miercuri, mai 29, 2024

Chisinau la cald. Vitalie Ciobanu: „Nu depășirea unei crize politice punctuale reprezintă adevărata miză a acestui scrutin, ci desprinderea Republicii Moldova de pe orbita rusească”

Redactor sef al revistei Contrafort, care apare in Republica Moldova, Vitalie Ciobanu este unul dintre cei mai apreciati scriitori, publicisti si comentatori politici de limba romana de la Chisinau. Recent, insusi presedintele Romaniei, Traian Basescu isi exprima admiratia pentru munca scriitorului basarabean.  L-am rugat sa ofere publicului roman cateva opinii legate de momentul electoral din tara vecina.

Suntem aproape de sfarsitul zilei alegerilor.  Cu ce veti ramane dupa ziua asta, din cele auzite si vazute in spatiul public?

Vom rămâne cu impresia unei confruntări, pe viață și moarte, aș zice, între partidele pro-occidentale și formațiunile pro-rusești, în frunte cu PCRM. Totuși, linia de demarcație pe plan intern nu este atât de categorică. După cum cred că și votul etnic, care a făcut ravagii în ultimii 19 ani, de când Moldova și-a declarat independența, nu va mai fi la fel de masiv unul pro-comunist. Ce vreau să spun este că și în tabăra actualei Alianțe există politicieni mai moderați, sau „pragmatici”, care doresc să-l disloce pe Voronin dintre favoriții Moscovei. O vor și partidele de stânga, conduse de Șelin (PSD) și Pasat (PUM), care nu-și ascund simpatiile pro-Est. Pe de altă parte, a apărut și o generație nouă de rusofoni orientați mult mai favorabil către o relație mai strânsă cu Occidentul. Pe măsură ce aceste aliniamente vor deveni mai difuze, democrația se va consolida în Basarabia, iar trecutul sovietic se va muta definitiv în manualele de istorie.

Am avut o campanile electorală prea dură, violentă pe alocuri. Comuniștii și-au tratat cu dispreț și aversiune adversarii politici, au refuzat să participe la dezbateri electorale (Voronin a respins, c-un aer fals-superior, invitația pe care i-a adresat-o premierul Filat, dar asta doar pentru că e incapabil să susțină o dezbatere față în față. Aici nu prea merge cu bastonul de cauciuc – vechi obicei milțienesc…) Și aș mai aminti așa-zisa răpire și maltratare de persoane necunoscute a lui Reșetnikov, fostul șef al serviciului de Informații și Securitate de la Chisinău – un caz despre care anchetatorii susin că nu a fost decât o însenare a PCRM, în încercarea de a se victimiza.

Pot fi comunistii inlaturati de pe primul loc? Niciun sondaj nu a lasat sa se intrevada lucrul asta, insa la Chisinau si nu numai sunt optimisti care vorbesc despre un astfel de scenariu?

Oricât ar părea de neverosimil, acest lucru se poate întâmpla, dacă vom avea o rată de participare mult peste 50 la sută, adică dacă vom asista la un aflux puternic a tinerilor la secțiile de vot în ultimele ore ale zilei. Decăderea comuniștilor de pe primul loc ar fi o cotitură istorică pentru Basarabia. Deja va fi un rezultat excelent dacă partidele Alianței ar aduna împreună 61 de mandate – ceea ce pare un obiectiv mai realizabil decât detronarea formațiunii lui Voronin din vârful listei acestui scrutin. Să așteptăm rezultatul votului. Suntem prea pățiți, ca să ne îmbătăm cu apă rece.

Sunt partidele democratice moldovenesti suficient de hotarate pentru a duce la bun sfarsit un mandat de patru ani orientat catre Europa?

Acum, da, s-au arătat destul de decise, în campania electorală „mandatul de patru ani” a fost clamat ca principal obiectiv de partidele coaliției de la putere. Știm însă din experiența României cât de greu este să menții armonioase relațiile dintre partenerii politici, iar Moldova este mult mai vulnerabilă decât România de azi. Va conta enorm sprijinul și garanțiile Occidentului, întrucât nici rușii nu vor sta cu mânile în sân. Au destule pârghii de șantaj.

E o alegere pe termen lung ceea ce fac moldovenii azi sau doar o prelungire a situatiei neclare din ultimul an, in care, asa cum sustin unii observatori, niciuna din fortele politice nu a reusit cu adevarat sa convinga?

Sper să fie o alegere pe termen lung. Eșecul referendumului din 5 septembrie, tratat superficial de inițiatorii săi – partidele din Alianța pentru Integrare Europeană – un referendum, considerat apriori câștigat, i-a trezit, i-a zdruncinat pe mulți basarabeni. Nu depășirea unei crize politice punctuale reprezintă adevărata miză a acestui scrutin, ci desprinderea Republicii Moldova de pe orbita rusească. Și dacă vom avea un rezultat încurajator în seara asta, europenizarea Basarabiei va mai dura. Important e să intrăm pe drumul cel bun.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Adevarat 100%. In plus, cred ca Ghimpu si Filat vor face cariera in politica romaneasca, care are nevoie de o infuzie masiva de romanism chiar la Bucuresti.

  2. Poate ca adevarata miza ar fi faptul ca oamenii au castigat incredere, ca nu le mai este frica sa voteze cu cine isi doresc, ca au inteles ca merita efortul sa pui stampila …

    Felicitari „contributors” pentru initiativa de a-l aduce pe acest domn oarecum printre noi!

  3. Vitalie Ciobanu reprezinta un simbol pentru Moldova , scrisul sau degaja o frumusete si o forta de netagaduit. Alaturi de Vlad Cubreacov, membru in Consiliul Europei, sunt pilonii si ziditorii Moldovei de maine. Mutumim lui Dumnezeu ca ei exista!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro