duminică, iulie 25, 2021

Cine pierde și cine câștigă electoral după mutarea prost calculată a președintelui Iohannis?

Indiscutabil, primul care pierde este însuși dl. Klaus Iohannis. Conform datelor unui sondaj de tip omnibus dat publicității înainte de decizia revocării din funcția de procuror șef a DNA a doamnei Laura Codruța Kὄvesi, președintele ar fi dispus, încă din primul tur, de 43% dintre sufragiile electoratului.Este foarte posibil că astăzi opțiunile de vot în favoarea domniei sale să se fi redus drastic. Chiar la jumătate.
Este pierderea aceasta ireversibilă? Puțin probabil. Nicidecum așa după cum pretind vorbeții de pe la România tv și Antena 3, gen Bogdan Chirieac și Dumitru Pelican, care nu mai departe decât vineri seara apreciau că dl. Iohannis nu ar mai avea chiar nici o șansă și chiar va renunța de bună voie la candidatură. Până la prezidențiale la care dl. Iohannis și-a anunțat deja candidatura, iar PNL a comunicat chiar înainte că îl va susține, mai este aproape un an și jumătate. Viața politică românească va mai cunoaște destule momente tensionate, unele chiar de maximă încercare, elanul distructiv al PSD și al lui Liviu Dragnea se dovedesc de neoprit, iar dacă dl. Iohannis va ști să le opună rezistență, are toate șansele să recupereze. Sigur, în primul rând domnia sa trebuie să fie mai combativ, mai cu reacție, mai dinamic, însă nu-i mai puțin adevărat că are stringentă nevoie de consilieri adevărați. Or, astăzi, dacă facem excepție de dl. Bogdan Aurescu, după demisia doamnei Simina Tănăsescu, nu prea văd ce nume cât de cât proeminente îi pun la dispoziție sfaturi și opțiuni președintelui Iohannis. Dl. Iohannis are grabnică nevoie să-și învioreze personalul din imediata lui apropiere.
Gura păcătosului adevărat grăit-a. Din demiterea d-nei Kὄvesi, dl. Liviu Nicolae Dragnea nu va câștiga electoral nimic. În sondajul CURS suferise o scădere dramatică, de abia dacă mai avea un firav 12%. Se prea poate ca plecarea d-nei Kὄvesi să îi întărească d-lui Dragnea poziția în partid, creșterea va fi și mai serioasă dacă legile justiției, modificările la Codul penal și Codul de procedură penală vor deveni lege, însă sporirea de popularitate se va manifesta doar în rândurile penalilor din PSD, nicidecum în rândul oamenilor cinstiți. Întotdeauna scorul electoral al d-lui Dragnea a fost net inferior celui al partidului și cred că nici măcar electoratul captiv al pretinșilor social-democrați român nu îi va da votul domnului Dragnea, 3, 6 ani de închisoare.
Doamna Gabriela Firea a pierdut electoral imens după apariția necugetată de pe Arena Națională, Nu știu dacă va putea să recupereze și încă și mai nesigur sunt dacă va fi lăsată să o facă de însuși domnul Liviu Nicolae Dragnea. Insul e prea individualist, prea însetat de putere, prea dornic să se vadă așezat în fruntea bucatelor și, mai presus de toate, prea lipsit de minte ca să îi acorde un eventual sprijin unei posibile dorințe de candidatură venite din partea primarului general al Capitalei.
Așa după cum spuneam într-un comentariu precedent, dl, Călin Popescu-Tăriceanu nu va dobândi în nici un caz statutul de candidat al coaliției. De altfel, este foarte posibil ca praful și pulberea să se aleagă de respectiva coaliție chiar mai repede de data definitivării listelor de candidați. Dl. Tăriceanu avea în sondajul CURS 22% din sufragii și, în condițiile în care PSD se va dovedi incapabil să prezinte un candidat credibil, are toate șansele de a prinde turul al doilea. Se va afla față în față cu dl. Klaus Iohannis. De la care este foarte posibil să roadă electoral chiar în perioada următoare. Nu cred însă că va putea să îl înfrângă.
În ceea ce o privește pe d-na Laura Codruța Kὄvesi, căreia sunt voci ce și-au exprimat dorința de a-i acorda votul, trebuie să spunem mai întăi că domnia-sa nu a schițat nici cel mai mic gest de pe urma căruia s-ar putea deduce că s-ar dori prezidențiabilă. Nu mă îndoiesc că va avea oferte de la mai multe partide, mai mult sau mai puțin de dreapta (din câte se pare, USR i-a făcut deja una), de a candida în Parlament, pe un loc de deputat sau de senator, însă mi se pare puțin probabil ca vreo formațiune politică să îi propună în mod serios candidatura la funcția supremă. Dl. Dan Barna, președintele USR, a introdus, de altfel, în spusele sale o doză de ambiguitate și de prudență. Se pare că există și o seamă de probleme legale legate de o eventuală intrare în politică a fostei șefe a DNA. În cei un an și jumătate care mai sunt până la prezidențiale, d-na Kὄvesi s-ar putea chiar să piardă din popularitate. În calitate de candidat independent, doamna Laura Codruța Kὄvesi va avea șanse de reușită foarte scăzute. Va simți lipsa susținerii și a logisticii. D-na Kὄvesi va fi copleșită la propriu de numeroase oferte de job-uri. Multe în străinătate, la organisme europene care îi vor oferi salarii cu multe, foarte multe zerouri. Să nu uităm! Este românul cu cea mai bună imgine în străinătate. În nici un caz nu cred că se va întoarce simplu procuror la Sibiu, după încetarea delegării la Parchetul general. Cred că va alege în chip pragmatic.
Așa că, până la urmă, nu e exclus să avem o finală Iohannis-Tăriceanu.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Ser Mircea, va contrazic. Intr-o finala Tariceanu – Klaus categoric votantii vor merge cu Klaus, vot negativ. Dar in sensul increderii electoratului altfel decat la vot, Klaus va deconta geseala cu LCK. Va fi un vot scremut. Nu prea vad ce ar putea face – vorbesc strict ca votac – sa ma faca sa imi schimb votul de la unul contra aluilalt la un vot pro-Klaus. Chiar daca votez Klaus pana la urma. In ochii mei e patat, cu toate ca am rezerve fata de prestatia DNA sub LCK. O sa spuneti poate, okay, dar aritmetica electorala ramane aceiasi, indiferent ca tu Basil votezi pentru ca pro, sau pentru ca contra, la urne tot dracul ala e. Corect. Dar mai departe? N-ati vrea sa va aplecati umpic asupra tragediei votului negativ? Mi-as dori sa citesc ceva de la dv pe tema asta. Nudge nudge, wink wink, say no more, vorba lu’ Monty Pythons :)

 2. „Sigur, în primul rând domnia sa trebuie să fie mai combativ, mai cu reacție, mai dinamic…”

  Mie mi se pare socialmente util să nu fi fost șantajabil, pentru că modul în care se comportă domnia-sa indică cu mare probabilitate o asemenea posibilitate. ea a fost relevată încă de la candidatura pentru funcția de prim-ministru.

  Dl Președinte se pretinde apărătorul Constituției. dar, tocmai când Constituția este terfelită de regimul cleptocratic domnia-sa spune că nu este momentul să intervină, demite persoana cu o poziție evidentă în favoarea apărării constituției și pleacă în vacanță fără să spună o vorbă. Ulterior ne îndeamnă să continuăm lupta anticorupție…noi, pentru că domnia-sa a luat o vacanță!

  Nu-mi dau seama de ce, dar parcă fostul președinte Băsescu mi-a lăsat o impresie mai puternică de luptător pentru apărarea Constituției, deși aproape că este detestabil pentru comportamentul său în alte privințe.

 3. Parere personala, cei doi [Taricean si Joannis], politic, vor iesi din scena Este prea devreme sa
  avem pronostic viabil.

  • Memorabil pronostic. La fel cum ai zice ca cei doi vor iesi din scena politica cindva, ca doar cu o moarte si ei sint datori. Dupa care plusezi „Este prea devreme sa avem pronostic viabil”.

 4. ” Este românul cu cea mai bună imagine în străinătate.”

  Nu este vorba numai de imagine , ci si de realizari . Mai mult decat atat, ati omis exact esentialul. Este romanul cu cea mai buna imagine nu numai in strainatate, ci si in tara ! Este singura personalitate publica de la noi care indeplineste complet criteriile standard ale prestigiului social ( legitimitate morala, legitimitate pragmatica/profesionala , legitimitate cognitiva , legitimitate emotionala, status, reputatie, unicitate ) si chiar daca nu va candida, ramane unul dintre cei mai redutabili candidati la functia de presedinte al Romaniei ( https://sergiusimion.blogspot.com/2018/07/laura-codruta-kovesi-un-adevarat-lider.html ).

 5. Dacă nu „se baga” nimeni în locul lui Iohannis în cursa electorală pentru președinție, atunci teoretic vom vota tot cu Iohannis. Insa tineti minte, nu voi mai astepta la coada la consulat peste 6 ore pentru ca timpul trece și devine acum din ce in ce mai prețios. Este timpul nostru, al tuturor și nu mai toleram încă 5 ani de ezitări și decizii proaste.

 6. „Așa că, până la urmă, nu e exclus să avem o finală Iohannis-Tăriceanu.”

  Iarasi niste non-candidati pentru orice cetatean onest care are drept de vot? Iarasi un vot negativ pentru a-l alege pe cel mai putin rau candidat? Romania nu poate produce nici un candidat care sa merite votat, pozitiv, pentru ceea ce reprezinta?

  Dreptul de vot in varianta „dreptul de a alege intre doua rele” nu mai e un drept, e un blestem.

 7. pierdem cu toii, tara e vraiste. o sa fie si mai rau, e nevoie ca cei care traiesc in tara sa inceapa sa vorbeasca, uneasca si sa lupte ptr ei. altfel o sa continuam sa ne intrebam: unde se duc mustele iarna?

 8. ” Este românul cu cea mai bună imagine în străinătate.”

  Nu este vorba numai de imagine , ci si de realizari . Mai mult decat atat, ati omis exact esentialul. Este romanul cu cea mai buna imagine nu numai in strainatate, ci si in tara ! Este singura personalitate publica de la noi care indeplineste complet criteriile standard ale prestigiului social ( legitimitate morala, legitimitate pragmatica/profesionala , legitimitate cognitiva , legitimitate emotionala, status, reputatie, unicitate ) si chiar daca nu va candida, ramane unul dintre cei mai redutabili candidati la functia de presedinte al Romaniei ( https://sergiusimion.blogspot.com/2018/07/laura-codruta-kovesi-un-adevarat-lider.html ).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro