vineri, martie 29, 2024

Congresul PSD de ieri nu a reușit să stăvilească degringolada partidului !

Mi-am exprimat în mai multe comentarii anterioare opinia că d-nei Viorica Vasilica Dăncilă nu-i va fi chiar atât de ușor precum credeau analiști cu vechi state de serviciu să obțină postul de președinte al PSD. Pe care doamna Dăncilă îl socotește și cel mai românesc și cel mai pro-european partid din România. La alegerile europarlamentare, românii l-au considerat cu totul altfel.
Eram convins că vremea candidatului unic s-a dus, fie și numai de formă, de ochii lumii, odată cu punerea sub cheie, la bună păstrare și reeducare, a fostului președinte Liviu Nicolae Dragnea. Eram la fel de sigur că doamna Dăncilă va trebui să opereze aranjamente, să facă promisiuni și concesii spre a fi aleasă în fruntea PSD. Faptele au dovedit că nu m-am înșelat prea tare. Dimpotrivă.
Numai în ultima săptămână de dinainte Congresului de ieri, doamna Dăncilă s-a folosit în căteva ori, în cel mai nepermis și aș zice chiar ilegal și iresponsabil mod cu putință, de funcția ei de premier spre a-și maximiza șansele de alegere. A făcut, într-un chip total lipsit de jenă și de minimă doză de bun simț, jocul și s-a supus astfel voinței baronilor locali ai partidului, iar în cea mai recentă ședință a guvernului a adoptat prin Ordonanță de urgență Codul administrativ care pune într-o situație încă și mai riscantă viitorul țării.
Nimeni din PSD nu a putut să explice cât de cât convingător, nici măcar semi-analfabetul ministru al Culturii Daniel Breaz trimis să dea din gură și să debiteze baliverne la Digi 24, unde era, de fapt, urgența. Agramatul domn Breaz care mai nou, vorba domniei-sale de profesor universitar care nu prea știu cum a trecut fără probleme de examenul de Bacalaureat, , își „aduce aportul” ca vector de imagine, a tot făcut referiri la istorii din vremea guvernării Cioloș. Nimic mai mult. Nici măcar un singur argument logic. Poate și fiindcă mai mult nici nu îl duce mintea de pesedist obișnuit să umble doar cu cioara vopsită. Și nu doar cu cioară, ci și cu părul.
Doamna Dăncilă și șleahta ei guvernamentală au asigurat astfel, iresponsabil, partinic și hoțește, pe banii și contribuțiile românilor, pensii speciale aleșilor locali și județeni, dintre care cei din PSD reprezintă grosul.
Aceeași doamnă Dăncilă a pozat în tragediană. În om al soluțiilor extreme. Mai exact s-a comportat ca o șantajistă. Ca o speculantă. Surse convergente vorbesc despre faptul că fosta profesoară de Discipline tehnologice de la un amărât liceu industrial din Videle ar fi amenințat cu demisia din fruntea guvernului în cazul în care nu ar fi fost aleasă președintă a PSD. Or, o demisie a doamnei Dăncilă din postul de premier ar fi adus cu sine sfârșitul guvernării PSD. Lucru pe care nu și-l doresc cei care vor să mai roadă câte oase mai pot (și rod, a recunoscut-o indirect chiar de la tribună insalubrul Orlando Teodorovici) până la alegerile parlamentare la termen din noiembrie sau decembrie anul viitor. Când au puține șanse de a fi realeși. S-a dus baba cu colacii. Minciuna pesedistă nu mai prinde. O dovedește faptul că un recent sondaj IMAS, publicat chiar în preziua Congresului, arată că din 27 mai încoace PSD a mai pierdut vreo 4 procente din opțiunile electoratului ceea ce nu e deloc semn bun.
Cu toate acestea, Viorica Vasilica Dăncilă a avut, totuși, trei contra-candidați la postul de președinte. Un indiciu că s-ar fi democratizat măcar cu o iotă PSD-ul după ce dl. Dragnea s-ar fi dus la specializare în profesia de ajutor de bucătar la penitenciarul Rahova? Nici vorbă! Contra-candidații erau, așa cum sună titlul unui film din anii 80 al regizorului Dan Pița, “rezerve la start”.
Dintre cei trei contra-candidați ai doamnei Dăncilă, doar unul singur mi s-a părut a avea, totuși, un minimum de șanse. E vorba despre dl. Șerban Nicolae. Un dur care nu e departe de felul de a fi, autoritarist și despotic, al lui Liviu Nicolae Dragnea. Că doar nu degeaba au scris ei, umăr la umăr, proiectul legii repatrierii aurului. Dl. Liviu Pleșoianu mi s-a părut dintru început complet lipsit de șanse și numai fiindcă speram și sper pe mai departe că social democrații români, oricât de compromiși ar fi ei în ansamblu, nu au ajuns chiar atât de jos, chiar atât de fără discernământ încât să aleagă un asemenea specimen în fruntea partidului. Și cu toate acestea, dl. Pleșoianu nu doar că a fost aplaudat frenetic, ci s-a și clasat pe locul al doilea. Ceea ce spune multe despre calitatea, radicalismul, fundamentalismul, slaba educație politică a delegaților la Congres. Un Congres care mie mi s-a părut a semănă cu o ediție specială a emisiunii Tezaur folcloric. Doamna Ecaterina Andronescu era și dumneaei din start perdantă, însă din motive situate la polul opus celor pentru care nu-l vedeam eligibil pe dl. Pleșoianu. Oricât de multe controverse ar fi stârnit și stârnește prestația doamnei Andronescu în calitate de ministru al Educației, domnia-sa este din cu totul altă ligă decât Olguța Vasilescu, inginera Dăncilă, paukerița Rovana Plumb, secretara cu dispensie de studii și educație Carmen Dan . Doamna Andronescu a absolvit studii universitare serioase, are o profesie, are în spate o carieră universitară pe care nu i-o contestă nimeni, vorbește corect românește, deține și o anume artă a dialogului. Or, Congresul de ieri și situarea d-nei Adronescu doar pe locul al patrulea în opțiunilor delegaților la congresul „partidului social”, cum l-a denumit un “congresman”, cu numai 50 de voturi, demonstrează clar că toate acestea, adică educaţia, şcoală, omul cu studii cât de cât serioase nu mai au căutare în PSD-ul de astăzi. În PSD, legea o fac pumnul și palma. Cu sau fără Dragnea.
Și fiindcă tot a venit vorba despre șanse, cred că nu alegerea sau nealegerea doamnei Dăncilă în funcția de președinte al PSD ar fi trebuit să însemne adevărata miză a Congresului de ieri al PSD. Ci evaluarea critică și resposabilă a șanselor de supraviețuire ale partidului pe scena politică din România. Aceasta, și nu rezolvarea unor simple probleme de personal, s-ar fi cuvenit să fie sarcina principală a Congresului.
Or, mai nici unul dintre cei pe care i-am văzut și auzit vorbind ieri de la tribuna Congresului nu au dat semne convingătoare că ar fi fost conștient de asta.
Tocmai de aceea cred că tot ceea ce se va întâmpla de acum încolo, mai exact până la alegerile din decembrie 2020, nu va face decât să accentueze degringolada partidului. Românii nu prea au însă de ce să îi plângă PSD-ului de milă. Pentru moment, partidul e mai dezbinat ca niciodată. Oricând ne putem aștepta la răsturnări de situație. Mă îndoiesc că aripa Vasilescu-Ștefănescu-Manda se va liniști și va aștepta să fie eliminată. La agitații ne putem aștepta și la congresul anunțat pentru luna viitoare cu scopul desemnării prezidențiabilului. O necalificare în turul al doilea al acestuia, rezultate și mai proaste în sondaje vor fi decontate la congresul ordinar al PSD de anul viitor. Atunci când se vor juca toate funcțiile. Noaptea cuțitelor lungi în PSD s-a amânat pentru acea dată.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Cronica unor evenimente previzibile.Personajul care suscita scenarii este Teodorovici,altfel
    totul este clar. Ramane restul esicherului politic, unde avem aceiasi situatie ,de neputinta si
    incapacitate de revenire.Trebuie ca lucrurile sa se mai agite ,urmand a gasi noi posibile solutii…

  2. Sunt șanse mici ca să mai existe o noapte a cuțitelor lungi în PSD. Ieri s-a confirmat public ceea ce a început odată cu trimiterea lui Dragnea în închisoare: balanța între cele două forțe, comuniștii și comunistoizii conservatori șmecheri și noii capitaliști pro-occidentali, s-a înclinat definitiv înspre ultima. Victoria lor va fi consfințită la prezidențiale și locale-parlamentare. E, la urma urmei, un moment istoric, însă unul nu tocmai plăcut pentru simpatizanții PSD, pentru nostalgicii unei societăți fără foarte mari disparități. Nu cred că mai există cale de mers înapoi. Acum s-a terminat tranziția anunțată de Iliescu și pe care el și ai lui ar fi vrut-o nesfârșită. Partidul Comunist Român a murit ieri, ucis, între alții, de fiii și nepoții ofițerilor care l-au ținut viu 50 de ani. Un partid care n-a avut nevoie niciodată de vot și simpatia populară; când n-a putut falsifica grosolan alegerile, a mai trăit pe seama inerției votanților lui săraci. Acum s-a terminat. Cămașa neagră a lui Pleșoianu să fie de augur!

    • Capitalistii pro-occidentali despre care vorbesti, stimate, sunt capitalisti pro-occidentali doar in ceea ce le priveste famigliile extinse. In rest, tot niste criminali bolsevici sunt.

  3. „…dl. Pleșoianu nu doar că a fost aplaudat frenetic…”

    A fost aplaudat mai ales pentru evocarea „condamnatului politic” L Dragnea. PSD merge înainte cu aceeași determinare, dar cu un discurs ușor modificat „pro-european”, astfel încât să adoarmă vigilența electoratului. Și a reușit. Mai toată lumea privește la noua V Dăncilă (care refuză în continuare publicarea raportului GRECO, spre exemplu), precum la Luceafărul Democrației Sociale!

    PSD este departe de a dispărea. Chiar dacă ajunge în opoziție, interesele cleptocrației sunt slujite în continuare de ProRomânia, PMP și o parte din PNL. Iar din postura de partid de opoziție, stilul de comunicare destructiv bazat pe insulte, „post adevăruri” și „adevăruri alternative” practicat de PSD nu doar că împiedică reformele democratice, dar îi asigură și revenirea la putere.

    Scăderea în sondaje a PSD este înșelătoare și nu-mi dă nicio speranță după ce cleptocrația a capturat statul și toate instituțiile democratice (inclusiv o parte însemnată din justiție) au fost subordonate, prin instalarea în funcții esențiale a unor marionete. CCR, ori Avocatul Poporului, sunt printre cele mai recente cazuri.

    Chiar și fără dl Dragnea, „dragnismul” merge mai departe…

    • Tocmai pentru ca „dragnismul merge mai departe” furia noilor generatii (a celor care duc in spinare tara astazi) nu s-a epuizat dupa votul pentru europarlamentare si dupa condamnarea lui Dragnea.
      Eu cred ca prezenta va fi foarte ridicata la toate alegerile care urmeaza (de vazut turul 2 al prezidentialelor, unde psd-istii probabil nu vor vota), culminand cu parlamentarele de anul viitor – lumea care a votat contra cleptocratiei reprezentate la varf de Dragnea va veni iar si iar la vot, pana se termina definitiv cu PSD-ul actual (definit ca o suma de baroni + hoti + atarnatori incompetenti). Sper ca se va creste si numarul celor care voteaza in afara tarii – macar spre 1 milion de votanti.
      O posibila reinventare a PSD-ului va veni poate dupa previzibilul dezastru de la alegerile parlamentare de anul viitor, care probabil va anunta prabusirea definitiva a acestui reziduu toxic al PCR. Totusi transformarea intr-un partid modern de stanga va fi foarte dificila, pentru ca masa membrilor se relationeaza prin „interese personale” si nu printr-o aderenta naturala la o ideologie social-democrata; cand nu va mai avea „ce sa ofere”, PSD va fi parasit de toti oportunistii care inca il imping inainte si va colapsa.

      • „Eu cred ca prezența va fi foarte ridicata la toate alegerile care urmează…”

        Poate da, poate nu. Momentul de emoție a trecut.
        Cei menționați de dumneavoastră au, după cum observ, sentimentul victoriei după europarlamentare, iar acum așteaptă binefacerile faptului că PNL le-a câștigat.

        Iar PSD este foarte priceput să trimită populația la PNL și USRPLUS ca să ceară pensii și salarii mai mari.

  4. Liviu Plesoianu este //total lipsit de sanse// exact
    cum era acum un an individul care in prezent
    este Presedintele Ucrainei.

    Singurul care ar avea ceva sorti de izbanda sa-l invinga pe Plesoianu ar putea fi Dan Barna
    (daca incearca sa isi pastreze prospetinea pe care vad ca Barna o pierde cu fiecare aparitie publica)

    Banuiesc ca pe Ciolos nu mai pariaza nimeni, deci discutia despre el ar fi inutila.
    Il vom sustine poate peste cativa ani cand ascensiunea sa in Structurile Statului Francez
    il va conduce spre functia suprema de la Palatul Elisee.La cate ciudatenii se intampla cu presedintia Frantei asta este cu totul versosimil.

    Sa ne imaginam insa o situatie in care Plesoianu se confrunta la aceeasi masa cu un Johannis care – spre deosebire de acum 5 ani – joaca in defensiva.

    Personajul era non combat inca din 2014 cand a cedat in fata obrazniciei lui Ponta
    la toate (ambele) confruntari) , noroc cu smekeriile, Aliatii, STS urile, , fesisbucistii
    si ura Diasporei fata de caprele ramase in Țară.

    Acum , pe langa lipsa de talent si de sprinteneala dl Johannis se va prezenta
    si cu VALIZA GOALA a celor 5 ani de somaj functional.
    Precum si cu disperarea purtatorului de catalog evadat impotriva oricarei ratiuni din Cancelaria prafuita unde isi avea destinul si teleportat in varful Statului (cum ar veni , un super Inspector Scolar)

    Oricat de robitizata ar fi generatia IT este greu de crezut ca nu ar intra in rezonanta
    cu tinerelul care seamana cu ei

    Norocul domnului Johannis se afla in mana lui Dancila si a lui Tariceanu care vor stopa
    din start cursa lui Plesoianu , fiecare pentru interese diferite si cu totii – toti 3 , adica si Klaus –
    aliniati sub drapelul ideeii ca Romania trebuie condusa doar de //MATURI//.

  5. Acest congres a fost extrem de util pentru a intelege mai bine ce inseamna psd.
    Multi au crezut ca dragnea l-a impins pe o cale gresita si ca de fapt sunt multi oameni onesti in acest partid, dar prea timorati pentru a-si exprima adevaratele sentimente. Ceea ce era oarecum de inteles, avand in vedere ca majoritatea covarsitoare au niste studii foarte aproximative, la universitati obscure, facute dupa varsta de 30 de ani. Noroc ca s-au inventat universitatile private. De asemenea, majoritatea nu au o profesie bine definita, iar daca ii intrebi la ce se pricep, nu-i sigur ca vei obtine un raspuns coerent, Asadar sunt total dependenti de partid.
    Examinand insa rezultatul alegerilor de ieri, iti dai seama ca psd se identifica, de fapt, cu cei pe care i-a ales, iar daca dragnea mai era pe acolo, ar fi fost inamovibil.
    Numar mare de voturi pentru insi cu scoala putina, aroganti, lipsiti de orice viziune, dar care isi imagineaza, sau cel putin vor sa ne faca sa credem ca ei reprezinta cu adevarat natiunea romana. O natiune care la 26 mai a incercat sa-i faca sa priceapa contrariul, dar nu cred ca a avut pe cine.
    Nu spun ca d-na andronescu nu ar avea o educatie solida sau ca nu si-ar cunoaste meseria (un motiv suficient de bun pentru a fi in dezacord cu psd si a lua sub 2% din voturi), dar oportunismul strigator la cer o descalifica. In opinia dansei, guvernul dancila a fost cel mai slab guvern din istoria psd, dar a devenit brusc foarte bun odata ce a devenit dumneai ministru.
    Dl grindeanu, haituit si umilit pana sub orice limita a demnitatii umane de liviu dragnea, dar recompensat ulterior de acelasi personaj cu o jucarioara care nu se sparge, nu se strica si iti aduce mii de euro pe luna, numita ANCOM, sare acum la gatul lui oprisan, pentru ca s-a plasat anti-dragnea. De ce a facut oprisan acest gest? Nu mai lungesc povestea,, dar e lesne de ghicit.
    Concluzia e simpla, psd nu este reformabil, va ramane intotdeauna ceea ce a fost si mai rau decat atat.

  6. Titlul articolului tradeaza o dorinta, nu o realitate (dovada motiunea de cenzura).
    Pana una-alta PSD isi vede de treaba lui si se dovedeste un partid viu, cu plusurile si minusurile lui. Dar cum de nimeni nu vorbeste despre celelalte partide? Ele nu exista? Parca erau pe cai mari, doar au castigat procente pe care nici ele nu le-au visat. Chiar si ele au fost uimite de succesul peste asteptari. Si acum nu prea stiu ce sa faca cu acest succes. Ca mai departe nu mai merge cu PSD „ciuma rosie”, cu Dragnea „penalul”. Acum trebuie sa vina cu propuneri, idei constructive. Dar PNL si USR nu se prea inteleg in domenii importante. Isi inchipuie ca oamenii ii vor astepta la infinit ?

    • Stimate domn, articolul se refera la PSD fiindca PSD-ul este partidul cu ex-presedintele condamnat penal cu executare. Nu PNL-ul si nici USR-ul.
      P.S. PSD-ul este un partid viu in masura in are zombie pot fi considerati persoane vii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro