miercuri, iunie 19, 2024

Condamnarea crimelor totalitare si Comisia Europeana

Tocmai s-a incheiat o discutie la BBC World Service unde am participat impreuna cu istoricul Anthony Beevor, autorul, intre alte lucrari, a cartii „Stalingrad” si cu Dr Efraim Zuroff de la Centrul Simon Wiesnthal. Subiectul a fost respingerea de catre Comisia Europeana a cererii unui numar de ministri de externe din Europa de Est si Centrala, intre care si ministrul de externe al Romaniei, de a se interzice negarea crimelor comuniste, tot astfel cum este interzia in multe tari negarea crimelor naziste.
Anthony Beevor a insistat asupra faptului ce genocidul politic, comis de Stalin si emulii acestuia este la fel de repugnant moral precum genocidul etnic practicat de Hitler. In plus, asasinarea in masa (prin infometare organizata statal) a taranimii ucrainiene in anii colectictivizarii fortate (1930-1933) a fost evident un caz de genocid cu motivatii si efecte de ordin etnic.  Antohny Beevor (ale carui carti au aparut in romaneste la Editura Rao) a mentionat planurile pogromiste ale lui Stalin la inceputul anilor 50.  S-a referit la formularea lui Vasili Grossman, autorul romanului „Viata si destin” dar si al „Cartii Negre privind crimele naziste impotriva populatiei evreiesti din URSS” (volum interzis de Stalin), care spunea ca a fost vorba de genocid prin gazare si de genocid prin gloante.  In fapt, la ora actuala, stim ca milioane de evrei au fost ucisi de nazisti (mai ales in Ucraina, Belarus si Transnistria) cu gloante.

Am accentuat, in interventia mea, faptul ca ambele regimuri de tip totalitar s-au intemeiat pe precepte ideologice, pe eforturile maniacale de dezumanizare a celui declarat inamic (de rasa ori de clasa), pe reducerea acestor grupuri umane la conditia de vermina exterminabila.  Am vorbit despre similitudinile (nu identitatea) dintre cele doua sisteme. Dr Efraim Zuroff a intervenit si a criticat Declaratia de la Praga. Si-a exprimat compasiunea pentru victimele crimelor comuniste, insa s-a opus eforturilor de a transforma analogiile comparative in ceea ce dansul considera incercari de exonerare a criminalilor de razboi din statele aliate cu Germania nazista (mai ales in Tarile Baltice, Ungaria, Croatia etc). I-am raspuns ca Declaratia de la Praga a fost intiata de Vaclav Havel si alte figuri marcante ale disidentei anti-totalitare din Europa de Est si Centrala, ca textul condamna in termeni categorici nu doar crimele staliniste, ci si pe cele naziste. Am amintit ca am semnat eu insumi, alaturi de numerosi prieteni de valori din Romania, Declaratia si ca, la subiectul crimelor fasciste, sunt extrem de sensibil (au murit asasinati la Odessa fratele tatalui meu, sotia sa si doi copii sub zece ani).

Am reamintit un lucru pe care poate Comisia Europeana a preferat sa-l ignore: anume ca absenta genocidului politic din Conventia Internationala privind genocidul se datoreaza opozitiei delegatului sovietic. Am reamintit cartea lui Timothy Snyder, „Bloodlands” in care se examineaza cu cutremuratoare detalii statistice disparitia fizica, prin actiunile imperiilor sovietic si nazist, a peste 14 milioane de oameni. Sunt de acord cu dl Zuroff ca aceste chestiuni trebuie analizate cu empatie si respect neclintit pentru adevarul istoric. M-am opus intodeauna tendintelor de a lupta pentru ceea ce cineva numea “locul intai in imaginatia morala a umanitatii”.

Cred sincer ca decizia Comisiei Europene va fi intr-o zi regandita prin renuntarea la dublele standarde, in spiritul unei memorii comune europene care sa nu excluda niciun grup uman care a fost supus experimentelor genocidare comunist si fascist.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Dle Tismaneanu : a-ti fost deschizator de pirtie ( nu este drum..inca..) in demascarea comunismului in Romania, sinteti SINGURUL analist politic european de dimensiune, care a incput ceva care nu se va tremina niciodata !! Generatii mai tinere vor redeschide dosarele acelor cca 14 Mil de sacrificati de comunism…Aceasta poveste abia incepe…Sint convins ca intr-o zi, se va naste si un institut de tipul „showa” foundation cel initiat de Steven Spilberg in LA, si care a invetariat milioane de documente si fotografii din Holocaustul Evreilor….Opozantii cu tenta comunisti sint multi..si inca se vor naste „pui” de comunisti…Dar adevarul va prevala intr-o zi !!
  Va doresc success si tinetiva tare !! Vincermos !! cu stima pentru tot ce faceti..john bilco

  • Sorry for misspeling : its Shoah Foundation, not „showa” !!( shoah means holocaust in hebrew)Just to let you know : I have meet Kate Capshaw, Steven’s wife, she has a daughter Jasica Capshaw, that went to Harvard H School with my son : I have seen the „birth” of the Shoah Foundation, Kate who is not jewish but converted to judaism, worked very hard at Shoah, together with a brite romanian girl, Aristide Buhoiu’s daughter Luana, some of their work…It is unbelivable and continues since more than 18 years !!
   Something similar has to happen to your movement !! all the best again..jb

 2. D-le Tismaneanu, interventia Dvs. a fost foarte corecta si principiala. Felicitari !
  Miklós Bakk (semnatar al Declaratiei de la Praga)

 3. Ar fi poate o piesa de ras daca n-ar fi totodata atat de tragica: sa te bati – cu dragoste de ea, cu dor – de intaietatea la a fi macelarit fara motiv rational. Evreul fara de ghettoul sau interior duce lipsa ratiunii de a fi (si de a pieri) si nici macar in moarte nu accepta egalitatea. Atunci de la cine asteapta solidaritate in viata?

 4. redau gindurile unui prieten din Califonia :
  Mi-e sila de acesti – sa le spunem pe nume – cacati, din democratiile vestice, carora nu le-a pasat ce faceau comunistii la noi, ba il mai numeau pe Ceausescu „maverick leader”. Pe inginerii nemti care au ajutat pe americani cu programul spatial, i-au silit sa se duca la batrinete in Germania si le-au anulat cetatenia americana , dupa ce au fost folositi bine, pt. ca si-au adus aminte ca in Germania, in timpul razboiului, se foloseau sclavi din Europa de Est, la programul german de rachete, de parca aia ar fi putut refuza.
  Nu ca mi-ar fi simpatici nemtii lui Hitler, dar americanii s-au purtat ca niste porci ipocriti. In schimb nici nu le-ar trece prin cap sa refuze viza de intrare, celor care au folosit tot sclavi, la proiectele de ucidere in masa din tarile comuniste, cum ar fi Canalul Dunare-Marea Neagra.
  In schimb, in UE nu mai pot de dragoste pt. palestinieni.
  Intr-un fel au ceva in comun cu musulmanii: sunt sinucigasi, doar ca nu-si dau seama inca.

 5. Theophyle spune:
  22/12/2010 la 14:14
  Salut @loda
  Nici vorba de link, documentul este o stenograma si este in posesia mea personala.. Vor fi folositoare cand vor trebui mai mult. Chestie de folosire a surselor. Carlanul nu l-am numit eu ci Ion Iliescu. Cred ca ma cunosti suficient sa-mi acorzi increderea ca ceea ce spun este adevarat

  si ce titlu de articol are..!
  http://www.contributors.ro/global-europa/ue-schengen-si-corectitudinea-politica/#comment-7076

 6. Felicitari Domnule Tismaneanu!

  Foarte frumos argumentat! Sper ca din actiunile concentrate ale unor oameni de valoarea, viata noastre de astazi sa capete sens si directie, si sa iasa la suprafata numai ceea ce este bun si adevarat!

  Succes mai departe si Sarbatori Fericite!

 7. ,, Locul intai in imaginatia morala a umanitatii ” ! Si eu ma opun d-le Tismaneanu , dar se pare ca ne opunem degeaba. Linia trasata este alta si dumneavoasta o stiti.

 8. Buna ziua:

  Multumesc celor care au scris comentarii. Sa speram ca in zilele urmatoare Comisia Europeana va oferi un document explicativ pe acest subiect. Poate ce vor interveni si ceea ce se numeste second thoughts. Pentru moment, cred ca ar fi util ca toti cei care cred in necesitatea condamnarii celor doua regimuri criminale si ilegitime, comunismul si nazismul (fascismul), sa semneze Declaratia de la Praga.

  http://praguedeclaration.org/sig

  Urari cordiale de noroc, sanatate si bucurii in Noul An!

  Vladimir Tismaneanu

 9. Cred ca interventia profesorului Tismaneanu a fost nu doar justa si bine articulata, ci si foarte curajoasa. Ma refer la faptul ca domnia-sa a aparat cauza egalitatii de statut a tuturor victimelor INOCENTE ale guvernelor totalitare pe una dintre cele mai vizibile scene mediatice ale lumii, si inca dind replica unui reprezentant de marca al unei institutii cu un asemenea prestigiu international (meritat cu prisosinta) cum este Centrul Wiesenthal. In mod evident, profesorul Tismaneanu stia ca apara o pozitie inca minoritara in mediile intelectuale si politice euro-atlantice (respingerea Declaratiei de la Praga este in sine o dovada) si ca, in consecinta, isi asuma riscurile ce decurg intotdeauna din a te plasa in contra curentului. Pe linga continutul judecatilor si argumentelor sale, este de admirat consecventa si curajul asumarii morale.

 10. Felicitari pentru articol domnule Tismaneanu , e bine argumentat si prezinta lucrurile exact asa cum au fost : niste crime oribile . Atat comunismul cat si nazismul au dus la genocid.
  Dealtfel chiar si comunistii au ucis evrei nu doar nazistii(chiar dumneavoastra ati scris un articol cred despre persecutiile lui Stalin impotriva evreilor din URSS din ultimii sai ani de viata).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro