joi, ianuarie 20, 2022

„Che Guevara” Ponta nu mai vrea să fie prietenul comuniștilor chinezi

A trecut ușor neobservată o știre difuzată la începutul lunii trecute: contractul dintre Complexul Energetic Hunedoara și compania chineză CNEEC, pentru retehnologizarea Termocentralei Mintia, nu a mai fost prelungit. Partea chineză venea cu o tehnologie învechită și avea pretenții inacceptabile, a explicat ministrul Economiei, Andrei Gerea. Acesta este finalul trist al unui contract semnat cu mare pompă în septembrie 2014, în timpul uneia din fastuoasele vizite ale premierului Ponta în prea-iubita sa China. La mai puțin de șapte luni de la acest turneu, observăm cum se detașează liderul PSD de relația sa specială cu cel mai mare stat comunist. În dorința de a scăpa de eticheta de „comunist”, Victor Ponta se preface că uită de promisiunile pe care le-a făcut în fața liderilor de la Beijing. Rămân în urmă turneele faraonice ale protipendadei PSD în China, iritarea partenerilor europeni ai României (care, în loc să negocieze în cadrul comunitar, a mers pe cont propriu), precum şi negocieri costisitoare şi abandonate, pentru că strategia politică a PSD s-a schimbat după ce a pierdut alegerile prezidențaile. O scurtă privire peste plimbările în China comunistă:

 • Prima vizită a premierului Ponta: iulie 2013. S-a plimbat prin Hong-Kong, a vizitat orașul-tripou Macau și a fugit din Shenzen, pentru că-l ajungea din urmă taifunul Rumbia. La Beijing, a propus un parteneriat strategic care nu s-a finalizat.
 • August 2014: a doua vizită a premierului Ponta la Beijing. A fost însoțit de soție, de o uriașă delegație de presă și de patru membri ai Guvernului: Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Constantin Niță și Ioan Rus. Cea mai bună oportunitate foto: liderul PSD se plimbă cu trenul de mare viteză și anunță că tovarășii chinezi vor construi unul la fel și în România.
 • Septembrie 2014: vicepremierul Liviu Dragnea face propria sa deplasare în China, însoțit de o masivă delegație de presă și de miniștrii Ioan Rus, Darius Vâlcov și Mihnea Costoiu.
 • Tot în septembrie 2014, la Beijing ajunge ministrul Apărării, Mircea Dușa, deși UE are un embargou în relația militară cu acest stat.
 • Ministrul Dan Șova, pe atunci responsabil de lucrările de infrastructură, a vizitat China de două ori, în 2013.

Nici un alt stat nu a fost invadat de atât de mulţi lideri PSD! Ce s-a promis, printre altele: tren de mare viteză, ba între Tg. Mureș și Iași, ba între Constanța și București, finalizarea hidrocentralei de la Tarnița, cooperare în domeniul nuclear, autostrăzi finanțate cu bani din China, linie Tarom directă spre capitala R.P.C, ş.a.m.d. Ce a mai rămas:

 • Se negociază participarea companiei China General Nuclear Power la construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Cheia negocierilor: chinezii vor o rată de rentabilitate internă de 15%. Pentru comparație: statul britanic consideră că rata internă de rentabilitate solicitată de francezii de la EDF pentru construirea centralei nucleare de la Hinkley, de 10%, este exagerată, scrie energyreport.ro. Ca să fie clar: partea chineză vrea un avantaj comercial inacceptabil de mare.
 • Huawei Technologies urma să dezvolte Sistemului Naţional de Informaţii, se semnase un memorandum, dar se pare că proiectul, cu implicații pentru securitatea națională, a fost abandonat.
 • Urmează să fie deschisă, la Beijing, o filială Institutul Cultural Român.

Pe scurt, un efort diplomatic și mediatic uriaș pentru aproape nimic. Volumul schimburilor comerciale, potrivit datelor Departamentului Comerţului Exterior, a crescut, dar deficitul comercial s-a majorat puternic în favoarea Chinei, cu circa 300 milioane de euro! Exporturile pe 2014 au fost în valoare de 565 milioane euro, sub cele spre Egipt, cu 590 milioane euro. Importurile din China: 2,348 miliarde euro. Deci, China a profitat mai mult decât România de plimbările lui Ponta şi a tovarăşilor săi de guvernare.

Dacă legea accesului la informații public ar funcționa, ar merita chestionat Guvernul cât au costat vizitele oficiale la Beijing. Îmi amintesc că site-ul Hotnews a întrebat Palatul Victoria, dar, din câte știu eu, nu primise nici un răspuns. Consecințele acestei neseriozități vor fi însă mult mai profunde: fără a fi defel un admirator al regimului comunist chinez, cred că Beijingul va trage propriile concluzii, negative, despre relația cu România, despre neseriozitatea celor care conduc această ţară. În plus, vedem acum cât de haotică este politica externă a guvernului Ponta, complet ancorată strategiilor electorale ale PSD, lipsită de o viziune în interesul național, dacă-mi permiteți să folosesc aceste cuvinte mari.

Nu plâng după relația premierului cu China comunistă, dar sper ca astfel de mișcări haotice ale PSD să nu afecteze vreodată parteneriatul strategic cu SUA…

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Cu cine are SUA cele mai ample schimburi economice? Ghici ciuperca ce e. Nu mai avem de ce sa ne jelim. Am ajuns sa fim mai anticomunisti decat americanii. Penibil.

  • Acele „ample schimburi economice” constau în faptul că firmele americane își fabrică diverse produse în China. De exemplu, Xerox fabrică imprimante laser în China, unele dintre ele în nume propriu, altele pentru Dell, însă chinezii vin doar cu forța de muncă, nu cu tehnologia. Tehnologia e americană. În asta constau ”amplele schimburi economice”, ei vin cu tehnologia și chinezii cu munca brută.

   Ori, după mintea marelui revoluționar PSD, în România lucrurile ar trebui să stea invers, să vină chinezii cu tehnologia copiată de la japonezi și de la nemți, iar românii să contribuie cu munca brută. România nu are nevoie de tehnologie copiată și depășită, România are nevoie de tehnologie modernă, de primă mână. De la Siemens, de la Hitachi, de la Alstom sau de la cine mai fabrică trenuri după proiecte originale (Hyundai., de exemplu). Însă în mod sigur nu de la chinezi.

  • Zice d-l autor ca „………..deficitul comercial s-a majorat puternic în favoarea Chinei, cu circa 300 milioane de euro! ………..”, bineinteles ca e vorba de Romania !

   Dar care o fi balanta comercial a USA, partenerul strategic al Romaniei ?

   Poate ne ajuta cineva cu ceva date, un link !

 2. 1.Oferta unei tehnologii depasite, inacceptabila pentru modernizarea termocenrtalei de la Mintia, a fost doar forma unui refuz comercial politicos (caracteristic asiaticilor), la cererea de cooperare economica, cu o tara in care oportunitatile de investitii in energie electrica sint inexistente.Cererea de energie este in scadere, ea fiind deja excedentara (obligind la intreruperi la CO Oltenia) datorita caderii industriale, mai ales in urma lipsei de 8 ani a investitiilor straine, incit angajarea chinezilor in acest domeniu la cooperari investitionale, era lipsita de interes economic.
  Personalizarea esecului economic este neavenita, fiindca de acelasi ,,succes” s-a bucurat si ,,dreapta” romaneasca pina in 2012, cind investitorii americani, amenintau sa ne invadeze tara, ca urmare a integrarii si demersurilor ,,investitionale” ale fostului Presedinte.Erau de preferat analize privind cauzele economice si ,,organizatorice-programatice” ale esecurilor repetete in acest sens si eventuale solutii.
  2.Daca Premierul are vina acestui esec de incercare majora de cooperare economica (12 miliarde de Euro, crearea unui milion de noi locuri de munca si crestere economica de pina la 4 la suta anual), este pentru ca nu ,,vrea” sa devina politician-tehnocrat, iar consilierii directi, fie nu stiu, fie nu sint ascultati atunci cind i-au explicat, ca ,,dezvoltarea economica” are nevoie de un ,,proiect national”, unitar si pro-activ, fiindca dezvoltarea nu vine de la sine, nu poate fi ,,importata” prin acorduri politice sau economice, ci trebuie organizata/CONSTRUITA programatic, de guvern!.
  3.Dezvoltarea si cooperarea economica cu firmele UE sau China, au nevoie de proiecte concrete de dezvoltare industriala nationala, ,,distribuite” in: ,,zona economica”, oraseneasca si locala sau comunala.,,Ingredientele” investitionale: financiare, tehnologice, tehnico-stiintifice, organizatorice, de identificare si calificare a fortei de munca – comune, trebuie stabilite in detaliu, intr-un ,,proiect economic comun”, concret, in care oferta noastra si a strainatatii sa poata sa se articuleze si indeplineasca conditiile de succes.
  ,,Aproximarile” investitionale initiate prin acorduri politice sau de stat, trebuie sa se concretizeze rapid, in forme ,,contractuale” financare, materiale, organizatorice, tehnice si lucrative, ale unui ,,proiect economic”, pe baza caruia sa se desfasoare evaluarea resurselor financiare, materiale si tehnologice, de constructii si amenajari de infrastructura, etc. necesare, incit cooperarea sa continue spre etapa urmatoare, ,,batuta in cuie”:termene, costuri, responsabilitati, eficienta, recuperarea investitiei, data inceperii si finalizarii proiectului, etc.
  4.Aceste proiecte, trebuie sa poata fi evaluate ca viabile si pentru viitor, functie de perspectivele de dezvoltare economica si industriala a tarii si zonei (estice) in care se realizeaza.In lipsa unui proiect de dezvoltare economica si industriala a Romaniei care sa o faca ,,motor de dezvoltare” in Estul Europei (si zona Marii Negre), combinata cu caderea economica (in lipsa a 8 ani de investitii industriale straine), sint descurajante orice investitii industriale straine pe termen mediu, in ciuda interesului unor puteri industriale de a investi in tara noastra.

 3. Problema lui Ponta este superficialitatea, derivată din lipsa unei educații autentice și a unei minime culturi generale.

  Așa a ajuns să-l admire pe Che Guevara, exact pentru că de fapt habar n-avea cu ce se ocupase Che Guevara la vremea lui. Pentru Ponta a sunat bine ideea de ”revoluționar”, fără să știe că respectivul ”revoluționar” organiza execuții sumare.

  La fel și cu entuziasmul pentru China. Atât timp cultura lui în materie se rezumă la știri de prin ziare, evident că habar n-avea despre nivelul real tehnologic pe care-l pot oferi firmele chinezești. Lui i-a sunat bine ideea de a face niște șmenuri fără constrângerile din UE. Da, chinezii au autostrăzi, dar nu sunt capabili să respecte standardele europene în materie, după cum s-a dovedit cu autostrada pe care n-au mai construit-o în Polonia.

  La fel, chinezii au trenuri de mare viteză, dar sunt de fapt versiuni japoneze și germane adaptate pieței locale. Ori, dacă voiai să fabrici o mașină ca Dacia, te duceai să iei licența de la Renault, nu de la Pitești. Tot așa, dacă vrei trenuri de mare viteză, te duci la Hitachi, la Kawasaki sau la Siemens, nu la chinezi, că nu chinezii fabrică originalele. Însă Ponta nu are o astfel de minimă cultură tehnică, el trebuie mereu să ia contact cu realitatea, după ce inițial se entuziasmează în maniera lui tipic infantilă.

 4. 1. Aproape toate deciziile economice Ponta sunt cu targhet electoral. Ponta in China nu urmarea neaparat un rezultat ci urmarea ca Ponta candidat la presedintie sa para mai putin supus constrangerilor UE. Serbanescu la antena 3 repeta ca un papagal ca suntem o colonie(uita sa spuna ce gest independent a facut el ca ministru) , discurs inca dulce pentru multi romani saraci de bani si de intelect(in 90 se plangeau de cei care n-au mancat salam cu soia) deoarece o mare parte din popor inca a fost spalat pe creier in ceausiste timpuri. In aceste conditii cand vina lui Base era ca a strans surubul in criza la ordinul vestului Ponta candidat era amabil cu rusia si China.
  2. Chinezii au obiective stricte : – sa fure tehnologie avansata prin copiere, prin atragere la ei de investitii vest, prin cumparare de firme vest.
  – sa vanda tehnologie ieftina peste tot inundand cu preturi ieftine sustinute cu salarii mici, cu fabrici fara probleme de mediu daca salariile mai cresc un pic, cu subventii de export care omoara orice produs facut la altii (vezi panourile solare pe care incearca sa le vanda cu 2 lei dupa ce alti 10 lei au fost bagati ca subventie).
  – sa vanda orice prin orice mijloace si d-aia vezi chinezi prin Peru sau prin Zambia deoarece aceste milioane de chinezi trebuie sa fraudeze vamile tutror statelor ca sa aduca ieftin produse. Dragonul Rosu nu e o inventie a lui NIRO ci e o tactica chinezeasca de peste tot.
  -sa cumpere materii prime, furand , mituind, sau construind chipurile infrastructura la preturi mici. Astfel a umplut Africa de drumuri si trenuri sau in Katanga din Congo vinde si azi mitraliere ca sa tina rugul aprins in timp ce de minele chinezesti nu se atinge nimeni.
  -in rest chinezii nu baga bani aiurea. Flutura banii in timp ce incearca sa vada daca au vreaun castig ordinar, daca pot sa faca ceva prost etc… In Polonia dupa ce au castigat licitatii de constructii autostrazi au fost dati afara cu suturi in fund din cauza incercarilor de hotie pe fata in constructia respectiva. Nu vor baga un yoan decat daca le iese ceva, vreo furaciune.
  Concluzie :
  Intre neispravitii nostri care fura demoland tara si hotii lor care storc lamaia de trei ori in ceaiuri diferite n-a iesit de data asta nimic pentru ca ai nostri mai sunt oleaca speriati de DNA iar chinezii n-au gasit nimic de furat ca lumea.

  • Exact! Asta vroiam sa spun si eu!

   ” În dorința de a scăpa de eticheta de comunist, Victor Ponta se preface …”

   Este o abordare complet gresita! Nu cred ca Tonta este filo-runzak, sau ca iubest realmente Partidul comunist chinez. Toate declaratiile dumisale in acest sens au fost facute numai si numai ca sa dea bine la electorat, mai precis la o anumita parte a electoratului, telespectatori credinciosi ai Antenei 3.
   Copy-paste nu „vrea” nimic, el, aidoma oricarui bun politician, spune oamenilor exact ceea ce considera el ca oamenii vor sa auda …

   • Tocmai asta e diferența: un politician de succes le spune oamenilor ceea ce vor ei să audă, însă Ponta le spune ceea ce crede el că vor ei să audă. Diferența între cele două fiind destul de mare.

    Iar un politician de succes nu este neapărat un politician bun. Victor Ponta are vreo 3 ani de când e prim-ministru, dar nici dacă mai stă 20 de ani în funcție n-o să fie capabil să facă pentru România lucruri comparabile cu cele făcute de Mugur Isărescu în anul în care a fost prim-ministru. Și cu toate astea, Mugur Isărescu n-a adunat 4 milioane de voturi când a avut ocazia, în timp ce pentru Ponta nu sunt o problemă 4 milioane de voturi, le adună oricând. Cu Dragnea sau fără :)

    Concluzia fiind că succesul unui politician depinde și de fauna căreia se adresează.

 5. Tovarasul Ponta e prieten cu oricine arunca cu bani in Romania. Indiferent de pe care parte a planetei . Important sa finanteze din greu proiectele politicienilor romani . Ca mareata tara membra NATO si UE nu e in stare sa finanteze absolut nimic de la propriul buget de stat . Nici autostrazi , nici modernizari de utilaje in sistemul energetic (vezi vechea aventura cu „modernizarea” turbinelor de la Portile de Fier) , nici constructia celor doua noi reactoare nucleare si nici macar cumpararea/inchirierea unor avioane de lupta noi si nu „la a treia mana” . Deficitul bugetar pe anul 2014 a fost cheltuit pentru plata dobanzilor la imprumuturi (ceva mai mult de 10 miliarde ) si au ramas vreo 2 miliarde cu care au acoperit alte „marete” cheltuieli de consum bugetar .
  E asa cind bugetul e bazat pe 51% in plata salariilor si pensilor +asistenta sociala, un alt 5 % plata dobanzi la imprumuturi si vreo 10 % catre spaga politica incasata la oricare contract de stat .
  Bine ca e „stabilizata macroeconomic” natiunea . :)
  Pacat ca nu mai sint atit de multi prosti sa creada basmele debitate in ultimii ani de toata clasa politica si fara exceptie .
  Si nici strainii nu sint fraieri sa arunce cu bani in proiecte faraonice de dubioasa utilitate ( se inchid centrale electrice , nu se deschid altele noi si conform ultimelor „strategii” ) Iar chinezii nu mai ofera de mult timp ceva gratis , din dragoste sau „fratie” . :)

 6. Pentru ca Romaniei nu i se permit relatii suverane cu China. „Ce este permis lui Jovis nu este permis lui bovis”.

  • Așa este, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România trebuie și ea să respecte niște reguli pe care celelate țări ale Uniunii le respectă. Nu poți să beneficiezi de libera circulație a persoanelor, mărfurilor și capitalurilor din Uniunea Europeană, iar în timpul ăsta să ai ce relații vrei tu cu China.

   În buna tradiție a lui Ceaușescu, unii se visează la același nivel cu Statele Unite, că doar tot țară suverană e și România, nu? :) Însă în realitate, România e comparabilă cu Florida, nu cu Statele Unite. Când o să fie realmente comparabilă cu Statele Unite, România o să aibă și ea relații suverane cu China.

   • Ei, lasa si tu!
    Domnul @ Dr. Mihai I. Turcu stie ca ne e draga vorba „si cu mindra si cu draga”. Si e bine sa ne pastram obiceiurile

 7. Doar se pregateste de alegeri ! Asta e motivul pentru care simuleaza o „racire” a relatiei .O alta varianta ar fi ca geanta neagra nu a avut dimensiunile asteptate.
  Dar cum o sa uit eu declaratiile lui admirative la adresa politicii chineze, scoaterea steagurilor UE (cu care avem o intelegere mult dorita/semnata, nu un dictat) din parlament, declaratiile aberante pentru aurolacii psd&haita cum ca am exporta in China porcii/vite pe care nu-i avem…..Sper ca UE sa nu ne lase sa dam chinezilor reactoarele de la Cernavoda , ca acolo mita se transforma si in catastrofa de mediu nu numai financiara !!!!!!!!!!!

 8. Sa nu uitam ca Mircea Dusa, ministrul Apararii si el e in fratia PSD (si e unul dintre raspunsurile la intrebarea cine a taiat si a furat padurile din Harghita).
  Toti acesti indivizi se aliaza cu oricine pare ca are bani, ca sa suga si ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro