marți, septembrie 27, 2022

CNA pedepsit că a îndrăznit…

Consiliul Național al Audiovizualului este supus de câteva luni la presiuni aducătoare de vești rele, într-o analogie perfectă cu violul puterii USL-iste asupra ICR-ului, IICCMER-ului, Avocatului Poporului, precum și cu tentativele repetate de abuz asupra Curții Constituționale, justiței ș.a.m.d. Și s-a întâmplat: guvernul a ouat peste noapte Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, care slăbește competențele singurei autorități publice autonome autorizate să sancționeze derapajele din audiovizual. Politizarea în sine a CNA prin desemnarea politică a membrilor săi, majoritatea de 6 voturi la 5 prin care s-au protejat până acum interesele trustului Intact și s-au relativizat încălcările flagrante ale OTV nu mai sunt considerate suficiente, iar faptul că i s-au aplicat sancțiuni chiar trustului privilegiat trece drept o îndrăzneală de neiertat: cum adică să plătească tata Felix amenzi pentru că Antenele l-au arătat pe fostul premier cu fundul gol sau fiindcă varsă zilnic lături în capul adversarilor politici ai USL? ”CNA riscă să se transforme în garant al intereselor trustului Intact. Mă bazez pe documente oficiale, vă pot prezenta o propunere venită de la Atena Group în 30 ianuarie 2012. Toate propunerile neincluse în decizia adoptată atunci de CNA se regăsesc în ordonanță”, a declarat Narcisa Iorga într-o conferință de presă. OUG rezolvă problema și mai mult decât atât. Sancțiunile nu vor mai fi efective decât după ce se pronunță instanța (adică după vreo doi ani), cabliștii vor fi siliți să preia programele în ordinea audienței, publicitarilor li se schimbă regulile cum ar fi cea de rebate, se impun condiții tehnice de calitate a semnalului neincuse în Legea Audiovizualului, totul pe șest, fără consultarea CNA, fără dezbatere publică, fără transparență. Și fără nicio urgență. Cinci membri ai CNA, Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Deaca și Valentin Jucan s-au adresat Comisiei Europene pentru a semnala acest nou abuz al guvernului Ponta, arătând că se aduc importante prejudicii industriei în condițiile încălcării a două directive europene. Executând o nouă piruetă oportunistă, președintele CNA o dă la întors: „Este o ordonanță în favoarea media”, afirmă acum public Răsvan Popescu, după ce în primul moment s-a arătat îngrijorat de unele prevederi ale ordonanței și un pic șifonat de neconsultarea legală a CNA. Iar premierul Ponta spune că ordonanța deja aprobată în ședința de guvern din 27 noiembrie a fost dată la coafat și la avizat pe la ministerele de resort abia după aprobare. Atunci ce s-o fi aprobat? Aberații. Ce e de făcut? Dacă societatea civilă, piața, organismele europene nu strigă suficient de tare, nu rămâne nimic de făcut: Avocatul Poporului, singurul care ar putea ataca OUG este anihilat, iar acest guvern ilegitim care excelează în nerușinare nu se va sinchisi că este acuzat de dispreț pentru lege. Să conteze, poate, sancțiunea votului?

Articol apărut și în Opinia Veche

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. adica, daca un post TV da filme XXX sau arata la ora copiilor funduri goale, sau face publicitate pt. alcool, tigari, droguri nu mai poate fi suspendat IMEDIAT de CNA? Mare po rc esti Ponta!

  2. Bine zis cu ouatul, dat trebuie menţionat de forma O.U.-at (sic!). Cine se ocupă cu ouatul? Păsăretul… Ăsta este USL-ul. Un păsăret.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro