miercuri, martie 19, 2025

Conducerea PSD are sânge pe mâini și pentru asta trebuie să plătească!

Încet-încet lucrurile se leagă. Capătă noimă. Elementele scenariului violențelor petrecute începând de vineri după-amiază în Capitală sunt din ce în ce mai clare, încep să fie tot mai lesne de intuit, chiar de identificat și autorii.
În clar, e vorba despre conducerea PSD, despre guvernul PSD-ALDE, despre Liviu Dragnea în complicitate cu ministrul Carmen Dan și cu prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, dar și cu posturile de televiziune și ziariștii de teapa unor Ion Cristoiu, Mihai Gâdea, Ionuț Cristache, Badea Mircea, Victor Ciutacu, Răzvan Savaliuc, Dan Andronic, etc. Lor alăturându-li-se așa- zișii ultrași și conducerea Jandarmeriei Române în rol de asociați.
Ce s-a petrecut de fapt? PSD s-a speriat la culme de perspectiva unui miting al Diasporei în Capitală. La început a vrut să nu-l autorizeze, cerându-le să facă asta primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, și viceprimarului Aurelian Bădulescu. A inventat și o asociație fantomă organizatoare condusă de un anume Cioacă, odinioară membru al partidului, Asociație care și-a negat extrem de vocal și în cel mai suspect mod cu putință implicarea cu numai două sau trei zile înaintea mitingului. În acest mod, s-a creat derută știut fiind că neasumarea poate avea efecte dintre cele mai nedorite, printre care exacerbarea violenței. Totodată vectorii de imagine ai partidului, ca și cei ai ALDE, s-au dat de ceasul morții pentru a acredita ideea că o fi dreptul de a protesta perfect justificat și garantat de mecanismele societății democratice, dar că, în cazul de față, nu prea ar fi motive reale de nemulțumire și pe urmă august e lună de concedii și nu de adunări populare. A fost așadar reactivată eterna poveste a lui nu e momentul importată de pesediști din arsenalul de gândire și de gândire primitivă al comunismului rezidual. Alina Mungiu- Pippidi, același nemăsurat nemernic Cristoiu, Pieleanu, fostul poet Mircea Dinescu (hélas!), astăzi o ruină a respectatului disident de odinoară, Cristache de la TVR, Chirieac, Gâdea, Ciutacu au primit misiunea de a-i discredita pe românii din străinătate care, prin faptul că prestează acolo munci necalificate ori că nu l-au citit în integralitatea lui pe Shakespeare ori din cauză că folosesc cursele low cost nu ar avea dreptul să își mai facă auzită vocea în țara din care au fost siliți să plece, în primul rând din cauza politicilor aberante ale guvernărilor succesive, dintre care cea mai frecventă a fost aceea social-democrată. FSN, PDSR, PSD nefiind decât aceeași Mărie cu altă pălărie. S-a mai indus ideea unui amestec al serviciilor secrete aflate în solda și la ordinul președintelui Klaus Iohannis, servicii care vor manipula în așa fel faptele încât să se creeze o situație critică de pe urma căreia guvernul PSD-ALDE să fie alungat samavolnic de la putere, iar în locul lui să fie instalat “guvernul meu 2”.
Ziua de vineri a început ba cu amenințări, ba cu avertismente belicoase. Emise când de Liviu Dragnea, când de aceeași iresponsabilă conducere a Jandarmeriei făcută preș la picioarele agramatei Dan Carmen. Odată protestele începute, Jandarmeria, având în frunte alter-egouri ale lui MIhai Chițac și Corneliu Diamandescu, a făcut exces de zel, a reacționat cu asupra de măsură, nici profesionist, nici moderat, așa cum mincinos pretinde purtătorul de cuvânt al instituției, Marius Militaru, a creat ea însăși premisa unor riposte de o inadmisibilă violență venite în nici un caz din partea protestatarilor autentici. S-a depășit în mod evident măsură, iar îndată după ora 23, vineri, jandarmii au întreprins acțiuni complet necugetate, ordonate de superiori care mai mult ca sigur trebuie să-și deconteze zdravăn și supușenia, și prostia personală. Profesioniștii mediatici ai dezinformării- aceiași Cristoiu, Chirieac, Savaliuc- au indus ideea că în Piața Victoriei nu ar fi picior de diasporean, ci doar români care se află încă între fruntariile țării. Care ori ar trebui și ei alungați, ori umflați și duși la secție pentru că au îndrăznit să submineze o așa-zisă guvernare legitimă, ajunsă la putere ca urmare a votului democratic din 11 decembrie 2016. Desigur, nici o vorbă nici despre aberațiile puterii, nici despre aroganțele acesteia, nici despre siluirea legilor justiției comisă cu scopul de a fi făcut scăpat de pușcărie Liviu Dragnea, toate acestea contribuind evident la delegitimarea echipei inepte, proaste, inculte de la Palatul Victoria, dar și a majorității parlamentare la completare fărădelegilor căreia o contribuție deloc de neluat în calcul a avut UDMR.
Consecința? Începând de vineri, România s-a întors în timp în urmă cu 28 de ani. A revenit la vremea și la tipologia mineriadelor. Ca și în iunie 1990, ca și în septembrie 1991, conducerea social-democrată are sânge pe mâini. Și pentru asta se cuvine să plătească. Părăsirea rapidă a guvernării este insuficientă. Justiția trebuie să își facă datoria.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

  1. Acum putem vedea si una din mizele indirecte ale modificarii definitiei abuzului in serviciu. A ordona abuziv represalii contra celor ce ti se opun nu produce beneficii materiale celui ce ordona sau rudelor sale directe, nu-i asa?

  2. Cine isi inchipuia ca dupa 30 de ani de la Revolutie cineva va mai putea sa faca asa ceva intr-o tara membra UE si NATO? A fost un fel de mineriada , insa nu cu mineri, ci cu jandarmi care au primit ordine de la Dragnea. Carmen Dan este doar unealta lui Dragnea, ea nefiind in stare sa gandeasca vreo strategie si sa coordoneze unitati de jandarmi. Sper ca justitia sa-si faca treaba si sa-i ancheteze pe liderii PSD.

    • pe ce lume esti, Mike??

      „Cine isi inchipuia ca dupa 30 de ani de la Revolutie cineva va mai putea sa faca asa ceva intr-o tara membra UE si NATO?”

      Intrebarea este buna, doar ca acum este mult prea tardiva: in Decembrie 2016, poprul l-a votat pe Daddy, deci a votat Romania AFARA din lumea civilixata, din domnia Legii, din UE si NATO!

      „asa ceva nu se poate intr-o tara europeana!” – sigur ca da, numai ca Teleormanistanul lui Dracnea nu este tara europeana, ci este democratia ORIGINALA a lui ion ilici, unde se poate orice!

      asa cum au spus chiar ei, „PENTRU CA PUTEM!”

  3. Mi-a luat 3 zile sa-mi dau seama de ce Antena3 a transmis video la o rezolutie foarte proasta (sub VGA) pe tot parcursul serii de 10 august (asta desi aveau un mare HD in coltul ecranului): sa nu se vada fețele huliganilor!
    Daca nu era situația neplanificata al atacului jandarmeriței (si calitatea buna a transmisiei live digi24) aproape ca nu am fi vazut nicio față de huligan.

    Mulți au sange pe maini si trebuie sa plateasca. Si vor plati.

  4. Ar trebui să auzim despre declaraţii ale organizaţiilor… Uniunea Scriitorilor, Academia… să ia model măcar de la BOR, care a anunţat că… se roagă.
    Cu excepţia USR, e neclar electoratului ce fac partidele de opoziţie. Iar preşedintele Iohannis, nesalutând Diaspora, a pierdut o mulţime de voturi.
    Acţiunile represive din stradă sunt cuplate din proiect cu propaganda de pe televizunile puterii şi cu cea a armatelor de postaci. În perspectivă, Doctrina Latrinei despre 10 august 2018, ar putea figura în manualul Unic de istorie ca adevăr unic pe meleag:
    https://www.dcnews.ro/protest-marius-pieleanu-imi-cer-scuze-ca-va-povestesc-asta_607395.html

    https://www.dcnews.ro/protest-diaspora-10-august-ciutacu-asta-i-nivelul_607328.html

  5. Da au revenit ciocoi din pepiniera lui Iliescu cu obiceiurile securiste din iunie 1990 ,diferența este că acuma sunt baroni (milionari de carton) și vor ca în Rusia lui Putin .
    Sângele de pe mâinile ciocoilor actuali …e culoarea partidului schimbată puțin (comunism-socialism european)

  6. Jandarmeria este doar o masă de manevră, ca si galeriile de ultrasi. Ce este mai util pentru inamic ( oricare ar fi el) decat să si atingă scopul de a ocupa un popor/ teritoriu cu costuri minime, adică un război hibrid , civil, români contra români? Oare de unde vine ploaia?

  7. Cred ca va faceti iluzii cu totii. Traim intr-un stat mafiot, punct. Nu se poate face nimic.

    Gandati-va totusi logic. In 89′, ponderea in populatie a celor care isi doreau o schimbare radicala catre o societate occidentala era mult mai mare ca acum, probabil undeva la 55-60%. Acum avem de a face cu cea imbatranita populatie a Romaniei din toate timpurile + cel putin 70% din populatie are mintea remodelata in laboratoarele Antenei 3.

    Vedeti vreo iesire din aceasta situatie? Eu nu vad niciuna. Nu uitati ca nici pana astazi nu a fost tras nimeni la raspundere pt. Mineriade, de ce credeti ca se va face acum lumina cand tocmai situatia e chiar mai rea.

  8. Actiunea violent represiva a Jandarmeriei din 10 august 2018 nu este deloc o supriza pentru cine cunoaste cu adevarat realitatile. In decembrie 1989 nu a cazut decat Ceausescu si clanul sau. Toate guvernarile din acesti 28 de ani, indiferent cum s-au numit si ce partide au reprezentat, au fost guvernari comuniste care au pretins ca sunt democratice. Cum altfel se poate explica faptul ca doar fiii, rudele, nepotii nomenclaturistilor, comunistilor, securistilor, informatorilor si colaborationistilor se afla in ministere, la guvern, in parlament, in politie, in armata, in magistratura si peste tot?

  9. draga domnule, multi au(avut) singe de roman pe miini si nu(au) patesc(patit) absolut nimic si nici nu vor pati. haideti sa nu ne mai imbatam cu apa rece, manifestarile au efecte cind ori sint jocuri ascunse si se folosesc de mase, ori cind sint oameni normali in pozitii care nu sint in pinza mafiotica de paianjen. noi ca natie nu am stiut nicioadata sa rezolvam problemele ori le-am evitat or mitigat cu orice risc ori ne-am sacrificat ca prostii. nu avem acea atitudine care sa ne ridice deasupra unui nivel deseori mediu iar neputinta vine din conservare si lipsa de perseverenta. clasele sociale sint intoarse cu fundul in sus. citeva gesturi observate in timpul manifestatiilor ale unor tinere curajoase imi dausperanta dar se vor pierde in oceanul lui ‘asta e’ ori vor merge pe alte tarimuri mai ‘frumoase’ dar unde va lipsi ceva. la noi e un sistem, neschimbat care e inhibat de analfabetism, infractiuni, tembelism si tradatori. nu avem nici o sansa. cum darimi un sistem pe care noi toti il suportam de la a plati taxe si impozite si pina la atitudine?

  10. Așa cum cunosc poporul român, nu si a dorit si nici nu isi doreste sa calareasca nici un tigru ( fie el si siberian) . Istoria este grea si in mare parte scrisă de învingători. Faptul că îmi doresc o Românie demnă și independenta nu înseamnă că uităm greșelile trecutului.

  11. Cu deosebit respect pentru semnatarul de la punctul 8. Cunoaște limba română profund, la nivel de metafora si comparatie metaforică. Sunt convins că este suficient loc pentru toți pe această planetă, indiferent daca suntem urangutani, tigru samd. Că prima opțiune, prefer să rămânem oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Dragi prieteni, săptămâna aceasta ne vedem la București. De două ori, odată la Fundația Academia Civică / Fundația Spandugino în 20 martie și, a doua zi, la Humanitas Kretzulescu.
Mihai Maci

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro