vineri, mai 7, 2021

Chevron a plecat din România, dar gazele de șist continuă să facă victime. Cum a rămas Institutul Geologic al României fără ultimul său director științific

Prin amabilitatea editorului meu din România, am luat la cunoștință despre un interviu al fostului director științific al Institutului Geologic al României, domnului dr. Mircea Țicleanu. Nu aș fi reacționat la afirmațiile făcute în timpul interviului dacă fostul director științific al IGR, actualmente „grevist japonez”, nu ar fi menționat că demiterea lui i se trage de la o scrisoare deschisă, publicată anul trecut, pe platforma Contributors.ro.

Este vorba despre o Scrisoare deschisă domnului dr. Marcel Mărunțiu, Directorul general al Institutului Geologic al României, publicată pe 24 iulie 2014, în care mi-am exprimat punctele de vedere față de impostura intelectuală a trei cercetători de la IGR, cu dl. Țicleanu în frunte. Am delimitat extrem de clar, chiar prin motto-ul care deschide scrisoarea, care sunt rațiunile criticilor mele ( „Cel mai mare dușman al cunoașterii nu este ignoranța, ci iluzia cunoașterii”).  Comentariile adăugate articolului meu iluminează și ele starea precară, sub-științifică, cu o coloratură tipic catastrofist-propagandistică, a contribuției numite pompos „Primul studiu al Institutului Geologic al României cu privire la fracturarea hidraulică a gazelor de șist”.

„Studiul” semnat de dl. Țicleanu și doi colaboratori de la IGR a fost imediat sever criticat și de prof. dr. Nicolae Anastasiu, m.c. al Academiei Române, într-o altă postare pe Contributors.ro:  Ce trebuie să știm despre un studiu științific. Pe marginea unui articol regretabil.

Ce s-a mai întâmplat între timp, iulie 2014 – aprilie 2015? Chevron a plecat din România după săparea sondei de explorare de la Pungești fără să fi găsit acumulări economice de gaze de șist, activitățile de explorare s-au mutat în vestul țării, iar infatigabilul și incorigibilul domn Țicleanu s-a trezit „fără coledzi”!!!.

Dacă ar fi să credem declarațiile sale ulcerate, Institutul Geologic al României  „a fost decapitat în stil mafiot”, directoarea generală, d-na Simona Mălureanu, este doar „un funcționar public”, noul director științific este o „persoană sub-mediocră” din punct de vedere științific, iar noul purtător de cuvânt al IGR, dl. Nicolae Ulieru,  a fost „parașutat” la IGR fără să stăpânească mai mult de 2% „din limbajul de specialitate pe care trebuie să-l stăpânească un purtător de cuvânt al IGR”. Grupul de ”interese de tip mafiot…a prădat pe față instituția de funcțiile sale vitale și … va parazita în viitorul apropiat instituția la modul agresiv… o va deturna de la menirea sa, fie prin incompetență profesională, fie din rea credință”.

Cireașa de pe tort, conform fostului director științific Țicleanu, este că toate aceste schimbări – care au avut loc, culmea, tocmai în Săptămâna Patimilor !!!- urmăresc „blocarea Institutului ca entitate profesională, parazitarea lui și punerea informației sub botniță” pentru ca IGR să nu mai poată reacționa pe viitor la posibile „cestiuni arzătoare la ordinea zilei”, precum au fost Roșia Montană sau gazele de șist.

Dacă sunt de acord cu o singură idee din interviul dlui Țicleanu, aceea este că Institutul Geologic reprezintă o „instituție vitală a statului român, de interes național și importanță strategică”. Când am scris despre ”Știință și contractul social”, o țintă nemărturisită a demersului meu a fost tocmai IGR și celelalte instituții de profil geologic-geofizic din cadrul Academiei Române. Împreună cu universitățile de stat, aceste instituții de cercetare științifică sunt finanțate de contribuabilii români ca să contribuie efectiv, direct și non-partizan, la rezolvarea multiplelor și complexelor probleme cu care se confruntă România – de exemplu, identificarea și asigurarea resurselor exploatabile pentru obținerea unui grad ridicat de autonomie energetică, conservarea și protecția mediului înconjurător (sol, apă, aer), asigurarea de materiale și materii prime pentru menținerea și dezvoltarea economiei etc.

Acuzațiile că  o instituție-fanion a statului român ar fi „decapitată”, „parazitată”, „blocată profesional” și „condusă de găști mafiote”, pentru „a-i pune botnițe”, sunt incredibil de grave. Dl. Țicleanu –care mai și amenință că va ataca IGR „atât pe cale civilă, cât și pe cale penală” pentru că a fost demis din funcție! – are obligația să facă publice dovezile pe care le posedă și să alerteze organele abilitate ale statului pentru că sunt în joc, așa cum am subliniat, interese naționale de importanță strategică.

Colectivitatea geologilor și geofizicienilor din România este și trebuie să fie respectată pentru tot ceea ce face spre binele și prosperitatea socio-economică a țării. Dar, pentru a-și întări respectul și prestigiul de care se bucură, acest corp de elită al societății românești are obligația morală să înlăture orice suspiciune legată de activități fără nicio tangență cu misiunea declarată prin contractul știință-societate.

Mi-e teamă însă că acuzațiile perpetrate de fostul director științific al IGR  sunt, într-o bună măsură, umori ulcerate produse de darea sa afară dintr-o funcție de conducere. Cred că, înainte de toate, i-ar prinde bine să recitească unele comentarii de anul trecut semnate Alexandru Vlahu:

D-le Țicleanu,

Vă dau un sfat părintesc. Nu mai reveniți, nu mai detaliați, nu mai conchideți. V-ați facut un imens deserviciu dv., instituției în care funcționați și, în egală măsură, militanților ecologiști, care v-au acordat necondiționat tot creditul din lume, datorită poziției pe care o dețineți. Cu fiecare cuvânt în plus pe care-l rostiți în subiectul gazelor de șist, prăpastia produsă este tot mai adâncă, tot mai tenebroasă și-i atrage pe toți cei mai sus menționați.

Așadar, din nou, ca propriului fiu, vă rog să țineți minte (Errare humanum est, perseverare diabolicum!), nu-i greu deloc să taci! Cu cât mai îndelungat, cu atât mai folositor. Tuturor.

Vă sfătuiesc din nou, potoliți-vă, cereți scuze celor induși în eroare prin fals și impostură, lăsați timpul să aștearnă asupra-va (dar mai ales asupra propriei instituții blamate) uitarea…

Eu așa îi sfătuiesc pe nepotii mei (adevarat, ei fac boroboațe mici) si de fiecare data aceștia mă ascultă, iar eu le ofer în schimb, iertarea…

Subscriu la aceste îndemnuri.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Moment umoristic
  „Odată ajunsa la suprafață, apa de retur POATE FI imediat filtrata la fata locului si amestecata cu apa curata in vederea refolosirii la următoarea operațiune de fracturare.
  Daca nu exista foraje noi prevazute pentru fracturare, atunci apa de retur POATE FI stocata temporar sau transportata la o stație de tratare a apelor uzate unde va avea loc purificarea si recondiționarea ei pentru a fi reutilizata ulterior.”
  Dl profesor Constantin Cranganu – Gazele de sist si fracturarea hidraulica intre mit si realitate, pg 99. Si gata, ca exemplele sunt inexistente.
  PS citate prafuite, triple semne de exclamare, cuvinte pocite intentionat si fantastica sintagma „autonomie energetica”, dupa ce s-a ras copios de „independenta energetica”. Pe scurt, inca un articol pentru umplutura pixelilor internetului. Iar nefericitul indemn la tacere, cu cat mai lunga, cu atat mai bine se refera la cu totul altceva, nu-i asa?

 2. Sincere felicitări pentru acest articol de-a dreptul fantastic.
  Sper din toată inima că demersul dvs. nu se va limita doar la o dispută științifică. Miza este prea mare, mai ales pentru țara noastră.
  Vă rog, faceți pasul următor și coborâți fără rețineri în arena confruntărilor mai mult sau mai puțin onorante care sfâșie societatea românească referitor la oportunitatea exploatării resurselor naturale în general și celor energetice în special.
  Opinia publică și politicienii din România au nevoie de glasul dvs. Ceea ce a-ți făcut până acum este inestimabil, dar insuficient.
  Vă doresc succes,
  Alexandru VLAHU

  • Vă mulțumesc pentru felicitările și aprecierile Dvs.

   Desigur, aș vrea să mă implic mai direct în „arena confruntărilor” din România legate de „oportunitatea exploatării” responsabile a „resurselor naturale în general și a celor energetice în special”. Cele peste 40 de articole publicate aici și cartea apărută anul trecut sunt, cred eu, o dovadă a bunei mele credințe când vine vorba de participare educațională și nu numai.

   Dar o astfel de participare implică cel puțin dorința celeilate părți de a avea un dialog fără aprehensiuni, idiosincrazii sau agende ascunse. Din păcate, anul trecut am avut parte de trei întâmplări (nepublicate până astăzi), care mi-au arătat că societatea românească este încă dureros divizată atunci când vine vorba despre gazele de șist:

   1. Lansarea oficială a cărții mele – „Gazele de șist și fracturarea hidraulică. Între mit și realitate” – trebuia să aibă loc la Bârlad, cu invitarea sătenilor din Pungești și concetățenilor mei (eu fiind bârlădean), Cu toate insistențele depuse de editorul cărții, primarul Bârladului a refuzat găzduirea evenimentului editorial sub motivul „Nu e cazul acum, vin alegerile prezidențiale!”

   2. Printre evenimentele din București dedicate lansării cărții, cel mai important ar fi trebuit să fi fost o dezbatere publică, organizată sub auspiciile Universității București, cu participarea unor profesori de specialitate din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică și a unor cercetători din Institutul Geologic al României (d. ex., dr. Mircea Țicleanu și co-autorii lui). Deși Facultatea, prin Decanul ei, a fost de acord cu organizarea dezbaterii publice, Consiliul Științific al Universității București nu a dat aviz favorabil. Nu cunosc motivația, dar mi-o pot închipui.

   3. Pe 4 decembrie 2013, cererea mea de a reveni în România ca Profesor Fulbright în anul universitar 2014-2015, a fost aprobată de Institut of International Education – Council for International Exchange of Scholars. Redau paragraful care descria esența proiectului meu Fulbright:

   The interdisciplinary teaching and research project I submit to Fulbright Scholar Program competition aims to exploring the opportunities for Romania to find and exploit new energy resources (e.g., shale gas, gas hydrates) while coping with environmental issues related to new exploitation techniques (e.g., hydrofracturing).

   Înainte ca Senatul american să voteze asupra candidaturii mele ca Ambasador Cultural al Statelor Unite ale Americii (aceasta este semnificația unei poziții de Fulbright Professor), dosarul meu trebuia să primească avizul Comisiei Fulbright din România, recte al Universității București, unde urma să completez programul de predare și cercetare.

   La sfârșitul lunii martie 2014, am fost încunoștințat că partea română a dat aviz negativ venirii mele ca Fulbright Professor la Universitatea București.

   Restul este istorie – pe 4 aprilie am publicat aici primul meu articol, Gasland sau puterea manipulării

   • “2. Printre evenimentele din București dedicate lansării cărții, cel mai important ar fi trebuit să fi fost o dezbatere publică, organizată sub auspiciile Universității București, cu participarea unor profesori de specialitate din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică și a unor cercetători din Institutul Geologic al României (d. ex., dr. Mircea Țicleanu și co-autorii lui).”

    Exact in acea zi de joi, 30 octombrie, 2014, incepand cu orele 13.00, respectiv 15.00 (cu o pauza de cafea intre 14.30 si 15.00), in Sala Evantai din Pavilionul Central al ROMEXPO, urma sa se desfasoare Cea de-a V-a editie a „Conferintelor AGROstandard”, intitulata „Romania – agricultura sau gaze de sist?” (Conferintele AGROstandard reunesc o serie de paneluri de discutii tehnice, desfasurate sub patronajul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu-Sisesti (ASAS) din Bucuresti, in parteneriat cu principalele confederatii de fermieri din Romania.) La eveniment se anunta ca urmau sa participe 250-300 de fermieri din toate sectoarele agricole, membri ai principalelor confederatii de agricultori din Romania, presedinti de asociatii, oficiali ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si ai institutiilor subordonate, companii, banci, firme de leasing, companii de asigurari, avocati, consultanti, reprezentanti ai ambasadelor, presa generalista si de specialitate etc., activisti de mediu si, daca nu ma insel, isi anuntase prezenta si d-l Ticleanu.

    Ati fi putut participa la aceasta conferinta, ocazie cu care v-ati fi putut intalni cu vreunii dintre participantii anuntati (eventual inclusiv cu d-l Ticleanu asa cum spuneti), dar ati preferat lansarea de la Libraria Sadoveanu, la ora 15:30.

    Referinte:
    http://www.stiriong.ro/actualitate/evenimente-1/conferinta-agrostandard-romania-agri
    http://blog.eintegral.ro/media/

    • Programul manifestărilor din România legate de lansarea cărții a fost fixat/aranjat de editorul meu. Practic, am luat cunoștință de existența acelei manifestări chiar în ziua când se desfășura, trecând întâmplător cu mașina prin zonă și observând o pancartă cu anunțul.

     Desigur, ar fi fost infinit mai interesant ca dezbaterea să fi avut loc într-un mediu academic, precum cel de la Universitatea București. A mai fost o idee, de asemenea nerealizată, ca dezbaterea să aibă loc la Academia Română, Secția de Științe Geonomice.

     După lansarea cărții dela Librăria Sadoveanu, un reprezentant a 12 grupuri anti-fracturare din România mi-a făcut propunerea să mă întorc în țară pentru una sau mai multe dezbateri televizate. Mi-am dat acrodul, dar propunerea lui nu s-a materializat până în momentul de față.

     • „A mai fost o idee, de asemenea nerealizată, ca dezbaterea să aibă loc la Academia Română, Secția de Științe Geonomice.”

      S-a mai „realizat” o asemenea idee la care au participat: Acad. Ionel Haiduc, Preşedintele Academiei Române, Acad. Cristian Hera, Vicepreşedinte al Academiei – Presedintele sectiei de Agricultura, Dr. Gavin Lewis, Chevron Corporation, prof. Thomas Murphy, Universitatea Pennsylvania, Acad. Mircea Săndulescu – Presedintele sectiei de Științe Geonomice, si Prof. Nicolae Anastasiu – M.C. al Academiei.

      http://epochtimes-romania.com/news/academia-romana-fracturata-de-discutiile-despre-gazele-de-sist—186525

 3. Ar mai fi interesant și al patrulea exemplu despre cum privelte societatea românească o dezbatere profesională, argumentată, non-partizană, despre gazele de șist:

  Penultima prezentare a cărții mele a avut loc în dimineața zilei de 31 octombrie 2014 la Universitatea de Petrol și Gaze. Gazdele (extraordinare) acestei întîlniri cu publicul ploieștean au fost Prof. dr. Ion Mălureanu, prorectorul Universității, și Prof. dr. Dumitru Frunzescu (ambii mi-au fost colegi de facultate și de cămin!).

  Înaintea începerii activității propriu-zise, am avut o scurtă discuție protocolară cu cei doi amfitrioni, pe care nu-i mai întâlnisem de cel puțin 20 de ani. La un moment dat, Prorectorul Mălureanu mi-a prezentat un domn care era șeful serviciului de pază și protocol al UPG Ploiești. Puțin mirat de prezența sa, domnul ofițer mi-a spus că serviciul lui aflase că erau prevăzute manifestări de protest ale fracktiviștilor, cu caracter disruptiv, care să boicoteze/anuleza lansarea cărții mele.

  Rememorând ce se întâmplase cu câteva zile în urmă la librăria Universității „Al. I. Cuza” din Iași, m-am arătat îngrijorat că ceva asemănător sau mai rău s-ar putea repeta la Ploiești. Domnul ofițer m-a asigurat că totul este sub controlul lui și al oamenilor pe care i-a plasat strategic în amfiteatrul unde urma să aibă loc manifestarea.

  Spre marea mea satisfacție, prezentarea pe care am făcut-o, lansarea cărții și interviurile acordate la UPG Ploiești au fost punctul culminant al săptâmânii petrecute în România anului 2014. Nici un incident nu s-a înregistrat, audiența a fost magnifică, doar timpul meu a fost prea scurt pentru că mai urma ultima lansare de la Brașov, urmată de întoarcerea în București și zborul retur spre New York.

  Detalii despre întâlnirea mea cu studenții, profesorii și alți cetățeni din Ploiești pot fi aflate aici:

  http://www.ziarulprahova.ro/stiri/cultura/192093/cartea-gazele-de-sist-si-fracturarea-hidraulica-intre-mit-si-realitate%E2%80%99%E2%80%99-lansata-ieri-la-upg

  https://m.youtube.com/watch?v=iDCohXz6FPg

  • Il salutam si noi pe domnul ofiter si va asiguram domnule Cranganu ca am trimis pe cai mai mult sau mai putin oficiale, institutiilor de specialitate (care intamplator sau nu, au angajat multi tineri specialisti in chimie, protectia mediului, biochimie pe post de ofiteri de informatii) , toate studiile noaste „fracktiviste” editate de institute din Europa si America din care reiese destul de clar ce pericole si amenintari la adresa sigurantei ecologice a tarii. Nu comparati va rog seful serviciului de paza al UPG cu specialistii in siguranta nationala e un pic exagerat.

 4. „Studiul” semnat de dl. Țicleanu și doi colaboratori de la IGR a fost imediat sever criticat și de prof. dr. Nicolae Anastasiu, m.c. al Academiei Române…

  Domnul profesor are mare dreptate. Ilustrul profesor univ. dr., Profesor Emeritus, Membru Corespondent al Academiei Romane, Nicolae Anastasiu, a criticat aspru “studiul” ŢNI (http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/ce-trebuie-sa-%C8%99tim-despre-un-studiu-%C8%99tiin%C8%9Bific-pe-marginea-unui-articol-regretabil/), facand observatia de mare valoare stiintifica teoretica si practica ca “fluidele nu pot circula ascendent, împotriva legii gravitației”, lucru total ignorat de catre grupul ŢNI. Domnul profesor insusi a atras atentia de mai multe ori ca apele se deplaseaza prin subteran (cu sau fara contaminanti) cu viteza de numai 1 cm/an (1 cm la 100 ani)!!!
  PS. Comentariul precedent (cel cu felicitarile) ii apartinea lui „@Alexandru Botez”, a fost preluat dintre comentariile la http://www.contributors.ro/fara-categorie/scrisoare-deschisa-domnului-dr-marcel-marun%C8%9Biu-directorul-general-al-institutului-geologic-al-romaniei/ si in care s-a modificat putin prima propozitie in sensul introducerii cuvantului “fantastic”.

 5. OFF-TOPIC

  Pentru cititorii articolului meu Ați auzit de Vaca Muerta? Ce putem învăța de la Argentina? (pe lângă tango și Maradona), o stire de ultima ora:

  Compania de stat argentiniana YPF (Yacimientos Petroliferos Fiscale) va semna astazi un memorandum de intelegere cu Gazprom International in vederea exploatarii imenselor rezerve de gaze si titei de sist din formatiunea Vaca Muerta. Acordul se va semna la Moscova, cu ocazia vizitei presedintei Cristina Fernández la invitatia presedintelui Putin.

  Pentru detalii, click http://en.mercopress.com/2015/04/22/gazprom-and-ypf-will-sign-agreement-to-develop-argentina-shale-oil-and-gas-deposits

  • Este o stire foarte importanta si va multumim pentru ea. In Romania Gazprom are concesionate perimetre petroliere in vestul tarii, despre care initial s-a spus ca ar fii pentru resurse neconventionale. Apoi, dupa proteste ale unor(cum spuneti dumneavoastra) fractivisti si ale unor fermieri oficialii lor au spus ca e vorba de resurse conventionale. Foarte interesanta a fost reactia lor la plangerea unui fermier: „nu ne otraviti”. Raspunsul lor a fost aproximativ urmatorul: „Nu va otraveste nimeni acum omule, aia o sa fie peste patru ani.” No comment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Constantin Crânganu
Constantin Crânganuhttp://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a apărut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași. Ultima carte publicată este Schimbările climatice - Un ghid (uneori) incorect politic, Editura Integral, 2020. DISCLAIMER: Întreaga mea activitate de cercetare, desfășurată la University of Oklahoma și City University of New York, cu începere din 1993 până în prezent, a fost finanțată numai din contracte publice, câștigate prin concursuri naționale. Nici o companie sau altă entitate din domeniul combustibililor fosili nu a contribuit la susținerea mea financiară sau a studenților mei.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro