luni, ianuarie 24, 2022

CEX-ul de miercurea trecută al PSD

Miercuri, 14 februarie, a avut loc la București ședința Comitetului Executiv Național al PSD. Prin redacții, în presa scrisă, prin talk-show-urile de televiziune s-a făcut vorbire despre ea, chiar cu o oarecare doză de emoție, încă de săptămâna trecută.
Încă de atunci se așteptau decapitări, schimbări de personal, puneri la punct dintre cele mai dure al căror rost ar fi fost acela de a tranșa rapid conflictul dintre președintele PSD și câțiva dintre liderii partidului. Ar fi fost vorba îndeosebi despre președintele executiv, dl. Nicolae Bădălău, și secretarul general adjunct al PSD, dl. Codrin Ștefănescu.
Tensiunea și așteptările presei și ale celor interesați de politică au crescut încă și mai mult după ceea ce a început să se întâmple, î de duminică seara pe televiziuni. Mai exact la România tv, Antena 3, dar și la TVR 1, canalul principal al Televiziunii fals numită încă publică, canal complet anexat de PSD prin emisiunea lui Ionuț Cristache România 9, dar și prin arbitrariul conducerii exercitate de directorul general interimar al instituției, d-na Doina Gradea. E vorba despre atacul concertat asupra DNA și asupra șefei lui, d-na Laura Codruța Kövesi.
Unul dintre vicepremieri, dl. Paul Stănescu, și el penal, desigur, a spus, cu numai câteva ore înainte de începere CEX, că d-na Laura Codruța Kövesi ar trebui, în mod obligatoriu, să își dea demisia. Mai marii din conducerea PSD se pregăteau, așadar, să facă miercuri ceea ce nu și-au îngăduit nici Nicolae Ceaușescu, nici Comitetul Politic Executiv al PCR. Să pună public botniță justiției. Să hotărască demiteri din conducerea Marilor Parchete în ședințe de partid.
Din motive care mie îmi rămân pentru moment necunoscute, nu s-a întâmplat nimic din toate acestea. Mai mult. Neașteptata conferință de presă a procurorului șef al DNA a eclipsat aproape cu totul reuniunea la vârf a social-democraților români. Nu s-a vorbit aproape defel despre ceea ce s-a discutat și s-a hotărât acolo. S-a scris foarte puțin și despre demiterea “din mai multe motive”, vorba d-lui Liviu Dragnea, a 27 de secretari de stat, o demitere care, din câte se spune, ar fi produs nemulțumirea d-nei Viorica Dăncilă, nici despre decizia de a se propune înființarea unei comisii de anchetă parlamentară care să cerceteze activitatea directorului SPP, dl. Lucian Pahonțu. Nu a mai fost nici timp, nici chef, cel puțin până la ora la care scriu, să se comenteze anunțul ce i-a luat pe nepregătite pe mulți pesediști din liga întâi, anunț referitor la convocarea peste o lună a unui Congres extraordinar al partidului. Convocare hotărâtă pare-se unilateral de dl. Liviu Dragnea și pe urmă aprobată disciplinat, într-un exemplar spirit de turmă, de mai toți cei cărora li s-au solicitat declarații de presă. Și de plenul CEX-ului. Un semnal proeminent că dl. Liviu Dragnea controlează încă și nu oricum, ci cu o mână de fier, partidul.
Președintele PSD a precizat că va cere în cursul Congresului din martie un vot de încredere din partea partidului. “Vai, de ce? Nu e nevoie! Dl. Dragnea a fost ales prin votul liber și unanim al tuturor membrilor PSD!” au cântat cu triluri și delicate bătăi de pleoape sopranele partidului. Doamnele Ecaterina Andronescu și Gabriela Firea. Prefăcându-se a fi uitat că toți membrii PSD au avut de ales, precum se întâmplau odinioară lucrurile la PCR, între Dragnea și Dragnea.
Sunt însă mai mult ca sigur că dl. Liviu Dragnea își va pune în aplicare planul. Va solicita respectivul vot fiind încă de azi mai mult ca sigur că îl va primi. Nu riscă nimic. PSD nu e pregătit pentru lovituri de palat. E și aici un semn al moștenirii primite din partea PCR. Dl. Dragnea va trece mai apoi la “primenirea” rândurilor conducerii partidului. Se prea poate ca de abia atunci dl. Nicolae Bădălău să își piardă funcția. Cu certitudine va fi obligat să facă mulți pași în spate dl. Codrin Ștefănescu care, ne-a spus chiar dl. Liviu Dragnea, “vorbește cam mult” pentru poziția pe care o deține la ora actuală în partid.
Dl. Liviu Dragnea își va securiza funcția știind că din martie încolo în viața politică a țării vor urma destule agitații. Are nevoie de o consolidare a puterii sale personale. Nevoia îi va fi satisfăcută.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. In noiembrie 1989 avea loc congresul xiv al pcr si dictatorul era reales in funcția politica suprema, reconfirmat sa conducă Romania pentru alti patru ani.
  Congresul fusese precedat, ca act politic, de o plenara pregătitoare a pcr, un fel de cex psd.
  După cam o luna Ceausescu si sinistra (sa consoarta) erau executați de linia a doua de activiști a pcr. După cum se știe, a fost o execuție la propriu, cu AK47 si cartușe de război, calibrul 7,62, extrem de distructive.
  Întrucât psd se vădește continuatorul puciștilor decembristi ai pcr, in locul lui Liviu Dragnea congresul din martie nu ar trebui considerat o garanție. Ci doar o cale de a consolida si motiva puciștii din planul doi.
  Dar fiecare pasare „pre limba sa pere”.

 2. „Președintele PSD a precizat că va cere în cursul Congresului din martie un vot de încredere […] Nu riscă nimic. PSD nu e pregătit pentru lovituri de palat.”

  Loviturile de palat în PSD au avut loc tocmai atunci când nu se aștepta multă lume. Dar, este drept că s-au întâmplat după eșecuri ale liderilor. Pentru a face ceea ce ‘nici Ceaușescu nu a făcut” dl L Dragnea va trebui să facă mai întâi ceea ce Ceaușescu a făcut. Adică, în primul rând, dl Dragnea se va asigura că nu putea fi schimbat cu ușurință din funcție, indiferent de cursul evenimentelor. Pentru asta, va schimba modul de alegere a președintelui PSD. Apoi, poate participa la oricâte alegeri de reconfirmare în funcție. După fiecare va ieși întărit, iar membrii PSD care se tem de consecințele acțiunilor partidului vor trebui să tacă, ori să plece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro