marți, noiembrie 29, 2022

“Clonele BRICS” ale Bancii Mondiale si Fondului Monetar International

Saptamana trecuta la Durban, in Africa de Sud, a avut loc reuniunea statelor BRICS, cu un subiect extrem de controversat pe agenda discutiilor – infiintarea unor institutii financiare de tipul Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International. Motivul invocat de acestea ar fi combaterea dezechilibrelor economice si a volatilitatii valutare.

Iata inca o actiune a blocului emergent de a inclina balanta puterii in favoarea lor, amenintand in mod direct pozitia BM si a FMI-ului.

Statele emergente inclina balanta

Faptul ca influenta statelor emergente in luarea deciziilor la nivelul BM si FMI nu este pe masura cerintelor acestora, a dus la initiativa infiintarii unor “clone” pentru spatiul economiilor in dezvoltare, economii care conform statisticilor asigura cresterea economica globala.

Statele BRICS, sau grupul BRICS, nu a fost perceput ca un bloc pana acum, dar in contextul unor astfel de actiuni putem spune ca se coaguleaza inca un centru de putere, unul care are capacitatea de a fi o contrapondere la lumea dezvoltata.

Rezervele valutare cumulate ajung la cifra de 4.400 miliarde de dolari si totodata reprezinta 43% din populatia lumii. Obiectivul grupului este acela de a obtina cat mai multa influenta in sistemul economic si financiar global, prin orice mijloace. Se pare ca a renuntat la lupta de a reforma traditionalele BM si FMI.

Sau, cel putin intentia declarata de a infiinta noi institutii financiare ar purta tratativele si negocierile cu actualele FMI si BM pe noi culmi de civilizatie si progres!

In paralel, economiile emergente vizeaza infiintarea unei banci de dezvoltare care sa finanteze proiecte comune, in special de infrastructura si transporturi.

Asa cum sublinia si trimisul Moscovei la Summit, Mihail Margelov, toate aceste proiecte nu se vor realiza peste noapte, necesita timp pentru optimizare, negocieri si pentru a se ajunge la un acord privind functionarea acestor institutii.

Pe de alta parte, statele BRICS au forta si par determinate sa indeplineasca aceste obiective, care in mod realist le-ar aduce numai beneficii.

Cu siguranta ceea ce va face diferenta va fi determinarea acestor state de a crea un sistem propriu.

Iar dupa ce vor decide eventual ca vor porni la un asemenea demers, cea mai importanta intrebare, si implicit si raspuns, va fi: CUM?

Pentru ca rescrierea principiilor si a valorilor care stau la baza unor organizatii de acest fel vor crea premisele pentru a intra intr-o alta etapa de dezvoltare a economiei mondiale si intr-un mod firesc, a relatiilor internationale.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Cred ca s-a intrat deja in acea „alta etapa de dezvoltare a economiei mondiale” la care faceti referinta,A.M.Dobre…!?
  Aroganta Occidentului,exprimata prin desconsiderarea si subaprecierea sistematica a statelor emergente,a creat un monstru cu tentacule telescopate la nivel planetar!

  In Africa,principalii investisori nu mai sunt de mult fostele puteri coloniale,iar noii intreprinzatori chinezi au avut inteligenta sa se alieze in acest demers cu Republica Sud-Africana,ceea ce le confera legitimitate indiscutabila in fata oricarui forum mondial…

  In America de Sud neo-comunismul de tip latino este moneda curenta,iar in memoria colectiva Rusia este inca asociata cu fostul URSS.Buni cunoscatori ai psihologiei locale,rusii au investit deja in spitale si scoli,dar si in cateva media din Venezuela,de ex,si astfel li se aminteste periodic,ca americanii le vor petrolul,pe cata vreme rusii ii ajuta pur si simplu…

  Pentru a domina economic cea mai mare piata mondiala,Asia,rusii si chinezii i-au asociat cu multa abilitate pe indieni,care nu sunt doar numerosi,ci reprezinta cel mai important contingent de informaticieni ai lumii si,”accesoriu” nutresc inca profunde resentimente fata de fostii colonizatori britanici…

  Ma intreb cat e de rezonabil sa credem inca,ca forta economica concreta a BRICS e de natura doar sa „deplaseze centrul de putere al lumii”…cred ca viziunea si aspiratiile lor difera un pic(!) de ale specialistilor din „lumea dezvoltata”…

 2. Va fi interesant de vazut ce se va intampla pentru ca nici China, nici Rusia, nu vor tine cont de aspecte precum democratia, statul de drept, cand vor decide acordarea de imprumuturi. un lucru important va fi, fara indoiala, competitia acestor organizatii cu cele create de occidentali, poate intr-un final o sa se reformeze si FMI

 3. „Lupul isi schimba parul, dar naravul ba” era un proverb din clasele 1-4. Se aplica sau nu la „clone”?. Sau: „Aschia nu sare departe de trunchi”. Citeam acum vreo luna ca guvernatorul Bancii Chinei a declarat ca inca, cateva decenii dolarul va ramane moneda principala de schimb.

 4. Nu am expertiza economica, lucrez in domeniu technologic dar ”caramida” asta mai mult impusa, nu are nici o valoare acum sau chiar peste multe decenii! China cel mai mare ‘economic’ in bric este o tara inapoiata in curs de dezvoltare, cava mai in verva decit rusia lui putin! Nu este neglijabila, dar NICIODATA nu poate fi ca si USA, ‘motorul economiei mondiale’ sau al Europei cum este GERMANIA!
  viorel ratiu cincinnati oh usa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre este Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, Secretar General al Fundatiei Institutul Social Democrat “Ovidiu Sincai”

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro