vineri, septembrie 30, 2022

Cine dezinformează, domnule Nistorescu ?

În publicația online « Cotidianul.ro » a apărut pe data de 24 iulie un articol semnat de domnul Ion Spânu, intitulat « Mirel Bran, corespondentul Le Monde, abonat la banii ICR ». Nu i-am răspuns fiindcă era o tentativă ieftină de denigrare, într-o perioadă în care toată lumea se răfuia cu toată lumea. Cornel Nistorescu însa a găsit de cuviință să reia aceleași ineptii si minciuni într-un editorial din 6 septembrie, atacând mai multe publicații occidentale și pe corespondenții lor care ar fi agenți plătiți de ICR.

Spre informarea domnului Nistorescu, iată mai jos adevărul despre raporturile mele cu, fostul de-acum, ICR .

1.       Cornel Nistorescu pretinde că aș fi scris o carte în limba româna care ar fi fost tradusă pe banii ICR-ului în limbile franceză și engleză. Adevărul este altul, oricând verificabil, pentru cine are un minim reflex de ziarist profesionist : în septembrie 2006 am publicat la editura Autrement din Paris cartea « Bucarest, le dégel », cu sprijinul Ambasadei Franței la București. Ulterior, cartea a fost tradusă în românește și publicată de editura Humanitas fără nici o subvenție de la ICR. Oricine deschide cartea tradusă în românește « București, dezghețul », poate citi în pagina de prezentare mențiunea : « Carte tradusă după Mirel Bran – Bucarest, le dégel ».

2.       Aceeași gazetă online mai afirmă, sub aceeași semnatură, că aș fi lansat la New York, pe banii ICR, versiunea englezească a carții. O versiune în limba engleză a cărții, din păcate, nu există. De vreme ce nu există, nu mai e nimic de comentat. La New York, n-am fost ca să lansez presupusa traducere, cum susține Cornel Nistorescu, ci ca să filmez atelierul de teatru al lui Andrei Șerban și punerea în scenă a cărții soției mele, Tatiana Niculescu Bran, « Spovedanie la Tanacu » (o carte și un spectacol care nu numai că nu au distrus imaginea României pe plan extern, ci au reparat-o, după ce o terfeliseră jurnaliști de calitatea domnului Nistorescu). Filmul documentar rezultat a primit importante premii la festivaluri internaționale.

Câteva detalii : sunt corespondentul ziarului Le Monde și al săptămânalului Le Point de 14 ani, iar din 2007, de la crearea televiziunii France 24, sunt și corespondentul acestui canal de televiziune. Nu am apelat niciodată la ICR ca să pot lucra pentru aceste medii de informare și nu sunt singurul român care lucrează în presa internațională profesionistă. După absolvirea facultății de filosofie din Bucuresti, am absolvit Școala superioară de Jurnalism de la Lille (Franța) și, în 1998, mi-am susținut teza de doctorat la Universitatea Panthéon-Assas, Paris II, unde am și predat științele comunicării.

Îi recomand domnului Nistorescu ca, înainte de a-și vărsa umorile online, să se informeze cât de cât, dacă jurnalist profesionist e prea târziu să mai devină.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Numai ce i-ati sugerat o idee: o sa descopere ca ati plagiat teza de doctorat si ati publicat-o, normal, pe banii popolului, recte ICR-ul :P

 2. In Romania s-a ajuns la asemenea mizerie de presa, ca doar justitia ii mai poate pune capat. Dati-l in judecata si lasati-l in izmene. Asta fiindca sunteti generos. Trebuie sa inceapa cineva. Vad ca si doamna Macovei ii da un ultimatum antisemitului Sova. Sper ca ea sa fie deschizatoarea de drum, caci nu se mai poate.

 3. Domnule Bran, ce onoare …ma bucur sa va gasesc pe Contributors si sper sa va citesc cat mai des, in Le Monde v-am citit mereu cu placere.

  Am observat ca dl Nastase v-a adresat public o intrebare – poate ii raspundeti tot aici pe contributors :)) Astept cu mult interes.

  • Asa se face la Harvardul pe care il pomeniti de cinci ori pe paragraf, domnule Orasanu? Trimit criminalii dovediti, din penitenciare, intrebari si corifeii harvardieni se grabesc sa le raspunda?

 4. Excelent raspuns Dl. Bran, otidianul a inlocuit ziua, cu accente din vechea romania mare…Iar Nistorescu, ei acum aflam ce-a fost dintotdeauna!

 5. când aud de C. Nistorescu și de echipa de pe Antena 3 mi se întoarce stomacul pe dos,câte prostii și minciuni debiterază

 6. C’est triste et médiocre que l’on en arrive à traquer Mirel Bran.

  C’est pénible et fatigant que la délation primaire s’attaque à des journalistes professionnels.

  C’est laid qye certaines interventions aient eu lieu auprès de France 24 pour dénoncer tel journaliste roumain invité car il aurait été ” fanatiquement pro Basescu”.

  N’y a t-il pas d’autres enjeux, et des projets à définir avant les élections de décembre…

  La Roumanie est-elle en guerre?

  Certains propos de délation font penser aux temps révolus de l’occupation française entre 40 et 44 ou de la guerre froide…

  Dommage que Mirel Bran ait à perdre son temps pour répondre à des corbeaux.

  Et merci pour son travail de journaliste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mirel Bran
Jurnalist, producator si realizator de filme documentare, corespondent al publicațiilor Le Monde (din 1998) și Le Point (din 1995) și al televiziunii France 24 (din 2007). Carti 2007 – Bucarest, le dégel (editura Autrement, Paris), traducere în limba româna « Bucuresti, dezghetul » (editura Humanitas, 2007) 2009 – Le chasseur de la Securitate (editura Cygne, Paris) Filmografie – Filme documentare 2011 – One-way round trip, 90 minute, Premiat Best world cinema feature – DIY Film Festival, Hollywood, 2012 2010 – The Confession of Andrei Serban, 54 minute, Premiat Best European Documentary – International Film Festival Ireland – Tipperary, 2011 2009 – Vânatorul de securisti 52 minute, Premiat Best world cinema feature – DIY Film Festival, Hollywood, 2011

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro