vineri, aprilie 25, 2025

“Coaliția celor binevoitori”: care sunt următorii pași?

Reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai “Coaliției celor binevoitori” privind securitatea în Ucraina a avut loc pe 27 martie la Paris, sub leadershipul președintelui francez Emmanuel Macron și al prim-ministrului britanic Keir Starmer.

La reuniune a participat și președintele interimar al României, Ilie Bolojan. Lideri din peste 31 de  țări –  nu numai din UE, ci și din afara ei, inclusiv din UK, Turcia și Canada – s-au reunit în cadrul întâlnirii coordonate de binomul franco-britanic pentru a discuta despre sprijinul oferit Ucrainei.

”Obiectivul meu pentru joi este în primul rând să existe acolo un angajament reiterat şi explicit şi poate că un pic specificat cu privire la sprijinul pe termen scurt pentru Ucraina”, a anunțat președintele Macron la finalul summitului Consiliului European de la Bruxelles din perioada 20-21 martie.

Prima întâlnire a avut loc la începutul zilei, între Mark Rutte, secretarul general al NATO și premierul britanic Keir Starmer, iar apoi s-au alăturat președintele francez Emmanuel Macron și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a pregăti conferința de la Paris.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat faptul că pe durata reuniunii a „subliniat că războiul este încă în desfășurare – și acest lucru se întâmplă doar din cauza Rusiei, a cărei poziție este simplă: să continue războiul, să atace în mod constant și să amâne diplomația.”

Din declarațiile președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, oferite la finalul reuniunii reținem:

  • Acordul de încetare a focului în Marea Neagră, încheiat la Riad este văzut ca „un pas pozitiv”.
  • Având în vedere importanța strategică a Mării Negre pentru România și pentru Europa, suntem pregătiți să contribuim la monitorizarea respectării încetării focului prin infrastructura pe care o deținem, drone, poliție aeriană și operațiuni de deminare, alături de Turcia și Bulgaria.
  • Sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să continue pentru a ne menține vecinul puternic și în siguranță”. România are un interes strategic să susțină Ucraina pentru că practic ucrainenii țin pericolul la distanță. Orice situație în care Ucraina are o cădere ar însemna o înaintare spre Vest pe care Europa și România nu o doresc.
  • Importanța coordonării tuturor eforturilor noastre cu Statele Unite.
  • România nu va trimite trupe pe teritoriul Ucrainei.
  • Există posibilitatea unei creșteri numerice a forțelor NATO care sunt pe flancul estic, decizie care poate fi luată după summitul NATO din iunie.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, declară la finalul întâlnirii pe care o consideră „productivă” faptul că  UE va urma 3 priorități cheie:

  • Modul prin care putem împuternici sprijinul oferit Ucrainei pe termen scurt din punct de vedere financiar și militar;
  • Continuarea presiunii asupra Rusiei pentru a ajunge la o pace echitabilă și pe termen lung;
  • Sprijin pe termen lung pentru apărarea Ucrainei și a Uniunii Europene.

A încheiat prin a sublinia nevoia unei posturi credibile de apărare a UE pe care o putem realiza doar dacă investim în apărare, dar și dacă rămânem uniți în fața pericolului.

La nivelul unei perspective de ansamblu, Donald Tusk, premierul Poloniei, țară care deține președinția Consiliului UE, remarcă faptul că există „o lipsă de empatie față de Europa” din partea SUA, iar că un parteneriat strategic nu poate rezista doar pe durata unui mandat. Tusk spune că Europa trebuie să acționeze cu bun-simț pentru a păstra parteneriatul strategic dintre SUA- Europa, dar nu asta nu înseamnă că trebuie să o facem „în genunchi”.

Prim-ministrul Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Keir Starmer, a subliniat înainte de începerea ședinței: „Suntem într-o nouă eră a schimbărilor globale. Depinde de noi să asigurăm cel mai bun rezultat pentru Ucraina.” Ulterior, la finalul reuniunii, a declarat faptul că liderii au agreat să înainteze demersul pe care l-au început: sprijinirea Ucrainei, a procesului prin care se va ajunge la o pace stabilă și creșterea presiunii pe Rusia într-o manieră mai serioasă. Astfel, trebuie „să creștem presiunea militară pentru a menține Ucraina în luptă întrucât pacea vine prin putere. Trebuie să creștem presiunea economică pe Rusia prin a impune noi sancțiuni mai dure. Asta este Europa mobilizându-se împreună la o scară pe care nu am mai văzut-o de decenii, ajutată de parteneri din întreaga lume. Suntem pregătiți să livrăm o pace justă și durabilă pentru că înțelegem că este vitală pentru Ucraina și Europa.”

Unde suntem?

Consider că cea mai relevantă declarație este cea a președintelui interimar Ilie Bolojan: ”Primul dintre ele a fost acordul de încetare a focului la Marea Neagră, acordul de 30 de zile. Țările prezente salută ajungerea la acest acord, dar constatăm că Ucraina a fost de acord ca acest acord să fie extins nu doar la navigația pe Marea Neagră, ci atât terestru, cât și aerian, și, din păcate, nu s-a ajuns la un astfel de acord. Și, așa cum se vede atunci când apare o probă care nu poate fi contestată, Rusia nu a acceptat aceste condiții și, practic, teoria că unii vor pace și alții vor război a fost infirmată prin ceea ce s-a întâmplat în aceste negocieri. Și, din acest punct de vedere, țările prezente au convenit să susțină în continuare sprijinul pentru Ucraina și întărirea Flancului Estic.”

Iată, toți decidenții spun popoarelor că ne aflăm în fața unei amenințări reale, periculoase, care are șanse rapide de escaladare. Liderii europeni vor să crească presiunea economică asupra Rusiei, acuzând-o pe aceasta din urmă de tactici de amânare pentru acordul propus de Statele Unite ale Americii.

Nu există unanimitate între participanții la summitul de la Paris privind trimiterea unei forțe europene de reasigurare în Ucraina, dar președintele Macron a subliniat că acest lucru nu este o condiție necesară pentru a avansa planurile strategice ample de reînarmare și de a crește securitatea la granițe. De asemenea, a avertizat că Europa trebuie să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv pentru unul în care inițiativa sa de securitate nu ar fi sprijinită de SUA, sugerând totodată că președintele american Donald Trump și-ar putea schimba poziția odată ce devine evident că Rusia nu acționează cu bună-credință.

Premierul britanic, Keir Starmer, a confirmat ideea că șefii armatei franceze, britanice și germane vor călători la Kiev pentru a ajuta la planificarea sprijinului pentru viitoarea armată ucraineană, ca parte a unui efort mai amplu de a-și reconfirma poziția de sprijin față de Ucraina. Totodată, a anunțat o nouă reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, menită să mobilizeze mai mult ajutor militar și să mențină Ucraina în luptă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat faptul că Rusia încearcă să divizeze Europa și America. El a îndemnat SUA să adopte o poziție mai fermă și să impună sancțiuni împotriva Rusiei pentru refuzul acesteia de a accepta un armistițiu necondiționat, cerând o „reacție” față de încălcările repetate ale înțelegerilor limitate existente. De asemenea, Zelenski a menționat că SUA își schimbă „constant” abordarea față de un acord privind mineralele strategice cu Ucraina, dar a subliniat că Kievul rămâne dispus la colaborare și transmite „semnale pozitive” în privința acestui acord.

Ca într-un joc de Catan, tabla noastră de joc se umple cu fortărețe și cu triburi care încearcă să își fortifice granițele în caz de atac. Dacă pierzi într-o seară la catan, îți poți continua liniștit viața a doua zi. Acum însă, nu vedem că tabla de joc conține milioane de vieți și mii de kilometri de distrugere și o cursă nebună pentru teritorii, resurse, renume, putere. O tablă vie, plină de suferință reală, durere cumplită, neputință. Ar trebui să ne apuce groaza, nu doar în fața pericolului care ne pândește la fiecare pas, ci și văzând cât de departe am ajuns pe drumul dezumanizării, ghidați de sursele care dezinformează și ne învață să nu mai simțim ce se petrece cu adevărat.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Ca să parafrazez un clasic în viața voi spune numai că ” coaliția celor binevoitori” sună ca dracu’….
    Este un pas pe loc șovăielnic și cam ridicol care nu sperie pe nimeni.
    Personal, sunt pentru o atitudine mai viguroasă a Europei, care trebuie să fie parte egală în problema rezolvării situației din Ucraina. În definitiv, amintirea „deal-ului” Roosevelt -Stalin din WW2 prin care Europa Centrală și de Est a fost cedată lui Stalin trebuie să pună Europa în gardă, pentru a nu se repeta situația în deal-ul Trump-Putin. Europa trebuie să-și impună obiectivele, respectiv „extinderea” spre Est către Moldova și Ucraina. O declarație mai agresivă a Franței+UK+Germaniei+Poloniei( eventual plus Turcia și Italia) se impune. În definitiv, Europa este o mare putere economică și militară, nu trebuie să lase să-și facă de cap cei doi golani Putin și Trump. Mai ales că Trump vrea să intre în arealul european prin acapararea Groenlandei.
    Europa trebuie să iasă la luptă. Iar în luptă nu există bunăvoință….

  2. Nu inteleg de ce si dvs., si multi altii din presa insistati cu o traducere inadecvata. Coalition of the willing inseamna pur si simplu coalitia voluntarilor: willing inseamna aici state dispuse sa se implice voluntar intr-un conflict armat, asa cum a fost si in Irak. Voluntar, adica nu sub egida sau in cadrul unei misiuni a unei organizatii din care fac parte statele respective (UE, ONU, NATO). Voluntar nu e totuna cu binevoitor, pentru ca nu are nicio conotatie morala sau emotionala.

  3. „Suntem într-o nouă eră a schimbărilor globale. Depinde de noi … […]”

    Din păcate, așa este: depinde de ei. Regimurile autoritare nu se pot menține la putere decât în condiții de criză permanentă: urgența climatică, urgența sanitară, urgența militară etc. Interesele lui Putin se potrivesc perfect cu interesele neomarxiștilor europeni, fiecare își justifică existența prin faptul că luptă împotriva celuilalt.

    Atât timp cât războiul din Ucraina continuă, Putin rămâne liniștit la putere. La fel și Ursula. Acum rămâne de văzut ce se va întâmpla când destul de mulți cetățeni europeni vor conștientiza asta.

  4. Nu doar că încearcă Rusia putinistă să divizeze SUA și Europa, chiar îi iese. Noua administrație americană l-a scos pe Putin din izolare și i-a făcut concesii uluitoare chiar înainte să existe vreo negociere și dă semne că preferă ca Ucraina să suporte integral tot jaful și distrugerile comise de criminalul de la Kremlin.
    Asta în timp ce aceeași administrație se stropșește la europeni pentru că se opun expansiunii rusești, realizată prin războiul hibrid, cu sabotaje și propagandă electorală masivă în contul acelor candidați și partide din țările Uniunii Europene care sunt favorabili Rusiei.
    Divizarea funcționează, ne uităm la ea cum se mărește și pierdem timp în favoarea unui agresor determinat, coerent și insistent în realizarea programului său expansionist deja anunțat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Francesca Cristea
Francesca Cristea
Francesca Cristea este Head of Policy & Programs pentru Europuls - Centru de Expertiză Europeană. Aceasta coordonează Forumul EUROSFAT, cel mai important forum de afaceri europene din România. A fost unul dintre cei doi Delegați de Tineret ai României la UE pe durata Președinției României la Consiliul UE, reprezentând vocea tinerilor în Consiliul de Miniștri în domeniul tineretului. Totodată a fost și delegatul de tineret al României în cadrul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Francesca a fost nominalizată în topul Forbes 30 sub 30 2023 pentru activitatea sa din domeniul tineretului și proiectelor de cooperare internațională. Aceasta este absolventă a Facultății de Relații Internaționale și Studii Europene a Universității București. Este alumna a Programului de Bursieri Konrad Adenauer Stiftung și Academy of Young Diplomats – European Academy of Diplomacy. A fost Vicepreședinte în domeniul Relațiilor internaționale în cadrul Consiliului Tineretului din România (CTR), fiind responsabilă de parteneriate internaționale și reprezentarea tinerilor din România în cadrul Forumului European de Tineret (YFJ).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro