joi, iulie 25, 2024

Cezar Preda si tabara autista din PDL

Am citit interviul dlui Cezar Preda, in speranta ca voi găsi in el o diferența calitativa de comportament fata de electorat si de adversarii politici, comparativ cu cei din tabara dlui Boc. Dl. Preda, dealtfel, pana la alcatuirea taberelor actuale din PDL, era – si sunt dezamăgit sa constat ca a rămas – un pedelist din aceeași plamada ca si cei care alcatuiesc astăzi echipa dlui Boc: oameni care merg înainte fara sa se uite nici in dreapta, nici in stânga, după celebra lozinca utilizată de americani cand vine vorba de „autisti politici” – „ignora torpilele, toată viteza înainte!” (damn the torpidos, all speed ahead!”)

Singurul lucru bun pe care il face domnia sa in interviul respectiv este sa pună exact acest diagnostic echipei dlui Boc!? Cum bine observa dl. Preda, aceasta – echipa dlui Boc – a intrerupt orice dialog nu numai cu electoratul românesc, dar si cu componentele sale – formatiuni politice, sindicate etc. In toți, ei nu vad, cum tot corect arata dl. Cezar Preda, decât dusmani, nici măcar adversari. Convinsi, cazuti in transa, ca numai ce fac ei este bine pentru Romania, ca sunt chemați, ca ingerii nu știu cărui sfânt (știu, dar nu vreau sa spui …) sa își îndeplinească „destinul salvator”, acești oameni vad in fiecare din noi, ceilalți cetățeni ai țării, un dusman inversunat care trebuie pur si simplu călcat in picioare. De aceea s-au si rupt toate puntile de comunicare dintre guvern, implicit PDL, si societatea românească.

Dl. Preda realizează corect acest lucru si, ca atare, se individualizeaza astfel. Numai ca, pentru domnia sa, nici cauzele, nici obiectivele si, din păcate, nici motivatia diferentei de comportament pe care, chipurile, o propune nu trec dincolo de codul „genetic” pedelist. Si am de gând sa demonstrez asta.

Pentru dl. Preda, „raul” nu consta in întreruperea dialogului cu cetățenii țării in general, de care partidul domniei sale – sub conducerea oficială a dlui Boc (căci, altfel, știm cine conduce cu adevărat) se face raspunzator, ci in faptul ca partidul – PDL-ul nu mai influenteaza deciziile guvernului, ceea ce, pentru dl. Cezar Preda, care nu are probabil alt vehicol politic sa o facă, este o pierdere, eventual, in primul rand personală. Exemplul ca oamenii numiti la CEC au fost cunoscuți doar de dl. Boc, fara sa aibă „blagoslovirea” partidului, este cât se poate de ilustrativ pentru ingustimea „deschiderii” pe care vrea sa o acrediteze dl. Preda. Cu alte cuvinte, dl. Boc nu greseste ca procedeaza doar după cum il taie capul (citește: ii dicteaza interesele de clan, interesele clientelei sale politice – pe care a ajuns sa le impună pana si in aparatul UE de tranduceri si traducatori de si din limba româna de la Luxemburg, in paranteza fie spus), ci ca, procedand astfel, dl. Preda nu mai are niciun cuvânt de spus. Ori, poate o fi avut si dl. Preda vreun „catindat”, mai știi …

Apoi, dl. Preda ne demonstreza ca diferența dintre echipa domniei sale si cea criticată a dlui Boc nu consta într-o schimbare calitativa a comportamentului politic – adică, PDL trebuie sa redevina o formatiune politica frecventabila, pentru ca știe sa asculte si ce spun romanii si celelalte formatiuni politice – ci una care, sub o alta conducere, sa o facă doar pentru a reuși sa adune mai multe voturi din afara partidului. Cu alte cuvinte, doar pentru ca ar reuși sa ii minta încă o data pe romani sa mai aibă, totuși, încredere in PDL, chiar si asa compromis, cum este in prezent, numai pentru ca a incaput pe mana taberei din care face parte domnia sa!
Ca acesta este adevartul scop urmărit de dl. Preda si tabăra domniei sale ne-o demonstrează doua lucruri: primul, ca si tabăra domniei sale considera ca obiectivul principal al guvernarii il constituie tot „reformarea statului roman”, la fel ca si pentru tabăra dlui Boc!? Care „reformare”? Pai tot cea care prevede alegerea primarilor din primul tur, care le-ar aduce, asa cum arata chiar dl. Boc, un plus de 30%, tocmai bun pentru „pregătirea” victoriei la alegerile generale din toamna anului viitor, ca si votul prin corespondenta pentru romanii din afara țării, pe care sa ii „motiveze si organizeze” tot un domn Brânză, ca in 2009, cu aceleași rezultat (plus „softul” de numarare a lor)!

Al doilea, si, pentru mine, cel mai important lucru, este ca aceasta schimbare la fata a PDL-ului pe care ne-o propune dl. Preda in cazul in care tabăra sa va câștiga sâmbăta este una doar de fatada. Căci, capacitatea de dialog a taberei domniei sale, pe care o clameaza atat de virtuos este doar praf in ochi, atâta timp cât dialogul propus este purtat nu din dorința de a-ti ameliora proiectul, ci exclusiv pentru a nu fi acuzat ca nu ai încercat sa dialoghezi, înainte de a trece la aplicarea sa in practica. „Trebuie cel putin sa le aratam romanilor ca am avut dorinta sa-i chemam, sa le spunem problemele carora trebuie sa le facem fata impreuna si, daca nu vor, asta e problema lor” conchide dl. Preda! Care este atunci diferența fata de practica taberei dlui Boc? Niciuna!

In plus, ca sa întărească, probabil, diferentele fata de gruparea dlui Boc, dl. Preda nu uita sa arunce in treacat si o mica samanta de scandal in rândul  celor cu care, chipurile, vrea sa „dialogheze” cinstit, respectiv USL, îndemnandu-i pe „nemulțumiți” sa abandoneze corabia, sarind in barca sa! Nici aici, nicio deosebire!
In concluzie, dl. Preda a reușit doar sa ne confirme cel putin doua cunoscute ziceri romanesti: ca, daca tabăra sa va câștiga, nu vom avea decât „aceeași Marie, cu alta pălărie”, sau, si mai potrivit, ca „lupul își schimba parul, dar naravul, ba!” Păcat!”

Distribuie acest articol

45 COMENTARII

 1. „Autismul” guvernului actual nu a fost chiar asa de rau cum insinuati. Uneori a face, a construi de unul singur, contra majoritatii, este un lucru foarte bun. Toate faptele importante se fac impotriva majoritatii. Nu spun ca Guvernul Boc a reusit, poate da, poate nu. O sa vedem. Dar nu putea sa reuseasca decat cu conditia de a ramane surd la vocea majoritatii, la interesele propriilor membri de partid si la pretentiile unei opozitii sterile, baricadate, asteptand sa vina de la sine tipsia cu bunataturi.

  • Din pacate, democratia se bazeaza pe respectul majoritatii … Asa ca neglijarea majoritatii echivaleaza cu negarea democratiei!

   • daca majoritatea oamenilor nu poate trai intr-o continua vacanta, aceeasi majoritate a oamenilor ar prefera sa bage in buzunar toti banii câstigati, fara a mai plati taxele cu ajutorul carora statul face ca viata in comun sa fie posibila într-o comunitate mai mare decat aceea in care fiecare membru ii cunoaste personal pe toti ceilalti.

    daca neglijarea majoritatii echivaleaza cu negarea democratiei, asteptam cu mult interes un proiect al dvs (sau al partidului dvs) prin care sa sustineti eliminarea tuturor obligatiilor cetateanului fata de stat.

    • Si pe vremea guvernului Nastase, din care am facut parte, cetatenii trebuiau sa-si plateasca obligatiile, numai ca totul era facut in limitele normalului. Acum totul este exagerat. Actualul guvern este singurul care recunoaste deschis ca 22 de milioane de romani sunt prea multi pentru capacitatea lui de a guverna. In plus, guvernarea este pentru Boc si ai lui o povara, un cost pe care trebuie sa il plateasca pentru avantajul de a sta in fruntea bucatelor si de a se infrupta pe saturate!

   • Majoritatea populara se constata cand are ocazia sa voteze (de regula, o data la 4 ani). Intre alegeri, majoritatea este cea parlamentara. Lipsa majoritatii se constata atunci cand o motiune de cenzura demite guvernul.

    In sfarsit, intre alegeri exista majoritati, dar si cazuri de minoritati zgomotoase care dau iluzia majoritatii. Nici pentru unele, nici pentru altele nu exista instrumente pentru a le masura.

    Restul sunt speculatii.

   • daca nu ma insel hitler a fost ales in mod democratic, iar exemple in care o tara democratica s-a autodistrus in mod democratic mai sunt: de exemplu grecia s-a nenorocit intr-un mod cat de poate de democratic. mai rau, cazurile de acest fel cred ca vor continua pentru ca nimeni nu invata nimic din astfel de dezastre (ma refer la alegatori).

    in cazul nostru, in ultimii 20 de ani s-a vazut foarte clar ce inseamna sa te lasi condus de doleantele „maselor”. iar in stadiul actual, a asculta de manelisti si zavorence cu iq subunitar ar fi o dovada nu de democratie ci de iresponsabilitate crasa. imi pare rau sa spun, dar suntem o natie care ar avea nevoie de minim 5-10 ani de modernizare si civilizare brutala, facuta cu bata. as fi preferat sa fim elvetieni dar nu suntem!

    in concluzie ma tem ca avem nevoie de astfel de conducatori autisti, mai ales ca se pare ca fac o treaba foarte buna.

    • Am avut deja „civilizare brutala facuta cu bata”, chiar mult mai mult decat 5-10 ani. Probabil ca te-ai nascut dupa ’90 si nu stii. Rezultatul unor asemenea experimente nefericite e tocmai dezvatarea de democratie, salbaticirea, o societate compusa din insi egoisti si dezorientati.
     Nu inteleg nici cliseul cu Hitler sau insulta cu manelistii si zavorencele cu iq subunitar, folosite drept argumente contra democratiei, atata vreme cat conducatorii „autisti” pe care-i apreciezi (eu nu sunt oricum de acord cu epitetul) au venit la putere exact prin alegeri libere in care au votat „masele” de manelisti si zavorence. Din moment ce actuala guvernare iti place, inseamna ca ei n-au ales prost. Si atunci care-i problema?

   • Sunt aproape sigur ca majoritatea pe care o invocati este de acord ca in Romania, dupa 20 de ani de zvarcoleli, nu exista o democratie functionala. Deci argumentul dvs. nu functioneaza in acest caz. La modul general este valid, dar trebuie sa tinem cont de context.
    As merge mai departe si as spune ca daca exista masuri pentru combaterea coruptiei generalizate eu sunt de acord cu functionarea unui guvern autist politic. Si de bine de rau, in ultimii 2-3 ani s-au facut progrese majore in acest sens. Mai mult chiar, aceasta pare a fi singura solutie democratica pentru o astfel de problema. Caci elementul cheie sta in caracterul generalizat al coruptiei, ceea ce inseamna ca majoritatea nu mai este de incredere si ca atare trebuie partial „ignorata”.

   • din pacate e gargara faza cu democratia si respectul pt majoritate, dupa logica acestei lozinci ar fi trebuit sa vina boc si sa intrebe ma vreti sa va taiem pensiile speciale? a nu? na bine…da voi vreti sa va taiem din salarii sa ne cadem din barca? hmm nici voi na bine atunci, astea sunt doar niste exemple simple, la fel este cu tot restul in momentul in care ai un porgram te tii de el, nu intrebi in stanga si in dreapta vrei? nu vrei?

    • Nu-i mai intrebati deloc! Ce sa va mai pierdeti vreme cu prostiile. Stie domn Boc ce trebuie natiunii. E suficient! Curat democratie!

  • Iris:
   Un guvern ales cu majoritatea electoratului nu poate sa reuseasca daca ramane surd la cerintele acestuia, cum afirmati dvs. Caci, daca o face, inseamna pur si simplu ca renunta la democratia care l-a adus la putere. Asa si-au inceput cariera toti dictatorii! Care au sfarsit, cum, sper ca stiti, aruncati afara din palate de … cei multi! Mai vedeti ce se intampla si prin alte parti

   • In general, s-a cam abuzat de tema „dictatorului” si „dictaturii”, iar in cazul de fata ii subestimati pe cititorii Contributors.ro…

 2. Am o mare rugaminte la dumneavoastra si la toti politicienii, comentatorii, gazetarii, etc. care, in ultima vreme, folosesc cuvantul „autist” pentru a se referi la tot felul de nemernici si neaveniti de prin politica romaneasca („in ultima vreme” pentru ca, probabil, de curand ati/au auzit de el): aveti putin respect pentru persoanele cu autism si gasiti-va alta metafora. Sunt parinte de copil autist si, la fel ca alte zeci de mii de parinti din tara asta si alte cateva zeci de milioane din lume, ma lupt sa-mi scot copilul din lumea in care se afla si sa il aduc langa mine. Sunt constient ca fac lucrul asta din egoism, luptandu-ma cu durerea mea, nu cu a lui, pentru ca, altfel, lumea lui este mult mai curata si mai frumoasa decat a mea. Copiii, tinerii si adultii autisti, indiferent daca sunt grav afectati sau inalt functionali sunt, cu totii, de o sinceritate, o curatenie sufleteasca si o frumusete cum nici un politician din aceasta lume, cu atat mai putin din aceasta tara, nu poate fi.

  Un absolvent SNSPA (din 1995) care v-a apreciat si v-a respectat ca profesor.

    • Dle Sorescu, dincolo de scuze, mai trebuie sa precizez ca nu eu am ales titlul contributiei mele. Eu am folosit doar o data termenul referindu-ma la gruparea Boc, insa redactia a generalizat. Sunt sigur ca si ei regreta, a fost o scapare regretabila.

   • Scuzele sunt acceptate. Nu si ignoranta.

    P.S. Reforma nu s-a facut niciodata si nicidecum cu acordul majoritatii oamenilor. In nici o tara de pe lumea asta.

  • Un termen folosit gresit, din ignoranta! Ma asteptam la mai mult de la IMP, autismul nu este de loc o forma de retard mintal, din contra, este doar o deficienta de comunicare. Unii autisti au IQ foarte mari, in unele directii se dezvolta mai mult decat orice individ „normal”, deficientele nu sint deloc in zona inteligentei !
   Daca voiati a va referi la deficienta de comunicare-ceeace constituie corect acest sindrom- ati nimerit corect!
   In alta ordine de idei,D-le Adrian Sorescu, toata stima si admiratia pt D-voasta, alaturi de compasiunea mea, sint convinsa ca asigurundu-i multa dragoste si atentie copilului, veti reusi sa-l scoateti din acea izolare in care se afla ! Mult noroc si rabdare !

 3. Domnule Pascu, am inteles: guvernul Boc este „autist” fata de dorinta dumneavoastra de va fi consultat, de a colabora cu dumneavoastra, de e le impartasi dumneavostra din experienta si profesionalismul care va definesc.

  Puteati sa o spuneti cinstit, direct, barbateste. Nu trebuia sa va pititi in spatele domnului Preda, sau, mai tare, in spatele „boborului fata de care, vezi Doamne, este atat de „autist” Boc.

  E o jelanie destul de inabil mascata. Deh, ce sa-i faci si cu frustrarile astea…

  Sa fiti sanatos.

  • Dle eu-tu-el,
   Gresiti amarnic. Pe mine nu ma deranjeaza absolut deloc ca nu sunt consultat de dl. Boc (scuzati rima involuntara)! Are cine sa imi ceara consultanta in Parlamentul European si in afara lui. Asa ca potentiala nevoie de consultanta a guvernului Boc ma lasa rece! Si nu vreau sa ma ascund in spatele nimanui! Ce am avut de spus, am avut despre interviul dlui Preda. Si asta am si spus. In incheiere, un sfat: nu acuzati oamenii de intentii, mai ales daca nu le au, caci atunci se cheama ca faceti „proces de intentii”, care nu este acceptat nicaieri … Cele bune. PS. Incercati o cariera in psihanaliza, dar serios, nu asa, dupa ureche, cum dati dovada in comentariul la postarea mea!

   • Domnule Pascu,

    Va rog sa nu ma acuzati de proces de intentie la adresa dumneavoastra. Exact asta faceti dumneavoastra la adresa „guvernului autist Boc”: proces de intentie. Altfel, cu ce puteti sa argumentati acuzatia de „autism”? Eu inteleg ca este o figura de stil, dar tot o acuzatie reprezinta. Pentru ca semnifica „lipsa de colaborare” sau „refuzul dialogului”.

    Va rog sa nu-mi aduceti drept argumente propaganda sistematica anti-boc si anti-basescu de la realitatea si antene. Vreau fapte care pot fi probate. Ori, dumneavoastra nu aveti cum sa probati o astfel de afirmatie, cea referitoare la „autism”, decat daca ati fost victima acestui „autism”.

    De aici deductia logica din post-ul anterior: lipsa colaborarii cu dumneavoastra=frustrarea dumneavoastra. Altminteri, n-ati fi avut motive. N-are nicio legatura cu psihanaliza.

    Dar chiar si asa: ce intelegeti prin colaborare (opusul autismului)? Sa raspunzi santajului de presa cu „te rog frumos, nu ma mai santaja, uite iti dau un contract de coproductie de emsiuni. Sau poate niste contracte de publicitate de la firma lu’ cumatru”? Sau sa raspunda demonstratiilor de forta ale liderilor sindicali cu „ce avantaje va mai pot crea stimati lideri de sindicat? O sinecura ceva pentru sotie? Poate un job bine platit pentru copii? Amanta e bine, castiga suficient?” Iar partidelor din opozitie sa le spuna „uite, hai sa ne prefacem ca suntem in opozitie: voi ma-njurati cum va vine la gura (hot, bou, sluga, betiv, prost, incapabil, tradator, incompetent) si eu va dau niste bani pe colegii, dupa care voi votati cum va cant eu in parlament”

    Domnule Pascu, asa s-au intamplat lucrurile 20 DE ANI!!! Si toate in numele „dialogului” si a „negocierii”. De aia suntem aici unde suntem acum. As mai putea sa comentez despre rolul pe care cred ca l-ati avut dumneavoastra personal in aceasta schema, dar de-abia atunci s-ar chema „proces de intentie”.

    Din nou, toate bune

    P.S. V-ati asumat riscul de a publica articole aici. Asta insemna inclusiv riscul de a va intalni cu comentatori nu numai inteligenti ci si avizati. Va rog sa aveti abilitatea de a nu mai considera opiniile unui comentator, la fel ca dumneavoastra, de altfel, drept „procese de intentie” atunci cand au la baza o logica indubitabila. Asta este motivul pentru care eu nu v-am acuzat de „proces de intentie” in primul post si nu o fac nici acum. Pentru restul v-am adus argumente incontestabile. Daca vreti probatoriu in sensul ca lucrurile au stat 20 de ani asa cum v-am descris eu, va stau la dispozitie cu dovezi concrete (sentinte penale) de jurnalisti santajisti, de sindicalisti manjiti si de politicieni mafioti. Cred ca… de fapt stiu, ca pe unii ii cunoasteti personal. Si nici asta nu este „proces de intentie” ;-)

    P.S. 2 Vedeti ca „vehicul” se scrie cum l-am scris eu, nu cu „o” cum l-ati scris dumneavoastra.

    • Excelent si mai mult decat elegant punctat. Sa vedem cam cat o sa reziste „dl.” Pascu pe-aici cu lozincile astea proletare… Nu cred ca prea mult.

     P.S. Dle Pascu, PSD-ul asta al dvs o sa ramana in istoria romaneasca ca una din cele mai mari mizerii care i s-a intamplat poporului roman. Cloaca mizerabila in care am intrat si in care ne-am afundat timp de vreo 20 de ani se datoreaza aproape in exclusivitate clicii care a reinventat comunismul „liberal” cu Mercedes la poarta si care plange cu lacrimi de crocodil pentru oamenii in necaz. Socialismul si comunismul sunt cele mai mari fraude doctrinare inventate de oameni. De unii dintre ei.

    • Multumesc pentru raspuns. Inca o data, nu ma intereseaza deloc colaborarea cu acest guvern. Fie si pentru ca nu vreau sa ma compromit. In alta ordine de idei, vorbiti de parca nu ati fi vazut, chiar astazi la Antene, un document inregistrat la ministerul dnei Udrea din care reiesea cum se impart banii pentru astfaltari exclusiv la localitatile cu primari PDL!? In fine, daca 20 de ani au fost asemenea practici, cum spuneti, asta nu este o scuza pentru actualul guvern. Ba, din contra, daca tot sustine ca vrea sa „reformeze” Romania – din pacate, numai pentru avantajele sale politice – sa rupa cu trecutul si sa faca el primul altfel! Numai ca nu o face si, ca si dvs., foloseste cei 20 de ani drept alibi, ca sa continue. Ca sa nu mai socotesc ca, din cei 20 de ani, PDL a fost la putere vreo 10!? Adica, jumatate! In rest, ve felicit pentru faptul ca aveti un simt gramatical atat de acut!

 4. Domnule Mircea Pascu am si eu o intrebare: Credeti ca dupa simulacru asta de democratie pe care-l traim de vreo 2 ani incoace mai putem reveni la vremurile in care se adoptau legi in Parlamentul Romaniei? Mai putem avea incredere???!!!!!
  Cinismul cu care s-au imprumutat 30 de miliarde de euro fara sa fie intrebat nici un roman, fara sa fie consultat Parlamentul mi se pare strigator la cer si trebuie taxat. Am incaput pe mana hotilor si securistilor! Toate cele bune!

  • Simulacru de democratie de 2 ani??/ Ati uitat un zero. Sau vreti sa spuneti ca asa democratie ca pe vremea lui Iliescu nu a mai fost si nici nu o sa mai fie :) O sa ne chinuim inca multi ani sa suportam legile adoptate de parlamentari. Incredere? Ati avut vreodata? In cine, daca nu sunt indiscret :) Ati facut vre-un calcul sa vedeti cam cate sute de miliarde au disparut din averea tarii asteia pana la aparitia guvernului Boc? Credeti ca guvernul Boc sau dl presedinte Basescu sunt implicati in devalizarea si falimentarea BANCOREX, banca de comert exterior a Romaniei? Credeti ca atunci boborul roman a fost consultat? „Am incaput pe mana hotilor si securistilor!” – aici nu pot sa va contrazic. DEMULT!!! De vreo 66 de ani.

  • Chris,
   Daca nu reactionam, cu siguranta, nu. Asta si vor, institutii de fatada, in spa tele carora sa take si sa spanzure pentru a-si umple buzunarele.

 5. A intrerupt dialogul cu electoratul romanesc, cu sindicatele etc.? Curat ghinion…

  Electoratul romanesc, inainte de a se da cu parerea, sa fie intrebat daca intelege ce inseamna un deficit bugetar, daca intelege cum se realizeaza productivitatea muncii, cum se atrag investitii samd. Nu de-alta, dar dialogul cu electoratul romanesc s-ar putea sa se reduca la formula: „Da-mi”.

  Dialog cu sindicatele? Sa fim seriosi… Cu cine, cu Vasile Marica? Cu sindicalistii de la huila si carbuni care realizeaza pierderi anuale infioratoare sau cu aia de la Tarom care sunt si ei pe minus? Ca sa ce? Sa primeasca spor pentru ca au evitat ca pierderile sa fie mai mari?

  Guvernul Romaniei, d-le Pascu, se afla intr-o situatie penibila in care trebuie sa danseze dupa cum canta FMI. S-a dansat prea mult dupa cum cantau electoratul si sindicatele, dupa cum dictau pseudoconsilieri alesi pe baza de nepotisme si pupincurisme (cum altfel in politica). Asta pana si-au rupt gatul. Si impreuna cu ei, noi astia prostii care suntem fortati sa platim taxe.

  • As completa si eu, aratand ca: inainte de a i se cere sa spuna la referendum daca vrea Parlament bicameral sau unicameral, „electoratul romanesc” ar fi trebuit intrebat daca intelege care sunt originile bicameralismului (inclusiv in Romania) si ratiunile pentru care, in unele tari, Parlamentul este bicameral, iar in altele „uni” (ca sa nu judece exlusiv in termeni de „care-i mai ieftin). Sau inainte de a spune, tot prin referendum, daca vrea sistem electoral majoritar cu doua tururi, sa fie intrebat daca are habar de ce doar in doua state din 27 (ale UE) se mai foloseste sistemul majoritar si care sunt efectele diferitelor sisteme, in primul rand asupra relatiei numar de voturi – numar de mandate.
   Ideea, care cred ca se desprinde si din articolul dlui Pascu si din cel al dlui Cristian Preda (invocat in materialul de fata) , nu este aceea de a consulta pe oricine cu privire la orice (cu atat mai putin aceea de a-i consulta pe oameni pe probleme foarte tehnice despre care nu au cum sa aiba habar, pentru a-ti legitima niste actiuni in folosul tau, asa cum s-a intamplat in cazul referendumurilor mai sus amintite), ci de a-i consulta pe cei care se pricep, din domeniile vizate de deciziile pe care urmeaza sa le iei. Caci, in „electoratul romanesc”, exista si oameni care stiu „ce inseamna un deficit bugetar,…cum se realizeaza productivitatea muncii, cum se atrag investitii samd”. Iar Guvernul nu este singurul depozitar al stiintei cu privire la aceste lucruri.
   In fine, convingerea mea este ca toate nerealizarile din acesti 20 de ani, foarte des invocate in aceasta discutie, nu se datoreaza faptului ca au fost prea multe consultari cu populatia (inclusiv cu „sindicatele lui Vasile Marica”), ci dimpotriva, faptului ca au fost prea putine. Sunt de acord ca exista situatii in care, daca tii cont strict de opiniile care iti vin din zona sindicatelor sau a organizatiilor profesionale nu ai cum sa faci nici o reforma (spre exemplu, daca tii cont de parerile corpului profesoral actual, n-o sa reformezi in veci invatamantul). Dar de aici si pana la a trage concluzia ca nu trebuie sa te consulti cu nimeni pentru ca te cheama „Guvernul Romaniei” e cale lunga.

   PS: Constat ca suporterii patimasi ai PDL, atunci cand se refera la guvernarea Boc versus „ultimii 20 de ani” – ani din care ni se trag toate relele carora trebuie sa le vina de hac acest Guvern, trec cu vederea unu lucru esential: din 20 de ani, PDL (sub diferite denumiri) a fost la guvernare in opt si ceva (pana in prezent). Daca nu punem la socoteala si perioada ’90 – ’92, in care dnul Stolojan a fost un an Prim Ministru, iar Basescu, ministru. Sa zicem ca aia a fost o perioada „de provizorat”…

  • Acuma, faptul ca nu va plac cei care conduc partenerii firesti de dialog ai guvernului de la noi, iar pentru aceasta e bine ca nu exista dialog, v-ati intrebat daca acesti partenerii nu simt aceeasi repulsie fata de acest guvern? Dvs. spuneti ca, daca echipele romanesti nu se ridica la valoarea celor din afara, sa renuntam la campionatul intern, ca nu se merita! In fine, daca guvernul este silit sa faca sluji in fata FMI se datoreaza exclusiv incompetentei sale, care ne-a adus pe toti in aceasta situatie.

 6. Avem două fraude majore aici.:

  1. Contributors îşi pune spaţiul virtual la dispoziţie pentru o declaraţie politică a unui politician.
  2. Măgărie pe care ambalează într-o fraudă şi mai mare, prezentînd-o drept analiză.

  Este exact ceea ce fac Realitatea TV şi Antena 3, doar că fără să mai aibă vreo credibilitate. Contributors (încă) mai are această credibilitate şi o foloseşte prezentînd drept analize părerile politice ale unor politicieni (că analiştii Contributors sînt pesedişti de rit iliescian, cea mai vinovată specie de politician român, şi care ne datorează cîţiva ani din viaţă) nu face decît să agraveze situaţia: e ca şi cum ai pune-o pe Alina Plugaru să vorbească despre atu-urile virginităţii).

  • Am si pentru dvs. o solutie, daca va deranjeaza: sa dea onor guvernul Boc o Ordonanta de Urgenta cum ca oameni ca mine nu au voie sa exprime public decat unde le dati voie voi, cei de la PDL! Simplu. Mai mult, ar fi exact ce va caracterizeaza!

 7. Cei care sunt acum trebuie sa plateasca! Este normal sunt la butoane daca nu le-ar fi convenit nu ar fi trebuit sa se comporte cum o fac. Daca au inchis ochii la marsavii ca sa ajunga la putere iata ca au ajuns la putere si trebuie sa plateasca ca nu s-au tinut de treaba atunci cand a trebuit! Aratam alti corupti fara sa vedem ca flota nu mai e, ca Ridzi e bine mersi, ca ametitul de la munca si-a dat demisia si pana in ultimul moment nu s-a considerat vinovat, ca Pasat si multi altii se plimba liberi printre noi, ca in Parlament se adopta legi proaste, ca pana la urma nu ai ce pune pe masa. Cineva trebuie sa raspunda dar nu la scara planetara ci la cei care sunt acum pentru ca sunt partasi. Daca sunt altfel sa ne arate ca pot indrepta lucrurile suportand toate consecintele. Nu o pot face si au dovedit-o! Nu pot si nici nu vor! Pentru asta nu este vina lui Iliescu sau Constantinescu sau Nastase sau Antonescu. E vina lor!!!!! Nu asa se indreapta lucrurile tot criticand ca se te poti auzi ca ai dat din gura. Amendeaza-i la vot sau pune-i sa se sfasie intre ei ca cainii si asista la spectacol. Asa se curata o clasa politica suntem in perioada capitalismului salbatic. Cum ei nu au sentimentalisme nici noi amaratii nu trebuie sa le plangem de mila ca nu au din ce trai. Ii bubuim pe astia de acum, vin altii la rand, pana isi dau seama ca sunt acolo datorita noua. E ca in bancul cu camila si caramida: „vrei sa o ajungi din urma? Urca-te pe rampa!” Dar ne plangem ca babele ca nici aia nu sunt buni ca si aia au facut samd! Nu nu au facut pentru ca nu li s-a intamplat nimic ca ametitii de acum au fost si ei in opozitie si s-au uitat ca voyeuristii sa le curga balele nu alta si nu au facut nimic. Acum sunt la butoane si nu au bagat in puscarie pe nimeni dinainte si d-ta zici ca trebuie sa tac. Eu nu trebuie sa tac ci trebuie sa-i iau pe fiecare pe rand, sa le tatie fundul, nu sa-i incriminez pe toti ca sa poata fura astia de acum mai departe. Da ma ridic din mocirla si merg mai departe pentru ca avem clasa politica pe care o meritam dar nu ne cunoastem cu adevarat puterea. Bocim si ne plangem de mila ca tatele! Astia de acum trebuie sa plateasca si nu altii!!! Cand vor veni altii la butoane vor plati dar trebuie un inceput!

  • Deci pe cei care au fost inainte la butoane ii iertam, ii tragem de urechi numai pe cei de acum ? Foarte frumos, sa uitam ca Iliescu a adus minerii , sa uitam ca Nastase a dat legi de 24 h ca sa poata fura ai lui cu legea-n mana, sa uitam ca Tariceanu a umflat aparatul bugetar cu aproape jumatate de milion, punind toata povara pe umerii particularilor, ca s-a vindut Petrom-l pe nimic, ca am vindut si ce n-aveam ! Sa ne imbatam cu populisme ieftine, si o vom duce la fel si in continuare!
   Nimeni nu spune ca asemenea masuri, chiar mai dure s-au luat in majoritatea tarilo din Europa, tari civilizate, cu traditie in democratie ! Eu ii sfatuiesc pe multi sa citeasca si presa straina, azi nu e greu, dai pe „Goagal” si ceri articole, inclusiv traducerea! Dar de ce sa facem asta, cand noi avem in ADN-ul national auto-compatimirea, carcoteala, si mai ales…lenea !
   Nu pot sa-i plang de mila unui fost colonel, acum pensionar, care abia a invatat sa semneze in 30 de ani, ca i-a micsorat pensia! De ca un inginer, un profesor, un doctor, pot trai cu 1000-1200 de lei pensie, dar un analfabet cu grade, care toata viata a numarat sireturi de bocanci sau morcovi la cantina, trebue sa primeasca 3-4000 lei pensie ?
   Asta este normalitatea ? Cea a unora doar, din pacate a celor mai putin valorosi !

 8. Domne dumneata intelegi ce vrei! Cand aia de care spui furau astia de acum stateau si erau partasi la furt. Este cam acelasi lucru, nu?
  D-ta nu vezi ca platim noi ca fraierii in loc sa-i ardem la vot? M-am plans eu vreun pic d-ta te plangi. Cand vor veni si ceilalti ii critici si esti atent sa nu fure dar pentru asta trebuie sa existe constiinta. Cat despre pensiile coloneilor majoritatea au crescut daca vrei sa stii!
  Ia-tii si pupati-i ca sunt tare vrednici guvernantii astia de acum! Au indreptat totul de suntem datori si peste 3 generatii!

 9. … oameni care merg înainte fara sa se uite nici in dreapta, nici in stânga, după celebra lozinca utilizată de americani cand vine vorba de “autisti politici” – “ignora torpilele, toată viteza înainte!” (damn the torpedos, all speed ahead!”).
  D-le Pascu,
  aceasta e o simpla parafraza a celebrei lozinci comu’iste potrivit careia bolsevicu’ era in stare sa mearga cu tigara aprinsa pe sub apa.

  Cu alte cuvinte, dl. Boc nu greseste ca procedeaza doar după cum il taie capul (citește: ii dicteaza interesele de clan, interesele clientelei sale politice – pe care a ajuns sa le impună pana si in aparatul UE de tra(n)duceri si traducatori de si din limba româna de la Luxemburg, in paranteza fie spus)
  D-le Pascu,
  daca „elementul” boc din fraza citata se inlocuieste cu urmaritul penal nas-4-case ajungem la concluzia, cutremuratoare, ca de vreo 22 de ani degeaba se fac alegeri. Comportamentul celor vremelnic catarati in diversele jilturi decizionale e similar pana la identitate.

  Al doilea, si, pentru mine, cel mai important lucru, este ca aceasta schimbare la fata a PDL-ului pe care ne-o propune dl. Preda in cazul in care tabăra sa va câștiga sâmbăta este una doar de fatada.
  D-le Pascu,
  as prefera un raspuns sincer si transant la intrebarea: care a fost schimbarea la fata a pdsr-ului sub noua conducere a autointitulatului che-gargara… pardon, che guevara?

  • Poate nu sunteti inca lamurit: la guvernare se afla PDL-ul, din cauza caruia am ajuns atat de jos unde ne aflam, nu PSD-ul. Dvs. raspundeti ca in bancul de la Radio Erevan: la intrebarea unui ascultator american: care este nivelul de trai din URSS, radio Erevan raspunde: dar voi de ce ii omorati pe negri?

   • Poate ca dvs nu sunteti (inca) lamurit, d-le Pascu.
    Incercam doar sa va atrag atentia asupra similitudinilor.
    Iar replica Radio Erevan (pe care o invocati) s-a schimbat intre timp.
    Dar dvs de ce ati chemat minerii?
    Sunt convins ca n-o stiati, pt ca, nu-i asa?: u.s.s.r. se-nvecineaza cu cine vrea ea
    … si putem sa ne replicam asemenea „pilde” pana la adanci batraneti.
    dar… am o nedumerire in ceea ce priveste rolul „opozitiei” intr-o societate care se doreste a fi democratica, Pe scurt, va mai provoc la un raspuns.
    Intrebare:
    (doar pentru a lamuri opinia publica si mai ales electoratul)
    ce actiuni a intreprins pdsr-ul in „forul legislativ” cu privire la incredintarile directe in valoare de aprox 25 MILIOANE de euro efectuate de un anumit ministru „liberal”?
    pun aceasta intrebare in contextul in care pdsr s-a „luptat” temeinic si tenace cu devalizatori ai bugetului national de talia unei ridzi care a facut incredintari directe de 8oo mii de euro.

    ps:
    nu voi lua in considerare raspunsuri de genul: Radio Erevan (the best jokes radio in the entire world): este adevarat, dar nu l-a castigat… i s-a furat… si nu era vb despre un autoturism Volga, ci despre o motocicleta IJ

 10. Tot ce avem nevoie este ca Boc sa ramana fiindca avem sansa unica de la revolutie pana astazi sa scapam de 50% din politicienii de azi si chiar de o grupare tip gasca mafiota compacta. Lucru nesperat! Daca pe langa pdl si unpr mai pica si udmr ne apropiem de 60% din gasca politicienilor. Este o ocazie unica si foarte practica de amendare a clasei politice daca bineinteles se merge la vot in numar cat mai mare. In 2012 se va putea vedea adevarata putere a oamenilor simpli care daca merg la vot vor putea scapa dintr-o data de peste jumatate din cei care ne-au adus aici.
  Care sunt avantajele? Foarte mari! Se responsabilizeaza clasa politica iar cei care vor veni vor avea mai mare grija la modul in care vor conduce si ii vom putea tampona cu drag data viitoare plus ca vor fi mult mai putine partide si ne va fi muuuuult mai simplu la urmatoarele alegeri.
  Eu ii doresc multa sanatate d-lui boc in fruntea guvernului si sa ne lase ocazia asta unica si extraordinara ca voturile noastre sa conteze cu adevarat! De aceea este frumoasa democratia!
  Este cea mai la indemana metoda. „Cu pasi mici prinzi maimuta” spune un proverb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Mircea Pascu
Ioan Mircea Pascuhttp://ioanmirceapascu.ro/
Om politic, membru PSD, profesor la SNSPA, europarlamentar, fost ministru al Apararii Nationale, expert in relatii internationale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro