vineri, iunie 18, 2021

Cine ar trebui anchetat și pentru ce?

Înregistrăm în ultimele săptămâni o creștere din ce în ce mai accentuată a tensiunii dintre cele două Palate. Dublată, nici nu se putea astfel, de o acutizare a schimbului de replici dintre președintele României, dl. Klaus Iohannis, și cei doi lideri ai coaliției aflate la guvernare, domnii Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.
Dincolo de faptul că nu putem face abstracție că o parte dintre declarațiile extrem de dure formulate de președinte la adresa modului diletant, haotic în care își îndeplinește sarcinile guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă se înscriu într-o logică electorală din ce în ce mai evidentă, nu putem nici să nu observăm că criticile d-lui Iohannis sunt deplin justificate. Pe de o parte, am în vedere când spun și scriu asta rezultatele economice tot mai îngrijorătoare care nu au nimic de-a face cu triumfalismul de paradă, nerespectarea promisiunilor electorale, continua modificare a listelor de priorități guvernamentale, impredictibilitatea măsurilor cu caracter fiscal și bugetar, pe de alta țin cont de o suită de acțiuni guvernamentale care încalcă în chip iresponsabil litera și spiritul Constituției dar și atribuțiile prezidențiale. Toate acestea sunt argumente care au determinat fireasca ieșirea din expectativă a președintelui. Cererile sale repetate de revenire la normalitate, la adoptarea unei atitudini serioase, la abandonarea proiectelor guvernamentale aventuriste, multe dintre ele dictate de fanteziile d-lui Dragnea, cu apogeul reprezentat de solicitarea în repetate rânduri a demisiei doamnei Viorica Vasilica Dăncilă, vădit depășită de situație și transformată într-un robot care execută eminamente, complet lipsită de rațiune ordinele aceluiași malefic Dragnea sunt perfect îndreptățite. Unele au temeiuri constituționale limpezi, altele mizează pe un rest de bun simț, de responsabilitate și de patriotism al sus-menționatei doamne.
Tensiunile invocate la începutul acestui comentariu nu aveau cum să nu afecteze relațiile guvernului și a coaliției guvernamentale cu presa. Transformate de multă vreme în goarne ale puterii, o seamă de televiziuni, de gazete, de site-uri și-au intensificat acțiunile manipulatorii. Parlamentarii PSD-ALDE fac scut în jurul presedintelui-director general al Televiziunii Române despre ale cărui acțiuni incalificabile aflăm noi și tot mai jenante amănunte cu fiecare zi ce trece.
Din fericire, mai subsistă încă organe de presă independente asupra cărora s-au intensificat în zilele din urmă atacurile puterii. Absolut scandaloasă este în context declarația de duminică a președintelui PSD și al Camerei Deputaților, dl. Liviu Nicolae Dragnea, care a solicitat anchetarea unui jurnalist, recte Dan Tăpălagă, pentru vina că site-ul la care acesta lucrează (G4Media) a dezvăluit existența unui Memorandum pentru mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
În realitate, site-ul înființat de jurnaliștii de la G4Media și-a făcut datoria de a informa cu maximă prompitudine și acuratețe despre un act guvernamental ticluit pe sub ascuns, act situat în afara legii. La ordinul și supunându-se unor interese încă incomplet elucidate ale președintelui PSD, guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă a început o suită de demersuri în afara competențelor sale constituționale. O vină evidentă poartă în această privință ministrul de Externe, dl. Teodor Meleșcanu care se dovedește din ce în ce mai supus intereselor șefilor săi politici decât celor ale țării. Iar dacă d-na Dăncilă are scuza că este atotneștiutoare, că se situează mai presus de bine și de rău și posedă un IQ deloc de invidiat plus o cultură politică zero, d-lui Meleșcanu nu îi este îngăduită invocarea detaliului că nu ar ști că arhitectul și responsabilul pentru politica externă a României este președintele, recte dl. Klaus Werner Iohannis.
Site-ul G4Mediai nu și-a făcut decât datoria. A informat corect asupra unor acțiuni absolut incorecte ale Guvernului României. După cum s-a putut vedea ieri, cu ocazia inaugurării noului sediu al Ambasadei SUA de la Ierusalim s-au înregistrat incidente extrem de violente.
Nimeni, nici un analist de politică, externă serios- iar din această categorie nu fac parte sub nici o formă nici Ion Cristoiu, nici Bogdan Chirieac- nu își asumă deocamdată riscul de a aproxima cu voce tare cât de mari ar putea fi consecințele și cât de ridicat riscul pentru echilibrul politic și militar din zonă, dar și pentru menținerea status-quo-ului relațiilor dintre SUA, Israel și Țările Arabe. Un astfel de risc trebuie obligatoriu luat în calcul și în cazul unei posibile mutări a ambasadei României. Asupra oportunității deciziei se cuvine să se pronunțe analiștii politici și militari. Decizia finală îi aparține președintelui și nu grupului de aventurieri din PSD-ALDE și Palatul Victoria. Românii au dreptul de a fi informați despre decizie, iar, cum spuneam, site-ul G4Media doar și-a îndeplinit rostul.
Dacă de anchete vine vorba, atunci ele ar trebui să aibă drept obiect depășirea atribuțiilor de serviciu și constituționale de numiții Dăncila Viorica, Meleșcanu Teodor și Dragnea Nicolae Liviu.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Si la noi se observa acelasi „trend” precum in Polonia si Ungaria, acela de a pune pumnul in gura presei libere si neaservite acestui bolsevic cu mustata. Sincer, chiar nimeni nu poate sa-l dea jos pe Dragnea asta? La ora actuala Tapalaga si Pantazi sunt cei mai mari jurnalisti pe care ii are Romania si suntem norocosi ca-i avem. Nu am pretentii de la Dancila, insa Melescanu ar trebui sa vina dotat bine cu justificari la Cotroceni prvind relocarea ambasadei. Sincer nu prea inteleg actiunea asta concertata a Romaniei, Cehiei , Poloniei de a-si muta ambasadele la Ierusalim. Romania nu este SUA ca sa-si permita astfel de mutari strategice. Ierusalimul este si trebuie sa fie capitala Israelului, iar ei trebuie sa ramana partenerii nostri strategici, insa nu coana Dancila si Dragnea trebuie sa decida asta. Cum va mai imaginati ca vor calatori romanii in lume si in tarile arabe, de acum inainte dupa relocarea ambasadei? Vom fi oare in pericol? Ne vor privii turcii sau alte natii ca pe niste dusmani? Numai de un razboi nu aveam acum nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Reinventarea Occidentului, ultima șansă

Rezumatul în 10 puncte: Turneul european al președintelui Biden începe sub semnul unei târzii și, probabil, ultime speranțe....

Creștinismul global în cifre și câteva comentarii

Potrivit raportului anual publicat de Center for the Study of Global Christianity (din cadrul Gordon-Conwell Theological Seminary), în 2021, numărul creștinilor, la...

In război cu Școala de Război

Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro