miercuri, iunie 19, 2024

Comentarii politice ”cu vânătăi”

Există în prezent o preocupare pe rețelele de socializare și în general pe Internet pentru maniera în care se discută despre politică la televiziunile noastre. Cum e fierbere mare într-ale politicii, cu numeroase ieșiri la rampă din toate părțile, comentatorii și analiștii nu mai prididesc să umple de spumă spațiul televizual. Cele mai harnice sunt televiziunile de știri care produc pe bandă rulantă dezbateri despre orice, fără profit jurnalistic. Formatul cu un șirag de analiști și comentatori este un fabricat artificial (o emisiune a primit chiar acest generic, Fabrica), căruia i se pierde adesea rostul inițial, acela de a lămuri, de a oferi o privire multiplă, edificatoare asupra unei informații, unui eveniment, unei atitudini. Telespectatorii nu află mai nimic și nici nu sunt ajutați să înțeleagă mai bine. Plină de umor involuntar s-a dovedit hărmălaia creată de Antena 3 în jurul ploii cu gheață, contestată ca fenomen meteorologic de analiștii de serviciu. Aceiași care comentează criza financiară, moda la ultrași, războiul din Irak, remanierea, efectul zăpezilor asupra agriculturii, declarațiile ministrului, exploziile solare ș.a.m.d, nu contează ce.

Comentariul politic ca formă de exprimare a opiniei, ar trebui susținut pe cel puțin trei piloni: să pornească de la informații și fapte verificabile, să aibă ca bază mai mult decât un abecedar de cunoștințe politice și să dea dovadă de bună-credință. Poziția de comentator politic figurează în Clasificarea Ocupațiilor din România sub grupa 2451 Scriitori, ziariști și asimilați, presupunând condițiile jurnalismului de opinie și regulile sale. Comentatori și analiști politici pot fi jurnaliști, politologi, oameni specializați pe politică externă, internă etc. Rezoluția 1003 a Consiliului Europei asupra eticii jurnalistice spune că ” Exprimarea opiniilor poate consta în reflecții sau comentarii asupra unor idei generale sau în observații privind informații cu fundament real” și accentuează pe maniera etică și onestă a exprimării opiniei. Regulile sunt identice pentru mediile publice și cele comerciale. Comentariului politic la televizor a luat însă de câțiva ani o distanță ticăloasă față de model.

Ultimul Raport FreeEx descrie plastic ce se întâmplă în unele platouri tv ca fiind ”o telenovelă politică în direct, non-stop”. Referința la Antena 3, care excelează în comentatori dezlănțuiți, de o energie inepuizabilă (Ciuvică și Stan sunt emblematici), la Realitatea TV, RomâniaTV și uneori B1 TV este justă. Cei aduși să comenteze nu au adesea nici cultura politică nici moderația unor analiști, ci se potrivesc criteriilor din șarja lui Andrei Pleșu despre comentariile care produc vânâtăi, nu reflecție:”cu cât ești mai contondent, cu cât ai fălcile mai strânse, cu cât ai în ochi o lucire mai asasină, cu atât ești mai apt”. Aportul acelorași comentatori plimbați invariabil pe aceste canale (Chireac, Drăgotescu, Nistorescu, Andronic ș.a.), chiar și a celor din categoria elevată (Cristoiu, Boda, Hurezeanu, Lăzăroiu), nu depășește prea des sporovăiala vecinilor de la scara blocului, înfierbântați în disputele despre meciul politic. Unii și-au luat-o în cap, își cred infailibile opiniile și ridică tonul pentru a le impune. Am ajuns să o vedem și pe asta: Paleologu părăsește o emisiune difuzată pe Money Chanel alungat de vehemența lui Emil Hurezeanu, unul dintre rarii analiști autentici de politică externă. Intoxicat de mediul jurnalismului dâmbovițean, Hurezeanu a uitat bunele practici ale Europei libere, un radio unde dictatorului i se spunea obligatoriu pe post ”domnul Ceaușescu”. De la Radio Europa liberă sau de la Deutsche Welle ar fi fost concediat pentru mai puțin de atât. La București, e titlu de glorie, iar scuzele sunt, de la jurnaliști până la președinte, demodate.

Calitatea analizei politice are legătură și cu nivelul politicienilor, vecini de platou și de dialog.

Vehemența este dominantă  în ton, nu și în crez. Despre convingerile, despre cultura preopinenților, telespectatorii află puțin. Apariția incidentală a unor comentatori capabili să argumenteze, să explice și să-și țină firea se transformă într-o bucurie nesperată pentru telespectatorul dornic de altceva decât de scrîșnete sau bufonadă. De referință, pentru ținută și competență, Dorel Șandor în tandem cu Alin Teodorescu pe B1 TV, sau Adrian Papahagi pe TVR Info.”Avem nevoie de spirit critic în viața noastră publică nu de istericale, de parapon, de resentiment, de ură”, mai spunea Andrei Pleșu.

Separat, câteva rânduri despre TVR. Am avut și continui să am rezerve în ce privește eficiența, buna organizare și autonomia televiziunii publice, o instituție care lucrează sub apăsarea unei ostilități permanentizate, mereu suspectată de a fi metresa Puterii. Aceeași logică stimulează acum asaltul violent asupra ei din partea agenților Opoziției parcați în Consiliul de Administrație, în sindicate, risipiți prin redacții și așteptând la cotitură schimbarea, peste lege și cu orice mijloace. În triumfalismul general, se împart deja posturi și demnități, se aud mârâieli amenințătoare la adresa jurnaliștilor ”portocalii”, amenințați cu ostracizarea, exilul și spânzurătoarea. Exact ca în mediul politic. Din căciulă s-a scos repede și un Manifest pentru salvarea TVR, nesemnat, dar insinuând că reprezintă un strigăt general. Memoria recentă spune că niciun partid n-a vrut să elibereze televiziunea și radioul public, votând o nouă Lege de funcționare și organizare a SRR și SRTV pe care parlamentarii Raluca Turcan, secondată pe atunci de Adrian Cioroianu ș.a., a propus-o, pentru a conferi instituției onorabilitate și răspundere deplină. Chiar dacă e în trend să înjuri televiziunea publică, până una-alta știrile TVR sunt de departe cele mai frecventabile, iar a spune despre dezbaterile politice de la TVR Info că sunt pro-Putere este fals și nedrept. Se vede diferența de calibru al dialogului, selecția invitaților, strădania de a aduce oameni care se pricep la domeniul discuției. De salutat absența vulgarității și buna-cuviință a moderatorilor care știu nu sunt acolo să facă pe șmecherii sau să excute isterii în direct, domeniu rezervat canalelor de știri consacrate.

Articol aparut si in revista 22

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Vinovat este CNA-ul si CRP care lasa ziaristii sa-si bata joc de telespectatori si cititori. Massmedia de la noi e aservita USL, cumparata cu fulgi cu tot as spune si nu are nici o valoare pentru Romania reala!

  • Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
   I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
   Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
   Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
   Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
   Îndrăznesc ca să rostească pân’ şi numele tău… ţară
   …………………………………………
   Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
   Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
   Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
   Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
   Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
   Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni

  • Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
   Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
   Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
   Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni

 2. se vede din comentariul dumneavoastra ca sunteti partinitoare, tineti cu tvr. emil hurezeanu este un specialist in domeniu, pacat ca nu are cu cine sa comenteze, sa dialogheze si atunci se coboara la nivelul celorlalti. stie foarte bine, chiar mai bine decat orice comentator de politica din romania cam ce se intampla in tarisoara noastra draga.nu-l puteti subestima numai prin simplu fapt ca nu prea da pe la tvr. stiti prea bine de ce. stie sa faca selectia informatiilor mai bine ca oricine, le si verifica din trei surse sigure, apoi se lanseaza in comentariu, facand analiza fenomenului politic cum nimeni nu o face. o singura meteahna are: are scoala vestului si nu se lasa prins in mreajele politicii ramanesti de dambovita.

  • Domnul Emil Hurezeanu a cam uitat ce comentarii facea la Europa Libera unde si cand se referea la dictor trebuia sa se adreseze cu „domnul..” , a intrat si el in politica noastra originala. Pacat.
   L-am ascultat si apreciat mult pe timpul impuscatului.
   Acum insa …???

 3. Buna ziua , excelenta analiza dvs. Intamplator , si eu meditam la acest subiect pt ca tot ceea ce vedem pe sticlele astea , numai emisiuni nu se mai pot numi !! In opinia mea , inca o data Basescu a avut dreptate: adica , iata , televiziunile pot sa devina si amenintare la siguranta statului !! In momentul in care dezinformeaza si mai ales incita , de fapt ameninta stabilitatea.Eu asa vad lucrurile. In rest as mai avea doua mentiuni la ceea ce contine articolul dvs:
  – analistii de care ziceti dvs , poate ca ar fi f.f. interesant daca am stii si noi , publicul , cam ce studii au baietii astia !! Pt ca , de cele mai multe ori se manifesta ca si cum ei ar fi (singurii) detinatotri a adevarului suprem !! Si de fapt , sunt penibili in manifestare si continut !! Jalnici….
  – la TVR , mai acut la TVR Info , lucrurile , in opinia mea , nu merg spre bine !! Acest post si emisiunule lui incep sa semene tot mai mult cu ceea ce vedem la Realitatea si Antene din pacate !! Inceputul a fost ok , dar pe parcurs am impresia ca , realizatorii si prezentatorii au luat ca model acele posturi mercenare !! Asa se face ca emisiunile si atitudinea prezentatorilor incepe sa semene tot mai izbitor cu acele emisiuni de care vorbeam la Realitatea sau Antene!! Obrazniciile devin moda….Si asta e trist…..Desigur , asta e rezultatul a ceea ce dvs a-ti observat foarte pertinent , adica faptul ca reprezentantii opozitiei , in golania lor vulgara ,au dat navala si pandesc pe culoarele TVR !! Trista realitate…..
  In rest , toata stima….va citesc cu regularitate , sunteti un caz unic prin ….obiectivitate si corectitudine !!
  Cu respect….

  • Sa incepem cu inceputul.Studiile acestor domni ar fii cam astea:Dl Ciutacu de profesie inginer,nu se stie insa daca ratat sau nu,tocmai el a spus-o ca i-a fost lene sa faca si jurnalism;distinsul Mugur Ciuvica-absolvent sau nu de medicina,un fel de madame Tatoiu la masculin;CTP-cert un inginer si tenisman ratat,absolvent la ff banuiesc de jurnalim,in general un tip care in ultima vreme bate cimpii;dl Gadea-un fel de popa atventist,nu stim ziua,care vesnic isi taie unghiile prin buzunarele pantalonilor;madam Grecu Dana jurnalista ,care a ratat functia de purtator de cuvint la primarul Basescu,sau a fost data afara,motiv pentru care i-i poarta simbetele numitului,poreclita de cei mai multi „gaina curentata de Pitesti”;dl Chireac,i se spune analist de polica externa,insa face turul tv in fiecare seara afirmind pe bani buni numai timpenii USL;nu cred ca are rost sa vorbim de Hurezeanu,Dinescu,Striblea sau Dragotescu toti cu simbrie la vintul voiculescian.Toti fara deontologie,banuiesc,multi nici nu stiu ce inseamna.

 4. cred ca postul public de televiziune este unicul post, din Romania,mai frecventabil; majoritatea emisiunilor sunt realizate cu mult profesionalism ;nu este agresiv, nu promoveaza,in exces, prostul gust, se ingrijeste, destul de mult, de tinuta productiilor; iar gradul de obiectivitate este destul de ridicat (fata de celelalte posturi TV, distanta este enorma); cred ca este pe un drum bun.

 5. Stimata doamna

  Niciun om onest nu ar putea contesta afirmatiile domniei voastre despre televiziunile „consacrate” de stiri. Este fapt ca isteria a inlocuit competentele de orice fel, iar susaneaua, investigatia onesta. Din pacate, nici tvr-ul nu are reporteri mai pregatiti ca amatorii plini de ifose si tupeu ai antenelor, relatatii sau romaniilor tv. Este intotdeauna o reala placere sa asculti cum o fata de 20 de ani, fara tangente cu gramatica limbii romane, spune despre Boc ca este „premierul limbii de lemn”.

  Si totusi. La ce imi foloseste decenta, vocea blanda, competenta unui invitat sau realizator de emisiuni, daca si acestia reprezinta interesele obscure ale unor grupari? La ce ma ajuta aparenta buna crestere a unui specialist, cand el ma minte? Cu alte cuvinte, dumneavoastra plecati, indirect, de la premisa ca invitatii antenelor & comp. mint si dezinformeaza? Intreb tocmai pentru ca nu am simtit ca asta ati sugera.

  Prefer o parere rostita cu falcile inclestate daca ea este onesta si daca spune adevarul. Prefer urletele intr-o tara in care tacerea te duce la pierzanie si vorbitul peste interlocutor cand acesta incearca sa ma duca de nas. Problema este ca am ajuns sa nu mai stim cine este onest. Probabil ca nimeni.

 6. o analiza pertinenta. multi dintre noi am fi comentat mai acid prestatia jurnalistilor-moderatori-atotstiutori.
  care ar fi rezolvarea ? a fost invocat CNA-ul, dar acesta lipseste din peisaj, ocupat cu observarea derapajelor din stirile de tip ”ora 5”. ar mai putea fi invocata o noua lege a presei, dar nici nu vreau sa ma gandesc cum ar suna asta in aceste vremuri ”dictatoriale” si la ce isterie ar putea conduce. sigur, mai e varianta butonarii din telecomanda, utila doar pentru cei ce oricum nu ar face rating. partea proasta este ca degeaba apas eu telecomanda si schimb canalul, daca altii nu o fac, iar apoi ma intalnesc in piata, parc, magazin sau circumscriptia electorala cu ei. altfel zis, oricum voi suporta consecintele de a trai intr-un mediu viciat. pentru ca asa e democratia. poate ne trebuie cu adevarat o republica, cu legi clare si pedepse ferme, astfel incat derapajele de orice fel, fie ca sunt in politica, viata sociala sau presa sa fie mai putin tentante. poate asa, dupa ”n” generatii, nu vom mai avea jurnalisti isterici care sa nasca cititori/auditori gata spalati pe -sa zicem- cap.

  @tony, e o diferenta intre jurnalism si manipulare. ca aceea intre ajutorul dat unui batran sa treaca strada si imbrancirea lui cand, eventual, semaforul e setat pe verde pentru masini.
  sa incerc si altfel: afirmati ca autoarea e partinitoare in ceea ce priveste TVR. puteti spune asta. e parerea Dvs si deisgur ca se poate discuta despre justetea ei la nesfarsit. dar e o opinie, marcata ca atare. putem (sau nu) sa tinem cont de ea.
  dar mai departe sustineti ca dl Hurezeanu isi verifica informatiile din trei surse sigure. aici ar trebui sa faceti dovada. glumind un pic, macar a unei minime logice: daca sursele sunt sigure, de ce mai e nevoie de 3 ? incercati calm, fara nervi, sa argumentati.

 7. De acord in general cu continutul, dar distinctia TVR vs. ceilalti este departe de a fi atat de clara in ceea ce priveste calitatea talk-show-urilor.
  Despre d-na Culcer numai de bine, dar va sugerez, daca aveti posibilitatea, sa revedeti emisiunea Alinei Stancu (pe TVR Info, cred) cu Ponta, in urma cu vreo luna de zile. N-am vazut niciodata ceva mai deplorabil. Doamna cu pricina a fost atat de lipsita de orice urma de etica si deontologie profesionala incat, in ochii mei cel putin, a reusit sa-l faca pe Ponta sa arate foarte bine. Pentru mine domnia sa a tasnit irezistibil direct pe locul I in topul celor pe care, cand ii vad pe sticla, schimb canalul in maximum doua secunde. M-am facut chiar sa citesc programul TVR Info, astfel incat sa evit orice reintalnire.
  Cum a ajuns (dpdv tehnic, procedural) respectiva doamna sa devina angajata TVR, impreuna cu restul desantului de la B1TV, este un mister pe care sper ca d-na Armanca poate sa ni-l desluseasca. Cunostintele mele de prin TVR au preferat intelepciunea lui „No comment.”

  • @ Prostul satului: Daca va deranjeaza atit de mult Alina Stancu si „restul desantului de la B1”, as fi foarte curios ce parere aveti despre desanturile de la RealitateaTV, Antena3 si (mai nou) RomaniaTV. Acolo cum e ? Dana Grecu e mai profesionista decit Alina Stancu ? Dar Oana Stancu ? Oana Stanciulescu ?Dar Gidea, Radu Tudor, Valentin Stan, ? Dar Snecker ? Pe astia cum i-ati descrie ? Despre gloata de „analisti” nici nu intreb, vorbim acum doar de „jurnalisti”…

   • Va sugerez respectuos sa mai cititi o data comentariul caruia ii raspundeti. Sau sa-l cititi pur si simplu.
    Indiciu suplimentar – insistati pe prima fraza. Multumesc.
    In plus, exista o alta foarte mare diferenta intre TVR si toti ceilalti. Dar, desigur, stiti si dvs. lucrul acesta.

 8. Presa nu mai are nici o valoare.Nu merita sa-ti pierzi timpul citind-o.Trebuie sa gindim cu capul nostru nu cu capul altora.

 9. Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
  I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
  Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
  Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
  Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
  Îndrăznesc ca să rostească pân’ şi numele tău… ţară
  …………………………………………
  Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
  Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
  Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro