miercuri, iulie 6, 2022

Cine este misteriosul domn Valentin Mandrasescu, editorialistul de la „Vocea Rusiei”?

Am aflat ca dl Valentin Mandrasescu, ori persoana care semneaza astfel comentariile despre Romania la postul de radio cvasi-oficial „Vocea Rusiei”, se preocupa de „ciudateniile dreptei din Romania”. Sa inteleg ca „Vocea Rusiei” este de stanga? Este dl Putin un exponent al traditiilor sovietice? Ori este vorba doar de un corespondent din Romania care beneficiaza de ospitaliera umbrela moscovita pentru a plati polite celor pe care ii detesta in tara? Si atunci se pune intrebarea: De ce accepta „Vocea Rusiei” sa devina parte intr-un joc politic din exterior? In fine, intrebari ce mi se par legitime…

Oricum, pentru a cunoaste parerea cercurilor democratice, pro-occidentale si anti-imperialiste din Rusia despre „Vocea Rusiei”, m-am adresat unui prieten, unul dintre cei mai respectati activisti civici rusi, prieten apropiat al lui Vladimir Bukovski. Iata ce mi-a raspuns prietenul meu:

„The Voice of Russia is 100% owned and financed by the Russian government; it is as much a propaganda tool as the Russia Today TV channel.”

Suntem mentionati pe nume, in articolul sau din 9 august 2012, H.- R. Patapievici, Monica Macovei si cu mine. Fiecaruia ni se reproseaza diverse lucruri. Nu se vorbeste explicit, se insinueaza. Vechile metode si metehne nu dispar usor.

Nu voi intra intr-o polemica cu acest domn pentru simplul si banalul motiv ca nu stiu cine este, de unde a aparut, unde si cand a mai publicat, care ii este background-ul profesional etc Am facut divese cautari pe internet si n-am izbutit sa aflu mai nimic. Exista dl Mandrasescu in realitate ori este un personaj virtual? Un pseudonim menit sa lase impresia ca vorbeste in numele unor forte si foruri „din spate”? Sigur, o analiza a textelor domniei sale tradeaza simpatii certe pentru USL si antipatii, la fel de certe, in directia taberei identificata drept pro-Basescu. Occientul este privit, eufemistic spus, cu suspiciune. Mai mult, dl Mandrasescu se afirma ca strateg politic, ori, spre a relua un concept moscovit al zilelor noastre, este un tehnolog politic. Ca si dl Serghei Markov, care, la randul sau, avea unele lucruri „interesante” de spus acum cateva saptamani despre situatia din Romania. Puteti citi articolele semnate de Michael McFaul si Serghei Markov in volumul pe care l-am editat la M. E. Sharpe in 1995, „Political Culture and Civil Society in Russia and the New States of Eurasia”

Pe Serghei Markov l-am cunoscut, asadar, cu ani in urma, pe vremea cand colabora cu Michael McFaul, profesor de stiinte politice la Stanford, pentru diverse lucrari academice. Se cunosteau de pe vremea cand dl McFaul conducea biroul din Moscova al lui Carnegie Endowment for International Peace. Intre timp drumurile lor s-au despartit radical, Michael a devenit ambasadorul american la Moscova, apropiat de cercurile democratice, adesori criticat de amicii lui Vladimir Putin, Serghei este azi un apropiat al puterii neo-autoritare de la Kremlin. Asemanarea dintre reactiile ostile ale partizanilor lui Putin fata de ambasadorul McFaul si cele ale uselistilor, marturisiti sau nu, fata de ambasadorul Mark Gitenstein este socanta. „Culpa” celor doi ambasadori? Refuzul de a consimti la distrugerea statului de drept si la batjocorirea libertatilor civice.

Iata un citat din ce are de spus dl Mandrasescu, daca acesta va fi fiind numele sau real:

„Legăturile dintre Traian Băsescu şi Securitate au devenit deja un subiect banal şi s-a vehiculat destul de intens în Occident. Probabil, pentru susţinătorii europeni ai „dreptei” din România ar fi mai interesant faptul că „reformatoarea justiţiei din România”, Monica Macovei a fost un procuror comunist care a jurat să „acţioneze neclinit pentru întărirea şi dezvoltarea orânduirii noastre socialiste” şi să „acţioneze potrivit principiilor democratismului socialist, ale eticii şi echităţii socialiste”. Pentru un cititor din România, această informaţie nu reprezintă nimic nou, dar în Europa aceste date biografice nu se prea cunosc şi ar putea produce un veritabil şoc.

Biografiile „anticomuniştilor” din anturajul lui Băsescu provoacă nedumerire, mai ales pentru cineva care priveşte situaţia de la Est. Vladimir Tismăneanu a fost coordonatorul comisiei care a condamnat comunismul? Horia-Roman Patapievici a reuşit să devină un intelectual anticomunist? Nu este exclus ca fostul director de la ICR să fi găsit ceva materiale educaţionale în privinţa construcţiei de reţele de propagandă chiar în casa părintească, dar este îndoielnic că aceste presupuse priceperi tehnice îl pot recomanda ca un mare luptător cu sistemul comunist. Este dificil de estimat dacă un om care a scris că „radiografia plaiului mioritic” este asemănătoare cu un excrement (volumul „Politice”, 1996, pag. 63) poate fi considerat un intelectual fin, dar citatul demonstrează cu certitudine că plaiul mioritic are serioase deficienţe în privinţa demnităţii naţionale, în condiţiile în care o asemenea persoană a fost preşedintele principalei instituţii culturale ale ţării. Un cercetător atent ar putea scrie un volum întreg despre faţetele interesante ale biografiilor intelectualilor „de dreapta” din România, dar acest efort de cercetare trebuie lăsat părţilor interesate, deoarece în caz contrar riscăm să fim acuzaţi din nou că dăm instrucţiuni „prin radio”.”

http://romanian.ruvr.ru/2012_08_09/84496771/

Mie mi se pare ca recunosc aici temele obsesionale ale propagandei useliste, utilizarea unui lexic menit sa declanseze instantaneu reactii viscerale, ura si despret. Este un apel deschis la instincte primare. Citate decontextualizate, hiper-interpretate de o maniera pe cat de simplista, pe atat de tendentioasa. Absenta oricarei probe, manipulari simbolice perfide. Precum editorialele mincinoase ale „Pravdei” care incepeau cu cuvintele „Dupa cum bine se stie” (kak izvestno).

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

 1. Am aflat ca dl Valentin Mandrasescu, ori persoana care semneaza astfel comentariile despre Romania la postul de radio cvasi-oficial “Vocea Rusiei”, se preocupa de “ciudateniile dreptei din Romania”. Sa inteleg ca “Vocea Rusiei” este de stanga? Este dl Putin (o scapare?! – nm) un exponent al traditiilor sovietice? Ori este vorba doar de un corespondent din Romania care beneficiaza de ospitaliera umbrela moscovita pentru a plati polite celor pe care ii detesta in tara? Si atunci se pune intrebarea: De ce accepta “Vocea Rusiei” sa devina parte intr-un joc politic din exterior? In fine, intrebari ce mi se par legitime…

  Introducerea asta e rauvoitoare! Inainte de a continua lecturarea, cred ca se impun niste lamuriri. Daca intrebarile sunt legitime, iar nu retorice, corect ar fi sa cautam raspunsurile si nu sa le presupunem. Sau nu?!
  1. Daca VR se ocupa de ciudateniile dreptei din Romania, nu rezulta neaparat ca ar fi de stanga. Poate fi chiar si de dreapta si e ingrijorata de anumite derapaje a celor care doar se proclama a fi de dreapta. Semantica afirmatiei luate in discutie nu exclude aceasta varianta.
  2. Chiar si daca ar fi totusi de stanga, nu inseamna ceva neaparat rau. A o acuza brusc a fi „exponent al traditiilor sovietice”, e un pas cam mare. Mai ales ca 1 nu e lamurita.
  3. Poate fi „vorba doar de un corespondent din Romania care beneficiaza de ospitaliera umbrela moscovita pentru a plati polite celor pe care ii detesta in tara”. Sau poate fi unul care beneficiaza de aceasta umbrela pentru a scrie articole critice. De ce neaparat detestare?! pentru ca ati sugerat deja ca ar fi un exponent al traditiilor sovietice?
  4. Desi intrebarile decurg una din alta, raspunsul la nici una dintre ele nu e evident si nici lamurit in textul dumeavoastra, domnule Profesor Tismaneanu. A pleca de la „ciudateniile dreptei din Romania” pentru a ajunge sa va intrebati de ce accepta VR sa devina parte intr-un joc politic din exterior, e cel putin hazardat.

  • 1. Dar nici nu o confirma. In caz ca este un apropiat al dreptei romanesti, asa cum ar fi de exemplu un partid ca PNL-ul de dreapta , atunci are ce critica ,deoarece dreapta si stanga sunt la guvernare. Cum se spune prin Romania: isi dau cu dreptrul in stangul.
   2. Datr nici bun :)
   3. Interese..cherchez la femme…in caz ca traieste in Romania si traieste din jurnalism , adica articolul lui este platit , inseamna ca pozitia lui este in conses cu pozitia editorului (si implicit a celui care da bani ). In Romania cine se aseamana se aduna , Vezi Antena 3 , realitatea , dilema veche, 22..gandul .. Orice ziar , post de TV sau de radio este oarecum aservit unui curent „literar” .Deci concluzionand : de ce la mama rusia ar fi cu totul altfel ?
   4. Fiecare face parte dintr-un joc,. Oricum fiecare jurnalist detien adevarul absolut :) . inclusiv eu :)

  • Buna ziua,
   chiar credeti ca VR este neutra? Asa arata (conform articolelor sale) o neutralitate?
   Si eu l-am cautat pe acest domn Mandrasescu pana mi-a venit rau. Nu exista nicaieri. In plus, pentru interviul cu Presedintele Romaniei, VR a trimis un ziarist de la Moscova. Deci, cine este VM? Vreun ziarist (sau analist politic) rus care scrie de la Moscova ceea ce crede el ca este bine sa facem noi?
   Si inca ceva. Exista forumuri unde folosirea de pseudonime este justificata (de exemplu cele erotice). Aici insa nu este cazul. Decat daca ESTE CAZUL. Intelegeti ce vreau sa spun, nu-i asa?Va rog, daca vreti sa mai comentati aici, sa va prezentati corect, nu cu pseudonim. In principiu, nimeni nu are nimic de ascuns si toti ar trebui sa ne asumam ceea ce gandim si spunem (sau scriem).
   Cu stima,
   Dan Dinu

   • Cine este Valentin Mandrasescu? Nu cred ca are prea mare importanta. Probabil un alt Iosif Chisinevschi, in pregatire pentru viitoarea sa misiune in Romania…

    Nu putem sa nu constatam ca ceea ce se intampla de cateva saptamani este izbitor de asemanator situatiei declansate de impunerea guvernului Petru Groza de catre sovietici, numai ca acum, in loc de Petru Groza, se numesc iliescu, voiculescu, antonescu, ponta.

    Se „intreaba” aici : este VR „ingrijorata de anumite derapaje a celor care doar se proclama a fi de dreapta” ? Care este aceasta dreapta? Cea instalata de iliescu numita pnl, mai recent devenita co-usl? Numai cu cateva zile in urma citeam critica FMI: „Nu poti avea o taxa pe venit liberala si un regim al cheltuielilor socialist”. Asta nu se refera la un derapaj, chiar extrem de periculos? Pentru multi da, dar nu si pentru VR.

    VR nu critica usl-ul, ba din contra, ofera generoasa usl-ului expertiza proprie cum se poate ingenunchea statul de drept, prin manifestatii in strada, prin anihilarea Justitiei adverse, etc.
    VR critica tot ce este impotriva usl-ului, impotriva Moscovei, pe scurt, impotriva traditiilor sovietice.

    Se considera hazardat articolul dlui Profesor Tismaneanu, dar ingerinta oficinei rusesti pare normala. Si asta in conditiile in care Romania este membra UE si NATO.

 2. Pana in 1989, ni se spunea ca toti eram de „stanga”, dar toti ascultam Vocea Americii, pe care eram indemnati, de catre aceiasi, sa o respingem, ca fiind de „dreapta”. Acum, din ce in ce mai multi am inceput sa ascultam Vocea Rusiei, despre care credeti ca ar fi de „stanga”, desi toti am fi de „dreapta”, daca ar fi sa-l credem pe dl. ambasador Gitenstein, pe care il aureolati ca ar refuza sa consimta la distrugerea statului de drept, subanteles a fi de dreapta, ca orice stat minimal. Nu pot sa nu observ ca batjocoritii astia civici de romani nu consimt la statul de drept(i), aspiratia lor pentru statul social intrand in coliziune cu viziunea dl. Gitenstein. Nu stiu daca sesizati nonsensul. La drept vorbind, nu cred ca „stanga” sau „dreapta” ar fi avut sau ar avea vreo relevanta pentru ascultatori, ci posibilitatea aflarii unor puncte de vedere alternative, extrem de importanta in orice alegeri. Ati starnit valva candva cu reinventarea politicii, dar asteptarile oamenilor pentru reinventarea democratiei sunt tot mai ardente.

 3. Hantzy,

  Uneori, analize ca cea propusa de dvs. sunt inutile (inafara ca ne dovedesc noua, cititorilor constanti, cat de profunzi suntem, cum…ne meritam autorii!…).

  Altfel, in cazul de fata, pt. cititorul de rand, e batut de apa in piua…Nu trebuie sa fii nici analist consacrat, nici profesionist de vreun fel in socio-politice, ca sa stii CE / PE CINE sustine Moscova, care-i sunt optiunile pe care le „exporta”…

  Iar daca ai nesansa sa nu fii prea tanar si sa fi prins vreo 2-3 decenii de comunism in Romania (cand cu totii stiam ce „vine”de la Moscova), sofismele nu-si mai au rost…

  Asa ca noi, astia carora ne place cum analizeaza si scrie dl. Tismaneanu, care ne regasim in felul cum vede lucrurile, putem mobiliza pt. dvs. un enunt muuuult mai putin subtil si analitic decat scriitura dvs, care pe scurt ar spune asa: da, dupa 50 ani de comunism, deci de inevitabila influenta de la Moscova (ce eufemism!), credem ca e cazul ca Romaina sa intre DE-DEVARATELEA in sfera de influenta occidentala. Cu orice greseli, hopuri, neimpliniri. Si mai credem ca mult timp de-acum inainte, din pacate, tot ce va „veni” de la Moscova va trebui privit cu retinere (alt eufemism).

 4. „Este dificil de estimat dacă un om care a scris că „radiografia plaiului mioritic” este asemănătoare cu un excrement (volumul „Politice”, 1996, pag. 63) poate fi considerat un intelectual fin…”

  Ar fi putut sa completeze cu faptul ca ICR si rezultatele obtinute de acesta sunt doar o perdea de fum, menite sa-i confere d-lui Patapievici aura de intelectual fin. Daca tot suntem la capitolul delir…

 5. Nu e suficient sa-ti pui o titulatura si aceasta sa se reverse peste tot si peste toate.
  Avem si noi o „Romania libera”. Dar asta nu face ca Romania (tara) sa fie libera (sau
  ocupata).
  „Vocea Rusiei” este si ea, o publicatie, si oricat de asumata de parte din rusi ar fi,
  a Rusiei nu este.
  Vocea oficiala a Rusiei este presedintele lor. Altfel, apa pentru diferite mori.
  Nu e vorba ca nu trebuie sa ne uitam pe langa noi cand mergem pe drum, ca nu stii
  niciodata unde e cainele, scapat, ci doar ca Rusia e mult mai mare, mai complexa si
  mai frumoasa, si ca se zbate cu cam aceleasi probleme ca si noi.

  • scuze, dar ideea prezentata frizeaza naivitate…
   Va dau un exemplu: este posibil ca un guvern sa aiba puncte de vedere pe care doreste sa le comunice lumii dar, din diverse motive diplomatice, nu le poate face cunoscute ca fiindu-i proprii, in aceasta situatie recurgandu-se la terte „voci”, asa zis independente sau neangajate. Aceste terte „voci” pot fi situate chiar in terte tari. De aceea, important este sa cunosti practica guvernului respectiv. Iar aceasta practica sau uzanta se determina prin studii indelungate…
   A afirma plenar „Vocea oficiala a Rusiei este presedintele lor” mi se pare pur si simplu prea simplist.

    • Ce ar fi sa incepeti cu studiul Intitulat „Impactul Media asupra Practicii Diplomatice: Un Model Evolutionar al Schimbarii”, prezentat de Cristina Archetti (University of Salford Crescent House, Salford Manchester UK) la „the American Political Science Association (APSA) Annual ConventionWashington, DCSeptember 2-5, 2010”.

 6. domnule tismaneanu,
  ma mira ca mi-ati cenzurat prima interventie in care parafrazam intrebarea dumneavoastra legitima si pertinenta in legatura cu acest domn mandrasescu.
  eu intrebam in contrapartida cine este domnul schwarz de la frankfurter allgemenie sau doamna balomiri de la austria presse agentur. cel putin despre ultima stiu cu certitudine ca este stipendiata de icr-ul finului intelectual patapievici – s-a dezbatut in presa austriaca!

  fiind politolog ma intreb de ce asemuiti cvasitotalitarismul lui putin, de care nu ma indoiesc nici un pic, cu regimul sovietelor. eu mai degraba tind sa cred ca merge catre cealalta extrema, ba chiar a avut si derapaje antisemite. asadar nu numai ca impartasesc sentimentele dumneavoastra, cu toate ca nu apartinem aceleasi etnii, lucru care l-am stabilit in corespondente anterioare, dar am convingerea ca anumite lucruri care se intampla in imperiul de la rasarit nu sunt chiar in spiritul democratic, nici occidental si nici „popular”.

  pe de alta parte, desigur din motive de politici energetice, dar si din motive istorice, nu poate fi negata o relativ stransa colaborare a dreptei europene, cu precadere cea germana, cu acest imperiu rasaritean.

  mai mult, chiar in vremea lui iliescu, aceasta importanta piata de desfacere s-a pierdut. sper ca nu ma suspectati ca ii aduc vre-un elogiu acestui tovaras – „vin mosierii” etc.

  vorbesc strict in termeni economici, cam in aceeasi termeni in care data fiind interdependenta financiara a (aparent) celei mai vechi democratii cu celalalt imperiu rasaritean, cel chinez, a dus la „lasatul mai moale” cu incalcarile dreptului omului.

  eu ajung la concluzia, recunosc, fara a fi studiat nici vocea rusiei si nici personajul mandrasescu, ca si acesta nu poate fi catalogat si etichetat decat ca „partinic”, dar oare nu sunt destui intelectuali fini si aparent respectabili si ei partinici – nu in sensul in care isi reprezinta propriile convingeri, care sunt legitime in sensul ca fiecare are DREPTUL la o opinie, ci cum ii apostrofeaza pe toti cei ce se fac vinovati de „delict de opinie” in sensul ca indraznesc sa aiba o alta opinie decat cea care pesemne reprezinta adevarul adevarat.

  • Va propun sa lasam etniile de-o parte. Va rog sa cititi raspunsul pe care i l-am dat domnului Benny. In plus, Robert Schwartz, Karl Peter Schwartz, Petre Iancu, doamna Balomiri sunt pesoane reale, care semneaza cu numele lor. Sunt ultimul care ar contesta dreptul la libera exprimare a opiniilor. Nu aceasta este insa tema articolului.

   • domnule tismaneanu,
    desigur, daca stim background-ul putem sa ne calibram mai bine reactiile, dar am tot intalnit oameni care si-au schimbat parerea pe parcursul vietii, ori din perspectiva background-ului pana la momentul de schimbare, schimbare este surprinzatoare caci necongruenta cu background-ul pana la acel moment.
    vedeti dumneavoastra, eu ma refer de fapt la situatia cand saddam hussein avea un background bun caci tragea cu tunul in ayatollahi. dupa aceea tot acelasi background avea, dar s-a schimbat optica evaluatorilor, adica a fost reevaluat si au inceput sa traga cu tunul in el. background-ul adeseori nu este o garantie decat pentru ce a fost, dar nu sugereaza intotdeauna si ce va fi.
    daca tot nu mai citesc frankfurter allgemeine s-ar putea sa incep sa citesc vocea rusiei, cine stie ce lucruri interesante aflam de acolo. un lucru insa mi se pare cert, imperialismul lor devine totusi din ce in ce mai local, cu toate ca se pare ca au cucerit si viena si londra.

 7. Domnule profesor Tismaneanu,
  Imi propusesem sa nu mai scriu niciodata pe acest Contributors, ma refer la comentarii fata de articolele dumneavoastra intrucat sunt deplin lamurit ca de cele mai multe ori aveti interventii ce nu pot fi apreciate ca obiective. Asta caut eu aici si in general in presa, ca unul ce nu am simpatii politice, dar sunt martor la o adevarata „vanzoleala” de partizanate politice. Raman in continuare un admirator al cartilor dumneavoastra (atatea cate am citit) care sunt cu totul altceva decat articolele de presa pe care le produceti.
  Am intervenit acum intrucat nu cu mult timp in urma erati revoltat ca atunci cand cineva scrie un articol, mentalitatea comunista se intreaba imediat : ” cine este autorul ? ” de unde putem sa-l apucam’ , „cine sunt parintii lui „etc.. Faceti la fel in acest caz Mandrasescu sau doar mi se pare mie?

  • Nu, stimate domnule Benny, nu fac decat sa intreb un lucru firesc: cine este autorul unei serii de articole aparute pe sirte-ul unui post de radio cvasi-oficial, mai intai in romaneste, apoi reluate in alte limbi, de la norvegiana la portugheza. care seamana izbitor cu „linia” gruparii aflate azi in fruntea Romaniei. Pur si simplu, as dori sa stiu ce-a mai scris, sa ofere, cum se face in presa din toata lumea, o scurta nota biografica pentru ca noi, cititorii, deci si Dvs, sa stim care sunt ale sale calificari, competente, credentials. Nu ma intereseaza catusi de putin parintii sai. Pe scurt, vi se pare, va inselati.

   • Nu stiu, cred ca unii nu fac diferenta intre atacul la persoana ca tehnica diversionista si o intrebare legitima asupra identitatii unora care emit idei in spatiul public.
    Fiecare om e perfect echilibrat in raport cu sine si complet partinitor in ochii altora. Pentru ca e om, nu e o masina care masoara cati microni sunt intre doua pareri opuse pentru a se plasa fix la mijloc. Dar tocmai de aceea e esential sa stii cine e cel pe care-l asculti. Abia cunoscandu-i bias-ul poti sa judeci corect ce spune.

 8. Este gresit ca VR publica si despre subiecte din Romania? Nu. El Pais, Washington Post, The Guardian, Le Monde etc. o fac si ele.
  Este gresit MODUL in care VR publica despre subiectul demiterii presedintelui Romaniei? Da. Articolele in cauza sunt clar partizane USL, in ciuda nerespectarii legilor romanesti in procesul de suspendare.
  O bila alba pentru VR deoarece a dat drept la replica presedintelui suspendat. Acest lucru vrea sa evidentieze „echidistanta” si dreptul la opinie al celeilalte parti.
  Daca VR, respectiv Valentin Mandrasescu, doreste intarirea sentimentului asta printre cititori, atunci ar fi necesara si o privire „critica” in tabara USL, pe acelasi „format” pe care s-a facut in cazul „dreptei”.
  Si sa nu trecem cu vederea, PNL, parte integranta a USL, tot de „dreapta” e, dar despre „dreapta” asta VR nu are „ciudatenii” de expus.

 9. >> Nu voi intra intr-o polemica cu acest domn pentru simplul si banalul motiv ca nu stiu cine este, de unde a aparut, unde si cand a mai publicat, care ii este background-ul profesional etc Am facut divese cautari pe internet si n-am izbutit sa aflu mai nimic.

  Aș aprecia dacă ați face același lucru privotor la mine.

  >> Legaturile dintre Traian Basescu si Securitate au devenit deja un subiect banal si s-a vehiculat destul de intens în Occident. Probabil, pentru sustinatorii europeni ai dreptei din România ar fi mai interesant faptul ca reformatoarea justitiei din România, Monica Macovei a fost un procuror comunist care a jurat sa actioneze neclinit pentru întarirea si dezvoltarea orânduirii noastre socialiste si sa actioneze potrivit principiilor democratismului socialist, ale eticii si echitatii socialiste.

  Evident. Și eu (aș) fac(e) același lucru.

  Oare, liberalilor declarați, nu realizați că atunci când dictatura atinge apogeul, nu mai există voci critice la adresa sistemului?
  Decât, poate, din intrinsecul sistemului?

  Mult spor la a-l lapida pe Ponta!
  Aveți nevoie de el, dat fiind ce vă așteaptă după.

 10. Eu cred ca acest Valentin Mandrasescu (mandra-s – escu) este un colaborator apropiat al lui Crizel, Sorin Rosca Stanescu. „Scrierile seamana cu notele informative, iar pseudonimul este unul imprumutat din acele note. Oricat de bun cunoscator al vietii politice romanesti ar fi,niciun rus nu poate cunoaste atat de bine cv-urile tuturor politicienilor din opozitie. USL are bune legaturi la Moscova si, contra bani,se poate publica articolul oricui.

 11. Am fost printre primii si putinii cititori ai noului sit” Vocea Rusiei”. Retin numele si articolul semnalat de dl Tismaneanu. L-am citit cu vreo 2-3 zile in urma Am aflat despre acest sit din internetul romanesc al R.Moldova .Sunt si alte nume si alte articole acolo care ,personal, m-au ingrozit.Pur si simplu. M-am convins ca a …renascut acea voce a Rusiei care emitea spre Romania in interbelic.Am vrut sa intru la … comentarii, indignat fiind de parerile unui cadru didactic de la Univ din Bucuresti. Nu mi-am finalizat „trimite” ,pentru ca antivirusul meu m-a avertizat sa nu o fac pt ca sunt amenintat de un virus foarte puternic(cal Troian). dar am inrebat pe situl jurnalului „Timpul” daca stie cineva cine este acest ziarist necunoscut mie din presa romaneasca. Intrebarea s-a dus, a fost acceptata de „admin’, dar apoi a disparut fara urma.Ma rog, nu comentez. Dar am patit-o. Din acea clipa sunt zilnic bombardat de „cai troieni” imediat ce incep sa accesez presa din Basarabia si cu care pierd o gramada de timp pentru a-i neutraliza.Comentatori din tara la enormitatile spuse de articolele „Vocii”,sunt destui si li se poate vedea si profilele pe Facebook. Eu m-am crucit vazandu-le. Ma intriga, intr-un fel, ca numele lor nu le aflu si pe siturile publicatiilor din tara, expuse , asa , intr-o placere a libertatii de exprimare.
  Numai bine va doresc la toti.
  Domnule Tismaneanu, toata stima pentru ce ati scris.”Vocea Rusiei” trebuie citita si raspuns provocarilorlor comunistoide imediat.Nu e de gluma cu ce fac „ei” acolo.Incepand de la cultura,trecand prin istorie si ajungand la politica.

 12. Probabil ca persoana respectiva a aparut din „spuma marilor”…

  Ceea ce se intampla acum in Ro.si pare ca nu numai in Ro, arata ca domnul Putin a ramas agatat in vremurile apuse. Atacurile sunt dure, dar o lume s-a schimbat si de aceea nu se va mai reveni la ceea ce ar dori unii acum.

  Cel mai trist este ca in RO sunt inca oameni loiali celor care au fost odata, structurile sunt inca extrem de puternice si s-au activat acum, din nou. Culmea este ca unii mai tineri se lasa prinsi in acest joc. Nu pot sa inteleg cum Ponta, Sova, Corlateanu se misca dupa cum li se canta… Ar fi trebuit sa fie altfel, oare ce i-a facut sa intre in aceasta sarapada? Numai prostia? Merita mai multa analiza stiintifica fenomenul…

 13. inca o reactie recenta a „necunoscutului” Mandrasescu: http://www.ziare.com/international/rusia/vocea-rusiei-reactie-la-dan-dungaciu-confesiunile-unui-rusofob-1209781

  Parerea mea este ca acest domn VM de la VR nu exista in realitate,,doar s-a semna cu nume romanesc pt a arata ca stie si simte situatia din Romania mai bine decat un „ousider”. Oricum, avand in vedere ca VR a 100% sponsorizate de guvernul rus,,,nu cred ca trebuie sa ne mai batem capul de obiectivitatea celor indrugite de misteriosul jurnalist.

 14. Valentin Mandrasescu este Virgil Magureanu
  Faptul ca nu-l ingite pe Tismaneanu nu este de neluat in seama, deoarece apare o contradictie ideologica dintre cursurile predate la Stefan Gheorghiu si tezele expuse de Tismaneanu in Parlament.Domnul Valentin are condei, da nu are informatie in spate si atunci bate campii si face explotarea in orb a revistei presei din Romania, filtrata pentru liderii de la Kremiln. Isi da si el cu presupusul, ce nu asta fac toti jurnalistii si comentatorii de pe NET.Da in realitate nu e baiat rau, daca se mai iveste vreo ocazie, ar veni din nou ca asesor popular la orice proces de condamnare a unui lider roman, o face din placere nu din obligatie.

 15. PUTEREA. Despre ea voi vorbi. Fascinanta putere.
  Mic, îngâmfat, cu un zâmbet de superioritate al celuia ce ştie că ştie, fostul Virgil Măgureanu de la Stefan Ghiorghiu ( Cadre de conducere din economia naţională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carti noi

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este mastile-zeului-mastile-zeului-vol-i-1651660196.png

Editura Trei publica primul volum din monumentala lucrare a lui Joseph Campbell, Măstile zeului. Acest prim volum, în editie cartonată, este dedicat mitologiilor primitive. Al doilea volum va fi despre mitologiile orientale. Puteti cumpăra de la Bookfest această carte cu o reducere de 30 %.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro