duminică, octombrie 24, 2021

Congresul PSD de sâmbătă- O simplă adunare liniștită?

Tot felul de așa-zise sau pretins surse bine informate vorbesc despre existența unor mari tensiuni în interiorul PSD.
Ele ar fi cum nu se poate mai normale și explicabile fiindcă, oricât de mare este oportunismul și cameleonismul celor ce sunt considerați membri de vază ai partidului, este foarte puțin probabil ca nimeni să nu aibă nimic de spus nici despre felul în care a preluat puterea d-na Viorica Vasilica Dăncilă, nici despre felul în care s-a dezis ea și apropiații domniei-sale de felul de conducere și spiritul lui Liviu Nicolae Dragnea, nici despre schimbările de personal deja operate. Și care este de așteptat să continue îndată după Congresul de sâmbăta viitoare, a cărui unică menire pare a fi aceea de a o definitiva pe post pe Galateea scăpată de un Pygmalion jalnic, trimis într-un concediu pentru reflecție, recuperare și curățat cartofi pe o perioadă de trei ani și jumătate.
În ceea ce mă privește anticipam într-un comentariu mai vechi că viața doamnei Viorica Vasilica Dăncilă va fi mult mai neliniștită decât lasă impresia că s-ar petrece lucrurile după ziua de 27 mai 2019. Mă așteptam la ceva mai mult decât la câteva bombăneli înciudate din partea unui Codrin Ștefănescu ori a familiei Vasilescu-Manda sau la transformarea lui Rădulescu-Mitralieră într-un fel de purtător de vorbe de dincolo de gratiile închisorii ale lui Liviu Nicolae Dragnea credeam că aripa clar peremistă a partidului nu se va lăsa redusă la tăcere așa, cu una, cu două.
Singura persoană ceva mai vorbăreață se arată pentru moment doamna Gabriela Firea. Situația financiară catastrofală a Bucureștiului de care ea însăși se face în bună parte vinovată explică atacurile repetate ale doamnei Firea nu atât la adresa doamnei Dâncilă cât mai curând la aceea a întreg guvernului României care a lăsat Capitala fără resurse. Doamna Firea se vede obligată să apeleze la drastice amputări bugetare. Pentru moment ele lovesc doar în instituțiile de cultură, în școli, în biserici, în spitale, însă mai mult ca sigur că, dacă nu se va găsi o soluție, la începutul toamnei primărița generală a Capitalei se va afla în situația de a propune creșterea prețului gigacaloriei și reducerea subvenției de care au parte bucureștenii. Decizii care vor reduce șansele ei de realegere.
Doamna Dăncilă este unicul candidat la șefia PSD. Precum la șefia PCR-ului de odinioară. Anunțul clovnului de joasă speță Liviu Pleșoianu că o va contra-candida pe d-na Dăncilă nici nu trebuie luat în seamă. De el trebuie să se ocupe în cel mai bun caz personalul medical de la Spitalul Obregia.
Absența unui adversar real pentru d-na Viorica Dăncilă reprezintă un indiciu clar al absenței oricărei umbre de competiție, de spirit democratic în întreg PSD-ul. Măcar atunci când s-a ales dl. Liviu Dragnea s-au mai auzit scâncetele de revoltă ale domnului Șerban Nicolae. Acum, cel puțin pentru moment, nimic, numai scandalagiul Pleșoianu.
Doar spiritul democratic în scădere din partid să explice apatia? Nici vorbă! Nimeni nu vede în doamna prim-minstru un președinte al PSD de cursă lungă. Doar un simplu administrator de afaceri curente, un locțiiltor, persoana potrivită să deconteze atunci când va veni vremea factura încărcată a mai mult ca sigurelor viitoare dezastre electorale ale PSD.
Partidul este incapabil să producă și să promoveze un candidat viabil pentru alegerile prezidențiale. În cazul în care acestea vor avea și un al doilea tur de scrutin aproape nici un analist politic cât de cât credibil nu îl vede pe candidatul PSD aliniindu-se la startul finaliștilor. Nici la alegerile locale PSD nu are prea mari șanse. Europarlamentarele au anunțat deja noua tendință, primăriile și consiliile locale ale marilor orașe vor fi preluate în marea lor majoritate de noile partide USR și PLUS, pe locul al doilea se va situa PNL (sunt tare curios ce se va întâmpla la Timișoara după anii catastrofali ai mandatului lui Nicolae Robu), PSD trebuind să se mulțumească cu plevușca. Cu ceea ce va mai rămâne. Cam tot la fel vor sta lucrurile la Consiliile Județene. Pot deja să pariez că PSD va pierde Bihorul. O merită cu vârf și îndesat, fie și numai dacă iau în calcul bătaia de joc pe care și-au îngduit-o domnul Mang &co la adresa Teatrului Regina Maria. Dat pe mâna unei găști de impostori, de neica-nimeni din punct de vedere artistic.
Toate aceste înfrângeri în cascadă vor produce mari nemulțumiri în rândul nomenclaturii PSD care se va vedea înlăturată de la borcanul cu miere. Nici nu mai poate fi vorba ca la alegerile parlamentare social-democrații să atingă incredibilul procent de 40%, aceasta în ciuda pronosticurilor optimiste ale catastrofalului ministru Daniel Breaz pe care îl tot vedem pe la televiziuni aflându-se în treabă, pricepându-se la toate, numai la adminsitrarea Culturii, nu.
Până la Congresul de sâmbătă mai sunt doar câteva zile. Va fi el, așa cum arată pentru moment lucrurile, doar o adunare liniștită sau departe de ochii presei se ascut cuțite?

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. S-ar putea sa constatatam ca Viorica Dancila a fost mai mult decat a estimat Dragnea – are ceva mai mult sprijin decat crezuse el. Nu doar Dragnea a dus-o la varful partidului; mai exista o retea de relatii pe care a plutit „inocent” si care a ridicat-o probabil la nivelul atentiei marelui boss.
  Dovada ca dupa retragerea lui, Viorica Dancila se comporta mult mai dezinvolt (ceea ce nu inseamna ca a ajuns un politician adevarat si ca ar fi de capul ei).

  Deocamdata inca mai sunt si unii care spera intr-o sansa de reabilitare a lui.
  Vom sti ca ultima sansa pentru revenirea lui Dragnea va fi pierduta cand Carmen Dan va pierde pozitia de Ministru de Interne; practic ministerul de forta cel mai ferm controlat de gruparea fidela lui.
  Raman in continuare convins ca modelul Galateea i se aplica mult mai bine lui Carmen Dan cea plamadita din nimic. Ea va ceda numai dupa ce Dragnea va disparea definitiv ca subiect sau daca acesta constrans de imprejurari e va hotari sa se dezica public – ii va face o fiigura foarte urata (de genul – o dezvaluire care s-o dea de pamant, sau o iesire grosolana si greu de retractat, la adresa ei)

 2. Mediocritatea si submediocritatea au facut ravagii in acest partid!!
  Electoratul -captiv- va asigura ,la locale si parlamentare, voturi. Problema este
  calitatea potentialilor candidati. Greu de crezut ca ideile PD-iste siPRM-iste pot
  duce la schimbarea mentalitatii falimintare existente in partid.
  In alta ordine de idei, continuarea activitatii cu VVDancila si acolitii ei, poate asigura doar
  supravietuirea,temporara, revenirea social-democratiei fiind exclusa……

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Să amânăm o vreme arderea pe rug a Angelei Gheorghiu!

Am cumpărat cartea O viață pentru artă în care marea soprană Angela Gheorghiu își spune povestea, fiind stimulată de întrebările bine țintite...

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce s-a întâmplat în Liban?

Săptămâna trecută, capitala Libanului a fost martora unui episod violent, cel mai intens incident armat din 2008 până în prezent. Ce s-a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.