marți, noiembrie 29, 2022

Certitudini îngrijorătoare la începutul anului 2019

Nu deținem o cifră exactă a românilor stabiliți în străinătate. Nu știm câți dintre aceștia au plecat din țară îndată după 1989, mai întâi din rațiuni economice, în căutarea unui trai mai bun, mai apoi din cauza mineriadelor, a teoriilor despre democrația originală ale lui Ion Iliescu, tătucul FSN, ori fiindcă și-au dat seama că țara nu va suferi o democratizare autentică niciodată.
Nu știm cu exactitate nici câți români au plecat din țară, fără nici cel mai mic gând de a reveni vreodată, altfel decât în vizită la rude și la prieteni, din ianuarie 2017, atunci când puterea a fost preluată de guvernarea tot mai anti-democratică PSD-ALDE. O guvernare care a sluțit încă și mai tare esența democrației, a transformat în folos propriu legile justiției, a declanșat o primejdioasă ofensivă împotriva valorilor europene, a adoptat un limbaj din ce în ce mai agresiv, tot mai evident împrumutat din discursul de esență național-comunistă al lui Ceaușescu și o conduită care nu poate să nu te ducă cu gândul la anii în care se pregătea instaurarea dictaturii proletariatului. Nu mai departe decât în ziua de 2 ianuarie pe gura atât de limitatului intelectual ministru al Finanțelor publice, dl. Eugen Orlando Teodorovici, insul care seamănă teribil cu un gurist ceva mai spălățel din barurile de dinainte de Tezele din iulie 1971, a scăpat prostia sancționării jurnaliștilor. Care, după mintiuca domniei-sale, citând un senator al României, ar pune în circulație informații false. Un indiciu clar că libertatea presei se află în mare primejdie și aceasta, culmea!, chiar în anul în care România a preluat pentru șase luni președinția Consiliului European.
Nu știm, în consecință, dacă sunt cu adevărat acoperite în fapte aserțiunile în conformitate cu care România se situează, la capitolul migrație, pe locul al doilea în lume, după Siria.
Certe sunt doar două lucruri. Și anume că: 1. Tot mai mulți români se gândesc la soluția emigrării și nu doar fiindcă ar fi în căutarea prosperității economice, ci fiindcă se întreabă ce viitor mai pot avea ei și copiii lor într-o țară cu un tot mai scăzut apetit democratic și 2. Este din ce în ce mai evident că pentru echipa de extracție mafiotă care exercită astăzi puterea în România lumina vine iarăși de la Răsărit. Adică de la Moscova lui Putin. Dar și de la Ankara lui Erdogan și de la Budapesta lui Orbán.
Desigur, nu este deloc neimportant numărul în creștere al celor care se gândesc ori care chiar își iau lumea în cap. O fac, asumându-și nenumărate riscuri printre care și acela al recrudescenței curentelor naționaliste chiar și în cele mai civilizate țări ale Uniunii Europene. O fac știind că nu sunt așteptați de comitete de primire, că slujbele se găsesc greu și se păstrează cu eforturi. Însă și mai îngrijorător e faptul că marea majoritate a acestora este reprezentată de tineri, de oameni cu calificare superioară, de posesori de diplome universitare adevărate, obținute de la instituții de învățământ superior de bună calitate. Nu de la fabricile de diplome de unde și-au achizionat tot felul de certificate universitare fără acoperire în adevărată știință de carte marea majoritate a parlamentarilor Puterii ori a componenților echipei guvernamentale. E vorba despre oameni care nu cred în discursurile naționalist-patriotarde ale lui Dragnea &co, în promisiunile că va urma prosperitatea dacă guvernanții au declanșat prigoana împotriva băncilor și multi-naționalelor, care s-au săturat să aștepte punerea în practică a măsurilor adevărate care sunt prorogate de la un an la altul. Care se tem de perspectiva că mașina de propagandă intens furajată din banii PSD își va îndeplini misiunea și îl va trimite la Cotroceni pe infractorul Dragnea, Care văd că a devenit până și pentru atâta de critica doamnă Andronescu o veritabilă lumină după ce i-a îndeplinit pofta de o instala iarăși în fotoliul de ministru.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Foarte adevarat ce spuneti, mai ales in ce priveste situatia joburilor in tarile din vest. Este din ce in ce mai greu sa-ti gasesti un job inalt calificat in vest. Insa este trist faptul ca acesti oameni pleaca din cauza norilor negri care se aduna pe cerul Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro