luni, octombrie 18, 2021

CEX-ul de ieri al PSD sau mult zgomot pentru nimic

S-a întâmplat oare ceva cu adevărat important în cursul celor câteva ore bune cât a durat ședința Comitetului Exercutiv Național al PSD?
Nici vorbă! Doar s-a mai dovedit o dată că acest partid este unul complet nereformabil și că până și acei membri ai conducerii sale care pozează în reformatori ori opozanți ai felului autocratic în care Dragnea înțelege să îl conducă nu o fac decât spre a-și promova interesele personale. Acutizate în momentul de față de consecințele politice și, eventual, penale pe care le-ar putea avea modul sălbatic în care binomul Liviu Dragnea-Carmen Dan a ordonat să fie tratați de către Jandarmeria Română manifestanții pașnici din seara zilei de 10 august.
Bun. E adevărat. Ieri la Neptun s-au schimbat cuvinte grele între reprezentanții celor două tabere existente în partid. Tabere care s-au manifestat mai proeminent, mai violent, mai abitir ca niciodată. Prima tabără este una radicală, dură, peremistă, tabăra “veneticilor”, și îi are drept lideri pe Liviu Dragnea, Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda. Cea de-a doua se arată un pic mai liberală, mai rafinată, mai dispusă spre negociere și compromisuri. Îi are drept principali reprezentanți pe doamnele Ecaterina Andronescu și Gabriela Firea. Adică două personaje cu o oarecare vechime în partid, chiar la conducerea acestuia, personaje care au pierdut vizibil din influență în cele 20 de luni de când PSD se află la guvernare și de când Liviu Nicolae Dragnea a transformat partidul în instrumentul politic cu care vrea să scape de imensele lui probleme penale.
Sigur, există o seamă de diferențe între doamna Andronescu și doamna Firea. Tocmai de aceea alianța lor este una de circumstanță, s-a legat și s-a consolidat îndeosebi din luna ianuarie încoace, după demolarea guvernului Tudose. Oricâte reproșuri i s-ar putea aduce d-nei Andronescu, fostul ministru al Educației în guvernele Năstase și Ponta este de o calitate net superioară celei a doamnei Firea. Tocmai de aceea repet că alianța lor este una de circumstanță și fără un viitor autentic. Nu trebuie uitat că disidența celor două doamne intervine după o lungă coabitare a respectivelor cu cei care fac astăzi legea în PSD, că are mai degrabă motive personale, că s-a coagulat greu, ezitant, anemic și că nu vizează modificarea unor lucruri de substanță din acțiunea politică a social-democraților români.
Chiar dacă gruparea, oricum firavă, Andronescu-Firea ar fi izbutit să își facă auzit ceva mai proeminent glasul în ședința de ieri a CEX, chiar dacă d-na Firea ar fi obținut retragerea sprijinului politic pentru d-na Carmen Dan, lucru aproape imposibil ținând de relația specială dintre ministrul de Interne și dl. Liviu Nicolae Dragnea, nu am fi avut de-a face decât cu o europenizare superficială a discursului tot mai „asiatic”, mai „turcit” al PSD. Iar această ‘’ turcire’’ reprezintă o realitate sesizată și amendată fără menajamente de mulți lideri ai autenticei social-democrații europene. Realitate pe care nu cred nici că ar fi vrut, nici că ar fi putut să o atenueze ceilalalți contestatari ai d-lui Dragnea. Adică Niculae Bădălău, Paul Stănescu care ține morțiș ca Dragnea să o silească pe Viorica Dăncilă să emită cât mai curând o ordonanță de urgență pe tema amnistiei și grațierii, Marian Oprișan ori Mihai Tudose. Nu trebuie uitat nici faptul că d-na Firea a fost cea care a dat semnalul debarcării fostului premier Sorin Grindeanu și a reprzentat un aliat de bază al d-lui Liviu Dragnea atunci când acesta pecetluit soarta guvernului condus de Mihai Tudose, alungat de la putere la începutul anului 2018. Disidența doamnei Firea s-a constituit numai după ce actualul primar general al Capitalei a primit semnale numeroase și indubitabile că Dragnea&co nu privesc deloc cu ochi buni aspirațiile ei de a deveni candidatul partidului la prezidențialele din anul 2019.
Sunt naivi cei care pun preț pe anunțul făcut ieri de dl. Dragnea că nu va candida la funcția de președinte al României. Este vorba doar despre un anunț de circumstanță, despre niște vorbe de clacă, iar dacă dl. Tăriceanu se amăgește fie și numai un minut cu ideea că spusele d-lui Dragnea ar fi echivalentul informației că el va fi cu adevărat candidatul unic al alianței PSD-ALDE înseamnă că nu a învățat nimic din ceea ce i s-a întâmplat în 2013 d-lui Crin Antonescu.
Ce a însemnat, așadar, cu adevărat ședința de ieri a Comitetului Executiv Național al PSD? Poate o psihodramă ratată. Poate o rescriere după ureche, în specificul zilelor noastre, al politicii dâmbovițene, a ceea ce se ascunde în spatele unui titlu shakespearean celebru. Mult zgomot pentru nimic de Teleorman transferat spre uzul și deliciul presei la malul mării. Atât și nimic mai mult.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Ce i-a spus dragnea lui firea mi-a adus aminte de: “Victor Ponta ramane prietenul meu, nici cu gandul, nici cu fapta nu voi face nimic impotriva lui, ba dimpotriva”.
  Aici, mai multe:
  https://www.hotnews.ro/stiri-politic-20331242-liviu-dragnea-cand-asupra-lui-victor-ponta-politica-adunat-nori-grei-prietenul-meu-inceput-dea-semne-raceala-fiindca-tanarul-meu-prieten-facut-cateva-gesturi-anapoda-grabit-fac-reprosuri-public.htm

  firea e mancata si sa o tina tot asa pana s-or mananca toti intre ei de n-ar mai ramane picior de sobolan rosu pe pamant.
  E vorba de tribul sobolanilor de videle, tribul sau “gasca mea teleormaneana” si cum spunea dl Liiceanu in “Mirosul sobolanilor”, “dacă faci parte dintr-un trib cu mirosul mai ascuțit, intoleranța la alt trib și la alt miros e mai mare și, la fel, și potențialul de agresivitate de care dispui.”
  Mirosul care-i ține acum laolaltă nu este unul al… partidului, ci este mirosul tribului de videle.
  “Șobolanii sunt tandri doar scăldați în baia comună a unui miros, și feroce în prezența unui miros care nu mai e „al lor” ca grup. Un miros care să bată dincolo de granițele tribului, către (…) șobolănimea ca șobolănime, nu există.”
  Toti cei identificati in perimetrul bine delimitat, in teritoriul eliberat, preluat acum… “partidul sunt eu” si populat de grupul teleormanean, sunt identificati – după miros – de unul „de-ai casei”, ca fiind intrusi si lichidati în scurtă vreme cu o teribilă ferocitate.
  “În nici o specie animală, execuția celui străin de trib nu are loc într-un chip atât de înspăimântător. Membrii comandoului care trec la lichidarea intrusului au blana zbârlită și ochii ieșiți din orbite, în timp ce „condamnatul”, dacă nu are șansa să sucombe prin șocul produs de spaimă, este mușcat în mod sistematic și omorât, fără să se apere, de cei care au preluat execuția lui.
  Lorenz a numit „sentimentul” ireductibil care desparte triburile de șobolani între ele ura partinică.”

 2. „Psihodrama ratată de doamna Firea si pusa magistral in scena de Dragnea. Nu cred ca Dragnea si-ar tăia craca de sub el si partidul lui dr dragul lui Firea sau Tariceanu. Pesta porcina s-ar putea sa-i dea bătăi de cap, pentru ca politica electoratului PSD trece mai intai prin stomac si apoi prin urnele de vot. Aici ar putea avea ceva urmari aceasta criza a porcilor, insa gaseste el PSD „soluții” pentru „aburirea” oamenilor rămași fara porci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.