marți, noiembrie 28, 2023

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare, de fapt la un guvern trei în unul, să pună mult prea frecvent la încercare nervii nu doar ai complexatului premier Florin Vasile Cîțu,  ci și pe aceia ai întregului PNL.

Regulat, feluriți miniștri ai Alianței i-au nesocotit primului ministru autoritatea, i-au reamintit că ei fac ceea vor pe tarlaua lor, fie aceasta cea a Sănătății, a Justiției ori a Economiei. Că iau deciziile pe care le consideră ei bune, că își asumă libertatea de a le face publice, chiar le dau bun de tipar în Monitorul Oficial și de abia apoi se mai gândesc dacă mai fac sau nu efortul de a-l informa și pe șeful lor direct ce și cum. Adică ce au decis și care ar fi impactul hotărârilor lor. ȘI că e cum nu se poate mai firesc să fie astfel. Vicepremierul Dan Barna a mers până acolo încât i-a spus în urmă cu vreo două luni d-lui Cîțu pe șleau că trebuie să țină cont de interpretarea pe care  o dă Alianța articolului din Constituție care susține însă negru pe alb că premierului îi revine atribuția de a-i propune Președintelui Republicii care dintre miniștrii ar urma să fie revocat.

În plus, Alianța USR-PLUS nu a pierdut nici o ocazie de a umili PNL. Reamintindu-i sistematic că nu a câștigat alegerile legislative, așa cum se lăuda că o va face înainte de campanie, că nu ar fi putut forma și nici trece guvernul de votul Parlamentului fără ajutorul său. Că ea, Alianța, e fata tânără, frumoasă care are un carnețel de bal plin de oferte, în vreme ce el, PNL-ul, e doar un bătrâior nici arătos, nici foarte bogat, chiar reumatic, drastic ros de mariaje anterioare dezastruoase, mai toate terminate cu datul cratițelor în cap.  

A răbdat el dl. Cîțu cât a răbdat acest noian de umilințe, la fel cum a făcut-o și vechiul partid al Brătienilor cu pedigreeul altminteri puternic alterat de neinspiratul mariaj cu PDL-ul. Dar iată că marți seara, d-na Andreea Moldovan a publicat în Monitorul Oficial un Ordin conceput de domnia-sa, ordin care păcătuiește prin aceea că pune la îndoială cifrele de plan anunțate zilele trecute de premier legate de treptata revenire a țării la normalitate cu începere de la 1 iunie. Puțin contează că s-ar putea că de acum fostul secretar de Stat, medic epidemiolog la bază, să fi avut dreptate, dl. Cîțu are și el mândria lui. Unde mai pui că, din păcate, șeful direct al d-nei Moldovan, dl. Vlad Voiculescu, nici nu se prea poate lăuda cu vizibile rezultate de când a fost numit în funcție. În ciuda celor ce susțin contrariul.

Cu nervii întinși la maximum, dl. Cîțu a explodat miercuri dimineața, iar consecințele  exploziei par să fi fost înțelese și acceptate și de șeful Statului. Care a semnat urgent Decretul de revocare din funcție a ministrului ce le-a dat partidului din care provine dl. Klaus Werner Iohannis și (teoretic) primului său sfetnic atâtea dureri de cap.

Pentru moment, Alianța USR-PLUS reacționează cam tot la fel cum a reacționat PD-ul condus de dl. Petre Roman după celebrul interviu acordat în decembrie 1997 de dl. Traian Băsescu, la vremea aceea ministru al Transporturilor, în guvernul condus de dl. Victor Ciorbea, cotidianului Evenimentul zilei, USR-PLUS vorbește despre agresiuni, anunță că examinează toate posibilitățile inclusiv pe aceea a ieșirii de la guvernare, pare-se că ar fi formulat drept condiție în vederea continuării mariajului eliminarea din ecuație a d-lui Florin Vasile Cîțu, condiție pentru moment refuzată categoric de președintele PNL, dl. Ludovic Orban.

Estimp, se urzesc scenarii, se vorbește despre victoria Securității, a grupurilor de interese pe care ar fi vrut să le destructureze dl. Vlad Voiculescu. USR-PLUS e sfătuită de binevoitori din presă și de analiști politici de ocazie să își ia jucăriile și să plece căci numai astfel va putea reveni pe cai mari în 2024.  Asta dacă nu cumva va împărtăși tragica soartă a PD-ului d-lui Petre Roman.

Mie, cetățean simplu care nu sunt nici strateg, nici analist politic, ci doar un profesor universitar (adică un bugetar dintre aceia jigniți aproape zilnic ba de dl. Cîțu, ba de dl. Orban, ba de d-na Turcan, ba de d-na Violeta Alexandru, adică de penelisto-pedeliști care nu au prea muncit în viața lor, doar s-au dedulcit în politică și avantajele pecuniare aferente) și critic de teatru, mi se pare că asist la un spectacol jalnic. De pe urma căruia, precum, în 1998, vom pierde cu toții. Democrația, statul de drept, cetățenii. Adică România.    };ret

Distribuie acest articol

86 COMENTARII

 1. Era previzibil de la început că așa o să se termine. Mi-e teamă să nu apară ”guvernul meu” cu Ciucă pe post de oberchelner și melitarii lui care execută și nu discută, adică o trupă de tîmpiți croiți după calapodul lui Velea și Oprea, care vine să puie ordine în țară și să bage mințile-n cap țivililor care-s obraznici și comentează. Deocamdată își dau la gioale securiștii între ei, dacă intră și moș Teacă în arenă situațiunea bate-n albastru și o să începem să o regretăm pe Dăncilă care nu era cu mult mai proastă ca ăștia dar barem era ”neconflictuală”. Nu-s analist politic, dar mă gîndesc la toți ciudații ăștia cu nume exotice care încep cu C, adică Ciorbea, Ciucă, Cîțu, Ceașcă…

  • Se întrevede și posibilitatea unei alianțe ferme, stabile și viabile numai și numai dacă este alcătuită din Barna&Barna

   • Ar merge și o alianță Dacian & Cioloș, dar s-ar părea că nu mai este în cărți. Ar trebui să renunțe la jobul de bază de la Renew Europe, cari nu e cazu’, mă-nțelegi, să fii amploaiat cu ștaif la UE e fandacsie mare, nu poți pentru ca să lași așa ceva plus o pensie (contributivă și simțită, pe model UE) pentru niște descreierați cari sînt în stare să-l omoare pe tac-su pentru un pisoi și să dea foc țării pentru o împărțeala de foncții.

 2. Stimate domn susținător al premierului
  Lămuriți-mă, vă rog:
  1. de ce specialii din varii locuri – armată, SRI, SIE, MAI și-au vaccinat neamurile, amantele și cunoștințele la tovarășul colonel Gheorghiță și primul-ministru a lansat vijelios spre MS niște controale când s-a făcut publică informația de către VV și Voinea?
  2. de ce marele și corectul prim-ministru nu a luat atitudine împotriva acestor matrapazlâcuri, ci ne-a arătat că tot metoda cu ”batista pe țambal” este pentru dulăii cu trese pe umeri?
  3. de ce după 4 luni nu știm unde ne aflăm în prăpădita de lista de vaccinare? care și în Excell dacă era ținută, tot știam mai multe!
  4. de ce consilierii PNL din primăria capitalei împreună cu ”independentul” primar Dan nu l-a demis pe directorul spitalului Foișor nici până acum?
  5. de ce PNL se manifestă ca un PSD deghizat?

  • 6 . De ce Stefan Voinea nu a facut o diversiune cum a facut Drula cu Radoi ci a publicat de capul lui RENV-ul?
   7. Cum putea Cîtu sa-si dea cu tesla acolo cand cei din coalitie recurg la metode demne de Wikileaks? Parca eram aliati în guvern? Sau nu?
   8. Daca asta ar fi MAREA problema de la sanatate in momentul asta as fi de acord cu dvs.
   9. Problema nu e demiterea managerului de la acel spital PUBLIC. Managerul avea argumente solide. Problema este tot la minister. In plus ministrul isi permite sa spuna ca un spital public nu este sub autoritatea FUNCTIONALA a Ministerului Sanatatii, ceea ce este o aberatie in sine.
   10. Nu am impresia, din ograda USR-PLUS privind, ca PNL se deghizeaza in ceva. Eu zic ca vice-primministrul se deghizeaza în diplomat, ceea ce se vede de la distanta ca nu este, mai ales cand afirma ca „noi mergem inainte cu coalitia, nu s-a intamplat nimic, totul e ok la sanatate, facem evaluare la sase luni, fara sa spuna pe ce indicatori o facem, etc.” Adica eu sint diplomatul si voi sinteti prostii. Eu zic ca prim ministrul a îndurat ceva vreme, sint de acord cu autorul, nu s-ar putea spune despre Cîtu ca este un coleric, ci mai degraba un stoic.

 3. Intre vecina mea Veta si Catu nu exista nici o diferenta. Amandoua sunt persoane complexate, vorbesc repede si neinteligibil si sunt influentabile. Singura diferenta este ca unul are toaleta in curte, iar altul la guvern.

 4. Vreti sa spuneti ca prim-ministrul a explodat de furie si a luat decizia de a distruge coalitia de guvernare? Ar fi de ras, eu nu cred asa ceva. Prim-ministrul a incalcat cu buna stiinta protocolul negociat de cele 3 partide inainte de formarea coalitiei de guvernare. Conform acelui protocol, revocarea unui ministru se face dupa ce se aduce la cunostinta conducerii coalitiei si se discuta acolo. Catu a facut-o de capul lui, mai mult, tot de capul lui l-a anuntat pe Barna ca succesor al lui Voiculescu fara sa-l intrebe si pe el! Mi-e greu sa cred ca astea sunt, asa, decizii luate la nervi. Mai degraba e un pariu riscant si decizia de a-l pune pe masa a fost luata de Catu (care se doreste viitorul presedinte al PNL) impreuna cu grupul care-l sustine, nu cu Orban care e membru in conducerea coalitiei de guvernare. S-a mai stabilit ca tot el va fi viitorul prim ministru al unui guvern minoritar PNL si ca „salvarea” tarii va asigura si alegerea lui Catu la viitorul congres PNL. Posibil ca Johannis sa stie si sa aprobe, convins ca din motive electorale USR nu se va retrage de la guvernare.

  • PAFI. – curios fiind despre cum o structura importanta a statului ar putea functiona principial diferit de cum prevede constituia romaniei (pe care de la PSD si ale lui matrapazlacuri la CCR incoace nu prea am mai rasfoit-o, pana ieri), am cautat pe net acel PROTOCOL despre care, in buna cunostiinta de cauza se pare, vorbiti!

   Am găsit un pdf via niste site-uri de presa dar, nu găsesc nimic in acel document despre cum se iau deciziile, ce prerogative are primul ministru al coalitiei etc. Găsesc in schimb multe promisiuni care la nici 4 luni par atat de goale!!!

   Pote nu am sursa buna, puteti cumva, in calitate de apropiat al partidului (poate gresesc), sa-mi indicati un link spre Adevăratul Protocol?
   Cu multumiri anticipate!

   • Nu am acces la protocolul functionarii aliantei, imi pare rau daca prin comentariul anterior am dat impresia ca stiu mai multe. Ma bazez pe informatiile recente primite din surse publice. Orice problema se discuta in conducerea aliantei inainte de a proceda mai departe. Asta nu inseamna incalcarea Constitutiei sau legilor tarii, nici diminuarea prerogativelor primului ministru, insemna colaborarea fireasca atunci cand tragi in aceeasi directie. Mai cred ca primul ministru nu e singur in decizia asta, e sustinut de presedintele tarii si probabil de o majoritate din PNL. De aceea, cred ca aceasta criza e provocata cu buna stinta si ca va conduce la o guvernare minoritara PNL cu sustinere parlamentara vaga si obtinuta prin negocieri de culise. Inca o data, nu am informatii dincolo de cele vehiculate prin presa dar cred ca decizii de genul asta, luate de persoane cu mare experienta in conducere – Catu si Johannis – sunt premeditate, nu luate pe genunchi.

    • De acord ca Florin Cîtu stie ce face spre deosebire de unii USR-isti (a se vedea comentariile lui Barna si Pruna din presa : oamenii astia ar trebui sa citeasca totusi macar o data Constitutia Romaniei) Dar ceea ce spune Nman este ca aceasta coalitie a facut un program de guvernare de 300 de pagini (ilizibil, indigest, etc. etc.) cand ar fi putut sa faca aditional si o strategie de 2 pagini plus cateva reguli de comunicare in caz de problema (studiu de risc) care in mod sigur ar fi putut fi retinut pe de rost de toti membrii guvernului. Nu trebuie uitat ca : „ARTICOLUL 109 (1) Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.” Deci raspundere solidara cere Constitutia. Cum poti raspunde solidar pe o poliloghie de 300 de pagini? Si de acord cu Nman ca la patru luni nici cea mai mica briza de reforma dinspre guvern (doar blabla-ul inutil si penibil al lui Barna, de care Cîtu s-a cam saturat)

    • Catu a jucat politic inteligent.
     cu sau fara sprijin de la Cotroceni

     L-a dat pe barna complet descoperit si alianta USRPLUS se vede dramatic descoperita – lipsa oamenilor de specilitate pentru ministere unde a dorit sa fie prezenta…Se anunta o curatenie si mai mare dupa Iunie 2021 – este pe faras barna, nu mai mizati pe el, iar el ar trebui sa se potoleasca ca oricum o sa fie potolit.

     Catu a facut o treaba buna pana acum.
     Sigur ca sunt si decizii care puteau sa fie evitate dar in politica…

     Orgoliul nu este nici pe departe in parcela PM

     • De acord ca Barna este pe faras. Nu poate sa reziste acolo prin incompetenta si lejeritatea pe care le practica. Si un nor cumulus e mai consistent decat el.

     • Foarte de acord! – chiar a jucat inteligent: a anuntat revocarea cand deja documentul era la cotroceni (sper sa nu ma insel, dar parca asa s-au derulat lucrurile). Nici sa fi fost ruda cu el VV, Iohanis nu ar mai putut face altceva decat sa aprobe – ar fi fost contraproductiv dpdv politic. Asta a fost prima miscare!

      A doua, astazi – stiind ca usr+plus fac pe mironositele dandu-se cu fundul de pamant de-a lela cu participarea la sedinta de guvern, a publicat pur si simplu ordinea de zi, accentuaind ca sunt hotarari importante. A recunoscu-to si Barna, cu jumatate de gura, ca apreciaza faptul ca Primul Ministru a publicat ordinea de zi (fortandu-i astfel sa participe :-)) desi in sinea lui cu totul altfel ar fi preferat.

      Cam asa e in politica reala! Deci un pic de stofa de politican tot are si Citu iar Barna inca mai invata.

    • va ajut eu cu protocolul, ala public:
     https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24498192-livevideo-liderii-pnl-usr-plus-udmr-semnat-acordul-coalitiei-guvernare.htm
     vedeti ce aveti link spre pdf in articol.

     iar aici aveti linke spre constitutia Romaniei.: http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339

     Stiti cum e, guvernul se numeste guvernul Citu, nu Barna+Orban+Kelemen etc. Cel care raspunde pentru performanta lui este unul singur (daca nu ma insel Ponta a picat (pe langa antipatia pe care a reusit sa si-o creeze prin personalitatea oarecum asemanatoare cu a llui Voculescu, da fara la fel de mult social media) tocmai pentru ca i s-a imputat lipsa de control asupra activitatii guvernului+institutii arondate. A picat cu toate ca nu el raspundea direct nici de Pompierii care au dat avize pe nashpa, nici de ministerul sanatatii si nici de ISU! Ca m-a bucurat plecarea lui atunci, asta e alta poveste.
     Daca aveti subalterni, sau sunteti sef al unui departament, al unei firme – oare cat veti rabda sfidarea continua a unuia din colectiv care incearca sa va submineze autoritatea la nesfarsit? Nu cumva veti lua masuri a.i. sa eliminati o sursa de tensiuni si lumea sa-si vada de treaba?
     Iar daca ati fi DG/CEO, cu raspundere fata de Board – nu cumva intai ati actiona si apoi v-ati sustine/apara cauza tocmai pe criterii de eficienta? nu de alta dar dvs sunteti puterea executiva, nu board-ul, el vrea profit.
     Eu cred ca da!
     Pana una alta Voiculescu a reusit sa inceapa un prim scandal la nici 2 saptamani de la numire (cu Boc si Primarii, n-a avut dreptate) continuind saptamanal pe alte teme, in loc sa verifice naibii „greaua mostenire” si disfunctionalitatile ei! Cu alte cuvinte vedea paiul din ochiul atuia dar nu si barna (involuntar jocul de cuvinte :-)) din al lui!
     Sorry! troublemakers will only lead to disaster sooner or later!

     • Esenta e ca a distrus coalitia de guvernare, voit. Asta am spus eu, restul ca l-a luat pe Barna din pat, ca e un nemaipomenit si iscusit om politic, toate astea sunt zgomot de fond si nu ne spun decat ca a introdus competitia acolo unde ar fi trebuit sa fie colaborare. O fi o dovada de inteligenta politica? Ca are dreptul, potrivit Constitutiei, asa e, de asta a facut-o (pentru ca putem, parca asa spunea PSD-ul, nu?). Ca daca Johannis nu ar fi fost de acord nu se facea nimic, e purul adevar. Visati sa va inchipuiti ca Johannis s-ar lasa patronat de Catu (care l-a luat prin surprindere si in loc sa-si bea cafeaua de dimineata Johannis a fost obligat sa semneze acel decret, zau asa), asta chiar e de basme. Acum ca nu mai avem coalitie de guvernare, sper ca Dnul Catu va avea acea inteligenta de care vorbiti si va face repede alta. Poate e deja antamata dar nu ne spune, inca? Pariez ca scenariul este guvern minoritar cu sustinere PSD ? Pe Ciolacu l-a luat gura pe dinainte si ne-a declarat ca e gata sa sustina un guvern minoritar, daca e vorba de salvarea interesului national. Patria e in pericol…si ei o salveaza, mereu si mereu.

      • Logic vorbind, ce motive ar avea USR sa nu sustina un guvern minoritar (ca cel d eanul trecut cand nu au dorit sa se erodeze la guvernare dar le-a iesit mai bine din opozitie) dar PSD da?
       doar Vv? atunci s-avem pardon, chiar nu ai ce cauta in politica.

       NU-l creditez pe Iohanis ca fiind manipulabil. Nu misca nimic important fara sa stie – pe langa presedinte este si dirijorul PNL. E doar o presupunere cu sanse 50-50%.

       PSD e ca de obicei la panda, pot sa zica ce vor ca nu-i doare gura, nimic nou sub soare.

      • as spune ca a consolidat modul ei de operare

       1/ Prim ministru demite ministri care nu performeaza

       2/ este sarcina partidului/aliantei care se bucura de un minister sa gasesca omul potrivit pentru acel job.

       let’s celebrate!
       thinks are clear now!

  • Catu nu a actionat spontan. A primit aprobarea presedintelei,confirmata de aprobarea demiterii!!
   Este limpede ca jocurile nu le face Catu sau Voiculescu….Scenarii se fac dar de moment nu cunoastem
   realitatea. In alta ordine de idei, este clar ca intre USR- PLUS si PNL nu exista nimic comun. Legatura de
   rudenie este cea data de geneza PD/PDL, respectiv PSD provenit din PSDR ca fractiune FSN.
   Altfel spus,, rolul istoric al PD/PDL a fost de a scoate din scena politica partidele istorice: PSD autentic [Titel
   Ptrescu], PNTCD si PNL autentic. Misiune indeplinita……De moment USR-PLUS nu are nimic comun cu nici un partid parlamentar sau neparlamentar reprezentand un electorat constant de 7-12%,care nu poate fi neglijat sau santajat, deoarece are independenta economica si convingeri stabile..
   Desi nu sunt de acord, personal -in viitorul apropiat- vad victoria aliantei dintre gruparile FSN,astazi denumite PSD respectiv PNL……

  • @ Camelian Propinatiu 14/04/2021 At 18:16
   Dvs. inca mai credeti in existenta lui Mos Craciun
   „….combaterea corupţiei şi diminuarea incompetenţei”….Ha.ha unele teme au fost sustinute doar in camapia electorala si nu sunt cuprines in programul de guvernare. A spus-o ing. Ludovic Orban unul din urmasul Bratienilor. Coincidenta, unul din acestia avea aceeasi aceeasi profesie. Doar asta au in comun.

 5. Normalitate democratica ne spune ca premierul este decidentul asupra demiterii unui ministru ca urmare a constatarii calitatiilor sau defectelor ministrului din subordine sau a existentei nunei nepotriviri la nivelul intelegerii deciziilor si nu viceversa . Tot democratia ne arata ca USRPLUS trebuiau sa ia act de decizia premierului si sa nominalizeze un inlocuitor agreat de cele doua parti tot din rindul membrilor USRPLUS . Nu poti cere ca prim ministrul sa fie inlocuit atunci cind decide eliberarea unui subatern din functie . Am transforma totul intr-o bataie de joc . Demersul USRPLUS avantajeaza in mod evident pe altcineva ce pina mai ieri era premier si in acelasi timp- da apa la moara opozitiei -ce stringe rindurile si cearta cu tandrete puterea . Chiar daca evidenta ne poate arata si motivul ce a stat la baza deciziei gresite politic a- USRPLUS – o sa lasam pe cititori sa isi dea cu parerea . Faptele insa sunt clare . Premierul a cerut, in prima instanta , o demisie de onoare ministrului in functie , ca apoi in urma hotaririlor aceluiasi ministru de resort , hotariri ce nu au fost anuntate premierului si a ghinionului soldat cu decesul celor trei persoane aflate in TIRul respectiv (demisia de onoare era necesara )sa decida eliberarea din functie . Un gest de normalitate democratica ce pune intr-o postura negativa cererea USRPLUS. Totusi functiile trebuiesc respectate . A pune pe picior de egalitate deciziile premierului cu faptele ce au condus la eliberarea din functie -asa cum eronat interpreteaza ciineva din conducerea USRPLUS , este gresit .Speram ca reconsiderarea cererii si nominalizarea unui nou ministru sa faca parte imediata din decizia USRPLUS. Nu putem ,ca si coalitie care se respecta ,sa intram in jocul similitudinilor si sa numim premieri pe banda rulanta asa cum s-a facut in trecutul recent . Ar fi si nedemocratic si perdant politic .Unii pare ca nu invata nimic din trecut .Unde sunt partidele ce pozitionau asteptarile romanilor pe primul loc in intelegerea lor politica .

  • normalitatea ne spune, democratia ne arata. albinuto se pare ca esti de la catedra. aici nu esti la clasa cu niste copii. nimeni nu a contestat decizia , ci modul in care a fost luata. asa cum constitutional voiculescu a avut dreptul sa publice ordinul in monitor asa a avut dreptul si citzu sa l demita. precepi?cred ca matale trebuie sa mai treci pe la scoala, nu ntelegi textul.

   • Pai tocmai asta nu intelegi amice – hotarirea este ilegal publicata in monitor . . Continutul hotaririi modifica niste decizii luate in CNSU si pe cale de consecinta toate modificarile unor astfel de hotariruii trebuie sa urmeze acelasi drum . Sau tu crezi ca miine un ministru publica ce ii trece prin cap si ne trezim cu totii in Siberia .Premierul a acordat sansa unei demisii de onoare afirmind cu putin timp in urma – sa vedem daca mai exista onoare – sau tu deja ai uitat intimplarile cele cu- masca si fara masca – sau evenimentul tragic cu TIR -ul buculucas sai nu in ultima instanta Hotarirea ilegal publicata in monitor .Ce trebuia premierul sa discute cazul unei persoane, despre care toata lumea avea aceste informatii si sa ii ia pe fiecare in parte la discutii sau inca nu intelegi cine decide ? Asta e democratia USRPLUS poate numi alt ministru .PUNCT

 6. Sa consideram adevarata premisa ca Voiculescu a comis erori grave si ca o parte dintre ele sunt de neiertat. Nu publici in MO fara sa-ti intrebi seful, nu publici informatii despre vaccinare fara sa-ti intebi seful. De acord. In continuare: presupunem ca greselile lui Voiculescu (ne oprim la el, ii evitam pe Bode sau Turcan, ar fi pacat sa stricam firul narativ si insiruirea de ipoteze) au fost atat de grave incat el trebuia demis de urgenta, astazi si nu maine. Maine sau luni ar fi fost mult prea tarziu.
  Admitem ca Romania se afla in plina criza sanitara, economica si sociala (sau o admitem doar pe prima) si ca e extrem de important ca guvernul (macar el, dintre toti angajatii publici) sa lucreze continuu si intens pentru binele cetatenilor si pentru limitarea unui dezastru (potential).
  Consideram in continuare ca acest guvern este unul de coalitie, adica sustinut de mai multe partide, partide care au acceptat unul sau mai multe protofolii si au cedat altele pentru a ajunge la un compromis capabil sa genereze un Prim Ministru si un cabinet care sa fie votate in Parlament.
  In final: sedinta de guvern programata pentru azi a fost amanata si nu a fost stabilita nicio data pentru ea. Nu a fost desemnat inca niciun ministru interimar pentru portofoliul eliberat de urgenta.

  Se cere: sa se defineasca motivul urgentei demiterii, motivul pentru care sedinta de coalitie a fost amanata (printr-o luare de pozitie publica) sub pretextul „gandirii la rece” si motivul pentru care presedintele a semnat demiterea respectivului fara consultarea partenerului de coalitie.
  10p (punctaj maxim) pentru un raspuns care nu implica un joc politic in plina criza
  5p (punctaj mediu) pentru un raspuns care explica oricare urgenta sau amanare de astazi
  1p pentru prezenta

  • Da asa este trebui sa întrebi seful. Si, mai presus, nu publici nimic.
   De ce trebuie sa știe norodul cate persoane se vaccinează, din ce fel de categorii profesionale sunt si unde se vaccinează. De ce sa știe cat de puține testări facem, care este situația reala in Buc si de ce criteriile de izolare se aplica diferențiat, depinzând daca primarul sau prefectul sunt de la un partid sau altul.
   Anul trecut spitalul Ilfov a fost evacuat in plina noapte (ultimul pacient la ora 4 dimineața) si prefectul PNL s-a auto felicitat pentru profesionalism. Era ministru Neu Tătaru, un adevărat profesionist, știa sa nu comunice decât ce-i spunea șeful. Vlad Voiculescu a făcut câteva greșeli grave, dar nu asta e problema majora, greșeala lui este faptul ca a vrut sa introducă ceva transparenta. Si, așa cum spunea Petre Crap: aiasta nu se poate Majestate.

   • Sunt curios daca prim-ministrul l-ar fi demis in acelasi mod pe ministrul sanatatii daca era membru PNL. Ce parere aveti? Imi aduc aminte de Costache, ministrul sanatatii in guvernul Orban, o fi aflat oare ca a fost demis de la televizor?

   • Adept al Wikileaks? Ok. De acord. Dar in cazul asta nu sustii sus si tare ca tu respecti si ai încredere în membrii coalitiei.

  • sa incerc:
   1. Motivul demiterii de urgenta altul decat cel politic poate sa fie legat cel al lipsei de aliniere a principiilor intre VV si FC – VV inflexibilul iar FC usor flext si ca orice persoana usor flexata cere flexibilitate. De urgenta pentru ca ultima bulina neagra incasata de VV a fost discutata in coalitie desi se stia VV cu musca pe caciula.

   3. Sar direct la 3 pentru ca pentru mine se leaga de 1 – Sefu de stat stia de agitatia animalelor din subordine si a dat ordinul de eject daca lucrurile ar fi continuat la fel de prost, ceea ce s-a si intamplat.

   2 Sedinta de guvern amanata – aici nu stiu exact pentru ca nu am citit ordinea de zi a sedintei.
   poate ca in lipsa unui MS nu se putea realiza adunarea iar faptul ca USRPLUSistii au boicotat mi se pare de un prost gust total. este ca si cum ne aparam unul de al nostru care a fost sacrificat in piata publica fara sa inteleaga ca viata merge mai departe si fara VV sau mai corect cu VV fara sa fie MS

   • O problema care nu a fost adresata este „ce garantie au USR/UDMR ca o demitere intempestiva nu se va mai intampla?”. Daca o coalitie se conduce dupa reguli, daca regulile au fost convenite pentru a numi, sa zicem, un premier (cum ar fi, de exemplu, dl. Citu”, ce se intampla cand incalci regulile.
    Nu e vorba despre Voiculescu aici, Putem sa-i spunem „Nenea Dorel”, problema ramane.
    Ce garantie am eu, care te-am propulsat in pozitia de PM, ca nu o sa ai maine o umoare care sa te impinga sa-mi schimbi un alt „Nenea Dorel”? Daca nu am, de ce te-as mai sprijini?

    • Citu nu este omul care sa actioneze din prima si la nervi.
     Tocmai prin modul in care si-a pregatit decizia, desi unii zic ca l-a luat pe Barna nepregatit, ceea ce ma indoiesc, arata ca Citu est pregatit sa actioneze dupa reguli clare si as spune chiar constitutionale. daca nu va este cu mirare.

     VV calcase repetat pe bec si de aceea si mirarea mea maxima cum ca nu credea ca o sa fie dat jos… Pai nici Ficusul nu este sigur ca nu o safie dat jos dar un amarat de ministru…

  • Mda, guvernarea se face in lumea reala, nu in bula de facebook si nici pe baza de sondaje la fiecare decizie!
   altfel ajungem ca in comunism – raspundere coelctiva (de fapt „0”).

  • Poti sa publici „fara aprobare” in MO o chestiune benigna ceva in genul „lungimea lesei ptr plimbatu pisicilor pe strada” dar nu un ordin care tia- baga in carantina cam tioate marile orase!
   Si nici Bucureestiul singur!

   Ca asta inseamna bani. BANI grei.
   Bani necesari, de pilda, sa platesti furniturile ptr spitalele COVID ….

   • Domnule, nu am niciun interes sau placere sa intre Bucurestiul in carantina (sau sa fie „carantinat”, conform „Dictionarului dupa Vela”, asta ca sa fim in clar. Domnul Arafat, cu acceptul tacit al domnului PM, a zis ceva despre 7/1000 si 3/1000. Bucurestiul ar intra in carantina oricum ai socoti si totusi nu intra. Eu zic ca-i o decizie politica si ca poti calcula ce vrei si cum vrei, decizia de intrare in carantina e doar politica. Mie-mi pare ca PM (adica dl. Citu) doreste sa ia decizia politica fara sa fie si raspunzator pentru ea, adica sa o ia nu in dezacord cu „specialistii” si „expertii” si, prin urmare, sa nu fie raspunzator pentru niciun mort pe frontul ala. Aia-mi pare foarte greu.
    Eu cred, dar e posibil sa gresesc, ca nu-i posibil sa ai crucea in san si sa si savarsesti pacate (pe care tu sau ceilalti le crezi mortale): ori e una, ori e alta, dar nu amandoua. Guvernul nu-i obligat sa bage Bucurestiul in carantina, eu nu cred ca trebuie bagat. Dl. Citu a zis ca nu-l baga in carantina orice ar fi.
    Despre ce vorbim, mai exact?

    • Carantina a fost inventata de chinezii care erau disperati de multimea de cazuri – deci mi se pare ca o decizie asa de grea cum este aceea de a decreta carantina asupra unei localitati o faci doar cand nu mai cum sa scoti camasa de pe tine…

     concret
     1. cetatenii ar trebui sa asculte si sa respecte niste reguli simple si minimale.
     2. in situatia in care ei nu le respecta sa fie avertizati personal si public, prin mesaje de la cel mai inalt nivel si oarecum speriati cu carantina
     3. cei care totusi nu respecta regulile sa fie pedepsiti corespunzator de sever ca sa decida ei ca trebuie sa respecte regulile
     4. daca ai un stat amarat, in care cetatenii ei nu cred in stat sau sunt sfatuiti sa nu respecte regulile si ei sunt asa de prosti ca sa ii asculte pe aia, nu ai alta masura decat carantinarea – cel mai rist scenariu.

     Daca alti europeni au decis asta – cred ca ii caracterizeaza.
     Singurii Brits au pornit impotriva curentului si dai si lupta si uite ca au castigat razboiul – bravo lor!

 7. Cetatean simplu sint eu care lucrez in mediul privat si platesc ( din rodul muncii mele ) beneficii imense tuturor functionarilor bugetari nesatui ; functionari pe care nu pot sda ii concediez daca sint nemultumit de activitatea lor .
  Jalnic este faptul ca cetateanul simplu nu se poate elibera de hoarda de scursuri sociale care au inteles ca pot trai bine ( materialiceste vorbind ) din japca legala pe rodul muncii sale .
  Valoare adaugata creeaza mediul privat bai ordinarilor ; bugetarii consuma valoare adaugata .

 8. „Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?”

  Cred că este evident cine câștigă, anume, PSD. Presa din România, aservită în cvasitotalitatea ei cleptocrației, face eforturi pentru a spori orice neînțelegere între membrii coaliției de guvernare.

  Am mai văzut filmul acesta în perioada 1996-2000. El este despre subdezvoltare și sărăcie. Cinismul celor care se bucură că „porcilor” și „javrelor” (în sens orwellian, desigur) le merge bine este de o josnicie fără margini.

  Ca urmare a prosperării cleptocrației și a marionetei sale PSD, cei care pierd sunt cetățenii României. Iar asta este cumplit de trist, chiar dacă se bucură câțiva ….

 9. Le-am spus prietenilor mei ca o sa le para rau dupa Dancila. Si nu sunt PSD-ist si nu mi-a trecut vreodata prin cap sa intru in PCR. Am emigrat DIN CAUZA lui Iliescu & co.
  Mai intai unii au ras de mine sau s-au suparat: „cum poti sa spui asa ceva???” ; acum imi dau toti dreptate.
  Cel putin Dancila avea taioare elegante si un coc aranjat ;) si … nu era o persoana conflictuala.
  O intrupare moderna a Ciuleandrei ar exagera unii … ;)
  Acum sub conducerea guvernului schiorului Romania merge din ghinion in ghinion cu fraze goale si fara substanta. (i.e. Forme fara fond).
  Bine ca nu mai spun cei din opozitia PSD (acum la putere) : „Avem 15000 de specialisti gata sa conduca Romania”; sau „Sa traiti bine!”.

  Spitalele iau foc, industria Horeca e la pamant, bani-pomeni de la UE NU EXISTA, taieri justificate si nejustificate pentru bugetari, digitalizare NU EXISTA, diaspora romaneasca este IGNORATA si tratata doar ca o vaca de muls si pentru voturi …
  Si pe urma se mira lumea buna de ce se voteaza cu AUR!

  In Bucuresti in sectorul 1 nu exista suficiente pubele si gunoiul nu este ridicat.
  Si asta imi aminteste de o pubela mare din cartierul Tomis din Constanta unde era scris prin anii ’70:
  „ARUNCATI GUNOIUL NUMAI IN PUBERE” ;)

  In loc de batai cu frisca vad batai politice cu gunoaie.
  Si tot inca am speranta ca Romania va trece si de perioada asta. Capacitatea de adaptare la situatii dificile a romanilor este neegalata.

  • Hai, ca parca era imbracata in covoare sau in fetze de masa :)))
   Dar e adevarat ca, uittandu-ma la astia de acum, parca mi se pare chiar mai rau decat cu ea

  • @Durak _ „Mai intai unii au ras de mine …”

   Ei, lăsați, lăsați , mizeria actuala este creată tot de gunoaiele lăsate de oamenii cleptocratiei, precum marionetele Dragnea-Dancila, Valcov, S Nicolae si E Nicolicea, Iordache-Toader etc.

   De fapt conflictul care va face sa va bucurați este esențialmente determinat de încercarea (inabilă, ce-i drept) de a se face curatenie in Sanatate.

   • 1. Nu ma bucur deloc! Am prieteni si cunostinte in Bucuresti, Hunedoara, Brasov, Suceava si toti imi confirma dezastrul care a luat proportii si mai mari de cand cu preferatul schior al dumneavostra si guvernele lui. Cum sa ma bucur de necazul prietenilor mei??? Poate dumneavoastra lucrati conform zicalei „sa moara capra vecinului. Eu nu!”
    2. Daca aveti ideea ca doar in PSD sunt oamenii cleptocratiei va inselati amarnic si induceti si pe altii in eroare si … ajutati sa generati oroare.
    3. Referitor la Toader numai, am o parere infinit mai buna despre el decat despre sefa Linoleumului Ioropean si prietenii ei din interior si de la Marea Poarta de la Bruxelles.

 10. Situatia este foarte complicata si merita a fi disecata in detaliu! De la inceput insa, pun o intrebare! Din punct de vedere strict politic, PNL are nevoie de USR-Plus sau USR-Plus are nevoie de PNL? Daca PNL considera ca nu are nevoie de USR-Plus, atunci PNL ne spune de fapt ca ar putea colabora la nivel de guvernare si cu Grupul Infractional Organizat si, de ce nu, si cu Sosoaca si AUR, care sunt vizibil protejati de organele de ordine subordonate lui Bode, atunci cand incalca legile punand in pericol sanatatea si viata concetatenilor. Protejati de asemenea de catre Procurorul general numit de tandemul Predoiu-Johannis….pentru ca infractiunile contra protejarii sanatatii si vietii oamenilor sunt de o gravitate fara seaman si necesita in mod obligatoriu autosesizare a procurorului general si luare de catre acesta a masurilor ce se impun impotriva celor care, prin actiunile lor, pun in pericol major VIATA si SANATATEA oamenilor!

  In Romania, pandemia de SarsCov2 a fost eficient gestionata doar in perioada martie – iunie 2020. Din motive populiste, multe masuri ce ar fi fost imperios necesare in anume momente nu au mai fost luate. Consecintele s-au reflectat in dezastrul din ATI si numarul de decese din cauza Covid, lucruri care, printr-o gestionare corecta ar fi putut fi evitate sau macar amploarea lor ar fi fost mai mica.

  De observat ca demiterile unor impostori numiti de PSD prin spitale si DSP-uri au incetat la un moment dat, fostul ministru Tataru fiind probabil atentionat sa nu mai continue verificarile in teritoriu.

  De observat de asemenea ca cresterea alarmanta a numarului de noi imbolnaviri cu Covid si a numarului de decese a coincis cu deschiderea scolilor in format face to face. Deciziile de deschidere au fost luate cu acordul presedintelui, in uralele si indemnurile acestuia, acestea facand parte probabil din actiunile in cadrul proiectului Romania Educata(putine si nesemnificative, de altfel). PNL a numit la Ministerul Educatiei la inceput pe marioneta Anisie, apoi pe profesorul de irigatii Campeanu, populist notoriu, amic bun al PSD, crescut la scoala securista Grivco……se pare ca numirea lui Campeanu a fost o sugestie a presedintelui….tot in cadrul proiectului Romania Educata. Campeanu este bun prieten cu multi membri ai gastii de rectori penali din Romania, inclusiv bun amic al plagiatoarei Ramona Lile, rector al celebrei universitati din Arad!!!

  Este incontestabila legatura dintre deschiderea scolilor si amploarea pandemiei, doar un rauvoitor nu o poate observa. Datele INSP o confirma. Date pe care guvernele PNL nu le-a facut niciodata publice. Numarul de decese a luat-o razna in Romania din sept 2020 incoace. Multe decese necuantificate sunt cauzate tot de Covid, dar din prostie, incompetenta sau interes politic nu au fost raportate astfel.

  Numarul de decese si cazuri noi de imbolnavire cu Covid in Romania a fost in permanenta minimalizat la nivel oficial. In realitate au fost mult mai multe. Cauzele? Aceleasi! Prostie, incompetenta sau interes politic, precum si dorinta imbecililor din DSP-uri de a nu fi carantinati alaturi de concetatenii lor! Ce conteaza ca mor oameni? Ma opresc putin aici! Catu stie bine cum stau lucrurile, cunoste total realitatea!

  INTREBARE: Cate cadre didactice si cati elevi s-au infectat cu Covid din 8 februarie 2021 incoace? S-au facut anchete epidemiologice pentru acestia? Cati membri ai familiilor lor s-au infectat sau au murit? Este guvernul Romaniei in stare sa raspunda corect la aceasta intrebare? Inconstientul si incompetentul profesor de irigatii, sluga de profesie, are habar de aceste lucruri?

  Si acum sa ajungem la ministerul sanatatii, la dezastrul din spitale, capusate(mai ales din 2012 incoace) de mafioti de sorginte PSD sau transpartinici, conduse de manageri cu conduita dubioasa sau incompetenti, numiti mai toti de clica PSD…Tataru nu a apucat sa schimbe prea multi.

  Asta a mostenit Voiculescu, care nu e absolut deloc vinovat de ceea ce i se reproseaza! Aici este vorba despre o ciocnire intre bine si rau, iar Catui reprezinta raul, interesele obscure, minciuna si lipsa de transparenta. O clica de nemernici au umilit un om de bun simt, un medic exceptional, precum Andreea Moldovan.

  Voiculescu si Moldovan au atentionat inainte de 8 feb ca deschiderea scolilor in format fizic este o mare greseala. Nu au fost ascultati! Amintiti-va de iesirile obraznice ale inconstientului Campeanu, sustinut de PNL si presedinte! Creseala lor a fost ca au tacut, fiind sfatuiti sa o faca, spre binele coalitiei, al guvernului.

  Au fost depistate mizeriile facute de Gheorghita in adiministrarea vaccinarii contra Covid. Incercarea de a face publice mizeriile produse de Gheorghita, coordonat de primul ministru, s-a soldat…..stiti cu ce! Plangere penala ordonata de Catu! Rusine!

  Mor oameni datorita lipsei de masuri impotriva pandemiei, nu se carantineaza in locuri obligatoriu a fi carantinate. Moldovan vrea sa ia masuri, cu decenta, fara declaratii pompoase, ca sa nu deranjeze. E blocata si demisa.

  In acest context Catu si PNL pot fi acuzati de actiuni impotriva interesului national, fapta care poate fi incadrata si ca inalta tradare a intereselor nationale! Asa ca nu mai aruncati in mod nejustificat cu gunoi in oameni care incearca sa insanatoseasca Romania….cei care o faceti!

  • asa ca nu mai pociti numele lui Cîțu; asa se scrie.
   NB,
   pen`ca nu intelegi cum poate functiona o Coalitie la guvernare, a fost scrisa fabula, Racul, broasca si o stiuca.

  • Hahahaha! Ati depus deja plangerea de inalta tradare la parchet ? Daca nu ati facut-o deja, poate ca nu ar strica sa va razganditi. Cateva argumente pentru : Cîtu a demis un ministru si a preluat interimatul ministerului. Perfect constitutional. Asteapta, tot perfect constitutional, propunerea de ministru a celorlalti membrii ai coalitiei. O data validata de parlament aceasta propunere, persoana respectiva va prelua mandatul eliberat de VV prin demitere. Simplu si constitutional. Dar e foarte probabil ca multi dintre membrii „marcanti” ai USR-PLUS sa nu cunoasca Constitutia Romaniei (declaratiile din presa ale acestora stau proba)

  • Energia cu care combateti pe toate fronturile deschise online, vehementa si siguranta cu care emiteti o gramada de sentinte ne impresioneaza pe toti ce mai indraznim sa avem si alte pareri, eventual mai moderate. Bunaoara, mi se pare ca prezentati destul de personal deschiderea scolilor ca pe o mare dorinta a lui Campeanu, ceea ce nu este adevarat. El a fost chiar sovaielnic, dar a existat o mare presiune din partea tuturor: elevi, parinti, presa. Nu exista zi in care sa nu se scrie cum scolile au mers tot timpul in Franta, Germania, tarile nordice, etc si cum copiii nostri pierd in fiecare zi o bucatica din viata lor. Felul in care dati cu toti si toate de pamant, etalarea unui negativism agresiv si de multe ori nedrept fata de cei pe care nu-i suportati este mai mult decat o greseala intr-o cruciada a denigrarilor, este, ma scuzati, foarte plictisitor. Cel putin pe mine ma plictisiti ingrozitor si ma gandesc de unde atata timp de irosit in interventii agresive si de multe ori pline de insulte pentru niste oameni care incearca sa-si faca datoria. Nu am depistat nici o mizerie la la Gheorghita, un om care coordoneaza vaccinarea care merge bine, raspunde plin de moderatie si cu mare tact la toate intrebarile. Cum puteti sa vorbiti despre el ca despre un infractor? Mai luati o pauza si meditati la cat de eficace este critica acerba a oricaror fleacuri. Si nu mai recomandati altora sa fie inteligenti in replicile lor, este pur si simplu deplasat, ca sa nu zic obraznicie.
   Cat despre Voiculescu, ii doresc sa ia Oscarul cu filmul Colectiv, unde a jucat cu surprinzator aplomb.

 11. Mult zgomot pentru nimic: nu e vorba de orgolii, ci de bani; complexat a fost și-nainte, și acum, deși, complexat cum e, a dat ordin pandemiei să se termine pe 01 iunie, în timp ce dr. Moldovan a vrut să facă cam ce vede că fac alții prin Europa; Barna e un clovn, dintr-o generație de clovni mai nouă decât cea din care face parte Orban etc. etc. etc.
  România pierde, dar ajungea să-l asculți 5 minute pe Cîțu înainte să ajungă ministru, ca să-ți dai seama că România va pierde.
  Urmează Cîțu, dar maurul și-a făcut datoria, căci de datorie este vorba în pricipal. Dacă adunați miliardele de euro împrumutate de el în numele României, veți ajunge la concluzia că, dacă făcea așa ceva pe vremea lor, l-ar fi împușcat și Brătianu, și Ceaușescu. E drept, Ceaușescu l-ar fi lichidat fără proces.
  Eu zic să ne calmăm, să mai publicăm câte ceva (că ne omoară standardele impuse în vodevilul care a ajuns educația românească!) E un pic de zăpăceală, dar se vor limpezi apele după alegerile din Germania, după ce rușii vor înainta în Ukraina, după alegerile din Franța, pentru că, vorba unui general roman „Cezare, ăștia nu numai că nu pot fi guvernați, dar nici dacă-i lași singuri, nu se pot guverna!” Liberalismul e pentru națiile cu curaj, care l-au făcut, nu pentru cele care l-au învățat din cărțile despre faptele altora.
  Căutați pe internet interviul dat de Cîțu revistei Colegiului Grinell, unde spune că îl cam doare undeva și că poate pleca oricând din politică. Se termină cu „I can allways be a banker”. Nu știu dacă vreun Brătian a zis vreodată: „Pot oricând să mă-ntorc la moșie!” sau „Je suis quand-memes un ingenieur!” Și nici dacă Cîțu a vândut niște hectare de pădure de la mamă-sa ca să facă lobby României la Paris (sau Bruxelles).
  Aiasta-i diferența!

  (https://magazine.grinnell.edu/news/game-cat-and-dog

  (Și nu vă mai repeziți comentatorii incomozi, că nu se face, oricât de dezamăgit ați fi.)

  • Aha, ok, ne-am prins, e mai bine ca Putin si Xi. Hai sa manarim Constitutia pentru ca „ne pasa”. Misto conceptie de democratie.

 12. Da, domnule profesor. Aveti dreptate. Un spectacol jalnic produs de USR Plus, unde aroganta si orgoliile depasesc cu mult ratiunea. O fi Catu un ins care cand vorbeste se intelege mai greu ce spune,dar a procedat corect. Si presedintele Romaniei i-a dat dreptate!. Daca Andreea Moldovan facea ce a facut intr-o firma privata era data imediat data afara. Eu cred ca sus-zisa doamna care n-a condus nimic in viata ei decat masina, are o experienta administrativa egala cu zero,daca nu a facut ce a facut intentionat ceea ce e si mai grav. Cum sa pui in fruntea unei administratii pe cineva care pare cazut din pom?. Sper sa nu mai auzim de doamna asta nici de Voiculescu.
  Insa ceea ce uita Ciolos si ai lui e ca datorita lor si a „bunei ” lor guvernari pe care au prestat-o, PSD a castigat alegerile din 2016 cu 45 la suta! Daca lucrurile merg asa in continuare, la fel se va intampla!

  • Doamna a condus ceva organizație fiindcă a fost și este director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov și ăsta e un lucru bun în ceea ce privește competența. O pură coincidență face ca doamna să fie și acționar la spitalul Sf. Constantin tot din Brașov, adică să fie tovarăș la parte în biznis, cum s-ar zice. Chestia asta (să fii acționar la un spital privat) nu este văzută ca un conflict de interese atunci cînd ești secretar de stat la Min. Sănătății, după cum nu a fost nici în cazul lui Costache-Polisano (din altă coincidență pură coincidență tot din Brașov) care voia să ventileze la privat bănuții de la CNAS și o coplată de la amărășteanul bolnav. Probabil că dacă ești secretar de stat la transporturi și acționar la o firmă de cărăușie cu tiruri de exemplu, n-ai niciun conflict de interese dacă ești în gașca care trebuie.

   • Stimate domn,

    N-am stiut ce spuneti despre Andreea Moldovan. Era pe lista mea de doctori care au bagat frica in Romania seara de seara timp de un an. E la pachet cu dna Beatrice Mahler si altii . Nici un doctor adevarat nu sperie oamenii, dimpotriva ii linistesc , ii incurajeaza chiar daca mai au o zi de trait. Sper ca ati observat ca pe canalele TV nu apar decat cativa doctori alesi cu grija de televiziuni si de servicii. Noroc ca exista si altii, adevarati profesionisti si mai ales oameni. Asta vara doctorii astia ne spuneau zi si noapte sa nu mergem la mare ca luam covid de pe plaja , de la briza, de la nisip, de la restaurant, de la altii. Doctorul de famlie mi-a zis sa imi iau familia si sa mergem la mare ,dar sa evitam aglomeratiile , sa avem masca la noi daca e nevoie, si sa ne spalam pe maini.Am mers ,am stat aproape 3 saptamani la Mamaia, m-am intersectat cu zeci si zeci de oameni, si nu a patit nimeni nimic! Si doamna asta a continuat politica fricii, a schimbat regulile de carantinare ,fara sa se consulte cu prim-ministrul. E ca si cum un contabil-sef ar decide sa mareasca/scada salariile intr-o intitutie fara sa il intrebe pe director. Bine a facut Catu ca i-a dat afara! Imensa obraznicie, ca altceva nu e , ca tot Catu e de vina!Mai era o mare doctorita care ne speria zi de zi_Carmen Dorobat, asta nu prea mai apare, ca a fost condamnata cu suspendare ca lua spaga de la studenti sa ii treaca la examne.Sper sa n-o mai vad vreodata pe dna Moldovan, va fi retrasa de pe canalele TV ,ca nu mai are credibilitate. Si nici pe Voiculescu ,decat ca ONG-ist. Nu poti fi minsitru daca nu ai o vasta experienta in domeniul pe care il conduci, trebuie experinta de conducator, de management. Ori la noi daca faci frumos la partid, lingusesti pe cine trebuie, dai bani , poti fi ministru peste noapte! Exemplu: Elena Udrea care nu stia ca Norvegia nu e in UE si ca nu are presedinte ,ci un rege! Cristina Guseth, de profesiune inginer electronist venita de la un ONG, propusa de Ciolos ca ministrul justitiei nu stia ce inseamna imunitati parlamentarilor si s-a retras. Astia au condus si conduc Romania si azi!

 13. Ma scuzati daca nu doriti sa nu mai fiti bugetarul ranit de unii pnlisti atunci aveti ocazia de a activa in sistemul privat – atat ca profesor cat si ca investitor privat chiar la un fond de pensii privat.

  Cu cat este statul mai mic, ocupandu-se numai de ceea ce este strict necesar, cu atat mai multi cetateni vor fi mai fericiti.

  Dar a suge fie din fondurile publice din ro fie de la UE, precum o facea cu mult spor insusi dl. barna, nu mi se pare un merit. nu neg faptul ca au fost vremuri in care nu se putea lucra decat ceva in sistemul public si ca sunt inca urmari importante … dar a venit vremea sa schimbam putin foaia, nu numai cu numele ci chiar cu actiunea, gandirea, daca se poate.

  Am spus si o sa mai spun ca eu cred ca Dna Moldovan chiar se pricepea la ceea ce facea, dar in politica conteaza si cum procedezi,

  Dar VV arata ca nu era pun decat de sters pe jos si uite ca acolo a ajuns. Pacat, ca este un baiat manierat dar nu isi intelege inca propria sa menire si atunci eu sa il suport ca si Ministru al Sanatatii daca nu poate misca lucrurile??? Un om de caracter isi inainta singur demisia si pleca. Putea mai tarziu sa revina pe cai mai mari si mai albi, dar acum…

  Nu este timp pentru orgolii si nici pentru regrete.
  Viata merge mai inainte.
  Schnell

 14. ..cică Unii Salvează România.. Și când mă gândesc că i-am votat la europene..
  Ăsta e suflul nou promis ? Ăștia sunt specialiștii.. ? Păi cei 15.000 ai lui Milică erau de premiul Nobel, pe lângă acești figuranți..

  Cu o comoditate aproape penală, noul șef al sănătății nu a catadicsit să-și deplaseze ministerialul dos, de pe confortabilul fotoliu de la Palatul Victoria, nici în cele mai tragice circumstanțe, de parcă i-a fost teamă să dea ochii cu subordonații..
  Dați-i fraților o sinecură de academician.. ceva.., dar nu-l puneți la sănătate în pandemie..

  Domnul Goe de la Economie, pus la insistențele mamițichii și ale lui Papa, care tot PLUS-ează de peste ocean.. „I just called to say..” Motorola..

  „Fără hoție, ajungem departe”.. !? Zău așa dle. Barna, nu vă mai dați De Gaulle..

  P.S. : Gurile rele spun că bugetarii sunt „jigniți” cu lefuri mai mari decât primesc cei din privat (care mai fac și o droaie de ore suplimentare..)

 15. ..și ca să dau un răspuns la întrebarea din titlu..
  Nu știm cine pierde, dar știm cine câștigă..
  Deja au bujori în obraji..

 16. Acum cred ca sunt niste diferente in Bratianu si Citu.

  Pentru Citu cu plus – el chiar a profesat in meseria de bancher si ca MF a avut bune rezultate, mai ceva decat cele asteptate, si al doilea plus este legat de faptul ca el chiar a profesat in meseria in care s-a pregatit in afara tarisoarei. Cu minus este expresia de la sfarsitul articolului mentionat de Dvs.

  • Si de ce ar fi „plus” faptul ca a profesat ca bancher? Mai ales daca ne gandim la „cum a profesat”!
   Trebuie sa urasti TARE un popor, ca sa pui un finantist prim-ministru!

  • Bratianu nu ar fi atacat moneda nationala a Romaniei.
   Sa nu ne imbatam cu apa chioara. Asyszi osmenii sunt fosrte crestivi cu CV-ul lor. Marele bancher Citu a lucrat la Banca Europeana de investitii im pozitia de bagman, adică cel care duce geanta sefilor. Putea gasi CV-ul sau online. Scria cuvântarile sefilor.

   • sigur ca unii sunt creativi – nu tine de cv-ul scris cand discuti cu persoana respectiva face to face sau cand isi prezinta o lucrare – vezi atunci cat poate si pana unde poate.

 17. Cred ca majoritatea celor ce-si exprima pe aici opiniile nu inteleg un lucru evident si extrem de vizibil la nivelul societatii romanesti!

  Primul ministru Catu nu a facut absolut nimic pentru a limita efectele pandemiei, pentru a impune populatiei sa respecte masuri de protectie impotriva infectarii cu SarsCov2! Absolut nimic!

  Mai mult, a incurajat si aprobat masuri care in mod vadit au condus la cresterea numarului de imbolnaviri si decese cauzate de Covid. Alaturi de Campeanu si Bode, de papagalul care se ocupa de vaccinare si alte cateva slugi tembele.! Nu stiu daca e ignoranta, inconstienta sau pur si simplu nu-l intereseaza sanatatea si viata celor guvernati!

  Pentru aceste motive, stimabilul este penal….daca Voiculescu si Moldovan ar spune ce stiu, lucrurile nu ar sta deloc bine pentru Catu!

  Ar fi bine sa plece cat mai rapid!

   • Cred ca in Ioropa continentala decesele Covid se numara ca cocenii (cacofonie, dar suna mai glumet pentru metodologie de calcul si statistici atat de sinistre … ) de pe vremea lui Ceasca, dar in sens invers i.e. mai putini coceni numarati ca strica la imaginea politica.

  • Auzi amice, Arnie – pe lângă faptul ca nu sunteti in stare sa va recunoasteti greselile când e cazul mai aveti si comportament de „zvonaci” ( ca sa dau o nota de slavism cuvantului, ca e curat scoală din est)!

   Wake-up man! Vv a ramas MS iar Orban e PM doar in bula voastră de facebook! Aici e RealLife.

   Penal? Cum naiba puteti semăna atat de mult cu armata de postaci a psd-ului? Acelasi ton, stil, fracturi logice si minciuni, nesimtire si vehementa! Reveniti-va, faceti curat in partid si la treaba ca altfel scadeti sub 5% la următoarele alegeri! Merita oare, pt. un om care s-a dovedit a fi un simplu miraj?

 18. Cine sa piarda? NOI!
  Noi toti! :(
  Astia abia asteapta sa-si ascunda i competentza dand vina pe „criza guvernamentala” si apoi dand vina unii pe altii!

 19. Primul ministru Vasile Catu ar trebui sa raspunda la urmatoarele intrebari:

  1. A fost avertizat la inceput de februarie ca redeschiderea restaurantelor si cluburilor nu este oportuna? Daca a fost avertizat, sa ne spuna cine l-a avertizat!

  2. A fost avertizat de catre ministerul sanatatii ca redeshiderea scolilor in format face to face va provoca un mare numar de imbolnaviri cu Covid si un mare numar de decese? I s-a comunicat ca si ministrul educatiei a fost avertizat asupra acestui fapt? I s-a spus ca doar in conditiile unei testari periodice masive in scoli se poate limita cat de cat cresterea numarului de imbolnaviri? In aceste conditii, de ce atat el cat si presedintele au avizat actiunea lui Campeanu, cand era foarte clar care vor fi consecintele?

  3. A fost avertizat la inceput de martie ca pandemia explodeaza si trebuie rapid luate masuri? Daca da, de ce nu a luat nicio masura?

  4. A fost avertizat si informat ca medici ATI nu apar peste noapte si ca nu poate cere cresterea numarului de paturi ATI? A fost avertizat ca vor urma masuri de transformare a unor alte spitale in spitale Covid? Daca da, cine l-a avertizat, cand si care a fost hotararea sa?

  5. A fost avertizat ca in lipsa carantinarii unor localitati, pandemia ia amploare si se vor epuiza locurile in spitale? Ce masuri a luat?

  6. A fost avertizat ca manifestarile AUR si Sosoaca imping populatia la nerespectarea niciunei masuri si ministerul de interne ar trebui sa aplice legislatia in vigoare, fara sa mai stea pe ganduri? De ce nu a impus politiei si jandarmeriei sa-si faca datoria si sa trateze cu maxima seriozitate problema respectarii masurilor de protectie?

  7. De ce nu a dat ordin ministrului de interne sa deblocheze imediat metroul, cand acesta a fost blocat de hoardele lui Radoi? Zeci de mii de oameni au fost fortati de imprejurari sa circule in conditii groaznice in tramvaie, troleibuze, autobuze in acea zi! Oare cati dintre acestia s-au infectat atunci?

  8. A fost avertizat ca prin introducerea la vaccinare a „specialilor”, inaintea celor vulnerabili, creste riscul ca numarul de decese sa fie mai mare, ca asta poate insemna moartea unora dintre cei vulnerabili, moarte ce ar fi putut fi evitata?

  9. De ce nu ia ca exemplu masurile de protectie antiCovid din tarile occidentale?

  Acum este clar in ce ape se scalda acest individ? Este evident ca este construit din acelasi aluat cu hoardele de impostori ale PSD!

  Cum puteti sustine un astfel de personaj? Doar pentru faptul ca scrie PNL pe el?

  PS La unele dintre aceste intrebari ar trebui sa raspunda clar si rapid si presedintele Johannis. Ceea ce s-a intamplat si se intampla in ultimele luni este scenariul ideal pentru aducerea la guvernare a clicii PSD. E doar prostie pura sau asta se doreste?

  • Da, sunt f.bune aceste intrebari dar nu vom primi raspuns niciodats. Nici generatia mai noua de tineri politicieni nu sunt in stare sa faca reforme, decat pe hartie, si se ara copii fidele ale celor mai vechi. Ce se naste din pisica soareci mananca ! Personal nu ma astept la reforme, decat la niste cosmetizari, iar peste inca patru ani, PNL nu va mai castiga alegeri.

 20. Catu, Johannis si Campeanu au fost criminali prin porcaria cu deschiderea scolilor! Cunosc personal cadre didactice care s-au infectat in scoli(multe), cunosc personal o tanara profesoara care, inainte de a debuta simptomele(care au condus catre testare si apoi catre internare in spital) si-a infectat bunica, aceasta ajungand la deces din cauza Covid. In scoli masurile nu s-au respectat, o parte din cadrele didactice sunt adepti Sosoaca -AUR si totul a fost un dezastru….si va fi, daca aceasta sluga de sorginte comunisto-securista, numita Campeanu, va mai ramane mult timp ministru al educatiei.

  Am avut incredere in Catu, discursul sau prin care i-a anuntat pe PSD-isti ca li se va taia sursa de furat mi-a mers la suflet. Dar pana acum nu au fost decat vorbe. Iar chestiunile cu gestionarea pandemiei au pus capac. Plus ignorarea avertismentelor primite de la Andreea Moldovan.

  Nu-l apar pe Voiculescu, dar nu pot totusi sa nu gandesc riguros si sa nu fiu total revoltat relativ la atitudinea lui Catu privind pandemia, incluzand aici mizeria comisa ieri! Pentru ca in tot acest scandal, despre gestionarea pandemiei este vorba, iar Voiculescu si Andreea Moldovan erau de partea buna a lucrurilor.

  Nu vi se pare ciudat ca presa nu s-a atins deloc de intrebarile puse de mine?

  Acest comentariu este un mesaj catre dumneavoastra! Ramane sa decideti daca e cazul sa-l faceti public! Daca as putea influenta alegerile pe care le faceti, as utiliza influenta ca sa va conving sa publicati comentariul cu intrebarile! Democratic si leal ar fi sa-l postati, pentru ca altfel cam ascundem gunoiul sub pres. Este chiar foarte important ca acele intrebari sa existe in mod public, spre binele democratiei in Romania!

  • ..subestimați viclenia PSD-ului și priceperea sa în arta manipulării.
   Sau poate-ați uitat cum au tot împins în față, ba pensionarii revoltați în starea de urgență cu programul redus de cumpărături sau privarea de slujbe și praznice la biserici, ba toată gașca sindicatelor care cer încontinuu relaxare (întinzând în același timp ambele mâini la ajutoare de pandemie..), ba elevii, ba părinții, trăgând unii hăis, alții cea.
   Bomboana pe coliva democrației fiind AUR, Șoșoacă și ceilalți patrioți de duminică..

   Și uite-așa s-a creat impresia de bulibășeală generală. Singurul numitor comun, e că toată lumea s-a săturat de pandemie și nu numai în la noi. Nu mai acceptă nimeni lockdown-ul, deși poate e mai necesar acum de cât anul trecut. Toată lumea vrea să călătorească liber. Oamenii vor la munte la schi, iar la vară la mare, pe stadioane, la teatru, la concerte.. etc Toți cei implicați o țin într-un protest, invocându-se încălcarea libertăților individuale. Se cer alegeri anticipate.
   În condițiile astea ceea ce-ați cerut mai sus (pe lângă faptul că, pe alocuri, erau cam în fișa postului la sănătate) nu poate fi pus în practică la modul rezonabil. Cel puțin nu în democrație..

   Lui Voiculescu i se reproșează comoditatea aproape penală chiar în cele mai grave circumstanțe.
   Chiar nu-ți dezlipești dosul ministerial de pe fotoliul confortabil de la Palatul Victoria? Ți-e frică să dai ochii cu cei din subordine, ca să nu pici de penibil prin lipsa de expertiză în domeniul pe care ești numit să-l conduci ? Nu pui un asemenea om la sănătate, în pandemie. E greșeala lui Barna și nu e singura.
   Domnul Goe de la Economie, pus la insistențele mamițichii și ale lui Papa, care tot PLUS-ează de peste ocean.. „I just called to say..” Motorola.. „Fără hoție, ajungem departe”.. !? Zău așa.. ?
   Cu regret spun că am votat USR-PLUS la europene

 21. PNL a distrus orice coaltie in care a avut unul sau mai multi parteneri minoritari. O s-o distruga si pe asta, ca asa e firea borfasimii galbene, (nu va mai mintiti infantil. Astia au mai multe in comun cu absolventii Scolii de la Baneasa, promotia 1989, colaboratori, odrasle de securisti sau turnatori ordinari ai fostei institutii ceausite, botezate altfel, azi, furind, doar numele unui partid vechi).
  Johannis e Grivcannis. N-a reusit in 6 ani sa se rupa de felixacul national, baronul turnator la Securitate, posesor de sclavi scumpi si fideli. Desigur, n-o sa mai iasa sa urle la Fisc, ca „merge prea departe” incercind sa-i confiste sediul Fake News sau banii, cele 60 de miloane furate, dar nici nu-i nevoie. Intre timp are si institutiile lui, nu numai 3 sferturi de guvern, iar Voiculescu Felix Dan si-a cumparat sediul, grup parlamentar si a dat semn ca nu da un sfant, justitia devenind: din „nu avem nimic, daca nu luam Justitia”, a noastra. Se stie cine e marele barosan national, nu mai indrazneste nimeni, sa-i atinga binefacatorul)
  Cum a semnat pentru mazilirea lui Kövesi, asa a semnat si pentru concedierea ministrului Voiculescu. Acesta e inlocuibil, dar ce i s-a intamplat dr. Moldovan e culmea mirlaniei politruce. La umilirea ei au lucrat magistral un presedinte santajabil si doua starlete porno ale postului Tv. Seku and Fake news. Barbatii romani au savurat momentul.
  Chestiune e, ca peste trei ani legastenicul Ciolacu, daca nu va fi inlocuit cu fiul criminalului bolsevic, Rafila, (au si socialistii europeni o limita a rabdarii cu partidul asta de borfasi, ba analfabeti, ba hoti, de-a dreptul), va repurta o victorie pe care o va imparti cu kamaradul Lavrik.
  C-asa-i romanul: iubeste tot ce a venit de la Rasarit, l-a furat, ucis, umilit si controlat, dar „i-a dat”. Niste firimituri la pensie, ulei, zahar si spitale regionale virtuale. In numar de opt.
  Citu este dancila mafiei USLame. Nu exista, inca, un Dragnea galben, Orban neoptind, deschis, pentru pumnul in masa sau capul in gura, de-aia speculeaza unii pe aici, ca ghiocelul umil, care isi retragea acordul dupa prima sa nominalizare ca PM, ar fi mare geniu politic de la care ar trebui sa invete toata politrucimea.
  In rest, vad ca trolacii mai rasariti ai USL si-au facut cuib si aici. Nu-i rau.

  • Este evident pentru oricine de buna credinta ca intreaga clasa politica din Romania este „treif”.
   Pentru cei mai curiosi (deschisi la cap) si fara inclinatii seculariste agresive, apropo practica de cabinet medical biblic, anamneza (protocol de verficare medicala) carantinare si igiena corporala a se vedea sectiunea care se citeste saptamana asta in sinagogi – https://www.hebcal.com/sedrot/tazria-metzora-20210417

  • haide fiti mai deschis la minte!

   PNLul a evoluat de la crin antonescu, barbatul europarlamentarei Adina, la Ludovic Orban – manivela lui JK – si evident va invinge prin Florin Citu – noua generatie.

 22. Ne certăm, ne înjurăm ba chiar am ajuns să ne și scuipăm pe forum Ce păcat. Nația asta stâlcită de Iliescu, Brucan & Co aproape că a uitat mersul biped. Nu este clar că nimeni nu ne spune adevărul. Și nici nu ni-l va spune. Niciodată. Iar nația asta va pieri într-un vacarm de nedescris. Apocalipsa balamuc.
  Un vechi cântec milităresc din interbelic spunea:
  „Dezveliți tot adevărul
  Și le spuneți tuturor
  Cum muriră azi oștenii
  Pentru Rege și popor”.
  Azi cine mai caută adevărul? Cine?
  Căutăm doar gâlceava fără rost.
  Vai de capetele noastre mult prea plecate în fața unor derbedei și impostori puși pe căpătuială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro