricepere nici atat(s-a dovedit cu ocazia celor doua remanieri guvernamentale) ci doar supunere neconditionata fata fe sef, care gandeste pentru toti. Oricine ,, misca-n front”isi pierde calitatile conferite de carnet.

  2. „Numai la auzul numelui orașului din care provine dl. Hurduc, am avut o tresărire”

    Nu mi se pare o noutate: si inainte de 1989, ne intrebam despre orasul/localitatea de unde provine cel numit pentru of functie.

    Pare a fi ceva specific romanesc.

  3. Ce-mi plac oamenii care fac generalizari. Un ticalos e pus Ministrul al Justiltiei de alti ticalosi si dintr-o data orasul din care provine e demn de dispret. Gandirea in clisee dauneaza grav inteligentei.

  4. Hurduc crede ca noi venim din alta lume si ca avem origini extraterestre. Lasati-ma sa cred ca extratereștrii nu -si distrug statul de drept si justitia asa cum o face noi. Domnul Hurduc crede ca noi venim dintr-un univers paralel. Stiu ca e la moda statul paralel, insa nu stiu sincer cine este mai paralel cu lumea, guvernul sau noi ceilalti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Transgenderii, „Dezastru al unor oameni fără Dzeu”?

Îi mai țineți minte pe CpFeii ăia cu mîna pe cruce și familia-n gură care puseseră de-un referendum acum vreo doi ani...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.