sâmbătă, decembrie 14, 2024

Cicerone Ioniţoiu – in memoriam.Despre curaj şi memorie

În tumultul grotesc al României de astăzi, obsedată de zăpezi şi de gimnastica demagogică a guvernării, moartea lui  Cicerone Ioniţoiu la Paris, pe 26 ianuarie, nu a avut parte de cronici sau de momente de breaking news. Dispariţia s-a petrecut în tăcerea demnă pe care destinul o hărăzeşte celor ce întruchipează curajul, în epoca ticăloşiei şi a laşităţii.

Naţional-ţărănist,  deţinut politic şi exilat, Cicerone Ioniţoiu este, alături de Remus Radina, una dintre  personalităţile ce au evocat, în emigraţie, jertfa pentru libertate din anii comunismului. Plin de energie, înfruntând izolarea şi solitudinea, Cicerone Ioniţoiu a dus o luptă contra uitării. Dicţionarele şi enciclopediile pe care le-a iniţiat, documentele pe care le-a salvat, memoriile pe care le-a scris sunt expresia acestei vocaţii de martor al veacului prin care a trecut.Îndărătnicia nobilă a lui Cicerone Ioniţoiu nu a avut nimic donchişotesc. Ea a fost forma prin care supravieţuitorul a omagiat amintirea celor care nu mai sunt. În anii de după 1990, asemeni lui Constantin Ticu Dumitrescu, Cicerone Ioniţoiu a refuzat să cedeze,a refuzat să uite, a refuzat să colaboreze cu cei care au torturat şi ucis. Singura sa ambiţie a fost aceea de a duce mai departe un travaliu al memoriei şi al curajului.

În secolul XX, al trădărilor şi fanatismelor, Cicerone Ioniţoiu ( 1924/2014) a rămas de partea libertăţii, democraţiei şi demnităţii. Credinţa în fibra etică care trebuie să definească viaţa noastră în cetate este cea mai importantă moştenire a sa.  Exemplaritatea sa discretă   ne poate inspira, în clipele în care simţim că suntem goliţi de speranţă. Generaţia lui Cicerone Ioniţoiu, a celor care au  aveau 20 de ani în august 1944,  nu a ezitat să confrunte tirania. Cuvintele au fost înnobilate de ei cu tăria  asumării cotidiene.  Acolo unde ei nu au s-au îndoit de valoarea libertăţii, nici  noi nu avem dreptul de a ne îndoi. Dumnezeu să îl odihnească  în pace!

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Din nefericire, domnule Profesor, unii români nu-şi cunosc personalităţile, martirii.

    Nu mă mai miră nimic. Nici faptul că victimele cancerului comunist mor uitate, nedreptăţite, nici că turnătorii ne conduc, iar torţionarii îşi văd nestingheriţi de viaţă.

    Şova vorbea ieri despre Schoah, iar fătucile prompteriste n-au făcut legătura cu ceea ce s-a întîmplat acum 69 de ani. Dintr-odată, hărnicia micului negaţionist a devenit în ochii privitorilor informaţi o bilă albă, iar oportunismul lui acurateţe şi certitudinea, că şi-ar fi invăţat lecţia din pedeapsa sponsorizată de români la Muzeul Holocaustului. Trist.

    Vă mulţumesc pentru editorial.

  2. Dumnezeu sa-l ierte . Din pacate , in 26 ianuarie , o parte a poporului , relicva regimului criminal comunist isi omagia „idolul” N. Ceausecu.

  3. Ce destin pentru romanii de azi:
    ii omagiem peste tot in mass-medie pe talhari, derbedei si criminali, iar pe adevaratii eroi ai neamului i-am uitat sau am fost constransi la uitare.
    Chapeau in fata distinsului Ioan Stanomir!
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe Cicerone Ionitoiu!

    PS
    Mi-as dori sa vad un cartier nou din Pipera sau alta comuna suburbana capitalei cu strazi care sa poarte numele celor care si-au jertfit viata pentru democratie si statul de drept, care au luptat impotriva tiraniei comuniste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro