sâmbătă, octombrie 16, 2021

Chisinau la cald. Vitalie Ciobanu: „Nu depășirea unei crize politice punctuale reprezintă adevărata miză a acestui scrutin, ci desprinderea Republicii Moldova de pe orbita rusească”

Redactor sef al revistei Contrafort, care apare in Republica Moldova, Vitalie Ciobanu este unul dintre cei mai apreciati scriitori, publicisti si comentatori politici de limba romana de la Chisinau. Recent, insusi presedintele Romaniei, Traian Basescu isi exprima admiratia pentru munca scriitorului basarabean.  L-am rugat sa ofere publicului roman cateva opinii legate de momentul electoral din tara vecina.

Suntem aproape de sfarsitul zilei alegerilor.  Cu ce veti ramane dupa ziua asta, din cele auzite si vazute in spatiul public?

Vom rămâne cu impresia unei confruntări, pe viață și moarte, aș zice, între partidele pro-occidentale și formațiunile pro-rusești, în frunte cu PCRM. Totuși, linia de demarcație pe plan intern nu este atât de categorică. După cum cred că și votul etnic, care a făcut ravagii în ultimii 19 ani, de când Moldova și-a declarat independența, nu va mai fi la fel de masiv unul pro-comunist. Ce vreau să spun este că și în tabăra actualei Alianțe există politicieni mai moderați, sau „pragmatici”, care doresc să-l disloce pe Voronin dintre favoriții Moscovei. O vor și partidele de stânga, conduse de Șelin (PSD) și Pasat (PUM), care nu-și ascund simpatiile pro-Est. Pe de altă parte, a apărut și o generație nouă de rusofoni orientați mult mai favorabil către o relație mai strânsă cu Occidentul. Pe măsură ce aceste aliniamente vor deveni mai difuze, democrația se va consolida în Basarabia, iar trecutul sovietic se va muta definitiv în manualele de istorie.

Am avut o campanile electorală prea dură, violentă pe alocuri. Comuniștii și-au tratat cu dispreț și aversiune adversarii politici, au refuzat să participe la dezbateri electorale (Voronin a respins, c-un aer fals-superior, invitația pe care i-a adresat-o premierul Filat, dar asta doar pentru că e incapabil să susțină o dezbatere față în față. Aici nu prea merge cu bastonul de cauciuc – vechi obicei milțienesc…) Și aș mai aminti așa-zisa răpire și maltratare de persoane necunoscute a lui Reșetnikov, fostul șef al serviciului de Informații și Securitate de la Chisinău – un caz despre care anchetatorii susin că nu a fost decât o însenare a PCRM, în încercarea de a se victimiza.

Pot fi comunistii inlaturati de pe primul loc? Niciun sondaj nu a lasat sa se intrevada lucrul asta, insa la Chisinau si nu numai sunt optimisti care vorbesc despre un astfel de scenariu?

Oricât ar părea de neverosimil, acest lucru se poate întâmpla, dacă vom avea o rată de participare mult peste 50 la sută, adică dacă vom asista la un aflux puternic a tinerilor la secțiile de vot în ultimele ore ale zilei. Decăderea comuniștilor de pe primul loc ar fi o cotitură istorică pentru Basarabia. Deja va fi un rezultat excelent dacă partidele Alianței ar aduna împreună 61 de mandate – ceea ce pare un obiectiv mai realizabil decât detronarea formațiunii lui Voronin din vârful listei acestui scrutin. Să așteptăm rezultatul votului. Suntem prea pățiți, ca să ne îmbătăm cu apă rece.

Sunt partidele democratice moldovenesti suficient de hotarate pentru a duce la bun sfarsit un mandat de patru ani orientat catre Europa?

Acum, da, s-au arătat destul de decise, în campania electorală „mandatul de patru ani” a fost clamat ca principal obiectiv de partidele coaliției de la putere. Știm însă din experiența României cât de greu este să menții armonioase relațiile dintre partenerii politici, iar Moldova este mult mai vulnerabilă decât România de azi. Va conta enorm sprijinul și garanțiile Occidentului, întrucât nici rușii nu vor sta cu mânile în sân. Au destule pârghii de șantaj.

E o alegere pe termen lung ceea ce fac moldovenii azi sau doar o prelungire a situatiei neclare din ultimul an, in care, asa cum sustin unii observatori, niciuna din fortele politice nu a reusit cu adevarat sa convinga?

Sper să fie o alegere pe termen lung. Eșecul referendumului din 5 septembrie, tratat superficial de inițiatorii săi – partidele din Alianța pentru Integrare Europeană – un referendum, considerat apriori câștigat, i-a trezit, i-a zdruncinat pe mulți basarabeni. Nu depășirea unei crize politice punctuale reprezintă adevărata miză a acestui scrutin, ci desprinderea Republicii Moldova de pe orbita rusească. Și dacă vom avea un rezultat încurajator în seara asta, europenizarea Basarabiei va mai dura. Important e să intrăm pe drumul cel bun.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Adevarat 100%. In plus, cred ca Ghimpu si Filat vor face cariera in politica romaneasca, care are nevoie de o infuzie masiva de romanism chiar la Bucuresti.

  2. Poate ca adevarata miza ar fi faptul ca oamenii au castigat incredere, ca nu le mai este frica sa voteze cu cine isi doresc, ca au inteles ca merita efortul sa pui stampila …

    Felicitari „contributors” pentru initiativa de a-l aduce pe acest domn oarecum printre noi!

  3. Vitalie Ciobanu reprezinta un simbol pentru Moldova , scrisul sau degaja o frumusete si o forta de netagaduit. Alaturi de Vlad Cubreacov, membru in Consiliul Europei, sunt pilonii si ziditorii Moldovei de maine. Mutumim lui Dumnezeu ca ei exista!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Interviu cu soprana Angela Gheorghiu. „În România am învățat o falsă istorie a muzicii, fabricată și comandată.”

Angela Gheorghiu este acum cel mai cunoscut artist român din lume. Notorietate cuantificabilă, clară, neîndoielnică. Prestigiul ei...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

Pseudodemocraţie locală, iliberalism şi feudalism politic. Raport anual dintr-un fief PSD

Cu puţin mai bine de un an mă hotăram să fac pasul în politică (într-un micuţ partid local, PACT pentru Galaţi) după...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.