marți, septembrie 27, 2022

Completari la lista lui R. Orasanu pentru ministru al educatiei. Daca premierul V. Ponta vrea sa mearga la sigur

Incitat de lista de propuneri a lui Razvan Orasanu va propun şi eu o lista de nume care ar putea da buni şi merituoși miniştri ai educaţiei. Problema mea este că cei din lista pe care o propun sunt tehnocraţi, oameni care şi-au dovedit valoarea in reformarea educatiei peste graniţe,  şi sunt necunoscuți în afara sistemului de educaţie. Dar tocmai de aceea cred că trebuie cunoscuţi: pentru că merită şi nu sunt! Şi o altă problemă ar fi că nu ştiu dacă aceştia ar accepta. Nu i-am întrebat, să mă scuze.

In fine, daca Premierul Victor Ponta vrea sa mearga la sigur de data asta şi să nu se mai rişte cu propuneri hazardate, se poate baza pe lista mea. Parol.

Dr. Alexandru Crişan

Poate cel mai bun expert pe curriculum (nu s-a făcut un clasament dar e pe primele poziţii alături de Dakmara Georgescu) pe care îl avem, are o bogata activitate în Europa, Asia Centrală, Ţările Arabe. În România a fost Preşedintele executiv al Centrului Educaţia 2000+, organizaţie care a inovat şi transpus în România nenumărate concepte didactice şi de management al educaţiei. Are experienţa academică la nivel national şi international, fiind în trecut profesor invitat la Columbia University.

Dr. Dakmara Georgescu

Autor de manuale, expert de prim rang în primele rândului ale reformei iniţiată de Andrei Marga în 1997, (asta pe vremea când Marga era erou pozitiv), consultant al Băncii Mondiale, are o bogată experienţă internaţională şi a contribuit în numeroase programe de asistenţă tehnică pentru reformarea sistemelor de educaţie din mai multe ţări.

Dr. Ana Maria Sandi

Reprezentanta pe educaţie a Băncii Mondiale în România pentru mai mulţi ani. Expert în politici educaţionale, cu o vastă experienţă internaţională.

Dr. Romita Iucu

Prorector al Universităţii Bucureşti, autor de studii şi cărți pe teme de  politici educaţionale, cu experienţă greu de exprimat în câteva rânduri. Avantajul său este dat de faptul  că, deşi este profesor în sistemul universitar, cunoaşte foarte bine sistemul preuniversitar căruia i-a acordat atenţie prin mai multe studii şi cărţi publicate. Este membru în  mai multe organizaţii profesionale respectabile la nivel naţional şi internaţional.

Dr. Lucian Ciolan

Nu de mult timp este Decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, deţine competenţe şi experienţă greu de acumulat de o persoană cu vârsta sa. Are o excelentă pregătire în zona politicilor publice din educaţie. Are experienţă internaţională, cunoaște bine cum trebuie bazate deciziile pe cercetare, studii de impact şi are o viziune de ansamblu asupra educaţiei la toate nivelurile.

Toţi aceştia şi-au demonstrat valoarea si sunt gata sa bag mana in foc ca nu au plagiat vreodata. Si nu cred ca şi-ar supradimensiona CV-urile. Din contra, le-ar subţia ca să pară mai credibile.

Ideea pe care am vrut sa o tansmit aici este ca avem expertiza in tara. Din pacate nu ne folosim de ea cum si unde trebuie. O folosesc alţii, plătind bani grei.

Acum, am cel putin o rezervă  fata de numele propuse de Razavan Orasnu. I-am zis, dar nu ma crede. M-a indemnat sa pun lista mea „pe forum, s-o dezbata poporul”.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. O lista bunicica, multumesc foarte mult pt. adaugiri…ce-as vrea sa stiu in plus, ca descrieri…un CV si o fraza despre experienta lor administrativa/birocratica…a conduce un minister presupune putin alte skills-uri decat expert de curricula, de pilda….ceea ce nu inseamna ca poate acel om nu le are, Doamne pazeste… propunerile sa curga! :)

 2. Tare ma tem ca, daca Mang si Dumitrescu n-ar fi fost deja prinsi „cu mata-n sac” ar fi fost si ei pe lista prezentata de dl Ciucu.
  La urma urmei, si cei care au picat testul, aveau o „viata stiintifica” la fel de bogata (daca nu chiar si mai stufoasa!
  Iaurtul si suflatul…..
  Sau
  Mintea romanului, cea de pe urma…..

 3. „Detine competente si experiente…”
  Asta e de pus in rama…..

  Pana la urma, cred ca e vb doar de un fel de „razbel al orgoliilor” adica ceva de genul:
  Lista mea e mai buna decat a ta…
  Cred ca la sfarsit o sa-si numere fiecare postarile (orasanu si Ciucu) iar cel care pierde da o bere……
  Cantitate sa fie!

  • In general nu prea beau bere, Maria, iar cu Ciprian Ciucu ma stiu mai putin bine decat cu colegul lui, Cristi Ghinea cu care m-am intersectat mai des in ultimii ani….Nu cred ca e o chestie de orgolii, este o stimulare a unor propuneri, pana la urma. Ai tu unele mai bune? Sunt curios sa le aud.

 4. Si, in afara de cuvantul dv, ce garantie avem?

  Dvs afirmati ca nu este vb de oameni care sunt ahtiati dupa functii, dar in acelsi timp vorbim despre

  Decanul cutare….
  Rectorul cutare…
  Presedintele executiv cutare….
  Prorectorul cutare……
  Mana dreapta a lui Marga….

  Deci, singura dovada ca acesti oameni nu au umblat dupa functii este declaratia dvs!?
  Cam subtire!

  Cum se face ca n-ati numit nicaieri un simplu profesor universitar?
  Sa fie chiar toti niste „tabula rasa”?
  Toti cei numiti de dv sunt deja in cele mai inalte functii!

  Domnule Ciucu, mai pe sleau spus..ma dezamagiti!

  • Of, of.

   Garantiile vi le cautati singura. Nu va cer sa ma credeti pe cuvant.

   N-am vorbit de niciun rector si nici de maini drepte. E un decan, un prorector, un fost presedinte de ONG si 2 experti. Cum va mai place sa le infloriti…

   Am numit oameni care cred ca s-au remarcat prin ceva, cu bogata experinta internationala (aveti idee cat de importanta este comparatia in managementul public?).

   In rest, cum spunea Orasanu, „propunerile sa curga”.

 5. Marga nu a facut niciodata si nici nu a intentionat vreodata sa faca reforma.

  Pentru mine reforma in invatamint inseamna in primul rind eliminarea fraudelor, la bac si la nivel de invatamint superior (profesori). Marga a fost preocupat doar sa-si mentina functia de rector (cit a stat pina la urma, 20 de ani? un record greu de egalat, oricum).

  Cit priveste numele propuse, nu stiu ce sa zic, nu ma pricep. Dar vreau sa spun ca valoarea unui profesor universitar se masoara printr-un singur lucru: calitatea articolelor pe care le publica. Nu prin activitati la nivelul bancii mondiale sau altceva. A, si mai e o chestie: ministrul educatiei poate fi si un om obisnuit, fara doctorat, fara pretentii. Un absolvent de ISE care e bun administrator.

  A, desi nu imi cistig banii din scris, totusi stiu sa scriu romaneste, cit de cit. Cautati in dictionar cuvintul expertiza si uitati-va dupa aia cum l-ati folosit.

 6. Eu nu i-am propus pe respectivii sa predea la o universitate. Unii dintre ei deja o fac.

  Ministrul educatiei trebuie sa fie cineva care sa intelega educatia din multe perspective. Multe, multe.

  Am avut un Adomitei un om asa cum il descrieti dvs. „ministrul educatiei poate fi si un om obisnuit, fara doctorat, fara pretentii”. Cred ca a fost un ministru slab. Avem nevoie de oameni care au pretentii cu privire la propria persoana.

  Sun cazuri in care DEX-ul ramane in urma, nu reusete sa surpinda sensurile folosite uzual. Cred ca in cativa ani, cuvantul pe care acum l-am folosut necorespunzator conform dictionarului, va avea axplicat si sensul dat de mine. Este foarte intalnit.
  Acum regret englezismul, dar nu am ce-i mai face.

 7. Comentariul meu va fi poate un pic sau mai mult in afara subiectului initial al articolului.
  Ultima fraza este perfect adevarata. Dar vedeti, extrem de multe lucruri s-au devalorizat in acesti ani. A fi doctor in ceva nu mai inseamna nimic (in Romania). A fi profesor universitar azi in Romania este la fel de banal cu a fi vinzator. (Mai greu gasesti un croitor bun, un cizmar bun sau un palarier bun decit un profesor universitar) De ce? Pentru ca scara valorilor este inexistenta. Cind oameni ca Corina Dumitrescu (cacofonie intentionata), profesor universitar pe puncte este propus ministru, sau Rovana Plumb ajunge ministru cu un CV in care scrie vrute si nevrute, Igas ajuns ministru cu liceu terminat nu stiu cind si apoi odata intrat in politica ajunge si licentiat si nu mai stiu ce, cu Beuran-profesorul copiuta… cum sa mai crezi ca cei propusi de domnii Ciucu sau Orasanu sunt onesti? Ca si ei sunt profesori universitari sau doctori in ceva. Cind in Romania avem 5 academii si se mai pune de una, prin lege in care legislatorii sunt academicieni de drept nu e normal sa ai reactii de genul doamnei ce a scris mai sus?
  Vrem niste garantii ca X sau Y este bun, ca si cum am cumpara un frigider si are garantie 2 ani, 3 ani sau mai mult. Un certificat, ceva la mina „precum ca…” Numai un titlu nu mai e suficient…
  In seara de 22 decembrie 1989 la TVR proaspat libera Eduard Victor Gugui a citit ceva, un document in puncte in care se vorbea ceva de competenta, scara valorilor. Tare l-as revedea si l-as difuza azi ca document programatic pentru o miscare politica.
  In fond azi ca si atunci nu s-a schimbat nimic: numirile in functii se fac politic. Atunci era PCR, azi sunt mai multe PCR si cind iau puterea ii schimba pe cei vechi cu ai lor (Activistii lor cu activistii nostri). Ce competenta, ce valoare morala… Nu, nimic. Este omul nostru, al partidului, a stat in opozitie si acum trebuie rasplatit….
  Scoala nu are voie sa fie politica. Ceea ce facem azi va avea rezultate peste 12-15-20 de ani.
  Din cauza asta limba romana in scris si vorbit nu e nevoie sa fie corecta ci aproximativa…
  Din cauza asta nu e grav ca scrii in CV ca ai diploma de Harvard cind tu acolo ai fost o saptamina la un schimb de experienta si ti s-a dat o chestie asa de amintire.
  O limba romana aproximativa permite aberatiile de a fi parlamentar si profesor si ministru.
  Si e foarte bine ca nu i-ati intrebat pe cei sugerati de domnia voastra. In fond nu-s oameni politici, nu asteapta rasplata politica, deci au deplina libertate de a accepta sau nu si apoi, daca prin absurd vor fi numiti cumva, au deplina libertate de a ramine sau de a demisiona expunind public motivele reale ale demisiei.
  Ca datorita cerbiciei citorva s-a reusit ceea ce nu s-a reusit niciodata inainte: o numire anulata si o demisie fortata este un lucru extraordinar. Si trebuie scoasa palaria. Se va reusi si o numire a cuiva din vreuna din listele propuse? Vom trai si vom vedea.

 8. Imi place aricolul,subiectul si expunerea si imi permit ,desi sunt mult mai in etate,sa va amintesc,ca suntem in perioada cu cei mai multi titrati(cel putin cu DIPLOME ca au ‘trectut” printr-o facultate,lucru de care nu este straina nici ANDRONESCU-RECTOR DE 2 MANDATE) care nu stiu sa scrie o fraza fara 5 greseli,care nu stiu sa lege cuvintele…de exemplu,actualul ministru al educatiei,DOMNIA SA ,LIVIU POP!!

 9. Nu va faceti probleme ca odata numit in functie apare sigur o stire ca a furat o acadea la gradinita sau a ciupit de fund vreo colega prin clasa a 7-a. Avem specialisti in treburile astea. Pe de alta parte unde scrie ca un ministru nu poate fi si un individ cu 2 clase primare facute la seral. Nicaieri. Daca omul e bun si stie ce are de facut care-i problema? Ce, Bill Gates sau Steve Jobs aveau vreo facultate terminata? Doar cursuri pe la diverse facultati, ce li s-a parut lor mai interesant si util pentru viata. Daca venea unul din ei ministru la educatie la noi cu siguranta ar fi stiut ce trebuie facut si lucrurile ar fi mers cum trebuie. Nu degeaba ii chemau sa tina prelegeri (la un moment dat chiar si cursuri) pe la tot felul de universitati care mai de care mai renumite din toata lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro