marți, iunie 18, 2024

Cine vă mai înțelege, domnule președinte Iohannis?

Preț de aproape trei luni România nu a avut miniștri titulari la Dezvoltare și Transporturi. Aceasta fiindcă președintele Klaus Iohannis a refuzat să îi accepte pe toți cei propuși de PSD și d-na Viorica Vasilica Dăncilă în aceste posturi. Indiferent că s-au numit Ilan Laufer, Lia Olguța Vasilescu sau Mircea Drăghici.
Pe dl.Laufer, dl. Iohannis l-a respins o singură dată, pe dl. Drăghici de trei ori, recordul absolut fiind deținut de d-na Lia Olguța Vasilescu care a fost declarată inaptă de cinci dăți consecutiv.
Fiecare refuz a fost motivat de președinte cel mai adesea cu argumente demne de luat în seamă. Au fost invocate precara pregătire profesională, lipsa experienței ori serioase carențe morale.
Nu cred că măcar un singur cetățean al României ar fi resimțit în vreun fel faptul că guvernul României ar funcționa mai prost din cauza absenței unor titulari la ministerele cu pricina.
Nu, stimați cititori, nu cumva să înțelegeți că interimarii ar fi fost perfecți. Nici vorbă. Cei care compun la ora actuală guvernul actual al României au însușirea de a nu se pricepe la nimic. Sigur, nepriceputa absolută este d-na Dăncilă, aceasta este o axiomă, așa că nu îmi mai pierd vremea spre a aduce argumente suplimentare pentru susținerea unei teze de adevărul căreia o întreagă națiune se convinge zilnic. Pe socoteala ei, firește.
Alte exemple? Trimiteți-l o lună în concediu pe ministrul Culturii și Identității Naționale, dl. Daniel Breaz, și nu se va întâmpla nimic notabil. Poate doar limba română nu va mai fi chiar atât de mutilată public, iar internetul nu se va teme că nu e chiar foarte departe ziua când va fi interzis pe plaiurile mioritice.
Lăsați-l să stea singur înconjurat de cormorani și să mănânce în voie brânză de oaie pe ministrul Daea și nimeni nu îi va simți lipsa. Oricât de lungă ar fi aceasta. Poate doar că vom avea parte doar de mai puține hohote de râs.
Rugați-o pe d-na Ecaterina Andronescu să își acorde o lună de repaus și cei care aveți copiii elevi sau studenți vă veți bucura de o existență mult mai calmă, nefiind zilnic speriați de proiectele năstrușnice de reformă pe care doamna Andronescu le anunță marțea spre a le nega în cel mai nonșalant chip cu putință miercuri.
Adevărul gol-goluț e că nu s-a băgat de seamă că nu avem miniștri titulari la Dezvoltare și la Transporturi deoarece oricum investițiile au fost (ca și) inexistente, șosele nu avem, cele care totuși există se află în mare suferință, adică deloc în specificul unei țări europene, iar trenurile au acumulat mii de minute întârziere.
Președintele Klaus Iohannis și-a folosit joi seară stiloul Mont Blanc din dotare spre a semna decretele de numire a domnului Daniel Suciu la Ministerul Dezvoltării și a domnului Răzvan Cuc la Transporturi.
Despre domnul Daniel Suciu nu știm mare lucru. Doar că ar fi lucrat prin presa din Bistrița, că apoi a intrat în politică și că a sponsorizat cu o consistentă sumă de bani PSD. Despre domnul Răzvan Cuc știm însă mult mai mai multe. Și noi, și stiloul președintelui Iohannis. Noi ne amintim că insul cu pricina a mai avut parte de două mandate de ministru, în cabinetele conduse de domnii Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Ne mai amintim și că dl. Cuc și-a respectat cu mare sfințenie promisiunea de a nu construi nici un kilometru de autostradă. Are acum ocazia să recidiveze. Mont Blancul președintelui Iohannis e foarte posibil să țină și el minte că penița de 24 karate i-a fost folosit de posesorul său spre a fi semnat decretul de revocare a d-lui Cuc pe care chiar CExN al PSD l-a calificat drept neconform cerințelor postului. Dl. Iohannis nu și-a amintit nimic. I-a mai dat o șansă insului cu pricina. Nouă nu ne-a dat nici o explicație. A tăcut chitic, deși avea toate argumentele să refuze desemnarea.
Nu cred că dl. Klaus Iohannis a fost pe o mână cu dl. Liviu Dragnea și s-a jucat de-a principialul doar spre a o scoate din cărți pe d-na Lia Olguța Vasilescu. Cred doar că prea ușor și mult prea repede obosiți și renunțați să mai faceți pe rezistentul. Și că sunteți inconsecvent din cale afară. Imprevizibil mult peste marginile iertate.
Cine vă mai înțelege, domnule Iohannis?
Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. Bine ca avem in cine sa tragem : Iohannis a ramas izolat, cu atributii reduse si fara mijloace de riposta PRIN GRIJA POPORULUI pe care-l doare la basca sa voteze sau eventual are dileme elitiste si-i cam pute ba una ba alta dar e bun de tap ispasitor. Stim sigur ca semneaza cu un Mont Blanc cu penita de aur ( penibila gaselnita pentru cineva care pretinde ca face analize lucide ).
  Eu cred ca a procedat corect. Nu putea prelungi la nesfarsit circul cu respingerea oricarei numiri iar ultimi doi papitzoi propusi sunt mai putini nocivi decat alternativa. Olguta vicepremier ar fi insemnat intarirea considerabila a puterii ei in partid si in fata opiniei publice. Plecata cu coada intre picioare are cota tamponata grav. Unul ca Cuc, chiar numit ministru, e nimeni in drum oricum.
  Aveti impresia ca PSD-ul , in eventualitatea respingerii lui Muc si Sfarc astia propusi, ar fi numit ceva oameni competenti si cinstiti ? Deci pana cand si cu ce finalitate ar fi putut Iohannis sa mai respinga propuneri ? Procedand asa cum a facut-o acum lasa PSD-ul fara munitie. Cred ca abia asteptau respingerile astora cu toate speech-urile pregatite si emisiunile aranjate pe la Latrina3.
  Si pac. Surpriza. La loc comanda. Buza umflata.
  Eu cred ca a procedat foarte bine.

 2. Presedintele a crezut, naiv, ca problemele se pot rezolva prin dialog, ca oamenii sint rezonabili, ca in micile comitete ale primariei Sibiu. A fost parcat in frunte de catre fosta mafie USL, unde a fost apoi lasat fara puteri si batjocorit. Acum, prea tirziu, si-a dat seama ca anchetatii, condamnatii si (inca) neprinsii din clicile numite „partide” nu vor decit sa scape de puscarie, sa scape de control si sa fure in continuare. Pina se trezeste lumea faptele se prescriu, pedepsele se anuleaza si conturile din strainatate se umfla.

 3. Hmmm….”cine sa va mai inteleaga, d-le Johannis?”
  Hmmm….”nici Kovesi nu e chiar Alba ca Zapada….”.
  Pai inca vreo 2, 3 dezamagiri din acestea si… stupoare….incalculabilul si incredibilul se pot intimpla….sa-l reabilitati pe d-l Basescu….
  Mare pericol….
  Decit sa se intimple o asemenea oroare, mai bine ii lasam linistiti pe klaus si pe viorica, pe liviu, tudorel & co., caci sint neconflictuali si nejucatori…sa fie liniste….sa nu se mai amestece nimeni in justitie…sa vedem curgind lapte si miere, nu poseta si tocurile d-nei Udrea….
  Cum era pe vremea u.s.l.-ului? „Nu vom avea toata puterea, pina cind nu vom avea justitia”?
  Ce pacat, s-a spart minunatie de alianta…dar nu pierdeti speranta….dupa viitoarele alegeri, se va reface unitatea de monolit psd-pnl. Vorba lui Catalin….muc si sfirc….

 4. Eu cred altceva…. daca e adevarata spusa din popor cum ca dl pasare antatoare l-a santajat pe dl ciorapi flausati atunci KJW nu a facut decat sa bage zazanie in ei… ca in bancul cu sobolanii din sac…..

 5. Pai, dupa acceptarea actualului prim ministru ne-a anuntat ca le mai acorda inca o sansa.
  Acum, dupa acceptarea (dupa o gindire prelungita) a ministrului Cuc (si alta pasare!), ne anunta ca „Un lucru este clar, Guvernarea PSD a eșuat.”.
  @ Catalin,
  ne spune ca a procedat bine. Uraaa, si la gara!

 6. Vorba cuiva intr-un comentariu, incep sa cred ca presedintele Iohannis ca si Dragnea sunt amenintati de catre cineva cu moartea daca nu distrug tara mai repede. Este singura explicatie mai logica ce-mi vine in minte. In rest…este o bataie de joc generala si o distrugere a Romaniei.

 7. Domnule Morariu,
  chiar ca nu intelegeti un om ca presedintele Iohannis. Aici nu se joaca vreo piesa de teatru, ci viitorul unei tari pe cale de autodizolvare. In loc sa-i sprijiniti pe cei care mai pot face ceva contra urgiei care ne distruge, voi analistii dovediti in fiecare editorial ca suntem o tara de critici, nu de creatori.

  • Klaus e de peste 4 ani presedinte.
   Cum arata tara in acest moment?
   Chiar dvs. ati spus: „…urgie…”…..”pe cale de dizolvare…”
   O minima logica ne duce la concluzia ca d-l Iohannis nu a facut nimic spre a deturna tara de la urgia despre care vorbiti. N-a vrut sau n-a putut, nu conteaza; conteaza rezultatul.
   Sau poate pentru dvs. nu conteaza rezultatul, ci faptul ca e auto-declarat neconflictual si nejucator?
   Linistiti-va, va va apara d-l Iohannis de urgie si daca e criticat de d-l Morariu.

   • „O minima logica ne duce la concluzia ca d-l Iohannis nu a facut nimic spre a deturna tara de la urgia despre care vorbiti.”

    Așa este, e vorba despre logică minimă.
    Uitați-vă, spre exemplu, eu cred că Președintele este principalul vinovat pentru creșterea ROBOR-ului, pentru inflație și pentru ordonanțele de siluire a legilor justiției. Probabil că-i mână-n mână cu Soros, altfel nu se explică!

 8. Adevarul e ca lucreaza bine impreuna cu dragnea la sfarmarea pesedeului in folosul opozitiei cremoase fara BLAT!
  (oricum nu Cuc face autostrazi, licitatiile fiind castigate, lucrarile in exe si finantarile programate, ci doar RECEPTIONEAZA ori ba finalizarile, da penalizari si altele de astea)

 9. Corect!

  Ar fi trebuit sa faca mai mult, sa vorbeasca cu omologii lui, VIZIBIL, sa arate tuturor, sa alerge, sa se zbata, sa refuze mai mult si mai hotarat!

  Din pacate asta este!
  Nu degeaba a aparut din USL!

  Cred ca daca ar fi fost mai hotarat si mai putin preocupat de imaginea lui – pe care oricum si-o pierde – si ar fi riscat mai mult, n-am fi ajuns aici!

  • Daca cineva crede ca e usor sa fii presedinte intr-un stat 90% capturat de draknea, va inselati. Bine, bine, veti spune, acum 2 ani nu era capturat, asta s-a intamplat doar din cauza ca presedintele n-a facut aia sau a facut aia in loc sa faca ailalta, si iar am sa va spun ca va inselati. Si-n decembrie 2016 cand ieseau monstrii astia, statul era tot capturat, insa nu 90%, probabil vreo 80%, pentru ca psd avea statul asta cu mult dinainte. Ce dumnezeu, uitati de cand nemernicii astia sunt la putere? Iohannis, cand a fost ales, si venind dupa un presedinte ca Basescu, a fost obsedat tot timpul sa nu fie ca el, adica autoritar, jucator, pentru ca datorita latrinelor tv, Basescu ajunsese vazut ca un monstru cu gheare si cu colti ce distruge tot. Faza este ca si Basescu tot cu un psd acaparator s-a luptat, si poate n-ar mai fi avut prea mult sa-i vina de hac, daca javrele n-ar fi vrajit pnl sa faca usl, si-asa sa-l invinga pe Basescu. USL s-a dus dracului, PNL se straduieste disperat sa-si curete imaginea, partial reuseste si ma bucura asta. Concluzia : psd este cel mai periculos partid din esichierul romanesc, este de factura pcr, si trebuie distrus, pentru ca incaput pe mana unui hot scrantit ca draknea, ajungem mult mai rau decat in comunism : dictatura hotilor ordinari!
   Asa incat, cine mai are comentarii negative la adresa presedintelui, sa faca bine sa se abtina dracului, pentru ca suntem la un pas de DICTATURA!

 10. Acesta este presedintele nostru total inconsecvent.
  De ce a semnat decretul de demitere al Codrutei Kovesi, dar nu si cel al lui Augustin Lazar?
  De ce a semnat decretul de numire al Vioricai Dancila, la fel de fara experienta ca si Olguta Vasilescu? De ce l-a semnat pe cel al lui Tudose?
  De ce a aprobat noile legi ale Justitiei, desi stia ca sunt croite pentru infractori? Cum adica „e incoltit”? Nu poate sa se opuna faradelegii chiar cu riscul suspendarii? Adica e mai presus functia de presedinte decat viitorul acestei tari?
  Avem un presedinte de tot rasul ce nu se poate lupta cu PSD, asta-i clar ca lumina zilei. Nenorocirea e ca nici nu apare altceva la orizont: alti patru ani irositi…

  • Rolul presedintelui Romaniei este reprezentativ , nu are nici o legatura cu guvernul si nici cu parlamentul el neputand sa se implice in actul de guvernare directa a tarii.
   Cele 6 milioane de voturi ar fi fost mai bine investite in partidele care ar fi putut forma un alt guvern decat PSD+ALDE plus cine ii mai sustine. Johannis face ce poate , singur se lupta cu morile de vant si nu trebuie sa dea explicatii, isi asuma actiunile iar la alegerile prezidentiale va primi decontul, favorabil sau nefavorabil.

  • „De ce a semnat decretul de demitere al Codrutei Kovesi, ” – pentru ca a fost obligat de CCR.
   „dar nu si cel al lui Augustin Lazar?” – pentru ca asa a vrut el.

   „De ce a semnat decretul de numire al Vioricai Dancila, la fel de fara experienta ca si Olguta Vasilescu? ”
   Pentru ca Viorica nu l-a injurat, in timp ce Olguta l-a facut in toate felurile.

   „De ce l-a semnat pe cel al lui Tudose?” Aici a avut mana buna. Tudose a fost mazilit de ai sai. Nu credea in „statul paralel”.

   „De ce a aprobat noile legi ale Justitiei, desi stia ca sunt croite pentru infractori?” Pentru ca CCR a zis ca-s OK.

  • Presedintele a semnat decretul de demitere al d-nei Kovesi din cauza ca probabil in foarte scurt timp ar fi fost suspendat, venea in locul lui tariceanu si facea acelasi lucru, si probabil si alte multe magarii. Insa nu l-a semnat din prima, ci a tergiversat-o cat a putut. Nici decretul dl. Lazar nu l-a semnat, insa dl. avand mult mai multa vechime si experienta in sistem fata de d-na Kovesi, a stiut unde sa atace, astfel incat sa incetineasca lucrurile foarte mult. Bunaoara, dansul a atacat raportul aberant al bubosului in justitie la Curtea de Apel Oradea. Curtea de Apel l-a trimis la Curtea de Apel Bucuresti, nici asta nu a vrut sa-l judece, si-asa s-a ajuns cu dosarul asta la ICCJ, care sa decide cine-l judeca. ICCJ a decis zilele-astea, il va judeca Curtea de Apel Oradea, bun. Pana va ajunge sa judece legalitatea si corectitudinea raportului de demitere facut de bubos, dau in scris ca mai curg ceva termene, incat se ajunge prin aprilie, cand pe 26 expira mandatul d-lui Lazar. Si uite cum dumnealui a reusit sa invinga javra buboasa, pentru ca a stiut cum, a gasit un tertip, pe care d-na Kovesi nu l-a stiut. Atrag atentia ca in momentul de fata singurul lucru cu adevarat important este TIMPUL, care se scurge implacabil spre alegeri. Cel mai mare dusman al psd-draknea-alde este TIMPUL, care nu mai are rabdare cu ei, cum spune Marin Preda. Si atunci ce logica mai cautati voi, ca face aia, sau face ailalta, singurul lucru esential acum este SA SPUNA PUBLIC ORDINARIA PSD, in tara, in Europa, s-o urle zi de zi, ca sa-i intre bizonului in cap, pentru ca fiecare zi ne apropie de ALEGERI. Contestarea bugetului la ccr, foarte buna decizie, au mai putin de furat, pentru ca functioneaza cu 1/12 din bugetul de anul trecut.
   PS. Cred ca nu esti constienta ce ar fi insemnat suspendarea presedintelui anul trecut, cand mai era atat de mult pana la alegeri.

 11. Johannis face ce poate, lucreaza cu „materialul clientului” actiunile sale putand fi asemnate cu peticieala unei haine ponosite si rupte. Isi asuma actiunile in stilul caracteristic, sec si fara mult spectacol. Nu il intereseaza prea mult ce spun unii si altii, ar fi imposibil sa faca pe placul tuturor si la urma urmei nu asta conteaza.
  Rolul presedintelui Romaniei vrem nu vrem, este in lini mari cu cateva exceptii reprezentativ. Angajamentele asumate la nivel international nu fac doi bani , guvernul si parlamentul hotarand cu totul altceva. Se lupta de unul singur cu o masinarie instutionala reprezentata de guvern, parlament , intre timp si de justitie care ii sunt potrivinice, il ignora.
  Personal vad toate actiunile sale ca o „tactica” prin care doreste sa compromita guvernul acceptand in functii persoane mediocre si nepregatite insa dorite de PSD.
  Cum poate fi compromis mai bine PSD-ul ? si arata alegatorului incompetenta lor. .
  PSD-ul trebuie lasat sa-si termine „opera” de distrugere a tarii, pana la capat acum oricum fiind prea tarziu. PSD-ul isi etaleaza toate calitatile si competentele prin membri guvernullui , a celor care dorm in parlament, care fac circ pe la televiziuni.
  Cum pot fi deschisi mai bine ochii oamenilor daca nu astfel ? daca nu privesc si simt direct dezastrul pe care ei insasi l-au provocat, sa-l asume, pana la capat.

 12. „Președintele Klaus Iohannis și-a folosit joi seară stiloul Mont Blanc din dotare spre a semna decretele de numire a domnului Daniel Suciu la Ministerul Dezvoltării și a domnului Răzvan Cuc la Transporturi.”

  OK. Și dacă ar fi fost Flaro (mă rog, RTC), semnătura decretelor de numire ar fi avut altă însemnătate?!
  Ori, au avut cumva și aceștia dosarele incomplete?
  Sau trebuia să refuze numirea lor doar așa, pen’ că nu-s competenți?! Păi, sunt mult mai puțin incompetenți decât 75% dintre colegii lor.

  Cer scuze autorului, dar opinia mea este că Președintele are de jucat cărți mult mai importante decât șicanarea d-lui Cuc. Aștept lucruri mai mari de la Președinte…Un referendum, bunăoară. Sau o poziție ceva mai fermă în privința justiției. Sau o adunare publică, ceva, ca să mai vorbească și domnia-sa direct cu poporul.

 13. Sa fim putin seriosi si mai mult responsabili, d-le Morariu, sau invers ca acelasi context include.
  Cine sa va mai inteleaga d-le presedinte ? In afara de cei asemeni dvs, care au beneficiat de niste conjuncturi miraculoase, aleatorii si total nemeritate, dar cum miracolul dambovitean persisita si exista, nu ne ramane decat sa ne lamentam: din pozitia de fost premier Grivco ajuns presedinte ca sa-i combata „temeinic, pas cu pas” tocmai pe cei care-l vedeau premier ?
  Avem de-a face cu o multitudine de paradoxuri pentru care nu suntem pregatiti, ca experienta, nici macar pentru cel mai putin teribil: mineriada impotriva propriului popor initiata de primul presedinte! Care fost prim presedinte e bine mersi, chiar daca dovezile prefabricarii mineriadei au fost si sunt publice.. asadar nu numai actualul presedinte e responsabil de victoriile pe banda rulanta ale romanilor reuniti sub sigla psd, evoluati in assamblul CITET uselist care vaneaza fara discernamant sa stapaneasca si justitia.
  Deci, respectand contextul ultimilor aproape 30 de ani de politica demo, despre ce ne mai vaitam atat de aproape de obstescul si meritatul final ?

  • Mai padre, ai un mesaj incoerent si fara vreo finalitate decat ca asa ne trebuie, ca de-aia vom sta in aceeasi mizerie, ca sunt romanii prosti etc etc. Asta-i manipulare ieftina de manual//!

 14. Citesc cu interes articolele si comentariile, iar cate o data sunt surprins de comentarile copilaresti ale unor oameni de un calibru echivalent cu websiteul ……degeaba comentati…..trebuie actionat in consecinta….alti 4 ani irositi……
  Prima ocazie europarlamentarele, prezidentialele……cred ca este ceasul al 12-lea…..
  Mi am spus ca nu am ce cauta in politica, dar propaganda voi face si sper pt ultima oara ca se mai poate schimba ceva in tara asta, in rest…….suntem la inceputul sfarsitului unei tari frumoase si fara speanta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro