marți, iunie 22, 2021

CEX-ul de miercurea trecută al PSD

Miercuri, 14 februarie, a avut loc la București ședința Comitetului Executiv Național al PSD. Prin redacții, în presa scrisă, prin talk-show-urile de televiziune s-a făcut vorbire despre ea, chiar cu o oarecare doză de emoție, încă de săptămâna trecută.
Încă de atunci se așteptau decapitări, schimbări de personal, puneri la punct dintre cele mai dure al căror rost ar fi fost acela de a tranșa rapid conflictul dintre președintele PSD și câțiva dintre liderii partidului. Ar fi fost vorba îndeosebi despre președintele executiv, dl. Nicolae Bădălău, și secretarul general adjunct al PSD, dl. Codrin Ștefănescu.
Tensiunea și așteptările presei și ale celor interesați de politică au crescut încă și mai mult după ceea ce a început să se întâmple, î de duminică seara pe televiziuni. Mai exact la România tv, Antena 3, dar și la TVR 1, canalul principal al Televiziunii fals numită încă publică, canal complet anexat de PSD prin emisiunea lui Ionuț Cristache România 9, dar și prin arbitrariul conducerii exercitate de directorul general interimar al instituției, d-na Doina Gradea. E vorba despre atacul concertat asupra DNA și asupra șefei lui, d-na Laura Codruța Kövesi.
Unul dintre vicepremieri, dl. Paul Stănescu, și el penal, desigur, a spus, cu numai câteva ore înainte de începere CEX, că d-na Laura Codruța Kövesi ar trebui, în mod obligatoriu, să își dea demisia. Mai marii din conducerea PSD se pregăteau, așadar, să facă miercuri ceea ce nu și-au îngăduit nici Nicolae Ceaușescu, nici Comitetul Politic Executiv al PCR. Să pună public botniță justiției. Să hotărască demiteri din conducerea Marilor Parchete în ședințe de partid.
Din motive care mie îmi rămân pentru moment necunoscute, nu s-a întâmplat nimic din toate acestea. Mai mult. Neașteptata conferință de presă a procurorului șef al DNA a eclipsat aproape cu totul reuniunea la vârf a social-democraților români. Nu s-a vorbit aproape defel despre ceea ce s-a discutat și s-a hotărât acolo. S-a scris foarte puțin și despre demiterea “din mai multe motive”, vorba d-lui Liviu Dragnea, a 27 de secretari de stat, o demitere care, din câte se spune, ar fi produs nemulțumirea d-nei Viorica Dăncilă, nici despre decizia de a se propune înființarea unei comisii de anchetă parlamentară care să cerceteze activitatea directorului SPP, dl. Lucian Pahonțu. Nu a mai fost nici timp, nici chef, cel puțin până la ora la care scriu, să se comenteze anunțul ce i-a luat pe nepregătite pe mulți pesediști din liga întâi, anunț referitor la convocarea peste o lună a unui Congres extraordinar al partidului. Convocare hotărâtă pare-se unilateral de dl. Liviu Dragnea și pe urmă aprobată disciplinat, într-un exemplar spirit de turmă, de mai toți cei cărora li s-au solicitat declarații de presă. Și de plenul CEX-ului. Un semnal proeminent că dl. Liviu Dragnea controlează încă și nu oricum, ci cu o mână de fier, partidul.
Președintele PSD a precizat că va cere în cursul Congresului din martie un vot de încredere din partea partidului. “Vai, de ce? Nu e nevoie! Dl. Dragnea a fost ales prin votul liber și unanim al tuturor membrilor PSD!” au cântat cu triluri și delicate bătăi de pleoape sopranele partidului. Doamnele Ecaterina Andronescu și Gabriela Firea. Prefăcându-se a fi uitat că toți membrii PSD au avut de ales, precum se întâmplau odinioară lucrurile la PCR, între Dragnea și Dragnea.
Sunt însă mai mult ca sigur că dl. Liviu Dragnea își va pune în aplicare planul. Va solicita respectivul vot fiind încă de azi mai mult ca sigur că îl va primi. Nu riscă nimic. PSD nu e pregătit pentru lovituri de palat. E și aici un semn al moștenirii primite din partea PCR. Dl. Dragnea va trece mai apoi la “primenirea” rândurilor conducerii partidului. Se prea poate ca de abia atunci dl. Nicolae Bădălău să își piardă funcția. Cu certitudine va fi obligat să facă mulți pași în spate dl. Codrin Ștefănescu care, ne-a spus chiar dl. Liviu Dragnea, “vorbește cam mult” pentru poziția pe care o deține la ora actuală în partid.
Dl. Liviu Dragnea își va securiza funcția știind că din martie încolo în viața politică a țării vor urma destule agitații. Are nevoie de o consolidare a puterii sale personale. Nevoia îi va fi satisfăcută.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. In noiembrie 1989 avea loc congresul xiv al pcr si dictatorul era reales in funcția politica suprema, reconfirmat sa conducă Romania pentru alti patru ani.
  Congresul fusese precedat, ca act politic, de o plenara pregătitoare a pcr, un fel de cex psd.
  După cam o luna Ceausescu si sinistra (sa consoarta) erau executați de linia a doua de activiști a pcr. După cum se știe, a fost o execuție la propriu, cu AK47 si cartușe de război, calibrul 7,62, extrem de distructive.
  Întrucât psd se vădește continuatorul puciștilor decembristi ai pcr, in locul lui Liviu Dragnea congresul din martie nu ar trebui considerat o garanție. Ci doar o cale de a consolida si motiva puciștii din planul doi.
  Dar fiecare pasare „pre limba sa pere”.

 2. „Președintele PSD a precizat că va cere în cursul Congresului din martie un vot de încredere […] Nu riscă nimic. PSD nu e pregătit pentru lovituri de palat.”

  Loviturile de palat în PSD au avut loc tocmai atunci când nu se aștepta multă lume. Dar, este drept că s-au întâmplat după eșecuri ale liderilor. Pentru a face ceea ce ‘nici Ceaușescu nu a făcut” dl L Dragnea va trebui să facă mai întâi ceea ce Ceaușescu a făcut. Adică, în primul rând, dl Dragnea se va asigura că nu putea fi schimbat cu ușurință din funcție, indiferent de cursul evenimentelor. Pentru asta, va schimba modul de alegere a președintelui PSD. Apoi, poate participa la oricâte alegeri de reconfirmare în funcție. După fiecare va ieși întărit, iar membrii PSD care se tem de consecințele acțiunilor partidului vor trebui să tacă, ori să plece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Primele concluzii după întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin din Geneva, 16 iunie 2021

În articolul anterior, dedicat întâlnirii Biden – Putin, am trecut în revistă o serie de informații legate de contextul inițial de la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro