vineri, septembrie 30, 2022

Cine/ce câștigă/pierde din moțiunea de cenzură

Un episod important și interesant viitoarea moțiune de cenzură.
Este util să vedem mizele, ce are de câștigat sau de pierdut fiecare dintre actorii importanți ai scenei politice.
USL
Își joacă rolul partidului de opoziție. Are tot interesul să încurce coaliția de guvernare, cum poate și cât poate. Dacă trece moțiunea, își va face jocul de imagine pe la Cotroceni, la consultările cu partidele, va cere un premier și un guvern de independenți, care să asigure neutralitatea procesului electoral.
Victor Ponta va refuza categoric postul de premier, spunând că fără suport parlamentar masiv, nu conjunctural, nu-și poate pune în operă programele. Are destule șanse să treacă moțiunea, știe ceva mai mult decât spune, la alte moțiuni de cenzură se declara optimist, iar acum mai degrabă pesimist. Pentru că a găsit trădători de ultim moment de la putere, care pentru un loc pe viitoarele liste parlamentare și-ar vinde și părinții. Dar nu vrea să dea impresia asta. MRU plecat de la guvernare, transformă viitorul guvern într-o țintă sigură, în capcane legislative și demogogice la care opoziția se pricepe atât de bine. Dacă nu trece moțiunea, asta e. USL și-a facut datoria de opozitie.
PDL
Pentru PDL principalul pericol la alegerile din toamnă nu mai vine de la USL, ci de la MRU. Pe care l-a mâncat limba să declare că-și va face un nou partid, iar Monica Macovei a spus că îl urmează. Dacă nucleul ultradur al USL și al PDL, practic clientela și lipitorii de afișe nu pot fi dislocați, există mulțimea nemulțumiților de actualele alianțe, PNL-iști scârbiți de concubinajul partidului lor cu PSD, PDL-iști nemulțumiți de corupția din PDL și asocierea cu oameni cel puțin dubioși și reevaluați, precum generalul Oprea, Miki Spagă, Solomon, etc., de la UNPR, care se declară partid de stânga, într-o cacofonie doctrinară din care nu mai înțelege nimeni nimic. Există și mulțimea nehotărâților, a celor care n-au mai votat sau nu vor să voteze anul acesta. O mișcare politică proaspătă ar da o nouă șansă și speranță milioanelor de cetățeni pentru care democrația nu mai înseamnă nimic. Aceasta e provocarea uriașă căreia trebuie să-i facă față PDL.
Dacă trece moțiunea, MRU va apărea în postura de victimă, martir al răzbunării politicianiste. Se va apuca, posibil imediat, de constituirea structurilor județene necesare unui nou partid, va avea libertatea să acuze în stânga și dreapta, eventual să smulgă părți mai curate din PDL. Să aducă alături de el oameni cu credibilitate maximă, gen Monica Macovei. Și să nu mai fie obligat să execute orbește directivele coaliției de guvernare, de tipul repartizării banilor doar către clientele PDL sau altele, obișnuite în an electoral. Că nu are loc de întors ne confirmă și Valeriu Țurcan, care a declarat că dacă MRU n-ar fi ascultat de PDL la repartizarea banilor, ar fi fost demis. Nu este interesul PDL să treacă moțiunea.
Dacă nu trece moțiunea, MRU va fi ocupat în continuare cu gestionarea cartofilor fierbinți care s-au adunat în ultimii 15-20 de ani, că se numesc retrocedări, privatizări, evaziune fiscală, creșteri de salarii, Roșia Montana, etc., din care nu are cum să reușească. Va ieși mai șifonat decât Boc, pe măsura speranțelor mari puse în el. Și va pierde, în mare măsură, statutul de Făt Frumos pe cal alb, venit la timp pentru a salva societatea de pe drumul pierzaniei. Nu va avea timp să-și facă un nou partid, pentru că așa cum spunea TRU, nu-ți faci joi un partid, iar duminică te prezinți la vot!
Interesul PDL este ca MRU să fie în continuare ocupat și decredibilizat de o guvernare aproape imposibilă, deci să nu treacă moțiunea. Scapă astfel de un competitor redutabil pe culoarul de dreapta. Dar, bineînțeles, nu-i poate controla pe trădători.
MRU
I-ar prinde foarte bine să-i pice guvernul, să scape de o guvernare din care nu are cum să plece altfel decât învins. Cred că dă acatiste să treacă moțiunea. Odată eliberat, pentru motivele și scenariul descris mai sus, va trece probabil, la creionarea unei noi construcții politice, de dreapta, cu oameni nepătați, atâția câți or mai fi. Conținutul moțiunii aproape că nici nu mai contează.
Să presupunem că moțiunea nu trece și după alegerile locale MRU o rupe cu partidul și face doar ce-i dictează interesul național, având în vedere că și-a securizat postul de premier. Și că va fi apreciat pentru acest curaj. Greu de imaginat, pentru că fără sprijin parlamentar nu poate trece nicio lege, iar doar cu HG-uri e greu de condus o țară. Restanțele sunt așa de mari (Legea sănătății, reforma administrativă, eficientizare și profesionalizare în administrație, reducerea cheltuielilor de funcționare ale statutului, riscurile derapajelor economice ale UE, etc.), încât doar o putere solidă și solidară, parlament, guvern, președinție, mai poate face ceva de substanță în România.
Dacă rămâne premier, MRU are patru mari vulnerabilități, în ipoteza că-și materializează intenția de a construi un nou partid. Nu mai are timp, contorizează deficiențele guvernărilor anterioare și a propriilor cedări la șantajul coaliției de guvernare, va trebui să explice proveniența scheletelor de prin dulapuri și să explice dacă este sau nu omul lui Băsescu și al serviciilor. Dacă scapă de corvoada guvernării, rămâne cu doar două vulnerabilități. Să plece de unul singur nu se face, ar fi dovadă de lașitate, pe care ar deconta-o scump la un moment dat.
În concluzie, interesul României ar fi ca moțiunea să treacă, MRU să se elibereze cât încă nu este erodat și decredibilizat de o guvernare imposibilă și să contribuie la construcția unei noi platforme politice, curate, cu idei și forțe proaspete, eventual împreună cu alte inițiative de acest fel, care să dea un sens și o speranță societății noastre, în anii tulburi care urmează.

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. Cine castiga/pierde?! Sunteti sigur, domnule Vlaston, ca asta ati dorit sa analizati?
  Pare mai degraba o compunere, prin care doriti sa o ametiti cu tradatorii de ultim moment, cu incurcarea guvernarii, cu refuzul opozitiei de a guverna, cu integralitatea militiei Macovei, cu partile bune (neaparat de la PDL) care ar urma-o (dar n-ar trada si ele), cu erodarea prematura si nenecesara a lui MRU, ca sa trageti in final concluzia ca ar fi bine sa treaca motiunea. In interes national!!! Adica e interes national sa-si faca MRU partid? Pai de ce nu schimbam rapid Constitutia si-l numim premier pe viata pe MRU? Pai daca e interes national …

   • Opinia proprie nu tine loc de interes national – asta e singura problema!
    Nu exclud ca opinia dumneavoastra sa se suprapuna peste interesul national, dar inainte de a formula astfel concluzia dumneavoastra, ar trebui sa demonstrati acest lucru, iar nu sa-l folositi ca pe o axioma.

    Pentru ca sunteti profesor de matematica, va dau un exemplu: eu opinez ca suma unghiurilor intr-un triunghi e de 360 grade. Rezulta deci ca orice triunghi are cel putin un unghi obtuz, exact ca parerile lui Michael Allin. Fiecare cu opiniile proprii. Care-i problema?

  • @Hotzy ..pardon Hantzy: SIMPLU … Nu-l meritati pe Mihai Razvan Ungureanu .. Nici pe viata, nici o zi macar ! .Alegeti pe cei in care va regasiti… golani, inculti, gura mare …omeni de nimic, si aici ma refer la Ponta, Antonescu si toata sleahta din jurul lor. Succes in drumul nezgaltait spre centrul Africii.

 2. Hm…
  ” interesul României ar fi ca moțiunea să treacă, MRU să se elibereze cât încă nu este erodat și decredibilizat de o guvernare imposibilă și să contribuie la construcția unei noi platforme politice, curate, cu idei și forțe proaspete, eventual împreună cu alte inițiative de acest fel”
  Recruitment pentru NR? :)
  De multa vreme nu mai cred in „oameni providentiali”, mai ales cand sunt dovediti a fi „emanati” ai altor fosti „oameni providentiali”!
  Ati vazut interviul lui mru de la B1? In care se declara practic „urmas spiritual” al lui basescu?
  Preluand si obsesia acestuia cu RMGC? Acesta este viitorul luminos, curat cu idei si forte proaspete pe care vi-l doriti: RMGC, CupruMin si Chevron? Interesant!

 3. „Restanțele sunt așa de mari”??!!
  Pai, n-a „reformat” si n-a „modernizat” Romania in astia 3 ani Dl Boc cu PDLul lui !
  Si cu Presedintele Basescu aliat de nadejde ?!
  Ce mai are MRU de facut dupa atata „reforma” si „modernizare” ??!!
  Ar trebui sa revedti articolele Dvs de mai anul trecut cum ridicati in slavi Guvernul Boc si mareata „reforma” !!!

 4. „MRU
  I-ar prinde foarte bine să-i pice guvernul, să scape de o guvernare din care nu are cum să plece altfel decât învins. Cred că dă acatiste să treacă moțiunea”
  Aveti un talent de a complica lucrurile … :) . Pai n-ar fi mai simplu sa-si dea frumusel demisia, spunand ca nu poate lucra daca se fac presiuni asupra lui ? Provocand pe fata si public PDL-ul, ori e lasat sa-si faca treaba, ori pleaca ? Si ar avea pe bune mult mai mult de castigat… Dar stai, nu e de capul lui… Rolul lui e doar de barca gonflabila de salvare pentru anumite personaje :)

   • Sigur, sigur, daca PDL-ul il obliga sa faca manarii, sa dea bani cu dedicatie, etc, e o lasitate sa le spuna in fata sa-si bage undeva pretentiile ca el are principii, mai bine tace chitic si inghite… :) numa sa ramana pm… Jeezus, s-antors lumea cu dosu-n sus… :)

 5. Mon professeur, „ignoranta” nu va prinde! ;)
  mru a reluat tezele basesciene impachetandu-le putin in vorbe frumoase ca sa nu bata la ochi dar nescapand ocazia de a lansa o lauda la adresa carmaciului.
  Cat despre „modelul de dezvoltare” prin vanzarea resurselor brute poate ar fi bine sa aruncati un ochi prin tarile africane unde se practica cu „succesuri” respectivul model. D
  Succese pentru companiile straine evident nu pentru bastinasi. Daca asta e modelul de dezvoltare pe care vi-l doriti prefer sa ramanem asa „nedezvoltati” cum suntem.

 6. Daca ar fi in PSD, MRU ar fi fost numit „carlan” de un anumit personaj :)

  S-a grabit prea tare cu retrocedarea, ma indoiesc sincer ca CEDO nu ar fi acceptat o amanare de 6 luni pentru definitivarea legii. Sau, daca a intrebat si i s-a spus ca nu… mea culpa.

  La fel de tare s-a grabit si cu CupruMin, unde sunt perfect de acord ca trebuie privatazata mina, dar graba cu care a anuntat succesul mi se pare electorala. Sa zicem ca aici a fost doar o mutare gresita, nu o decizie gresita.

  Nu in ultimul rand a gresit si cu alocarea banilor pentru primarii.

  Asa ca, trebuie sa fim de acord ca motiunea este buna pentru toata lumea cu exceptia USL.

  Din punctul meu de vedere, partea de „verticalitate” nu prea mai tine ca discurs si chiar daca in aventura politica MRU ar fi urmat de Monica Macovei (fata de care am o mare stima), mi se pare ca MRU a pornit cu stangul si merge in pasul strengarului cu stangul inainte.

 7. Mai bine am afla cine guverneaza tara asta. Premierul Romaniei ba e in PNL, ba nu e. Daca e in PNL, inseamna ca PNL isi da motiune de autocenzura? Avem coabitare sau nu? Cine raspunde de guvernare? PDL si/sau PNL?
  Premierul, cu un picior in PNL si unul in PDL, doreste sa-si faca un partid nou. Rezultatele mandatului MRU le va deconta partidul nou, PDL sau PNL?

 8. O singură întrebare, domnule Vlaston, la un articoil bine scris: MRU va trebui să explice dacă este sau nu omul lui Băsescu și al serviciilor DOAR dacă rămâne la putere? Dacă pleacă, nu?

 9. Anunțată înainte de Sf.Paști, actuala moțiunea de cenzură a USL ar putea inregistra un mare esec. Și asta dintr-un motiv relativ simplu: “valul” de dezertări din direcția majorității guvernamentale nu s-a concretizat inca. In acest moment Victor Ponta și Crin Antonescu se află într-o situație delicată: au probabil numărul necesar de semnături pentru a depune o moțiune de cenzură (împotriva unui guvern relativ popular și care este în funcție de ceva mai mult de două luni) dar nu au numărul necesar de voturi pentru a demite Executivul. UDMR a și anunțat că parlamentarii săi nu vor participa la votarea moțiunii de cenzură iar măsura este posibil să fie copiată și de PDL și UNPR, lăsând astfel opoziția să se confrunte cu un posibil nou eșec de imagine. Sigur, există și posibilitatea ca moțiunea de cenzură să treacă dar nu cred că lui Victor Ponta i-ar conveni un astfel de rezultat mai ales în urma revelației privind oferta prezidențială de a prelua formarea Guvernului.
  Personal cred că președintele Basescu, în cazul nefericit în care cabinetul Ungureanu ar fi demis, și-ar putea reînnoi propunerea. Și cred că moțiunea de cenzură a opoziției va fi un eșec de imagine din mai multe rațiuni:
  – pentru că nu are un fundament concret (Guvernul Ungureanu nu a făcut greșeli majore.
  – nu și-a asumat proiecte de legi critice și nu a luat măsuri de natură să afecteze populația), pentru că contrazice declarațiile privind migrația în masă a parlamentarilor coaliției guvernamentale către USL, și, mai ales, pentru că demonstrează că opoziția preferă acțiunile goale de conținut pentru a acoperi în realitate eșecul grevei parlamentare.

 10. Nu stiu despre MRU, insa in privinta partidelor participe nu are nimeni de castigat din motiunea asta de cenzura.

  Sa consideram cazul in care ea trece. Ponta & Co trebuie sa mearga la Cotroceni sa capete primul ministru pe care il vor. Cum mai mult ca probabil Basescu nu il va da, doua posibile garnituri de guverne or sa pice la vot si Basescu poate dizolva Parlamentul.

  Rezultatul ar fi ca MRU ramane prim ministru pana la alegerile anticipate sau la termen.

  Cand credeti ca ar putea fi alegeri anticipate? Ar fi fost in octombrie oricum, si cu vanzoleala creata de numiri de guverne respinse, dizolvarea parlamentului, campania electorala, mai devreme de septembrie tot nu ar putea fi alegeri generale anticipate.

  Si atunci cine are de castigat si pierdut? Toti, daca trece motiunea care ar duce la alegeri anticipate cu o luna doua, opozitia nu obtine guvernul pe care il vrea iar tara este destabilizata de discutii aiurea despre un guvern temporar sau altul.

  Opozitia a dovedit culmea imaturitatii politice venind cu o motiune de cenzura cateva luni inainte de alegerile la termen, pentru ca nu ii foloseste.

   • Adevarat, insa Basescu nu o sa le dea prim-ministrul pe care il vor. Sau o va face? Daca o face le strica jocul pentru ca trebuie sa dovedeasca ce pot taman inainte de alegeri. Daca nu o face tot le strica jocul si mai sunt probabil si alegeri anticipate, devreme ce opozitia nu o sa accepte un prim ministru impus.

    Oricum ar suci-o, opozitia iese prost din motiunea asta de cenzura.

 11. Eu constat la multi comentatori o pervertire a gandirii democratice, o „sfanta manie proletara” la gandul ca opozitia a „indraznit” sa-si faca practic treaba si sa depuna o motiune de cenzura! Intr-o tara normala e un fapt firesc, tine de regula jocului democratic, iar caderea unui guvern nu echivaleaza cu sfarsitul lumii, venirea asteroizilor, etc.
  E drept ca intr-o tara normala legile se dezbat, nu se trec de-a valma prin asumare…

  • Nimeni nu disputa dreptul unei opozitii de a depune o motiune de cenzura.

   Singurul lucru care e foarte dubios si arata amatorism politic este faptul ca depune o motiune de cenzura inainte cu vreo cateva luni de alegerile la termen, cand nu foloseste nimanui si creaza doar adversitate si nici un efect concret decat poate a aduce alegerile mai aproape cu vreo luna…

  • N-ai nici tu dreptate 100%, garett, desi ai surprins bine „modul de lucru” al indragostitilor de politica damboviteana, in care initiativele parlamentare sunt trecute prin filtrul „ce ne iese?”.
   Treaba opozitiei nu e sa depuna motiuni – preferabil ar fi sa n-o faca niciodata – ci sa mentina un echilibru pentru evitarea derapajelorde autoritate, obligand la respectarea regulilor democratice, si doar in cazul nerespectarii „sa incurce puterea”, asa cum ii place domnului Vlaston sa spuna. De altfel, dumnealui n-a fost interesat nici macar sa vada daca motiunea are obiect sau nu, a fost interesat doar ce se intampla daca trece sau nu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro