marți, martie 19, 2024

Cine moşteneşte poporul lui Vadim Tudor?

PSD se transformă treptat într-un fel de Grup de la Cluj transplantat, cu aceleaşi şanse incerte, în climatul exotic de Buzău. Facţiunea jihadistă a partidului este epurată cu ajutorul statului paralel, în aplauzele kommentariatului. Că veni vorba, iată că intervenţia centrului peste voturile filialelor locale, care la alţii e prilej de frământări şi dezaprobare publică, aici e binevenită: jos baronul Oprişan, bine i-au făcut, cum ar veni!

Vechii luptători anti-anti-corupţie se pensionează (special) în instituţii irelevante sau devin ecologişti şi postează compuneri blege pe Facebook despre cum se încheie un capitol în viaţa lor. Scandalagii notorii precum Mitralieră sunt concediaţi, ori se retrag la moşia personală, ca Olguţa, să fie mai puţin vizibili în campania care începe. Codrin scânceşte marginal pe Sputnik. Pe măsură ce PSD renunţă la aripa PRM-tineret şi trece prin acest tratament asistat de de-radicalizare, se naşte însă o mare dilemă.

E posibil ca intervenţia să reuşească, social-democraţia română să devină ceea ce trebuie şi până acum nu a fost, adică un partid modern şi pro-european, care-şi poate căra cu el şi votanţii în această călătorie transformatoare spre centru. E posibil ca intelectualii şi studenţii să dea năvală în partid iar România să continue să fie acea excepţie în UE: o ţară fără formaţiuni extremiste, pe stânga sau pe dreapta; un popor galeş, tolerant, binecuvântat de Dumnezeu.

Dar e la fel de posibil ca românii să nu fie totuşi o excepţie în Europa, deci să avem exact aceeaşi proporţie ca şi vecinii noştri de xenofobi, eurosceptici, anarho-anticapitalişti, antisemiţi (în ţară fără evrei), anti-imigraţionişti (în ţară fără imigranţi), conspiraţionişti, naţionalist-excepţionalişti, narodnic-păşunişti şamd. De ce am fi noi mai buni în privinţa asta decât maghiarii, slovacii sau polonezii?

Or, acest melanj politic roşu-brun a fost bine servit ani la rând de vechiul PSD, cu mult înainte ca Dragnea să preia puterea, sub Ponta şi predecesorii săi. Partidul a avut chiar monopol pe acest electorat după moartea lui Corneliu Vadim Tudor. Cu alte cuvinte, România n-are partide extremiste doar pentru că era imposibil să depăşeşti PSD pe partea dreaptă (sau pe stânga, pentru aia); dincolo de ei nu mai era decât zidul. Indiferent cât de radical voiai să fii ca formaţiune nou apărută, se găsea oricând un lider PSD care să fie şi mai trăznit decât tine, cu expunere mai bună pe TV-urile client. Un partid teoretic centrist înghiţise extremele, cum înghiţise şarpele lui Saint-Exupery elefantul: se vedea de la o poştă, dar n-aveai cum să-l scoţi de acolo.

De exemplu, se ştie cum a eşuat experimentul radical-naţionalist Ponta-Ghiţă la alegerile din 2016, acel partid Vlad Ţepeş despre care astăzi se tace apăsat, probabil fiindcă e un moment ambarasant pentru strategii din servicii care au decis să facă acea încercare prin omul lor din comisia de control (!) din Parlament. Întrebarea şi mai interesantă e de ce nu a reuşit nici măcar Dragnea să aibă succesul lui Orban în Ungaria, Vucic în Serbia, Kaczynski în Polonia etc, din momentul în care a dobândit puterea totală în stat iar datele problemei nu difereau mult în societatea românească faţă de celelalte.

E mult de analizat aici, dar probabil are de-a face cu faptul că politica (ca şi managementul) e până la urmă şi o artă, nu doar ştiinţă, adică cere talent şi ceva şansă; nu-i nici o garanţie că dacă tu repeţi conştiincios acţiunile altora vei avea neapărat rezultate la fel de bune ca ei. În plus, nu oricine este potrivit în orice rol, cum a fost cazul cu Ponta când s-a transformat peste noapte din clona lui Tony Blair în cea a lui Erdogan (şi îndărăt, astăzi). Virajele bruşte afectează credibilitatea personală chiar pentru un lider extremist – sau mai ales pentru el. Viktor Orban, Vucic şi Erdogan au popularitate reală în ţările lor şi câştigă alegeri fără să fure propriu-zis la urne; Dragnea (ca şi prietenul Plahotniuc în Moldova) au fost din altă categorie, cu popularitatea personală pe minus.

N-aveţi însă iluzii, sper, că ţara noastră profundă s-ar fi schimbat în ultimul an doar pentru că nişte lideri politici se joacă de-a scaunele muzicale între ei. Electoratul naţional-socialist românesc e tot acolo, în masa tăcută de votanţi, unde l-a lăsat de izbelişte Vadim Tudor. Ei sunt rezultatul unui proces social îndelungat şi specific, derulat timp de decenii sub Ceauşescu, pe care sociologul Barbu Mateescu l-a numit foarte inspirat (aici) CRIB: Comunismul Rural-Industrial Balcanic. Întregi generaţii s-au format în această reticenţă faţă de modernitate, străini şi schimbare în general; ele regretă selectiv valorile tradițional-naționaliste şi stabilitatea vechiului regim. Mai important, a apărut şi o cultură CRIB care, altoită pe narodnicismul spontan al Europei de Est, perpetuează atitudinea în rândul generaţiilor născute după căderea comunismului.

Întrebarea crucială este acum – cine va prelua votanţii lui Vadim Tudor dacă Grupul de la Cluj eşuează în a-i păstori încolonaţi către centru? Va reuşi democraţia românească bine ghidată să taie din rădăcină orice start-up extremist, pentru ca oamenii ăştia să fie  în continuare lipsiţi de un debuşeu politic? Şi dacă da, cum va afecta asta chiar democraţia în sine? Ori va răsări la un moment dat un lider radical cu charismă reală, talent politic şi credibilitate pentru tabăra CRIB, care nu va mai putea fi controlat, ceea ce până acum din fericire a lipsit la noi, caz în care vom avea exact aceleaşi probleme ca şi vecinii?

Distribuie acest articol

60 COMENTARII

  1. cine va prelua votanţii lui Vadim Tudor
    Se sugereaza ideea ca votantii ar fi niste entitati stabile care au niste conceptii taiate-n piatra. Nimic mai gresit, o mare parte dintre votanti sunt cei care oscileaza de colo-colo, functie de multi factori, economici, impresii de moment, simpatii sau antipatii spontane. De altfel nici partidele nu sunt nici ele construite in niste ziduri ideologice, si ele-si schimba, in cazul in care au, orientarea.
    Pina si termenii de „extremist” se modifica. Ce ieri era considerat extremist devine democrat din categoria de mijloc, sau ce era democrat devine, Doamne fereste, ecologist.

      • d-le ionita, nu-mi vine sa cred ce citesc „…care nu va mai putea fi controlat, ceea ce până acum din fericire a lipsit la noi”. mai rau decat marxismul…

  2. CRIB are loc în PNL, PMP, AUR, PER, ușor în USR, plus că PSD cu fețe schimbate la nivel național la un rând de alegeri nu înseamnă că nu mai are această adeziune. Când a fost criza migranților acum cinci ani, doar M10 nu fusese cu retorica împotriva migrației.

  3. Se spune ca domesticirea animalelor a fost posibila numai la speciile care aveau deja de milioane de ani reflexul supunerii fata de un sef. Omul doar a luat locul sefului. Asa e si cu preluarea PSD-ului de grupul de la Cluj. Partidul este acum victima propriului spirit de turma, ridicat ani de zile la rang de virtute. Nu prea le convine directia, dar mai important e sa nu supere conducerea. Fiecare dintre ei stiu ca redevin aceiasi nimeni care erau si inainte in momentul in care sunt scosi de pe liste. Asa cum nu a fost niciun puci anti Dragnea atunci cand era clar ca jumatate din locurile lor din parlament o sa dispara, nu o sa fie nicio revolutie anti Ciolacu. Ce revolutie sa faca un partid care s-a mobilizat cu mic, cu mare, sa o sustina pe Dancila la alegerile prezidentiale? Cat despre publicul lor, ramane de vazut cati voteaza din convingeri anteniste si cati fac cum le spune primarul, ca oamenii aia adusi la marele miting PSD de la Bucuresti, care au venit cum li s-a cerut, dar n-au prea aplaudat discursurile.

  4. Deocamdată PSD a epurat dizidenţii interni şi „partida” pro-rusească Ponta+Tăriceanu, dar nu a eliminat „partida” naţionalist-comunist-vadimistă, care a rămas bine merci în PSD. O aripă pesedist-ortodoxistă este pe cale a se forma în PSD, ceea ce este foarte periculos. Nişte naţionalişti vadimişti aliaţi cu naţionalişti ortodocşi constituie un cokteil Molotov de care nu avem nevoie.

  5. Nu exista . in acest moment ,in Romania , decit un singur lider numit Klaus Iohannis , ce decide toate jocurile politice viitoare din tara . Este cistigatorul tuturor alegerilor, fie ele referendum , alegeri locale , europarlamentare , prezidentiale si in curind si a celor parlamentare . Are acceptul a cel putin 65 % (opitune clar arata in toate alegerile ) dintre votantii ce si-au exprimat alegerea personala in toate scrutinurile electorale . Tandemul Orban – Iohanis , este de nezdruncinat cu toate ca mai toate partidele au incercat sa il divizeze . De curind si USR a incercat – fara nici un rezultat- divizarea .PSD creste putin in sondaje , fapt ce ne duce cu gindul la preluarea partilor nemultumite de prestatia politica a PRO, ALDE si reorientarea lor catre PSD . Nici aceasta forma politica ,de noua prezentare a PSD , ce se doreste acceptabil , ca frecventabilitate , nu va reusi . USR PLUS nu se poate atasa de PSD (a incercat de curind si a mai pierdut citeva procente ) si dupa ce ORBAN a cerut, in clar, participarea USRPLUS la noua guvernare USR nu mai poate sa exprime public contrariul . USRPLUS a cazut in propria capcana , neparticipind nici la guvernare si oferind PNL posibilitatea de al desprinde de o eventuala lipire a acestuia de PSD prin declaratia recenta a lui ORBAN . Avind in vedere posibila neintrare in parlament a tuturor partidelor mici , USRPLUS este condamnat sa ramana la caruta PNL, asta daca nu cumva PMP UDMR intra in parlament si atunci jocul se modifica .

    • Citeam si imi suna in minte muzica aia triumfalista cu care incepau filmele rusesti de la Mosfilm. M-au dat si lacrimile. Dar am avut o revelatie si mi-au trecut repede lacrimile: aici discutam de ce se va intampla cu electoratul clasic PRM/Vadim, daca PSD il lasa din brate, nu de maretul tandem Orban/Iohannis.

      P.S. Vezi in sondajele recente cum evolueza popularitatea lui Iohannis. Sau al unui Orban. S-ar putea sa va dea si pe dumneavoastra un pic lacrimile.

    • WOOOW… ! Sau mai bine zis Valeleeeeu !

      DL. Iohannis ti-a largit raza de deplasare a bratarii de ai ajuns si aici !! :))

      PS. Pacat ca nu observi ca locul asta e un fel de Gura Portitei, de Plaja Corbu ! De c tineti neaparat sa il stricati cu propaganda pt partid si pt Presedinte ? :((

    • de la valeeeeu:
      Deseneaza-ne si noua ca sa te intelegem : Cand a incercat USRPLUS sa se „ataseze” de PSD ?

      PS. DAR NU AICI ! Poate ne povestesti pe g4 sau pe HN ! Curaj ! :))

      • Incercarea PSD, sub bagheta sefului – Ciolacu , de a deveni frecventabil , nu neaparat reformabil ,este vizibila cu ochiul liber . Acesta presupusa schimbare – la fata – se doreste a fi purtatatore de frecventabilitate, ce se adreseaza celorlalte partide , altele decit PNL si este o invitatie la dialog cu USRPLUS – PMP -UDMR , stiind foarte bine ca PNL nu va face niciodata asta (nu va face vreo alianta cu PSD) . Mai pe romaneste le spune celorlalti , – veniti linga noul PSD- si lasati orisice alta alianta cu PNL in afara jocului politic , nu vedeti suntem altii , oferindu-le scuza necesara de a colabora . Totusi , cuvintele nu sunt suficiente si daca PSD ar dori sa cistige alegerile parlamentare , ar trebui ca actuala majoritate parlamentara condusa de PSD sa treaca la fapte si sa modifice in regim de urgenta, in parlament ( o poate face ) ,toate legile ce au aparut ca- ciupercile dupa ploaie – ciuntite si modificate de vechea guvernare PSD -ALDE-UDMR. Daca se rezuma la vechea modalitate, de prezentare a unor presupuse, viitore , actiuni , in caz de cistigare a alegerilor , credibilitatea ,scazuta deja de PSD-DRAGNEA – nu le este de nici un folos .Promisiunile PSD nu vor mai ajunge la urechile cetateanului .PRO- UDMR- ALDE -PMP au nesansa de a nu mai intra in noul parlament , daca procentul votantilor creste peste 60 de procente si din acest unic motiv PSD incearca o apropiere de USRPLUS asa cum s-a observat in momentul alegerilor recente , unde USR si PSD au capatat doua functii si sau ajutat unii pe altii pentru a descredita PNL. Nu le-a reusit actiunea comuna , PNL , a inteles mismasul si a devoalat toata mica gainarie parlamentara . In acelasi timp PNL spune ,cu voce tare, ca doreste o guvernare cu USRPLUS , fapt ce le limiteaza acestora (USRPLUS) actiune politica din campania electorala .USRPLUS nu poate spune nu vreau cu PNL si nici , accept , ca si colaborare ,un pact cu PSD . Ramane incremenit in propria nesiguranta . PSD incerca sa isi fidelizeze partea de electorat ce nu accepta , cu nici un chip , existenta virusului si inventeaza o noua actiune politica de forma : platesc eu , anunt tot eu , platesc si amenda , voi veniti asa doar de caterinca , nu mincam nimic, ca nota e mare , doar ne facem ca halim ceva , sa ne filmeze presa scandalagioaica , banii se vor duce pe amenda ,ca da buzna Orban sa ne-o traga , sa ne ia techinii , ce abia i-am scos de sub cotetul ciinelui(este asa ca o parabola ) si asta am facut-o pe intuneric ,ca ni s-a ars becul dă pe alee, doar , doar sa cada magareata pe altul . Tot nasol le-a iesit si asta , ca si chestia cu lipitura de USR , unde din nou Orban le dadura leapsa .Oricum , faptul ca PSD a depus liste parlamentare , in termenul legal , pentru participarea la aceste alegeri parlamentare din 6 decembrie a. c. ne arata limpede ca toata tevatura cu aminarea alegerilor a fost doar de fatada .Nu poti veni sa spui particip dar in acelasi timp contest . In rest , exista in mai in toate partidele romanesti mutatii si fiecare parlamentar incearca sa isi- caute un cuib- ce ii permite accesul in noua legislatura .Dincolo de nemultumirile nostre sau de intelegerea modalitatii de exprimare publica din politica de oriunde in lumea larga , fiecare individ isi poate modifica intelegerea si poate decide de care parte a baricadei vrea sa se pozitioneze , iar faptul ca exista si un interes de alta natura nu ar trebui sa mire pe nimeni . Asa este viata pentru noi toti . Ne modificam acceptul ,intelegerea , atasamentul sau chiar dragostea de multe ori in viata . Panta descrescatoare pe care se afla PSD, in acest moment , chiar daca o clipa de ragaz ii este data de mutarea electoratului ce a sustinut ALDE si PRO (pina nu de mult ) si care acum revine la PSD nu mai poate fi oprita , totul este in zadar. De aici si cresterea recenta in sondaje . Pina in alegeri mai este drum lung si o data cu aparitia vaccinului anti covid , scaderea numarului de cazuri si de decese datorata exclusiv covidului si aparitiei unui moment de accesare a uriaselor sume de bani de la UE vor face din PNL un cistigator . Decizia presedintelui va fi desemnarea lui Ludovic Orban ca si nou premier -DESEMNAT-cu formarea noii majoritati parlamentare ce va cuprinde PNL-USRPLUS , daca partidele mici nu intra in parlament . Daca PMP si UDMR reusesc sa treaca pragul electoral si alianta lor cu PNL va desemna o majoritate de peste 65 de procente ne putem astepta ca USRPLUS sa fie lasat in afara jocului guvernamental , dar aceasta ipoteza este minimala . Ne vedem la vot.

  6. „…de ce nu a reuşit nici măcar Dragnea să aibă succesul lui Orban în Ungaria, Vucic în Serbia, Kaczynski în Polonia etc, […] E mult de analizat aici”

    Păi, eu am analizat împreună cu mulți alți concetățeni, tremurând de frig, în iarna lui 2017 în Piața Victoriei.

    În privința d-lui Tudor, opinia mea este că în Europa, vremea actuală nu este potrivită pentru extremismul rudimentar. Iar, asta se vede spre exemplu în Italia, sau Franța, unde abia se adună o mână de zănateci, sau alte state cu tradiție mai solidă decât a noastră în devianțe de felul acesta.

    Scepticismul european, antidemocratic, de tip Orban, ori Kaczynski, ar fi putut fi cultivat de L Dragnea, iar acesta era un pericol real. Președintele Republicii remarcă în mod corect „glonțul din proximitatea urechii”. Ne-am aflat într-un punct de cotitură al istoriei care, odată depășit, permite României începutul încheierii tranziției postcomuniste, care în alte state est-europene s-a petrecut deja.

    Scepticismul față de Europa și valorile ei nu înseamnă neapărat extremism, chiar dacă poate avea o doză consistentă de naționalism primitiv. Poate, însă, deveni cu ușurință. Iar, politica antieuropeană avea să fie promovată în România de cleptocrația securisto-comunistă care a capturat statul de 30 de ani, cu sprijinul „statului paralel” (în accepțiunea lui Robert Paxton).

    Or, o cincime dintre români au părăsit în aceste trei decenii țara, cei mai mulți aflându-se în state vest-europene. Astfel, „Bunica” a devenit agent electoral, iar românii sunt profund proeuropeni și proamericani. Scepticismul față de UE nu „prinde”, iar discursul Sputnik este ineficient în România.

  7. Tabăra CRIB (adică votanții lui Iliescu)!
    “Grupul de la Cluj eșuează in a-i pastori … bla, bla!
    Pareai un tip inteligent si democrat.
    Dumneata realizezi despre ce vorbești?
    Te bântuie fantoma lui Vadim Tudor, care ne amenința înainte de a,egerile din 2000 cu Kalașnikovul?

  8. …Și cum citeam eu liniștit, ajung la cuvintele „era imposibil să depăşeşti PSD pe partea dreaptă (sau pe stânga, pentru aia)”. Pentru aia? Care aia? A, probabil e echivalarea foarte stângace a lui „for that matter”…

    …Ceea ce îmi aduce aminte de Alina Mungiu care nu e de acord cu cineva, ci „agreează”. Aceleași aluat mental, și cam și aceleași orgolii.

    • Pentru ca sa nu mai fie „fascinant la români” am postat ne-anonim. Ar trebui sa adaug si „orientarea doctrinara/ideologica ?, d-le inginer mecanic (cu diploma si fara practica) ?

      • Domnule David Wilson, ca sa nu fiți singurul ne-anonim, acuzat de autorul articolului ca fiind “anonim fascinant” va spun si eu numele meu: Teo Vasilescu.
        Inainte, oamenii, atunci când se întâlneau pentru prima oară, dădeau mâna unul cu altul si spuneau, așa cum o fac si eu acum, fără sa pot da mâna cu dumneavoastra: ma bucur de cunoștința.
        Sa auzim numai de bine.

  9. Pai solutia exista, ati amintit-o chiar Dvs. Pur si simplu aparitia unui astfel de partid „la ordin”, cu un lider nenatural gen Victor Ponta (aflat sub contract cu „ordonatorul de credite”). Chestia asta va tine in frau anumite tendinte, cine sa voteze, de exmplu, tandemul Ghita-Ponta (e numai un exemplu, dar e de succes). Insatisfactia va conduce la votarea (cu rezervele de rigoare) partidelor de centru.
    In ceea ce priveste transformarea PSD intr-un partid social-democrat (real) eu sunt pesimist. Aici nu e vorba numai de schimbarea de la TV, baza partidului (si a administratiei locale romanesti, pentru ca e dominata de PSD sau de transfugi de la ei la PNL) nu va putea fi reformata, ca nu ai de unde. Asa se explica si esecul USRPLUS de a face structuri la sate, nu ai cu cine. Romania e rupta-n doua la capitolul cultura/ mentalitati.

  10. Electoratul are azi acces la informații în spațiul public românesc și în internet într-o măsură cum nu a avut niciodată în secolul mult lăudat la București. Sper ca tinerii de azi din țară să fie mai puțin fascinați de cele prezentate de autor ca CRIB:

    …”… va răsări la un moment dat un lider radical cu charismă reală, talent politic şi credibilitate pentru tabăra CRIB, care nu va mai putea fi controlat,…”…

    Soluția biologică, disparația a „frunților plecate”, a generației cu o mare parte a biografiei în naționalcomunismul ceaușist, ar fi o soluție întârziată și un preț prea mare.
    România are de ales 2020. România europeană și integrarea euroatlantică sau izolaționalism naționalist îndrăgit atât de mult de budgetarii si tovarășii membri în aproape toate partidele politice de ieri și de azi?

    Decizile se iau în țară, nu sunt impuse de „străini”, de nimeni din afară.
    „După lupte seculare, după 30 de ani ….
    Eu cu cine votez?”
    120 de ani după IL Caragiale

  11. In lipsa unui lider charismatic si cu talent – cum bine spune dl. Ionita, un rol important in agregarea orfanilor lui Vadim il constituie ventilatoarele tv de dejectii. Daca primesc ordin, latrinele se vor executa cu promptitudine. Pina nu vor fi stirpite aceste cuiburi anti-nationale, democratia romaneasca cu greu se va consolida.

  12. Dar, daca, dupa alegeri, intr-un… „diumvirat” – sfidand orice rezultat -‘Iohannis si Orban, fiul torționarului Emeric (Imre), dipa cum este orezentatvtatal lui Ludovic Orban de fostii detinuti publici din zona Brasovului, vor recupera parte din practicile clamatecde Vadim in disursul public, si la umbra unui (sau cu girul unui) Parlament legitim, votat de „romani” – cetatenia s-a pierdut de mult in discursul tuturor politicienilor – ne vom trezi ca sunt adoptate legi care mai de care mai aberante, care vor reduce nu numai sansele de a deveni partid ale unor grupari capabile a prelua discursul si temele discursive ale lui Vadim – elemente care ar putea „resuscita” indivizi al căror potențial nationalist-exteremist a fost, nu neapărat exploatat electoral de PRM și acoliți, ba chiar și de PSD în „era” Dragnea -, dar si altora, capabike chiar a duce Romania oe calea modernizarii si ruoerii de CRIB…

  13. „Facţiunea jihadistă a partidului”…bestial! :) Adevarul este ca, atunci cand Veorica a venit in Parlamentul European ca sa NU dea socoteala, am avut impresia ca purta si o centura cu explozibil, din aia Prada sau Chanel ca sa se asorteze cu brosa. Jihadistii astia din PSD incearca sa ne radicalizeze prin pelerinaje la moaste. Ati observat? Sunt convins ca, inainte de detonarea Romaniei din UE si NATO, ar fi strigat in loc de Allahu Akbar ceva de genul: „BOR este mare!” urmat de 3 cruci si o matanie.

  14. Probabil că o parte însemnată a electoratului lui Vadim va rămâne orfan, după ce unele segmente se vor împărți între partidele vechi și experimente gen Alternativa Dreaptă, AUR și alte abominații. Totuși, mai interesant e cum se cultivă un segment de electorat nou, venit din zona gri, modelat într-un neovadimism cu unele tendințe proeuropene. Pe acest electorat se bat acum USR-Plus și PNL, pe tinerii analfabeți politic, dar woke, „tehnocrați” ce au vise umede cu tot felul de categorii la pușcărie și lideri la fel de hoți și de dictatoriali precum Dragnea, dar simultan la fel de tocilari și de pseudoexperți precum Cioloș și Nicușor. Mai grav e că și pozează în reprezentanți responsabili ai societății civile, când de fapt democrația le pute și ei se activează exclusiv la comandă. Ăștia sunt mult mai periculoși, de vadimiști n-o să mai avem parte prea mult timp, oricum.

  15. Da, o întrebare pertinentă, pe care și-o pun și sforarii de partide. (Întâmplarea face că acum cinci minute să fi citit un articol în care Neamțu de la PMP îl înfiera (cu mânie băsească!) pe Cioloș care este omul Franței. (Cum ar veni, neamțu se răstea la Franța.) Însă, perioada următoare va fi definită de forțe externe, nu de dinamica grețoasă internă. Și nu de Soros, nici de Merkel (oare ce zice Neamțu despre Iohannis?), ci de economic. Și nu știu cum se face, dar ceea ce se petrece în economic (și care poate fi definit simplu ca încingerea tiparnițelor de bani și mutarea centrului de greutate în digital) cam dă dreptate decliniștilor, colapsologilor etc. Cu ceva sărăcie în peisaj, s-ar putea ca revendicări de stânga să vină tocmai de la unii care jură azi pe dreapta, piață liberă etc. Paradoxal, dar așa a fost mereu cu PSD-ul, șansa lui de menținere a fost lichidarea capului și oamenilor lui – din afară, printr-un un obicei vechi al pământului: mazilirea, iar dinăuntru prin trădare, o altă caracteristică, veche de când are Miorița lână. Acel ceva jegos al acestui partid nu este ideologia, ci oamenii, iar între ei și ideologie n-am prea văzut pân-acum legături.
    CRIB e un concept interesant, dar dacă v-ați mișcat în spațiul rural și-n „orașele-martir”, care tot rurale sunt în esență, ați observa că denumirea ignoră o componentă perenă majoră: fanariotismul, definit la rândul lui de otomanism. Se poate spune că sunt subînțelese în balcanism, însă este nedrept să ignorăm contribuția otomanilor la modelarea lui Homo balcanicus.

  16. De ce se face oare dintr-o chestiune simpla una complicata ?
    Romania fata de statele la care ne raportam in mod traditional (cele mai rasarite din fostul lagar comunist) nu a avut trecutul exceptional al acestora !
    Nu a avut o revolutie anti-comunista si anti-sovietica ca in Ungaria – 1956. (Ungaria 1956, va dati seama ? Cand la noi „obsedantul deceniu” abia incepuse, ungurii mureau pe strazile Budapestei ciuruiti de kalasnicoavele soldatilor rusi, cocotati pe tancuri !
    Nu a avut o primavara precum primavara de la Praga din 1968 !
    Nu a avut un Solidarnost in plina dictatura comunista poloneza ca in 1978 !
    Nu a avut personalitatea si curajul acelor popoare.
    Romania din pacate a baltit intre a face ceva si a nu face nimic. Adica exact cum este mai rau.
    Apare prin urmare ca perfect normal faptul ca nu am avut, nu avem si NU VOM AVEA extreme politice precum in celelalte tari.
    Totul tine de fibra poporului nostru, care cu o exceptie indusa cu ajutor din afara se comporta precum ciobanul din Miorita !

    PS. Sunt consternat de faptul ca autorul, ca de altfel si alti multi analisti de politica interna, a vazut in clovnul Vadim Tudor un pericol real in alegerile din anul 2000.
    PPS. Si stiti de ce ? Acelas si aceiasi autori au invederat in trecut in destule randuri faptul ca PSD a furat constant in alegeri.
    Foarte posibil dar ne necesar in anul 2000, an in care era predictibil (s-a dovedit ulterior si statistic) ca Vadim Tudor, indiferent cat de charismatic era , de exceptional, nu putea invinge bazinul electoral traditionalist, de stanga molcoma al PSD.

    PPPS. Sa stam linistiti deci ! Din fericire nimic si nimeni nu ne califica, nu ne considera ca putand face ceva iesit din comun ca popor si ca personalitate !
    DIN PACATE ! :((

    • @Susufler0 _ „Nu a avut o revolutie anti-comunista si anti-sovietica ca in Ungaria…”

      Așa-i, dar asta s-a întâmplat pentru că socialismul românesc a fost mai represiv decât în Ungaria, ori Cehoslovacia.

      „Clovnul” Vadim Tudor, a guvernat [indirect] în perioada „regimului Dragnea”. Am avut atunci exact, sau am fost foarte aproape de guvernarea pe care ar fi dat-o PRM și Vadim Tudor.

      Or, dacă privim din perspectiva cleptocrației și acoliților ei, guvernarea PRM nu a fost nicidecum un pericol, ci o mare oportunitate. Din perspectiva românilor care-și trăiesc viața în state civilizate, de asemenea, guvernarea PRM nu a fost un pericol. Dar, pentru noi, toți ceilalți care muncim și trăim în România, pericolul ca o parte și mai mare din averea publică, adică din munca noastră, să fie transferată în mod fraudulos în proprietatea privată a câtorva a fost mare.

      De 30 de ani ne străduim să scăpăm de cleptocrație, să creștem eficiența economiei, să consolidăm independența justiției și principiile statului de drept și astfel să creăm premisele fundamentale pentru a ne dezvolta.

      Izolaționismul și autarhia promovate de CV Tudor, PRM și alții asemenea, nu au avut nicio clipă vreo legătură cu iubirea de patrie clamată, ci cu „neamestecul în treburile interne” ale României din partea Uniunii Europene, SUA și NATO, instituții care îi deranjează pe hoți.

      • @Constantin,
        Pana la proba contrara spusele oamenilor trebuie sa fie crezute pe cuvant potrivit principiului bunei credinte !
        Vadim Tudor a militat de-alungul intregii sale cariere politice post decembriste pt pastrarea proprietatii de stat si pt renationalizarile bunurilor importante (industrii) deja privatizate !

        Cine poate crede ca o astfel de politica ii conferea sanse in alegerile din 2000 ?

        Vadim Tudor cel descris de tine nu avea cum sa guverneze nici direct nici indirect in 2016. Sau mai inainte de 2016 ! Sau dupa 2016 !. El ar fi fost un adversar al lui Dragnea pe care l-ar fi acuzat de moliciune, de delasare patriotica, nationala, bla-bla-bla si un dusman al fortelor de dreapta , de centru dreapta sau de centru stanga !
        Astazi, cu atat mai putin nu mai poate aparea un Vadim ! Astazi pericolul in Romania il reprezinta iliberalismul pe fata sau mascat !

      • @Susufler0 _ „…pastrarea proprietatii de stat si pt renationalizarile bunurilor importante (industrii) deja privatizate ! Cine poate crede ca o astfel de politica ii conferea sanse in alegerile din 2000 ?”

        Păi, despre asta este vorba în ideologia politică Tudor-Dragnea. „Corporațiile au jefuit România, care a devenit sclava UE” este argumentul pentru atragerea celor care sesizează, pe bună dreptate, numeroasele privatizări frauduloase și jaful de proporții fabuloase din averea publică înfăptuite pe parcursul ultimelor 3 decenii (a se vedea PPDD, care a obținut un scor substanțial în alegeri cu acest discurs – nu mai revin asupra detaliilor).

        Deși experiența Dan Diaconescu, apropiat al d-lui CV Tudor, are, cred eu, efect de vaccin, mulți alegători români devenind imuni la un astfel de discurs, „justițiarismul” își găsește mereu adepți. Iar autarhia, de asemenea (a se vedea absurdul război economic declanșat de SUA împotriva Chinei, în urmă căruia principalii perdanți sunt producătorii americani). Manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă, iar Brexitul este un elocvent exemplu.

        Și totuși, după cum în mod corect observați, cred eu, și inclusiv din motivele prezentate în comentariile mele, astăzi iubitorii extremismului de tip CV Tudor sunt relativ puțini în România. Dar, vigilența este necesară, așa cum arată autorul articolului, pentru că noi forme de extremism îi iau locul. Zănatici se vor găsi întotdeauna, important, din punct de vedere social, este ca ei să rămână o minoritate nesemnificativă.

  17. Pana acum am avut noroc, partide extremiste n-au putut prinde radacini in Romania, Vadim fiind doar o caricatura politica iar votantii care o mai fi se vor orienta, fiecare incotro doreste.
    Nu este cazul se le oferim prea multa atentie, poate chiar le bagam niste idei in cap de care nimeni nu are nevoie.

  18. Cred ca puneti problema gresit.
    Plecati de la ideea ca politicienii din Romania sunt independenti si fac ce vor. (Stiinta sau instinct.)
    Parerea mea este ca politicienii nostrii, aparuti de pe listele cadristilor PCR/Securitate/KGB, nu fac decat sa execute ordinele altora. Nu au nici talent, nici stiinta.
    La inceputuri, cand Moscova era singura care ordona pe aici, lucrurile erau simple. Aveam un centru comunist traditionalist, care a fost dizolvat in timp, un centru comunist reformist ce a invins, un grup zis nationalist, care era foarte bun prieten cu nationalistii rusi si cativa liberali, sustinatori ai lui Gorby,
    „Nationalistii” nostrii erau strins legati de Ziuganov si Jirinovski, care nici nu concepeau sa lase vreo colonie(gubernie) in libertate. (Ce sa mai vorbim de unificare etc.)
    Toate partidele noastre priveau spre Rasarit, cu exceptia PNTCD. Care si si fost dizolvat din interior, de agentii lor.
    Nu stiu daca va amintiti, dar in ’97, cand Melescanu a propus sa se scape de corupti, Vadim a venit in vizita la PDSR si a fost primit cu urale.
    Intre timp, lucrurile au evoluat. Putin ne-a vindut pentru Cecenia. Nationalistii rusi s-au alipit lui Putin. Putin a schimbat de drum. Nu mai vrea colaborare cu Occidentul, vrea refacerea imperiului. (In mod ridicol, intoarce spatele SUA, care nu au nici un litigiu cu Rusia si au ajutat-o de cate ori a fost nevoie, pentru a favoriza dusmanii ei istorici implacabili, care doresc s-o elimine de pe placa euro-asiatica -Germania, Turcia, Iran, China-. O viziune de toata jalea la Moscova: isi favorizeaza dusmanii traditionali, care probabil o si vor cioparti zdravan, pentru un litigiu inchipuit cu SUA. Si care este mai mult ideologic. Sau de prestigiu. Mde, cand Dumnezeu vrea sa piarda un om/partid/stat, incepe prin a-i lua mintile.) Romania nu are interes in refacerea imperiului rus. Dimpotriva. Dar miscarea lui Putin a lasat in balta toti agenti gorbaciovisti, care doreau colaborarea cu Occidentul. Agentii romani -care il sustineau pe Gorby- s-au raliat UE, cu cateva exceptii.
    Apoi, multi romani din cei cuprinsi in complexul de care aminteati, au plecat in Occident si si-au mai schimbat ideile. S-a ridicat o noua generatie, cu alta educatie si cultura. Ba chiar si alte interese. In tara a inceput sa ordone alt jupin…
    Desigur, pericolul ramine. Dar in clipa in care PSD este in pierdere serioasa de votanti (batrinii mai mor sau nu mai au chef sa vina la vot; eventual nu mai pot) se renunta la partidele mici, care adunau nemultumitii de politica PDSR/PSD, dar care sustineau Moscova. Acum se da lupta pentru apararea Centrului.
    In ce priveste transformarea PSD, este doar o cosmetizare. Mai mult de ochii Occidentului. Se renunta la paduchii ce au iesit in frunte, asigurindu-li-se tot confortul intr-o economie de piata (mosii etc) dar nu se renunta la stilul inconfundabil al PSD: voturi prostesti in Parlament, decizii cretinoide ale CCR, apararea hotilor din partid (Ciolacu a afirmat recent ca PSD nu va lua nici o masura impotriva coruptilor. Masurile trebuie luate in instante.), politica de cadre dubioasa etc.
    Lucrul cel mai important, este ca noul proletariat din Romania nu are constiinta de classa si lasa tot felul de invirtiti, de obicei cu averi frauduloase, sustinuti de servicii, sa-i reprezinte. Cu o doctrina indoielnica.
    Vom vedea daca noul partid al celor multi va fi PSD, USR sau altul.
    In ce priveste nationalistii romani… se vor iti doar daca Moscova ii va sustine material si organizatoric. Dar e greu, pentru ca nationalistii doresc Unirea. A fi nationalist fara a cere si sustine Unirea… e blablabla. Occidentul nu va sustine din principiu un astfel de partid, pe aici. Poate in Ungaria… sau chiar Rusia. Dar nu in Romania.
    (Nu uitati: Dragnea, Ponta si altii au incercat sa asezoneze lozincile PSD cu teze nationaliste, dar nu au reusit. Pentru ca lumea era exasperata de hotiile si minciunile lor, nu ii mai interesa ce debiteaza; demagogii nu mai sunt crezuti; si pentru ca nationalismul nostru nu poate fi decat antirus. Basarabia impune un pret. Moscova nu e interesata in asa ceva. Abia cand va intelege ca lasind Moldova la romani, va reusi sa creeze un partid puternic, prorus, partida va fi castigata -de ei-. Poate chiar si impotriva UE. Dar deocamdata, nu exista pericolul asta. Prostu-i… prost.
    Doar NATO poate sa exploateze nationalismul nostru, impotriva Rusiei… Cum s-ar zice, „Lucru dracu’n casa popii!”)

  19. WOOOW… ! Sau mai bine zis Valeleeeeu !

    DL. Iohannis ti-a largit raza de deplasare a bratarii de ai ajuns si aici !! :))

    PS. Pacat ca nu observi ca locul asta e un fel de Gura Portitei, de Plaja Corbu ! De c tineti neaparat sa il stricati cu propaganda pt partid si pt Presedinte ? :((

    • Ai mai spus asta . Te repeti , dar imi pare ca nu ai inteles ce a zis de la valeu . Nu ai inteles cine sunt profitorii votului de acum citeva zile PSD si USR si nu ai vazut imediata contestare a propriului candidat la CCR facuta cu viteza luminii de catre USR . Au cazut in propria capcana ce se dorea a acuza PNL de retragere premeditata in momentul votului si de nerespectare a pactului in vederea formarii noii guvernari dupa alegeri . Nici PSD nu este frecventabil si nici USR nu se mai poate alia cu el . Si ca vor si ca nu vor sunt sub bagheta lui Orban.

  20. „… reticenţă faţă de modernitate, străini şi schimbare în general; ele regretă selectiv valorile tradițional-naționaliste şi stabilitatea vechiului regim”. Nu domnule, reticenta cea mai mare nu este fata de modernitate, ci fata de modernitatea care distruge tot ce este romanesc! Reticenta nu este fata de straini, ci de vanzarea catre straini pe un dolar gaurit a unor bogatii si valori care apartin acestui popor! Reticenta nu este fata de schimbare in general, ci fata de schimbarea din rau in mai rau! Daca le luam pe rand sunt multe argumente ca reticenta nu este, cum ai spus, fata de modernitate, straini si schimbare. Romania a avut o INDUSTRIE. E dret, cu unele ramuri ineficiente. De ce a trebui sa dam intreaga indiustrie ca fier vechi in afara? De ce nu am dat-o numai pe ceea ineficienta? Romania a fost cu datorii zero! De ce a trebuit sa ne indatoram prin vanzarea a ceea ce aveam? Exemplu clasic, privatizarea BCR a insemnat plati catre cumparator si nu incasari de la acesta! De ce trebuie sa cumparam armament (de mana a II-a sau a III-a, numai naivii cred ca ameicanii ne vand ultimul ragnet in materie!). De ce resursele energetice din Marea Neagra le dam gratis americanilor? Apropo, Dragnea este condamnat tocmai pentru ca vroia putin altfel. De ce nu vrem o colaborare economica cu China stiind ca este pe aproape sa devina cea mai mare economie a lumii? Ceea ce pot unguri lui Orban (Victor, nu ludovic!), noi de ce nu putem? Valabil si pentru realatia cu Rusia. Incet, incet „prostimea” se lamureste si o sa asistam, sper, la o explozie a mamaligii! Macar prin partide care sa puna inprim plan interesul national!

    • pai cu rusii colaboram foarte bine, ii gasiti cam peste tot unde miroase a gaz si a benzina, iar cu chinezii colaborarea e de-a dreptul exceptionala: cam tot ce nu e de mancare vine din China

    • De multa vreme, argumentele dvs. nu mai tin la electratul roman.
      Distrugerea industriei in Romaniei si privatizarile frauduloase au fost opera PDSR/PSD. In 2 etape: 1990-1996 si 2000-2004.
      Vanzarea paminutului la straini? Daca romanii nu cumpara… Oricum, strainii dau preturi mult mai mari decat carpanosii nostrii.
      Armament de mina a II-a? Sau chiar a III-a? Poate. Dar e mai bun decat armamentul sovieto/rusesc. De altfel, armamentul asta nu are rolul de a cuceri Rusia. Doar sa rezistam 2-3 saptamini, pina mecanismul NATO reactioneaza, in caz ca suntem atacati. Rusii au uitat proverbul ala oriental:”Nu da intr-un caine, pana nu stii al cui este!”. Romania este a NATO. Orice atac la adresa noastra, va fi pedepsit. Chiar daca noi ne vom apara cu arcuri si prastii.
      Dam resursele energetice ale Marii Negre pe gratis? Pai Tariceanu le-a dat….. Si oricum, a luat si Gazprom ceva, parca. In fapt, nu avem muschi suficient de puternici pentru a exploata singuri hidrocarburile din Marea Neagra, in lupta cu rusii si turcii. Iar cotele de taxe si redevente au fost stabilite, de 2 ori, de PSD (Bombonel si Dragnea).
      Relatii bune cu China? Avem ceva, dar tehnologie mai buna au UE si SUA. De ce ne trimiteti la cei mai inapoiati?
      Ce a putut Orban al Ungariei? A exacerbat sentimentul nationalist, s-a delimitat de UE -si chiar NATO-, a reluat prietenia cu Putin, impartindu-si Romania… Noi nu putem imparti Ungaria, cu Putin.
      Va rog, nu fiti ridicol! (In fapt, prin relatiile cu Ungaria, Putin ne-a expediat -sigur- in alte aliante, impotriva lor. A doua oara, dupa ce ne-a schimbat ptr. Cecenia.)
      In concluzie: PSD, Tariceanu… oamenii Moscovei. Deci? De ce am fi impotriva Occidentului, cand rusii ne-au distrus economia si continua? (Aluminiu, otel, petrol, ARO etc.) Si insulta zilnica, prin „poporul moldovenesc”, „limba moldoveneasca” etc.
      Schimbati argumentele, daca nu vreti sa deveniti ridicol!
      Inainte vreme ne lega ideologia comuna. Rusii au distrus si ideologia comuna. Ce-a mai ramas?
      De altfel, tot respectul pentru dvs.

  21. hai cu stinga hai cu dreapta neamule ! ca de fiecare data n preajma alegerilor apar „brainstormingurile” ce „analizeaza” magarii ce urmeaza sa traga la cotiga, si postacii platiti de partide. ce stinga, ce dreapta domnule ? ca si cind hotii si jigodiile ar avea ideologie. basescu (pavlov sau petrov cum o fi fost poreclit de ciomagarii sistemului) a fost de dreapta ? subinginerul orban si profesorasul de scoala generala iohanis (aia cu pnl+psd=usl) sint de dreapta ? nastase sapte case care nu s a mai saturat furind a fost de stinga ? ponta, zice se acoperitul celor de la sie, grindeanu si tudose acoperitii sri, despescu militian sub acoperire sri, vasile dancu profesor de „intellicence” sint si astia tot de stinga ?. domnule, nu observati ridicolul stingii / dreptei romanesti, ce i de fapt o parodie bolsevica de prost gust, cu institutii inepte si infecte (sub „acoperire” sic!) bransate la bugetul Romaniei ? astia s fac cu totii plinul, iar prostovanii se paruiesc intre ei cu matele ghiortaindu le de foame

  22. Societatile umane sunt organisme vii cu simpatii fluide si tranzitorii pentru o forma de guvernare sau alta, pentru o religie sau alta, pentru o ideologie sau alta. Asemeni sistemelor vii din natura, este absolut normal ca societatile umane sa dezvolte in timp echivalentul unui „sistem imunitar” care manifesta reacții de respingere la factori alogeni, detrimental group thinking si in general la tot ceea ce este perceput ca fiind nociv intereselor, aspiratiilor si identitatii de grup.

    Nu e bine sau rau ca se intampla asa, e o evolutie antropologica absolut naturala si normala. Intodeauna aceste reactii de imunitate pornesc din partea mai vocala si mai militanta a societatii (in cazul de fata „poporul lui Vadim”: extremisti, xenofobi, eurosceptici, antisemiţi etc – in trecut legionari, comunisti, etc) si daca ne dorim sa fim o democratie robusta si participativa e bine ca aceste reacții sa fie analizate iar vocile extremistilor sa fie ascultate nu expediate comod in triavialitate si derizoriu.

    Daca Partidul Comunist Roman ar fi fost tolerat in perioada interbelica si nu trecut in ilegalitate cum s-a intamplat, soarta Romaniei in perioada comunista imediat dupa razboi ar fi fost incomparabil mai buna. Pentru ca liderii comunisti pamanteni ramasi in tara ar fi fost incomparabil mai toleranti si umani decat grupul de lideri comunisti fanatici in frunde cu Ana Pauker exilati la Moscova si instalati dupa razboi de NKDV in fruntea Romaniei.

    • Poate ar fi bine să vă amplificați expozeul . Există ( în ce ați schițat aici )un miez explicativ interesant ce s-ar cere dezvoltat.

      • @Pricopsitu: Va raspund cu placere.

        Este foarte adevarat ca de foarte multe ori partidele extremiste si unii liderii extremisti speculeaza fricile atavice din mentalul colectiv al unei societati, si isi construiesc pseudo-ideologii pe teorii conspirative si exagerari grotesti ale pericolelor din realitatea cotidiene. Asta se inatampla mai ales in tari cu guvernari submediocre, paralizate de coruptie si ineficianta administrativa, unde domnia legii libertatea de expresie individuala si a presei precum si sunt constatnt sub asediu, iar sociatatea civila este amorfa si slaba – exemplul de manual fiind Romania anului 2000 cand Iliescu si Vadim s-au intalnit in finala alegerilor presidentiale.

        Dar de foarte multe ori, miscarile extremiste si unii liderii extremisti au meritul de a fi primii care detecteaza nemultumiri populare majore, de substanta si absolut valide din punct de vedere socio-economic pe care majoritatile de centru le ignora repetat din incompetenta, interese de grup sau complezenta. Exemplul de manual cel mai recent Turingia anului 2019: https://www.bbc.com/news/world-europe-50202916
        unde alegatorii au adus doua partide extremiste!!! in fata crestinilor democtrati ai Dnei Merkel (53.4% din cetateni care au votat pentru cele doua partide extremiste nu pot fi toti niste deplorabili)

        Insusindu-si rolul de portavoce al acestor nemultumiri, partidele extremiste sunt barometrul destul de realist al echilibrului politic si al polarizarilor de moment, si nu de putine ori ale posibilelor puncte de inflexiune din evolutiile viitoare din orice democratie. Cand numerele vorbesc, se cuvine sa ascultam.

        Dupa parerea mea subiectul merita atentie si seriozitate si nicidecum triavialitatea si derizoriul pe care subiectiv o detectez creioana de catre autorul acestui articol.

  23. Ca sa ai partide extremiste ai nevoie de un dusman. Cine ar juca acest rol in Romania? UE de unde milioane isi cistiga traiul, bun-rau, asa cum este? Vreo etnie? Nu vad nimc atit de vizibil incit sa adune la un loc milioane de oameni (vazuti sau nevazuti). Oamenii stiu ca furaciunile sau raul nu-s exclusivitatea vreunei etnii anume, ci sint impartite egal. Atunci?

    • Uite unul: corporatiile. Si altul: Soros. Si mai sunt, fantezie sa ai.

      Poate sa apara si mizeria numita antisemitism. Faptul ca numarul de evrei din Romania e ridicol de mic nu ar avea vreo importanta pentru inginerii propagandei.

      Un percept de baza al propagandei este adunarea tuturor inamicilor intr-o singura categorie. Astfel, lupta impotriva acelei categorii va fi mai simpla decat lupta impotriva mai multora (oricat de imaginare ar fi, se consuma energie) iar tinta ar fi mai usor de convins.

      Arsenalul extremei stangi in materie de propaganda este uluitor. Drept e, ca tov. Ulianov a avut grija sa lase mostenire tot felul de cunostinte.

      Propaganda a facut din Dragnea un politician redutabil, al carui succes de moment a fost profesional construit.

      In concluzie as spune ca se poate profita usor de masa de ultra-nationalisti ai Romaniei. Ba chiar pot fi cu usurinta radicalizati oameni cu studii si cu pretentii. Sper doar ca Romania sa nu ajunga in asemenea situatie.

    • @Unu-2 _ „Ca sa ai partide extremiste ai nevoie de un dusman. Cine ar juca acest rol in Romania?”

      Păi, cei care l-au avut și pe vremea d-lui CV Tudor. Adică, diverse minorități enice, religioase, sexuale (ungurii, evreii, romii, imigranții sau alte minorități), reprezentanții instituțiilor internaționale care condamnă extremismul, susținătorii democrației, independenței justiției și statului de drept șamd. Adică, ceea ce prezintă drept dușmani extremiștii din alte state, unele menționate în articolul pe care îl comentăm.

      Opinia mea (poate în ușoară divergență cu cea a autorului articolului, care zice că musai trebuie „să avem și noi faliții noștri”) este că România are câteva avantaje în raport cu alte state în care se manifestă fenomenul extremist/anarhist. Unul este, paradoxal, anacronismul și decalajul (cultural, economic, social) față de vest-europeni. Altul, este atașamentul românilor față de SUA. Apoi, o cincime dintre români au plecat să muncească în Occident, fiind mai preocupați să obțină bani decât anarhie.

  24. Daca PSD se va schimba cu adevarat la fata (lucru pe care as vrea totusi intii sa il vad inainte sa il cred), electoratul vadimist va ramine, intr-adevar, cu adevarat orfan si, deci, presupun ca ar trebui sa fie doar o chestiune de timp pina cind sa apara liderul adecvat care sa il reprezinte. Nu prea cred ca vreo structura oculta ar reusi sa impiedice ascensiunea cuiva care are combinatia adecvata de calitati si nu e santajabil. Evident, Ponta nu era credibil in rolul asta. A propos de „rol”, n-ar fi exclus sa fie cineva a carui meserie de baza e cea de actor, asa cum s-a intimplat si prin alte parti (ex: Beppe Grillo). Mircea Diaconu nu a prea reusit, poate incearca Florin Calinescu.

    • Stai linistit, cabotinul a primit deja un rol: sefu la PER. Si ca un telectual ce se afla, a incercat sa-l sape pe Nicusor Dan, iar ca un circar adevarat si-a chemat intariri in sprijinul sau, sa aiba menajeria plina, tot felul de caricaturi mizerabile: S. Nicolae, Plesoianu si si cativa muzicanti (cine a vazut circ fara fanfara). Cine voteaza un astfel de specimen?

  25. Conteaza si contextul. Daca sprintul datoriei externe se va sfarsi cu nasul in stalp vor urma decenii negre.

    Decenii in care nationalismul si curentele de extrema stanga infloresc. Indiferent de ce doreste un partid sau altul, nationalismul va trebui luat in seama.

    Dupa umila mea parere intratul cu nasul in stalp este inevitabil. E doar o chestiune de timp. Nu am mare incredere ca UE ne va acorda prea mare atentie si oricum fierberea la foc moale practicata in cazul Greciei a dat rezultate (cel putin judecat prin prisma subtierii GD). Prin urmare ar fi de asteptat sa o aplice si Romaniei.

    Asadar, contextul ar putea fi mai puternic decat intentia sau, atfel spus, decat evolutia obiectiva a politicii romanesti.

    ===

    Daca va fi asa, degringolada va fi greu de dus. Principalul obstacol ar fi lipsa cadrelor de partid. In toate partidele. Politica dusa exclusiv prin raportare la adversar si prin ignorarea oricarui mesaj coerent catre electorat, in conditiile in care electoratul a luat-o inainte politicienilor, are o singur rezultat posibil: radicalizarea de stanga.

    O situatie precum a Germaniei imediat dupa primul razboi ar avea consecinte similare. Mai ales in coditiile in care fiecare putere a Europei ar avea de gestionat alte crize.

    In concluzie, cred ca vremea politicii interne suverane a cam trecut. Din pacate, partidele politice ale Romaniei nu demonstreaza maturitatea necesara pentru a lua in calcul contextul.

  26. Articolul e absolut gretzos. Atata dispret si arogantza elitista de iti vine sa vomitzi. Mai lipsea sa le spuna deplorabili.

  27. Domnule Ionita, stiti ceva? M-am saturat de natia asta plina ochi de cretini! In consecinta, nimic nu mai are importanta! Tara musteste de impostori si de prosti, de idioti cu ifose si imbecili nevindecabili. Romania nu are nicio sansa in secolul 21, 99% din populatie habar nu are pe ce lume traieste!

    Nu cred ca mai exista pe planeta asta un popor care sa lupte cu atata asiduitate impotriva intereselor sale!

  28. Domnule Ionita, ma bucur ca ati scris acest articol. Vreau demult sa scriu si eu la mine un articol asemanator. Pe scurt de tot, 5 idei:

    1. Dumneavoastra spuneti abia in ultimul paragraf esentialul. Fanii lui Vadim il apreciau intai si intai pt cultura lui, pt carisma lui, si abia apoi pt ideile lui. Dragnea nu ar fi putut fi noul Vadim indiferent de nr de vadimisti din partidul sau pt ca nu avea CULTURA lui Vadim.

    2. Primul care a preluat electoratul lui Vadim a fost … Basescu! Tepele din Piata Victoriei au fost echivalentul mitralierei cu care va impusca mafia (caracatita mafiei, mai precis) drept intre ochi. Ulterior, vadimistii au ajuns acei radicali anti-coruptie, cei care striga DNA SA VINA SA VA IA! Acolo sunt vadimistii, deci.

    3. Ce nu spuneti dumneavoastra, nu stiu de ce, este CAT DE UTIL ar fi un astfel de partid. De exemplu, atunci cand s-au negociat capitolele de aderare la UE, cand Nastase semna cu ochii inchisi tot ce i se dadea, era nevoia de un partid extremist MAI PUTERNIC. PRM-ul deja pierduse din vigoare si asta pt ca el se dadea de ceasul mortii sa para … european. Am fi avut nevoie de o opozitie puternica. Si am avut-o, USR-istii aia care faceau zarva in parlament erau noul PRM. Care PRM s-a cumintit cand nu a mai fost guvern PSD. Dar ca idee, am avea nevoie de o astfel de opozitie si acum.

    4. Uitati-va la votantii PRM si Vadim din 2000. Spre deosebire de votantii Iliescu, votantii Vadim erau tineri. Si tot ca votanti Vadim, vedeti studiile care s-au facut pe PRIMUL VOT. Eram student la sociologie, 2005-2008, prin 2006 parca era un studiu (facut de V. Dancu), studiu care arata ca la PRIMUL vot tinerii romani voteaza PRM si PNG. Si tot in studii PRM-ul, prin 2008–2010, chiar si 2012, era inca la moda printre studenti (in Iasi de pilda). Acum la moda este USR-ul (Ciolos fost membru PUNR, era sa uit).

    5. Cand tot dati exemple, Olguta, Codrin si altii, ganditi-va ca pe ei Vadim i-a facut oameni, ei nefacand mare lucru pt PRM. PRM era partid de lider, care s-a pierdut, a murit, dinainte sa moara liderul pt simplul fapt ca Vadim din 2014 (ultima sa candidatura) era o umbra a lui Vadim din 2000.

    Daca ma intrebati pe mine, cu putin efort si cu multa finantare, George Simion si AUR pot lua acest loc :)

    • @Emil Calinescu _ „Spre deosebire de votantii Iliescu, votantii Vadim erau tineri. […]. Eram student la sociologie…”

      Îngăduiți-mi, vă rog, întrebarea… Pe vremea aia nu socializați cu colegii, nu mergeați la o bere?!… Dacă ați fi făcut-o, ați fi aflat că CV Tudor a fost votat în primul tur „la caterincă”, știut fiind faptul că urmează al doilea.

      Dl Dîncu era tot atât de „sociolog onest” atunci, pe cât este și-acum. Astfel, domnia-sa a arătat cetățenilor români cât de „maturi politic” și responsabili social sunt dl Iliescu și cei mai în vârstă care l-au votat și cât de iresponsabili au fost tinerii care „au susținut” un extremist.

      Cei care l-au susținut cu adevărat pe CV Tudor au fost „rezerviștii”, unii parte a cleptocrației, alții, nu. „Dreptatea” [economică] despre care cuvânta CV Tudor se referea în bună măsură la „rezerviștii”, javre ale lui Ceaușescu (în sens Orwellian, desigur) care nu prinseseră loc la masa cleptocrației și rămăseseră fără „ciolan”. Astăzi, ei s-au risipit pe la partidul generalului Oprea și altele asemenea. Unii au căpătat câte o ciozvârtă, alții și-au dat obștescul sfârșit…

      Acu’ e la modă, d-le Emil Călinescu, QAnon, d-nii Cornel Sabou, Ioan Coja șamd. cu care dl George Simion se întâlnește pe banii „Mișcării patrioților români” sprijiniți de Sputnik la protestele împotriva „dictaturii sanitare” din Piața Victoriei. Adică, vreo 300 de bezmetici.

    • „Cultura lu’ Vadim”? Care cultură nene, o însăilare de date puse laolaltă ca să fure mințile fanilor lui semidocți? Wadim Corneliu Tudor nu putea zice ceva despre Ștefan cel Mare (dau și io un exemplu) fără să continue „…care a domnit între anii 1457 – 1504”. Aste e cultură? Vai de capul nostru….

  29. Ati uitat de Rosia Montana ;)
    Ponta a fost ATAT de prost incat sa scoata „celebra” fraza: „Ca ministru am sa votez pentru proiect, ca deputat am sa votez impotriva lui”.
    Chestia asta a enervat ATAT de mult peste 100.000 de oameni, incat cam toata toamna lui 2013, s-au invartit pe strazi, manifestand impotriva proiectului, a cui il promova samd.!
    Ponta (care avea pe aunci, pentru fraieri, ceva aparentze de baiat simpatic) si-a pierdut pe VECI credibilitatea! Ne-a trecut glontzu’ pe la ureche >:
    Cat despre „poporul lui Vadim „… se ocupa unii (altii decat PSD) sa-l recupereze, cu oarece succes ;)
    NOROC ca „mediile de recuperare” sunt relativ eterogene >:

  30. Daca esti anti-imigrationist in Anglia sau Germania, argumentul e ca alea sunt tari de imigranti.
    Daca esti anti-imigrationist in Romania, argumentul e ca asta e o ţară fără imigranţi.
    Nici o grija, un colectiv sub numele lui Toma Burean pregateste terenul pe Contributors.

  31. Domnule Sorin Ioniță,
    Pentru că postarea mea pentru domnul „neamțu țiganu” nu a apărut pe site v-o trimit, cu tot respectul

    Pentru „neamțu țiganu”, sau pentru cine mai sunteți în realitate, ați lucrat la INCREST militari și Băneasa? cu ce grad?:
    Good Morning!!!
    Studiind arhivele ziarului Ziua, mai exact cele din iulie – august 2004, v-am găsit la comentatori referitor la articolul lui Savaliuc despre informatorul Cornel. Răsvan (?) Savaliuc, ca un brav ofițer adânc conspirat în presă, presupun că aparține de DGIA, adică de CI-ul fostei Securirăți, se „baza” pe copia scanată a Dosarului de Urmărire Informativă (DUI) instrumentat de Direcția I-a (Politică Generală) regretatului meu tată, scriitorul Ion Lăncrănjan. Realitatea foarte exactă a fost că, în fosta redacție a ziarului Ziua, Răzvan Savaliuc uitându-se pe display-ul unui PC, eu fiind de partea cealaltă a display-ului, la paginile scanate din DUI-ul regretatului meu tată a dat peste notele informative furnizate de informatorul cu nume de cod Cornel și l-a tăiat o revelație comparându-le cu xerox-uri pe care le avea dintr-un dosar care se judeca dintre el și Vadim Corneliu Tudor (VCT): este același scris!!!! Mi-a „împărtășit” și mie, ca unui ratat bătrân cum mă credea, revelația. Eu am zis: mda!!! I-am spus că îmi voi procura un specimen cu scrisul olograf al lui VCT, pentru expertiza grafologică pe care iam cerut-o oficial CNSAS-ului. CNSAS-ul a turbat când a auzit de cerere!!! Mai ales actualul director, venit de la PSD, nea Onanișoru!!! Specimenul cu scrisul olograf al lui VCT era o dedicație scrisă de VCT pentru Profesorul de filocalie, Dan Zamfirescu, informatorul NEAGOE din DUI-ul regretatului meu tată. NEAGOE mi-a furnizat specimenul cu scrisul olograf al lui VCT în deplină cunoștiință de cauză. În acest punct, consider că sunt necesare două explicații personale:
    1 – În aceea perioadă eram sărac lipit, fiind bucuros dacă aveam o pâine de mâncat. La discuția cu Răzvan Sa-valiuc mă interesa să îmi recuperez prețul celor două cd-uri pe care imprimasem copia scanată a DUI-ul regre-tatului meu tată. Obținusem copia scanată a DUI-ul regretatului meu tată folosind o parte din avansul pe care îl obținusem pentru publicarea romanului Coridorul Puterii scris de regretatul meu tată până în iunie 1989. Acest roman nu a apărut în librării pentru că toată ediția a fost cumpărată, din dispoziția lui Bombonel Adrian Năstase, pentru a fi distribuită la instituții ale statului român, de genul ambasade ș.a.m.d. De ce? Știe Bombonel Adrian Năstase de ce!!!!
    2 – În iulie 2004, din arhivele regretatului meu tată, fiind vorba despre consemnările domniei sale de la ședin-țele pcr de la Uniunea Scriitorilor, de la ședințele de cenzură organizate de cc al pcr pentru cărțile scrise de domnia sa, știam perfect de bine că informatorul Cornel din DUI-ul regretatului meu tată nu era VCT.
    Ca o paranteză: peste 4 ani și un pic, prin ianuarie 2008, după o discuție avută la vila din Cotroceni a Genera-lului de Brigadă, cu două **, Dr. Ing. Marius Eugen Opran, care actualmente se prezintă ca fiind ceva șef la „spațiu și securitate” la Agenția Spațială Română (ASR – ROSA) a lui Marius Ioan Piso, la plecare, pe terasa de intrare-ieșire a vilei, la întrebările generalului referitoare la motivele procesului penal, pentru calomnie, dintre mine (petent) și VCT (intimat) și cine ar fi informatorul Cornel, i-am aruncat că ar fi Mircea Iorgulescu, fost director al Radio Europa Liberă. După aceea am așteptat două săptămâni până când România Mare a publicat un fel de fișă a dosarului de informator al DSS a lui Mircea Iorgulescu, despre care am aflat, cu respectiva oca-zie că decedase cu puțin timp înainte, fiind bolnav de cancer, menționând toate numele lui de cod de informa-tor secu. Pot documenta (ăsta este termenul de specialitate, nu-i așa domnu’ neamțu țiganu?) activități de le-gendare întreprinse de DSS ca disident a lui Mircea Iorgulescu. Discuția de la vila din Cotroceni a lui Marius Eugen Opran, la invitația lui, s-a referit la subiectul senzori cu fibră optică și aplicațiile lor în aeronautică, subiect la care actualul director al Institului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli,INCAS Dr. ing. Cătălin Nae operase deja toată punerea în scenă pentru exploatarea muncii mele la realizarea contrac-telor Clean Sky și Nucleu, fără înscrisuri de muncă întocmite în temei legal, adică în regim de muncă forțată, după cum Instanța de Judecată a consemnat în motivația Sentinței definitive, irevocabilă, definitivă și execu-torie Nr. 1136/07.02.2012 pronunțată în dosarul de rectificare a înscrisurilor mele de muncă. Nota Bene: și azi numitul Nae Cătălin refuză să pună în execuție această sentință. Știe el de ce!!! Și o serie de înalți funcțio-nari din Ministerul Educației și Cercetării, Departamentul Cercetare, fost minister, fost ANCSI!!!
    Ca să revin la ceea ce s-a întâmplat în 2004: care au fost motivele acțiunii de presă a lui Răzvan Savaliuc? Ca să-i ridice mingea lui VCT la fileu. ca să fiu mai clar: în aceeași zi în care a apărut articolul lui Răzvan Savaliuc, la conferința de presă săptămânală a revistei și partidului România Mare, VCT m-a linșat mediatic folosind declarațiile date împotriva mea de actualii Gen. Brig** Dr. Ing. Marius Eugen Opran și Gen. Brig. * (doar una) Dr. Ing. Theodor Necșoiu. Referitor la declarația acestuia din urmă, cum că nu știa pe nimeni din Măgurele care să nu mă fi declarat bolnav mintalși că îmi băteam mama și soția, în plângerea penală pentru calomnie împotriva lui VCT, pe care am fost obligat să o înregistrez pentru a-mi apăra drepturile legale, am scris că am lucrat, ca angajat civil, sub comanda directă a lui Theodor Necșoiu, în laboratorul militar de laseri din IFA-Măgurele, fiind coautor cu acesta la o serie de articole și brevete, rezultate, acestea din urmă din activități de spionaj științific militar preacticat pe echipamente laser militare provenite din țări NATO, actualmente aliate ale României. Reamintesc asistenței că în aceea perioadă România, sub denumirea abreviată RSR, era membră a Pactului de la Varșovia. Adică era aliată a URSS.
    De ce sunt oarecum vocal pe site-ul contributors.ro în ultimul timp? Pentru că pe data de 7 septembrie 2020, am absolvit cu bine, căpătând calificativul maxim -Excepțional, examenul de susținere publică a tezei de doc-torat. Și ca să nu uit: am coxartroză la șoldul drept ceea ce mă condamnă practic la o extincție lentă în condi-țiile în care nu dispun de banii necesari pentru operația de protezare în aceste vremuri de pandemie. În tradu-cere liberă: copchii dureri, indiferent de gradul militar, vă aplic il Principio 001 dal Teoria de Marxism-Leninis-mo. M-ar distra copios dacă anumiți băieți, nu din România, l-ar întreba de sănătate, la vila sa din Bruxelles, pe
    Marius Eugen Opran, Bancorexrotronului, adică omorâtorul Bancorex.
    Domnule Sorin Ioniță, deoarece nu pot atașa fișiere la aceată postare, vă voi trimite la adresa dumneavoastră de email, o copie a acestei postări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro