sâmbătă, mai 25, 2024

Cine se aseamănă se adună

Ori de câte ori cineva îl întreabă pe dl. prim-ministru Ludovic Orban dacă și când vor mai avea loc anul acesta alegeri, domnia-sa ridică neputincios din umeri.
Știe doar să răspundă că, în nici un caz alegerile locale, nu vor mai putea să se desfășoare în iunie. Faptul a fost confirmat ieri, la începutul ședinței de guvern, de doamna vicepremier Raluca Turcan. Care așa ne-a dat un semn că mai există și a izbutit să nu o facă oricum. A dovedit că are mai probleme cu limba română, de unde perla “alegeri electorale”. Un indiciu că doamna Turcan nu e departe la capitolul știință de carte de Viorica Dăncilă.
Nici în privința alegerilor parlamentare, dl. Orban nu are cum să anunțe o dată sigură. Totul depinde de cum va evolua epidemia cu COVID-19.
Nu pot citi gândurile secrete ale premierului, dar sunt mai mult ca sigur că, la ora actuală, domnia-sa speră ca orice fel de alegeri să se desfășoare cât mai târziu posibil. Nu doar fiindcă se teme de cine știe ce efecte perverse ale noului coronavirus. Dl. Orban a citit ca oricare dintre noi sondajele și a văzut că poziția în opțiunile electoratului a partidului pe care îl conduce e din ce în ce mai proastă. Iar în condițiile războiului cu inamicul invizibil nu prea are cum să se îmbunătățească. Ceea ce s-a întâmplat la Suceava, acolo unde baronul local Gheorghe Flutur a încălcat toate legile posibile, începând cu acelea ale moralei, inițiativele parlamentare iresponsabile ale recidivistei în lupta împotriva partidului Alina Gorghiu, declarațiile fără minte ale miniștrilor Violeta Alexandru și Florin Cîțu care reînvie,populist, de dragul unor câștiguri de imagine facile, lupta de clasă, vorbele de clacă ale numitului Roman Florin care se bagă și el în seamă deși nu i-o cere nimeni, bâlbele cotidiene ale autorităților vor avea prețul lor.
Dl. Robert Turcescu, deputat din partea cvasi-inexistentului PMP, fidel pe mai departe catastrofalei doctrine Băsescu a grașilor care trăiesc pe seama slabilor (dl. Băsescu,ca și dl. Turcescu, pozează în amnezic și uită cât de bine le-a mers la vreme de criză economice clienților lui politici, năzbâtioaselor lui fiice și, desigur, lui însuși) strigă, ca din gură de șarpe, că s-ar putea să nu avem nici un fel de alegeri doi ani de acum încolo. Pasărea mălai visează. D-lui Turcescu i-ar conveni nespus asta. Ar mai arde gazul degeaba prin Parlamentul României, ar încasa pe mai departe dividende consistente de la o firmă care nu mai are de multă vreme activitate, ar tot amâna completarea și depunerea declarației de avere și de interese. Și ar face pe populistul cerând plafonarea veniturilor. Că de realegere nici nu poate fi vorba.
Un recent sondaj de opinie dat publicității mai-mai că începuse să dea iar speranțe USR. Partidul dădea semne că își revine. Numai că senatorii lui au votat, fără să știe ce fac, cel puțin așa deducem din declarația președintelui Dan Barna, proiectul legislativ al duduii Gorghiu.
Demagogii Călin Popescu-Tăriceanu, de la fantomaticul ALDE, și Victor Viorel Ponta de la famelicul Pro România strigă. Se dau de ceasul morții să ne reamintească că încă există. Speră să mai recupereze ceva. Doamne ferește! Octogenarul Teodor Meleșcanu vrea iar să își refacă viața din punct de vedere politic și a dat un nou divorț. Al câtelea?
În vremea aceasta, PSD își vede liniștit de treabă. Fructifică avantajul majorității parlamentare, profită de gâlcevile din ipotetica zonă a Dreptei (PNL, USR, Plus), joacă și câștigă pe serviciul neghiobiilor debitate de fruntașii PNL, adoptă în Parlament în devălmășie legi care mai de care mai populiste. Toate fără surse reale de finanțare. PNL amenință că le va ataca necondiționat la Curtea Constituțională? Care CCR? Aceea devenită demult tender al PSD și unde tronează drept fochist dl Valet, scuze!, Valer Dorneanu?
Și, uite așa, PSD s-ar putea să se reîntoarcă glorios la guvernare. COVID-ul și prostia adversarilor politici ai liberalilor, dar și greșelile zilnice ale acestora îi favorizează revenirea. Pe principiul cine se aseamănă se adună.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Cititnd articolul, trebuie să recunosc că nu prea am avut ce să-i reproșez autorului. …În afară de „…doamna Turcan nu e departe la capitolul știință de carte de Viorica Dăncilă”.

  Parcă, nu le-aș așeza chiar laolaltă pe cele două doamne, în privința științei de carte.

  • Oare chiar așa să fie?
   În privința gradului de instruire, de cultură, nu cred că oamenii trebuie judecați ca în justiție, măsurați cu o balanță da mai mare sau mai mică precizie. Nu cantitatea cunoștințelor ar trebui să primeze, ci efectul lor asupra persoanei respective și mai ales asupra celorlalți; cu asupra de măsură asupra celorlalți, dacă e vorba de persoane publice.
   Cu ce mă încălzește faptul că cel/cea care propune legi, ia decizii, stabilește priorități e semidoct și nu analfabet?
   Dimpotrivă, un om cu competențe puține, dar care se crede competent este mai periculos – printre altele și pentru că-i poate „orbi” mai ușor pe cei din jur, care nu au ei înșiși cunoștințe de specialitate.
   Ar fi multe de spus pe tema asta, nu am acum nici timpul nici starea necesare pentru o mai mare coerență în idei și în exprimare. Dați-mi voie să închei cu vorba preferată a bunicului meu, care nu avea prea multă știință de carte, fiind însă posesorul unei înțelepciuni native dublate de o experiență de viață bogată („îmbogățită”, printre altele, de război):

   „Înțeleptul știe că știe multe, prostul crede că știe tot.”

  • Corect! Dna Turcan e unul (a) din geniile carpatine care a rezolvat trei sisetme de studiu in 4 ani (probabil daca nu chiar 3) din care unul pe la Moscova, de unde si dictia cu accent si in gandire. :)).

 2. @m. m. :
  > … doctrina Băsescu a graşilor care trăiesc pe seama slabilor …
  Nu exista si nu a existat nicio asemenea doctrina.
  Fostul presedinte a avut dreptate ca, in timpul gravei crize economice mondiale, sa ceara ca toata lumea sa suporte povara luptei pentru iesirea din recesiune si revenirea pe crestere economica, ca toata lumea sa suporte povara luptei pentru salvarea tarii.
  Autorul a reluat, intr-un alt articol, aberatia privind ura fostului presedinte la adresa bugetarilor.
  Fostul presedinte a fost bugetar. Nu avea niciun motiv sa-i urasca pe bugetari.
  Autorul articolului nu poate intelege ca in vreme de criza economica severa, nu exista solutii care sa-i excluda pe bugetari.
  Nu fostul presedinte a taiat salariile, ci criza economica mondiala, devalizarile si dezechilibrele provocate de fostele guvernari psd si pnl.
  Din cauza crizei economice mondiale, din cauza devalizarilor si dezechilibrelor mostenite de la fostele guvernari, Guvernul Boc nu a avut de unde sa plateasca integral salariile bugetarilor, pentru o scurta perioada de timp.
  Guvernul s-a consultat in prealabil cu cei mai buni specialisti din ministere, de la Banca Nationala, de la FMI, de la Banca Mondiala, de la UE, s-au facut simulari si s-au ales cele mai bune solutii.
  Dovada este ca tara a iesit rapid din recesiune si a revenit pe crestere economica.
  Toate tarile au fost obligate sa adopte masuri dure de austeritate pentru a iesi din recesiune.
  Fostul presedinte a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps financiar, de la incetare de plati, intr-o perioada extrem de grea de criza economica mondiala.
  Si in PDL au fost corupti, dar de cateva sute de ori mai putini decat in psd si pnl si care au furat de cateva mii de ori mai putin decat cei din psd si pnl.
  Daca acum vor fi necesare reduceri de salarii, de vina nu va fi nici premierul, nici ministrul de finante, ci criza economica, care va urma pandemiei.

  • Aici e vorba de faptul că nen-tu Băsescu tăia bani de la fraieri în timp ce neamul lui plus gagica cu gașca mulgeau bugetul cu retrocedări și făcutul de parcuri prin păduri sub blagoslovirea capabilului Boc și sub protecția securiștilor și a procurorilor. Cînd i s-a terminat ața reformatorului, tot gardienii lui i-au dat în gură imediat și de-atunci orăcăie și tăvălește peste tot făcînd-o pe victima. Dacă era să-l ia la bani mărunți făcea pîrnaie d-aia groasă, dar i-au arătat doar pisica și l-au făcut scăpat fiindcă sînt toți amestecați în prăduielile bugetului și e încă bun de lătrat la gard

   • @c. t. :
    Amesteci lucrurile.
    Criza economica mondiala a dus la o severa recesiune.
    Recesiunea a obligat tara sa adopte masuri dure de austeritate.
    Bugetul a fost privat anual de zeci de miliarde de euro, din cauza crizei economice mondiale. Adminstratia centrala a fost obligata sa faca reduceri la toate capitolele.
    Reducerile salariale pentru bugetari nu au fost facute, pentru ca acei bani sa fie furati, ci pentru ca pur si simplu nu existau in buget si nu puteau fi imprumutati, in conditii acceptabile.
    Sumele furate au reprezentat un mic procent din gaura din buget.
    Este vina politiei si a justitiei, poate si a Seviciilor Secrete, ca nu au impiedicat acele furturi si ca nu i-au pedepsit pe cei care au furat.
    Investitiile, despre care s-a tot vorbit, nu au fost facute din bugetul central, ci din bugetele locale (pentru ca asa au hotarat Consiliile Locale) sau din fonduri europene, nerambursabile, dar, din acele investitii, au ajuns la buget TVA-ul si impozitul pe salariu al celor care au lucrat la acele proiecte, plus ca au creat si un numar de locuri de munca.
    Cei care au furat s-au denuntat intre ei, pentru a primi o pedeapsa mai mica, dar niciunul nu a spus ca a actionat la ordinul sau cu stirea fostului presedinte.
    Toate procesele s-au bazat pe denunturile unora dintre infractori, denunturi facute dupa terminarea mandatelor fostului presedinte, dovada ca justitia nu a avut inainte dovezi pe care sa le poata folosi impotriva lor. Acuzatiile din presa nu sunt considerate probe in justitie.

  • Raul suprem in Romania postdecembrista a fost tovarasul Ion Iliescu si actualul PSD care a “emanat” din FSN. Pe locul doi la egalitate cu Tovarasul Ion iliescu ca rau suprem a fost tovarasul Traian Basescu Braunovici si PDL-ul sau. PDL care a fost absorbit de actualul PNL, PNL care a guvernat Romania postdecembrista aproape la fel de mult ca PSD. Toti cei patru presedinti postdecembristi ai Romaniei au fost/sunt slugi ale unor tari straine, Traian Basescu Braunovicii fiind sluga la doi stapani: “DOCUMENTELE SERVICIILOR SECRETE OLANDEZE, BELGIENE ŞI CIA CONFIRMĂ: BĂSESCU A FOST AGENT KGB SPECIALIZAT ÎN SPIONAJ MILITAR ŞI TRAFIC DE ARME
   Conform aplicării principiului diviziunii muncii între serviciile statelor membre ale N.A.T.O., Olandei îi revenea activitatea contrainformativă în spaţiul României. Datorita acestui fapt, in arhivele olandeze se găseşte un bogat material informativ, în legătură cu activitatea anti-NATO. La Haga se află o arhivă cuprinzând activitatea KGB desfăşurată în Benelux. Conform documentelor stocate acolo, Băsescu Traian a fost membru al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE), deci agent specializat în transporturi de armament şi spionaj militar.
   Sub umbrela serviciului românesc de spionaj, extrem de lacom după bani, Băsescu a cedat propunerilor sovieticilor şi a fost racolat, devenind componentul unei reţele a KGB în Europa Occidentală. Reţeaua era condusă de Silvian Ionescu, iar legătura era asigurată, în Ostende şi Anvers, prin Băsescu. Pe langă diverşi fugitivi ruşi care au defectat în vest după 1991, un spion dublu britanic, care a acţionat în anii ‘80 la Anvers, descrie în detaliu activitatea de spionaj în favoarea ruşilor a fostului preşedinte al României.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro