sâmbătă, aprilie 10, 2021

Cine plătește factura răului făcut României de PSD?

Pe 26 mai, electoratul român îi emitea PSD o usturătoare factură pentru toate câte s-au întâmplat în România din ianuarie 2017, atunici când partidul condus de Liviu Nicolae Dragnea a preluat puterea ca urmare a copleșitoarei victorii din alegerile parlamentare desfășurate doar cu o lună în urmă.
La numai o zi după aceea, aceluiași Liviu Nicolae Dragnea i se întâmpla ceea ce el și acoliții săi socoteau până mai deunăzi a fi de domeniul imposibilului.Condamnarea la închisoare cu executare devenea definitivă. Dragnea a sperat până în ultima clipă într-o minune. Până în momentul citirii sentinței definitive era mai mult decât convins că lui nu i se poate întâmpla una ca asta. Trăise până atunci cu iluzia că lui îi este îngăduit orice, că se află deasupra legii, că este noul Ceaușescu care niciodată nu se va afla în situația de a da vreodată socoteală nici măcar în fața Marii Adunări Naționale. Altminteri, și-ar fi anunțat demisia din fruntea Partidului duminică seara. Adică imediat după ce au fost făcute cunoscute primele rezultate ale exit-pollului. Iar dacă luăm în considerarea postarea de pe facebook cu care banditul Liviu Nicolae Dragnea a murdărit duminică Ziua Națională dovește încă o dată în ce iluzie malignă a trăit respectivul fost El Lider Máximo.
Trecerea sceptrului, a mantiei, a tuturor simbolurilor menite să consfințească statutul de nou lider al partidului doamnei Viorica Vasilica Dăncilă, s-a produs într-o suspectă stare de liniște. Nu tu scandaluri prelungite, nu dispute, nu demisii și demiteri, nu tu lupte fratricide. Nici liderii de la Centru ai PSD, nici baronii din teritoriu nu au schițat vreo opoziție reală la schimbarea de lider. Nici unul nu dorea să preia șefia PSD în situația dificilă în care se afla în respectivele clipe. Erau cu toții conștienți că partidul este vlăguit, că nu poate prezenta un candidat cât de cât competitiv la viitoarele alegeri prezidențiale, că cel ce își va asuma principala funcție de conducere va trebui să fie și candidat, că șansele lui de reușită în fața contra-candidatului Klaus Werner Iohannis sunt zero. Viorica Dăncilă era din start un om de sacrificiu. Toți mai marii partidului știau asta, toți cu excepția împricinatei. Care preț de mai bine de cinci luni a trăit cu iluzia bolnăvicioasă că elogiile pe care le auzea prin ședințe, prin întâlnirile cu liderii și activul partidului din teritoriu sunt chiar adevărate. Că e stimată, prețuită, că toți o venerează și văd în ea o salvatoare. Un șef de cursă lungă și un candidat cu șanse reale la Prezidențiale.
Viorica Dăncilă a crezut că nu i se va întâmpla nimic rău nici după ce a pierdut alegerile prezidențiale. Era pe mai departe în plină iluzie duminică, 24 noiembrie, la anunțarea rezultatelor. Era convinsă că toti vor înghiți gugumănia că cu cele 3 milioane și ceva de voturi pe care le adunase cu greu în tolbă PSD chiar și-a recâștigat electoratul. S-a făcut că nu-i aude pe cei ce repetau într-una că de la precedentele alegeri prezidențiale PSD a pierdut 2 milioane de voturi. Nu l-a felicitat pentru victorie pe dl. Klaus Iohannis, s-a ascuns ca într-un buncăr în casa de protocol pe care o avea la dispoziție din partea R.A.P. P. S., a primit succesive vizite la domiciliu, a ascultat feluritele oferte ce i-au fost făcute, a promis că își va da demisia, apoi s-a răzgândit, iar la CExN de acum o săptămână s-a prezentat mai mult decât încrezătoare. Credea pe mai departe în steaua ei norocoasă. Nu a înțeles până în ultima clipă când a trebuit, în fine, să demisioneze că de abia în seara zilei de 24 noiembrie a început cu adevărat primul act al luptei pentru adevărata succesiune a lui Liviu Dragnea. Că ei i-a fost hărăzit și îngăduit să joace doar prologul. Că ea a fost numai o locțiitoare, un lider de tranziție. Recompensată pentru asta cu ciozvârta reprezentată de șefia Organizației de femei. Un post pe care îl părăsise cu vreun an și jumătate înainte, atunci când Dragnea i-a destinat oferit poziția de prim-ministru marionetă.
Târziu, săptămâna trecută, în noaptea de marți spre miercuri respectivul prim act s-a încheiat cu victoria baronilor din județe. Însă Marcel Ciolacu și Paul Stănescu nu sunt nici ei decât niște simpli câștigători de etapă. E mai mult ca sigur că până la momentul Congresului, atunci când se va realiza redistribuirea și reașezarea pe funcții, vor mai avea multe lovituri de teatru în PSD. Multe ședințe cu acuze și scăldate în lacrimi. Nici unul dintre vechii lideri nu își socotește misiunea încheiată, nici unul nu se împacă cu statutul de perdant. Cu toții vor vorbi despre greșelile trecutului și necesitatea înnoirii. Fără a putea să precizeze cine ar putea să o facă. “ Noii” de fațadă, adică vechii și foarte puțin credibili Vasile Dîncu, ajuns mândria și marca de înregistrare a Universității „Babeș-Bolyai” și aceasta la împărțeală cu Academia Națională de Informații și Cozmin Gușă? Resuscitatul “grup” de la Cluj pe ale cărui servicii se spune pe la colțuri că ar conta dl.Marcel Ciolacu ? Intelectualii pe care îi așteaptă să stea la coadă la înscrieri la sediul central din Kiseleff dl.Paul Stănescu ? Aripa dură, naționalist-peremistă-scandalagioaică cu Lia Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu și Claudiu Manda vârfuri de lance ?
Deocamdată, PSD-ului i-a venit rândul să plătească prețul inconștienței. A felului în care a tolerat ascensiunea si visurile de mărire ale lui Liviu Dragnea. Partea proastă e că plata cade și în sarcina țării. A românilor, Votanți sau nu ai PSD. Iar faptul acesta pare să nu îl deconteze complicii celui aflat acum în spatele gratiilor de la Jilava.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. „Cine plătește factura răului făcut României de PSD?”

  Întrebarea este mai degrabă retorică.
  Cine a plătit, spre exemplu, factura răului făcut Germaniei de NSDP? Ori în cazul altor catastrofe similare?
  Răspunsul este mereu același: cei care au făcut posibilă accederea la putere a acelor formațiuni politice. Adică, cetățenii, care au avut opțiuni politice contrare interesului lor pe termen lung și au ales insuficient de bine informați și privind la interesul pe ternen scurt.

  Grupul infracțional organizat securisto-comunist care a capturat statul român după 1989 a adus prejudicii României similare cu cele care decurg dintr-un război. Spre exemplu, cel puțin un sfert din populația României s-a pierdut în zările Pământului (asta dacă presupunem că ceilalți, până la o cincime, s-ar putea întoarce cândva în țară).

  Noi, cetățenii României plătim factura. Bunăstarea este în primul rând o chestiune de opțiune. Iar noi am optat să alegem conducătorii pentru că sunt bărbați și femei frumoase, spre exemplu, nu pentru că sunt competenți, calificați pentru a ne servi.

  • cine ne da viata furata…inapoi…bunastarea pe care am pierdut o atitia ani prin chinurile prin care am trecut ca popor?

 2. Cetateanul plateste tot in economie .
  Tot cetteanul are la guvernare pe cei pe care ii merita . Voteaza needucatii ? La guvernare vor fi tilharii si mincinosii .
  Iar cei care nu vor sa se supuna tilharilor si mincinosilor pleaca din rindul poporului needucat in mijlocul unor natiuni care transpira incercind sa tina calea drepata si dreptatea .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii

Într-o zi, în cursul anului 2017, în mica bucătărie comună a Reprezentanţei Comisiei Europene în România discutam cu...

Azi sunt alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele. Cu poze

Ca şi în România, dincolo de pandemie tema politică majoră rămâne Statul de Drept / Rule of Law. Într-o conferinţă recentă un...

Țară-Țară, vrem… români!

România stă inertă pe propriu-i catafalc, acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism. România trăiește de...

Infrastructura și lucrările publice, veriga slabă a PNRR 2.0

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), versiunea 2.0 prezentată public în martie 2021, nu a reușit să...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.