sâmbătă, septembrie 18, 2021

Certitudini îngrijorătoare la începutul anului 2019

Nu deținem o cifră exactă a românilor stabiliți în străinătate. Nu știm câți dintre aceștia au plecat din țară îndată după 1989, mai întâi din rațiuni economice, în căutarea unui trai mai bun, mai apoi din cauza mineriadelor, a teoriilor despre democrația originală ale lui Ion Iliescu, tătucul FSN, ori fiindcă și-au dat seama că țara nu va suferi o democratizare autentică niciodată.
Nu știm cu exactitate nici câți români au plecat din țară, fără nici cel mai mic gând de a reveni vreodată, altfel decât în vizită la rude și la prieteni, din ianuarie 2017, atunci când puterea a fost preluată de guvernarea tot mai anti-democratică PSD-ALDE. O guvernare care a sluțit încă și mai tare esența democrației, a transformat în folos propriu legile justiției, a declanșat o primejdioasă ofensivă împotriva valorilor europene, a adoptat un limbaj din ce în ce mai agresiv, tot mai evident împrumutat din discursul de esență național-comunistă al lui Ceaușescu și o conduită care nu poate să nu te ducă cu gândul la anii în care se pregătea instaurarea dictaturii proletariatului. Nu mai departe decât în ziua de 2 ianuarie pe gura atât de limitatului intelectual ministru al Finanțelor publice, dl. Eugen Orlando Teodorovici, insul care seamănă teribil cu un gurist ceva mai spălățel din barurile de dinainte de Tezele din iulie 1971, a scăpat prostia sancționării jurnaliștilor. Care, după mintiuca domniei-sale, citând un senator al României, ar pune în circulație informații false. Un indiciu clar că libertatea presei se află în mare primejdie și aceasta, culmea!, chiar în anul în care România a preluat pentru șase luni președinția Consiliului European.
Nu știm, în consecință, dacă sunt cu adevărat acoperite în fapte aserțiunile în conformitate cu care România se situează, la capitolul migrație, pe locul al doilea în lume, după Siria.
Certe sunt doar două lucruri. Și anume că: 1. Tot mai mulți români se gândesc la soluția emigrării și nu doar fiindcă ar fi în căutarea prosperității economice, ci fiindcă se întreabă ce viitor mai pot avea ei și copiii lor într-o țară cu un tot mai scăzut apetit democratic și 2. Este din ce în ce mai evident că pentru echipa de extracție mafiotă care exercită astăzi puterea în România lumina vine iarăși de la Răsărit. Adică de la Moscova lui Putin. Dar și de la Ankara lui Erdogan și de la Budapesta lui Orbán.
Desigur, nu este deloc neimportant numărul în creștere al celor care se gândesc ori care chiar își iau lumea în cap. O fac, asumându-și nenumărate riscuri printre care și acela al recrudescenței curentelor naționaliste chiar și în cele mai civilizate țări ale Uniunii Europene. O fac știind că nu sunt așteptați de comitete de primire, că slujbele se găsesc greu și se păstrează cu eforturi. Însă și mai îngrijorător e faptul că marea majoritate a acestora este reprezentată de tineri, de oameni cu calificare superioară, de posesori de diplome universitare adevărate, obținute de la instituții de învățământ superior de bună calitate. Nu de la fabricile de diplome de unde și-au achizionat tot felul de certificate universitare fără acoperire în adevărată știință de carte marea majoritate a parlamentarilor Puterii ori a componenților echipei guvernamentale. E vorba despre oameni care nu cred în discursurile naționalist-patriotarde ale lui Dragnea &co, în promisiunile că va urma prosperitatea dacă guvernanții au declanșat prigoana împotriva băncilor și multi-naționalelor, care s-au săturat să aștepte punerea în practică a măsurilor adevărate care sunt prorogate de la un an la altul. Care se tem de perspectiva că mașina de propagandă intens furajată din banii PSD își va îndeplini misiunea și îl va trimite la Cotroceni pe infractorul Dragnea, Care văd că a devenit până și pentru atâta de critica doamnă Andronescu o veritabilă lumină după ce i-a îndeplinit pofta de o instala iarăși în fotoliul de ministru.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Foarte adevarat ce spuneti, mai ales in ce priveste situatia joburilor in tarile din vest. Este din ce in ce mai greu sa-ti gasesti un job inalt calificat in vest. Insa este trist faptul ca acesti oameni pleaca din cauza norilor negri care se aduna pe cerul Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România, septembrie 2021: radiografia unui impas

Septembrie 2021 este, în România, momentul unui alt impas istoric. Scenele de pugilat din Parlament, isteria mediatică, confuzia guvernamentală, toate acestea sunt...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Era post-Merkel și soarta est-europenilor: continuarea integrării europene și restabilirea integrității teritoriale

Germania pășește inevitabil în direcția unei tranziții politice de importanță majoră, provocată de sfârșitul guvernării cancelarului Angela Merkel, care a durat neîntrerupt...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.