joi, ianuarie 27, 2022

Cercetarea, Darwin și competența în PSD

Joia trecută a fost o zi și cu suspans, și cu ocazii de amuzament pentru românii care (mai) sunt cât de cât interesați de mersul cercetării științifice în România. Premierul Viorica Dăncilă a făcut cunoscut numele celui propus să ocupe fotoliul de ministru de resort. E vorba despre dl. Nicolae Hurduc, decan al Facultății de Ingineria și Protecția Mediului, din cadrul Universității „Gheorghe Asachi” din Iași.
Numai la auzul numelui orașului din care provine dl. Hurduc, am avut o tresărire. E de sperat că domnia-sa e, totuși, altfel decât dl. Tudorel Toader. Care, pe lângă dezastrul din justiție, pe lângă dezonorarea sistematică a ocupației de profesor universitar, a reușit și marea performanță de a aduce grave atingeri prestigiului Universității „Alexandru Ioan Cuza”, al cărei rector suspendat este. Suspendat, suspendat, însă dl. Toader își arogă mereu dreptul de a folosi pe mai departe și la discreție cabinetul de rector, loc unde, pesemne, reflectează la năstrușniciile pe care le va comite și pe mai departe, dar și de unde acordă interviuri imundului post de televiziune Antena 3, al cărui client și oaspete preferat este.
Revenind la dl. Hurduc, după orașul de proveniență, m-au șocat fotografiile care îl înfățișează a fi un profesor puțin altfel. Cel puțin la capitolul vestimentație. Mai apoi am aflat că altfelismul d-lui Hurduc este unul considerabil. Domnia-sa nutrește îndoieli profunde legate de teoria darwinistă, iar gândul m-a dus instantaneu la posibilitatea ca PSD să inițieze un referendum și pe această temă.
Dincolo de toate aceste aspecte, hai să le spunem savuroase, nu putem decât să apreciem curajul d-lui Hurduc de a prelua un minister care, se vede cu ochiul liber, că face parte din categoria celor care mai mult încurcă prioritățile coaliției PSD-ALDE. A avut el, Ministerul cu pricina, o alocație bugetară precară, atunci când s-a întocmit și s-a votat bugetul de stat pe anul 2018, însă la rectificarea recentă dl. Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor publice supervizat de specialistul în tablouri, morminte și activități nocturne în cimitire, Darius Vâlcov despre care dl. Dragnea ne-a dat toaote asigurările că “e un om de o valoare rară” a avut grijă să îi mai diminueze din fonduri. Aceasta, după ce legea salarizării unitare, gândită de super-inteligenta poliglotă Lia Olguța Vasilescu ot Craiova, a discriminat grav cercetătorii.
Interesant este și faptul că numele d-lui Nicolae Hurduc pare a fi fost scos din joben de d-na Viorica Dăncilă. Jobenul ei sau cel al marelui iluzionist, Liviu Nicolae Dragnea. Cu doar câteva ore înainte, numele d-lui Daniel Breaz, rector al Universității „1 Decembrie” din Alba Iulia, era dat drept sigur pentru calitatea de succesor al demisionarului domn Nicolae Burnete.
Dl. Breaz reprezintă o nouă stea pe firmamentul PSD, este socotit drept un vector de imagine al partidului, este perceput drept un pesedist radical, ceva mai spălățel și mai manierat totuși decât dl. Codrin Ștefănescu, și un susținător de seamă al d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Să nu uităm că organizația PSD Alba s-a numărat printre acelea care i-au stat aproape președintelui PSD la ora răzmeriței de dinaintea și din cursul CEXn-ului de pomină din luna septembrie. Să fi vrut oare ambițiosul domn Breaz un post de mai mare anvergură decât acela de rector? Să creadă oare dl. Brează că e prea puțin pentru domnia-sa un minister cu o vizibilitate fatalmente redusă? Sau să fie dl. Breaz alesul pentru funcția mult mai importantă de ministru al Educației?
Cert e doar un singur lucru. Că zilele acestea în PSD, dar și în întreaga coaliție se joacă alba-neagra. Se dau, se promit, se negociază și se retrag posturi guvernamentale. În funcție de criterii eminamente politice. Cel al competenței este străin înaltei ierarhii a PSD.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. In buna traditie a partidului comunist roman, al cariui succesor se dovedeste a fi partidul social democrat, reprezentat prin dl Liviu Nicolae Dragnea, nu se mai pune problema competentei cam de multa vreme ci doar a atasamentului neabatut fata de ,, valorile” social-democratiei de tip nou,” ,,valori” care sunt dobandite o data cu obtinerea carnetului de partid. Carte multa nu se cere, pricepere nici atat(s-a dovedit cu ocazia celor doua remanieri guvernamentale) ci doar supunere neconditionata fata fe sef, care gandeste pentru toti. Oricine ,, misca-n front”isi pierde calitatile conferite de carnet.

  2. „Numai la auzul numelui orașului din care provine dl. Hurduc, am avut o tresărire”

    Nu mi se pare o noutate: si inainte de 1989, ne intrebam despre orasul/localitatea de unde provine cel numit pentru of functie.

    Pare a fi ceva specific romanesc.

  3. Ce-mi plac oamenii care fac generalizari. Un ticalos e pus Ministrul al Justiltiei de alti ticalosi si dintr-o data orasul din care provine e demn de dispret. Gandirea in clisee dauneaza grav inteligentei.

  4. Hurduc crede ca noi venim din alta lume si ca avem origini extraterestre. Lasati-ma sa cred ca extratereștrii nu -si distrug statul de drept si justitia asa cum o face noi. Domnul Hurduc crede ca noi venim dintr-un univers paralel. Stiu ca e la moda statul paralel, insa nu stiu sincer cine este mai paralel cu lumea, guvernul sau noi ceilalti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro