luni, decembrie 11, 2023

Cine ar trebui anchetat și pentru ce?

Înregistrăm în ultimele săptămâni o creștere din ce în ce mai accentuată a tensiunii dintre cele două Palate. Dublată, nici nu se putea astfel, de o acutizare a schimbului de replici dintre președintele României, dl. Klaus Iohannis, și cei doi lideri ai coaliției aflate la guvernare, domnii Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.
Dincolo de faptul că nu putem face abstracție că o parte dintre declarațiile extrem de dure formulate de președinte la adresa modului diletant, haotic în care își îndeplinește sarcinile guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă se înscriu într-o logică electorală din ce în ce mai evidentă, nu putem nici să nu observăm că criticile d-lui Iohannis sunt deplin justificate. Pe de o parte, am în vedere când spun și scriu asta rezultatele economice tot mai îngrijorătoare care nu au nimic de-a face cu triumfalismul de paradă, nerespectarea promisiunilor electorale, continua modificare a listelor de priorități guvernamentale, impredictibilitatea măsurilor cu caracter fiscal și bugetar, pe de alta țin cont de o suită de acțiuni guvernamentale care încalcă în chip iresponsabil litera și spiritul Constituției dar și atribuțiile prezidențiale. Toate acestea sunt argumente care au determinat fireasca ieșirea din expectativă a președintelui. Cererile sale repetate de revenire la normalitate, la adoptarea unei atitudini serioase, la abandonarea proiectelor guvernamentale aventuriste, multe dintre ele dictate de fanteziile d-lui Dragnea, cu apogeul reprezentat de solicitarea în repetate rânduri a demisiei doamnei Viorica Vasilica Dăncilă, vădit depășită de situație și transformată într-un robot care execută eminamente, complet lipsită de rațiune ordinele aceluiași malefic Dragnea sunt perfect îndreptățite. Unele au temeiuri constituționale limpezi, altele mizează pe un rest de bun simț, de responsabilitate și de patriotism al sus-menționatei doamne.
Tensiunile invocate la începutul acestui comentariu nu aveau cum să nu afecteze relațiile guvernului și a coaliției guvernamentale cu presa. Transformate de multă vreme în goarne ale puterii, o seamă de televiziuni, de gazete, de site-uri și-au intensificat acțiunile manipulatorii. Parlamentarii PSD-ALDE fac scut în jurul presedintelui-director general al Televiziunii Române despre ale cărui acțiuni incalificabile aflăm noi și tot mai jenante amănunte cu fiecare zi ce trece.
Din fericire, mai subsistă încă organe de presă independente asupra cărora s-au intensificat în zilele din urmă atacurile puterii. Absolut scandaloasă este în context declarația de duminică a președintelui PSD și al Camerei Deputaților, dl. Liviu Nicolae Dragnea, care a solicitat anchetarea unui jurnalist, recte Dan Tăpălagă, pentru vina că site-ul la care acesta lucrează (G4Media) a dezvăluit existența unui Memorandum pentru mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
În realitate, site-ul înființat de jurnaliștii de la G4Media și-a făcut datoria de a informa cu maximă prompitudine și acuratețe despre un act guvernamental ticluit pe sub ascuns, act situat în afara legii. La ordinul și supunându-se unor interese încă incomplet elucidate ale președintelui PSD, guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă a început o suită de demersuri în afara competențelor sale constituționale. O vină evidentă poartă în această privință ministrul de Externe, dl. Teodor Meleșcanu care se dovedește din ce în ce mai supus intereselor șefilor săi politici decât celor ale țării. Iar dacă d-na Dăncilă are scuza că este atotneștiutoare, că se situează mai presus de bine și de rău și posedă un IQ deloc de invidiat plus o cultură politică zero, d-lui Meleșcanu nu îi este îngăduită invocarea detaliului că nu ar ști că arhitectul și responsabilul pentru politica externă a României este președintele, recte dl. Klaus Werner Iohannis.
Site-ul G4Mediai nu și-a făcut decât datoria. A informat corect asupra unor acțiuni absolut incorecte ale Guvernului României. După cum s-a putut vedea ieri, cu ocazia inaugurării noului sediu al Ambasadei SUA de la Ierusalim s-au înregistrat incidente extrem de violente.
Nimeni, nici un analist de politică, externă serios- iar din această categorie nu fac parte sub nici o formă nici Ion Cristoiu, nici Bogdan Chirieac- nu își asumă deocamdată riscul de a aproxima cu voce tare cât de mari ar putea fi consecințele și cât de ridicat riscul pentru echilibrul politic și militar din zonă, dar și pentru menținerea status-quo-ului relațiilor dintre SUA, Israel și Țările Arabe. Un astfel de risc trebuie obligatoriu luat în calcul și în cazul unei posibile mutări a ambasadei României. Asupra oportunității deciziei se cuvine să se pronunțe analiștii politici și militari. Decizia finală îi aparține președintelui și nu grupului de aventurieri din PSD-ALDE și Palatul Victoria. Românii au dreptul de a fi informați despre decizie, iar, cum spuneam, site-ul G4Media doar și-a îndeplinit rostul.
Dacă de anchete vine vorba, atunci ele ar trebui să aibă drept obiect depășirea atribuțiilor de serviciu și constituționale de numiții Dăncila Viorica, Meleșcanu Teodor și Dragnea Nicolae Liviu.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Si la noi se observa acelasi „trend” precum in Polonia si Ungaria, acela de a pune pumnul in gura presei libere si neaservite acestui bolsevic cu mustata. Sincer, chiar nimeni nu poate sa-l dea jos pe Dragnea asta? La ora actuala Tapalaga si Pantazi sunt cei mai mari jurnalisti pe care ii are Romania si suntem norocosi ca-i avem. Nu am pretentii de la Dancila, insa Melescanu ar trebui sa vina dotat bine cu justificari la Cotroceni prvind relocarea ambasadei. Sincer nu prea inteleg actiunea asta concertata a Romaniei, Cehiei , Poloniei de a-si muta ambasadele la Ierusalim. Romania nu este SUA ca sa-si permita astfel de mutari strategice. Ierusalimul este si trebuie sa fie capitala Israelului, iar ei trebuie sa ramana partenerii nostri strategici, insa nu coana Dancila si Dragnea trebuie sa decida asta. Cum va mai imaginati ca vor calatori romanii in lume si in tarile arabe, de acum inainte dupa relocarea ambasadei? Vom fi oare in pericol? Ne vor privii turcii sau alte natii ca pe niste dusmani? Numai de un razboi nu aveam acum nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro