luni, decembrie 11, 2023

Conducerea TVR- un focar de infecție publică

Nu am mai scris de multe zile despre ce se mai  întâmplă în Televiziunea Română.

La urma urmei, despre ce să scriu? Despre ceva ce se scufundă sub ochii noștri cu complicitatea politicienilor, despre ceva ce aproape că nu mai există în conștiința publică, despre o instituție considerată de marea majoritate a românilor cu totul inutilă? O instituție care nu își mai îndeplinește de mulți ani rosturile cele mai elementare în virtutea cărora a fost creată. Adică nu ne oferă nici informație (faptul s-a văzut cu ochiul liber, atunci când directorul TVR 1, un anume Eduard Dârvariu, nu a autorizat spargerea emisiei pentru ca cei de la Știri (redactorii din Departament l-au implorat pe respectivul să își dea acordul, dar el s-a menținut tare pe poziții, dovedindu-și astfel neprofesionalismul și impostura, invocând în favaoarea lui argumente rizibile) să ne țină la curent cu incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț), nici educație, nici cultură.

Să scriu despre agonia unei instituții media care, în spațiul rezervat talk-show-ului de seară, îl lasă să  debiteze zglobiu năzbâtii și să facă pe față propagandă pesedistă și, mai nou, în favoarea legionaroidului AUR pe un anume Cristache Ionuț, zis Sărmăluță, produs al Antenelor securisticevoiculesciene, care râde doar el (poate o face și producătoarea obedientă a respectivei gugumănii, o insă zisă Livia Șerban-Iancu) de propriile spuse? Pe care, în închipuirea lui bolnavă, stimulată de o deciziile unei directoare definitiv compromisă și moral, și profesional, le socotește perle jurnalistice. Mai mult, fapte, acte de curaj ce, pesemne, ar trebui recompensate cu premiul Pullitzer dacă tot a intrat penibila Gală APTR în moarte clinică. Slavă Domnului!

Să scriu despre cheltuirea tot mai discreționară a banului public care se petrece zilnic în fals, în tot mai pe nedrept, tot mai abuziv numita Televiziune publică? Să mă ocup de contractele individuale de colaborare cu multe zerouri, ținute ilegal la secret și care îngroașă conturile unor securisto-comuniști de teapa lui Ion Cristoiu (Coroiu) ori ale unor tromboniști, așa cum, spre nenorocirea lui și dezamăgirea noastră, a devenit Mircea Dinescu? Plătit încrucișat, pe trei contracte diferite. Și fiindcă nu știe despre ce ar urma să își dea cu părerea în cele 50 de minute în care produce clovnerii la emisiunea România 9, și deoarece oferă circ în juriu (în numele căror competențe dovedite?) fiind la tot mai obosita Vedetă populară , și pentru că face reclamă deloc mascată produselor lui de la Cetate în tot mai penibila încropeală Politică și delicatețuri.

Merită oare să pierd vremea pentru a scrie despre faptul că o fostă modestă și prea-supusă secretară protevistă, cocoțată în postul de președinte-director general al instituției de astăzi pușcăriașul Liviu Dragnea și de locotenenții politici ai acestuia, sfidează membrii onești ai Consiliului de Administrație, nu acceptă introducerea pe ordinea de zi a ședințelor acestuia a unor puncte care îi sunt defavorabile? Insa în cauză refuză dezbaterile al  căror rost ar fi acela de a aduce lămuriri în privința acuzațiilor că  ea a încălcat ziua în amiază mare legea,  a comis noian de delicte de administrare și de gestiune, cu consimțămîntul șefei de la Juridic nereguli constate ca atare de controalele Curții de Conturi și de cele ale Ministerului Finanțelor. Să scriu despre câte nereguli s-au comis cu ocazia ultimelor ediții ale Cerbului de aur, transformat în sursă uriașă de acte de corupție. De aici și reacția de disperare violentă a mai marilor din TVR în clipa în care noul primar al Brașovului, dl. Allen Coliban, i-a prevenit ca s-a cam terminat cu afacerea în cauză. Să scriu despre cum se laudă sus-menționata fostă secretară pe mesaje difuzate pe intranet cu succese imaginare și vorbește sfidător despre vocile tot mai numeroase care o contestă?

Să scriu că ex-secretara penalului Adrian Sîrbu,  Doina Gradea, debitează, cu un inimaginabil tupeu, enormitatea că TVR nu s-ar supune reglementărilor Codului Civil, iar fostul director de comunicare, ex-vedetuța Radu Mircea Aurelian, scornește sfidător comunicate prin care justifică gugumănia? Nu, nu, Mirciulică nu a făcut-o din sentimentul datoriei, nici măcar „din dragoste” pentru TVR de unde a plecat de nu știu câte ori trândind ușa și rostind vorbe de ocară, ci fiindcă în urmă cu vreo 12 luni doamna Doinița l-a adus și pe el, ca și pe alții, în frunte actualul director al TVR 1, dl. Eduard Dârvariu, pentru a prezenta o emisiune la care nu s-a uitat aproape nimeni. La fel cum nu se uită nici la infantilul Matinal al Augustei Lazarov, „recuperată” în TVR de același Mircea Radu, pe principiul merg la bine, hai și tu cu mine. Totul în semn de recunoștință, pe banii TVR, firește, pentru binele ce i-a fost făcut odată de fostul soț al Augustei. Iată însă că producția girată de aceasta realizează performanța unică de a avea zeci de minute bune cu 0 puncte de rating. Ceva nu tocmai ok pare că se petrece și în cazul senzaționalei reveniri în TVR a Zânei. A Andreei Marin. Care are și ea o emisiune pe TVR 2 al cărei nume seamănă teribil cu acela al unei campanii comerciale (Top Line Shop) a cărei imagine este, ce să vezi?, tot Andreea Marin. Ce bizar, ce ciudat și ce coincidență..,vorba lui Eugène Ionesco. Ce știe despre asta eterna supraviețuitoare Carla Tompea, directoarea de canal, sau ce știe doamna Gradea însăși? Sigur e că deocamdată producția Zânei nu a depăsit minusculul rating de 0,3. Să scriu despre concursurile trucate de pe urma cărora trei membri ai CA, cu toții desemnați de PSD, au fost căpătuiți pe viață? Că doar, nu-i așa?, PSD și apartenența la acest partid se confundă cu competența și valoarea. Să scriu despre abuzurile comise despre această reîncarnare a Ioanei Maria Vlas, pe nume Doina Gradea, la adresa conducerii TVR Cluj?   

Ori să scriu despre informația că zilele trecute d-na Doina Gradea a făcut noi numiri în funcții, adică a înlocuit interimarii existenți cu alți interimari? Interimatul devenind lege și mecanism de funcționare a TVR. Doamna Gradea, de aproape trei ani, de când comite ilegalități și sfidează orice reguli de bun simț în TVR, a cumpărat astfel complicități, își recompensează cu posturi de conducere fidelii pe care mai apoi știe să îi dreseze și să îi țină în țah și lesă. A făcut-o și la finele anului 2020, propulsând inși care trebuie să fie tare sărăcuți la minte căci a accepta să primești azi o dregătorie în Televiziunea Română, iar cadoul să îți fie făcut de Doina Gradea seamănă cu inconștiența de a fi depus cerere de primire în PCR în după-amiaza zilei de 21 decembrie 1989.

Scriu azi totuși despre atât de oropsita Televiziune Română fiindcă în noaptea de Revelion, din voința dictatorială a doamnei Doina Gradea, care iarăși a fentat și legea, și Consiliul de Adminstrație, românii au fost supuși unei bătăi de joc în lege. Unui asalt al prostului gust, al vorbelor infecte, al mahalalei, cu fostul informator al Securității Mugur Mihăiescu în rol de super-vedetă. Și nu pot să nu observ la cât de mare căutare și cât de apreciați sunt în TVR turnătorii. Cu patalamale de la CNSAS. Câteva nume? Cristoiu, Mihăiescu, Grigore Leșe, zis Pamfil. Iar acești turnători au apărători de aceeași speță, gen Mirel Curea de la Evenimentul zileii (și el un tovarăș de idei al lui Ionuț Cristache, pesemne și el plătit de TVR și de Doina Gradea), adică de la gazeta vomitivă a banditului cu acte și diplomă de merit pe nume Andronic Dan, așa cum am putut să vedem ieri seară, unde altundeva decât la televiziunea securistului Dan Voiculescu. O emisiune cu caracter vădit manipulator în care am mai văzut strălucind o dată impertinența și mahalagismul lui Mugur Mihăiescu, cel atât de pe placul șefei TVR.

 Au mai apărut pe ecran în noaptea cu pricină și tovarășul de măscări al sus-numitului Mihăescu, Petraru sau Pietreanu, puțin contează numele respectivului, adică o a două fracțiune a restului numit Vacanța Mare. S-au dat în stambă și s-a făcut jalnic de râsul lumii sărăcitul și la buzunare, și la minte Dan Bittman și încă vreo două sau trei no name-uri. Iar pentru  mizeria servită de aceștia ore întregi, TVR a plătit în jur de 60.000 de euro. Că așa a hotărât iresponsabilul management al TVR 1, adică cuplul coclit Gradea-Dârvariu care sunt absolut convins că s-a simțit extrem de bine auzind vorbe dragi lor. Din acelea specifice Gropii lui Ouatu.

Știm că aceste cuvinte le sunt celor doi pe placul inimii încă din vremea certurilor lor cu Dragoș Pătraru. Iar ca să se simtă bine doamna Gradea (nu știu dacă și cu acordul  d-lui Dîrvariu) a  vârât inconștient, dement de-a dreptul, bani în buzunarele unor inși fără valoare care au reușit un rating pe comercial inferior celui al postului Antena Stars. Acest redifuzând un program de acum doi ani.

 Nu am nici cea mai mică speranță că CNA va lua vreo măsură. Cine să o ia? Doamna Gubernat, domnii Herjeu și Tufeanu? Numiți și ei în funcții de banditul Dragnea. Sper totuși că noile Comisii de artă, cultură și mass-media din Parlamentul României își vor întrerupe vacanța, o vor chema la audieri pe abuziva șefă a TVR, vor aplica legea, vor analiza Rapoartele de activitate ale CA-ului pe care  s-a depus praful cu complicitatea liberalului Gigel Știrbu și vor lua măsurile ce se impun în vederea eliminării focarului de infecție pe care îl reprezintă astăzi conducerea Televiziunii Române. Și mai sper să intre pe fir și DNA-ul. Doina Gradea și acoliții ei trebuie să plătească.

Sarabanda șobolanilor a durat cam mult în TVR. Mi se pare că trebuie să vină, în fine, și vremea deratizării. Numai că nu ajunge aceasta. Parlamentul României va trebui să își ia în serios misiunea, să conceapă noi legi de organizare și funcționare atât pentru SRTV cât și SRR, să le redea acestora caracterul public furat de populismele lui Dragnea, legi care să ne dea siguranța că personaje precum Doina Gradea&co nu vor mai putea să se cocoațe în funcții pentru ca mai apoi să facă jocuri  în favoarea sponsorilor lor politici.     

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Pina la urma – urmei -Errare humanum est sed perseverare diabolicum. Nici nu conteaza numele celor care fac parte sau sunt parte a acestor erori mediatice .Vedem , din ce in ce mai bine , cum procedurile si regulamentele interioare, din multe institutii ce apartin statului , permit astel de actiuni ,actiuni ce deturneaza sensul activitatii unui post public numit Televiziunea Romana.Legile ce reglementeaza toate aceste activitati si multe altele trebuiesc schimbate si resposabilizati acei oameni care au datoria de a le pune in practica . Altfel vorbim degeaba .

 2. Demult TVR a devenit un canal media nefrecventabil. Aceasta pentru ca are programe proaste calitativ, lipsa de dezbateri de interes la ore de maxima audiente, prea multa bucatareala si muzica de folclor, reluari nenumarate din arhiva, filme vechi, etc. Lipsesc prezentarea reusitelor pozitive din plan social, economic, cultural care sa sustina mediul de afaceri si munca, patrimoniul natural si cultural. Ex. In fiecare saptamana sa fie prezentata o arie protejata, un bun cultural valoros, un mester popular din Tezaurul viu. Multi redactoti lipsiti de talent si creativitate, angajati pe relatii, rudenii dar nu pe o pregatirre si profesionalism adevarat. Cele mei slabe programe sunt sambata si duminica, cand dau mult sport, umor rasuflat dar nu agrement si divertisment de calitate, ex. Starea Natiei ca proiect a plecat la PrimaTV. Realizarea de noi programe ar trebui puse in dezbatere publica si propunerile cele msi bune aplicate. Prea multa obedienta fata de politic.

  • Da, aveti dreptate insa calitatea nu poate fi ” de pomana” iar cu o contributie de cativa lei pe care o platesc romanii de bine, de rau nu se rezolva problema.
   Este nevoie de alti oameni, fara interese politice si care sunt dispusi sa ofere programe si dezbateri de calitate din toate domeniile, in mod normal TV public ar trebuie sa fie prima platforma pt dezbateri politice serioase si mai putin infectele canale private.
   Depolitizarea trebuie sa fie primul pas, schimbarea completa a garniturii de conducere, a prezentatorilor incombatibili si reuntarea la serviciile a tot felul de indivizi precum Cristoiu si altii.
   TV public trebuie sa devina un amestec sanataos intre politica, informare corecta, divertisment, cultura si sport.

 3. Am vazut cateva minute din spectacolul de revelion de pe TVR1, o mizerie cu Danut SRL si alti danuti, o sarbanda de umor de toaleta pentrui care contribuabilul roman a platit sume ridicole unor menestrei de Ferentari. Inrromizarea Romaniei n-o fac Vali Vilejile sau Adrian Copilul Minune, ci Dan Bitman, Vacanta Mare, Carcotasii si alti pseudo artisti lipsiti de talent si bun simt.

 4. Sunt fericit ca TVR-ul nu se „prinde” in Belgia! Singurele momente in care m-am uitat la DIGI24 au fost in seara alegerilor si in serile din 2017, 2018 cand oamenii protestau in Piata Victoriei. Ma mai uit la reportajele „Recorder.ro”, insa asta este tot. Dar mai exista inca Andreea Marin sau Mircea Radu dupa atatia ani de zile? Credeam ca au disparut definitiv din televiziune. Problema este ca am observat schimbari foarte mari si bruste in gandirea prietenilor si rudelor ramase in tara. Oameni care s-au sucit brusc si au votat AUR. Oameni care ne indeamna sa revenim in Romania si sa nu mai lucram pentru „straini”, oameni care nu cred in pandemie si cred in teoriile conspiratiei, asadar priteni care sunt convins ca au putut fi influentati in acest sens de catre anumite televiziuni. Sa stiti ca nu este de gluma, iar peste cativa ani este posibil ca partide gen AUR sa castige si mai multa putere in parlament. Veti vedea ce circ va fi cu vaccinarea si cum vor aparea anti-vaccinisti care vor trambita sus si tare teoriile conspiratiei. Va fi foarte greu cred eu.

 5. Daca un sef de restaurant,un director de fabrica pot fi amendati pentru nerespectarea masurilor anti COVID,cu atat mai mult instigarea publica pe bani publici la nerespectarea acestor masuri trebuie pedepsita :repede exemplarAvem politie avem procuratura avem DNA avem JUSTITIE.Instititiile abilitate si PLATITE pentru asa ceva ,trebuie sa intre in functiune.Sanatatea populatiei greu afectata ,criza economica, provocate de virus,necesita masuri urgente.Sa se ia!

 6. despre tvr se discuta de 30 de ani. trebuia desfiintata de atunci, de cind Rebengiuc le a oferit sulul de hirtie igienica sa se stearga la gura. s a vindut pe nimic orice industrie (morman de fier vechi !), iacata tvr ul este astazi mai prosper ca niciodata. miile de trogloditi (de la neveste, amante, fiice de militieni si securisti pina la politruci si lingaii lor) sint de neatins (nici o lege nu i poate da afara, sau micsora lefurile nesimte). bolsevism sadea, trai neneaca cu banii babachii. si nu sint singurii.

 7. Are el Basescu pacatele lui, dar a spus si o multime de adevaruri, unul dintre ele datand deja de ceva ani: TVR trebuie desfiintat si reinfiintat de la zero.

  • Oare de ce Basesecu – Mesia in ochii unora – de ce n-a desfiintat TV in timpul celor 10 de ani de mandat?
   Argumentele cu puteri limitate (ale presdeintelui) si ca parlamentul si/sau guvernele erau ostile sunt pacaleli politicianiste.
   Multi romani li s-a facut lehamite de vorbe. Rezultatul: prezenta la ultimele alegeri parlamentare cat si procentele obtinute de participanti.

    • Daca te macina o asa intrebare, vezi ca exista si cealalta: oare dece Klaus nu desfiinteaza TVR-ul?
     E simplu: nici unul dintre ei nu are prerogativele sa o poata reforma ori desfiinta.
     Cred ca doar Parlamentul o poate face, dar cum nici din cocos nu faci gaina, nici din actualul TVR…gospodina.

 8. Ei, bine! Nu ne plac unele emisiuni ale TVR?! Conducerea TVR ne promite ca le va selecta pe acelea si le va difuza in reluare.

  De face asta?! Conducerea TVR sfidează bunul simt si pe cei care o platesc pentru ca poate! Stie ca nimic rau nu i se poate intampla.

 9. In sfarsit avem o reactie in partea politicului, audierea in parlament a celor responsabili.
  Este un inceput si vom vedea cat de promitator poate fi insa prea mult amestec iar nu e bine, cred ca este nevoie de o televiziune de stat independenta de amestecul politic.
  Acest spagat este greu de infaptuit, TVR este inca „trofeul” revolutiei si stim bine cine si l.a adjudecat.
  Este vorba de mentaliati balcanice, de servilism in fata puterii, de linguseala de tot felul.
  Satira politica si comedyul trebuie sa ramana libere, trebuie sa ramana acide si neconfortabile pt guvernati fara nici o exceptie asa cum pareri contrare trebuie sa poata fi reprezentate insa nu dezinformari si manipulari.
  E greu, chiar foarte greu sa „imparti dreptatea” in toate partile insa un lucru trebuie sa ramana, libertateta editoriala chiar daca unora nu le convine.
  Saitra politica, nu bascalia, trebuie sa ramana o „arma” de temut in randul guvernantilor.

 10. Eu raspunsesem lui TV si cum a aparut numele „Basescu” hop a sarit si victor+L.
  QED: TV este un alt nick name pentru victor+L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro