marți, iunie 25, 2024

Cine se aseamănă se adună în studiouri de televiziune

Apărătorii de ocazie sau din interes ai d-lui Dan Bittman au făcut un veritabil front comun susținând într-un glas ideea că reacțiile vehemente la adresa controversatelor ziceri ale solistului trupei Holograf  i-ar încălca acestuia dreptul constituțional la libera exprimare a opiniei. 

Așa după cum am scris și în comentariul publicat vinerea trecut nu împărtășesc defel părerile d-lui Dan Bittman. Ceea ce nu înseamnă nicidecum că aș fi de acord  cu linșajul mediatic la care binecunoscutul artist a fost supus.  Dar nu asupra acestei teme a ș dori să mă opresc astăzi. Deși tot despre media și marile ei hibe va fi vorba în cele ce urmează.

Marea problemă e că, așa după cum s-a demonstrat într-un articol publicat de cotidianul Libertatea la data de 27 octombrie, mult prea multe dintre afirmațiile făcute  nu doar în emisiunea Sinteza zilei a d-lui Mihai Gâdea, insul care, iată, în zilele din urmă, din pastor neoprotestant a devenit, la ordin,  mare apărător al BOR și al patriarhului Daniel, ci și în altele, de la alte televiziuni, dl. Dan Bittman a pus  cu asupra de măsură  între paranteze adevărul. L-a plasat într-un nedorit pat al lui Procust. Mai toate  stațiile de televiziune  ce l-au găzduit pe dl. Dan Bittman având, desigur nu întâmplător, patroni cu mari probleme cu justiția, așa cum a avut și are dl. Dan Voiculescu, dar și moderatori  cam de același calibru și profesional, și moral precum directorul Antenei 3.

După cum demonstrează articolul din Libertatea,  dl. Dan Bittman a emis, cu ocazia recentului său turneu prin studiourile de  televiziune,  noian de afirmații inexacte. A făcut asta vocalistul trupei Holograf din necunoaștere sau în scop vădit și vinovat manipulator? Numai bunul Dumnezeu și conștiința d-lui Dan Bittman au răspuns la această întrebare.  În ceea ce mă privește, în numele aceluaiși drept la opinie,  eu mă întreb dacă nu era însă  cum nu se poate mai normal ca și într-un caz, și în celălalt moderatorul să-și contrazică politicos invitatul, în primul rând în numele respectului datorat telespectatorilor,  adică în numele dreptului acestora la corectă informare. Să nu-l lase să debiteze verzi și uscate.  Nici vorbă despre așa ceva în prestația d-lui Mihai Gâdea, dar nici în aceea a altui pretins mare teleast. Nimeni altul decât dl. Marius Tucă. Și el format la școala de dezinformare a aceluiași Dan Voiculescu, revenit după o lungă pauză pe sticlă, la televiziunea d-lui Adrian Sârbu. Și el înzestrat cu condicuță.

Dl. Tucă e însă infinit mai șmecher, mai versat la capitolul manipulare decât neajutoratul domn Mihai Gâdea. Dl. Tucă știe să își păcălească invitații. Îi ascultă, simulează că ar fi de acord cu ei, le zâmbește complice, mustăcește, glumește, se dă simpatic,  le dă necondiționat dreptate. Îi duce binișor cu zăhărelul.Cu unii chiar se trage de șireturi, cu alții, precum politologul comic Valentin Stan,  face un remarcabil cuplu de golani. Realizatorul compătimește cu artiștii, fie ei angajați la stat, fie aparținând categoriei atât de bătută de soartă a independenților , pozează nu doar în mare admirator al artei lor, ci, mai nou, chiar și în expert desăvârșit în teatru, dar și în rosturile și treburile Academiei Române și ajunge exact acolo unde trebuie. Unde îl doare. La interesul lui personal. La restaurantele domniei-sale.

Mai grav este însă ceea ce se întâmplă la TVR, zisă Televiziune publică, acolo unde, cu binecuvântarea  doamnei Doina Gradea, plantată în postul de pdg de pușcăriașul Liviu Dragnea, și a unui Comitet director compus doar din directori interimari pe care îi joacă pe degete cum vrea ea fosta ucenică ratată a mai sus numitului Adrian Sârbu, își face tot mai vârtos de cap dl. Ionuț Cristache. Aterizat în ograda TVR tot din pepiniera de talente a securistului dovedit Dan Voiculescu.  Dl. Cristache a ajuns în TVR încă de pe vremea Irinei Radu care credea că astfel își securizează postul, iar de mai bine de trei ani se dovedește a fi de neclintit. În pofida audiențelor de toată jenă a programului pe care îl gestionează în acord deplin cu o producătoare obedientă pe nume Livia Șerban Iancu.  De altminteri, emisiunea România 9 a devenit un fel de loc în care se dau în stambă, se întâlnesc la o parolă și își continuă opera imundă foști informatori dovediți ai Securității. De la pretinsul maestru Ion Cristoiu (pe a cărui frunte Curtea de Apel a lipit definitiv și fără putință de tăgadă pseudonimul Coroiu cu care acesta își semna delațiunile) la cabotinul Mugur Mihăescu. La rându-i convertit din postura de Leana lui Pârțag ori din aceea de Garcea la ocupația de patron de restaurante. Culmea e că fostul mare disident Mircea Dinescu nu se simte deloc inconfortabil aflându-se în situația de a discuta și de a-i da dreptate lui Ion Cristoiu. Onorariul gras pe care îl primește de la TVR, fie pentru prestația de analist politic ce se prezintă la emisiuni perfect neinformat , motiv pentru care dă regulat cu bâta-n baltă, fie pentru aceea de jurat la o emsiune-concurs de muzică populară, fie  pentru ipostaza de bucătar șef, l-a făcut, pare-se, pe dl. Dinescu să își iubească torționarii. Și să ajungă la concluzia că banii nu au miros. Că orice e respirabil în atmosfera de tavernă cultivată în TVR de actuala ei  președintă-director general.  

Nimeni, nici din conducerea TVR 1 (dar la ce să te aștepți din partea d-lui Eduard Dârvariu, scos din șomaj și numit director de canal de aceeași doamnă Doina Gradea care, pe banii TVR ,cumpără conștiințe), nici din fantomatica și timorata Comisie de etică din TVR nu are nici cea mai mică reacție față de penibilul la care s-a ajuns la circoteca numită România 9 în spațiul căreia Ionuț Cristache se tutuiește fără nici o jenă, și nu o dată cu pesedisții. „Voi, pesediștii” îi spune el președintelui Marcel Ciolacu.

Zilelele trecute, jurnalistul și dramaturgul Petre Barbu a publicat în Libertatea un foarte bun articol pe tema faptelor de-a dreptul mizerabile ce se întâmplă la pretinsa Televiziune publică. Nu de alta dar ceea ce se petrece seară de seară în spațiul emisiunii România 9 ridică mari semne de întrebare în ceea ce privește echidistanța și deontologia SRTV. Finanțată din bani publici și nu din banii PSD, partid în raport cu care TVR, îndeosebi conducerea acestei instituții, se poartă asemenea unui argat.  Cine i-a sărit în sprijinul d-lui Ionuț Cristache? Cine s-a dat de ceasul morții să îi aline acestuia suferința prilejuită de comentariul d-lui Petre Barbu? Cine și-a pus limba la dispoziție spre a-i linge d-lui Cristache-Sărmăluță rănile? Un no-name al presei românești,  un ambuscat, un individ pe nume Mirel Curea, angajat de hoțomanul Dan Andronic la Evenimentul zilei. Și el, ca și stăpânul, prezent din când în când, probabil tot contra cost, la România 9.  Dl. Mirel Curea a scris pe contul său de facebook un  comentariu insultător la adresa atât de civilizatului domn  Petre Barbu. Nu mă miră. La un așa moderator, așa susținător. La fel cum nu mă miră nici limbajul de mahala al d-lui Mirel Curea care seamănă teribil cu acela al d-nei Doina Gradea (nu degeaba a făcut el cu insa în chestiune un interviu  după care doamna pdg ar fi trebuit sa isi dea demisia) și al d-lui Eduard Dârvariu. Ca să vedeți ce îi poate mintea d-lui Curea, nu aveți decât să citiți pestilențialul lui editorial publicat în ediția din 31 octombrie a Evenimentului zilei. Având la îndemână o batistă și o pungă.  Dar, mă rog, cine se aseamănă se adună. Mai corect spus, se readună. În felurite studiouri de televiziune.        

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. E foame mare in showbiz, drept care nu trebuie sa ne mire daca „sinistratii” vor sa ia cu asalt parlamentul. Un mandat… dar mai bine fara numar, nu-i strica nici lui Danut Bittman.

 2. Oh, Doamne
  Tot ce ni se-ntâmpla azi vine din trecutul îndepărtat al acestui popor. Când „dușmanul de clasă” a fost strivit de avalanșa teribilă au dispărut cumințenia, onoarea, demnitatea, noblețea sufletească. Omenia de caracter a fost înlocuită cu teribilul „om nou”, o ființă fără pregătire, hâdă, inexpresivă.
  Toți „oamenii” pomeniți în articol de acolo își trag seva. Micimea lor nu-i face să se rușineze. Dimpotrivă. Se simt minunat în abjecția spirituală în care trăiesc. Și le e bine.
  Neavînd instituții ale statului care să se impună în formarea de caractere nu vom vedea altceva decât emisiuni TV dezgustătoare conduse de pastori infatuați sau poeți transferați de la poezie la măiestria amestecatului în ciorba de pește, turnători Coroi, organizatori (de la centru) de represiuni și invitați pe măsura modeștilor moderatori.
  Ce ne-o mai aștepta? Dumnezeu cu mila. Că poporul majoritar stă cam rău la sinapsă.
  Cu cele mai respectoase gânduri,
  LN

 3. Pina la urma , asa cum, in repetate rinduri, presedintele
  Iohannis a incercat sa ne sugereze ,aceste alegeri parlamentare stau sub semnul,extins ,al cuvintelor din finalul textului :Cine se aseamănă se adună. Mai corect spus, se readună. Din acest unic motiv cunoastem deja invingatorul .Dincolo de promisiunile desarte , de scalambaielile pe la TV, de inventiile verbale , care mai de care mai mincinos spuse in media , de pozitionarea politica deja cunoscuta a unor asa numiti formatori de opinie , dincolo de toate astea 70 %din procentele cetatenilor participanti la vot se vor regasi de partea europeana si transatlantica a intelegerii generale . Moldova este cel mai bun exemplu .Maia Sandu cumuleaza in primul tur aprox . 36 de procente si cistiga turul intial . Tot asa si in Romania PNL va cumula o larga majoritate si va face un guvern impreuna cu USRPLUS. Opt ani de zile partidele de stinga vor fi in opozitie .

 4. Sunt total de acord cu d-voastra, cine se aseamănă se aduna, de aceea ma tot întreb de vreo săptămână care este șpilul știrilor sportive de dimineața ale Pro Tv-ului, in care condamnatul Mitica Dragomir este cap de afiș, ditamai postul tv nu găsește alt parerolog?

  • Pai ProTV s-a apucat sa recicleze o GRAMADA de lume, sub forme interesante (d.ex. pe EBA si Mihaescu la concursul acela cu masca). In 2 noiembrie l-au pupat intens in fund pe Adrian Nastase! >:
   M-am tot intrebat: cineva ii ameninta? sau deseurile astea reciclate le dau o gramada de bani? >:

 5. „…l-a făcut, pare-se, pe dl. Dinescu să își iubească torționarii”

  După știința mea, nu există dovezi că dl M Dinescu a fost torturat în vreun fel. Domnia-sa a avut un destin cumva diferit de al d-nei Doina Cornea, sau al d-lui Radu Filipescu, spre exemplu, pentru a nu mai vorbi despre despre deținuții politici din vremea aceea.

  Despre presa românească, inclusiv televiziuni, cred că practic nu există, ci reprezintă în întregime instrumente de propagandă ale cleptocrației. Faptul că pe banii cetățenilor TVR a devenit televiziune de partid este inacceptabil și probabil noul parlament va schimba lucrurile.

  Inclusiv din acest motiv și NU din „dorința nemărginită” de putere a PNL sau USR/PLUS, alegerile parlamentare anticipate erau necesare.

  • Torționarul nu se identifică obligatoriu și strict limitativ cu persoana care exercită tortură fizică. E în afara oricărui dubiu că dl. Mircea Dinescu a fost supus în ultimele luni ale dictaturii unei intense torturi morale. Supraveghere, concediere de la România literară, milițieni și securiști la ușa casei. Lucrurile acestea nu pot fi negate, dincolo de evoluția/involuția ulterioară a d-lui Dinescu. Asocierea lui cu oamenii PSD, cu ziariștii formați la Antena 3, prezența constantă la tot mai degradată TVR sunt cu atât mai inexplicabile. Și aș zice chiar condamnabile.

   • Morala ,a ceea ce spuneti ,acum , este parte a finalului din textul dumneavoastra ,ce ne arata cuvintele usor interpretabile dintr-un roman scris de Rudyard Kipling sau un desen animat , numit Jungle Book , ce nu imi ies din minte : suntem de-un singe noi si voi . Cit este de condamnabila, participarea in media a persoanei, ce cindva a fost supusa unei anume forme de torturi morale (aici exista mari indoieli de autenticitate sau de perceptie singulara a celui aratat de d-voastra) , este poate doar o dorinta personala , dar atita timp cit o simpla exprimare nu contine incalcari ale legii ea nu poate fi condamnabila . Libertatea de exprimare este una dintre marile cistiguri ale democratiei noastre mereu si mereu originale .

   • @Mircea Moraiu _ „…milițieni și securiști la ușa casei”

    Vă mulțumesc pentru atenția pe care ați acordat-o comentariului meu. Aș îndrăzni, totuși, o observație…

    Din spusele d-lui M. Dinescu, cu „minițienii și securiștii de la ușa casei” împărțea lămâi și portocale, pe care le găseau și ei înșiși (lucrători MI cu grade mici/subofițeri) cu greu… Domnia-sa, însă, nu și-a îndreptat spinarea pe prici. Asta, nu pentru că s-a înmuiat Securitatea de emoția poeziilor dânsului, ci de unele rude din partea soției.

    Tot așa s-a organizat și „Grupul celor 6”, care știau că pot face „dizidență” în România, dacă e cu voie de la Răsărit. Și-au făcut. Ș n-au pățit nimic, așa cum li s-a promis. Ba, chiar au înființat Frontul Salvării Naționale, care la Marea Revoluție din Decembrie avea deja 6 luni de funcționare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro