duminică, noiembrie 29, 2020

Chișinăul – perla alegerilor locale din Republica Moldova

Au mai rămas doar două luni până la alegerile locale din Republica Moldova, care se vor desfășura pe data de 20 octombrie. La aceste alegeri vom putea urmări evoluția partidelor moldovenești după abdicarea lui Plahotniuc, cel care până de curând controla toate instituțiile în stat, Moldova fiind considerată de mulți un stat capturat, chiar și până în momentul de față. De asemenea, rezultatele acestor alegeri ar urma să influențeze direct și parcursul european al Republicii Moldova, de care are nevoie în mod vizibil pentru a-și restabili economia, dar și încrederea partenerilor externi.

Iar cea mai mare luptă identitară, dar și geopolitică este bătălia pentru primăria Chișinău. Deși cei doi poli ai puterii, Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, afirmă că nu va fi o luptă dintre vectorii Est și Vest, este cunoscut faptul că lupta pentru șefia Capitalei s-a dat întotdeauna între vectorii UE/SUA și Federația Rusă. De altfel putem remarca și faptul că acei candidați care au abordat vectorul pro-rus în alegerile pentru Chișinău, au pierdut mereu în fața candidaților cu aspirații pro-europene. De amintit că la alegerile precedente pentru Chișinău, Andrei Năstase, primarul ales al Municipiului Chișinău, a câștigat alegerile inclusiv datorită orientării sale pro-UE. Abordarea unei tactici care să facă abstracție de mizele geopolitice ar duce prin urmare la o vulnerabilitate a Blocului ACUM și a candidatului la cârma Primăriei Chișinăului – Andrei Năstase și, probabil, la o pierdere a acestor alegeri.

La ce am putea să ne așteptăm de la alegerile locale din toamnă?

În primul rând, am putea observa căderea în abis a Partidului Democrat, condus acum oficial de Pavel Filip, dar fiind în continuare coordonat de la Miami, Statele Unite, de fostul lider – Vlad Plahotniuc. În momentul de față, acest partid nu mai are acele resurse administrative care îi propulsau pe democrați la alegerile anterioare, fie ele locale sau parlamentare, și de asemenea nu mai are atât de multe resurse financiare pe care le poate folosi în mod legal. Ce are în schimb este numărul impunător de primari, unii dintre ei trecând de partea Blocului ACUM sau de partea Socialiștilor, iar alții ținându-se disperat ca de un fir de păr de ce a mai rămas din cei trei trandafiri (sigla PDM).

În al doilea rând, observăm o continuă ascensiune în dorința de capturare a puterii de către partidul lui Dodon, având mai multe pârghii la nivel național precum președinția, președintele Parlamentului, președintele Curții Constituționale, Ministerul Apărării, preluarea postului de televiziune Prime (postul TV cel mai urmărit din RM, cu acoperire națională, deținut de Plahotniuc) și înlocuirea acestuia cu Accent TV (post TV afiliat socialiștilor), preluarea șefiei Moldovagaz (unicul distribuitor de gaz rusesc din RM, 50% din acțiuni fiind deținute de Gazprom), iar funcția Procurorului General este pusă și ea sub semnul întrebării. Totuși, dacă este să vorbim despre pârghiile pe care le are partidul lui Dodon la nivel local, socialiștii posedă nenumărate primării în nordul și sudul țării, nemaivorbind de faptul că bașcana Găgăuziei este afiliată Partidului Socialist (cea mai înaltă poziție din Autonomia Găgăuzia), acest lucru însemnând de fapt înroșirea integrală a Găgăuziei la alegerile locale.

Referitor la Blocul ACUM, care se pare că este tot mai criticat, să nu uităm că acest bloc practic și-a asumat guvernarea în momentul cel mai dificil pentru această țară. O țară rămasă cu o gaură mare în buget, cu niște pseudo-reforme începute, dar nefiind duse până la finalizare, situație care i-a determinat pe socialiști să devină interesați de alte funcții, pentru a nu suferi o pierdere a electoratului din cauza eșecului reformelor.

Cert este faptul că Guvernul Sandu a gafat pe anumite dosare, dar să nu uităm că Blocul ACUM a ieșit abia pe locul trei la alegerile parlamentare, ceea ce nu oferă posibilități mari de a se impune în momentul în care în parlament sunt reprezentați de doar 24 de deputați din totalul de 101. Cu toate că și-au propus dezoligarhizarea și eliberarea instituțiilor, acest lucru nu se poate produce din cauza socialiștilor, care se opun acestor eforturi, iar blocul ACUM este practic dependent de voturile acestora și este nevoit să colaboreze cu cei din urmă, dacă își dorește o schimbare.

Nu putem să nu remarcăm și lucrurile pe care și le-au propus PPDA și PAS, și care au fost realizate: restabilirea relațiilor economice cu Uniunea Europeană și Statele Unite, prin oferirea primelor fonduri nerambursabile, fonduri blocate din cauza nerespectării statului de drept și de anularea alegerilor din municipiul Chișinău; revenirea la sistemul electoral de vot proporțional și anularea sistemului de vot mixt (care îi favoriza în trecut pe socialiști și democrați); elucidarea mai multor scheme de contrabandă de tutun, anabolizante, produse de acciz, droguri, chihlimbar preponderent la granița cu România; încercarea de depolitizare a mai multor instituții și organizarea concursurilor pentru funcții, aspect la care s-au observat multe gafe intenționate sau nu, care știrbesc foarte mult din imaginea Blocului ACUM. Imaginea este foarte importantă pentru un bloc ce își propune o adevărată schimbare în bine, însă nu va putea implementa schimbările dorite într-o alianță cu Igor Dodon, iar de un nou acord cu socialiștii nici nu poate fi vorba, din simplul motiv că ar înclina și mai mult balanța puterii spre socialiști.

În condițiile date, este prin urmare inevitabil să nu ne ciocnim de factorul geopolitic în campania alegerilor locale din Republica Moldova. În plus, cum am putea să nu vorbim despre factorul geopolitic atunci când socialiștii inventează o anumită sărbătoare pe 24 august, iar ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu este invitat la această sărbătoare, așa-zisa „zi a eliberării ocupației fasciste” de către președintele Igor Dodon, neconsultându-se, dar și fără a anunța Guvernul RM.

Ziua de 24 august pentru poporul basarabean nu este o zi de sărbătoare pentru poporul basarabean, ba din contră, din cauza ocupației sovietice au avut de suferit zeci și sute de mii de basarabeni. Iar eliberatorii sovietici ai lui Dodon, sunt considerați de fapt ocupanți, care nu au plecat nici până acum de pe teritoriul RM (referință la Armata a 14-a Rusă).

În concluzie, partidul care va câștiga lupta pentru Primăria Chișinău ar putea schimba radical mersul lucrurilor în Republica Moldova. Ori în sensul înclinării balanței puterii pentru ca ACUM să obțină mai multe mandate, ori din contră, obținerea pe termen lung a unei majorități simple a partidului pro-rus al lui Dodon. Această victorie ar seta inevitabil un trend ascendent pentru partidul câștigător în alegerile locale, pentru următoarele alegeri ce vor avea loc – atât pentru cele prezidențiale din toamna anului viitor, cât și pentru cele parlamentare. Totuși, să nu uităm că acest aspect depinde foarte mult și de acțiunile pe care le va implementa următorul primar al Municipiului Chișinău.

Este primordial să înțelegem că aceste alegeri locale pentru primăria Chișinău reprezintă, de fapt, un factor decisiv pentru viitorul european al Republicii Moldova, prin prisma faptului că Andrei Năstase, un candidat pro-european ce se confruntă cu Ion Ceban, candidatul socialiștilor va fi nevoit să folosească cât mai mult factorul geostrategic. Pe nefolosirea acestuia se bazează președintele Igor Dodon, deoarece în acest scenariu candidatul socialist ar avea mult mai multe șanse de izbândă, iar Chișinăul ar urma să devină roșu, un lucru care nu s-a întâmplat niciodată până acum.

Articol aparut pe site-ul Europuls

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca este asistent de proiect în cadrul Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile. Este licențiat în Științe Politice, Universitatea din București, în prezent fiind masterand la aceeași facultate, Programul de Studii Europene. Vorbește 3 limbi străine: engleză, italiană și rusă. Principalele sale puncte de interes în domeniul politic sunt: dezvoltarea economică a României în cadrul UE, securitatea UE, Parteneriatul Estic. De asemenea, îl preocupă  integrarea europeană și analizează politica internă și externă a României, cât și a Republicii Moldova.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

“Tradiţia” Sf Andrei, moaştele lui Eminescu şi cruciadele IPS Teodosie Tomitanul

Arhiepiscopul Teodosie de Constanţa, acest Radu Mazăre al BOR, se agită periodic pentru organizarea câte unui carnaval televizabil, în bunul obicei local....

Netflix, Sir David Attenborough și morsele care se „sinucid” din cauza încălzirii globale – Un nou exemplu de fake news și manipulare climatică

Pentru a șoca și manipula cu succes opinia publică naivă și mai puțin informată, o parte a mass mediei recurge la ceea...

… drumul spre iad al Papei Francis

... si-atunci aveti a ma ierta daca nu voi discuta acum nici alegerile din Romania sau din Statele Unite, nici Ziua Recunostintei,...

Țara noastră în termeni de destin*

In interviurile pe care le-am făcut în marginea recentului dialog epistolar cu Andrei Pleșu intitulat Despre destin, am fost întrebat în câteva...

Despre utopia energiei eoliene offshore a României

Actualul articol este generat de faptul că în proiectul de Strategie Energetică generat de MEEMA (aflat încă în discuție), precum și în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.