Nu cred că au deloc dreptate acei comentatori și analiști politici care apreciază că declarațiile făcute miercuri la Bruxelles de președintele Klaus Iohannis despre continuarea luptei anti-corupție ar fi fost destinate strict urechilor străinătății.
Fără doar și poate, dl. Iohannis i-a avut în vedere pe omologii săi din țările NATO aflați la summit-ul de la Bruxelles. Președintele știa că ele sunt necesare, având în vedere că în mai toate cancelariile occidentale s-a semnalat o oarecare îngrijorare în această privință după ce d-na Laura Codruța Kὄvesi a fost demisă prin decret prezidențial, ca urmare a unei decizii partinice, a mult prea politizatei Curți Constituționale de la București.
Îngrijorarea a fost exprimată încă și mai puternic, pe alocuri chiar contondent, de presa internațională care nu a fost nicidecum îngăduitoare cu Cotroceniul, reproșându-i, pe bună dreptate, faptul că nu a socotit necesar să înlăture orice ambiguitate încă de luni dimineață. Toate marile ziare occidentale, majoritatea televiziunile importante au formulat rezerve față de conduita strălucind prin absență a d-lui Klaus Iohannis. Cum presa este mai liberă în exprimare decât șefii de state și de guverne care au rigori aparte, încă și mai severe atunci când la mijloc este vorba despre o decizie strict legal inatacabilă, așa cum a fost cea a CCR, decizie care i-a forțat mâna d-lui Iohannis, era firesc ca în comentarii și editoriale să se vorbească mult mai slobod despre o oarecare defazare, încetineală, oboseală, comoditate care caracterizează acțiunile președintelui României. Jurnaliștii de la cotidiane și televiziuni prestigioase au relatat cu lux de amănunte despre dezamăgirea provocată în rândurile electoratului d-lui Klaus Iohannis, despre criticile cărora acesta a trebuit să le facă față pe rețelele sociale.
Iată de ce sunt mai mult ca sigur că declarația de miercuri a președintelui Klaus Iohannis a fost țintită și către votanții săi din România. Nu știu cât, în ce măsură i-a liniștit ea pe aceștia, însă este evident că a provocat enervare, crize de nervi de-a dreptul, atacuri de panică, replici iresponsabile la cel mai înalt nivel al PSD. De la Liviu Dragnea la etern aflatul în treabă Codrin Ștefanescu.
Cine a urmărit delirul verbal, zicerile în vecinătatea patologiei ce au ieșit pe gura numitului Liviu Nicolae Dragnea, prezent miercuri seara în studiourile Antenei 3, și-a putut face o imagine clară despre cât de speriat, furios, ieșit din minți de-a dreptul, gata să sacrifice în folosul propriului său interes stabilitatea țării este este acesta. De aici acuzațiile furibunde ale insului cu pricina la adresa președintelui, de aici reafirmarea deciziei de a recurge la suspendare.
Dl. Dragnea are serioase motive de îngrijorare căci, cel puțin pentru moment, în privința suspendării PSD se pare că nu mai are sprijinul ALDE. Pe urmă, deși adoptate pe repede înainte, cu încălcarea oricăror reguli ale dezbaterii parlamentare (la acest capitol, dl. Dragnea a mințit cât pentru toată viața, fie ea în libertate ori în închisoare, când a relatat în cel mai mincinos mod cu putință despre acțiunile Opoziției stimulată, vezi Doamne, de președinte), noile Coduri vor mai trebui să mai aștepte până să intre în vigoare. Ceea ce este extem de primejdios și pentru propria lui persoană a d-lui Liviu Dragnea, dar și pentru multe alte vârfuri ale PSD care nici ele nu sunt tocmai curate.
Omul hăituit, speriat pe care l-am văzut miercuri seara la oficinele de presă voiculesciene a vrut, indubitabil, ca, trecând la amenințări pe față, să își cumpere liniștea în partid.Dragnea avea ceva din demența lui Nicolae Ceaușescu din ultimele zile ale domniei sale. Pe pesediștii cu probleme poate că i-o fi prostit că este sigur pe situație, așa cum i-a prostit Ceaușescu pe membrii CePeX, pe oamenii cinstiți din România în nici un caz. Asta e sigur.
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
De acord cu dv. ca declaratiile ficusului au fost mai mult orientate catre audienta interna, un soi de damage control de departe. Nu stiu altii cum sunt, dar declaratiile nobile post-factum pe mine personal ma lasa rece. A fost un moment, si a fost o tema grea. Fiicus a ales sa lipseasca. End of story. All inclusive rules…Votul meu – nope. Nu ca sunt vre-un fan DNA, rezist sau alte chestii, au calcat pebec si aia, dar nu asa Klaus.
Haideti, fiti serios! Va trece!
Sa nu spuneti ca daca ar fi sa dati timpul inapoi ati vota Ponta!
Lucram cu ce material avem.
Poate avem asteptarile prea mult calibrate pe Basescu, altfel – detestabilul :( .
Uite ca NU VA TRECE !
A aparut si Raportul preliminar al Comisiei de la Venetia ,care ofera
exceprtionale argumente ,
care ar fi oferit ARGUMENTE cat cuprinde
pentru O AMANRE SUFIICIENT DE LUNGA a semnarii Decretului.
In noul context o astfel de manevra nu ar mai fi fost
catalogata drept o gOlaneala in stil Basescu,
ci pur si simplu
singura optiune rezonabila.
Si acum am fi avut-o la butoane in continuarea, pe doamna Kovesi,
singura apta sa ”discute” cum trebuie cu infractorii,
care ne sufoca cu vrajelile lor democratice.
Mda, cred ca aveti dreptate, dar numai in lipsa unei alternative viabile. Mi-e sila insa de votul asta negativ, votez un papa-lapte fiindca alternativa e unul cu cazier. Asta nici nu mai e electorala, e un soi de trebuie sa duc gunoiul, nu e o optiune reala bazata pe un exercitiu de evaluare a doi candidati, ambii in principiu acceptabili, ci o pilula amara care trebuie inghitita sperand in mai bine. Iar. Si iar. Si iar…
Cand a calcat pe bec DNA? Cand a incercat (si a si reusit uneori) sa bage cei mai mari infractori din Romania la inchisoare?
Cand a calcat pe bec #rezist? Cand a atras atentia ca Romania este pe moarte din cauza hotilor de la toate nivelele si din toate institutiile statului roman?
Belina, Hexipharma, Microsoft, Udrea, Bica, Mazare (doar o mana de exemple).
Aducerea in derizoriu a opozitiei – au mers atat de departe in hipsterismul protestelor (cele masive au fost utile, manifestarile din ultimul tmp cu mamicile ocupand trecerile de pietoni si alte alea arata caderea in ridicol si potential disocierea unor simpatizanti). Lipsa unui mesaj ferm catre opozitia parlamentara care sa ceara actiune concertata.
Nu ca revocarea lui Kovesi ar fi imbracat cea mai buna forma… Nu ca s-ar apropia alegerile si ar trebui sa decidem repede pe cine sa punem stampila… Dar, ca idee: nu cumva exageram importanta prezentei scenice ? Adica, sa stam acasa la votare doar din atata lucru ? (ca, pana la urma, batalia va fi tot Iohannis – PSD+ALDE)
Daca as reprezenta PSD-ul, desigur, v-as recomanda exact asa sa faceti. Dupa cum se stie, majoritatea votantilor PSD nu sunt deloc dezamagiti si voteaza constiincios, asa incat tot ce trebuie sa se intample este ca opozitia sa fie resemnata si dezamagita ca sa ne trezim cu Dragnea sau Tariceanu presedinte.
Eu unul as fi mai ingaduitor cu reprezentantii nostri. Nu de alta, dar stiu ca nu sunt perfecti. Numai noi, care comentam, suntem.
„Daca as reprezenta PSD-ul…”
…aș fi recomandat Președintelui Republicii să facă exact ceea ce a făcut. Întocmai!
Numai noi, care comentam, suntem.
Corect! Si daca as avea de ales, aici si acum, intre Gabi Varga si Klaus, votul meu ar merge la Gabi Varga.
Gabi for president :)
Eu cred ca Johanis sau ficusul, pentru prieteni, e constient ca nu va mai fi candidatul minune la urmatoarele alegeri. Pe de alta parte, orice ar propune PSD-ul va fi invins si de o usa de dulap din primul tur. Tariceanu? Dragnea? sau credeti ca astia pregatesc candidati in secret candidati cu doua doctorate la Harvard?
Eu nu stiu daca trebuie sa ne pierdem energia in articole si discutii de acest gen, nici nu ma intereseaza cum ii cheama pe acesti oameni. Cu cat mai mult ii analizam ca pe un personaj de teatru sau literal cu atat mai rau ne facem. Noi le stabilim agenda prin aceasta de a face show. Fiindca ei asta inteleg ca trebuie sa ne faca show-uri ca sa apara la tv si in articole, unii cred ca pot nimeri bine, dar nimeresc prost, astea sunt detalii. Ei deja au aratat cat de prosti sunt si cat de rau pot face si se intrec in a face si mai prost si mai rau, pentru a ne arata ca se poate si mai rau.
Eu cred ca noi trebuie sa le facem agenda, si la fiecare cuvant al lor trebuie sa-i intrebam, cand aderam la euro? Uite bulgaria adera noi ce asteptam? Desi pare un lucru foarte simplu si mai putin spectaculos, nici nu ai despre ce scrie un articol ca sa atragi cititori, nu este asa. Ca sa aderi la euro, sunt niste pasi rigurosi de parcurs, sunt reforme de facut, indicatori de atins. Iar cel mai important pierzi niste parghii gen inflatia si posibilitatea sa promiti mariri de pensii si salarii si de fapt sa tiparesti bani, sunt foarte multe subtilitati.
Putem continua sa batem apa’n piu cu personaje din caragiale, va fi interesant, vom petrece mult timp bun razand facand haz de necaz, sau am putea trece la euro, intra in schenghen lucra la infrastructura. Daca credeti ca va fi mai putin interesant, va inselati vom vedea greseli, prostie si multe altele, dar vom progresa in directia dorita in loc sa mergem inapoi.
Păi tocmai opiniile divergente ale unora și altora care se declară #rezist l-au făcut pe bietul Klauss să ezite. El e foarte hotărât să reziste, dar nu are alt sprijin decât în opinia publică. Dar așa e românul, oricum ai da-o nu-i convine! Ce alternativă aveți băieți contra tăvălugului PSD? Partidele de opoziție sunt neputincioase, vezi intențiile de vot. Singura nădejde e Președintele, îți place mai mult sau mai puțin, trebuie sprijinit unanim. Sau vreți să pățim că USA, unde Trump a câștigat tocmai datorită scrupulelor unor oponenți de-ai săi de a vota o Hillary care era un candidat departe de idealul lor. Și eu că și alții am votat cu Iliescu in turul 2 contra Vadim, ce nu as fi crezut să fac vre-o dată.
Gresiti profund, stimate dle Morariu.
Ceausescu nu i-a prostit de fel pe membrii CPEx ai PCR. Acestia stiau exact care este situatia, dar erau lasi si stiau ca nu au nici o alta solutie. Chiar daca il demiteau pe Ceausescu, soarta lorera aveeasi, sa se intoarca la munca de jos, sau sa ntre in puscarie.
In schimb, Dragnea si PSD i-au prostit si ii vor prosti in continuare pe bruma de oameni cinstiti care mai exista in Romania printre tarani, pensionari si functionari de stat. Acestia sint saraci si prost educati, la mina pomenilor statutului , invatati cu nemunca si cu o ura latenta impotriva elitelor de orice fel.
Asa ca nu va amagiti. La viitoarele prezidentiale il vor vota pe Dragnea si la viitoarele alegeri parlamentare vor vota din nou PSD.
Ianuarie – februarie 2017 – #rezist cu suta de mii de oameni în piață.
Iunie – iulie 2018 – #rezist cu sute de oameni în piață.
Acelați președinte.
Aceeași ecuație.
Rezultatul va miră?
Sau, pur și simplu, nu mai aveți aceeași responsabilitate ca și președintele?
Ce riscă țara în situația unui președinte care nu respectă statul de drept?
Ce riscă sutele de oameni #rezist rămași pe baricadă?
Dar cu sutele de mii vă găsiți să-i reproșați președintelui abandonarea luptei?
De ce ați lipsit din piață?
Ca să vă justificați lipsa de înțelegere a unei bătălii politice?
Reproșurile oamenilor le așteptam acolo în piață, în gura mare, zilnic, cu miile sau cu zecile de mii sau cu suta de mii.
Nu în luatul like-urilor cu miile înapoi pe Facebook.
Sau prin zeci și sute de cârciumi, cu oftică de alegători ce-și anunță intenția de vot împotrivă sau vot alb și de de non-combat.
Toți cei care ați stat acasă de un an de zile ați vrut bătălii câștigate prin proxy – președintele României.
Și ați pierdut.
Întrebările mele sunt:
Cât ați pierdut până acum nesusținându-vă președintele? Enumăr doar LCK, DNA, legi strâmbe, legi amputate, călușuri în gură, etc.
Cât mai sunteți dispuși să pierdeți? Se pare că TOTUL.
Sa vedem cum va actiona Johannis acum, dupa raspunsul preliminar al Comisiei de l;a Venetia.
Care aduce argumente grele de tot, inclusiv deciziile contrare ala CCR pe chestiunea rolului prsedintelui. Basca interpretari aiurea al MJ referitor la chiar la ce a „zis” Comisia. Cu subiect si predicat :P
Ce ne mai spune comisia este ca avem ceva aticole in constitutie care pot fi interpretate „in contra” directiei in care merge UE, in sensul ca desi nu exista ceva scris foarte clar privind independenta procuriorlor, ba chiar se face cumva o diferentiere intre independenta judecatorilor (inclusiv modul denumire si revocare) si cea a procurorilor. Celebrul articol care pune procurorii sub autoritatea MJ este „buba” si argumentul CCR.
Avem, deci, cel putin doua paliere:
-unul privind moodificarile aduse legilor justitiei, care nu sunt conforme cu ce se”practica” acum in UE
-unul privind modificarea constitutiei, in spiritul catorva fundamente la mare pret in UE:statul de drept,drepturile fundamentale ale oamennilor, independenta magisatratilor, sisteme de check and balances pentru a nu da puteri prea mari nimanui etc
Sigur ca Johannis putea mult mai mult, dar nici acum nu este (foarte) tarziu. Are argumente care sunt greu de masluit, Comisia de la Venetia nu poti sa spui ca e platita de Soros sau sub influenta lui Johi. Sau alte aiureli de adormit copiii de țîță Si au dovedit (printre randuri) ca stiu foarte bine ce se intampla la CCR.
Doua mici spicuiri din raport.
„56. In a previous decision, the Constitutional Court examining the constitutionality of the draft law amending Law no. 303/2014, had concluded that the amendment reducing (to one refusal) the power of the President to refuse the appointment proposal made by the Minister ofJustice for the function of Chief prosecutor, did not raise issues of constitutionality. In thatcontext, the Court had stressed that the Minister of Justice plays a central role in theappointment of Chief prosecutors. By contrast, in an earlier decision of 2005, the Court had ruled that the role of the President in the appointment procedure of prosecutors could not be purely formal. These different judgments are hard to reconcile and the precise constitutionalsituation for appointments remains therefore somewhat unclear”
„67. According to an official explanation by the Romanian authorities, the current system,which provides that the prosecutors are independent, is being changed in relation to the VeniceCommission’s position on the issue of independence of judges versus that of prosecutors. Thisis regrettable, as it is obviously a misinterpretation of the Venice Commission’s texts. It is true that in paragraph 28 of the Report on European Standards as regards the Independence of the judicial system: Part II–the prosecutors, the Commission expressly acknowledged that “the independence of the prosecutor’s office is not as categorical in nature as that of the courts”.
TheVenice Commission considers important to refer to the substantive difference that exists, inview of their specific roles and functions, between judges and prosecutors. However, neither this report nor any Venice Commission document provides expressly or can be interpreted in the sense that the Venice Commission would question the systems, where the prosecutor’s office is independent or would require the reform of such systems. Specifically, with respect to Romania, the Venice Commission has, on the contrary, underlined the need to increase independence of the prosecutors”