sâmbătă, august 15, 2020

Certitudini îngrijorătoare la începutul anului 2019

Nu deținem o cifră exactă a românilor stabiliți în străinătate. Nu știm câți dintre aceștia au plecat din țară îndată după 1989, mai întâi din rațiuni economice, în căutarea unui trai mai bun, mai apoi din cauza mineriadelor, a teoriilor despre democrația originală ale lui Ion Iliescu, tătucul FSN, ori fiindcă și-au dat seama că țara nu va suferi o democratizare autentică niciodată.
Nu știm cu exactitate nici câți români au plecat din țară, fără nici cel mai mic gând de a reveni vreodată, altfel decât în vizită la rude și la prieteni, din ianuarie 2017, atunci când puterea a fost preluată de guvernarea tot mai anti-democratică PSD-ALDE. O guvernare care a sluțit încă și mai tare esența democrației, a transformat în folos propriu legile justiției, a declanșat o primejdioasă ofensivă împotriva valorilor europene, a adoptat un limbaj din ce în ce mai agresiv, tot mai evident împrumutat din discursul de esență național-comunistă al lui Ceaușescu și o conduită care nu poate să nu te ducă cu gândul la anii în care se pregătea instaurarea dictaturii proletariatului. Nu mai departe decât în ziua de 2 ianuarie pe gura atât de limitatului intelectual ministru al Finanțelor publice, dl. Eugen Orlando Teodorovici, insul care seamănă teribil cu un gurist ceva mai spălățel din barurile de dinainte de Tezele din iulie 1971, a scăpat prostia sancționării jurnaliștilor. Care, după mintiuca domniei-sale, citând un senator al României, ar pune în circulație informații false. Un indiciu clar că libertatea presei se află în mare primejdie și aceasta, culmea!, chiar în anul în care România a preluat pentru șase luni președinția Consiliului European.
Nu știm, în consecință, dacă sunt cu adevărat acoperite în fapte aserțiunile în conformitate cu care România se situează, la capitolul migrație, pe locul al doilea în lume, după Siria.
Certe sunt doar două lucruri. Și anume că: 1. Tot mai mulți români se gândesc la soluția emigrării și nu doar fiindcă ar fi în căutarea prosperității economice, ci fiindcă se întreabă ce viitor mai pot avea ei și copiii lor într-o țară cu un tot mai scăzut apetit democratic și 2. Este din ce în ce mai evident că pentru echipa de extracție mafiotă care exercită astăzi puterea în România lumina vine iarăși de la Răsărit. Adică de la Moscova lui Putin. Dar și de la Ankara lui Erdogan și de la Budapesta lui Orbán.
Desigur, nu este deloc neimportant numărul în creștere al celor care se gândesc ori care chiar își iau lumea în cap. O fac, asumându-și nenumărate riscuri printre care și acela al recrudescenței curentelor naționaliste chiar și în cele mai civilizate țări ale Uniunii Europene. O fac știind că nu sunt așteptați de comitete de primire, că slujbele se găsesc greu și se păstrează cu eforturi. Însă și mai îngrijorător e faptul că marea majoritate a acestora este reprezentată de tineri, de oameni cu calificare superioară, de posesori de diplome universitare adevărate, obținute de la instituții de învățământ superior de bună calitate. Nu de la fabricile de diplome de unde și-au achizionat tot felul de certificate universitare fără acoperire în adevărată știință de carte marea majoritate a parlamentarilor Puterii ori a componenților echipei guvernamentale. E vorba despre oameni care nu cred în discursurile naționalist-patriotarde ale lui Dragnea &co, în promisiunile că va urma prosperitatea dacă guvernanții au declanșat prigoana împotriva băncilor și multi-naționalelor, care s-au săturat să aștepte punerea în practică a măsurilor adevărate care sunt prorogate de la un an la altul. Care se tem de perspectiva că mașina de propagandă intens furajată din banii PSD își va îndeplini misiunea și îl va trimite la Cotroceni pe infractorul Dragnea, Care văd că a devenit până și pentru atâta de critica doamnă Andronescu o veritabilă lumină după ce i-a îndeplinit pofta de o instala iarăși în fotoliul de ministru.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Foarte adevarat ce spuneti, mai ales in ce priveste situatia joburilor in tarile din vest. Este din ce in ce mai greu sa-ti gasesti un job inalt calificat in vest. Insa este trist faptul ca acesti oameni pleaca din cauza norilor negri care se aduna pe cerul Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Gaslighting și puterea manipulării

But I saw you with my own eyes! Well, who you gonna believe?

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației și Cercetării, în sprijinul cercetătorului Livius Trache

66 de cercetători din toată lumea semnează o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației și Cercetării și conducerii IFIN-HH în care își manifestă...

Studiul lui Andrei Ursu, Roland Thomasson și Mădălin Hodor despre Contrarevoluția Securității în decembrie 1989 ar fi trebuit să-i oprească pe mistificatori. Ei rămân...

Numărul din 24 iulie-28 august al Evenimentului Istoric semnalizează cu litere mari un articol din interior cu titlul: „Operațiunea GRU din decembrie...

Zâmbetele peste deşert şi improbabila solidaritate (câteva gânduri despre deschiderea şcolilor)

V-au spus cu un zâmbet hotărât că şcoala va în-ce-pe pe 14-septembrie! Cu-copiii-în-clase. Că aşa e normal. Că numai ce se desfăşoară...

De ce să scriem despre lucrurile care dor

În preajma împlinirii unui secol de la semnarea tratatelor de la Trianon (care au sancţionat juridic dezmembrarea regatului maghiar la finele Primului...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.