vineri, septembrie 22, 2023

Clubul lui Crin Antonescu: Homo Isacciensis si servitorii sai

Cand a aparut fotografia cu Mme Mona Pivniceru intrand in masina puscariasului Nastase, Homo Isacciensis, presedintele interimar al Romaniei, si-a exersat proverbialele cunostinte de limba engleza si a exclamat: Welcome to the club! Cum stim, cel numit statornic de jurnalistul Radu Banciu, „al lui Cacarau”, omul intrat in folclor gratie revistei „Kamikaze”, se crede persecutat. Face parte din sindromul unei maladii numita paranoia sa te simti mereu inconjurat de vrajmasi perfizi, de balauri fara suflet si de varcolaci in slujba imperialismului mondial. Cum poate fi el, Crinus Imperator, banuit de apetit dictatorial? El, care nu a dorit niciodata sa ajunga la Cotroceni, sa dea conferinte de presa zilnice, sa traga de urechi presa, sa ameninte pe toti cei care cuteaza sa-l prezinte asa cum este, adica precum un imparat gol? Am tot scris, dar cred ca merita sa o repet: Crin Antonescu are doua caracteristici esentiale si ireductibile care ii explica actiunile. Ele se numesc fatuitate si vacuitate. Aroganta narcisista si gaunosenie intelectuala. Reafirm ce-am scris zilele acesstea: Este cel mai ridicol personaj ivit in politica romaneasca a ultimilor 23 de ani. Mi-e teama ca, alaturi de Ion Iliescu si Victor Ponta, si cel mai nociv. In fine, la acest capitol competitia este stransa.

Deci, ca sa raspund unor cititori care ma intrebau cine ar fi membrii clicii lui El Crin, pe care, cu a sa delictatete de lord britanic, el o numeste club? Estre vorba, negresit, de o societate cat se poate de selecta. Care ii include pe Mme Pivniceru, pe plagiatorul Mang si pe mega-plagiatorul Ponta, pe mercenarul de presa, fost securist, Ciripoi (Sorin Rosca Stanescu), pe batranii informatori pomadati care se pretind seniori liberali, de pilda Balaceanu-Stolnici, dar nu doar pe ei.

Din detasamentul pionieresc condus de Homo Isacciensis mai fac parte vocea patriotului nationale Puiu Hasotti si puscariabilul Relu Fenechiu, istetul traseist Eduard Hellwig (absolvent de stiinte politice, fost sef de cabinet si/sau consilier la cabinetul minstrului taranist Dudu Ionescu, fost deputat PUR, fost student al meu la o scoala de vara pe tema revolutiilor din 1989, organizata candva la Timisoara), independentul, din patru vanturi inmiresmate, care de care mai manos financiar, analist, romancier, profesor universitar si film-maker Stelian Tanase? Mai viziteaza brigada lui El Crin si cate-un poet disident, tot mai decrepit (ma grabesc sa spun, moral, nu fizic), in cautare de umbrela unei pierdute recunoasteri (honni soit…), ba chiar si un istoric timisorean altminteri cunoscut pentru studii admirabile despre Homo Europaeus. Acesta cred ca o face din curiozitate antropologica, vrea sa se asigure ca Homo Isacciensis este parte a speciei culturale studiate de el. Mi-e teama ca va avea mari dezamagiri. Fac parte din clubul lui Crin cunoscutii militanti pentru pace si progres, profesoara Zoe Petre (conducatoarea stralucitului doctorat care nu s-a finalizat sub nicio forma), sarmanul fost presedinte Emil Constantinescu, mereu in goana dupa o secunda de atentie mediatica si, nu mai putin important, cerberul societatii civile de tip uselist, alt dottore, adica Mugur Ciuvica. Profesorul Andrei Marga a fost adus acolo spre a oferi un aer de venerabilitate. Cand maurul si-a incheiat misiunea, a aflat in ce consta recunostinta in miscarea revolutionara a borfasilor (spre a relua termenul lui Dan Tapalaga). A disparut de parca nici n-ar fi existat…

In ce ma priveste, iubesc filmele lui Fellini. Imi pot imagina asadar o sindrofie in fosta resedinta a lui Petre Borila, sediul PNL de pe Bulevardul Aviatorilor, la care sa fie prezenti toti acestia, plus Dana Grecu, Badea, Gadea si Ciutacu. Nu este Antena 3 adapostul permanent al lui El Crin? Nu lanseaza el de-acolo toate tiribombele din arsenalul pregatit cu grija de comando-ul ideologic coordonat de Relu Fenechiu? La care, fireste, trebuie adaugati veteranii liberali ori anti-liberali, infratiti sub flamura atotbiruitoare a spiritului antonescian: Ion Iliescu, Dinu Zamfirescu, Radu Campeanu si altii din acelasi contingent al duplicitatii si turpitudinii Dar patronul spiritual al lui El Crin este un anumit veteran securist-umanist-conservator, zis si Felix von und zu Grivco. Umanistul securist ori securistul umanist, alegeti Dumneavoastra.

Va amintiti cum l-a tratat El Crin pe marele pianist si intelectual public Dan Grigore? Ori pe Adriana Saftoiu? Va amintiti cat de grobian s-a exprimat despre Rodica Culcer? Clubul lui Crin este unul de fiinte captive (i-am omis, mea culpa, pe negationistul Dan Sova, pe celebrul minstru Stroe si pe europarlamentara Norica Nicolai, poate vor imbogati cititorii aceasta galerie de personalitati ilustre).

Ori indeplinesti porunca si-l aplauzi frenetic pe marele carmaci, ori esti epurat. In clubul lui Crin nu intri decat in pozitie de echer. Tocmai de aceea este atat de prezent acolo mamelucul Ponta, acest Homo Prevaricatus, un baron Munchausen din Balcani, de fapt un simplu instrument pentru ambitiile napoleonice ale lui Homo Isacciensis.

Pe forumul articolului meu reluat ieri in ziarul „Adevarul” , un cititor posteaza un revelator citat din George Toparceanu. Nu pot garanta autenticitatea, dar il reproduc aici intrucat mi se pare cat se poate de adecvat temei. Inclin sa cred ca este genuin:

„Prostul are ambiţia să fie luat în serios. Mai cu seamă după ce a ajuns, ori i se pare numai că a ajuns, în societatea sau în stima contemporanilor, la o situaţie uzurpată prin şiretenie practică; prostul ţine grozav să fie luat în serios. El are acum un interes vital să nu râdă nimeni. Uitaţi-vă cum aruncă împrejur priviri bănuitoare de legitimă suspiciune… Un zâmbet, abia schiţat, îl scoate din fire. Şi, ca să exhorteze parcă pe cei din jurul lui la seriozitate, prostul devine extraordinar de grav. Cu cea mai măruntă ocazie el oficiază… Aşa se explică gravitatea proverbială a prostului în exerciţiul funcţiunii: este o acţiune preventivă, un antidot elaborat cu anticipaţie…

Omul prost are oroare de glumă, de ironie, de persiflaj; e explicabil. Mai întâi pentru că prostul nu e în stare să descopere raporturi mai subtile între idei sau lucruri (şi nici să le înţeleagă); ironia spirituală e o armă pe care natura i-a interzis-o pe veci. Apoi, fiindcă prostul simte instinctiv în această armă, mânuită de alţii, o primejdie mortală pentru el.”

PS Am scris cu ingrijorare pe platforma „Hyde Park” despre haosul statistic artificial, Curtea Constitutionala si soarta Romanei:

http://hydepark.ro/articol/articol/curtea-constitutionala-falsul-haos-statistic-si-soarta-romaniei-1035.html

Distribuie acest articol

53 COMENTARII

 1. Domnule Tismaneanu, din nou va cer sa nu mai atacati oameni despre care dvs. insiva recunoasteti ca sunt „decrepiti”. Ati facut-o recent cu venerabila doamna Petre, care abia se mai misca, acum o faceti cu demnul de tot respectul si recunostinta noastra, Mircea Dinescu.
  Poetul Dinescu trebuie sa ramana in memoria noastra asa cum l-am perceput in preajma Revolutiei, dar mai ales in acea memorabila zi de 22 decembrie! Toate prostiile, toate ineptiile, toate gafele care-i apartin in ultimii ani nici nu ar trebui mentionate, tocmai pentru ca sa nu-i fisuram pidestalul pe care suntem datori sa-l urcam! Daca si pe el il demolam, cu ce mai ramanem?

  • De unde stiti la cine ma refer? Apoi, daca nu va place ce scriu, nu cititi. Oricum, am acelasi drept la opinie ca oricare alt cetatean. Cat timp n-am dat nume, fiecare se gandeste la cine are chef. Honni soit….

   • Domnule Profesor Tismaneanu,

    Marturisesc ca sub denumirea de „cate-un poet disident, tot mai decrepit, in cautare de umbrela unei pierdute recunoasteri” i-am intrezarit profilul magistrei si ilustrei muraturi, nu-i spun numele, persoana importanta – becher, cel caruia Caramitru i s-a adresat „mircea, fa-te ca muncesti”…

    Cat despre zoe constantinopolis, a constituit, cel putin pentru mine, o mare dezamagire. Nu atat urmare sustinerii geologului ratat – la urma urmei „Errare Humanum est” – desi nu la acest nivel, cat continuarii „perseverare diabolicum”.

    Este un deliciu acest articol. (lasand la o parte amarul ce l-a cauzat).

    O zi buna!

    • Sincer, categoria „tot mai decrepit” (nu fizic, ci moral, ma grabesc sa o spun raspicat), este mai larga. V-as putea oferi exemple legiune. Fiind totusi vorba de un pamflet, chiar daca unul cu multe nume rostite explicit, sa lasam sa pluteasca o anumita ambiguitate pe care autorul (adica eu) a incercat sa o mentina :)

  • D-le T.B. cum puteti sa spuneti asa ceva? „Poetul Dinescu trebuie sa ramana in memoria noastra asa cum l-am perceput in preajma Revolutiei”. „Trebuia” nu „trebuie”. Pai a cui vina e ca nu a ramas? A domnului Tismaneanu? Pe multi ne-a intristat cum temerarul poet s-a transformat dintr-o portavoce a demnitatii intr-un om de afaceri, apoi intr-unul lacom dupa care a lepadat toate principiile si a devenit portavocea mafiotilor. Trist, incredibil de trist ce s-a intamplat cu o serie de oameni pe care-i consideram repere morale dar cum sa inchidem ochii invocand o imagine trecuta care nu mai exista sau poate nici n-a existat vreodata? Oamenii acestia sunt extrem de culpabili. Odata ce s-au suit pe scara lui Iacob, ei s-au facut purtatarii sperantelor unei societati ce-si doreste cu disperare dreptate si normalitate. Iar daca din egoism, lacomie sau orgoliu ei au cazut in mod hidos de pe acea scara vreti sa ne facem ca nici nu am vazut?

 2. Adevarat zice TB ca mircea a ramas un memorabil ins prins cu o matza in sac a carui
  singura slavare a fost cea sugerata de caramitru: „mircea, fa-te ca lucrezi”.
  Mai ales de acolo i-a pornit maretia.
  Un strambator din nas caruia ii pute omul de rand in asa hal ca nu ar sta in veci in rand
  cu el.
  Dar, gusturile nu se dicuta. Problema pe care o discutam noi ( dar nu a discutat-o
  inca justitia), este ca Zdreantza (ma rog, altfel de „zdrenti), a furat oul.
  PDL, prin gura lui Cezar Preda, zicea azi ca asteapta sa vada ce matrapazlac
  a pregatit usl, Curtii Constitutionale si daca creaza motivatie va face plangere
  penala impotriva masluitorilor-sefi.
  Hai sa zicem ca justitia nu sa autosesizat pana acum si o asteapta pe doamna
  Mona Pivniceru (ce nume ciudat) sa ii puna pe roti.
  Ponta a balmajit niste cuvinte la conferinta de presa de azi, ca asa sa incurcat in
  propriile minciuni cand o ziarista i-a pus doua intrebari ca au trebuit sa bage
  astia de la radio national muzica si sa renunte la a mai transmite in direct
  balmajeala, trecand la o alta emisiune, ceva cu vanatul, cu vanatoarea, ma rog,
  umplutura ca sa il scoat pe ponta din impas.

  PS. Parafrazez: Om la om si paduche la paduche (nici eu nu am zis nume).

 3. Eu sint convins ca M. Pivniceru nu si-a dat demisia aiurea, pentru a fi ministru 2-3 luni. Probabil ca borfasii au cistigat (sau CCR nu va ajunge la un verdict 6-3, ceea ce inseamna acelasi lucru).

  Totusi nu aruncati cu pietre doar in USL. Ei sint comunisti, ce le puteti cere? O mare responsabilitate o poarta ceilalti, aparent de dreapta. De la CDR incoace toate guvernarile de „dreapta” au fost niste esecuri uriase. Acum USL isi permite orice, nu risca nimic, oricum va cistiga alegerile in toamna.

  • De unde atata siguranta ca usl va castiga alegerile la iarna? Cu furaciune si mai mare decat la referendum poate…. Chiar asa de multi oameni se lasa amagiti de minciunile lansate in serie/paralel/si-n toate felurile de politicienii de 2 bani(nu lei) care conduc din nefericire tara? Chiar nu pot sa inteleg!

   • Simplu, uitati-va si spuneti ce alternative sint! Doar n-o sa veniti cu Dan Diaconescu si alte glume (desi e clar insa ca va lua cel putin 10%).

    PDL-ul s-a compromis total (mariri de taxe arbitrare in loc sale scada, jaful continuu pe bani publici), iar cei care se dau acum de dreapta (Noua Dreapta) au stat prea mult linga coruptii din PDL pentru a mai avea credibilitate.

   • >> Chiar asa de multi oameni se lasa amagiti de minciunile lansate in serie/paralel/si-n toate felurile de politicienii de 2 bani(nu lei) care conduc din nefericire tara? Chiar nu pot sa inteleg!

    E greu de înțeles, sau poate de acceptat că pe oamenii ăștia mulți îi doare efectiv în fund de ideea statului de drept. Tot ce contează e interesul propriu, obținut prin orice mijloace. Am avut în ultima vreme destul de multe convorbiri cu „simpli cetățeni, votanți USL. S-ar putea să aveți surpriza să constatați că termenul lui Dan Tăpălagă are o acoperire mult, mult mai largă decât a fost inițial imaginat. Chestia cu mafia e că nu-i localizată la 1-2 capete ale hidrei, ci capetele alea provin și se bazează pe un întreg corp (social). „Revoluția borfașilor” are toate șansele să se bazeze pe un corp social de milioane de mici ciupitori, personaje care cred sincer că regulile sunt o chestie declarativă pentru fraieri dar nu li se aplică lor.

  • Daca justitia isi va face datoria, daca toti infractorii din usl vor ajunge la puscarie, iar averile le vor fi integral confiscate, usl-ul nu va mai cistiga nicio alegere.
   Daca toti cei care au fraudat referendumul, cei care au organizat si au condus fraudarea referendumului vor ajuge la puscire, va fi un semnal ca justitia merge pe calea cea buna.
   Daca justitia va tergiversa in continuare procesele marilor infractori din usl, care au devalizat tara, partida este definitiv pierduta.
   Avind la dispozitie un urias aparat de propaganda, intoxicare si manipulare, avind fonduri nelimitate, infractorii din usl vor putea conta oricind pe citeva milioane de alegatori fara minte, fara carte, fara scoala, fara creier, care sa voteze pentru ei. Daca infractorii din usl vor pune mina si pe justitie, fraudarea masiva a alegeriloor va fi practicata si pe viitor si va asigura usl-ului alte citeva milioane de voturi. In acest fel, infractorii din usl nu vor mai putea fi niciodata inlaturati de la putere.
   Singura speranta acum o constituie Presedintele ales, procurorii si judecaorii cinstiti care trebuie sa-i aresteze rapid pe toti cei care au dat lovitura de stat si au fraudat masiv referendumul, chiar si pe judecatorii corupti de la CCR, care s-au prefacut ca nu vad ca Presedintele ales nu a incalcat in niciun fel constitutia, care s-au prefacut ca nu vad ca infractorii din parlament si din guvern au dat Hotariri si Ordonante neconstitutionale, care s-au prefacut ca nu vad ca referendumul trebuie invalidat, pentru ca nu s-a atins cvorumul.

   • >> Daca justitia isi va face datoria, daca toti infractorii din usl vor ajunge la puscarie

    Limitarea specifică „din usl” nu prea sună a justiție care își face datoria.
    În fapt, percepția multora din cele câteva milioane de alegători „fara minte, fara carte, fara scoala, fara creier” este că din punctul de vedere al justiției și administrației, cu PDL-ul e mai rău decât cu cei dinaintea lor.

    PDL-ul a eliminat mica ciupeală dar a păstrat – vizibili – marii infractori.
    Cele câteva condamnări DNA sunt o perdea de fum, au fost sacrificați câțiva pioni dar greii fură mai departe netulburați.
    Pe vremea PSD-ului, furau și ei, dar cu o mică șpagă rezolva probleme și micul ciupitor.
    Acum nu se mai ia șpagă. De asemenea, nu se mai rezolvă nici probleme (ex: o autorizație, o închidere de ochi) – pentru micul șmenar. Pentru marii șmenari însă, acum ca și înainte, nu există impedimente.

    Așa încât, numiți-i „fara minte, fara carte, fara scoala, fara creier”, ceea ce cer ei de la politicieni este „dacă tot furați cu impunitate, dați-ne și nouă mica corupție înapoi”.

    Un prieten îmi spunea odată că unele state efectiv nu pot funcționa fără corupție. România e un exemplu de manual pentru așa ceva.

    Părerea mea e că-i o utopie să credităm insituțiile actualului stat român cu imparțialitate și corectitudine atât față de ăia mari cât și față de ăia mici. Sunt pur și simplu incapabile să elimine marea corupție. Diferența e că USL-ul dă și corupția mică înapoi, iar asta le va asigura o victorie zdrobitoare.

    P.S. Nostalgia după Ceaușescu are și de-a face cu percepția că atunci și ălora mari le era frică de cineva – iar cărțile d-lui Tismăneanu chiar confirmă lucrul ăsta. Acum nu le e mai frică de nimic.

 4. Domnule Tismaneanu,
  sincer sa fiu nu credeam ca o sa va coborati atat de jos incat sa citati din Banciu si sa folositi in articol extrase din filozofia sa abjecta. Nu sunt un impatimit al politicii dar modul in care il aparati pe fostul presedinte incepe sa devina deranjant si pentru noi, cei neimplicati. Este evident de la o posta ca nu se mai poate vorbi de obiectivitate in luarile dumneavoastra de pozitie. A fost o perioada, aceea in care condamnati comunismul, in care credeam in ce spuneti. Acum sunt socat vazand ca le folositi chiar dumneavoastra obiceiurile.
  Total deziluzionat dar in acelasi timp bucuros ca sunt suficient de departe de Romania,
  S. Aldea

 5. Printre numele personajelor publice care au periclitat serios semocratia in formare din Romania i-ati uitat pe Corneliu V Tudor si pe Gheorghe Funar. Multi l-au votat atunci pe Iliescu de teama lui CV Tudor. Anii nouazeci au fost anii in care national-comunismul a tinut captiva Romania prin cele doua forme ale sale: NEP-ul iliescian si nationalismul de circ al tandemului Vadim-Funar. De altfel Iliescu trecea drept onorabil doar in comparatie cu acestia doi. Tot asa cum astazi Ponta trece drept onorabil doar in comparatie cu Gigi sau Dan Diaconescu.
  Din fericire, in partea opusa nu se mai afla doar cativa: Coposu, Ratiu, ci un numar semnificativ de personalitati publice. Chiar si fara Basescu….

   • Ma refeream la contextul in care vorbeati de ultimii 23 de ani. Iar daca cercul interior al Clubul lui Crin poate fi imaginat si ca o sectie in care niste lucratoare au mare grija ca cei de acolo sa ia la timp medicamentele, cei doi n-au cum sa lipseasca.
    Parerea mea, ca sa citez un clasic in viata…

 6. articolele d nului Tismaneanu au devenit satirice;apreciez ca are verva.dar ce spune politologul despre situatzia de dupa?romanica ramine aceeashi,ba eu cred ca acum shi a dat inca odata masura.oare unde sa fie revolutzionarii de la 89?ca doar intregul nostru popor s a ridicat atunci!
  ce facetzi cu cei 7milioane?si sa nu mi spunetzi ca restul ramashi n au votat ptr a boicota!

 7. Cu tot respectul, dar Homo Isacciensis? Cu ce e mai presus mistoul asta decat zeflemelile snoabe la adresa lui Emil Boc pe motiv ca s-a nascut la Rachitele si nu in cartierul Primaverii?

  • Nu va suspectez nici macar o secunda ca nu stiti la ce ma refer. Nu de originea „geografica” este vorba aici, ori de cartier, ci de tupeu, aroganta, lipsa de rusine. Nu fac decat sa-i amintesc acestui mic dictator in statu nascendi cine este de fapt.

 8. Cred ca nastase a renuntat la planul de grup, merge pe mana unei singure persoane, mona pivniceru. Oare cat i-o fi dat spaga? cred ca ceva cu cel putin 6 zerouri, euroi, binenteles, de a putut s-o convinga sa renunte la toate avantajele ca magistrat.

  • N-a renuntat la nimic: va fi o vreme ministru, iar apoi va trece la CCR. O vedeti pe venala Mona raminind in afara atentiei publice?

   Anul viitor ramin 2 locuri libere la CCR. E batalia intre ea si Predescu, care vrea locul pt. fiica-sa.

 9. Buna ziua domnule Tismaneanu,

  in ultima postare la articolele dvs spuneam ca voi merge la referendum pentru a vota „Nu”. Asta era inainte de referendum. Pana la urma nu m-am dus din motivele care le stiu totii cei care nu doresc demiterea lui Traian Basescu. De atunci pana acum citesc si privesc stupefiat ce se petrece in Romania. Ce se mai poate spune dincolo de toate cele ce s-au spus pana acum, adica in ultimii 20 de ani, cu privire la „stanga”? Romania revine acolo de unde incerca odata sa plece….Niste lucruri tot am invatat. Incep sa am o imagine mai ampla, desi in principiu aceeasi, cu privire la infatuarea, ipocrizia, coruptia, self-sufficency-ul si narrow mind-ul USL-esc et al. Asta in general. In mod special incep sa inteleg cat de provinciala, redundanta, decrepita, hidoasa este in fond acesta „stanga” romaneasca. Nu ca alte stangi ar fi diferite. Pe fond nu am castigat nimic mai mult decat o reconfirmare a ceea ce credeam de multa vreme si o auto-felicitare pentru faptul de a fi parasit Romania cu multi ani inainte.

 10. stimate domn tismaneanu,

  aparent aveti si calitati de cabaretist (politisches Kabarett in intelesul german al lucrurilor). imi lipseste insa cealalta jumatate – cu boureanu, ungureanu, udrea, bineinteles sub forma lor de albe ca zapada si cei sapte licurici. ar fi die sahnehaube auf dem törtchen. desigur, nu acum, caci nu cred ca ar fi momentul oportun, dar poate intr-o viitoare carte. puneti-ma pe mailing list – o cumpar GARANTAT.

   • stimate domn tismaneanu,

    DA la toate intrebarile.

    au atacat statul de drept prin asumarea raspunderii ministeriale in cazul promovarii unor legi care astfel nu s-au mai dezbatut in parlamentul in care oricum ar fi avut majoritatea. nesupunand astfel de legi importante discutiei publice s-a incalcat statul de drept si prevederile uniunii europene.

    au facut puci parlamentar prin migratie politica la fel cum si acum au facut „fosta opozitie”. parlamentul fusese ales cu alte cote ale partidelor dupa care a inceput marea permutare, care a culminat cu aparitia unui partid care nu a participat la alegeri dar are si grup parlamentar. desigur, acum ca acest partid a schimbat directia, e participant la puci, acum 4 ani era patriot.

    cu dictatura nu mai scriu ca ma cenzurati a treia oara, dar mai scriu ca sacrificarea aparenta a diversilor pioni de teapa lui blejnar sau ridzi nu este departe de apucaturi dictatoriale.

 11. Destul de eterogen grupul descris pentru a schita o organizatie/grup manata de interese nefaste. Nu m-as aventura sa cred ca au insomnii de grija celor 7.4 milioane de romani care au preferat orice altceva decat Basescu. Nu cred ca i-au impresionat nici milioanele de romani care nu au avut ce alege. Cred ca este vorba de oportunism. Unii vor la guvernare, altii vor la ICR, altii la TVR si asa mai departe. Ii cred sincer cand spun ca vor fi mai buni decat cei numiti de Basescu pentru ca, la multi performanta se masoara doar in a evita erorile predecesorilor. Nu cred intr-o reforma sociala, cei ce au fost mici pe vremea lui Ceausescu se vad mari astazi, doctoratele lor sunt necontestate desi sunt imbibate de ineptii comuniste, scrierile lor sunt inca in bibliografii si nu sunt contestate. Atrageam atentia asupra epidemiei de doctori si masteranzi din randurile neamurilor proaste in special din MAI, multi din militienii de ieri sunt profesorii de azi la universitati private. Nu vad cum putem rezolva problemele din ICR, de exemplu, daca in spatele imaginii culturale avem inca baietii cu ochi albastri. Ce reprezentanta va mai avea efortul cultural daca societatea este imbibata de impostori? Ar mai conta daca la carma ICR este H.Patapievici sau Dinescu? In acest sens preciez sincer indemnul lui Neamtu catre PDL: curatati-va listele de compromisi si mai vorbim.

 12. Vreau sa adresez felicitarile mele autorului acestui articol care pare atat de necesar societatii noastre.

  Sunt cativa „ofensati” cu accese false de pudoare, incercand sa dea o alta semnificatie textului decat cea directa: de a deschide ochii „orbitilor” care, ca si in povestea scrisa de Hans Christian Andersen – Hainele noi ale Imparatului – nu reuseau sa vada goliciunea caraghioasa a imparatului fudul pana cand un copil a reusit, ceea ce n-a reusit nici un „matur” sa spuna, „Imparatul este gol”. Ca apoi, toti oamenii sa vada si confirme acelas lucru.

  Numai ca acum trebuie sa vedem nu o goliciune caraghioasa, ci una hidoasa, a complicilor la atentatul acestui club la crima impotriva statului de drept, a democratiei si chiar a independentei acestei tari.

  In povestea sa Andersen a avut de-a face doar cu oameni naivi dar de buna credinta, domnul Profesor Tismaneanu are aici de-a face cu tot felul de „pudici” al caror scop nu vad a fi altul decat de a incerca sa tina si ochii celor naivi dar de buna credinta acoperiti de orbirea permanenta fabricata in laboratoarele uslase.

  • „[…] semnificatie textului decat cea directa: de a deschide ochii “orbitilor” […]”
   sorry, pt mine este un text tipic de mobilizare a celor converiti deja si se chama literatura militanta dupa gustul meu.

   • …nu stiu la ce militare va referiti… Va asigur, insa, ca nu am nici un chef sa fac pe solda-tul.
    Este o convingere a mea personala si nu intentionez sa conving pe nimeni. Cand insa simt ca am o datorie de aparat, acea de cetatean onest sau patriot, fiti sigur ca voi milita, din toate puterile!

 13. Dl. Profesor, cu siguranta v-ati facut „prieteni” multi in randul admiratorilor lui Crin Antoescu cu acest articol „fire at will” :-)

 14. Domnule profesor Tismaneanu,
  Desi am zis ca nu mai intervin cu niciun comentariu va promit ca acesta este chiar ultimul, care, de fapt nu este un comentariu ci o mare, mare rugaminte : va rog sa ramaneti politologul Vladimir Tismaneanu, profesor la o universitate importanta din SUA, autor al unor carti de referinta in lumea academica si nu numai. Chiar daca artricolul de mai sus se vrea cu caracter de pamflet s-ar putea ca peste catva timp sa nu fiti bucuros ca l-ati scris si asta pentru ca dati atentie activitatii sau spuselor unor oameni nesemnificativi. (nu ma refer la cele 2 personaje principale). Eu, cel putin, din mai multe motive, am alte asteptari de la dumneavoastra.

 15. D-le Tismaneanu,

  Marturisesc ca eu abia acum, dupa incidentul cu d-na. Pivniceru m-am lamurit cu tot ce se intampla. Si recunosc, TB e un geniu. Nu in sine ci in miscari politice si jocul de sah. Il simpatizam pana acum, dar acum il admir. Pe bune.

  Pai mie imi devine evident acum ca TB stia tot planul USL. Ok, poate ca fabulez un pic, dar nu-mi spuneti ca din raportele seriviciilor nu stia ce plan au. Iesirea aia dinainte de a fi suspendat in care le-a zis sefilor de partide de la stanga sa nu mai atace justitia, de unde credeti ca a venit? Avea un motiv in spate. Usor usor cu dezvaluirile din presa si cu noile actiuni intreprinse de procurori (cum e si ancheta cu cei 2 procurori care urmau sa devina sefi in locul lui Kovesi si Morar dar si stenogramele date de Romania Libera cu Pivniceru si planul USL pentru justitie) imi confirma scenariul.

  Si atunci cred ca TB, consilierii lui (inteligenti- trebuie sa recunosc si asta e o mare calitate a lui TB ca s-a inconjurat de oameni inteligenti chiar si de unii care nu-i sunt foarte simpatici – spre deosebire de Crin si Ponta) au zis: „hai sa-i lasam un pic pe baietii din USL sa se joace”. Initial cred ca au discutat si cu americanii si europenii si probabil le-au aratat ce interceptasera serviciile si care erau planurile USL. Stiu ca suna a fabula dar asta ar explica intr-un fel reactiile europenilor dar mai ales a americanilor care desi au la putere un partid de stang s-au pus de-a curmezisul actiunilor USL.

  Unde mai puneti ca pe langa sansa de a trage cortina de pe fata leproasa a USL in fata occidentului si a arata cine sunt ei cu adevarat asta a fost o sansa rarisima pentru TB de a reseta jocul politic. Daca cineva isi mai imagineaza ca dupa toata tevatura asta cu lovitura de stata USL mai ia la parlamente peste 50% e naiv. Iar PDL intr-o alianta de dreapta cu MRU PNTD si Noua Republica veti vedea ca va lua cel putin 30%. Si cu UDMR si PPDD ghiciti al cui va fi prim-ministrul.

  Hmm, geniala mutare. Ca de fiecare data Basescu e cu 3 mutari in fata lor si ei habar nu au. USL a fost sah si mat inca dinainte sa preia guvernarea. Saracii de ei. Prostuti – sa-mi iertati termenul. Si Basescu genial. Bine poate nu atat el cat niste minti luminate mai ales din SIE. Ca SRI n-are chiar cele mai luminate minti. SIE insa da, a reusit sa colecteze cateva inteligente rarisime, recunosc. Ok, m-am intins stiu, dar asta e varianta pe care o cred eu si pana la urma cred ca e varianta normala intr-un stat de drept in care justitia, serviciile si alte institutii independente au avut timp sa-si creeze anticoprii pentru a nu se mai lasa subjugate de puterea politica, ceea ce e foarte bine.

  Da, recunosc ca teoria mea seamana cu a lui Pacepa care spunea ca dupa revolutie in Romania au fost 2 tabere mari in politica romaneasca: fosti ofiteri SIE care au condus mai din umbra sau mai din prim-plan dreapta romaneasca si fost membri PCR care azi se regasesc cu totii in USL. Ironic. Dar cred ca destul de adevarat, oricat de antipatic ne-ar fi Pacepa.

  Ma puteti contrazice daca vreti dar eu vreau sa cred ca Basescu n-a cazut chiar asa victima inconstienat lor si ca n-a avut in spate un plan mult mai complex din care sa-si traga la sfarsit avantajele nu atat el cat mai ales dreapta romaneasca.

  • Ispititoare constructia analitica pe care o propuneti, dar nu prea lasa loc pentru improvizatii si erori. Este cam prea „perfecta”. Daca Traian Basescu va fi mizat pe ceva, a facut-o, ma gandesc, stiind ce rol imens poate juca prostia in istorie. Capacitatea pucistilor de a-si da auto-goluri pare netarmurita :)

   Nu va contrazic, dar nu am date sa ma aventurez in ceva mai mult decat speculatii. Vor fi capabile fortele de centru-dreapta sa capitalizeze enormele gafe ale uselistilor? Va urma o analiza temeinica a ce s-a petrecut in aceste trei luni? Pentru ca daca lozincile de tipul „Jos Basescu!” s-au dovedit perdante, tot perdante pot fi si cele de tipul „Jos Ponta si Antonescu!” Este ora unor programe de guvernare mature, a unor strategii decise si decisive de consolidare a economiei, de intarire a statului de drept, de re-credibilizare internationala si de confruntare onesta cu trecutul totalitar. Dar sa nu ne grabim, sa vedem ce se va intampla marti la CCR.

   • Nu ma voi aventura in afirmatii, dar eu cred ca si dvs. stiti ca marti, la CCR, nu se va intimpla nimic! Si asta, dupa o sedinta maraton, in care se va simula studiul listelor, listisoarelor, numerelor, numaratorilor, etc.
    Haideti, d-le profesor, stiti de mult ca in tara asta nimeni nu mai ia o decizie ferma, prefera mersul pe burta!
    Cind ma gindesc ce optimist am fost ca , odata cu venirea lui MRU la guvernare, avem sansa ca cineva sa mai si ia decizii ! Si? Viermii au mers pe burta din nou, au tradat exact pentru ca au fost inspaimintati ca cineva ar putea lua taurul de coarne, si nu de coada, ca pina acum. Rezultatul : l-au trintit si si-au sters usurati fruntea de sudoare rece, pentru ca , da , ii trecusera fiorii pe toti.
    Ergo : vrabia malai viseaza! Miine ruleaza un nou episod dintr-un nimic las, jalnic, rusinos.

     • Admirabil optimism, multumesc, atunci haideti sa speram impreuna citeva ore inca, si , daca nici acum onoarea nu cistiga, ne ramine protestul . Ceea ce simt, si vad , este ca „democracia sigue viva” , semn bun!

  • Dl. Ovidiu aveti dreptate in partea de fond insa va imaginati un scenariu ca de film de suspans, complicat cu detalii improbabile. Lucrurile stau deprimant de simplu: alegerile locale au fost semnalul pt oportunisti sa schimbe tabara. Basescu, cu tot geniul lui din postura de presedinte nepopular n-a avut de ales: a pus guvernarea in bratele USL cu speranta ca lumea va vedea ce le poate pielea iar pdl isi va curata ograda si isi va schimba firma. Nu cred ca a anticipat nici suspendarea nici botjocorirea legilor in asemenea hal. Faptul ca procuratura inca mai respira si a demascat niste faradelegi e singurul lucru pozitiv, dar nu e un ceva calculat. Indiferent de ce va decide CCR, USL va opera fara jena schimbari la varful procuraturii. Daca Basescu redevine presedinte va fi prizonierul unui sistem mafiot peste un popor orbit de ura si de sentimente primitive care il detesta si care dovedeste o nepasare infinita la marsavii inimaginabile.

   • o fi? n-o fi? dar personal prefer sa platesc ACUM costul unei guvernari USL decat sa ma fi trezit in nov.2012 cu disperarea ca PATRU ANI nu se mai poate face nimic. Cu alte cuvinte sufar acum, dar sper sa nu ajunga USL nici la 40%.

   • stimabile red,

    intr-un stat de drept nu procuratura demasca faradelegi – procuratura ancheteaza prezumtive faradelegi, le documenteaza si alcatuieste rechizitoriul care ulterior este adus in fata justitiei. prin pronuntarea unei curti de justitie in forma definitiva si irevocabila se constata faradelegea. dar faradelegea este un cuvant nepotrivit pentru ca daca nu este lege atunci nu este nici incalcarea ei pe motiv ca este sublima dar lipseste cu desavarsire. cuvantul potrivit sau mai bine zis expresia corecta este „in afara legii”, caci doar ce este in afara cadrului legal poate fi pedepsit conform legii. faradelegea este anarhie, si atunci nici procuratura nu ar mai fi o institutie a statului care numai exista.

   • D-le Red,

    Stiti la ce ma mai gandesc eu? Si Parchetul si CSM au stiut ce se va intampla. Au fost informate dinainte. De aceea reactioneaza asa de abitir in fata USL. In scenariul meu, cred ca pe langa europeni si americani, Basescu le-a aratat si celor din parchetul general si DNA precum si CSM ce li se pregateste de catre USL via Mona Pivniceru si cei 2 procurori care sunt anchetati acum. A fost modul in care TB a „armat” (daca-mi permiteti termenul) aceste institutii impotriva USL. De acolo cred eu ca vine reactia asta atat de ferma si de altfel normala si corecta intr-un stat de drept. Daca aceste institutii nu erau pregatite si ar fi fost luate de USL prin surprindere nu cred ca ar fi reactionat asa.

    Unde mai puneti ca acum si unii din baronii locali ai USL ar putea fi scosi din jocul politic de catre parchet, iar asta ar fi cea mai mare binecuvantare pentru Romania. Ca haideti sa fim pragmatici, Ponta nu e atat de malign. El e infatuat si ii place sa iasa in fata, sa se duca la Bruxelles, la Londra sa faca poze cu celebritati, dar nu cred ca are intentii rele in ce priveste guvernarea. Si oricum acolo nu face ce vrea el ci asculta de FMI. Dar baronii, mai ales cei rosii, gen Dragnea, Oprisan, Mazare, Hrebenciuc, etc. aia sunt cei care ne-ar vinde maine si pe noi si pe tara numai ca ei sa o duca bine si sa scape de puscarie. De aceea cred ca jocul a devenit si mai interesant cand baronii s-au implicat in fraude la referendum. Eu inca mai sper la condamnarea penala a unora dintre ei. Stiu ca unii nu sunt atat de prosti incat sa nu fi actionat cu manusi, adica prin interpusi, „con le mane pulite” cum ar zice mafiotii italieni, dar eu inca mai sper ca Parchetul va putea ajunge la unii dintre ei.

    Deci ca sa rezum, cred ca din informatiile obtinute de servicii si apoi inaintate presedintelui, acestuia i-a fost foarte usor sa le arata europenilor, americanilor dar si parchetului si CSM ce li se pregateste de catre USL si i-a decredibilizat chiar inainte de a le da mandatul. Iar apoi pentru a reseta jocul politic si a deschide calea parchetului sa ancheteze unii din baroni le-a dat guvernarea stiind clar ca urma sa fie suspendat. Genial va repet. USL a mai incasat o infrangere usturatoare dupa ce toate datele ii erau favorabile. Ce sa-i faci? Cand nu-ti recrutezi oameni inteligenti si profesionisti cum face Basescu n-ai cum sa invingi. Cu creiere impaienjenite gen Voiculescu, Iliescu, Hrebenciuc, Vosganian, Tericeanu, Nicolaescu e imposibil sa lupti impotriva celor mai stralucitoare si slefuite creiere pe care le detine SIE.

    Saracii USListi ei nici acum n-au inteles tot jocul. Nici acum nu stiu ce li se intampla. Se cred pe cai mari dar sunt deja praf si pulbere. Bine le-a zis prof. Dancu: cu suspendarea asta au zadarnicit 5 sau chiar 10 de ani de guvernare de stanga. Pt ca din cauza a tot ce au facut acum vor pierde alegerile din noiembrie. Deci Bravo Basescu! Bravo SIE si SRI. Bravo CSM si Parchetului General. In sfarsit, asa cum a promis, Basescu a creat institutii puternice care sa ne apere statul chiar si de politicieni penali. Nu e nimic pierdut. Viitorul suna bine. Ne mai trebuie doar un pic de rabdare.

 16. M-am amuzat copios citind articolul! Multumesc!
  Mai tarziu m-am intristat – acestia sunt oamenii reprezinta sau au reprezentat RO…

  Totusi lipseste o persoana importanta din ceata lui Pitigoi ce mandra trecea prin zavoi – razvratitul impotriva tiganilor care ii trimitea pe acestia prin Egipt. Ce dandy este el acum, si cum isi roteste look-ul cu mult aplomb, dar a ratat „la mustata” locul pe care l-a mai ocupat odata intr-un guvern!

  Cum mai sta inteleptul Campeanu ca de cand nu s-a mai vazut si auzit de dumnealui…

  Ceata lui Pitigoi este mandra prin zavoi, dar pentru cat timp?
  Dai intr-unul, tipa doi, valeleu ce taraboi!!!

 17. domnule Tismaneanu, cred ca, dupa cateva saptamani in care „linia frontului” s-a miscat rapid, s-a ajuns pana la urma tot la vechiul „trench warfare” de dinainte de suspendare. fiecare tabara s-a baricadat in spatele propriilor idei si argumente, pe care le cam tot repeta de ceva timp. ne indreptam spre un razboi de uzura catre alegeri.

  cred ca trebuie sa evitam acest scenariu. un razboi de uzura nu e o idee buna. USL are sanse mai mari intr-o situatie ca asta. inca nu a pierdut suficiente voturi, iar proprii sustinatori sunt foarte „rezistenti” la uzura argumentelor. daca vor castiga alegerile, punerea sub control a justitiei e doar o chestiune de timp.

  si acum ce vreau sa zic de fapt: intr-un scenariu ca asta, atacurile difuze de tip „carpet bombing” nu prea dau randament. da, ponta e mega-plagiator; da, felix e fost informator. lucrurile astea s-au tot spus. randamentul repetarii lor este deja foarte mic spre zero. doar cu astfel de mutari nu putem spera decat cel mult mentinerea liniei frontului.

  cred ca mai bune sunt atacurile tintite precis catre tinte noi. basescu, de bine de rau, joaca inchis (de data asta. felicitari si lui, si consilierilor), ceea ce ii obliga pe uselisti sa contraatace disperat si asfel sa se expuna continuu. USL ofera tinte intr-un ritm fara precedent, iar impresia mea este ca multe se pierd. e pacat sa se piarda :)

 18. Nu Băsescu, vulgar securist, este persoana anti-sistem din România, oricât ar fi mânuit din sfori de către partenerii vestici ai țării noastre. El o piesă al cărei nume nu are nici o importanță, contează doar tabăra.

  Prin ieșirea din politică, respectându-și cuvântul, cel care va rămâne în istorie ca persoana care a distrus post-Securitatea noastră este Crin Antonescu.

  Printr-o absurdă alianță cu filorușii PSD în numele exclusiv al deciziei personale Crin a scos tot ce era mai rău din taberele desprinse din FSN, din PSD și PD. Ne-a arătat fața plagiatorului Ponta în toată josnicia ei iliesciană, ne-a arătat porcismul cleptocratic al lui Voiculescu, ne-a evidențiat exclamatorul de țigănci împuțite sau iubitorul de cucoane cu rochii scurte și strâmte ținând, vezi Doamne, flacăra democrației.

  Crin Antonescu, un lider autentic, deci pe cale de necesitate un out-sider, a făcut să se bâlbâie toate gunoaiele României, de la Iliescu la Vosganian și Băsescu, de la agenții străini fățiși la masonii penibili la securiștii pocăiți cu condiția mignonă (mare chestie) să aibă puterea.

  Ponta, Voiculescu și Băsescu ar trebui să se închine lui Antonescu. Doar după demisie.

  O demisie a sa ar putea permite renașterea unei forțe autentice de dreapta în România. Fără alde Blaga, Udrea, et al.

  Dacă n-o va face, înseamnă că mai sus am bătut câmpii. Că el s-a crezut anti-sistem, poate, dar că nu a fost.

  P.S. Cristian Diaconescu candidat surpriză la președinție susținut de Băsescu și MRU ?

  • Am ras cu lacrimi. Dvs. chiar credeti ceea ce scrieti? Sau e doar asa e fun si de propaganda? Crin? Oh come on. Cel care a spus ca vede in Departamentul de Stat American drept inamicul sau la alegerile prezidentiale? Omul e paranoic. Daca Ponta intelege bine jocul si ceea ce face, adica mintind si cand respira e calculat rece si rational, la Crin reactiile ies dintr-o inte afectata patologic de afectiuni psihice. Nu majore, dar oricum afectiuni. Paranoia, narcisisim, isterie, nevroza. Pe toate le are in grade mai mari sau mai mici.

   Deci daca ceea ce ati scris e pentru a ne smulge un zambet, ok inteleg, daca insa chiar credeti din inima ce ati scris, atunci chiar nu stiu ce sa zic. Sunteti o cauza pierduta pt ca emotiile, atasamentul si simpatia fata de Crin cobinata poate cu ura de securitate va aseaza un voal atat de gros pe ochi incat va intuneca complet judecata si discernamantul.

   • E un post la misto, dar care poate fi citit si la un alt nivel. Pentru canu m-ar deranja:

    1) sa isi dea demisia cum a promis. Sunt dispus sa il laud zile in sir pe Crin pentru asta
    2) sa avem un partid de dreapta care nu are originea in FSN. Suntn dispus sa il laud pe Crin zile in sir pentru asta.

    Postul e scris pe blogul meu inainte de declaratia tampita cu Departamentul de Stat.

    Dvs sunteti un fan al descendentilor FSN?

  • Multumesc. Inseamna ca ati citit si eseul despre „tobosarul Epocii de Aur”, menestrelul comunismului dinastic, sicofantul numarul unu al „corifeului gandirii” si al savantei de renume mondial, adica Adrian Paunescu.

   Cand a aparut aici, pe „Contributors” articolul meu despre Paunescu, reluat in cartea amintitita de Dvs, a urmat o polemica aprinsa. Majoritatea comentatorilor au fost de acord cu mine, dar au existat destui care au obiectat la adresa „duritatii” limbajului si a oportunitatii publicarii unui articol demistificator imediat dupa decesul personajului. Un fost disident, candva un apropiat al defunctului trubadur ceausist, a publicat pe o alta platforma de comentarii un abia mascat elogiul al „poetului disparut” si un deloc mascat atac la adresa mea ca „ideolog”. Fanus Neagu a scris un pamflet de o rara vehementa impotriva mea si a lui Andrei Cornea. reluind toate mizeriile posibile pe tema culpabilitatii noastre „genetice”. Timp in care Victor Ponta si mentorul sau Nastase cantau osanale disparutului, comparandu-l cu Eminescu.

   In fapt, nu era nimic calomnios ori denigrator in textul meu. Cum nu exista, va asigur, nimic calomnios ori denigrator cand ma refer la Crin Antonescu drept lovit de paranoia (politica) si la Victor Ponta drept mitoman si impostor (plagiator, un om care isi inventeaza titluri stiintifice in CV). Cat priveste directia in care indreapta cei doi Romania pe plan international, va indemn sa cititi nelinistitorul si cat se poate de realistul articol al profesoarei Catherine Durandin, aparut azi pe „Contributors”. Despre morti despre vii, doar adevarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro