sâmbătă, ianuarie 23, 2021

Cine uită nu merită. 28 Noiembrie

Pentru a-mi face clar mesajul de la bun început, citez din finalul Preambulului Rezoluțiunii Congresului General al Bucovinei, de la 18/28 Noiembrie 1918, adoptată în Sala Sinodală / Sala Unirii din Palatul Mitropolitan de la Cernăuți: Astăzi, cel dintâiu gând al Bucovinei desrobite se îndreaptă cătră Regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdea desrobirii noastre.

Nu este nevoie de multă introspecție pentru a vedea dacă și astăzi, în 2016, sunt suficiente motive pentru ca românii din nordul Bucovinei să își fi păstrat miracolul de a lega nădejdi de clasa politică de pe Dâmbovița.

Avem nevoie de un efort uriaș de memorie pentru a ne aminti data ultimei vizite a unui înalt oficial român (șef de stat, premier, ministru de externe) la Cernăuți. În mod constant rămâne Bucovina în afara geografiei de urgență a vizitelor administrației de la București. Cel puțin 10% din români confundă în mod aproape organic Cernăuțiul cu Chișinăul, pe care oricum cu nesfârșită trudă ar ști a-l arăta pe hărți politice.

Ne ambetăm cu vorbe alese la 28 Noiembrie și pumnii patriotic ni-i batem în piept în discursuri înflăcărate de amvon. În timp ce românii noștri înstrăinați din Nord mai așteaptă și acum semnele unei iubiri pierdute. Încă nu avem o filială Cernăuți a nenăscutului Institut Cultural Român din Ucraina. Încă nu avem o statuie a lui Ștefan cel Mare și Sfânt la Cernăuți ori în Codrii Cosminului. Încă mai sunt, în plin secol 21, decapitate busturile lui Eminescu din Hliboca. Sala Unirii din Palatul Mitropolitan, astăzi clădirea Universității Naționale din Cernăuți (intrată de curând în patrimoniul UNESCO), este mereu închisă la solicitări de celebrare a unor evenimente festive (românești). Numai stejarul lui Ștefan din Codrii Volocăi ori statuia lui Eminescu din centrul orașului rămân, pentru românii nord-bucovineni, locuri de scurt popas în care își reînnoiesc jurămintele față de Țară. În timp ce în casele lor este din ce în ce mai frig. În timp ce numărul școlilor cu predare în limbă română se subțiază pe zi ce trece. În timp ce în bibliotecile lor, românești, regula de înnoire a fondului de carte face loc prioritar cărții ucrainene de istorie recentă.

Este nevoie de o politică externă mai responsabilă față de nordul Bucovinei, de un dialog bilateral mai spornic cu Kievul. De câteva zeci de ani, acolo se țese minciuna că politica presupus imperialistă a Bucureștiului vrea înapoi Cernăuțiul cu orice preț, în timp ce obiectivul prioritar al statului român rămâne și astăzi modest – păstrarea identității românești a celor care s-au născut acolo acasă, în vatra lor ancestrală.

Încă nu am folosit, cu instrumente optime, în relația cu oficialii de la Kiev, avantajul accidental de a fi parteneri de opinie în paradigma geopolitică post-Crimeea. Nu a urmat cu adevărat un reviriment al relației noastre bilaterale, așa cum naiv ne-am fi imaginat câțiva dintre noi. Evoluții încă neconsistente au avut loc doar pe linia deschiderii Biroului Consular din nordul Maramureșului istoric (Solotvino/Slatina), a intrării în vigoare a Acordului  bilateral de mic trafic ori în planul simplificării regimului european de vize.

Voi/vom trăi cu adevărat un moment istoric când românii din Cerrnăuți vor putea veni fără vize în Suceava pentru a se reculege la mormintele strămoșilor lor comuni. În acel moment, de liberă vizită între frați, va lua sfârșit în plan simbolic al doilea război mondial, care ne-a îndoliat Țara.

De atunci încolo, va trebui să ne gospodărim iubirea. Trebuie să pregătim în mod responsabil și curajos cinstirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Iar pariul uriaș al Proiectului centenar este cum vom reuși să includem în acesta românii din Bucovina și Basarabia, mai ales în condițiile unor administrații ostile, acolo, Proiectului Centenar și a uneia opace lui aici, dincoace de Prut și Ceremuș. Cum vom reuși să punem pe harta festivă a omagierii Centenarului (spre a elimina orice lectură barbară, fie ea și accidental-eronată, subliniez că nu vorbesc despre reconfigurări teritoriale ori schimbări de granițe, ci de includerea obligatorie a românilor din toată vatra lor istorică în efortul de a celebra împreună un moment magic al trecutului nostru comun) Herța, Boianul și Cernăuțiul, Voloca și Storojinețul, Hliboca sau Fântâna Albă – acesta trebuie să fie gândul care să nu dea pace diplomaților noștri, de la București sau Cernăuți.

Avem nevoie de mici Titulești pentru a convinge administrația de la Kiev că o vizită a președintelui României la Herța, Mahala sau Boian, acum sau în 2018, ar fi una în logica istoriei și a bunei vecinătăți. Ar fi una de la care pot începe salturi uriașe în calitatea relației bilaterale.

Până atunci, măcar să nu uităm. Să facem loc Bucovinei în rugăciunile noastre. Să includem 28 Noiembrie și 27 Martie în calendarul simbolic al oricărei familii de români, alături de datele de naștere ale părinților ori fiilor noștri. Să cerem răspicat clasei noastre politice să iubească mai mult Bucovina decât o face acum (orb și surd). Să aprindem o lumină românească, astăzi, de ziua Bucovinei, pentru cei care, în Nordul ei, nu (mai) au parte de ea.

Să iubim Bucovina. Măcar astăzi. Să nu ne fie rușine s-o spunem. Cine uită nu merită. Nu merită să aibă trecut și nu merită să aibă viitor. Să bată clopotele în satele românești pentru românii care, în nordul Bucovinei, i-au așteptat pe (ceilalți) români aproape 100 de ani, în timp ce dincoace trudeam în a-i așteptam pe americani. Și unii și alții au uitat să mai vină.

Astăzi, cel dintâiu gând al Bucovinei desrobite se îndreaptă cătră Regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdea desrobirii noastre.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Ma tem ca mai multa iubire nu-i va convinge pe cei de la Pravai Sector sa acorde mai multe drepturi romanilor din Bucovina. O mass media obedienta ne prezintă Ucraina ca o victima când înainte de a intra în coliziune cu rusii ucrainenii au avut un comportament agresiv fata de minoritățile naționale din aceasta construcție artificiala formata prin rafturi teritoriale de la toate tarile din jur.
  Paradoxal romanii din Bucovina și Bugeac au avut mai multe drepturi în timpul administrațiilor aservite Rusiei decât în timpul celor portocalii sau post-portocalii.
  Pentru cei care vad unirea de la 1918 ca un sir de adunări și ploclamatii e bine sa știe ca fără intrarea trupelor romane în Basarabia aceasta provincie ar fi fost continuu ruseasca. La fel și fără ocuparea Budapestei în 1919 am fi pierdut o parte din Ardeal.
  Poziții călduțe de tip iubire și proteste nu duc nicăieri. Trebuie fermitate și

  • Din nou a ajuns autobuzul în stație și n- am terminat mesajul. Trebuie fermitate și abandonata politica bleaga fata de Ucraina. Nu sugerez sa trimitem trupele la Herta dar nici sa ne batem pe burta la Bruxelles cu Poroshenko, ca vezi-doamne e de-al nostru. Ucrainenii s-au purtat ca niște noi rusi fata de România și încă mai rău fata de Basarabia. I-au sprijinit împreună cu rusii pe transnistreni, au încercat sa facă din I Șerpilor un punct locuit (nici sovieticii n-au făcut asta) pentru a-l folosi în împărțirea acvatoriului Marii Negre, unde au avut pretenții mai mari decât sovieticii, au interzis educația în limba romana, au încercat sa construiască canalul Bîstroe, etc, etc.
   Cu asa prieteni nu ai nevoie de alti dușmani.

 2. „busturile lui Eminescu din Hliboca”, „Hliboca sau Fântâna Albă” – mă gândesc că autorul trebuia să folosească numele românesc al localităţii („Adâncata”), nu numele ucrainean („Hliboca”)

  „românii din Bucovina și Basarabia, mai ales în condițiile unor administrații ostile, acolo, Proiectului Centenar și a uneia opace lui aici, dincoace de Prut și Ceremuș.” – Prutul e desigur limita dintre Basarabia şi România. Dar Ceremuşul nu e limita dintre Bucovina de Nord şi România, ci formează limita dintre regiunile istorice Bucovina şi Galiţia, şi în perioada interbelică a fost graniţa dintre România şi Polonia.

  Pe fond, e de neînţeles simpatia românilor faţă de ucraineni, popor profund ostil României: situaţia minorităţii româneşti din Ucraina, delimitarea apelor teritoriale (golful Musura), rusofonia minorităţii ucrainene din Republica Moldova Etnicii ruşi reprezintă doar 6% din populaţie la vest de Nistru şi doar 30% în Transnistria. Influenţa lor se explică prin adeziunea minorităţii ucrainene, dar analiştii vorbesc doar de ruşi şi găgăuzi.

  • Exista o zona foarte mica în care granița actuala cu Ucraina este pe Prut.
   Ucrainenii au comis și alte păcate fata de romani. Nu ma întorc la arderea Iașului de către Timus H., ci la pretențiile ridicate asupra Basarabiei în 1918. Atunci atât Rada de la Kiev cat și comuniștii de la Odesa (am uitat numele organizației lor) au încercat preluarea Basarabiei. Cum ar spune fabula: independenta dar nu pentru căței.In 1935 la Kiev se elaborat planuri militare de ocupare in 3 zile a României pana la Prut.
   După 91 ucrainenii au devenit noii bătăuși din cartier și noi ii reclamat la politia de la Bruxelles.
   Lipsa de coloană vertebrală a politicienilor și mass media din România este atât de mare încât dacă mâine Ucraina se reorientează spre Rusia vor descoperi subit toate păcatele de mai sus.

 3. Ţara de Sus a Moldovei este înjumătăţită.La fel Moldova.Astea sunt urmările imperialismului rus.România are azi în teritoriile fostei URSS peste 5 milioane de români(Basarabia,Bugeac,Bucovina,Transcarpatia,Transnistria).
  Problema Bucovinei este cu atât mai tristă cu cât ea a revenit la România în urma unui tratat din 1918 dintre România şi Austria.Chiar şi Hitler s-a opus ca Nordul Bucovinei să fie luat de ruşi pe baza pactului Ribbentrop-Molotov.În fine,după al doilea război mondial România ca ţară învinsa a fost forţată să accepte efectele pactului Ribbentrop-Molotov în tratatul de pace(recuperând totuşi Nordul Transilvaniei dat de Hitler hungurilor).
  Încet-încet trebuie să reluăm legăturile cu fostele noastre teritorii.Un tratat de mic trafic de frontieră româno-ucrainian se impune,şi chiar acceptarea reciprocă a dublei cetăţenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Dorin Popescu
Dorin Popescuhttp://contributors
Președinte al Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House (think-tank de politici publice la Marea Neagră), din iulie 2017. Este fost diplomat (cu misiuni diplomatice efectuate la Moscova, Cernăuți și Sarajevo), analist politic, eseist, critic literar și cadru universitar (fost lector la Universitatea Andrei Șaguna Constanța, Facultatea de Științele Comunicării și Științe Politice). A absolvit cursurile Facultății de Litere și Teologie a Universității Ovidius din Constanța și este doctor în filologie, din 2012, cu teza Paradigma constituirii discursului literar la Constantin Noica. Este autorul volumelor Noica. Bătălia continuă (Editura Ideea Europeană, București, 2013, debut în volum), Figuri ale textului anteic (Editura Ideea Europeană, București, 2016), Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis (Editura Ideea Europeană, București, 2017). A publicat peste 130 de lucrări, studii, eseuri, recenzii, articole tematice, în diferite reviste culturale și științifice din România şi din străinătate, este coautor de programe tematice şi cursuri universitare în domeniul relaţiilor publice si al istoriei şi discursului presei româneşti, la Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa și deține premii naţionale de eseu şi critică literară. Principalele preocupări sunt legate de politică externă, studii politice, eseistică, studii culturale, istoria culturii, critică literară etc.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Transgenderii, „Dezastru al unor oameni fără Dzeu”?

Îi mai țineți minte pe CpFeii ăia cu mîna pe cruce și familia-n gură care puseseră de-un referendum acum vreo doi ani...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.