duminică, iulie 21, 2024

Citi preoti sint prea multi?

Avem suficienti preoti? Avem prea multi, avem prea putini? De citi preoti are nevoie Romania? 1.000 ? 10.000 ? 100.000 ?

Problema nu s-ar pune – sau s-ar pune in cu totul alti termeni – daca acesti preoti ar fi platiti de catre cultele respective, dar nu; la noi in tara preotii sint de facto salariati in sistemul bugetar.

Legea salarizarii unitare (330/2009) prevedea 16.602 posturi clericale platite de Stat, „inclusiv contribuţiile la asigurările sociale de stat, la asigurările sociale de sănătate, la asigurările de şomaj, precum şi alte contribuţii obligatorii prevăzute de lege pentru angajator„; in plus, se preciza ca „numărul de posturi pentru personalul clerical se poate majora anual prin legea bugetului de stat„.

Sa-l majoram atunci! si-au zis guvernatii nostri. Si l-au majorat: in 2013 Romania se poate „lauda” deja cu 17.491 de preoti, Guvernul angajindu-se sa creasca acest numar pina la 20.554 in 2017.[1] Parca sintem pe vremea lui Ceausescu, sa dam tarii cit mai mult carbune!…

Intreb din nou, de citi preoti, platiti de catre Stat, este nevoie in Romania?

Intrebarea e pertinenta si, de-a lungul timpului, a fost pusa in mod repetat – inflatia de preoti nu este un fenomen recent:

Datorită taxelor pe care viitorul preot le plătea ierarhului şi protopopului, acceptarea candidaţilor la hirotonie se făcea foarte uşor, ajungându-se astfel la un număr impresionant de preoţi. Dacă în vremea lui Al[exandru] Ipsilanti erau 3500 preoţi, sub Mihai Şuţu ajunseseră la 5850, iar în 1815 erau 8138 preoţi.[2]

Preotia era tentanta; in calitate de „slujitor al Domnului” beneficiai de nenumarate avantaje financiare. Vi se pare cunoscut?

 • Scutirea de dări: preoţii şi diaconii, cu excepţia celor „răspopiţi”, erau scutiţi de orice dijmă şi clacă faţă de stat şi faţă de proprietar […]
 • Întreţinerea materială: preoţii primeau de la proprietarul de moşie o suprafaţă de pământ pentru folosinţă proprie, un loc de casă şi grădină. Pentru acest pământ tagma preoţească nu trebuia să plătească proprietarului nicio dare.
 • Pământul preoţilor şi al diaconilor avea să fie lucrat de săteni, iar al dascălilor de către ei înşişi;
 • Preoţii de la oraş, neputând primi loturi de pământ, încasau o contribuţie anuală de 2 lei, „luată de la fiecare enoriaş, fără osebire”
 • primeau din magazia de rezervă câte trei chile de bucate pe an[3]

La 1888, „vrednicul de pomenire episcop Melchisedec Ştefănescu al Romanului[4], dupa cum il descrie Agentia de Presa a Patriarhiei, amintea de „mulţimea cea mare[5] a preotilor din Romania; aceeasi constatare o facuse si pravoslavnicul general Kiseleff cu mai bine de jumatate de secol mai inainte. Astazi, in 2013, cei care atrag atentia asupra numarului imens de preoti platiti de Stat sint asemuiti de catre BOR „activiştilor ideologiei ateist-comuniste[6].

Acum 120 de ani, „comunistii” Lascar Catargiu – prim-ministrul guvernului – si Take Ionescu – Ministrul Cultelor – cautau solutii pentru reducerea numarului „slujitorilor Domnului”. Guvernul de astazi se gindeste la „binele” tarii si mai angajeaza niste clerici…

Ce solutie s-a aplicat la 1893? Nimic iesit din comun; a fost nevoie doar de bun-simt si de vointa politica. Legea clerului mirean şi a seminariilor, promulgata la 29 mai 1893 stabilea citeva principii simple de limitare a inflatiei de preoti[7]:

 • se limita numarul total al parohiilor (art. 1)
 • infiintarea unei noi biserici era conditionata de garantarea de catre ctitor a finantarii acesteia (art. 3)
 • se limitau sever numirile de noi preoti: „nu se vor face hirotoniri decât cel mult una la patru vacanţe în fiecare eparhie” (art. 11)
 • salariul clerical maxim platit de stat era de 200 de lei/luna; spre comparatie, salariul unui medic era de patru ori mai mare[8]

In urma cu 150 de ani Alexandru Ioan Cuza a avut curajul politic sa secularizeze averile minastirilor; „Toate averile mănăstireşti din România sunt şi rămân averi ale Statului” decreta primul articol al legii.

In timpul domniei lui Carol I, la 1893, s-a putut spune pe fata Sint prea multi preoti! Ajunge!

Astazi, in 2013, putem sa ne ridicam la inaltimea lor?


[1] Anexa 3/13 la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2014; http://www.cdep.ro/proiecte/2013/500/10/4/313.pdf

[2] Paul Lucian Brusanowski, Stat si Biserica in vechea Romanie intre 1821-1925, pag. 19

[3] Ibid., pag. 22

[4] http://basilica.ro/stiri/150-de-ani-de-la-adoptarea-legii-secularizrii-averilor-mnstireti-din-1863_11603.html

[5] Melchisedec Ştefănescu, Memoriu despre starea preoţilor, pag. 8

[6] http://arhiepiscopiabucurestilor.ro/index.php/evenimente-bisericesti/1790-asur-incearca-din-nou-sa-dezinformeze

[7] Paul Lucian Brusanowski, Stat si Biserica in vechea Romanie intre 1821-1925, pag. 224-225

[8] https://web.archive.org/web/20101204071914/http://www.leulgreu.ro/2005/istoria_leului

Distribuie acest articol

75 COMENTARII

  • Banii publici ? hmmmmm ! cred ca ar trebui spus adevarul ! in Wiena .locul de unde va scriu .biserica Catolica ,trimite acasa ,fiecaruia fluturasul cu suma pe care o are de platit.Ca emigrant a fost suficient completarea unui chestionar,si respectivii ,au avut surpriza ca sint buni de plata,ce ziceti de asta ? Am mai auzit de la altii ca acest mod de colectare fortata (caci daca nu platesti vreo doi ani ,suma creste considerabil !) se practica in multe alte tari.asa ca ….Personal nu imi pare rau ca preotii sint platiti de stat .As dori ca autorul acestui articol sa vina cu o lamurire ,citi preoti din alte culte profita de bani de la buget ? ,caci domnia sa se refera din cite am inteles ,la preotii Ortodocsi.Multumesc !

   • Am o curiozitate (sincera): ce se intampla daca nu platiti? Sau altfel, ce se intampla daca va declarati confucianist, budist sau ateu?
    Se trece la executare fortata, si daca da, in baza carei legi?

    • Domnule IosiP,

     Am un raspuns la intrebarea Dv.

     Am auzit de un caz in Germania, pentru o situatie similara.

     Un catolic a incercat sa dribleze legea germana si sa nu plateasca taxa oneroasa ceruta de biserica catolica germana.

     Cand a murit, biserica nu a vrut sa oficieze inmormantarea decat daca toate taxele restante au fost platite la zi, plus penalitati. Si era vorba de multi ani la mijloc.

     Pentru cine refuza sa plateasca taxa respectiva este echivalentul la renuntarea la religia respectiva. Penalitatile financiare are ucide orice fel de serviciu ulterior.

     • Domnule Gafencu, va multumesc pentru raspuns.

      Sincer sa fiu, situatia mi se pare logica: nu poti beneficia de un serviciu pe care nu esti dispus sa-l platesti.
      Mai putin logica mi se pare situatia din Romania, unde esti obligat sa platesti un serviciu de care nu doresti sa beneficiezi (ma refer, desigur, la „educatia” religioasa).

 1. ar fi interesant de făcut o raportare a nr de preoți la mia de locuitori. intre romania de acum și cea de acum o suta de ani, și cea de acum de aici și cea din alte state europene, at nordice cât și central și est europene

  • Dacă n-ar fi plătiți de stat, ar putea să fie și câte un preot la fiecare casă sau pentru fiecare familie, ba chiar și mai mulți. Presupun că Gigi Becali n-ar avea nicio problemă în a-și angaja 12 preoți personali, iar dacă veniturile acestora ar rămâne o problemă strict între ei și enoriași, numărul preoților poate fi nelimitat. Nu e treaba statului să se pronunțe asupra unei asemnea chestiuni, dar nici nu e treaba statului să plătească preoții.

   • Exista totusi o conventie intre ticalosii politici si sarlatanii in sutana, aceea de a tembeliza popii populatia incepand de la varsta frageda, pt ca politrucii sa-i aiba cand au nevoie de votul romanilor, prosti gata de vot in favoarea escrocilor. Avem cei mai multi popi pe cap de locuitor, avem o biserica la 700 de cetateni romani daca tinem cont de faptul ca permanent in tara locuiesc 23-14 milioane de romani Culmea nesimtirii este faptul ca desi numarul populatiei este in continua scadere, cel al popilor este in permanenta crestere. Totul pe banii nostri, adica le platim salarii si apoi daca vrem sa beneficiem de serviciile lor platite, suntem nevoiti sa le platim pt orice ragaiala, gargara inepta din buzunar. Nicio autoritate nu se trezeste sa-i intrebe de ce mint populatia cu abjectiile lor privind puterea divina care doar pedepseste populimea, pe ei niciodata. Credinta religioasa tine de educatie, ori poporul roman nu poate fi banuit de asa ceva. A te inchina la niste oase (ale cui dracului or fi pt ca vedem ca in lazile alea aurite baga tot felul de cacaturi lumea pupa al dracului), a te ruga in loc sa muncesti, a face pelerinaje pe camuri pt a invoca zeul ploilor arata totala lipsa de minima cultura sau inteligenta. Rolul popilor este acela de a tine poporul in bezna pt a putea fi usor de controlat de mafia politica .

 2. Avand in vedere nivelul moral la care se afla Romania azi se poate afirma, cu certitudine, ca „Avem prea multi atei !” Oameni fara frica lui Dumnezeu si fara elementare norme morale si de conduita in societate, norme pe care religia le impune. Chiar si zona cultivata a societatii, chiar „corporatistii” sunt atinsi de cancerul lacomiei, al coruptiei si al nepasarii fata de suferinta semenului. Asa ca inca un articol de propaganda ateista in plus.

  • Titisor,

   Observi ca nu folosesc ‘y’ de sorginte de mahala in a ma adresa tie. Sint curios, unde ti-ai redirectionat cei 2% ? Cu cit ai contribuit in anul care tocmai se incheie la o cauza sociala? Ca ateu, daca vrei, iti pot da info despre mine desi n-as vrea, fiindca mi se pare de prost gust sa ma laud.

   Pricepe, /: morala nu are de-a face cu religia. Transcende religiosul.

  • Pai eu as spune ca dimpotriva, avem prea multi oameni „cu frica lui Dumnezeu”, care cred ca pot face orice daca se spovedesc si ctitoresc biserici.
   Vezi Gigi Becali si ale lui sapte cruci pe secunda…

  • Dom’le tyty (dovadă de mare înţelepciune căci bat la pariu că aşa scrie şi în buletin, cu „y”) ceea ce spui are fix zero sens. Ateii nu sunt plătiţi de la stat, ai pierdut toată esenţa, ai înţeles doar ce-ai vrut, ai citit degeaba, mergi cu domnu’.

  • „norme pe care religia le impune”?? Adica, daca nu ai fi indoctrinat de mic, ai omori oamenii pe strada, for fun? Cum de n-am inteles asta pana acum??? Adi, scoate pistolul, sa impuscam niste de-alde Tyty din astia, ca suntem atei si n-avem morala.

  • Spui ca: „Avand in vedere nivelul moral la care se afla Romania azi se poate afirma, cu certitudine, ca «Avem prea multi atei !»”. Sa vedem niste statistici:

   – Cei mai multi romani (96%) cred in Dumnezeu.
   – Daca privim o statistica a lipsei de importanta a religiei in viata cetatenilor, Romania este pe ultimul loc in Europa, doar 18% dintre cetateni nu acorda religiei o importanta majora. La polul opus se afla tari precum Estonia (84%), Suedia (83%), Danemarca (80%), Norvegia (78%) etc. in care majoritatea cetatenilor nu acorda o importanta majora religiei. In 24 de tari din 40, majoritatea cetatenilor (mai mult de 50%) nu considera religia importanta pentru vietile lor. (Sondaj Gallup 2007-2008 cu intrebarea: „Ocupa religia un loc important in viata voastra?”).
   – In Romania sunt 18.300 de biserici si doar 425 de spitale.
   – Dupa Revolutie, s-au construit cinci biserici pentru fiecare scoala noua.
   – In medie, anual, in Romania apar 90 de biserici noi, si acestea sunt doar cele ale ortodocsilor.
   – Tendinta din Romania, de a construi aproape 100 de biserici pe an, este justificata de cererea credinciosilor, sustine parintele Stoica.
   – Romania ocupa locul 75 in clasamentul Transparency International pe anul 2011 publicat joi privind perceptia coruptiei, cu 3,6 puncte, fiind la egalitate cu China.
   – Romania a trecut pe ultimul loc in clasamentul european al nivelului de trai, in varianta consumului individual efectiv. Consumul individual efectiv reflecta mai bine bunastarea unui cetatean dintr-o anumita tara decat Produsul Intern Brut pe cap de locuitor (20.6.2013).

   http://tinyurl.com/nnr8zod

   http://tinyurl.com/kga7o8v

   http://tinyurl.com/kgxvcy4

   http://tinyurl.com/l4luod3

   http://tinyurl.com/pqdgogs

   http://tinyurl.com/ksu4xoq

   Se pare ca credinta oarba a majoritatii romanilor in cineva care ne rezolva toate problemele in locul nostru este una dintre cauzele principale pentru situatia deplorabila a Romaniei. Credinta ca ceea ce conteaza cu adevarat este mantuirea („viata de apoi”) duca la neimplicare civica si risipa de fonduri. Credinta este de fapt CAUZA problemelor, NU SOLUTIA rezolvarii acestora.

   P.S. „Morala” nu este apanajul crestinismului, cum incearca clerul sa ne convinga. Dinpotriva, este de dorit ca „morala” sa nu fie rezultatul „dresarii” (indoctrinarii) indivizilor (prin procedeul „biciul si zaharelul” – „iadul si raiul”), ci rezultatul constientizarii necesitatii ei, pentru ca singura viata de care putem sa fim siguri ca o avem sa merite sa fie traita.

   • Domnule Cetatean,

    Ati spus ceva care merita un comentariu aprofundat.

    Morala nu este proprietatea nici unei religii.

    Sunt celebre experiementele unui cercetator american in domeniul valorilor morale la primate.

    Pur si simplu omul a putut dovedi ca exista notiune de bun sau rau, echitate si inechitate inclusiv in randul maimutelor.

    In consecinta, notiunile morale nu sunt invatate, sunt in codul nostru genetic si s-au nascut cu noi.

    Educatia poate insa sa perverteasca valorile morale.

    Chiar si unele filosofii orientale au constatat asta de mii de ani. Inerent ne nastem cu calitati foarte bune.

    Da, morala nu este proprietatea nici unei religii. Este un comportament innascut.

    • Stimate domn,
     Sunt foarte curioasa unde ati gasit dvs. un astfel de studiu in care se demonstreaza ca maimutele sunt morale! Ati putea posta un link, ceva bibliografie despre acest subiect, va rog? Ar fi interesant!

     • Chiar si exista materiale. Frans De Waal este un savant care a studiat despre morala in regnul animal.

      Iata aici un film pe care l-a facut cu un experiment dovedind ca maimutele au un sens al valorii proprii si sensul justetii:

      http://www.ted.com/talks/frans_de_waal_do_animals_have_morals.html

      Daca imi aduc bine aminte, exista si un experiment cu elefanti.

      Iata si un articol descriind o carte:
      http://www.livescience.com/24802-animals-have-morals-book.html

      • ok, ok, am uitat sa mentionez in postarea mea anterioara ca nu trebuie sa va obositi sa-mi raspundeti nu e cazul! Am inteles ca sunteti primate blocate in stadiul mama – papa – caca, nu sunteti nici primii nici ultimii si nici singurii…
       DEX-ul poate ca stie ce este aceea moralitate dvs nu. Si daca ati invatat pe de rost definitiile din DEX, asta nu are nicio relevanta, tot nu stiti sa faceti diferenta intre reactii instinctive innascute la mamiferele ce traiesc in grupuri si notiunea de moralitate, care este cu totul altceva.
       Surpriza! Surpriza! Morala are legatura si cu faptul ca oamenii sunt singurele mamifere capabile sa rada, si cu faptul ca sunt singurele mamifere capabile de placere fizica in actul copularii si cu faptul ca au notiunea timpului si implicit constiinta si sentimentul vesniciei etc etc etc.
       Cum vine asta? Pai simplu! Comunitatile umane sunt construite pe cu totul alte baze (trairi emotii sentimente etc) decat comunitatile animale. Si desi printre noi oamenii, exista primate blocate in stadiul mama – papa – caca (asa cum se pare ca sunteti dvs) nu se intrevad schimbari esentiale in viitorul apropiat, ne vom descurca si vom supravietui cu siguranta.
       Ati cam dat din lac in put: pai daca morala are legatura cu constientizarea a ceea ce este cinstit si drept atunci vorbim de constiinta dar constiinta nu exista decat la homo sapiens singurul mamifer care are notiunea timpului, de inainte si inapoi, singurul mamifer capabil sa-si proiecteze actiunea in viitor…
       Dar haideti sa nu intram in prea multe amanunte, nu de alta dar DEX-ul singur sigur nu ne va fi de folos sa putem avea o conversatie…
       A! si mai e ceva…am pomenit eu cumva de penibilism? Nu cred! Oooops! V-ati dat de gol! Am spus ca sunteti hilar atat…nu toti oamenii penibili sunt hilari si nu toti oamenii hilari sunt si penibili. Daca o conversatie nu ia turnura pe care o doriti dvs nu inseamna ca nu e civilizata inseamna ca nu-i puteti face fata :)

     • Despre maimuțe nu știu, dar după zeci de ani de crescut câini, pot să vă spun că până și la ciobăneștii de talie mare există noțiuni de morală, iar cei din rasa Collie excelează la capitolul ăsta. Se pot vedea la ei atitudini și comportamente care denotă clar existența noțiunilor de bine și rău, iar cei cu personalitate, cei nu prea atașați de stăpân, par să ia decizii remarcabile pe cont propriu, decizii în care este implicată evident morala.

      • Ha, ha, ha! si cateii acum! Postarile dumneavoastra sunt de-a dreptul hilare!
       Tristul adevar este ca nu prea stiti ce inseamna semnificatia cuvantului moral/moralitate!
       Faptul ca animalele care traiesc in comunitati au un anume set de reguli ce guverneaza comunitatile spre deosebire de mamiferele solitare e cu totul altceva!
       NU ARE NIMIC DE-A FACE CU MORALA!
       Hai ca m-ati facut sa rad copios!
       Pentru cultura dvs trebuie sa stiti ca oamenii sunt singurele mamifere capabile sa rada, singurele mamifere care sunt capabile de placere fizica in timpul actelor sexuale (cu mici exceptii care confirma regula de altfel), singurele mamifere care au notiunea timpului si deci implicit constiinta – de unde deriva religiosul etc etc
       Daca nu reusiti sa fiti oameni si ati ramas la conditia de primate e problema dvs existentiala, pe mine oricum m-ati facut sa rad si asta pentru ca nu pot sa va iau in serios :-)))))))

      • @Maria,

       Iata definitia DEX-ului pentru moralitate:

       MORALITÁTE s. f. Însușirea a ceea ce este moral (I 1); natura, caracterul, valoarea unui fapt, a conduitei unei persoane sau a unei colectivități din punct de vedere moral. ♦ Comportare, conduită, moravuri în conformitate cu principiile morale; cinste, bună purtare. – Din lat. moralitas, -atis, fr. moralité.

       Morala nu ar nici o legatura nici cu placerea sexuala (poate cel mult cu imprejurarea in care apare actul sexual), si nici cu umorul. Are legatura cu constientizarea a ceea ce este cinstit si drept.

       In privinta calificativelor de penibilism adresate, las pe altii sa le aprecieze. Nu au loc intr-o discutie civilizata.

     • Stimata doamna,

      Iarasi fortati definitia moralitatii pe care o vreti definita dupa standardele proprii cu orice pret.

      Iata cum defineste universitatea Stanford conceptul de moralitate:
      http://plato.stanford.edu/entries/morality-definition/

      Pur si simplu este un cod de conduita prin care un grup marcheaza ceea ce este corect de facut, si ceea ce nu este corect de facut in cadrul grupului respectiv. Nici nu are importanta daca comportamentul respectiv este instinctiv sau invatat.

      Daca ati fi vizionat filmul pe care l-am referit, ati fi vazut ca savantul care a studiat conceptul de moralitate la animale a partitionat moraitatea in patru componente, si a dovedit ca toate patru sunt prezente prin experimente. Unul din ele e foarte relevant, legat de doua maimute care erau incurajate sa faca acelasi lucrul. Atata vreme cat au primit acelasi stimulent, au munci cu spor. Cand una din ele a primit un stimulent mai putin decat cealalta maimuta, a inceta pur si simpl sa mai lucreze. Or asta arata ca maimuta resctiva stia ca este nedreptatita si cealalta maimuta favorizata. Or asta este la miezul moralitatii.

      Iarasi nu re legatura nici cu umorul, nici cu capacitatea de a viziona un viitor. Ba chiar va pot contrazice prin faptul ca maimutele au un sens al umorului.

      Pana si pisica mea arata unele concepte de moralitate. Este foarte temperamentala si daca nu i se da atentie cand vrea ea, are o tendinta sa se razbune si arata imbufnata pentru o vreme.

   • Din start mentionez ca la nivel de gandire sunt ateu , uneori cu reflectii agnostice.
    In opinia mea biserica este o bariera institutionala in calea modernizarii unei societati ca si Romania, din simplul motiv ca permite cantonarea educatiei fiecarui cetatean intr-un registru complet irealist si anacronic realitatii secolului XXI .
    In care descoperim incet, incet complexitatea si fragilitatea Universului fizic in care operam ca si fiinte si ca si notiune de viata.
    Doomsday este o realitate certa la un moment dat , daca nu pentru omenire, pentru planeta. So investitiile in drogul institutional al religiilor sunt panacee temporare de genul unui placebo social.
    Cand aud pe un prim-ministru de externe dl Corlatean declarand ca nu-i plac cei care neaga existenta lui Dumnezeu, imi spun pe cale lunga, nu e medicament pentru prostie si indobitocire organizata.
    In timp ce societatiile occidentale constientizeaza notiunea de umanitate si actiune intr-un sens dat de amenintarile imediate, investiind masiv in stiinta si tot ce e legat de tehnologie Romania ca si societate, se complace intr-un abandon dolce-metafizic incurajat de proprii dascali la o abordare bucolica a Universului. Cel mai simplu exemplu imi pare dl Virgil Iordache autor pe acest forum care din perspectiva de +dascal al sistemelor biologice” opereaza cu carti sfinte si mai putin cu articole stiintifice de actualitate in domeniu. Ce calitate vor avea studentii dansului. Supa organica la nivel de competente.

    • Stimate domn,

     Vă mulțumesc pentru excelenta oportunitate de a preciza modul cum lucrez cu studenții.

     Pentru început uitați un text un corrected proof la zi în care folosesc reconstrucția formei matematice a obiectelor productive din Origine Speciilor de Darwin pentru modelarea matematică integrată a proceselor din biogeochimia metalelor. E în coautorat cu oameni de la mai mult institute de cercetare din țară:

     http://www.cesec.ro/pdf/Iordache_etal_2012.pdf

     Pe Springer e aici: http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-23327-2_19#page-1

     Un articol din 2013 al echipei de cercetare al cărei director sunt e aici pe Elsevier:

     http://link.springer.com/article/10.1007/s11356-013-1908-2

     Studenții mei dobândesc următoarele competențe :
     – de a face analiză critică a cunoașterii
     – de a face proiectarea managerială a activităților de cercetare și de management al mediului
     – de a derula la standarde contemporane activitățile proiectelor
     – de a comunica la standarde științifice rezultatele obținute

     Abordarea didactică e de tip project cycle management combinată cu metodele critical thinking americane și problem solving britanice și găsiți detalii în ciorna de aici:

     http://www.cesec.ro/pdf/LP%20ecologie%20ciorna%20Virgil%20Iordache.pdf

     Răspunsul studențior în fiecare an este de tipul următor (Premiul studenților pentru profesorul care ne-a îndrumat spre pasiune de a gândi):

     http://www.cesec.ro/images/Feedback2011.jpg

     Anul trecut am avut parte cele mai intense urale din partea studenților dintre toți profii prezenți în Aula magna la festivitatea de închidere a anului universitar a biologilor. This is a fact. Stundenții mă iubesc pentru că și eu îi iubesc pe ei.

     Dacă vreți să dobândiți și dvs pasiunea de a gândi vă invit la mine la ore (marțea de la 9 la 15, vinerea de la 11 la 15 semestrul acesta).

     cele bune,

     • Cand eram in tara , proaspat absolvent de silvicultura la Brasov( existau catedre serioase de biochimie, pedologie si genetica forestiera) gandeam ca si dumneavoastra intr-o optica de clasificare si descriere a proceselor de interlationare la nivelul vizibil, cel mult microscopic.
      Formulari de genul biogeochimic m-ar fi impresionat atunci, ca si stilistica.

      Astazi gasesc ca mult din educatia de exemplu in silvicultura cu fraze beton in limba de lemn pentru a promova biodiversitatea sunt depasite total la nivel de cunoastere.
      Se intra la nivel genomic de interelationare intre diverse sisteme de proteine.

      Exista o logica de inventariere prezenta*cuantificarea interelatiilor intre diferitele componente la nivel individual* dar la ora actuala cunoasterea in biologie merge spre intelegerea complexitatii schimbarilor la nivel molecular.
      Lumea s-a schimbat cu aparitia centrelor computationale in universitati*putere de calcul* a retelelor participative(vedeti astazi stirea pe Einstein @home).
      Nu neg ca sunteti iubit de studenti, aveti calitati evidente de pedagog si interlocutor, sunteti respectat si iubit. Ceea ce interoghez este pana unde sunteti capabili sa intelegeti intr-o perspectiva biologica aparitia vietii pe pamant. Mi se pare inadmisibil ca un profesor de biologie sa ecarteze teoriile actuale privind aparitia vietii pe pamant prin ipoteza evolutionista( vedeti proiectul Big History) cu atatea evidente si o cunoastere incrementala si sa imbratiseze o teorie simpla, cea creationista care traieste din intrebari fara raspunsuri. Asta este parerea mea, sper sa nu va suparati.
      Si ca bonus, va doresc sincer ca si catedra dumneavoastra sa ajunga la nivelul computational in lucrarile de modelizare a HIV de exemplu.
      http://www.spiegel.de/fotostrecke/hiv-entschluesselte-kapsel-struktur-fotostrecke-97301-2.html
      http://www.youtube.com/watch?v=pupVZl347H0

      • Va multumesc pentru răspuns.

       Eu nu lucrez la nivel celular, lucrez la scara mai mare. E un domeniu acceptat pe plan international, de ex o revista de specialitate aici:

       http://link.springer.com/journal/10533#

       Nu sunt un adept al teoriei creationiste, care nici exista ca teorie dupa parerea mea, nu indeplineste standardele de stiintificitate. Pe de alta parte, crestinismul nu sta in teoria asta. Pe mine ma intereseaz crestinismul prin prisma valorilor pe care le promoveaza. Pe de alta parte asta nu o discut la catedra, ci tine de viata mea privata si luarile publice de pozitie. La ore am si studenti musulmani sau atei. Importantă e in aceasta imprejurare gasirea puntilor de comunicare intre oameni cu valori foarte diferite, si de cooperare in rezolvarea problemelor comune, cum sunte cele de mediu în cazul meu.

       La nivelul din vest o universitatea din Ro nu va ajunge niciodata, din pacate. Existe argumente pentru a pleca din țară, dar și pentru a rămâne în țară. În funcție de valorile prioritare ale fiecăruia.

       cu bine,

  • Se pare ca faci parte din cohorta uriasa de popi, de profitori nesatui ai bor. A fi ateu nu are nicio legatura cu pierderea reperelor morale Sa nu uitam si sa nu ne prefacem ca nu stim dar ,,moralitatea crestina” este cea mai imorala Lacomia popilor ortodocsi este proverbiala, lipsa lor totala de empatie pt oamenii aflati in necaz, ura lor fata de alte religii pe care in grandioasa lor nesimtire le numesc secte, cum de altefl chiar si catolicilor le spun sectanti desi catolicii numara peste 2 miliarde de cetateni, pe cand ortodocsii, cu exceptia rusilor care au o religie ortodoxa razboinica criminala, au cel mult 150 de milioane, deci cat o secta. Nicaieri in lume bisericile nu vand locurile de veci cum fac escrocii nostri ortodocsi, care desi primesc terenurile gratis pt a fi inmormantati cetatenii din comunitatile respective, ei considera si cimitirele ca si bisericile de alrfel ca fiind proprietatea lor si le vand la preturi uriaseTerminati cu nesimtirea asta cu popii care sunt repere morale pt ca asta este o grosolanie imensa, scarboasa Vedem cu totii ce inseamna bor, ce personaje sunt introduse in bor, vedem cu totii ce face spagoveanu,,reperul moral” al celor fara creier si cum nu se ia nicio masura impotriva lui Am vazut cum a salvat bor un preot criminal, acela care a ucis cu bestialitate o fata pt a-i lua banii agonisiti la munca in Spania si dupa ce a ucis-o s-a scuzat spunand ca aceasta era posedata de diavol si el a incercat sa o salveze dar ea…..a murit, dupa ce asasinul in sutana a scos-o dezbracata in gerul naprqaznic de afara rastignita pe o cruce Morala crestina este imorala, nociva

 3. Gigi B a construit biserici, ceea ce nu l-a impiedicat sa faca multe infractiuni. Esti ateu daca spui ca trebuie sa mai iei de la popi si sa dai la doctori? Un popa la o mie de locuitori (dintre care doar 100 merg la biserica in fiecare duminica) mi se pare mult. Un popa nu munceste 40 de ore pe saptamana pentru cei 100 de credinciosi arondati.

 4. Până la o urmă e şi o problemă de bun simţ, dar mă îndoiesc că înţelegi domnule ”heerasku” intervenind în apărarea preoţilor, şi, încă, în viteză, primul, cu limbaj de manelist sadea. Asta spune destul, dar, mare taină, nu-i aşa?

 5. Prin Legea pentru secularizarea averilor mănăstireşti din 1863, s-a creat o problemă, și anume Biserica Ortodoxă Română a rămas lipsită de mijloacele sale proprii de întreţinere, cu atât mai mult cu cât preluarea proprietăţilor bisericeşti s-a făcut fără a se prevedea în textul legii niciun fel de despăgubire.

  Mai pe scurt, proprietǎțile bisericeşti, s-au etatizat (naționalizat).
  Dacǎ proprietǎțile bisericeşti nu pot fi retrocedate, cred ca este de bun simț ca statul sǎ suporte salariile clericilor (doar parțial). (Conform DEX ’98 “SECULARIZÁ, secularizéz, vb. I. Tranz. A trece în patrimoniul statului (în schimbul unei despăgubiri) un bun aparținând bisericii sau mănăstirii. – Din fr. séculariser.”)

  Dacă în 1815 erau 8.138 preoţi şi dacǎ ținem cont ca populația României a crescut cam de 2,5 ori fațǎ de 1815, pǎstrând proporțiile, rezultǎ un numǎr de 20.345 preoți ȋn prezent (aprox. 1 preot la 1.000 persoane).

  • Cred ca s-a mai schimbat lumea de atunci. Atunci lumea era poate 90% la sat, majoritatea tarani care in viata lor NU ajungeau la 10km distanta de casa. Acum cam 50% din populatie este in mediul urban, si chiar si in mediul rural mobilitatea este mult mai mare.

   Se vede cu ochiul liber ca deja sunt PREA MULTI preoti. E de ajuns sa mergi la cateva biserici la nunta/botez si sa numeri cati preoti oficiaza slujba la fiecare. La un sondaj de opinie din ce-am vazut se face proiectie pornind de la un „esantion reprezentativ” de aproximativ 2000 oameni, deci sa zicem din 10 biserici (5 din urban + 5 din rural, luate din zone diferite) cred ca-ti faci o idee (cu marja de eroare de +/-3%, ca la sondaj)?

  • Am mai auzit aceasta teoria manipulatoare. Ai grija ca minciuna este un pacat.

   „Biserica Ortodoxa Romana a luat fiinta in anul 1872 prin desprinderea Mitropoliei Ungrovlahiei si Mitropoliei Moldovei de sub ascultarea canonica a Patriarhiei de Constantinopol si ridicarea mitropolitului Ungrovlahiei, totodata arhiepiscop de Bucuresti, in rangul de mitropolit-primat al Romaniei”.

   http://tinyurl.com/o62dl7b

   „Secularizarea averilor manastiresti a fost, alaturi de reforma agrara, una dintre reformele fundamentale adoptate de Alexandru Ioan Cuza pentru modernizarea Romaniei, prin care proprietatile bisericilor si manastirilor inchinate [1] din tara au fost trecute in proprietatea statului. Masura adoptata in 1863, la 4 ani de la Unirea Principatelor, era fundamentala pentru formarea noului stat roman, intrucat 1/4 din suprafata arabila a tarii apartinea manastirilor romanesti aflate sub influenta preponderent greaca. Aceste proprietati generau anual venituri de circa 7 milioane de franci, bani care luau calea strainatatii si pe care calugarii greci instalati in manastiri ii cheltuiau fara sa dea socoteala autoritatilor si fara sa aduca un folos real romanilor.

   [1] Manastiri din Tara Romaneasca si Moldova care, incepand cu sec. al XII-lea, odata cu cresterea influentei grecesti, au fost inchinate cu tot venitul lor unor manastiri grecesti de la Sf. Munte si Patriarhilor de la Constantinopol, Alexandria si Ierusalim”.

   http://tinyurl.com/ncwaoon

   Deci:

   1. BOR a luat fiinta in anul 1872, dupa secularizarea averilor manastiresti din anul 1863.
   2. Averile manastiresti nu au apartinut de fapt romanilor ci unor manastiri grecesti de la Sf. Munte si Patriarhilor de la Constantinopol, Alexandria si Ierusalim.

 6. Problema majora nici nu-mi pare numarul lor, ci faptul ca mare parte din ei (adica peste 99%) sunt foarte departe de ceea ce ar trebui sa fie un slujitor al domnului. Smerenia, buna cuviinta, iubirea de aproape, sunt doar propovaduite, nu si traite de preoti.
  La cate biserici si manastiru au rasarit in ultimii ani in toata tara, nenumarate, cate din ele au pe langa ele un camin de copii sau de batrani? adica pe langa cei 10-15 calugari dintr-o manastire nu s-ar gasi de mancare si pentru 5-6 copii? Sau pentru niste batrani uitati de ani?
  Biserica sustine ca toate lacasele de cult pe care le-a ridicat un ultimii ani, le-a construit cu bani din donatii. Sa-mi fie cu iertare, dar nu pot sa cred ca atatia bani se pot strange din donatii. si daca e asa, si enoriasii doneaza sute de mii de euro, de ce mai trebuie finantati de catre stat? Se pot intretine foarte bine din donatii, nu?
  Stiu ca se vor gasi unii care vor spune ca sunt atee, dar cand privesti in jur si vezi ca drepturi au numai unii, si cei care sunt cu adevarat napastuiti nu au nici unul, si cand vezi ca cei care ar trebui sa le fie sprijin si alinare (adica biserica si preotimea) sunt meschini si aroganti, ce ar trebui sa faci? Sa aplici: „Nu face ce face preotul ci fa ce spune preotul”? Si daca preotul acela, care ar trebui sa fie bun si bland, intelegator si intelept, este exact invers, adica plin de el, arogant si indiferent la ce concluzie trebuie sa ajungi? Ca ce-ti propovaduieste tie, este de fapt praf in ochi, ca nu vrea decat sa te manipuleze si sa te stoarca de bani, ca nu-i pasa si ca in esenta, nu are har, s-a facut preot numai pentru beneficiile materiale. Si daca vad ca nu are har, cum sa ma apropii de el? Cum sa ma destainui lui?
  Cum am batut campii destul, sa tragem concluzia: parohiile ar trebui sa se intretina din donatiile enoriasilor. Daca preotul are har, este devotat si bun in mod sigur va avea parte de o parohie care sa-i permita sa se intretina decent.

  • Chiar au fost construite cu bani din donații. Donații de la Consiliul Județean, donații de la Primăria Municipiului etc. etc. :)

 7. La întrebarea „câți preoți/pastori plătiți de stat sunt prea mulți”, aș spune, cu aproximație, unul.

  În principiu, aș fi de părere că nu pot exista niciodată prea mulți clerici. Dimpotrivă, cu cât numărul de clerici este mai mare, cu atât pastorația este mai eficientă, și credința mai prosperă (spiritual). Doar că, orice biserică ce crede că are enoriași și merită să existe, își verifică legitimitatea prin existența unei participări financiare benevole a enoriașilor. În biserica evanghelică din care fac eu parte, pastorul are job ca inginer, slujitorii ordinați cam toți au profesii din care se întrețin, și sunt dublați de o mică armată de laici voluntari cărora le descentralizează suficiente atribuții. Poate de aceea (?) cultul din care facem parte este singurul cult religios care a cunoscut creștere potrivit ultimului recensământ.

  Congregația participă voluntar, lunar, cu o sumă variabilă care să ne permită să acoperim cheltuielile de funcționare – în care, deocamdată, nu sunt incluse salarii.

  Mare rău și-a făcut biserica când s-a înfrățit cu statul pentru a supraviețui.

 8. Distinsule domn Pătrașcu,

  În primul rând, aș vrea să vă întreb de când nu ați mai consultat gramatica limbii române? „î” se folosește doar la începutul sau sfârșitul cuvântului, nu se folosește niciodată în interiorul cuvântului.
  În al doilea rând, de ce nu faceți o anchetă mai adâncă sa vedeți că tot ce spuneți dumneavoastră nu este complet adevărat. Preoții nu primesc salariul integral de la stat, ci doar o parte, restul salariului sunt nevoiți să-l facă din slujbele pe care le fac. De ce nu spuneți, că aceste salarii pe care le tot publicați dvs, sunt de fapt salariile celor înalți din BOR, care primesc de la stat, integral aceste sume. Vă luați de preoți și aici vorbesc de preoți, nu de popi, adică cei care pe lângă pastorație mai fac și afaceri. Vă plângeți că sunt prea mulți, dar de ce nu spuneți nimic că s-au înființat seminarii și facultăți de teologie unde examenele se iau cu plicul la cantină? Ce trebuie să publicați, să spuneți oamenilor, nu publicați, dar ce este cancan imediat ați scris. Nu vă convine când lumea spune că în ziua de azi mass-media este o mizerie și că jurnaliștii sunt „varză”. De ce nu vă convine? Pentru că spuneți că nu toți, doar o parte. Ei bine aveți dreptate, nu toți sunt la fel, dar și așa este și în rândul preoților, doctorilor, profesorilor. Era o vorbă din popor, „pădure fără uscăciuni nu există”, consider că acum este tocmai invers, există puțină verdeață și printre atâtea uscăciuni.

  • Dragutzule,
   Cei care stiu cu adevarat gramatica folosesc i din i. Aberatia actuale e o timpenie – dealtfel foarte reprezentativa pentru societatea romana in general. Ortografia a fost schimbata din motive personale si politice. Nu din motive stiintifice. Specialistii nu au fost de acord. Dar conform uzantei romanesti, vointa unor (unui) inepti ce aveau puterea a primat in fata ratiunii si a bunului simt.

   http://www.romlit.ro/de_ce_scriu_cu__din_i

   ///

 9. Pai, daca politicienii v-au intors la productia de carbune a lui Ceausescu in afacerea asta, nici dvs nu sariti prea departe. O simpla chestiune de discernamant, daca vreti: unul se uita la preoti ca Ceausescu la productia de carbune, celalalt ca Ceausescu la biserica. Si unul si altul se intalnesc in mod egal in Ceausescu, nicio suparare.
  Pacat c-a crapat. Carbunele e pe duca.
  :)

   • Va inteleg perfect, dar nu va pot ajuta. Ca intotdeauna, fac doar ce pot. Si oricum din fata catastrofelor cu care mi-ati zbarlit parul, nu puteti fugi nici daca transformati fiecare membru al planetei intr-un savant ateu incepand de maine. Ca sa nu mai lungesc vorba, ma tem ca a lichida biserica, nu prea va ajuta. De fapt, s-ar putea sa va complice lucrurile, de ex oamenii nu prea se multumesc cu ce a produs stiinta in materie de metafizica pana acum, si natura umana, si altele daca insistati o dovedesc; si va gasiti complet descoperit in situatia in care biserica a intuit corect lucrurile, nu savantii dvs atei -vorbesc de metafizica, nu de meteoriti, cutremure etc.
    Bun, oricat de mediocru si toxic e textul dlui Patrascu, ce e clar in el e ca biserica n-are decat sa faca ce vrea si cum vrea, dar pe cheltuiala ei. Acordati-va replicile pana una alta si la text, ca judecata pretindeti ca aveti, iar de discutat altminteri e cate in luna si in stele.
    :)

    • „ce e clar in el e ca biserica n-are decat sa faca ce vrea si cum vrea, dar pe cheltuiala ei”

     Exact, domnule Balasoiu! Mai mult, oricine este liber sa faca ce vrea si cum vrea, dar pe cheltuiala lui (si fara a-i deranja pe altii).
     Cand BOR va intelege acest lucru, va promit solemn ca-mi voi turna „in” cap cenusa rezultata din arderea scrierilor lui Mises, Rothbard, Bastiat, Rand et al. din biblioteca personala.

     • Lasati-va cartile in raft, nu biserica va sechestreaza dvs libertatile. Si chiar daca idealurile dvs liberale sunt formate pe bune de oameni ca Rothbard, sunteti focalizat gresit. Lupta dvs infernala trebuie dusa cu altii. Pt Rothbard de ex libertatea nu se exprima efectiv decat pe taramul pietei si la distanta de orice forma de interventionism, fiscalitate etc. Lasati-va cartile in pace. Si daca astea va sunt ideile, atunci refocalizati-va. Va cheama chestiuni infinit mai urgente.

      • De fapt domnule Balasoiu, aici, dumneavoastra nu purtati un dialog. Dumneavoastra vreti sa pereti spiritual jignind (credeti ca subtil?) pe toti cei ce indraznesc sa aiba ceva impotriva bisericii (ortodoxe in special) si a religiilor crestine. De ce nu dati doar un contraexemplu de lectura fara a ataca (credeti ca subtil?) pe cel caruia ii raspundeti?
       Asa cum dumneavoastra aceti libertatea de a crede eu am libertatea de a nu crede. Vreti sa pareti mai inteligent decat sunteti in realitate fiind ironic si jignind pe cei ce isi permit sa aiba alte conceptii decat ale dumneavoastra? Sigur nu sunteti indeajuns de inteligent (aici ar trebui sa las un loc liber sa-mi insiruiti titlurile si autorii vastelor dumneavoastra lecturi si intre timp poate sesizati eufemismul)) daca pana acum nu ati inteles ca daca vreti sa convingeti pe cineva puteti incerca un dialog „pe picior de egalitate” adica, sa incercati sa va coborati (dupa parerea dumneavoastra) la nivelul celui caruia ii replicati. Daca vreti sa fiti respectat in ceea ce postati si sa convingeti incercati un dialog nu o „punere la punct” permanenta. Poate va amintiti de zicala populara cu cel care bu emultumit daca nu e si fudul.
       Cu stima!

    • Ideea e alta.
     Metafizica si murmuratul unor texte in pace, ar putea fi facute gratuit. Si nu de la buget Cu o carte si un ritual orice om este capabil sa aiba conexiune directa cu lumea*dupa mine imaginara, dupa dumneavoastra paralela*

     Pana atunci banii investiti aiurea in cladiri bisericesti, salariile unor pseudomuncitori sociali, s-ar putea redirectiona spre domenii care tin de capacitatea computationala, dezvoltarea unor materiale noi, a unor tehnologii noi care sa permita in prima faza, o colonizare a planetei Marte. Apoi o extractie a minereurilor spatiale, dezvoltarea capacitatii stiintifice de a initia, reproduce si mentine viata terestra asa cum o cunoastem si in alte medii, extraterestriale .
     Sau dezvoltarea capacitatii biologice de adaptare a organismului uman la diferite medii si amenintari biologice.

     Vacinurile au rezolvat problema supravietuirii fizice si nu metafizica goala si autobiciurea in piata publica in numele credintei.Asta presupune cunoasterea. In timp ce rezultatele cunoasterii stiintifice sunt vizibile, palpabile si pot fi reproduse ca metodologie, metafizica in special cea de inspiratie teologice nu produc decat texte goale ca rezultat si castig social.. E pacat ca in epoca in care genomul uman a fost descifrat, in care Hubble si telescoapele de la Alceibo au redefinit frontierele cunoscute a Universului*cautati Deep Hubble Field*, in care omenirea a dezvoltat programe gen Nearth-Earth Objet http://neo.jpl.nasa.gov/ au fost initiate, in epoca imprimantelor 3D, a supermaterialelor gen graphen, a acceleratoarelor de particule….Romania alege ca si cale de competitie cu celelalte natiuni, investitia in secte. Pentru ca la rece asta este biserica ortodoxa. O secta printre altele, la scara mondiala daca va comparati la numarul de adepti exista secte si mai mari. Ceea ce irita cel mai mult bisericile e ca ateii utilizeaza mecanismul favorit al primei, copierea mecanismului sectar. Personal as alege ca mecanism de combatere a ignorantei administrative, educatia continua pe baza de voluntariat. Caravane ale stiintei prin localitatile si universitatile tarii care sa demoleze miturile si muntii de prostie umana creati pe adularea unor texte depasite.

    • Dle Balasoiu,

     Stiti foarte bine ca stiinta nu produce metafizica, am apreciat exprimarea d-voastra. Totusi, o intrebare: mai poate face cineva metafizica *serioasa* (subliniez serioasa) ignorind stiinta?

     Cu alte cuvinte, mai poate exista un filozof in afara cadrului stiintific al epocii noastre? Mai poate exista un filozof fara sa aiba cunostinte aprofundate intr-un domeniu real (fizica, astronomie, chimie, …)?

     • Direct nu, dar indirect da. Se numeste scientism si am impresia ca e principala perspectiva asupra lumii de azi. Scoaterea bisericii din scoala, retragerea finantarii etc nu sunt neutre de asta.
      Si da, se face metafizica enorm. Un stream care ma pasioneaza pe mine de ex se desfasoara la granita dintre hermeneutica, fenomenologie, etica si teologie. A nu se intelege ca stiinta nu conteaza sau ca se gandeste ca si cum de la Ptolomeu incoace nimic nu s-a schimbat, in sfarsit sper ca nu va inchipuiti ca teologul e o simpla relicva a trecutului. N-o sa credeti, dar stiinta ar avea infinit de castigat daca ar fi deschisa spre asa ceva. Dar nu asta e discutia, asa ca am sa-i pun stop aici. Sper ca v-am linistit cat de cat :)

      • Mmm. Nu ma prea linistiti cu „se face metafizica enorm”. Recititi ce zicea Schopenhauer despre metafizica facuta „enorm” :) Mult succes in timiterea mintii in vacanta.

      • @it_s__not_news. Daca Schopenhauer e etalonul dvs in materie, atunci no comment. Bine ca lumea n-a ramas la el. N-ati mai fi avut ocazia sa invartiti periculos atatea ‘buzdugane’ diferite deodata.
       Succes la manuit si feriti-va capul, sunteti primul expus in bataia lor
       :)

      • Dle Balasoiu, AS este un etalon pentru fonfaiala cu „metafizica facuta enorm”. Atit. Nu trebuie sa extrapolati spusele mele; observati ca nu va neg natura intuitiva.

      • „Scoaterea bisericii din scoala, retragerea finantarii etc nu sunt neutre de asta.”

       Gresiti, domnule Balasoiu: ca libertarian, consider ca nu aveti dreptul sa dispuneti de felul in care imi organizez activitatea si bugetul. Prin urmare, daca doriti ca ai dumneavoastra copii sa invete religie in scoala sunteti liber sa depuneti o crerere in aceste sens, si sa finantati cursurile suplimentare oferite. Dorinta dumneavoastra, beneficiul dumneavoastra, efortul dumneavoastra – nu vad de ce as fi eu obligat sa actionez astfel incat sa elimin (macar partial) deserviciul pe care consider ca mi-l face indoctrinarea religioasa a copiilor mei.

       Sau altfel spus, exact impunerea bisericii in scoala si mentinerea finantarii nu sunt neutre, intrucat ii afecteaza si pe cei care nu sunt interesati de aceste servicii.

      • @it_s__not_news. Acum e etalon pentru fonfaiala mea metafizica? Ati cam ametit. V-ati luat la tinta mai repede decat am presupus, e limpede. Si daca nu v-as fi avertizat…
       :)

      • @IosifP. Propun sa mutam discutia pe forumul textului despre autocontrol al dlui Iordache, unde am lasat-o de fapt. E putin mai lunga acolo, oricum face mai mult sens si nu trebuie sa transpir aici pana va gasesc.
       Va raspund acolo

      • Exista (si) acolo, domnule Balasoiu, doar ca acolo n-ati raspuns.

       Desigur, exista si varianta ideala: sa ne clarificam pozitiile prin dialog privat, asa cum am facut-o si cu domnul Iordache. Ca atare, va sugerez sa-mi oferiti o adresa de mail si cateva minute din timpul dumneavoastra (daca nu doriti sa faceti publica adresa, mi-o puteti transmite prin amabilitatea domnului Iordache).
       Cu scuze ca nu fac eu primul pas: spre deosebire de dumneavoastra, sunt persoana privata si chiar nu cred ca este cazul sa-mi mai fac o adresa de mail de tip „disposable” doar pentru a initia aceasta conversatie.
       Astept…

 10. Poate e bine de precizat faptul ca pastorii si salariatii cultelor baptist si adventist nu sunt platiti de la buget ci direct din banii bisericilor respective.Cred ca normal ar fi sa nu se plateasca deserventii nici unui cult de la buget .

  • Irelevant. Bisericile dvs refuza finantarea din motive de istorie/filosofie/doctrina interne. Or nu puteti sa ni le dati exemplu fara sa ne livrati implicit si filosofiile lor.
   Vedeti, repet, ca acolo e un refuz perfect voluntar si intern; pe teren, lucrurile stau cu toate astea destul diferit, toata lumea intra in schema de plati publice pe diverse segmente, chiar daca nu la fel) http://www.apador.org/publicatii/raport_stat_religii.pdf
   PS I-ati omis pe Martorii lui Iehova
   :)

 11. Miscarea comunista a fost o initiativa filantropica de inspiratie crestina doritoare de a construi o societate mai buna . Dornici de nu gresi l-au insarcinat pe unu dintre ei (filozof cu preocupari sociologice ) sa faca cercetari pentru a fundamenta stiintific miscarea . Baiatul s-a pus pe treaba si dupa cercetari ( oneste se pare ),a ajuns la concluzia revolutionara pentru acel timp ca… ,, Posedarea de bunuri materiale modifica modul de gindire al individului si mult mai surprinzator si al copiilor acestuia….Mentionarea explicita in Manifest a acestei axiome l-a obligat pe chelios sa-i omoare pe milioanele de kulaci si pe copii lor , asa se explica relatia tiganilor din scornicesti si din oltenita cu proprietatea , etc ,etc Care e legatura cu subiectul !….Pai si aia erau tot popi !… Prea multi popi!

 12. /// Alexandru Toma Patrascu aduce aminte de un trudiror din jocul cu margele de sticla, care, saracul, studia toata viata, la un nivel de detaliu impresionant, cativa ani de istorie care nu interesau pe nimeni.
  money well spent on education – ca sa ce? concluzia oricum e derizorie. un hobby de-a jucatul cu cifrele.

  pe de alta parte, daca plateste taxe, oricum BOR e cea mai mica dintre probleme. la urma urmei, toti platitorii de taxe suntem luati in ras de o adunatura de nu-comentez-ce.

  era mult mai interesanta o analiza de genul cati economisti/ juristi/ etc sunt produsi anual, cine ii poate sustine, etc., acolo cred ca aveau cifrele sens. sau altceva.

  oricum, daca, cumva, aveti vreun dubiu, NU din cauza numarului preotilor suntem in situatia in care suntem.

  daca va intoarceti cu spatele la pomul de care tocmai aveti impresia ca v-ati lovit, faceti cateva sute de metri dupa ce ati iesit dintre pomi, va intoarceti cu fata, din nou, catre directia pomului initial, e posibil sa realizati ce inseamna padurea.

  sugestii de teme:
  – contributia otomanilor la dezvoltarea sclavagismului din statele unite.
  – influenta polenului asupra integralelor triple.
  – numarul molilor de apa si disparitia dinozaurilor.

  dupa ce ati terminat, puteti gasi si alte teme interesante, sunt sigur.

  • Aceeasi veche teorie, acelasi vechi (non)argument: de ce incepeti cu problema X si nu cu Y, sau cu Z, sau cu…

   Va sugerez sa faceti o ierarhie a problemelor societatii romanesti, sa motivati pozitia fiecareia in lista si sa o prezentati spre dezbatere publica (platforma contributors.ro cauta autori).
   Pana atunci, fiecare scrie despre ce-l „doare”, iar daca dumneavoastra considerati ca un subiect sau altul este minor sunteti liber sa NU comentati!

 13. Bill Gates si David Christian au propus si promovat studiul religiei in cadrul unui nou obiect de studiu pentru elevii de liceu clasele 9-10, Big History Project, care include teologia impreuna cu astronomia, antropologia, chimia, biologia si istoria [ „Big History Pilot Project … focused on main events that have shaped human history as seen through astronomy, anthropology, theology, chemistry, biology and history,” …]
  Propunerea a fost acceptata deja in 11 din cele 50 State ale USA si deasemenea in scoli din Canada, China, Korea, Olanda si Scotia. De ce nu si in Romania ?
  Catehizarea in familie si biserica. Scoala este pentru cultura.
  Big History Project se poate accesa si on-line.

  Big History Project
  https://course.bighistoryproject.com/bhplive

  http://www.ssndcentralpacific.org/Experience/The-Big-History-Project-Unfolds-at-NDHS
  Started by Bill Gates and Australian professor David Christian in 2011, the Big History Project is a web-based course that covers history from the big bang to present time by using eight major themes/thresholds of time. It is based on the premise that at certain moments in history, the universe became radically different and more complex.
  “It is a unique look at history focused on main events that have shaped human history as seen through astronomy, anthropology, theology, chemistry, biology and history,” explains Dr. Jeff Belcher, NDHS science teacher.
  Big History ProjectStudents are now engaged with 21st century educational methods as they view video clips with instruction from university professors and other research science and history experts on interactive white boards. They also examine selections of church documents, which demonstrate the integration of faith, science and history as they study the thresholds of time. In each class, students engage in cooperative and project based learning.

  • Am facut cunoscuta initiativa dlui Patrascu pe pagina dansului de Facebook.
   Da, e o intrebare excelenta.
   De ce Romania nu poate prelua initiative abordabile uneori oferite gratuit, in care alte sisteme au investit bani seriosi. E ca si cu reinventarea rotii in specific autohton.

 14. nu nteleg ura viscerala impotriva bisericii.
  de a lungul secolelor statele/ideologiile au venit si au plecat, nu si bisericile.
  canibalii au fost crestinizati, spitalele si universitatile au fost patronate de biserici, ele au fost creuzetul artelor si culturii. acum gibonii infatuati le reneaga. nu i deranjeaza zapcii care le iau si pielea de pe ei prin taxe si impozite, dar urasc preotii. poate pentru ca ei sint singurii care se mai opun anroizilor fara suflet si rusine.

  • Un studiu condus de cercetatori de la Umiversitatea din Minnesota a aratat urmatoarea atitudine a cetatenilor americani fata de atei:

   – Acceptarea crescanda a diversitatii religioase de catre americani nu se aplica si cand este vorba de acceptarea ateilor.
   – Majoritatea americanii ii plaseaza pe atei sub musulmani, imigrantii recenti, homosexuali si alte grupuri minoritare in ceea ce priveste impartasirea viziunii lor asupra societatii americane.
   – Ateii reprezinta grupul minoritar cel mai putin acceptat de catre majoritatea americanilor atunci cand este vorba de casatoria copiilor lor.
   – Cu toate ca ateii sunt putini, nu sunt organizati si sunt putin vizibili social, ei sunt vazuti de catre o mare parte a populatiei ca o amenintare la modelul de viata american.
   – Majoritatea americanilor accepta diversitatea atata timp cat minoritarii impartasesc un „miez” comun de valori cu majoritatea (care sa ii faca „de incredere” pentru majoritate), iar in America, acest „miez” comun este Religia (oricare ar fi ea, insa nu negarea divinitatii).
   – Ateii reprezinta minoritatea in care se poate avea cea mai putina incredere.

   http://tinyurl.com/r4jncj

   Un sondaj facut in anul 1998 printre membrii „Academiei Nationale de Stiinta” din SUA (tara cu cele mai multe premii Nobel pentru stiinta), publicat in revista „Nature”, arata ca marea lor majoritate nu crede in Dumnezeu. Ce este si mai important este evolutia credintei in Dumnezeu in randul oamenilor de stiinta, in secolul XX. Sondajul arata urmatoarea situatie:

   In anul 1914:

   – Necredinciosi – 52.7%
   – Agnostici – 20.9%
   – Credinciosi – 27,7%

   In anul 1933:

   – Necredinciosi – 68%
   – Agnostici – 17%
   – Credinciosi – 15%

   In anul 1998:

   – Necredinciosi – 72.2%
   – Agnostici – 20.8%
   – Credinciosi – 7%

   http://tinyurl.com/2jgm4

   Concluzia logica ce se desprinde din cele doua sondaje este urmatoarea: deoarece majoritatea oamenilor de stiinta (de top) americani este atee si majoritatea americanilor nu are incredere in atei, rezulta ca majoritatea americanilor nu are incredere in oamenii de stiinta. O concluzie ingrijoratoare pentru progresul omenirii, care trebuie sa ne dea de gandit.

  • Euripide,

   Vreau sa comentez la o spusa a DV „statul a venit si a plecat, religia a ramas”.

   Cine a studiat temeinic istoria stie ca foarte mult religii au aparut si disparut de-a lungul timpului. Unele au rezistat chiar vreme lunga, si tot au disparut.

   Dintre religiile vechi, inca mai exista zoroastrismul (3500 de ani), iudaismul, budismul si crestinismul. Religia islamica e inca relativ noua la scara istorica.

   V-ati intrebat vreodata ce face o religie ca sa supravietuiasca?

   Raspunsul este simplitatea practicii si claritatea. Daca nu exista una dine cele doua, religia nu va rezista. Zoroastrismul a rezistat 3500 de ani si e cea mai veche religie din lume tocmai penru ca e clara, simpla si universala. Chiar si iudaismul si budismul nu sunt religii complicate sau cu o practica extravaganta sau care sa intre in contradictie cu lumea contemporana.

   Insa nici o religie nu a ajuns atat de sofisticata cum e crestinismul, si tocmai asta o sa fie pricina disparitiei in timp a lui.

   Ar trebui sa va intrebati daca o sa mai existe crestinism inca 1000 de ani de acum inainte cu toate scandalurile care macina marile biserici crestine (coruptie si pedofilie in biserica catolica, coruptie si spirit de inavutire in biserica ortodoxa). Tehnologia moderna face foarte transparente naravurile clerului.

   • v am inteles punctul de vedere.
    vorbeam despre lacase de cult (biserici) si nu despe religii.
    pragul dintre profan si sacru. sacrul se situeaza pe alt nivel decit cel al realitatilor naturale.cititi eliade. si meditati la diversele forme sub care el se manifesta.
    lumea evolueaza este adevarat. poate ca dezvoltindu si muschii picioarelor homo sapiens ul de azi va alerga mai repede. putin probabil ca va atinge suta de metri in milisecunde.

    • Va veni un timp cand religiile se vor dovedi a fi fost doar o etapa in istoria utopiilor ?
     In timp ce Preafericitul Daniel a reusit in Romania sa introduca catehizarea din clasa I-a pana XII-a inclusiv, Bill Gates cu Big History Project, introdus in clasele 9-10 liceu, in tot mai multe state ale USA si preluat in Canada, China, Korea, Olanda si Scotia, scoate de fapt religia din scoala cu toate ca atat el cat si Melinda Gates sunt catolici [„Big History is a secular counteroffensive … ignores the role of God or Satan, from any role in human history…”]

     Gates’ Big History Project Closes Young Minds to God
     http://www.theimaginativeconservative.org/2013/08/big-history-project-closed-to-god.html
     New Gates History Curriculum Closes Young Minds to God
     http://krestaintheafternoon.blogspot.ro/2013/07/new-gates-history-curriculum-closes.html

    • Domnule Euripide,

     L-am citit pe Eliade, si tocmai evolutia mea spirituala mi-a aratat ca amestecul statului cu spiritualitatea miroase foarte urat pentru ca induce coruptie si dependenta.

     Daca ati citit „Autobiografia unui yoghin” a lui Paramahamsa Yogananda, ati fi vazut cu cata incapatanare capii unor scoli spirituale au incercare sa isi salveze independenta scolilor chiar si in fata unor sponsori foarte bogati care ar fi putut deturna scopul scolii in schimbul unor donatii grase.

     O religie care nu se poate intretine singura este intretinuta artificial si normal ar trebui sa dispara. Asta este esenta problemei. Insa sunt sigur ca BOR ar supravietui numai bine si fara ajutorul statului.

     La urma urmei, spiritualitatea e un domeniu extrem de privat, e o afacere intre un individ si un creator, sau o afacere intre un individ si el insusi, daca este ateu.

 15. Aici avem un argument care este re-re-reluat la infinit, câte biserici, câţi preoţi… În realitate se pare că nr preoţilor şi al bisericilor e foarte mic în comparaţie nr total al populaţiei ortodoxe. Povestea cu câţi preoţi existau înainte de unirea principatelor sau 1918 este evident irelevantă.

  Timp de 500 de ani când biserica a deţinut o mare parte din pământul ţării nu au existat răscoale, acestea a venit abia după ce Cuza Masonul, a confiscat întreaga avere mobilă şi imobilă a tuturor mânăstirilor închinate şi pământene… pe motiv că cele închinate trimiteau 9% la creştini oropsiţi din ţările musulmane.

  Aici o documentaţie reală (nu surse din surse):

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1038700052843313.1073741955.100001099836955

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro