marți, august 9, 2022

Comisiile de specialitate CNATDCU – scrisoare deschisă

Către
Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice din România (MENCȘ),
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU)

În legătură cu listele finale ale comisiilor de specialitate CNATDCU care au început să fie publicate pe site-ul  Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice:

În primul rând aș dori să precizez faptul că în pofida anunțului de pe site-ul ministerului care precizează, citez, “listele cuprinzând propunerile comitetelor de selecţie pentru componenţa nominală a CNATDCU vor fi făcute publice în perioada 16 – 20 mai 2016”, la data de 20 mai fuseseră publicate listele pentru doar 4 din cele 35 comisii de specialitate, iar la data de 22 mai (duminică), la ora la care scriu această scrisoare, sunt publicate listele a doar 24 dintre cele 35 de comisii de specialitate.

2016-05-22 18:39:24 – www.edu.ro __ Titluri didactice şi de cercetare

2016-05-22 18_39_24-www.edu.ro __ Titluri didactice şi de cercetare

Menționez faptul că în regulamentul de funcționare CNATDCU, aprobat prin Ordinul de Ministru numărul 3482/24-03-2016, se precizează, citez

Articolul 6:
Pot fi membri CNATDCU cadre didactice universitare şi cercetători având cel puţin titlul de conferenţiar sau de CS II ori titluri echivalente obţinute în străinătate, membri ai Academiei Române şi ai unor instituţii de cultură

Articolul 8:
Membrii CNATDCU sunt personalităţi de prestigiu academic şi ştiinţific, cultural şi moral, recunoscute pe plan naţional/internaţional, numite prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice pentru un mandat de maximum 4 ani.

De asemeni, în argumentarea ordinului privind constituirea comitetelor de selecție și aprobarea procedurii de selecție a candidaților se precizează, citez:

 • în vederea asigurării calității și transparenţei procesului de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare,
 • dată fiind necesitatea constituirii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare din personalităţi de prestigiu academic şi ştiinţific, cultural şi moral, recunoscute pe plan naţional/internaţional în domeniul sau domeniile ştiinţifice arondate comisiilor de specialitate,
 • luând în considerare că în organizarea și funcționarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare sunt implicați și experți externi, precum şi necesitatea constituirii de comitete de selecţie a experților pe comisii de specialitate şi domenii arondate.

Am analizat, în lumina celor precizate mai sus, listele propunerilor pentru cele 24 de comisii publicate la data redactării acestei scrisori. Am fost surprins să constat că între cei 307 membri propuși se regăsesc doar 6 care sunt afiliați unor universități din străinătate, reprezentând, astfel, mai puțin de 2% din totalul propunerilor finale.

Consider că acest lucru necesită o analiză atentă în dezbatere publică. Nu este contestat profesionalismul celor ce se regăsesc pe listele finale ce au fost propuse, dar consider că o componență mai diversă atât a comisiilor de specialitate, cât și a consiliului general, este esențială pentru o bună și credibilă funcționare a CNATDCU. Cadrele didactice universitare și cercetătorii din străinătate vor contribui nu numai prin expertiza diversă pe care o vor  aduce în CNATDCU dar, mai ales, prin asigurarea unui nivel înalt de obiectivitate, lipsit de orice potențial de conflict de interese.

Prin urmare solicit Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice și Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, atât în numele meu personal cât și a semnatarilor acestei scrisori deschise, următoarele:

 1. Prelungirea datei limită la care pot fi depuse eventuale obiecţii şi sesizări, având în vedere faptul că termenul de publicare a listelor a fost depășit de către MENCȘ. Doresc, deasemeni, o explicație pertinentă pentru întârzierea în publicarea listelor precum și a faptului că a fost oferit un timp extrem de scurt, între 20 mai – data publicării listelor –  și 23 mai, termenul limită publicat pe site-ul edu.ro (de menționat că această perioadă de depunere a contestațiilor este o perioadă de weekend).
 2. Publicarea celor peste de 1,200 de aplicații individuale pentru comitetele de specialitate depuse prin aplicația BrainMap, grupate pe țări/instituții de afiliere și incluzând CV-ul fiecărui candidat.
 3. Publicarea criteriilor prin care au fost departajați candidații, atât cele de includere cât și cele de excludere.
 4. Oferirea unui mecanism public, transparent și eficient prin care candidații care nu se regăsesc pe listele propuse pot depune o contestație.

Puteti semna aceasta scrisoare deschisa aici

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. La chimie compozitia e de ras. Il avem pe vestitul creator al sangelui artificial (Radu SILAGHI-DUMITRESCU; http://www.evz.ro/creatorul-controversatului-sange-artificial-are-venituri-lunare-de-10000-de-euro-1088547.html). In sangele asta se poate analiza foarte bine cancerul cu un alt senzor minune anuntat cu surle sa trambite de Raluca VAN STADEN la fel de nefunctional (http://www.romanialibera.ro/stiinta-tehnologie/stiinta/inventie-romaneasca–de-ce-nu-functioneaza-aparatul-care-depisteaza-cancerul-in-sase-minute-226262).

  In plus mai este si un articol retras in urma scrisorilor de la comunitatea stiintifica (http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2012/an/c2an16305e#!divAbstract), Deci cum ramane cu integritatea stiintifica? Pentru englezi nu e buna, dar in RO? Avem ceva Curaj sa terminam odata cu bazaconiile demne de revista Flacara? Ca in Nature nu ajung nobelistii nostri!

  • Din pacate si de aceasta data, crezand intr-o schimbare in bine, m-am inselat. Am sperat ca aceste comisii de selectie, formate din specialisi de inalta calificare profesionala, renunta la practicile de familiarisme si preteniarisme si analizeaza cu toata responabilitatea activitatea stiintifica, profesionalismul si integritatea candidatilor pentru comisiile de specialitate CNADTCU.

   Se va ajunge vreodata ca in lupta dintre constiinta individului care este pus sa ia decizii, in favoarea societatii, pentru mai bine si familiarism, respectiv preteniarism sa castige constiinta si responsabilitatea fata de sarcinile primite ?

   Nu apare asa numita „MUSTRARE DE CONSTIINTA” cand esti constient, daca esti, ca printr-o decizie incorecta infaptuiesti o discriminare respectiv o dezavantajare profesionala a cadrelor care-ti deservesc institutiile de invatamant si cercetare.

   Adica se se ia deciziile pertinente atunci cand este vorba de a se asigura un progres, spre binele tuturor inclusiv a celui in cauza !

   Sunt intrutotul de acord cu solicitarile Domnului Cristian Dogaru, respectiv cu cele scrise in comentariul de mai sus.

   Sa ramanem totusi optimisti in ceace priveste formarea „UNEI CONSTIINTE SANATOASE FATA DE MUNCA”

   Micki

  • Este absolut imoral ca o persoana acuzata de plagiat si de pubicarea de date false sa poata sa evalueze activitatea unui cercetator sau profesor pentru acordarea unui titlu stiintific.
   Senzorul de depistare a cancerului „in 6 minute” face parte din clasa celor care amageau oamenii cu „minunile apei vii”.
   Propunerea de brevet pentru aceasta uluitoare inventie a doamnei van Staden a primit medalia de aur la Geneva. Brevetul nu a fost acordat de catre OSIM, dar nu am auzit pana acum sa fi fost inapoiata medalia.
   Incercarea de transfer tehnologic a fost un mare esec, dovedind falsitatea ideii. Finantatorul a aruncat banii pe iluzii. Cine plateste?
   O astfel de persoana nu va putea niciodata sa dovedeasca probitate in judecarea activitatii unui cercetator sau profesor.

   • Lucrarea doamnei van Staden a fost retrasa de editura!!!!!! Asta e un lucru foarte foarte grav pentru prestigiul stiintific si moral al cercetatorului. Eu nu inteleg cum de oameni cu un asemenea ”bagaj” in spate mai indraznesc sa aplice pentru diverse comitete si comitii in loc sa se ascunda in gaura de sarpe. Si am auzit si ca n-a primit nici brevet pentru senzorul respectiv. Ministerul ar trebui sa verifice situatia si sa elimine asemenea persoane din CNATDCU.

 2. Este inadmisibil ca in comisiile CNATDCU sa fie oameni care nu sunt conducatori de doctorat (abilitati). E plin de asemenea oameni. Ei sunt in conflict de interese. Vor face criterii slabe de abilitare ca sa treaca si ei!!!

  • Mare rusine pentru „Cercetarea din Romania”. Cand se termina odata cu falsificarea datelor in cercetarea stiintifica, cu pagiatul? Este foarte grav sa-ti atribui rezultate de rasunet fara a avea o baza experimentala solida. Prin aceasta se induc in eroare evaluatorii de proiecte, avand ca rezultat risipa banilor alocati cercetarii stiintifice. Finantare de care ar fi putut beneficia cadrele de cercetare de valoare din tara. Adresez rugamintea Comisiilor de Selectie si Domnului Ministru Prof. Dr. Adrian Curaj de a lua toate masurile necesare pentru depistarea candatilor selectati dupa ureche si nu prin aplicarea criteriilor minimale de abilitare actuale, specifice fiecarei comisie de specialitate CNADTCU. Cum este posibil sa fie selectate in comisiile de specialitate cadre fara conducere de doctorat sau falsificatori de rezultate stiintifice? Ce garantii prezinta asemenea membrii in comisiile de specialitate pentru o apreciere corecta a tezelor de doctorat sau a dosarelor de promovare la CS I sau CS II. Stimati academicieni si colegi din comisiile de selectie, sper ca va sunt cunoscute criteriile minimale de selectie ? Poate ca la Academie aceste criterii minimale nu au nici o valoare. Criteriul de baza pentru promovare, este cumva numai votul prin ridicare de mana ?. Ca si in anul 2012, prin acest fel de a vota, incercati cumva sa eliminati cadrele de cercetare de valoare din tara si din diaspora? De ce nu va plac profesorii romani din diaspora? S-au va plac doar atunci, cand se poate profita de pe urma lor, insa nu sa-i aveti in aceste comisii. De ce va este frica sa-i cooptati in astfel de comisii in care se pot lua decizii pentru validarea tezelor de doctorat, abilitarilor sau a dosarelor de promovare. Romanii din diaspora care activeaza in cadrul institutiilor de cercetare si invatamant din tarile dezvoltate economic au invatat sa fie nepartinitori in luarea deciziilor, mai ales cand este vorba de fraude, cum este plagiatul sau publicarea de rezultate stiintifice falsificate. Poate ca aceste lucruri deranjeaza? Incerc sa ma amagesc sa cred ca nu este asa. Chiar m-as bucura sa nu am dreptate, ar inseamna un salt spre normalitate.

 3. Va rugam curatati comisia de la stiinte economice de Metalurgii si Amfiteatre, reviste declasate de comunitatea academica internationala

 4. E inadmisibil ca din comisii sa faca parte pensionari si/sau persoane care abia daca indeplinesc conditiile de conducator de doctorat sau sa aiba dupa ani buni de conducere doar unu sau doua titluri de doctor acordate.

  • De ce va mai agitați, SISTEMUL A ÎNVINS ca de fiecare data in Romania
   deși nu /sau poate s-a respectat ”Listele cuprinzând propunerile comitetelor de selecție pentru componența nominală a CNATDCU vor fi făcute publice în perioada 16 – 20 mai 2016. În acest interval, orice persoană fizică sau juridică are dreptul să transmită eventuale obiecții și sesizări argumentate către MENCŞ pe adresa [email protected].”
   a apărut „OMENCS nr. 4.106/10.06.2016 privind componența nominală a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare”
   surprizele sunt cel puțin hilare in Componenta nominala a Consiliului GENERAL conform ordinului 4106/10/06/2016
   la nr. 30 apare PROF. DR. SORIN MORARIU …… priviți cum arata rezumatul tezei de abilitare a acestei persoane /personalități de prestigiu academic și științific, cultural și moral, recunoscute pe plan național/internațional (http://www.usab-tm.ro/utilizatori/universitate/file/2015/doctorat/abilitare/Rezumat%20Abilitare%20Prof%20dr%20Sorin%20Morariu%202015.pdf) + abstracte fără număr, la care doar la 2 abstracte este autor principal (http://www.usab-tm.ro/utilizatori/universitate/file/2015/doctorat/abilitare/Fisa%20indeplinire%20standarde%20minimale%20Morariu%20S%202015.PDF) deci stimate cadre didactice din învățământul universitar doar așa puteți ajunge personalități de prestigiu academic și științific, cultural și moral, recunoscute pe plan național/internațional
   care citări, indice hirsch, capitole in cari de prestigiu recomandarea unui plagiator președintele senatului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara, DARABUS GHEORGHE (http://cne.ancs.ro/wp-content/uploads/2012/06/hotarare-517.pdf)
   si ATENȚIE vedeți ca ăștia pot ajunge si miniștri sau directori la UEFISCDI sau ANCSI, ca tocmai au participat la o sindrofie la USMV CLUJ, marele fost director de Scoală Doctorala VASILE COZMA si-a măritat copilul… si a trebuit sa dea dreptul pentru numire sau….?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Dogaru
A absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti, dupa care a facut doi ani si jumatate de rezidentiat in pediatrie, intrerupt, pentru a efectua studii postuniversitare in Statele Unite. A obtinut un Master si apoi un PhD in Human Development and Family Sciences la Oregon State University, dupa care a lucrat patru ani si jumatate ca research fellow in epidemiologie pediatrica (cu cateva publicatii) la University of Bern, Institute for Social and Preventive Medicine; din ianuarie 2014 lucreaza la University Campus Suffolk ca Lecturer in Childhood Studies.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro