marți, noiembrie 30, 2021

Cine ar trebui anchetat și pentru ce?

Înregistrăm în ultimele săptămâni o creștere din ce în ce mai accentuată a tensiunii dintre cele două Palate. Dublată, nici nu se putea astfel, de o acutizare a schimbului de replici dintre președintele României, dl. Klaus Iohannis, și cei doi lideri ai coaliției aflate la guvernare, domnii Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.
Dincolo de faptul că nu putem face abstracție că o parte dintre declarațiile extrem de dure formulate de președinte la adresa modului diletant, haotic în care își îndeplinește sarcinile guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă se înscriu într-o logică electorală din ce în ce mai evidentă, nu putem nici să nu observăm că criticile d-lui Iohannis sunt deplin justificate. Pe de o parte, am în vedere când spun și scriu asta rezultatele economice tot mai îngrijorătoare care nu au nimic de-a face cu triumfalismul de paradă, nerespectarea promisiunilor electorale, continua modificare a listelor de priorități guvernamentale, impredictibilitatea măsurilor cu caracter fiscal și bugetar, pe de alta țin cont de o suită de acțiuni guvernamentale care încalcă în chip iresponsabil litera și spiritul Constituției dar și atribuțiile prezidențiale. Toate acestea sunt argumente care au determinat fireasca ieșirea din expectativă a președintelui. Cererile sale repetate de revenire la normalitate, la adoptarea unei atitudini serioase, la abandonarea proiectelor guvernamentale aventuriste, multe dintre ele dictate de fanteziile d-lui Dragnea, cu apogeul reprezentat de solicitarea în repetate rânduri a demisiei doamnei Viorica Vasilica Dăncilă, vădit depășită de situație și transformată într-un robot care execută eminamente, complet lipsită de rațiune ordinele aceluiași malefic Dragnea sunt perfect îndreptățite. Unele au temeiuri constituționale limpezi, altele mizează pe un rest de bun simț, de responsabilitate și de patriotism al sus-menționatei doamne.
Tensiunile invocate la începutul acestui comentariu nu aveau cum să nu afecteze relațiile guvernului și a coaliției guvernamentale cu presa. Transformate de multă vreme în goarne ale puterii, o seamă de televiziuni, de gazete, de site-uri și-au intensificat acțiunile manipulatorii. Parlamentarii PSD-ALDE fac scut în jurul presedintelui-director general al Televiziunii Române despre ale cărui acțiuni incalificabile aflăm noi și tot mai jenante amănunte cu fiecare zi ce trece.
Din fericire, mai subsistă încă organe de presă independente asupra cărora s-au intensificat în zilele din urmă atacurile puterii. Absolut scandaloasă este în context declarația de duminică a președintelui PSD și al Camerei Deputaților, dl. Liviu Nicolae Dragnea, care a solicitat anchetarea unui jurnalist, recte Dan Tăpălagă, pentru vina că site-ul la care acesta lucrează (G4Media) a dezvăluit existența unui Memorandum pentru mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
În realitate, site-ul înființat de jurnaliștii de la G4Media și-a făcut datoria de a informa cu maximă prompitudine și acuratețe despre un act guvernamental ticluit pe sub ascuns, act situat în afara legii. La ordinul și supunându-se unor interese încă incomplet elucidate ale președintelui PSD, guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă a început o suită de demersuri în afara competențelor sale constituționale. O vină evidentă poartă în această privință ministrul de Externe, dl. Teodor Meleșcanu care se dovedește din ce în ce mai supus intereselor șefilor săi politici decât celor ale țării. Iar dacă d-na Dăncilă are scuza că este atotneștiutoare, că se situează mai presus de bine și de rău și posedă un IQ deloc de invidiat plus o cultură politică zero, d-lui Meleșcanu nu îi este îngăduită invocarea detaliului că nu ar ști că arhitectul și responsabilul pentru politica externă a României este președintele, recte dl. Klaus Werner Iohannis.
Site-ul G4Mediai nu și-a făcut decât datoria. A informat corect asupra unor acțiuni absolut incorecte ale Guvernului României. După cum s-a putut vedea ieri, cu ocazia inaugurării noului sediu al Ambasadei SUA de la Ierusalim s-au înregistrat incidente extrem de violente.
Nimeni, nici un analist de politică, externă serios- iar din această categorie nu fac parte sub nici o formă nici Ion Cristoiu, nici Bogdan Chirieac- nu își asumă deocamdată riscul de a aproxima cu voce tare cât de mari ar putea fi consecințele și cât de ridicat riscul pentru echilibrul politic și militar din zonă, dar și pentru menținerea status-quo-ului relațiilor dintre SUA, Israel și Țările Arabe. Un astfel de risc trebuie obligatoriu luat în calcul și în cazul unei posibile mutări a ambasadei României. Asupra oportunității deciziei se cuvine să se pronunțe analiștii politici și militari. Decizia finală îi aparține președintelui și nu grupului de aventurieri din PSD-ALDE și Palatul Victoria. Românii au dreptul de a fi informați despre decizie, iar, cum spuneam, site-ul G4Media doar și-a îndeplinit rostul.
Dacă de anchete vine vorba, atunci ele ar trebui să aibă drept obiect depășirea atribuțiilor de serviciu și constituționale de numiții Dăncila Viorica, Meleșcanu Teodor și Dragnea Nicolae Liviu.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Si la noi se observa acelasi „trend” precum in Polonia si Ungaria, acela de a pune pumnul in gura presei libere si neaservite acestui bolsevic cu mustata. Sincer, chiar nimeni nu poate sa-l dea jos pe Dragnea asta? La ora actuala Tapalaga si Pantazi sunt cei mai mari jurnalisti pe care ii are Romania si suntem norocosi ca-i avem. Nu am pretentii de la Dancila, insa Melescanu ar trebui sa vina dotat bine cu justificari la Cotroceni prvind relocarea ambasadei. Sincer nu prea inteleg actiunea asta concertata a Romaniei, Cehiei , Poloniei de a-si muta ambasadele la Ierusalim. Romania nu este SUA ca sa-si permita astfel de mutari strategice. Ierusalimul este si trebuie sa fie capitala Israelului, iar ei trebuie sa ramana partenerii nostri strategici, insa nu coana Dancila si Dragnea trebuie sa decida asta. Cum va mai imaginati ca vor calatori romanii in lume si in tarile arabe, de acum inainte dupa relocarea ambasadei? Vom fi oare in pericol? Ne vor privii turcii sau alte natii ca pe niste dusmani? Numai de un razboi nu aveam acum nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro