sâmbătă, februarie 4, 2023

Conducerea PSD are sânge pe mâini și pentru asta trebuie să plătească!

Încet-încet lucrurile se leagă. Capătă noimă. Elementele scenariului violențelor petrecute începând de vineri după-amiază în Capitală sunt din ce în ce mai clare, încep să fie tot mai lesne de intuit, chiar de identificat și autorii.
În clar, e vorba despre conducerea PSD, despre guvernul PSD-ALDE, despre Liviu Dragnea în complicitate cu ministrul Carmen Dan și cu prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, dar și cu posturile de televiziune și ziariștii de teapa unor Ion Cristoiu, Mihai Gâdea, Ionuț Cristache, Badea Mircea, Victor Ciutacu, Răzvan Savaliuc, Dan Andronic, etc. Lor alăturându-li-se așa- zișii ultrași și conducerea Jandarmeriei Române în rol de asociați.
Ce s-a petrecut de fapt? PSD s-a speriat la culme de perspectiva unui miting al Diasporei în Capitală. La început a vrut să nu-l autorizeze, cerându-le să facă asta primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, și viceprimarului Aurelian Bădulescu. A inventat și o asociație fantomă organizatoare condusă de un anume Cioacă, odinioară membru al partidului, Asociație care și-a negat extrem de vocal și în cel mai suspect mod cu putință implicarea cu numai două sau trei zile înaintea mitingului. În acest mod, s-a creat derută știut fiind că neasumarea poate avea efecte dintre cele mai nedorite, printre care exacerbarea violenței. Totodată vectorii de imagine ai partidului, ca și cei ai ALDE, s-au dat de ceasul morții pentru a acredita ideea că o fi dreptul de a protesta perfect justificat și garantat de mecanismele societății democratice, dar că, în cazul de față, nu prea ar fi motive reale de nemulțumire și pe urmă august e lună de concedii și nu de adunări populare. A fost așadar reactivată eterna poveste a lui nu e momentul importată de pesediști din arsenalul de gândire și de gândire primitivă al comunismului rezidual. Alina Mungiu- Pippidi, același nemăsurat nemernic Cristoiu, Pieleanu, fostul poet Mircea Dinescu (hélas!), astăzi o ruină a respectatului disident de odinoară, Cristache de la TVR, Chirieac, Gâdea, Ciutacu au primit misiunea de a-i discredita pe românii din străinătate care, prin faptul că prestează acolo munci necalificate ori că nu l-au citit în integralitatea lui pe Shakespeare ori din cauză că folosesc cursele low cost nu ar avea dreptul să își mai facă auzită vocea în țara din care au fost siliți să plece, în primul rând din cauza politicilor aberante ale guvernărilor succesive, dintre care cea mai frecventă a fost aceea social-democrată. FSN, PDSR, PSD nefiind decât aceeași Mărie cu altă pălărie. S-a mai indus ideea unui amestec al serviciilor secrete aflate în solda și la ordinul președintelui Klaus Iohannis, servicii care vor manipula în așa fel faptele încât să se creeze o situație critică de pe urma căreia guvernul PSD-ALDE să fie alungat samavolnic de la putere, iar în locul lui să fie instalat “guvernul meu 2”.
Ziua de vineri a început ba cu amenințări, ba cu avertismente belicoase. Emise când de Liviu Dragnea, când de aceeași iresponsabilă conducere a Jandarmeriei făcută preș la picioarele agramatei Dan Carmen. Odată protestele începute, Jandarmeria, având în frunte alter-egouri ale lui MIhai Chițac și Corneliu Diamandescu, a făcut exces de zel, a reacționat cu asupra de măsură, nici profesionist, nici moderat, așa cum mincinos pretinde purtătorul de cuvânt al instituției, Marius Militaru, a creat ea însăși premisa unor riposte de o inadmisibilă violență venite în nici un caz din partea protestatarilor autentici. S-a depășit în mod evident măsură, iar îndată după ora 23, vineri, jandarmii au întreprins acțiuni complet necugetate, ordonate de superiori care mai mult ca sigur trebuie să-și deconteze zdravăn și supușenia, și prostia personală. Profesioniștii mediatici ai dezinformării- aceiași Cristoiu, Chirieac, Savaliuc- au indus ideea că în Piața Victoriei nu ar fi picior de diasporean, ci doar români care se află încă între fruntariile țării. Care ori ar trebui și ei alungați, ori umflați și duși la secție pentru că au îndrăznit să submineze o așa-zisă guvernare legitimă, ajunsă la putere ca urmare a votului democratic din 11 decembrie 2016. Desigur, nici o vorbă nici despre aberațiile puterii, nici despre aroganțele acesteia, nici despre siluirea legilor justiției comisă cu scopul de a fi făcut scăpat de pușcărie Liviu Dragnea, toate acestea contribuind evident la delegitimarea echipei inepte, proaste, inculte de la Palatul Victoria, dar și a majorității parlamentare la completare fărădelegilor căreia o contribuție deloc de neluat în calcul a avut UDMR.
Consecința? Începând de vineri, România s-a întors în timp în urmă cu 28 de ani. A revenit la vremea și la tipologia mineriadelor. Ca și în iunie 1990, ca și în septembrie 1991, conducerea social-democrată are sânge pe mâini. Și pentru asta se cuvine să plătească. Părăsirea rapidă a guvernării este insuficientă. Justiția trebuie să își facă datoria.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Acum putem vedea si una din mizele indirecte ale modificarii definitiei abuzului in serviciu. A ordona abuziv represalii contra celor ce ti se opun nu produce beneficii materiale celui ce ordona sau rudelor sale directe, nu-i asa?

 2. Cine isi inchipuia ca dupa 30 de ani de la Revolutie cineva va mai putea sa faca asa ceva intr-o tara membra UE si NATO? A fost un fel de mineriada , insa nu cu mineri, ci cu jandarmi care au primit ordine de la Dragnea. Carmen Dan este doar unealta lui Dragnea, ea nefiind in stare sa gandeasca vreo strategie si sa coordoneze unitati de jandarmi. Sper ca justitia sa-si faca treaba si sa-i ancheteze pe liderii PSD.

  • pe ce lume esti, Mike??

   „Cine isi inchipuia ca dupa 30 de ani de la Revolutie cineva va mai putea sa faca asa ceva intr-o tara membra UE si NATO?”

   Intrebarea este buna, doar ca acum este mult prea tardiva: in Decembrie 2016, poprul l-a votat pe Daddy, deci a votat Romania AFARA din lumea civilixata, din domnia Legii, din UE si NATO!

   „asa ceva nu se poate intr-o tara europeana!” – sigur ca da, numai ca Teleormanistanul lui Dracnea nu este tara europeana, ci este democratia ORIGINALA a lui ion ilici, unde se poate orice!

   asa cum au spus chiar ei, „PENTRU CA PUTEM!”

 3. Mi-a luat 3 zile sa-mi dau seama de ce Antena3 a transmis video la o rezolutie foarte proasta (sub VGA) pe tot parcursul serii de 10 august (asta desi aveau un mare HD in coltul ecranului): sa nu se vada fețele huliganilor!
  Daca nu era situația neplanificata al atacului jandarmeriței (si calitatea buna a transmisiei live digi24) aproape ca nu am fi vazut nicio față de huligan.

  Mulți au sange pe maini si trebuie sa plateasca. Si vor plati.

 4. Ar trebui să auzim despre declaraţii ale organizaţiilor… Uniunea Scriitorilor, Academia… să ia model măcar de la BOR, care a anunţat că… se roagă.
  Cu excepţia USR, e neclar electoratului ce fac partidele de opoziţie. Iar preşedintele Iohannis, nesalutând Diaspora, a pierdut o mulţime de voturi.
  Acţiunile represive din stradă sunt cuplate din proiect cu propaganda de pe televizunile puterii şi cu cea a armatelor de postaci. În perspectivă, Doctrina Latrinei despre 10 august 2018, ar putea figura în manualul Unic de istorie ca adevăr unic pe meleag:
  https://www.dcnews.ro/protest-marius-pieleanu-imi-cer-scuze-ca-va-povestesc-asta_607395.html

  https://www.dcnews.ro/protest-diaspora-10-august-ciutacu-asta-i-nivelul_607328.html

 5. Da au revenit ciocoi din pepiniera lui Iliescu cu obiceiurile securiste din iunie 1990 ,diferența este că acuma sunt baroni (milionari de carton) și vor ca în Rusia lui Putin .
  Sângele de pe mâinile ciocoilor actuali …e culoarea partidului schimbată puțin (comunism-socialism european)

 6. Jandarmeria este doar o masă de manevră, ca si galeriile de ultrasi. Ce este mai util pentru inamic ( oricare ar fi el) decat să si atingă scopul de a ocupa un popor/ teritoriu cu costuri minime, adică un război hibrid , civil, români contra români? Oare de unde vine ploaia?

 7. Cred ca va faceti iluzii cu totii. Traim intr-un stat mafiot, punct. Nu se poate face nimic.

  Gandati-va totusi logic. In 89′, ponderea in populatie a celor care isi doreau o schimbare radicala catre o societate occidentala era mult mai mare ca acum, probabil undeva la 55-60%. Acum avem de a face cu cea imbatranita populatie a Romaniei din toate timpurile + cel putin 70% din populatie are mintea remodelata in laboratoarele Antenei 3.

  Vedeti vreo iesire din aceasta situatie? Eu nu vad niciuna. Nu uitati ca nici pana astazi nu a fost tras nimeni la raspundere pt. Mineriade, de ce credeti ca se va face acum lumina cand tocmai situatia e chiar mai rea.

 8. Actiunea violent represiva a Jandarmeriei din 10 august 2018 nu este deloc o supriza pentru cine cunoaste cu adevarat realitatile. In decembrie 1989 nu a cazut decat Ceausescu si clanul sau. Toate guvernarile din acesti 28 de ani, indiferent cum s-au numit si ce partide au reprezentat, au fost guvernari comuniste care au pretins ca sunt democratice. Cum altfel se poate explica faptul ca doar fiii, rudele, nepotii nomenclaturistilor, comunistilor, securistilor, informatorilor si colaborationistilor se afla in ministere, la guvern, in parlament, in politie, in armata, in magistratura si peste tot?

 9. draga domnule, multi au(avut) singe de roman pe miini si nu(au) patesc(patit) absolut nimic si nici nu vor pati. haideti sa nu ne mai imbatam cu apa rece, manifestarile au efecte cind ori sint jocuri ascunse si se folosesc de mase, ori cind sint oameni normali in pozitii care nu sint in pinza mafiotica de paianjen. noi ca natie nu am stiut nicioadata sa rezolvam problemele ori le-am evitat or mitigat cu orice risc ori ne-am sacrificat ca prostii. nu avem acea atitudine care sa ne ridice deasupra unui nivel deseori mediu iar neputinta vine din conservare si lipsa de perseverenta. clasele sociale sint intoarse cu fundul in sus. citeva gesturi observate in timpul manifestatiilor ale unor tinere curajoase imi dausperanta dar se vor pierde in oceanul lui ‘asta e’ ori vor merge pe alte tarimuri mai ‘frumoase’ dar unde va lipsi ceva. la noi e un sistem, neschimbat care e inhibat de analfabetism, infractiuni, tembelism si tradatori. nu avem nici o sansa. cum darimi un sistem pe care noi toti il suportam de la a plati taxe si impozite si pina la atitudine?

 10. Așa cum cunosc poporul român, nu si a dorit si nici nu isi doreste sa calareasca nici un tigru ( fie el si siberian) . Istoria este grea si in mare parte scrisă de învingători. Faptul că îmi doresc o Românie demnă și independenta nu înseamnă că uităm greșelile trecutului.

 11. Cu deosebit respect pentru semnatarul de la punctul 8. Cunoaște limba română profund, la nivel de metafora si comparatie metaforică. Sunt convins că este suficient loc pentru toți pe această planetă, indiferent daca suntem urangutani, tigru samd. Că prima opțiune, prefer să rămânem oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro