joi, decembrie 5, 2024

Cetăţeni sau brute? Civism sau violenţă?

Centrul Bucureștiului arată în aceste zile ca un amestec între o Atenă comunistoidă și o Londra huliganică. Este prematur să identificăm lanțul cauzalităților: unde a pornit indignarea legitimă față de starea de lucruri din țară și unde au apărut infiltrările? Cine militează în mod genuin pentru cauza lui Raed Arafat și cine reprezintă doar peluza fotbalului suburban?

Ceea ce putem spune cu certitudine este că, după 22 de ani, Piața Universității a fost ocupată de inamicii civismului postcomunist. În locul cântecelor paşnice ale vechilor „golani”, violența nudă a adevăraţilor huligani se manifestă fără opreliști. Ion Iliescu tace.

Asistăm la spasmul gregar al celor fără vreun crez, ideal sau filozofie alternativă. Opoziția cauționează tacit agresivitatea peluzei iar Puterea n-are inteligența de-a oferi spre dezbatere programe politice alternative. Magazine, vitrine, proprietăți private au ajuns torpilate de furia unor demonstranți lipsiți de orice scrupule. Mai lipsesc brigăzile roșii și bandele de tip Baader-Meinhof pentru ca peisajul să fie complet…

Unde este anti-manifestul milioanelor de bucureșteni care susțin valorile sociale ale decenței? Unde e pledoaria celor care respectă decalogul burghez al civilității europene? De ce nu înțelegem și altfel noțiunea de implicare? Dacă succesul pe cont propriu nu e o decât soluție provizorie, eșecul colectiv amenință întreaga cetate.

România trebuie să audă glasul celor care nu vociferează, ci dialoghează în piețe. România are nevoie de chipul celor care nu propun anarhia, ci inteligența și integritatea, în locul corupției și al hoției. Nemulțumirea și frustrarea nu justifică dezordinea. E motivul pentru care alternativa trebuie căutată într-o altă formă de acțiune, reflecție și organizare.

Ceea ce se întâmplă la București e deplorabil, deși nu cu totul surprinzător. Erupțiile anomice sunt parte din viața oricărei mari cetății. Romanii se distrau în chip sângeros la Colosseum în timp ce modernii sfârșitului de veac XX au căutat să mute sadismul în sfera filmelor horror sau a jocurilor virtuale. Cu toate acestea, strada găzduiește, iată, barbaria. Filmul agresiunii asupra clădirilor istorice, a jurnaliștilor și a simplilor trecători ne reamintește cât de ușor se pierde un bun câștigat: raționalitatea, civilitatea, toleranța.

Vandalismul poate fi stimulat în varii moduri: prin stipendiere obscură și directă, dar și prin instigarea televiziunilor iresponsabile. În substraturile societății, ura clocotește mai adânc decât ne-am aștepta. Sâmbătă, 14 ianuarie, colectam în Piața Unirii niște semnături pentru un manifest împotriva corupției. Un domn de 31 ani m-a privit țintit, cu maxilarul tremurând, mi-a făcut o urare: „să mori de cancer cât mai devreme!” Este un semn că nebunii din forumurile ziarelor au un corespondent în realitate.

Exhibiționismul, huiduiala şi nonșalanța tinerilor mascaţi fac parte din noua cultură a iresponsabilităţii. O societate îmbolnăvită de resentiment ideologic a dat naştere acestor vlăstare: vandalii bucuroşi să se scalde în apele fărădelegii, „dincolo de bine și de rău”.

Violenţa gratuită, lipsită de orice raţiune statală, se asociază unor alte fenomene precum jaful, hărţuirea sau violul. Instinctul de turmă atrage ca un aspirator toate elementele patologice ale unei societăţi în derivă. E contestată ideea de autoritate, dar şi respectul pentru muncă, suveranitatea legii sau instituţiile politice tradiţionale. Jefuitorii caută orice pretext să prelungească panica şi incertitudinea.

Iată un moment pentru a reflecta asupra întrebării: noi, cetăţenii liberi şi paşnici, ce avem de apărat? Care sunt valorile pentru care asuma riscul integrităţii fizice? Cum putem proteja persoanele fragile (copiii şi vârstnicii) în faţa plăcerii animalice de-a distruge? Cum putem preveni propagarea violenţei gratuite? Care sunt modelele noastre de civilitate şi demnitate? Ce şcoală au făcut adolescenţii deprinşi cu aruncatul cărămidei în capete de jandarmi sau poliţişti? Care sunt valorile morale prizate în cartier, comunitate, vecinătate sau familie? Ce răspuns au psihologii la manifestările fiarei din om?

Agresivitatea oarbă ascunde o formă de regresie din stadiul de om spre nivelul primatelor. Există, desigur, fenomene de frustrare masivă precum sărăcia, discriminarea sau inegalitate de șanse.  Nimic însă nu justifică violenţa faţă de proprietatea privată sau limitarea dreptului fundamental la liberă circulaţie (încălcat astăzi pe tot traseul Piaţa Universităţii-Bd. Brătianu). România are nevoie de reinventarea civismului plecând de la afirmarea valorilor fundamentale ale civilizaţiei euro-atlantice, iar nu de la orbirea negaţionistă a celor care spun mereu „Jos X” în absenţa alternativei Y.

Va fi poate cândva loc și pentru o manifestaţie anti-huliganică: pentru justiţie şi integritate, pentru patrimoniu şi cultură, pentru piaţă liberă, pentru cetăţenia activă, pentru valori și memorie, pentru o Românie curată.

Distribuie acest articol

71 COMENTARII

  1. Violenţa nu este numai violenţa fizica.

    De ani de zile asistam la o escaladare a violenţei. Politetea poate fi si ea violenţă atunci cand e făţarnică de pilda. Violenţă este isteria mediilor, limbajul lor, atitudinea lor. Violenţă este atitudinea puterii de ignorare si de multumire din varful buzelor pentru „sacrificiile facute”. Violenţă este obsesia opozitiei de a rasturna puterea fara sa aiba nici cel mai mic clue despre ce va urma. Violenţă este numirea unui om harnic drept „dusmanul cel mai mare al reformei”. Violenţă este propaganda pentru „privatizarea” banului public care daca tot este risipit macar sa ajunga in bugetele prietenilor politici intr’un mod cat mai eficient. Violenţă este numirea competiţiei pentru fonduri publice drept concurenţă. Violenţă este numirea scumpirilor drept „dezvoltare a pieţei”. Violenta este ingnorarea parlamentului si transformarea lui intr’o simpla masina de vot. Si mai ales violenta este slugarnicia celor ce se bucura de sinecurile puterii.

    Am tot fost asaltati de violenta de ceva timp. Pot continua sa scriu aici pana maine la aceiasi ora exemple de violenţă. Limitarea dreptului fundamental la libera circulatie !? asta doare azi ? Mda, asta mi’l aduce aminte pe Chitac :-) bietul de el.
    Cat despre „reinventarea civismului plecând de la afirmarea valorilor fundamentale ale civilizaţiei euro-atlantice” :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Ce calp suna!

    • Ai uitat una din principalele cauze violenta unui colaborator al Securitatii si a unui infractor care de ani de zile sapa sistematic democratia din Romania prin manipulari ordinare in massmedia pe care si-au cumparat-o cu banii furati din conturile lui Ceausescu si din conturile romanilor care si le-au facut la FNI!!

      Si as mai adauga violenta urmasilor lui Iliescu si Adrian Nastase disperati ca nu mai au bani sa-si finanteze ilegal campaniiile asa ca instiga oamenii sa o faca pentru ei. Ii trateaza ca o masa electorala de manevra!

      • Da, violenta este si faptul ca dupa o revolutie tot activistii si securistii au avut succes de cauza.

        Defapt sursa violentei in acest caz e mult mai perversa. Baietii astia destepti care castiga contracte cu statul si fac averi din banul public au intrat in criza. banul public nu mai este de ajuns. S’au obisnuit si ei cu un anume standard… si de cand cu criza.

        Astia nu sunt privati. Daca ar fi privati ar produce ceva. Dar ei nu produc. Ei manipuleaza banul public prin tot felul de lanturi ale slabiciunilor si mai ales prin coruptie. Veniturile statului depind(eau) de investitii, concesionari, privatizari… dar o data cu criza… robinetul nu mai curge. Nimeni nu a facut planuri pe un termen ceva mai lung, nimeni nu a gospodarit ceva pentru tara asta. Apoi veniturile acestor „privati” laudati atat de mult de tot felul de consilii ale concurentei… de rad si curcile… provin de la stat. Fara stat ei sunt morti pentru ca de fapt ei nu produc nimic sau mai nimic. Logica e simpla: de ce sa mai produci daca tot ai luat banii. Eu nu produc si apoi iau banii pe ceea ce produc. Cel mai adesea iau banii de la stat… si apoi orice productie este o „cheltuiala” asa ca de se sa se mai agite. Si in final veniturile partidelor… :-) sunt tot de aici la la acesti „privati” carora li se internediaza accesul la fonduri.

        Da, aveti dreptate, una din cauzele persitente ale tensiunilor sociale, ale problemelor economice si ale crizei politice in aceasta tara este supravietuirea relatiilor dintre cei asociati cu fosta securitate. E ca un club select in care nu se intra decat pe baza de recomandare. Nu e numai securitatea… ci si celelalte cercuri ale puterii comuniste. Tineri care sa zicem isi faceau vacantele impreuna, care se cunosc si copilarie ca vecini de cartier, colegi de scoala dar cu relatii. Ei se stiu unii pe altii. Aici ar trebui un studiu de antropologie pentru a vedea who’s who.

        Ceea ce este cumplit de trist este ca omul gospodar si intreprinzator care si’a facut si el o firma privata nu a fost niciodata sustinut si incurajat. Exact aceia care erau capabili sa produca ceva. In spatele vorbelor goale… nu a fost nici o politica orientata deschis catre ei. Si de aceea ei sunt demni de tot respectul pentru efortul lor, pentru lupta lor cu morile de vant, pentru tenacitatea lor de a suporta controalele statului.

    • Oare ULTIMUL (…”ultimul”…visez si eu, mdeh…) discurs al Sefului Statului,
      cel despre retragerea Legii Sanatatii – o fi continut elemente de violentza ?
      Sau scrasnitul din dintzi nu se pune ?
      *
      Oricum PENULTIMUL discurs a continut cel putin doua exprimari nelalocul lor:
      – aceea ca unii analisti tv se declara ”profesori”, dar nu spun ”profesori de
      ce obiect…” si mai ales
      – remake-ul despre unul ”CU OCHII HOLBATZI” care e de alta opinie decat
      domnia sa (…holbati, holbati , da macar dreptzi , as cita eu dintr-un alt star
      care se inspira din gura presei)
      *
      Eu zic ca la nivelul functiei celei mai inalte a Statului Roman utilizarea
      acestor exprimari este la fel de nociva precum aruncarea unei sticle incendiare
      de catre un derbedeu…

      *
      Pentru ca focul il mai stingi, dar cine si cum anihileaza
      otrava acestei ”revolutii necurmate” promovate de TB
      ….ca si de Udrea, Raluca, Macovei… mai nou si de cuplul comico-fantezist Guse/Sandru
      …(fata asta utima, Lavinia si madam Mincă -Loterie sunt absolut mortale….partidul ”nostru”
      UNPR garanteaza stabiltatea…partidul nostru !!! :):):) in care am intrat ieri)
      … deci cine si cum anihileaza otrava
      acestei ”revolutii necurmate” promovate printr-o violentza de limbaj
      constanta.
      *
      Si sa nu uitam că daca derbedeul cu bolovanul
      are acum 18 ani , inseamna ca de pe la
      10 ani a tot avut de invatat din discursurile Sefului Statului Roman cum
      trebuie tratati ”dusmanii” si ca in general ”toti e dusmani”.
      *
      O parte a educatiei lui s-a format insa negresit si prin
      intermediul violentei din mass-media luxurianta
      dezvoltata in acesti 7 – 8 ani…. care basesciana, care anti basesciana
      ….oricum cuvantul ”basescian” nu lipseste ….pentru ca
      de la dumnealui isi trag cu toate seva

  2. Stati linistit d-le Neamtu. Piata Universitatii si-a pastrat nealterata semnificatia. Oricum, nu v-am vazut pe d-tra pe acolo s-o aparati, desi va pretindeti a fi un vajnic aparator al democratiei. Au nu cumva Piata Universitatii daca striga sloganuri impotriva presedintelui d-tra drag nu va mai e draga?

    • Majoritatea celor care au fost la Universitate in ’90 sunt si azi in piata, chiar si mai deceptionati. Vezi media de varsta in unele zone..

  3. Acum se vede cui urma sa serveasca violenta absolut gratuita din seara asta. Din fericire a existat o foarte clara diferentiere intre cei care protestau pasnic si cei veniti sa provoace. Manipularea nu a iesit de data asta, desi reteta era una testata cu folos in iunie 1990. Mai bine intrebati cum de jandarmi atat de bine organizati in a evacua civili cuminti au fost atat de impotenti in fata ultrasilor. Cum de le-au permis sa se organizeze si sa provoace atatea pagube. De ce nu au folosit gaze lacrimogene si tunurile decat intr-un tarziu.

  4. Domnule Neamtu, prea multa gargara, suna ca dracu. Lumea a iesit in strada pentru un motiv, unul dintre miile de motive pentru care ar fi trebuit sa iasa in strada si nu a facut-o. A iesit bezmetic si s-a manifestat cum stie. E o frustrare indelungata si asta nu mi-o puteti nega. Civism, valori ale decentei? Dumneavostra unde ati trait in ultimii ani? Sincer vorbind, nu ma asteptam ca poporul asta amorf din care ne tragem sa mai aiba vreo reactie din moment ce mai mult de 50% poate fi cumparat cu o galeata (portocalie, rosie, albastra, roz bombon, nu conteaza). Implicare, discutii civilizate? Cu cine domnule Neamtu? Cu cei trei amici cu care ne intalnim la o cafea? Va recomand, dumneavostra si prietenilor dumneavostra din Noua Republica / Alba ca Zapada sa strangeti niste bani si sa impartiti galeti, zahar, faina si musai pungi colorate. Va garantez un succes rasunator la alegeri.

    P.S. Pe criticatac revolutionarii de mucava juiseaza. Pe contributors Volodea a scos sabia si si-a mai facut un harakiri (primul a fost ala cu regele), moare greu.

  5. Pe siteul Noua Republica se anunta zilele trecuta ca sambata la P-ta Unirii incepe campania de strangere de semnaturi pentru infiintarea partidului NR nu pentru un nebulos „manifest contra coruptiei”. Sa inteleg ca entuziasmul cetatenilor pentru noul partid a fost sub asteptari si acum ii pacalim ca semneaza pentru altceva, doar doar le luam datele si semnatura?

    Nu cred ca mai e nimic de spus…

  6. Pai – daca tot vorbim de stat de drept si legalitate – sa identificam provocatorii acestei situatii.
    Pe unul dintre ei (principalul) vi-l spun eu : Traian Basescu !…
    Dispretul fata de democratie, fata de lege si fata de populatia Romaniei este usor de dovedit prin inscrisuri si materiale media de necombatut (luati arhiva Televiziunii si Radioului Public din toata perioada mandatului sau, nu mai spun de aparitiile de la televiziunile slugarnice).

    „Semeni vant, culegi furtuna.”

    Solutia : demisia guvernului si a presedintelui , alegeri anticipate in maximum trei luni.

    Pina la urma, democratia mai inseamna si puterea poporului !…

    P.S. Pe dumneavoastra nu va deranjeaza ca avem un parlament „de decor” si ca nu exista dialogul cu opozitia ?… Astea sunt elemente esentiale ale lipsei de democratie !… Si nu s-a ajuns aici din cauza opozitiei sau a mogulilor !… Aceeasi situatie este si in cazul acestor proteste.

    • @un cititor – pentru un dialog sunt necesare doua parti. Cu alte cuvinte, opozitia ar trebui sa doreasca acest dialog. Pana acum insa, din partea ei, am auzit numai „jos dictatorul”, „jos guvernul” samd. Ar fi fost foarte simplu, sa se discute „pe” argumente… dar nu s-a vrut.
      Numai bine.

  7. dle neamtu, parca sunteti desprins din carti, traiti o lume complet paralela, desi se pare ca aveti intentii bune. idei, tone de idei, vorbe multe… nu e mare diferenta intre dvoastra si cei care au fost membri departid si care au vrut si ei sa faca ceva. marele pericol in care va zbateti e ca vreti cu tot dinadinsul sa fiti politically corect. n-aveti grija, veti avea sigur o sansa sa va puneti in aplicare planurile, iluminatul pe care il admirati atit de mult o sa plece cu tot cu camarila de banditi si va va face loc. in rest, haideti si dvoastra la universitate, lasati cartile, un reality check nu v-ar strica pentru un bechmark corect in a redesena civismul. tot vreti asta. va salut respectuos si jos dictatorul!

  8. Mihai, mai bine ai participa sa demonstraitie pt a fi martorul acestor violente. Ai intelege ca sunt colaterale, ca majoritatea oamenilor de acolo sunt pasnici si civilizati. Finalmente cine are interesul ca aceste demonsratii sa degenereze ?

  9. Ma bucur ca sunteti tanar si entuziast domnule Neamtu. Sa va ajute Dumnezeu sa ramaneti asa toata viata si optimismul sa nu va paraseasca niciodata.

    Va vorbeste un pensionar care nu si-a pierdut speranta de-a lungul sinistrilor ani comunisti, care la *revolutie* a fost mai optimist ca niciodata, care era convins in acele momente ca poporul roman este unit, este inteligent in marea lui majoritate, ca este dornic de libertate, ca poate muta muntii din loc dar n-a facut-o pana atunci din cauza cizmei securisto-comuniste ce-i statea pe grumaz, si ca prin caderea comunismului si castigarea libertatii isi va arata adevarata lui valoare.

    M-am inselat amarnic. Primul soc pe care l-am avut a fost la scurta vreme dupa decembrie 89 cu manifestatiile si contra manifestatiile ce au urmat, cu mineriadele, manipularile grosolane, minciunile sfruntate, cu urletele si injuriile pline de ura impotriva seniorului Coposu si al altora ce nu erau criptocomunisti si culminand cu dezamagirea uriasa de dupa duminica orbului din luna mai a aceluiasi an. Am continuat sa ma autosugestionez si sa-mi spun ca nenorocirea se va termina dupa patru ani, sa ma autoamagesc ca voturile au fost furate si nu poporul meu l-a votat pe kgb-istul Iliescu.

    Dar, incet, incet, din optimismul meu s-a ales praful. Sunt furios de multe ori pe poporul meu pentru usurinta cu care se lasa manipulat, dar tot eu incep sa-i plang de mila si sa-i iau apararea, spunandu-mi ca e firesc sa nu poata gandi cu creierul propriu cata vreme 50 de ani i-a fost interzis acest lucru. Si totusi, au trecut 22 de ani. Majoritatea celor in varsta sunt irecuperabili, au fost o viata intreaga invatati sa nu gandeasca, sa nu aibe initiativa, sa gandeasca altcineva pentru ei, iar reflexele formate nu se mai sterg. Dar ce se intampla cu tinerii acestei tari ? Dintr-un optimist irecuperabil am ajuns astazi sa fiu extrem de pesimist.

    Domnule Neamtu, redati-mi optimismul, speranta nu moare niciodata, cred in Noua Romanie, ii doresc succes din toata inima, fiti siguri ca votul meu il veti avea, dar, domnule Neamtu, e o vorba din batrani care spune ca trebuie sa fii domn cu domnii si tata cu tatele. E imposibil pentru un om civilizat si educat sa devina mahalagiu si nici nu-mi doresc asta, dar ceva mai multa vehementa, putin, putin tupeu cred ca ar fi necesar in infruntarile atroce prin care va trebui sa treceti.

    Am fost cam lung in expunere si poate putin patetic. Va rog sa ma
    scuzati.

    Dreptate si Fratie !

    • Felicitari, domnule, pentru postarea dumneavoastra si felicitari domnului Neamtu pentru articol! Asta este dovada clara ca in Romania mai sunt inca oameni lucizi si de buna credinta! Sper ca Romania mai are INCA viitor si ca nu huliganii care arunca cu pietre in jandarmi reprezinta tinera generatie…

    • Si eu fac parte din categoria pensionarilor, nu l-am votat NICIODATA pe Iliescu, traiesc aceleasi dezamagiri dar in fundul sufletului a mai ramas un strop de speranta.Imi place f. mult dl.Neamtu si-l voi vota in mod sigur daca v-a reusi sa-si faca un partid. M-am saturat de marlani in politica, vreau sa mai vad si oameni lustruiti de care sa ma simt reprezentata.

    • Sunt de acord cu postarea dvs. si mai am destui prieteni care gandesc ca mine si ca dvs. Si suntem studenti, bineinteles neinregimentati politic si neparticipanti la „petrecerile” din centrul capitalei din acest weekend.
      Domnule Neamtu noi asteptam de la dvs putin mai mult cojones, putin mai mult tupeu. Motivul este foarte simplu: alegerile se castiga cu voturi. Degeaba dvs vorbiti frumos si cu talc, degeaba va voteaza cateva mii de studenti si alte cateva zeci de mii de intelectuali! Dvs va trebuie sute de mii de voturi (macar pentru a intra in Parlament) si pentru a le strange va trebui sa dovediti ca sunteti un om politic, nu e de ajuns sa fiti cult si bine intentionat.
      Nu vrem sa fiti ca sleahta asta de deberdei care se numesc partide politice in Romania, dar va vrem puternic. Nu trebuie sa fiti pripit sau necivilizat, dar NU trebuie sa va fie frica de cuvinte!
      Va urmaresc cu interes articolele si iesirile publice pentru ca vreau sa va dau votul meu, pentru ca am incredere in calitatea dvs intelectuala si morala, dar TREBUIE sa am convingerea ca sunteti capabil sa faceti fata hienelor cu care va veti lupta!

  10. Domnule Neamtu, presa internationala le numeste „austerity protests”. Altfel spus, astea sunt rezultatele modelului neoliberal pe care-l sustineti si a „statului minimal” care vad ca si-a pastrat doar functia sa represiva. Inainte erati mai dibaci, stiati cand sa treceti dintr-o barca in alta, poate ar trebui sa studiati comportamentul sobolanilor, cum simt ei din timp cutremurele, exploziile.

    • Domnule Hurezeanu. daca sunteti cel real, cel care a reusit sa aibe intr-adevar un comportament de sobolan, cel care (vorbesc in nume personal) a reusit sa ma dezamageasca profund, la ce va foloseste eruditia pe care o aveti ? Doar la umplerea buzunarelor ? Trist. Un adevarat om de cultura (asa cum sunteti), dar si un adevarat QM (cum se pare ca nu mai sunteti demullt sau cine stie ? poate n-ati fost niciodata si m-am lasat candva pacalit, nu alearga strict dupa beneficii personale ci incearca sa transmita din invatatura sa macar putin si celor simpli si carora sistemul comunist le-a spalat creierele, incearca sa-i lumineze cat de cat si si pe ei, nu sa-i indobitoceasca si mai tare asa cum dumneavoastra o faceti. Sa nu-mi spuneti ca acestea sunt convingerile dumneavoastra profunde ca nu va cred nici o secunda. Ca aceasta este vrerea dumneavoastra, da, asa voiti sa actionati, asa voiti sa manipulati, Imi pare rau domnule Hurezeanu, candva va ascultam cu sufletul la gura. Mare bou am fost. Uneori si astazi in comentariile dv. sunteti sclipitor, dar pe mine nu ma mai pacaliti.

      • Scuze, am vazut Hurezeanu, fara a fi prea atent la nume si v-am luat drept EMIL Hurezeanu. Oricum, macar in parte, raspunsul meu este valabil si pentru dv, d-le ovidiu. Dar poate cine stie, comentariul meu va fi vazut si de domnul EMIL, m-as bucura.

    • Imi dati si mie un singur motiv moral si economic pentru a plati din buzunarul meu servicii care nu le doresc? Sa va explic: exista o serie de servicii (invatamant, sanatate etc) oferite de statul roman. Aceleasi servicii pot fi oferite de entitati private. Acum intr-o democratie am dreptul nu doar la pura exprimare de opinii fara sa-mi fie teama de persecutii, dar am si dreptul de a alege ce servcii sa platesc de vreme ce banii castigati de mine sunt proprietatea mea. Ei de ce suntem obligati sa platim pentru servicii ale statului daca preferam servicii private? De ce sa platesc volens nolens(prin taxe) institutii ale statului precum Universitati, sanatate daca eu optez pentru cele private? In plus si datoriile lor? Ei?

      • Vad domnule Hurduzeu nu-mi raspunzi: Sa te intreb inca odata. Pe pagina domniei tale pline de referinta comunisto-nationaliste ti-ai pus si o petitie „Spuneti nu desfiintarii serviciului public SAMURD” :http://www.facebook.com/ovidiu.hurduzeu
        Imi explici si mie:

        1. de unde ai scos aberatia cu desfiintarea SAMURD cand nici macar nu se pune problema (din pacate) Presidintele Basescu nu a pus problema desfiintari acestui serviciu ci eliminarii mopolului sau prin permiterea altor entitati sa concureze. Daca SAMURD e atat de bun nu are motive sa se „raceasca”. In plus de unde pana unde si cu ce chestie SAMURD are monopol pe piata romaneasca democratica???

        2. De ce sa platesc din buzunarul meu servcii publice daca prefer private?
        Poate imi explici si mie sau altora care-si pun onest problema unde se duc banii lor de taxe…

  11. De ce „sau”? Mult mai adevarata ar fi conjunctia „si”.

    Nu stiu daca ati fost vreodata „golan”, domnule Neamtu, dar nici scandarile impotriva lui Iliescu nu erau mai politicoase. Pe atunci puterea avea mineri si imeghebisti, care doar munceau, acum are ultrasi, care nu gandesc … buni si ei, pana la urma.

    • Da, d-le AHA, se striga *jos Iliescu*, se striga *jos comunismul, comunistii si criptocomunistii*, se striga *libertate*, se citea *proclamatia de la Timisoara*, se canta, dar niciodata nu s-a incitat la violenta, dimpotriva, se striga *fara violenta*, niciodata nu s-a dorit moartea cuiva sau pedepsirea cuiva invre-un fel (desi multi o meritau), niciodata nu s-au folosit cuvinte jignitoare si triviale. In p-ta Universitatii 1990 era o atmosfera inaltatoare, se auzeau discursuri inaltatoare, erudite, la acea vreme p-ta era un cenaclu in aer liber. Nu degeaba s-a numit *Fenomenul Piata Universitatii*, nu degeaba s-au autointitulat *golani* Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Eugen Ionescu si multi altii de aceeasi valoare. Daca n-ati fost acolo, nu va mai dati cu parerea iar daca ati fost, cum de ati uitat ? Sau poate ati facut parte din cei infiltrati, cei care incercau sa destabilizeze si sa duca in derizoriu splendoarea *golanilor* si a *fenomenului* din piata si sa manipuleze alaturi de Televiziunea Romana *Libera* milioanele de romani din toata tara.

      • Presupunerile nu sunt bune niciodata.
        Daca nu ati inteles ce doream a spune, o fac explicit: eu cred ca ultrasii astia sunt exact ca acei infiltrati din 1990, tocmai pentru a discredita. Din acest motiv „si” in loc de „sau”.

  12. De curiozitate:indignat fiind de lipsa dialogului „in piete”, cum promovati Dvs. dialogul si dezbaterile de idei in jurul formatiunii pe care o conduceti? Cumva blocand site-ul pentru comentariile „indezirabile”? ;)
    Deplangeti lipsa dialogului dar dati dovada la randul Dvs. de aceeasi fobie fata de dialog ca si cei care au dus la situatia actuala. Pentru ca da, actuala situatie este rodul direct al unor conceptii „my way or the highway”, „cine nu-i cu noi e impotriva noastra”, etc.
    Suna cunoscut, nu?

    • Confirm cele spuse de garett. Am fost un simpatizant al miscarii NR dar mi-am dat seama rapid de lipsa de experienta politica. Sa vorbesti din carti nu e acelasi lucru cu a te bate in politica, din pacate cred ca Dvs si nimeni altcineva din membrii „marcanti” nu are stofa de politician. Mai surprins am fost cand postand pe site un comentariu cu tenta usor negativa la adresa NR am constatat ca a disparut imediat. Daca nici n-ati inceput bine si nu suportati pareri contradictorii probabil la sfasitul anului nu-si va mai aminti nimeni de NR

      • @Paul. Daca primeai imediat dupa inscrierea ta in NR o functie, vreun avantaj, NR devenea instantaneu buna?
        Se pare ca nu mai vezi padurea din cauza copacilor. Pledoaria tanarului M. Neamtu pentru civism si principii democratice te face sa sari in caruta prostestantilor. Te regaesti in acest comportament? Urmareste efectele asa-zisei demonstratii din capitala. Defapt ce-i mana in lupta inafara de furia oarba?

        • Ce-ar fi sa recitesti ce scrisese Paul si sa comentezi fara lozinci? ;)
          Omul a spus ca simpatiza si a fost dezamagit de atitudinea cu nimic diferita fata de „ailalti”: nu ne convine ce scrie = stergem!
          Ca si mine de altfel. I-am pus o intrebare „deranjanta” D-lui Neamtu pe site-ul NR, subit a doua zi era nevoie de inregistrare pentru a posta comentarii! Inutil sa precizez ca nu am primit un raspuns de la dansul, doar semi-raspunsuri de la colegii sai.
          Deci o „noua” republica cu aceleasi vechi metehne…

  13. Mda, și Ceaușescu îi eticheta pe revoluționarii din ’89 ca „huligani”… Dar acei „huligani” ne-au adus libertatea pe care o avem azi.

    • Haiducule, tu ai fost acolo in ’89? Ieri n-am auzit decat HUOOO si jos Basescu. In ’89, ceream alegeri libere, dreptul de a avea o opinie fara a fi incarcerati, dreptul la viata… Ieri s-a tras cu apa, iar in ’89 cu proiectile de razboi, Kalashnikovuri si tancuri. Diferenta e un pic cam mare… ieri au fost doar o mana de huligani iar in ’89 au fost milioane de oameni impotriva unui animal care daduse ordin sa fim pulverizati de gloante.

    • Te inseli haiducule! Libertatea nu ne-a fost adusa de cei cateva sute de profitori declarati „revolutionari” de catre Iliescu ci de zecile de mii de timisoreni si de milionul de bucuresteni care au iesit in strada in decembrie 1989… Daca ar fi iesit in strada doar asa-zisii revolutionari, Ceausescu ar fi fost bine mersi si astazi, iar tu n-ai mai fi avut posibilitatea sa-ti postezi panseurile pe diverse forumuri…

    • Din cate imi aduc aminte Basescu a fost votat de 2 ori si a trecut si de referendum cu peste 70 la suta in timp ce ilegal dupa legile europene Crin Antonescu si altii candidand cu propria lor platforma au „donat’ voturile lui Geoana care nici asa nu a reusit. Ce se intampla „Haiducule” daca iesim noi majoirtatea reala pe strada si va luam la intrebari?? Sa vezi atunci proteste..

  14. Nu contest dreptul de protest, pasnic si insistent, dar intre haosul viermilor alimentati financiar de catre partidele opozitiei si democratie, este distanta mare. Partidele politice actuale „se bat” pentru a prelua „rolul conducator” al aproape-decedatul PCR. El totusi este revendicat inca de catre socialistii distrugatori, viermii firavei democratii.
    Inscrieti-va ca partid politic, si va voi vota cu mare dragoste, eu si prietenii mei. Altfel, fostele structuri din perioada mineriadelor ne vor acapara din nou vietile, si intuneca viitorul….

  15. @Razvan… si ce crezi ca ar rezolva violenta de strada, huliganismul? Alegeri anticipate in primavara? Urmate de alegerile din toamna? :) Ponta si Antonescu, salvatorii Romaniei? Un status quo al sistemului de sanatate? Revenirea la legile invatamantului, jusitiei si a muncii de acum 2-3 ani? De abia astept sa-ti vad reactia peste 5 ani… Sper sa rezisti psihic pana atunci.

    • Vi se pare ca pe undeva am sugerat eu ca violenta este o solutie ?
      Nici gand! Stiu cu precizie ca violenta naste violenta si se perpetueaza.

      Mai stiu si ca ipocrizia nu ajuta la iesirea din criza ci doar o amana.
      Mai stiu ca nu conteaza o lege sau un sistem politic atata vreme cat valorile sociale sunt degradate si corupte. Toata aceasta dihotomie reforma / anti-reforma este instrumentata ideologic. De fapt este o lupta tot mai surda pentru privilegii si bani publici. Sunt diverse reforme care intra in conflict. Distractia e ca toti vor reforma. Nu va mai exista nimic peste 2-3 ani pentru ca sistemul oricum da faliment. Este evident ca nu poate supravietui. Si eu cred ca aceasta violenta tocmai arata ca trebuie sa schimbam ceva. Nu sa reformam ceva ci sa schimbam ceva profund in modul nostru de a ne raporta la politica, la stat, la societate. Cine vrea sa iasa in strada sa dea foc la tomberoane… nu are decat. Este alegerea fiecaruia. Eu chiar daca as fi iesit sa fac asta, ceea ce nu e cazul, nu as indemna pe altii sa faca la fel. Nu ma intereseaza criza din strada decat in masura in care ea arata ca este nevoie de o solutie mai cuprinzatoare decat o simpla schimbare politica.

      Si prevad un an plin de violente. Am spus asta unor prieteni acum ceva saptamani ba chiar luni si am fost privit cu neincredere. Nu imi place ca am avut dreptate si nici acum nu mi’ar placea sa am dreptate. Doar ca modul in care se face politica la noi si mai ales ruptura dintre cetateni si cei care ar trebui sa fie reprezentantii lor este uriasa. Tocmai pentru ca noi am cam incetat sa mai fim cetateni si am devenit mai mult supusi, pleava, multime, &c. Si multimea se revolta de felul ei. Nu e „civica” pentru ca nici nu are cum, nu are posibilitati. I le’au fost luate iar revolta nu este cu cantec de cenaclu.

      In alta ordine de idei, constat la multi o idilizare e amintirilor atat din ’89 cat si din ’90. Emotionant ce pot sa spun.

  16. Domnule Neamtu, e foarte simplu: lumea e nemultumita. Marele carmaci n-a avut consilieri destul de destpti care sa-i spuna chestia asta sau n-a ascultat de ei. A tinut sa se priceapa si la medicina de urgenta. A tinurtsa jingeasca un om care a facut reforma inca de pe vremea cand prezidentul nostru organiza garnituri de tren pentru mineri, daca ma-ntelegeti. Acum culege rezultatele arogantei si infaturarii dumisale, precum si a prostiei guvernului dumisale. Cat despre sforaiala melodramatica din articolul dumneavoastra, nu e de zis decat ca e pacat ca nu ati ramas la dragosta dintai. Ati fi fost mai de efecet predicand in biserica decat aici.

    • Simplu e pentru cei cu mintea simpla. Astea sunt scuze ieftine. Numai niste semi-lobotomizati nemultumiti se poarta asa

      P.S. Ar fi fost mai de efect daca taceati.

  17. Domnule Neamtu,

    Violenta de limbaj si condescendenta o regasim inclusiv in comentariile postate de diversi in toate ziarele. Este extrem de suparator!
    Sunt convinsa ca multi cetateni se regasesc in valorile promovate de Noua Republica. Trebuie doar sa devina cat mai vizibila.

  18. AS vrea sa particip si eu la o demonstratie in sprijinul culturii, dar daca este organizata de Dumneavostra sau pritenii Dumneavoastra nu am sa va urmez.
    Pentru mine nu sunteti decit un avatar al puterii actuale.
    Vreti sa stiti cum arata?
    Aroganta, semidocta, corupta, egoista, incapabila de dialog, partinitoare si dezbinatoare.
    In oglinzile deformate nu vedeti in care parte va aflati

  19. Domnule Neamtu, dumneavoastra ati fost ieri in Piata Universitatii? Evident nu, pentru ca daca ati fi fost ati fi observat separatia clara intre oamenii care protestau pasnic incercand sa arate autoritatilor ca exista si ca lucrurile nu merg intr-o directie buna si huliganii al caror singur scop a fost sa se bata cu jandarmii. Dar, la adapostul locuintei, va permiteti sa emiteti judecati de valoare (nula).
    Dupa ce au fost alungate javrele alea si au inceput conflictele in Unirii, in Piata Universitatii miile de oameni ramasi au fost cat se poate de pasnici; nu a fost fortat cordonul de jandarmi, lumea a stat pe trotuar si si-a strigat nemultumirile in continuare. Am fost si eu acolo si am vazut cum a decurs actiunea.
    Poate ar trebui sa iesiti si dumneavoastra in strada si sa vedeti lucrurile cum sunt de fapt in loc sa emiteti comentarii inutile si sa infierati majoritatea pentru actiunile catorva descreierati al caror loc este in puscarie.

  20. Piata Universitatii si-a pastrat simbolistica: acolo s-a demonstrat impotriva ultimului demnitar aflat la putere si in 1990 si in 2012, demnitar care a fost membru al aparatului de stat comunist inainte de 1989.

  21. Eu zic asa: atata timp cat avem mijloace legale de a contesta legi – ca societate civila, nu vad de ce trebuie sa iesim in strada si sa oferim prilej de manifestare unor huligani care se erijeaza in protestatari… psihologia multimii e o chestiune complexa si pot sa pun pariu ca multi care au venit acolo sa protesteze pasnic au sfarsit prin a lua parte la „nebunia” care a avut loc…
    Nu spun ca nu e dreptul ceteteanului sa protesteze si sa iasa in strada… dar riscurile sunt destul de mari… magazine distruse, masini distruse – alea sunt munca unor oameni… protestele in strada dau nastere unor asemenea distrugeri si nu-mi vine sa cred cum toti dau din umeri de parca nu e vina lor… e vina tuturor ca munca unor oameni s-a dus dracului. credeti ca ei nu sunt la fel de amarati? le curg banii din buzunare?
    Si app ca toti tipati de ce nu stiu cine nu a iesit in strada… oameni buni, cine are timp sa iasa in strada – sau are timp ca-l are, sau nu mai are nimic de pierdut (trist, dar asta e adevarul). Restul inca mai avem lucruri de pierdut. Pe unii o vizita la politie ii poate costa slujba si bancilor nu le pasa ce sustii tu in timpul liber. Asa ca mai usor cu aruncatul pietrlor… fiecare alege sa protesteze in felul sau – nu trebuie sa ies in strada ca sa sustin o cauza…

  22. Domnule Neamtu,
    Cateva comentarii directe: credeti ca va intelege cineva cand faceti trimitere la Brigate Rosse si Rote Armee Fraktion aka Baader-Meinhof Gruppe? Are rost sa compari un aruncator de pietre, fie si cu falca tremuranda si cu urari de cancer in gura, cu asasini de prim-ministri si propovaduitori ai revolutiei prin moarte? O legatura/interpretare mai realista pare legatura cu Londra si Atena, dar din nou va intreb, e vreo legatura cu functionarul de banca care a murit incendiat in banca la Atena pentru ca nu avea pe unde sa iasa sau cu tanarul care primea apa in fata si era jefuit pe la spate in LOndra.

    Daca va asumati faptul ca violenta exista si e in fiecare dintre noi, intrebati-va in surdina unde este anti-manifestul! Cam ce-ar fi insemnat anti-manifest? Prezenta pe strada la ora 24.00 sa urlam „fara violenta” si sa ne luam un baston in cap sau un bolovan, dupa cum batea vantul?

    Daca jandarmii, platiti din impozitele colectate de la noi, au „stins” conflictul cu greu, credeti ca anti-manifestul e mai eficient? Va vedeati aseara in strada sa anti-manifestati? Cred ca nu! E mai simplu ca scrii un articol si sa te uiti la TV daca jandarmii au linistit spiritele, nu credeti?

    Zicea cineva, aurea mediocritas, si poate asta e calea. Fiecare isi spune parerea si luam ce e bun de la fiecare. Cel cu bolovanul in mana are o parere? Cu siguranta! Ne convine sa o auzim? Cred ca nu! O fi aceasta zbaterea democratica caracterizata de vorbele de duh „vremea in care paduchii mananca leii”?

    De unde si pana unde am ajuns la esec colectiv”? Mie mi se pare doar o runda dintre multe altele ce vor veni; o runda vehementa, dar paradoxal relativ ieftina. Costisitoare si cu adevarat dureroase sunt rundele ce vor urma: daca e sa vorbim despre reforma in sanatatea, cele cu furnizorii de medicamente spre exemplu. E simplu sa cultivi/descrii violenta din strada si sa distragi atentia de la problemele care costa mult: medicamentele si serviciile medicale; e un fel ce cainii latra ursul merge. Voi va spargeti capul cu jandarmii si noi ne luam banii ca inainte.

    • Unde in articolul domnului Mihail Neamtu se pomeneste de antimanifestatie ? Citeste cu atentie inainte de a te hazarda in comentarii. Dl. Neamtu spune (citez din articolul de mai sus):

      *Va fi POATE CANDVA loc și pentru o manifestaţie anti-huliganică: pentru justiţie şi integritate, pentru patrimoniu şi cultură, pentru piaţă liberă, pentru cetăţenia activă, pentru valori și memorie, pentru o Românie curată*.

  23. Domnule Neamtu, articolul dumneavoastra este la fel de defazat ca si declaratia absolut stupefianta a domnului Sever Voinescu de aseara, care in loc sa vina cu mesaje concrete, catre populatie, a preferat sa citeze cu impetuozitatea-i specifica citate din Kiergaard. Evident in tot timpul asta jandarmeria ne lovea diafan cu bastonul. Spuneti-mi va rog in ce lume traiti? Nu v-ati plictisit sa tot fiti numit „baiatul” lui Basescu? Actiunile dumneavoastra ar fi luate ceva mai in serios daca v-ati delimita de „portocala mecanica” care a inceput sa mucegaiasca…

  24. domnu’ neamtzu,
    astia este care este, cu ei defileaza politichia de dumbovitza.

    cu astia va trebui sa claditi..noua republica !
    io, ca monarhist, o sa stau deoparte.

  25. /// Nici nu ma intereseaza! Pentru cei agitati de idee am o intrebare. Oricare nou partid nu va functiona dupa aceleasi moravuri mioritice? Sau face unul din sfinti? Chestiunea romaneasca se rezolva prin cateva reglementari care instituie controlul electoratului asupra alesilor, gen reducerea mandatelor la doi ani, alegerea prestatorilor de servicii, politie, justitie, etc. direct de catre comunitate, posibilitatea demiterii ,in conditii stabilite de lege, inainte de terminarea mandatului. Celor preocupati de cresterea facturii electorale le spun ca s-ar cheltui mai putin cu indesirea alegerilor decat se rispeste si se fura pe durata unui mandat actual. Exista totusi un risc. sa nu mai avem atatia candidati la posturi publice!

  26. Va respect foarte mult d-le Neamtu dar am senzatia uneori ca sunteti neconectat la realitatea dura a societatii romanesti. In mediile in care ma invart eu sunt confruntat din ce in ce mai mult cu oameni care au ajuns la limita disperarii iar oamenii care sunt disperati actioneaza din ce in ce mai putin cerebral… Eu unul nu cred ca e vina huliganilor, ultrasilor si a provocatorilor pentru ceea ce se intampla in tara asta ci e vina clasei politice care a dezamagit profund si impinge cu cinism oamenii in bratele disperarii. A trecut vremea in care sa strangeti semnaturi contra coruptiei… fiindca oamenii deja au fumat chestia asta si nu mai cred ca se intampla ceva… Ceea ce ati putea face este sa iesiti in piata universitatii si sa strangeti semnaturi pentru demiterea conducerii actuale a tarii care a reusit performanta incredibila de a ne face nostalgici dupa cuplul Iliescu-Nastatse. Nu va dati seama ca Traian Basescu mai are putin si va incepe sa recomande si el agricultorilor cum sa creasca recoltele la hectar sau sa dea indicatii pretioase specialistilor unde sa plaseze reactoarele nucleare. Sunteti un om inteligent… ar trebui sa realizati ca in ultimii 20 de ani, tot ce a facut Traian Basescu s-a rezumat la a semana vânt si nu e departe vremea in care va culege furtuna. Doar ca furtuna asta va fi dureroasa si cu multe pagube colaterale.

    Oamenii asteapta zilele acestea un mesaj radical de la cei care si-ar putea asuma responsabilitati serioase, fara a avea un spate manjit, dar din pacate intelectualii nostri marcanti sunt inca in transa in fata lui Traian Basescu si asta face ca tot mai multi oameni a caraor disperare le afecteaza deja ratiunea sa adopte masuri radicale, fie de a manifesta dupa un tipar anarhist, fie de a ingrosa randurile celor care il propulseaza pe Dan Diaconescu.

    La ora actuala cei mai multi nu mai inghit situatia existenta si nu mai dau niciun credit actualei puteri. Acesti oameni din pacate nu mai au prea multe de ales si daca li se ofera o singura alternativa, o vor imbratisa pe aceea. De aceasta se fac vinovati intelectualii nostri de marca fiindca s-au lasat cumparati de Traian Basescu cu felurite slujbulite si functii, pe la tot felul de institute si institutii, in schimbul unei taceri vinovate, in loc sa ofere o alternativa viabila care sa plece de la excluderea clara din ecuatie a FSN-ului care continua sa ne guverneze.

    • Presedintele Basescu nu va mai candida. Este presedintele tarii pana in 2014 si nu poate fi inlaturat decat prin lovitura de stat. Asta va doriti? Va doriti alegeri anticipate. Credeti ca daca Ponta, Antonescu, Voiculescu si toata adunatura promoscovita din spatele lor vor ajunge la putere va curge numai lapte si miere in Romania ? Credeti ca acestia se gandesc la binele acestui popor ? va inselati amarnic domnule, ei nu se gandesc decat la visul de marire personal, la buzunarele proprii si la cum sa puna iarasi mana pe justitie pentru a devaliza si ce a mai ramas din Romania. Daca fereasca Dumnezeu vor ajunge ei la putere sa aveti grija sa nu va intoxicati de atata hrana copioasa si gustoasa.

      • Presedintele poate fi inlaturat s prin alte metode, nu doar prin lovitura de stat. De exemplu prin presiunea maselor care nu mai sunt servite de acest presedinte. Sau poate fi demis de parlament. Sau printr-o noua revolutie. Depinde cat de mult vrem sa lasam sa creasca presiunea asupra maselor.

        In alta ordine de idei, strategia asta cu aruncatul pisicii asupra lui Ponta si Antonescu nu functioneaza. Asa facea si Iliescu odinioara… justificand ca el candideaza fiindca nu exista nimeni altcineva vrednic… Dar asta este… cand nu ai argumente ca Basescu merita sa mai stea la Cotroceni incerci sa ne sperii cat de rea este cealalta perspectiva.

        Legat de profetiile negativiste despre viitorul fara Basescu, eu va rog sa va uitati la evolutia pozitiva avuta de batranul bolsevic Iliescu. De la a actiona ca un comunist sadea in 90-91 a evoluat surprinzator in ultimul mandat de o maniera cum nimeni nu anticipa… de exemplu modul in care a dat la pace cu Regele Mihai… Ca sa nu vorbim de faptul ca eforturile de integrare euro-atlantice au fost facote in mare pe regimul lui… In schimb Basescu are o prestatie din ce in ce mai penibila, intorcandu-i-se spatele si in Europa, cum nu i s-a mai intamplat vreodata unui sef de stat român.

        • Stimate MC,
          chestia cu „presedintele poate fi inlaturat si presiunea maselor care nu mai sunt servite de acesta” este un sofism daca prin mase intelegeti o sarcina (ca element de presiune) de cel putin 2-3 milioane ( in medie peste 50%) de cetateni romani care l-au ales prin vot democratic.
          Faptul ca, in mod explicit, prin aparitii publice, un numar de 10-20.000 de oameni nu il mai doresc este nu doar irelevant ci si … antidemocratic.
          Un procent de 1-2% dintre cei sus mentionati nu au nici un drept legitim de a vorbi si decide in numele celor 98% a caror opinie nu a fost nici contabilizata nici delegata.
          Las la o parte faptul ca, o buna parte dintre cei prezenti in strada in aceste zile nu au exprimat doleante legate de demisia presedintelui.
          Am fost prezenta (sporadic si pentru scurt timp) la doua dintre aceste „manifestatii” si am sondat discret revendicarile / ofurile unora dintre ei.
          Concluzia mea a fost ca doar o parte dintre cei prezenti erau in masura sa articuleze, cu un minim de logica si argumente, solicitarea lor de demisie a presedintelui ( presupun ca va numarati printre acestia), o buna parte insa venisera in piata dintr-un simplu si terapeutic motiv de defulare a neimplinirilor lor.
          Nu vreau sa exemplific, raspunsurile pe care le-am primit la discrta mea interogatie legata de motivatii sunt naucitoare si mi-au starnit un sentiment de rasu’plansu.
          Draga domnule, in aceste zile piata Universitatii a fost, este si va fi probabil inca cateva zile, un fel de zidul plangerii pentru evreii ce isi confeseaza esecurile si ratarea tintelor vietii lasand biletele pentru implinirea miracolelor.
          Sigur, cu titlu de terapie, „iesitul in strada ca sa il injuram pe chioru’dictator” poate fi benefic (pacientilor) pe termen scurt, dar in nici un caz nu face miracole.
          Cum miracole nu va face nici o eventuala alternanta la putere, oferta politica pe care cetatenii o au in acest moment la indemana este nu doar subtire si neconvingatoare, dar de-a dreptul nociva.

          • Stimata Luminita,

            Dati-mi voie sa va spun ca sunteti prea partinica pentru a sonda corect atitudinea majoritatii asupra popularitatii sau impopularitatii presedintelui Basescu. Daca e sa ne luam dupa ce spun sondajele de opinie PDL si Basescu se afla la un minim istoric si, probabil dupa aceste zile au mai pierdut niscaiva procente.

            Daca faceti gresala sa considerati ca doar cei care au iesit in strada vor demisia va inselati amarnic.

            Daca incercati sa ne amagiti cu perspectiva ca nu este nimeni mai bun… asta e fumata de mult… inca de pe vremea FSN-ului autentic al lui Iliescu si Roman.

            Probabil ca azi, maine, protestele oamenilor se vor stinge. Faptul ca intelectualii care ar putea da directie si legitimitate miscarilor de protest sunt aserviti regimului este deplorabil si constituie o frana pentru reformarea societatii romanesti. Cert este ca regimul Basescu este pe duca, fie ca vreti, fie ca nu vreti asta. Ce s-a intamplat acum dovedeste ca oamenii nu mai inghit gogosi si nu mai suporta nesimtirea clasei conducatoare. La urmatorul abuz se va iesi iar in strada fiindca acesti oameni simpli si disperati, pe care ii considerati incapabili sa articuleze logic cererea lor de demisie a presedintelui stiu ca nu mai au nimic de pierdut. Nici la Revolutie cei care au iesit in strada nu erau in stare sa articuleze mai mult decat „Jos Comunismul!” sau „Libertate sau Murim!” si asta nu minimizeaza eroismul lor. Sa nu credeti ca erau cine stie ce filosofi care rumegau superioritatea spiritului civic si suprematia vreunei doctrine politice. Erau oameni care nu mai puteau indura nedreptatea si restrictiile. Forta celor care nu mai pot indura nedreptatea, coruptia, opulenta baronilor PDL si atitudinea aroganta si nesimtita a presedintelui tarii este mult mai mare decat va vine sa credeti.

          • Stimate MC,
            evident ca sunteti liber (si binevenit) sa imi spuneti orisice, inclusiv faptul ca „fiind partinica” nu am capacitate/abilitatea de a sonda corect atitudinea majoritatii asupra popularitatii sau impopularitatii presedintelui Basescu. Notez doar discriminarea/intransigenta nejustificata pe care va bazati convingerile, tipica sofismului: daca nu te pricepi la fotbal si este fan… Steaua nu pot emite concluzii pertinente si obiective cu privire la ….
            Am notat cu placuta surpriza faptul ca ati introdus dubitativul „daca” inaintea unui alt sofism, cel legat de sondajele de opinie si minimum istoric, dar nu am inteles daca considerati aceste date un motiv democratic, legal si uzual obligatoriu pentru demisia/demiterea unui presedinte de tara.
            Nu, nu fac „gresala de a considera ca doar cei care au iesit in strada vor demisia…”
            mai mult, am convingerea ca, avand in vedere nefericitul context economico financiar mondial al ultimilor ani si inevitabila scadere a nivelului de trai din Romania, , politicienii aflati la putere in aceste perioade sunt in picaj liber (din punct de vedere al optiunilor electorale) chestiune verificata de situatia in care se afla aproape toti sefii de stat si guvernele de pe mapamond.
            Mai mult, daca maine va avea loc un miting de sustinere a presedintelui, nu voi face greseala sa cred ca ca doar ce ies in piata sunt sustinatorii acestuia.
            „…..regimul Basescu este pe duca, fie ca vreti, fie ca nu vreti asta..” nu reusesc sa inteleg de unde ati dedus care sunt „vrerile” mele. Eu nu am facut altceva decat sa conspectez tipul de doleante a unei bune parti dintre cei aflati acolo, sa notez faptul ca majoritatea lor nu aveau legatura, nici directa nici factuala cu atributiile /capacitatile unui presedinte si sa concluzionez faptul ca romanii, helas, sunt inca tributari reflexului comunist de asistat social (sa ne dea, sa ne gaseasca, sa ne asigure … etc.)
            N.B. Spre deliciul meu am ascultat aseara motivatia unei indarjite tinere (studente) suparata foc ca, din cauza presedintelui si a guvernului, parintii nu o mai pot sustine financiar. Banuiesc ca nu a trecut nici macar un minut prin capsorul domnisoarei gandul ca, majora, robusta si sanatoasa fiind, ar trebui sa isi caute/gaseasca un job , eventual part-time, pentru a nu-si obliga parintii la privatiuni doar pentru a o trece prin scoala.
            Nu reusesc sa inteleg pe ce anume elementare si factuale probe va bazati asertiunea „faptul ca intelectualii care ar putea da directie si legitimitate miscarilor de protest sunt aserviti regimului este deplorabil si constituie o frana pentru reformarea societatii romanesti” ??!!!
            Despre ce anume intelectuali vorbiti, cum ati identificat faptul ca sunt aserviti si de ce considerati ca sunt o frana pentru ….
            Reformarea (in sensul progresului pe toate palierele ) unei societati nu este, obligatoriu si unilateral, apanajul actiunilor „unor intelectuali”, ci consecinta evolutiei civico comportamentala a tuturor actorilor ce compun respectiva societate.
            D-voastra asteptati inca un mesia, un tatuc, un guru care sa ne duca de manutza in formatie compacta (tip turma) spre zari senine ??!!
            Nu stiti ca fortza maselor este data de suma fortzei individuale a fiecarei „oitze” in parte, ca masele compuse din elemente inerte, fara aspiratii, fara personalitate, nu au nici o sansa sa devina o societate vie, puternica, omogena si progresiste, ramanand prada facila unor ideologii perverse si/sau unor personalitati malefice ??!!
            Taman aceasta paradigma asteptam/astept eu sa se schimbe in natiunea romana.
            Nu doresc sa fac adnotari pe marginea unor fraze de genul ” nu mai pot indura nedreptatea, coruptia, opulenta baronilor PDL si atitudinea aroganta si nesimtita a presedintelui tarii…” ele sunt definitorii „oitzelor” ce pasc doar aceea iarba pe care le-o pune in fatza baciu, fara a fi manate spre paradisul cautat mor de foame behaind la marginea pajistii.

  27. Aceasta este o oportunitate pt NR, din categoria ‘once in a lifetime’. Ar fi pacat sa nu fie fructificata. Societatea civila are nevoie de un catalizator. NR ar putea fi acel catalizator.

  28. Ca sustinator al NR, asteptam un punct de vedere din partea liderului Neamtu. Sunt mandru ca pot citi un discurs argumentativ lipsit de patima. Cei mai tineri dintre simpatizantii miscarilor de protest ar trebui sa stie ca democratia presupune si o atitudine civica onesta, o cultura si nu doar dreptul de a urla.
    In orice democratie veritabila, diferite categorii sociale au posibilitatea sa protesteze civilizat, in locuri stabilite iar mai apoi revendicarile lor sa fie promovate de institutiile democratice (mass-media, guvern, parlament).
    Cand legea este incalcata vorbim de anarhie nu de democratie.
    Felicitari M. Neamtu!

  29. Stimate domn,

    In primul rand vreau sa stiti ca nu sustin o abordare non violenta a protestului de orice fel.

    Insa:
    1. unde este dialogul si responsabilitatea atunci cand un guvern isi asuma de 14 ori responsabilitatea pe diverse legi. de ce mai avem parlament.(faptul ca nu s-au facut pana acum reforme si suntem intarziati nu este o scuza!!! din contra ca sa consolidam avem nevoie de democratie iar nu smen si jocuri pe sub masa)

    2. unde este civismul cand in parlament nu exista un dialog real intre toate partile implicate?
    (mai ales vina puterii aici)

    3. unde este civismul cand presedintele injura ca un birjar o ziarista si o denumeste tiganca imputita?

    4.unde este civismul unui presedinte ce de fiecare data face totul dupa bunul plac? si se comporta ca un mojic in dialogul cu cei pe care ar trebui sa ii respecte?

    5. unde este civismul cand spui ca regele mihai este un tradator? WTF….come on!!!!!

    6. in momentul cand refuzi dialogul si faci cum vrei tu este usor sa spui ca ceilalti nu au decat un singur discurs – jos!!! malefic sofism dar nu suntem idioti!!!!!

    7. unde este civismul cand presedintele raspunde la injurii cu pumni si palme (documentat in doua randuri!!!) Vmana=distanata / timp…..sau = gest.

    Va raspund sincer: civismul este ca desi suntem F F F nemultumiti nu am iesit cu toti in strada sa ne luam la bataie cu fortele de ordine si sa dam foc guvernului si cotrocenilor.

    Nu imi place sa vad lupte de strada insa te intreb pe dumneata: cand esti batran si statul te omoara repede si discret unde este civismul? Nu avem grija de noi si de aproapele nostru?
    Statul nu trebuie sa creasca oamenii dar nici sa ii omoare – trebuieste lucrat cu fata umana vorba lui Ilici batranul comunist!(nu este prost chiar daca este un criminal)

    In general unde este civismul celor ce au condus romania in ultimii 20 de ani. Dar mai ales ai celor din ultima perioada?

    Va raspund eu civismul lor este in pradaciune si spaga!

    P.S –
    1. nu o sa reusiti sa faceti partidul NR fezabil decat daca va pozitionati pe bune vis a vis lipsa de civism generalizata a tuturor ce pana acum au condus tara in mod iresponsabil. In primul rand Basescu si PDL. – dar cu nume!!!! – caci ei sunt de actualitate. Nastase and CO si Tariceanu and CO desi grei in ale magariei totusi sunt in opozitie!!!!
    2. la cat grobianism este in clasa politica inclusiv la Zeus – asa raspuns pe strazi!

    Va urez succes si mai multa intelepciune!

    Theodor R.

  30. Adica mai pe romaneste. E drept clocotim dar cu subiect si predicat. Ce nu face Base, PDL, coalitia si opozitia. E simplu. Pana la urma Se zice aia au facut si au dres aia. Noi zicem ca e prost si facem si dregem asa. Ce ziceti?

  31. D-le Neamtu, noi, ceilalti, nu avem de aparat nimic prea complicat, asa cum va intrebati dvs. retoric. Avem de aparat ceva foarte simplu si palpabil: proprietatea privata. A noastra, orasul nostru, platit din banii nostri, magazinele noastre, vitrinele noastre, chioscurile noastre de ziare, bancile noastre din parc, cumparate din impozitele noastre. Nu ale lui basescu, ale pdl sau ale mai stiu eu cui. Simplu si la obiect: proprietatea privata este fundamentul oricarei democratii si bunastari. La noi lipseste cu desavarsire respectul fata de proprietate. Nu e nevoie de nimic altceva nebulos si complicat.

  32. Noua Republică condamnă fără echivoc escaladarea violenţelor pe străzile din Bucureşti şi dezavuează instigările făcute de unii reprezentanţi ai Opoziţiei şi ai presei. În egală măsură, deplângem lipsa de implicare şi tăcerea prelungită a Guvernului în faţa unei evidente crize sociale prin care trece România.

    Noua Republică reaminteşte faptul că Statul este obligat să garanteze proprietatea privată. Din acest motiv, Noua Republică solicită public demisia ministrului de Interne Traian Igaş pentru modul defectuos în care a gestionat intervenţia forţelor de ordine. Traian Igaş a demonstrat incompetenţă şi lipsă de determinare în abordarea fenomenelor violente din zilele de 14 şi 15 ianuarie.

    Critica Puterii este sarcina presei şi a societăţii civile. Noua Republică va critica mai departe corupţia şi neprofesionalismul etalate de numeroşi reprezentanţi politici ai Statului român. În acelaşi timp, Noua Republică pledează pentru reîntoarcerea la civismul autentic, radical diferit de huliganismul şi vandalismul arătat de manifestanţii din noaptea de 15 spre 16 ianuarie.

    Noua Republică respinge cultura iresponsabilităţii şi refugiul în ură sau violenţă.

    România trebuie să audă glasul celor care nu vociferează, ci dialoghează în piețe. În locul cărămizilor, Noua Republică propune argumente, proiecte de legi, politici alternative. România are nevoie de chipul celor care nu propun anarhia, ci inteligența și integritatea, în locul corupției și al hoției.

    • @ Daniel Arfire

      Putin cam lozincard apelul dvs. Daca vreti ca NR sa aiba vreo sansa sa treaca de 1% ar trebui pe langa „critica” sa treceti si la fapte concrete. De criticat critica toata lumea, dar ce folos?

      In alta ordine de idei, nu uitati ca fortele de ordine au fost cele care au provocat ostilitatile… actionand de parca ar fi reprezentat un regim dictatorial si nu o democratie.

      Cum va explicati ceea ce a relatat HotNews, anume ca aseara fortele de ordine au retinut pe un cetatean care facea fotografii fara a avea acreditare de jurnalist… Haida, de! Daca eu sunt un amarat de blogger sau un om oarecare nu am voie sa fotografiez cum jandarmii bat ca pe sacii de fasole pe oamenii iesiti sa protesteze? Poftim cultura! Asta da spirit civic! Asta da democratie de aparat!

      De asta vrem noi schimbare… si schimbarea nu se poate produce niciodata plecand de la baza… ci totdeauna trebuie facuta de sus.

  33. Articol superb. Domnul care v-a facut o urare in nota consonanta cu personalitatea genetica a domniei sale nu are habar de procesele moleculare subtile implicate mai mult non-=determinist decat determinist clasic- cauza – efect in geneza timorilor maligne respectiv a unei clone de celule canceroase.

    De asemenea mutatii subtile la nivel de reglaj genic pot determina shizofrenia, personalitatea socio-pata , etc. Dar oare rautatea sau demonismul latent tin numai de mutatii genetice sau si/de subtile mutatii in tesatura ontologica fina a unei persoane?

    Iuda nu a suferit de gastrita sau de vreo nevroza determinata de tatal lui pentru simplul motiv ca Iuda l-a vazut si l-a atins pe insusi supremul Vindecator- pe Mantuitorul Hristos. Dar pe acesta Iuda l-a tradat.

    Dostoievski spunea , in jurnalul de scriitor: ,, Frumosul va salva Lumea”.

    Manifestarile huliganice izvorate din complexe si frustrari de peluza subteran nu au nimic de a face cu cautarea continua , constanta, de zi cu zi a unei libertati responsabile si demne.

    Unii oameni , insa se trag , cu siguranta din maimute.

    Decat sanatos ca raii societatii romanesti-periferici si de o gregaritate cu potential criminal- mai bine mort de cancerul pe care l-a avut Havel.

    Si restul este tacere. Dar nu la Elsinore ci pe strazile inca rosii de barbarii manipulativ anti-democratice ale Bucurestiului.

  34. Dragi cititori,

    Am asimilat punctele de vedere critice și voi încerca să exprim un punct de vedere mai puțin generic astăzi la ora 20,00 pe B1TV.

    Mă revoltă trei lucruri:

    1. Violența fizică împotriva celor nevinovați, de la jurnaliști până la pompieri și jandarmi.
    2. Incompetența Guvernului, cu accent pe Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne. Igaș trebuie să plece.
    3. Ipocrizia uriașă a Opoziției care a instigat și mai instigă la instabilitate.

    Toți trebuie criticați. România are nevoie de o altă politică, de alți oameni, de altă cetățenie.

    În locul cărămizii, să folosim argumentele!
    În locul pietrelor, să zidim alternative credibile, organizații politice și civice puternice!
    În locul incompetenței, să căutăm profesioniștii.
    În locul corupției, să promovăm integritatea!
    În locul urii, să cultivăm dialogul.

    Cam asta ar fi de spus, pe fugă!

  35. „Nemulțumirea și frustrarea nu justifică dezordinea.”

    No shit. Un anumit nivel de nemultumire sau un anumit nivel de frustrare nu justifica. Cind se trece peste acel nivel se justifica orice ma men.

    „noi, cetăţenii liberi şi paşnici”

    Poate ti se pare ca esti liber (desi poti fi pasnic). In ce vrei sa-ti masor libertatea? Libertatea nu este totuna cu sentimentul libertatii, si asta e dat si de societatea in care traiesti. Daca traiesti intr-o societate in care amarasteanul e norma, nu poti sa ai acest sentiment al libertatii (ia ghici de ce).

    Pe mine nu ma mai revolta nimic. Aceasta este Romania pe care ati facut-o. Cit patetism in mesajul de final, ce chemare la dialog ! Ce de lozinci: „profesionisti” „integritate” – ma bufneste risul.
    Parca va placea capitalismul salbatic, augmentat cu putin D-zeu. Ia de colea. Ala de arunca cu piatra se roaga din cind in cind, ca si tine.

  36. Dumnezeule, chiar nu intelegi ca, pe langa cei care aruncau cu pietre, mai erau/sunt si oameni normali? Dvs nu vedeti ca aveti acelasi discurs care nu face niciun fel de delimitare intre cele doua grupuri si ca preferati un singur adevar? nu vedeti ca protestele sunt SI impotriva Opozitiei si protestatarii nu au iesit de dragul Opozitiei, ci pentru ca, pur si simplu, au ceva de zis? Lasa-ti lozincile astea retorice si acceptati faptul ca guvernul are o atitudine ataaat de aroganta incat te scoate din minti! de ce evitati sa vb despre provincie, unde NU au iesit suporteri in strada si unde nu au fost violente? Cu cine vrei sa dialoghezi, ca s-au scris zeci de petitii, scrisori deschise in ultimii ani si s-au lansat zeci de manifeste fara vreun rezulatat?

  37. Nimeni nu va contrazice, domnule Neamtu, că violenta este singurul lucru care poate compromite un protest pasnic. Problema este că dvs. nu reusiti sa intelegeti decat ceea ce inteleg toti sustinatorii: P-ta Universitatii-Violenta. Este fals! Realitatea de la fata locului se apropie mai mult de adevar pentru ca informatia perceputa este mult mai crescuta decat cea de la TV. De la fata locului s-a vazut ca persoanele violente din P-ta Unirii au atacat P-ta Universitatii fara ca jandarmii sa-i poata opri. În P-ta Universitatii cand se calca jos de pe trotuar erai înșfăcat urgent, lovit… ti se aplica legea. Dar nu va intrebati de ce in seara cea mai violenta au fost arestati de zece ori mai putini oameni decat a doua zi cand violenta a fost mult mai scazuta? Nu au arestat duminica jandarmii destul? S-au retras jandarmii deliberat dinspre Unirii spre Universitate pentru a-i compromite si pe manifestantii de la Universitate? Raspunsurile, oricare ar fi, îi compromit pe jandarmi. Ei erau datori sa faca fata si nu au facut. Cea mai mare pregatire a jandarmilor este sa nu lase doua grupari de oameni sa se întâlnească. Asta stiu si asta fac toata viata pe la meciurile de fotbal unde se incaiera doua tabere. De data asta, ciudat sau nu, au fost depasiti de situatie. Cei din P-ta Unirii au ajuns în P-ta Universitatii fara ajutorul celor din P-ta Universitatii. Majoritatea fotografiilor cu jandarmi din P-ta Universitatii îi arata mai putini echipati de lupta decat pe cei din fotografiile facute in P-ta Unirii. Poate ca dvs. pe Facebook nu aveti prieteni care sa va invite la demonstratiile împotriva presedintelui dar sunt sigur ca si daca ati fi avut, invitatia ar fi fost în P-ta Universitatii. Nu cred ca sunteti genul de la care prietenii sa astepte comportament violent. De ce-i etichetati pe toti violenti? Doar asa va puteti argumenta în continuare, consecvent pozitia de sustinator al Presedintelui? Nicio problema dar de dragul aceleiasi consecvente ar trebui sa denuntati impostura lui Igaș. Presedintele îl demite pe Blaga pentru trei caschete aruncate dar nu îl demite pe Igaș pentru violente stradale? Păi unde mai e genialitatea Marelui Presedinte înfrânt de baietii destepti din transporturi, energie, gaz, imobiliare, sanatate, universitati, magistratura? Presedintele a dezamagit o tara întreaga nu doar pe dvs., nu e o rusine mare sa recunoasteti ca va țepuit cineva… Suntem toti la fel de țepuiți ca dvs. Mergem mai departe si speram sa învatam ceva din țepuială…

  38. Vorbiti romaneste sa inteleaga si omul de rand, nu cu subintelesuri, metafore cu fel si fel de interpretari dupa care te poti ascunde cand vine vremea responsabilitatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihail Neamtu
Mihail Neamtuhttp://FB/mihailgeorgeneamtu
Intelectual public și antreprenor român. Între 2012 și 2015, a fost președintele partidului Noua Republică. Doctor al Universității din Londra (2008). Ultima publicație: Credință și rațiune. Dialoguri, contradicții, împăcări, București, 2013.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro