joi, decembrie 1, 2022

Ciordeala universitara sau plagiatul ca mod de viata

Miine, 15 iunie, celebrul prof. dr. ing. Ioan Mang, specialist de renume mondial in tehnica plagiatului[1], fost ministru al invatamintului in actualul guvern, ar trebui sa fie audiat de Consiliul national de etica pentru cercetare stiintifica, in cadrul anchetei in curs privind publicarea unor articole copiate dupa cele ale unor cercetatori straini.

Surprinzator, componenta sus-mentionatei comisii tocmai a fost schimbata prin ordin de ministru de catre actualul detinator al portofoliului Educatiei, dl. Liviu Pop, desi vechea echipa avea mandat pina in 2015[2] (!) Sa aiba o legatura aceasta schimbare cu programata audiere a dlui. Mang?

Deocamdata sa mergem pe prezumtia de nevinovatie. Deocamdata, sa presupunem ca, desi instalata intempestiv si nejustificat, noua echipa isi va face treaba.

OK, si atunci? Pai, hai sa-i sprijinim, hai sa-i ajutam sa-si faca o reprezentare corecta asupra nivelului pina la care s-a ajuns cu ciordeala universitara. Sa fie dl. prof. dr. ing. Ioan Mang un caz izolat? Citusi de putin!

O investigatie sumara arata ca in cadrul Departamentului Calculatoare din cadrul Facultatii de Inginerie Electrica a Universitatii din Oradea s-a aciuat un intreg trib de manglitori.

Sa-i luam pe rind:

Profesor Doctor Inginer Daniela Popescu – directorul departamentului

Ce sa-i faci, pestele de la cap se impute…

In vol. 1 nr. 1 (2008) din Journal of Computer Science and Control Systems (JCSCS), domnia sa, impreuna cu dna. conf. dr. ing. Mirela Alexandrina Pater si dna. s.l. dr. ing. Daniela Gabriela Maștei semneaza articolul Pattern discovery techniques in Web mining[3]. Acesta contine paragrafe intregi copiate dintr-un articol publicat cu 8 ani inainte de doi cercetatori de la KU Leuven[4], Raymond Kosala si Hendrik Blockeel, Web Mining Research: A Survey[5].

O situatie similara apare si in cazul articolului A genetic algorithm approach for optimizing the File Availability in Peer-to-Peer Content distribution[6] publicat de dna. prof. Popescu impreuna cu dna. conf. dr. ing. Ecaterina Emilia Vladu in vol. 2 nr. 1 (2009) din JCSCS. De aceasta data s-a copiat dintr-un articol din 2007, Optimizing File Availability in Peer-to-Peer Content Distribution[7], al cercetatorilor Jussi Kangasharju, Keith W. Ross si David A. Turner.

Profesor Doctor Inginer Cornelia Aurora Gyorodi si Profesor Doctor Inginer Robert Gyorodi

In RCP & RAP. Single source code[8], publicat de cei doi impreuna cu studentul Cosmin Ghita in vol. 2 nr. 1 (2009) din JCSCS, se preiau in extenso paragrafe intregi din cartea lui Fabian Lange, Eclipse Rich Ajax Platform: Bringing Rich Clients to the Web[9].

Ne putem da seama de amploarea „preluarilor” din imaginea de mai jos:

Merita mentionata si o alta mostra de „cercetare avansata”, articolul Building a Social Network using Ajax and RSS[10], aparut in vol. 1 nr. 1 (2008) din JCSCS, sub semnatura celor doi profesori sus-mentionati, a actualului preparator ing. George Dominic Pecherle si a studentului Domahidi Zoltán, articol scris pe baza… unor texte din Wikipedia!

Oau! Pai, asta zic si eu cutting edge science!

Profesor Doctor Inginer Doina Rodica Zmaranda

Dna. Profesor Zmaranda, impreuna cu dna. conf. dr. ing. Gianina Adela Gabor semneaza articolul Techniques used to design safe and reliable critical control or shutdown systems[11], aparut tot in vol. 1 nr. 1 (2008) din JCSCS. De unde se inspira? Dintr-un white paper din 1997, semnat Bob Adamski si intitulat Design Critical Control or Emergency Shut Down Systems for Safety and Reliability[12].

Texte, diagrame, grafice; toate sint preluate cu bucurie:

OK, n-are sens sa o mai lungim. Daca tragem linie si adunam, in Departamentul Calculatoare din cadrul Facultatii de Inginerie Electrica a Universitatii din Oradea gasim la o cercetare sumara urmatorii manglitori universitari:

 • 6 dintre cei 7 profesori titulari (de Ioan si de Erica Mang nu am mai scris pentru ca e un caz bine-cunoscut)
 • 3 dintre cei 4 conferentiari

Noua echipa a Comitetului de etica va avea mult de lucru. S-ar putea ca dl. ministru Pop, in intelepciunea sa, tocmai de aceea sa fi renuntat la vechea garda; probabil ca avea nevoie de oameni noi si odihniti, gata sa se ia la trinta cu ciorditorii din invatamint.

Sa le uram succes!

Atit lor cit si dlui. Stefan Vlaston de la EDU CER, caruia ii voi transmite toate documentele necesare sesizarii Comitetului de etica…


[1] „Plagiarism charge for Romanian minister„, Nature; http://www.nature.com/news/plagiarism-charge-for-romanian-minister-1.10646

[2] „Plagiatori, dormiți în pace! Ministrul Liviu Pop lucrează pentru voi!„, Stefan Vlaston; https://www.contributors.ro/administratie/educatie/plagiatori-dormi%C8%9Bi-in-pace-ministrul-liviu-pop-lucreaza-pentru-voi/

[3] http://electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/JCSCS_2008/JCSCS_2008_15_Pater_1.pdf

[4] http://www.kuleuven.be/about/

[5] http://wenku.baidu.com/view/4d3ccfc78bd63186bcebbcf9.html

[6] http://electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/JCSCS_2009/Articole_pdf_JCSCS_C_nr_1/JCSCS_2009_Nr_1_CS_Popescu2_A_Genetic.pdf

[7] http://cis.poly.edu/~ross/papers/fileavailability.pdf

[8] http://electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/JCSCS_2009/Articole_pdf_JCSCS_C_nr_1/JCSCS_2009_Nr_1_CS_Gyorodi_RCP.pdf

[9] http://www.springerlink.com/content/mm53244n0188u56u/about/

[10] http://electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/JCSCS_2008/JCSCS_2008_6_GyorodiC_1.pdf

[11] http://electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/JCSCS_2008/JCSCS_2008_5_Gabor_1.pdf

[12] Robert S. Adamski, Design Critical Control or Emergency Shut Down Systems for Safety AND Reliability, PCS Technical Paper, 1997; http://wenku.baidu.com/view/b9b607dace2f0066f53322b3.html

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

 1. Excelent.

  Acum nu mai trebuie decat o campanie care sa nu se opreasca pana cand acest domni (si doamne), toti, nu pleaca din Universitate. Studentii ar trebui sa se organizeze, lumea academica ar trebui sa se organizeze, conferinte de presa, bombardarea ministerului cu scrisori, intrebari, pichete.

  chiar ne lasam injositi in asemenea hal, prin lipsa de reactie?

  • Dar chiar nu va dati seama de ce nici Universitatea Oradea, nici alma mater recte Universitatea Politehnica Timisoara, nici sindicatele din invatamintul universitar n-au reactionat pina acum nici la plagiatele lui Mang? Despre vre-o reactie la plagiatele de la Bacau ati auzit? Crec ca sunteti naiv inchipuindu-va vre-o reactie a vre-unei autoritati.

   Daca cineva se va inhama la treaba asta nici in zece ani nu terminam curatenia…

 2. De fapt e suficient sa vedem ca se compromit ca cercetatori publicand in jurnalul JCSCS, care e pentru majoritatea oamenilor de stiinta care se respecta o hazna.

 3. Domnule, jos palaria pentru investigatie!

  Ma intristeaza sfortarile Dvs. anticlericale, dar va felicit pentru osteneala de a fi scris acest text.
  Sunt cadru didactic la Univ. din Oradea si cred ca daca s-ar face o investigatie serioasa aici, n-ar ramine cu reputatia intacta mai mult de 20% din cadrele superioare (conf. si prof.). Dar situatia e cam asemanatoare la toate universitatile din tara, si chiar, poate, mult mai rea.

   • Nu e chiar niciuna, stimate coleg. Daca acest balast de 80% ar pleca, ceilalti 20 % si altii tineri ar putea sa faca foarte bine o treaba serioasa. Problema e ca o astfel de investigatie nu se va face, sunt prea multi cei care ar fi loviti. Si,din pacate, „roata” plagiatului nu s-a inventat, nici nu e monopolul Universitatii din Oradea. Cancerul e raspindit in intreg sistemul universitar romanesc.

 4. Nu se poate ca cei plagiati sa actioneze in judecata cumva pe acesti manglitori?
  Daca e nevoie eu donez bani pentru plata avocatilor.

 5. Pai de unde domnule cercetare si lucrari originale la astia? Astia singuri nu inventau nici apa calda.
  Cazurile cand cercetari si profesori universitari din Romania descopera ceva cu totul nou, sau dezvolta o teorie a altuia, sau colaboreaza cu cercetatori straini sunt extrem de putine. Si atunci de cele mai multe ori ideile sunt ale studentilor sau ale profesorilor din subordine.
  Cand dracu sa mai cerceteze astia ceva cand ei sunt prin parlament, primarii, consilii judetene, la 4 facultati odata, la spital, la judecatorie samd?

 6. Daca nu vor avea tupeul sa-l scoata din start nevinovat, vor face in asa fel incat sa scape pe motive de chichite juridice ( fac erori procedurale pt ca apoi, peste cateva luni, cand se mai linisteste treaba Mang sa atace in justitie si sa castige). Ori se vor spala pe maini si vor spune ca este datoria universitatii sa decida cdaca si cum il sanctioneaza (o abureala de fapt)

 7. Problema cu aceste asa-zise cadre didactice este ca dupa ce ca isi copiaza la greu
  cursurile si articolele, nici nu dau pe la catedra, ii pun pe asistenti sa le tina orele.
  O propunere de bun simt ar fi sa fie toti evaluati la sange si daca nu corespund calificarilor
  sa li se retraga diplomele.
  Sunt convins ca nici bacul nu ar fi in stare sa-l treaca.
  Si din acest motiv elitele pleaca la studii in afara.

 8. Nu ar fi normal sa li se anuleze titlul de doctor, daca e furat???? Macar atata!!!!! Nu mai vorbesc de fapta penala…
  Si nu ar fi normal sa treaca toate cadrele universitare din Romania prin ciurul asta??? TOTI!Sa ramana in universitati numai cei buni? Ce sa invete copiii nostri de la cei ca dansii? De ce sa le platim salariile cu totii? De unde stiu eu unde sa-mi trimit copilul sa nu ajunga sa fie educat de astfel de oameni?
  OOOOO…stiu ca ne-am umple de rusine, ca un procent covarsitor is niste plagiatori, dar oare cat vom mai inghiti minciuna? Si-o vom mai si plati…

  • titlul de doctor se poate retrage doar daca au plagiat si in teza de doctorat, respectiv in lucrarile care au stat la baza acesteia. Nici titlurile didactice universitare nu li se pot retrage (culmea) decat daca lucrarile plagiate au facut parte din dosarul de promovare. DAR pot fi dati afara din sistemul de invatamant, respectiv din Universitatea din Oradea. La Oradea a mai fost un caz in 2011 cu un conferentiar dat afara in 2 timpi si 3 miscari, fara valva si scandal, pentru plagiat. Desigur, coautorii lucrarilor plagiate (printre ei si fost primar al Oradiei) nu au fost atinsi nici cu o mustrare. Tot la Oradea se tergiverseaza concedierea sotiei vicepresedintelui sindicatului Alma Mater desi una din deciziile emise de Consiliul de Etica proaspat demis o avea pe aceasta doamna in vedere si recomanda tocmai acest lucru.

   • Nu stiu cum o fi la Oradea, dar veniti la Iasi…
    Decent si de bun simt ar fi sa iasa pur si simplu singuri din sistem! Dar credeti ies fara sa le arate cineva „pisica”??? Publicati pisica ingalbenita!
    Ce Comisie de etica si ce o mai fi ea?? Ca pana se misca aia…
    Sa-i arate studentii cu degetul prin facultate, asta merita! Macar atat…

 9. Sau! Hai s-o facem publica, oricat timp ne-ar lua! Luati pe rand toate universitatile…si din Cluj, Bucuresti, Iasi, Timisoara…pe cele mai mari, si pe profesorii cei mai…”cu greutate”! Cate un articol din asta „ingalbenit” pt fiecare facultate, ca-s publice, au site-uri, in care sunt trecuti toti „greii” acolo, cu functii grase si titluri pompoase!
  Chiar ar fi atat de greu??? Pentru copiii nostri ar fi o salvare, intr-o mica masura…Macar SA STIM!

 10. Un prim pas ar fi anuntarea autorilor despre plagiate. Ei ar trebui sa stie in primul rand. Sa stie ca exista legi (chiar si in Romania) care condamna plagiatura. Sa le fie clar ca ar putea sa obtina chiar niste bani in urma unui proces. (it’s a wild guess)

  Sunt curios ce parere au autorii plagiati de „profesorul” Mang. Asteapta decizia Consiliului National de Etica? Nu ii intereseaza? Am vazut ca din persoanele care folosesc aceasta platforma sunt unii care au luat legatura cu ei. Au mai pastrat legatura?

  Cat despre plagiatori, sa le fie retrase titlurile obtinute si dreptul de predare. Definitiv. Iar cu lucrarile lor „originale” sa convinga un angajator privat ca pot sa munceasca in acel domeniu. Eventual dl. Mang sa explice cat e de corecta acea lucrare eronata.

  • O idee buna cu anuntarea victimelor plagiate.
   Cum a scris un domn mai sus, si eu sunt dispus sa platesc costurile legale in Romania pentru autorii plagiati, daca sunt dispusi sa investeasca efort si timp in a-si face dreptate.

  • Dom’lor, de obicei, la publicarea unui articol stiintific, dreptul de proprietate intelectuala (Copyright) se transfera Editurii care publica jurnalul cu pricina. Asa ca autorul-victima a plagiatului nu poate interveni in justitie. Daca e vorba de o editura obscura, probabil ca nu va reaction la plagiat. Daca insa editura este una de talie internationala, nu va inchide ochii. Exist amulte jurnale in regim de „open access”, care permit oricui sa reproduca material publicat, fara acordul editurii, dar cu conditia sa se indice sursa. Daca se copie din Wikipedia, nu prea ai ce face, decat sa-l arati cu degetul pe plagiator. Dar”intr-o sotietate fara moral si fara printipuri”, plagiatorul prins nu prea are de ce se teme, decat ca va ramane cu „reputaia nereparata” (pentru o vreme, doar).
   Dom’profiesorii plagiatori pot invoca oricand scuza ca au plagiat, de fapt, asistentii lor, fara sa le spuna cum sta treaba. Asta e, lumea merge inainte, asistentii de azi-profesorii de maine.

 11. Absolut Excelent! Va rog urmati si calea oficiala ca aceste cazuri sa ajunga oficial pe masa comisiei, sa vedem si cum vor fi rezolvate.

  Multumim!

 12. Sunt si situatii mult mai grave, cand se traduc carti de pe Internet si se publica in l.romana pentru dosarul de avansare .
  Daca trebuie doua carti scrise, se ia prima copiata, se schimba doar titlul, nu si editura, care contra cost scoate urgent a doua carte si nimeni nu se uita decat la coperta !!
  Asta-i !

  Un pensionar al Universitatii Politehmica din Timisoara

 13. M-am uitat și eu la primul articol, Pattern discovery techniques in Web mining. Articolul din care s-a copiat este în bibliografie la numărul 14, iar articolul are referințe din belșug la el. Problema ar fi atunci că pasajele copiate subliniate cu galben nu fac referire explicit la el, nu?

  • Nu numai asta. Preluarea cuvint cu cuvint, in mod normal, trebuie marcata prin ghilimele.

   Exemplu de la MIT (http://web.mit.edu/academicintegrity/citing/whatisplagiarism.html):

   What is plagiarism?

   Plagiarism occurs when you use another’s words, ideas, assertions, data, or figures and do not acknowledge that you have done so.

   If you use the words, ideas, or phrasing of another person or from published material, you must

   Use quotation marks around the words and cite the source, or
   Paraphrase or summarize acceptably and cite the source.

 14. Hm!… Cum ar putea scapa sus numitii plagiatori?

  Am senzatia ca plagiatul era proba de concurs la Departamntul de Calculatoare. Si-atunci, cum sa-i dai afara, cand ei au actionat practic conform fisei postului!?..

 15. Corect ar fi sa fie verificate, intr-o prima faza toate dosarele de promovare pe posturile de Profesor univ, si acolo unde sunt plagiaturi pe baza carora s-a incasat lunat cate un salar de 6.000Ron sa fie obligati sa le restituie. Atunci sa vezi fonduri pentru asistenti… Si sa fim seriosi, nu e doar la Oradea aceasta situatie, sa fie verificate toate universitatile ! Asta daca are cineva … plamanii s-o fac !

 16. Ana are dreptate. Haideti si la Iasi cat mai repede. Vrem continuare, altfel vom crede ca sunteti manati doar de niste interese politice meschine. Vrem Adevarul.

 17. Domnule Patrascu,
  Daca aveti nevoie de ajutor pentru continuarea investigatiilor la Oradea sau in alta parte, ma puteti contacta pe adresa mail mentionata in mesaj.

  Pe curand

 18. Domnule Patrascu, Ati observat ca vechiul site al facultatii (http://electroinf.uoradea.ro) a fost sters (incluzand si toate link-urile catre articolele incriminatorii)? Acum la aceasta adresa apare un site minimal avand trecut textul „PAGINĂ ÎN CONSTRUCȚIE!” Incet incet se sterg toate urmele …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro