marți, ianuarie 14, 2025

Chisinau la cald. Vitalie Ciobanu: „Nu depășirea unei crize politice punctuale reprezintă adevărata miză a acestui scrutin, ci desprinderea Republicii Moldova de pe orbita rusească”

Redactor sef al revistei Contrafort, care apare in Republica Moldova, Vitalie Ciobanu este unul dintre cei mai apreciati scriitori, publicisti si comentatori politici de limba romana de la Chisinau. Recent, insusi presedintele Romaniei, Traian Basescu isi exprima admiratia pentru munca scriitorului basarabean.  L-am rugat sa ofere publicului roman cateva opinii legate de momentul electoral din tara vecina.

Suntem aproape de sfarsitul zilei alegerilor.  Cu ce veti ramane dupa ziua asta, din cele auzite si vazute in spatiul public?

Vom rămâne cu impresia unei confruntări, pe viață și moarte, aș zice, între partidele pro-occidentale și formațiunile pro-rusești, în frunte cu PCRM. Totuși, linia de demarcație pe plan intern nu este atât de categorică. După cum cred că și votul etnic, care a făcut ravagii în ultimii 19 ani, de când Moldova și-a declarat independența, nu va mai fi la fel de masiv unul pro-comunist. Ce vreau să spun este că și în tabăra actualei Alianțe există politicieni mai moderați, sau „pragmatici”, care doresc să-l disloce pe Voronin dintre favoriții Moscovei. O vor și partidele de stânga, conduse de Șelin (PSD) și Pasat (PUM), care nu-și ascund simpatiile pro-Est. Pe de altă parte, a apărut și o generație nouă de rusofoni orientați mult mai favorabil către o relație mai strânsă cu Occidentul. Pe măsură ce aceste aliniamente vor deveni mai difuze, democrația se va consolida în Basarabia, iar trecutul sovietic se va muta definitiv în manualele de istorie.

Am avut o campanile electorală prea dură, violentă pe alocuri. Comuniștii și-au tratat cu dispreț și aversiune adversarii politici, au refuzat să participe la dezbateri electorale (Voronin a respins, c-un aer fals-superior, invitația pe care i-a adresat-o premierul Filat, dar asta doar pentru că e incapabil să susțină o dezbatere față în față. Aici nu prea merge cu bastonul de cauciuc – vechi obicei milțienesc…) Și aș mai aminti așa-zisa răpire și maltratare de persoane necunoscute a lui Reșetnikov, fostul șef al serviciului de Informații și Securitate de la Chisinău – un caz despre care anchetatorii susin că nu a fost decât o însenare a PCRM, în încercarea de a se victimiza.

Pot fi comunistii inlaturati de pe primul loc? Niciun sondaj nu a lasat sa se intrevada lucrul asta, insa la Chisinau si nu numai sunt optimisti care vorbesc despre un astfel de scenariu?

Oricât ar părea de neverosimil, acest lucru se poate întâmpla, dacă vom avea o rată de participare mult peste 50 la sută, adică dacă vom asista la un aflux puternic a tinerilor la secțiile de vot în ultimele ore ale zilei. Decăderea comuniștilor de pe primul loc ar fi o cotitură istorică pentru Basarabia. Deja va fi un rezultat excelent dacă partidele Alianței ar aduna împreună 61 de mandate – ceea ce pare un obiectiv mai realizabil decât detronarea formațiunii lui Voronin din vârful listei acestui scrutin. Să așteptăm rezultatul votului. Suntem prea pățiți, ca să ne îmbătăm cu apă rece.

Sunt partidele democratice moldovenesti suficient de hotarate pentru a duce la bun sfarsit un mandat de patru ani orientat catre Europa?

Acum, da, s-au arătat destul de decise, în campania electorală „mandatul de patru ani” a fost clamat ca principal obiectiv de partidele coaliției de la putere. Știm însă din experiența României cât de greu este să menții armonioase relațiile dintre partenerii politici, iar Moldova este mult mai vulnerabilă decât România de azi. Va conta enorm sprijinul și garanțiile Occidentului, întrucât nici rușii nu vor sta cu mânile în sân. Au destule pârghii de șantaj.

E o alegere pe termen lung ceea ce fac moldovenii azi sau doar o prelungire a situatiei neclare din ultimul an, in care, asa cum sustin unii observatori, niciuna din fortele politice nu a reusit cu adevarat sa convinga?

Sper să fie o alegere pe termen lung. Eșecul referendumului din 5 septembrie, tratat superficial de inițiatorii săi – partidele din Alianța pentru Integrare Europeană – un referendum, considerat apriori câștigat, i-a trezit, i-a zdruncinat pe mulți basarabeni. Nu depășirea unei crize politice punctuale reprezintă adevărata miză a acestui scrutin, ci desprinderea Republicii Moldova de pe orbita rusească. Și dacă vom avea un rezultat încurajator în seara asta, europenizarea Basarabiei va mai dura. Important e să intrăm pe drumul cel bun.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Adevarat 100%. In plus, cred ca Ghimpu si Filat vor face cariera in politica romaneasca, care are nevoie de o infuzie masiva de romanism chiar la Bucuresti.

  2. Poate ca adevarata miza ar fi faptul ca oamenii au castigat incredere, ca nu le mai este frica sa voteze cu cine isi doresc, ca au inteles ca merita efortul sa pui stampila …

    Felicitari „contributors” pentru initiativa de a-l aduce pe acest domn oarecum printre noi!

  3. Vitalie Ciobanu reprezinta un simbol pentru Moldova , scrisul sau degaja o frumusete si o forta de netagaduit. Alaturi de Vlad Cubreacov, membru in Consiliul Europei, sunt pilonii si ziditorii Moldovei de maine. Mutumim lui Dumnezeu ca ei exista!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro