România intră într-o nouă vârstă, aceea a civismului alimentat de energia revoltei morale. Înainte de a fi o acţiune destinată să formuleze revendicări concrete, mişcarea de protest a fost vocea unei sensibilităţi ultragiate. Un stat inept, mediocru şi debil a devenit, o dată cu ziua de vinerea trecută, un stat criminal, complice la o tragedie. Emoţia a trezit la viaţă un instinct al solidarităţii. “Colectiv”.
Decenţa şi luciditatea sunt valorile în jurul cărora se poate organiza această alternativă cetăţenească. Manifestaţiile din Bucureşti şi din ţară sunt unice în măsura în care ele au o dimensiune descentralizată şi etică. Ele nu sunt opera unei organizaţii şi nu au structura piramidală ce impune apariţia unui leader. Mesajul lor poate fi rezumat fără dificultate. În centrul său se află restaurarea demnităţii umane, prin reformarea statului autohton.
Cei care au ieşit în stradă, cei care scriu pe facebook şi cei care îşi plâng morţii nu ambiţionează să ia locul în parlament al politicienilor. Ei vor doar ca vieţile lor să fie privite ca bunul fără de care un stat nu poate exista. Ei vor ca relaţia dintre stat şi societatea pe care o guvernează să înceteze să mai fie una de dominaţie, de rapt şi de parazitare. Este un ideal care stă sub semnul, pragmatic,al bunei guvernări.
Nu este nevoie de nici un proces de consultări cu “strada” şi cu societatea civilă pentru ca acest mesaj să poată fi înţeles. Dezideratul etic trebuie transpus în politicile publice care să elibereze instituţiile statului român de povara clientelismului şi inefiecienţei.
Preşedintele Republicii se află, acum, mai mult ca niciodată, în poziţia de a fi actorul constituţional ce iniţiază acest proces, delicat şi complicat, de reformare al statului. Partenerii săi sunt cetăţenii care au descoperit, o dată cu cadavrele arzânde de la “Colectiv”, că numai revolta poate fi calea de a retrezi la viaţă un corp politic cangrenat.
Reforma statului- recuperarea sensului acestei sintagme uzate şi compromise, iată misiunea cu care Preşedintele este investit, în acest moment politic. Cetăţenii îl somează, prin revolta lor, să acţioneze. Răspunderea de pe umerii săi este enormă, inseparabilă de speranţa de care alegerea sa a fost înconjurată, acum un an.
Revolta este dreptul inalienabil al oricărei fiinţe libere,înjosite de stat. Revolta morală din România nu are nimic anarhic sau ameninţător. Ea nu vizează înlocuirea mecanismului democratic, ci rafinarea acestuia. Constituţia şi legile noastre nu mai pot fi ornamente şi instrumente de opresiune şi de îmbogăţire ilicită. Ele trebuie redate scopului lor natural. Revolta “colectivă” este punctul de plecare al reîntemeierii unei republici, ca parte a binelui nostru comun.
O reintemeire a epublicii ca bine comun, dar numai daca se reintemeiaza o reepublica monarhica, connform dreptului si adevarului istoric falsificat de comunisti si de postcomunisti! simbol al demnitatii nationale, istorice si umane! brand de tara!
Asta e comunsim monarhic :))) Monarhia nu mai exista … Vocile spun ca esalonul doi a cumparat tacerea casei regale … prin mici discreditari si alte asemenea …
Reforma nu poate fi facuta fara alegeri libere … adica primele dupa 89, 90 … oricum si asa oamenii trebuie sa inteleaga care e starea in care se afla … care din cauza beznei nu e decat marginal mai buna decat acum 25 de ani … doar din deschiderea adusa de Internet, libertate de miscare si lucrul in multinationale …
ohh…. tocmai acum (cu tinerii in piata, lipsiti de perspective economice reale) v ati adus aminte de reforma statului ? n a urlat presa stinga / dreapta, intelighentia comunism / capitalism, vreme de un sfert de veac ? in timp ce romania era jefuita iar oligarhii mustaceau in vilele cu piscine ? acest sistem orwell ian cu mega structuri birocratice, parazitare, sufocante (politruci, controlori, paznici, regulatori, asiguratori, bagatori de seama si tragatori cu urechea) s a format peste noapte ? si va fi demantelat, la fel, peste noapte ? ce ar fi sa se inceapa cu restauratia Adevarului si confiscarea extinsa a averilor furate ? n ar fi o idee buna ? pina la alte sofisticarii intelectualicesti ?
@Vlad, monarhia e un principiu de organizare politica, nu o persoana. Nu mai personaliza atat semi-conspirationist! Nu poti judecat institutia presedintelui dupa fiecare figura de presedinte, la fel cum nu poti judeca monarhia ca forma de stat dupa fiecare figura de monarh. E greu de priceput dupa atatia ani de comunism si de pop-punk! Dinastia de Romania are multi membri, se gaseste oricand cineva consensual sa fie restaurata. Insa cu oameni care sufera de propaganda cpostcomunista, nu aia cu totul antimonarhica, ci aia care zice ca regele Mihai e prea batran sa fie monarh, nu se poate discuta prea fructuos. Ca si cum are cineva pretentii d ela un rege astazi sa se duca pe campul de lupta sau sa apara zilnic la tv ca Basescu ori sa faca reuniuni de grup si de ochii lumii cu vocea strazii ca Iohannis! Eh, de asta romanii sunt romani, si nu englezi, nordici, germani – n-au respect fata de trecutul lor. Sus postcomunismul, revolutia furtata de cadrele Stefan Ghiorghiu si tancurile republicane de la Moscova!
Casa regala a fost cumparata … Conspiratia si anvergura ei sunt in spatele achizitiei …
Exista ore sau zile astrale in viata unui om, in durata existentei unui stat sau popor sau a intregii lumi.
Cred sincer ca o astfel de ora astrala este acum in viata presedintelui Iohannis si in istoria Romaniei post-comuniste..
Pe linga charisma, har, inteligenta , carte, caracter si stiinta politica ( pina acum ma indoiesc ca Dl. Iohannis le are partial sau total ), unui om politic ii trebuiesc si ocazii favorabile , ii trebuie NOROC..
Ei bine, aceasta ocazie, I se ofera pentru a doua oara lui Klaus Iohannis, care se vede purtat iar la inaltimea unui val urias de tsunami-ul popular, indifferent de cauza care l-a generat. Va sti si va putea oare sa foloseasca aceasta unica ocazie ? Este el oare BARBATUL politic in stare sa stapineasca in folosul natin=uni si al sau acest moment ?
Am facut aceasta introducere, Dle professor, pentru a va contura o idee care ma preocupa acum.
As vedea urmatoarea solutie: Partidele politice sa fie presate de presedinte si de strada sa semenze un memorandum prin care sa s eoblige ca, FOLOSIND ACTUALUL PARLAMENT, vor modific constitutia in urmatoarele 10 zile pentru a da puteri presedintelui sa dizolve parlamentul in actuala situatie si sa convoace alegeri anticipate in urmatoarele maxim 45 de zile. Nu cred ca vreun partid sua parlamentar ar refuza semnarea aceasta procedura, cind in fata Palatului Cotroceni sau a Palatului Parlamentului sint sute de mii de oameni.
Actualul guvern ar gestiona afacerile curente pina la instalarea noului guvern dupa alegeri.
Intrebare:
– Este constitutional aceasta procedura, pentru a nu provoca impotriviri ( chiar daca ar fi formale ) la Bruxelles si Washington ?
Si alte doua intrebari mai personale:
– V-ati oferit sa faceti parte din Comisia de redactare a constitutiei, sa nu trezim cu un alt Iorgovan, cu facultatea pe puncte ?
– Care credeti ca ar fi fost comporatmentul lui Traian basescu in aceasta situatie si ce ar fi propus ?
Domnule profesor stiti foarte bine ca sintagma reforma-statului a fost golita de continut de catre (re)fo’mistii care-au gubernat inaintea plagiatorilor votati de mortii din rss teleorman. Cred ca sunteti la fel de revoltat precum sutele de mii de romani care se lovesc de ani de zile de zidul „dreptatii” impartite pe bani din justitia (re)formata. Sper ca si pe dvs v-a sictirit grosolanul fault al principiilor cand s-a taiat retributia pt munca in favoarea pomenilor. Banuiesc ca si dvs stiti ca munca in aceasta „tara” este super-ultra-mega-impozitata. Si ca aceeasi „tara” are peste 200 de categorii de pomeni. Ca-n loc de valori concrete si cinstite se promoveaza tot felul de fake-uri si moaste ale bese-aricii. Sau ca dottori in drept constitutional (care semnau acte care faultau nu doar elementara logica ci chiar constitutia) au fost „validati” electoral si sunt promovati drept simboluri. Asta se-ntampla in „tara”-n care proprietarul are mai putine drepturi decat chiriasul. O „tara” care a fost (re)formata daca-l ascultam (pe / si-i dam crezare celui) care se tot lauda pe la tembelizor. Asadar… mai usor cu reforma-statului pe scari.
Of-ul ti-l cred, te insotesc in multe, dar, recunosti au ba, nici judecatile tale nu sint perfecte, pot da altora niste of-uri.
Reforma Statului este necesara.
„Toti o apa si-un pămînt” vor fi dupa moarte, acum mai exista si oameni buni, care chiar vor reforma statului.
(Si) pentru asta s-a iesit in strada.
Alegerile anticipate nu vor schimba nimic!
Doua observatii:
1. Legea partidelor permite infiintarea de partide cu trei membri dar le limiteaza posibilitatea de a depune candidati.
2. Jumatate din populatie traieste in sate. Exista un singur candidat care se plimba din partid in partid. Nu se poate vorbi de „alegere”. In plus „candidatul” a pus mina pe pamintul satului si a devenit de neinlocuit.
Fara a rezova aceste probleme vorbim discutii.
Ar trebui sa incetam sa dam vina doar pe stat/politiceni, ne comportam ca si cum suntem un popor de copii iresponsabili pt care parintii (statul) poarta toata vina…
Sa incepem sa respectam cu totii regulile jocului! Daca te duci pe ringul de dans si nu stii pasii, te faci de ras. Ba mai poti sa accidentezi si pe alti dansatori nevinovati…
Iti faci firma? Comporta-te responsabil! Afla ce legi trebuie sa respecti, afla ce autorizatii trebuie sa iei. E destul sa deschizi un Google. Nu declara falsuri despre afacerea ta. Costa multi bani ? Amana deschiderea, mai munceste un an, strange banii necesari si incearca anul viitor !
Lucrezi la stat ? Fa-ti treaba bine ! Ia-ti fisa postului in serios. Te plateste statul prost ? In loc sa iei spaga, aduna-ti colegii si iesiti in strada ! Statul are bani sa va plateasca dar nu vrea. Avem excedent bugetar, datorie externa mica, instrumente de imprumut cu dobanzi mici, bani sunt destui.
Romanii tot asteapta sa-i salveze cineva de ei insisi: Regele, Presedintele, Adi Despot, un tehnocrat….suntem penibili. Nimeni nu ne poate salva de la faptul ca nu ne luam treaba in serios.
Asta cu vandutul si monarhia tine de tipul de afirmatii nebazate pe nimic vehiculate de unii cu agennda lor si preluate de basisti la paroxism. Regele mihhai a luat niste proprietati inapoi de la Iliescu ca n-a fost in stare dreaptta lui Constantinescu sa o faca, e un fapt. In rest, nemultumiri, grupuri, agende. Cu vandutul si cumparatul zise la ziar si pe blog e mai greu, nu e nimenni in tara asta care sa nu fie vandut. Teoria connspiratiei e in floare in presa romanneasca, nu ne place d efigura lui Duda, asta e o chestiune, sa vina cineva cu dosarul lui de Securist, oricum nu e Duda monarhia. Oricum nu e o chestiune depersoane, dar mintea nationala e prea ingusta sa priceapa si sa diistinga intre chestii de moment si chestii istorice sau esenntiale.
Cu toate ca nu sint specialist in stiinte politice, cred ca Romaniei soarta ii ofera acum o noua sansa de a-si reseta cursul istoric. Acesta poate fi momentul in care sa fie lasata in urma epoca de tranzitie primara, in care au continuat relatiile de tip comunist. Cred ca cel mai bine ar fi ca Romania sa priveasca acum spre viitor. Asta ar insemna renuntarea la alegeri anticipate, formarea unui sistem si guvern de tranzitie, de etapa medie, si, mai ales formarea unei Adunari Constituante, in care sa fie prezente persoane remarcabile din toate straturile societatii, care, in termen de 1 an sau 1 an si jumatate maxim sa genereze o noua Constitutie, dupa care sa se reia un proces politic normal, cu votarea unui nou Parlament si a unui nou Presedinte – sau revenirea la Monarhie – dupa cum va decide Adunarea Constituanta. O Constitutie (cea prezenta) care nu poate asigura functionarea tarii in afara unui regim eminamente penal nu are nici macar valoarea hirtiei pe care este scrisa. In acest mod, Romania ar face istorie – si si-ar reface istoria, spunind adia blestematelor vremuri comuniste si urmarilor acestora.
Trebuie „curatata” legislatia actuala, trebuie adoptate masuri existente deja in celelalte state cu o democratie (sau monarhie) avansata si functionala, stabilite clar responsabilitatile si proiectele de viitor ale tarii. acestea nu sint o gluma, ci chestiuni extrem de serioase, chiar grave, dupa cum s-a vazut, de viata si de moarte. Esentiala este gindirea progresista, si planificarea viitorului.
(cont.)
Si, daca Adunarea Constituanta devine o realitate, cred ca nu ar fi rau ca Romania sa se gindeasca serios la crearea unui sistem de mandate parlamentare si locale de 2 ani si, prezidentiale de 3 ani, cel putin pentru o perioada de 10-15 ani, dupa care acest sistem sa fie re-evaluat. Mandatele de 4 ani au fost adoptate in tari cu sisteme de tip democratic avansate, functionale, care au trecut proba timpului, pentru stabilitate. Romania se afla in mijlocul unei tranzitii, din acest punct de vedere, si se pare ca o durata de 4-5 ani a mandatelor alesilor creeaza mai mult tensiuni premature, decit stabilitate. O perioada de 2 ani este suficienta pentru a se vedea ce calitati (sau defecte) au alesii, astfel incit, daca acestia corespund, pot fi alesi din nou, daca nu, poti fi schimbati mai rapid si mai usor, fara a se crea tensiuni legate de dorinta de mentinere a unui post capatat, dar ne meritat. Este adevarat, aparent se dubleaza cheltuielile legate de alegeri, dar probabil ca cheltuielile legate de disfunctiile alesilor necorespunzatori vor fi, indirect, chiar mai mari. In acest fel, mandatele de 2 ani ar respecta mai precis dinamica sociatatii din aceasta perioada de tranzitie, si, posibil, ar face candidatii sa fie mai atenti cu comportamentul si faptele lor pe durata acestui termen mai scurt, avind in vedere ca ar creste dorinta de mentinere pe post pentru un al doilea mandat, samd.
(cont.)
De asemenea, ar trebui gasit un mecanism prin care diversi conducatori, mai ale cei la nivel inalt, numiti (ne-alesi), cum ar fi ministri sau prim-ministri, sa poate fi schimbati din functie mai usor, fara ca societatea sa se bazeze pe demisia lor de onoare (onoare pe care, in general, nu pre o au). Ce inseamna asta, sa ii ceri cuiva demisia de onoare. Daca nu mai corespunde, trebuie sa poti sa il dai afara, si gata ! In acest mod ar fi eliminat o parte insemnata a disfunctiilor administrative si a tensiunilor sociale.
Un articol pe atat de bun pe cat este de scurt.
@victor L (07/11/2015 la 9:51)
Emotionant pentru „Of-ul ti-l cred, te insotesc in multe, dar………” clee urmeaza anuleaza cele spuse mai devreme !
E un pamflet ?.
Evident …..cele ce urmeaza anuleaza cele spuse mai devreme !
@mihai (07/11/2015 la 15:03)
„Romanii tot asteapta sa-i salveze cineva de ei insisi: Regele, Presedintele, Adi Despot, un tehnocrat….suntem penibili.”
Ati uitat sa mentionati Diaspora……….foarte important!
„… Ele nu sunt opera unei organizaţii şi nu au structura piramidală ce impune apariţia unui leader…”
D-le profesor, de ce dl. presedinte Johannis nu a inteles asta?!?!?! E atit de evident!!! Ce-i lipseste omului asta – atit de important in ierarhia noastra politica – ca sa inceapa sa gindeasca singur?