sâmbătă, iulie 20, 2024

Conspiraționiștii de week-end și sindromul drobului de sare

Liniștea mediatică specifică zilelor de week-end a fost drastic tulburată de vestea că primarii a patru mari orașe din ardelene – Timișoara, Arad, Cluj și Oradea- au semnat actul constitutiv a ceea ce se cheamă Alianța Vestului.
Totul a fost anunțat din vreme, s-a petrecut în văzul lumii, motivele care au determinat asocierea cu pricina, printre care la loc de frunte se află necesitatea descentralizării dar și aceea a coordonării instituționalizate a unor proiecte de dezvoltare comune, au fost de mult timp făcute publice.
Și cu toate acestea, apetitul conspiraționist nu s-a putut abține, așa că iar a intrat în funcțiune sindromul drobului de sare, a fost di nou preferată supraproducția de scenarii. Pe la felurite televiziuni și pe diverse site-uri am putut auzi ori citi comentarii că ceea ce s-a întâmplat sâmbăta trecută la Timișoara ar fi fost doar primul act din tragedia secesiunii. Care deja ar fi intrat în linie dreaptă. O secesiune pusă la cale nu, nu de Budapesta, că prea era gogonată treaba, și, în plus, UDMR-ul tocmai a venit cu un document elaborat în laboratoarele sale însă, mai mult ca sigur, supervizat de sponsorul său ideologic, Orbán Viktor. Document în care își prezintă propria viziune despre autonomie și în cuprinsul căruia se reiterează năzdrăvăniile despre ceea ce ar trebui făcut prin Secuime, vezi Doamne!, în spiritul Declarației de Unire din 1918, de la Alba Iulia.
Alianța Vestului, pretind conspiraționiștii de week-end, trebuie mai mult ca sigur să fi fost plănuită de tot felul de agenți ai radicalilor Uniunii Europene ori care se adăpostesc sub umbrela acesteia, voind, de fapt, răul țărișoarei. Care nu ajunge că a fost trasă de urechi prin recenta Rezoluție a Parlamentului european cu sprijnul unor așa-zise cozi de topor din țară, cu infinită precizie și mare clarviziune patiotică demascate de hiper-inteligenta și autentic pro-europeana doamnă prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă în antologicul ei interviu cu Lavinia Șandru, interviu strecurat hoțește, pe data de 1 decembrie, în grila de programe a TVR 1. Ci trebuie trasă pe roată, precum Horia, Cloșca și Crișan, și sfârtecată.
Sigur, e mult mai simplu să convoci pe la televiziuni analiști, comentatori, jurnaliști de mâna a doua care să debiteze verzi și uscate decât să analizezi în profunzime situația și motivele care au făcut mai mult decât necesară o alianță precum aceea parafată în zilele weekend-ului la Timișoara.
Nu este obligatoriu să fii inteligent din cale afară ca să observi că în România există zone cu dezvoltare diferită. Că de la Revoluție încoace se tot întocmesc programe minunate, mai abitir decât în Epoca de Aur, în care se făgăduiește eliminarea decalajelor. Însă nimic concret nu se întâmplă. Că, dacă Vestul României parcă mai seamănă un pic, aș îndrăzni să spun chiar că din ce în ce mai mult cu Europa-și aceasta datorită eforturilor comunităților de acolo fiindcă guvernanții de la București parcă s-ar da de ceasul morții să strice și ceea ce este bun- județele din Bărăgan, Teleormanul lui Dragnea, Dăncilă, Carmen Dan, Moldova de sud parcă se afundă tot mai tare în condițiile specifice lumii a treia. În unele locuri e chiar mai rău decât era pe vremea construirii societății socialiste multilateral dezvoltate.
Oricât de frumoase, de înălțătoare ar fi sentimentele ori zicerile patriotice, oricât de mult ni s-ar tot repeta pilda că România este una, indivizibilă, cei din Ardeal s-au cam săturat de unitatea în sărăcie și subdezvoltare. Ori să tot aștepte să se miște țara cu voia și cu implicarea autorităților guvernamentale.
Cum să mai ai încredere în promisiunile acestora, în pretinsul lor minunat program de guvernare care a devenit coșmar până și pentru apologetul și garantul lui de odinioară, Liviu Nicolae Dragnea, fiindcă e folosit spre a i se arăta și demonstra că în doi ani de când se află la putere PSD nu a făcut, de fapt, nimic?
Așa că, decât să îți iei lumea în cap, mai bine îți sufleci mânecile și te apuci de treabă. Îmbunătățești prin eforturi proprii, comune, infrastructura, comunicarea, asistența medicală (guvernul PSD-ALDE a amânat pentru la Sfântu-Așteaptă construirea mult promiselor spitale regionale fiindcă nu e capabil să acceseze fonduri europene), cooperarea inter-universitară. Cred că, în loc să tot inventăm scenarii apocaliptice și să tot aproximăm aiurea ce mari primejdii reprezintă pentru unitatea națională Alianța Vestului, ar fi mult mai bine să ne apucăm, în fine, de treabă.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Cand statul isi demonstreaza neputinta… Initiativa nu este rea, dimpotrivă, ar putea fi urmată si de alte alianțe, asta pentru ca vorbiti de discrepante de dezvoltare intre regiuni. Daca isi demonstreaza viabilitatea, poate ca o lege a regionalizarii si a descentralizarii nu ar mai fi un bau-bau. Asta ar fi partea buna. Partea rea ar putea fi ca aceasta alianță si proiectele propuse, sa nu fie numai o gogoașă preelectorală. Ar mai fi ceva. Fiind vorba numai de primari PNL, oare de ce lipseste Hava???

 2. Sper sa nu li se puna prea multe bete in roate acestor oameni responsabili, pragmatici si gospodari!
  E adevarat ca „traditiile” din exteriorul lantului carpatic se invart in jurul unor concepte trainice si foarte bine inpamantenite, de tipul capului plecat sau al caprei vecinului, sper insa ca oamenii progresisti regateni si moldoveni sa vada ce-i de vazut in exemplul ardelenilor, nu ceea ce li „se traduce”…
  Mult succes tuturor oamenilor de bine!

 3. In toata povestea asta, problema e Bucurestiul, nu Ardealul. Maniera „imperiala” in care Bucurestiul spoliaza toata tara face ca perspectiva unei frontiere la Predeal sa merite avute in vedere, chiar daca abia peste vreo 30 de ani. Iar structurile de tipul UE chiar favorizeaza tendintele centrifuge, a se vedea Catalunia.

  Crede cineva ca UE se va destrama altfel decat Imperiul Roman? La insistenta cu care Bruxelles-ul forteaza centralizarea si integrarea in UE sunt destule sanse sa vedem chiar in timpul vietii noastre destramarea.

  • Uniunea vamală UE rămâne, piața comună UE rămâne, libertatea de circulație pentru mărfuri și investiții rămâne. Nimeni nu vrea să părăsească acum UE.27

   Brexit are ca cauză libertatea de circulație al cetățenilor în UE.28, libertate pentru est- europeni în UK (433.000 din România) . British Empire are azi mulți locuitori din India și Pakistan ca cetățeni UK. Primarul Londrei de azi (inainte a fost Boris Johnson) e fiul unui sofer originar din Pakistan.
   UK nu s-a clătinat din cauza imigranților din Pakistan? Brexit e în mare parte frustrare la cei din zone rurale, la pensionari, la precariat. In parte la clasa de sus. Corbin/Labour e socialist de stânga și speculează pe alegeri anticipate pe care le va pierde.
   Frans Timmermans, socialist din Olanda (5,7 % din voturi) e favoritul socialiștilor, al liberalilor din Belgia, al ecologiștilor și a celor de stânga. Nu cred ca va fi ales de PE 2019. Greu de spus cine ca fi Seful Comisei UE în vara-toamna 2019. PE va fi scindat 2019 enorm în stânga- dreapta. UE nu se va scinda. UE nu va fi „refondată” după modelul francez de la Sorbonna 2017 al lui E. Macron ca „UE cu două viteze”. România nu e în ZE, nu e în Schengen. Prefer UE 2021- 2027 cu un singur budget pentru toți (conceptul francez 2017 prevede un budget separat pentru ZE, fără ceilalți).

   UE are pondere economică cu 14.000 miliarde Euro BIP în lume. UE nu mai are pondere politică (prea mulți chochetează cu Putin, Italia, Ungaria, Praga, Baratislava), nu are de loc pondere militară. Brexit reduce ponderea UE în lume.

   UE e un proiect vest, occidental. Nu se va destrăma.

   • @Kurt – cauzele Brexit-ului sunt ceva mai profunde, ar trebui să trăiești aici ca să le înțelegi. Brexit-ul în sine nu e o soluție pentru nimic, e răspunsul greșit la o criză internă a societății britanice. Acea criză ar fi izbucnit oricum, dar ea a fost deturnată spre Brexit.

    Despre UE și integrarea forțată: tu ai înțeles pe ce se bazează ascensiunea AfD-ului în Germania? Deci nu vorbim de Estul Sălbatic, de Polonia sau de România, vorbim de Germania ultra-mega-super-civilizată, în care oamenii s-au săturat de ”mari coaliții” și votează AfD.

   • Da, Kurt ! UE va fi si in 2019, dar nu va mai fi la fel. Iar după 2020 , nu stiu, zău, cum va mai și fi.Prea multe greseli a comis si le-a suportat pe pielea ei . In primul rând n-aș fi crezut că e atat de neo…comunista in practică si atat de …liberală in teorie.

 4. De fapt Romania e in pericol, chiar intr-unul major, dar nu din cauza „agenturilor” ci din cauza psd-ului, partidul coruptiei si tradarii. Daca tinem cont ca unele masuri ale partidului kgb-ului in Romania sint luate teleghidate de la Moscova nici treaba cu agenturile nu e chiar fara acoperire.

  • Romania este in mare pericol din cauza „idiotilor”-vorba lui Petre Tutea, „o tara de idioti”. Nu s-a inteles nimic din intelegerile facute peste capetele romanilor. N-am invatat nimic din intelegerile de la Yalta, ca dealtfel nici din intelegerile de la Malta. Nu s-ainteles nimic din profetia biblica, din Apocalipsa cap.2, v.21-23. „Domnul Trandafir” povestea ca dacii au ajuns puternici si uniti urmand un exemplu banal. „La o stana doi cainii se luptau zilnic pentru suprematie pana a venit un lup. Cei doi caini s-au aliat si au fugarit lupul. De atunci nu s-au mai batut si au fost mereu atenti la lup.” Astazi povestea poate fi rescrisa . La venirea lupului, unul din caini se aliaza cu lupul si manaca pe cel de al doilea caine.

 5. E limpede pentru toata lumea – de vină e statul paralel!
  Numai că între timp toată lumea a început să priceapă ce este statul paralel. În cadrul executivului statului paralel avem de a face cu cei care mișcă banii contribuabilului spre buzunarele clientelei de partid. În cadrul puterii judecătorești a statului paralel avem de a face cu cei care sancționează discreționar sau iau mită. În ce privește legislativul/”aleșii” din cadrul statului paralel sunt cei care promit ceva înainte de alegeri și fac altceva după.

 6. Doua precizari:
  – comunitatile reprezinta doar prin cele patru municipii – cele mai importante – o mica parte a Ardealului (CJ), majoritatea Crisanei (Oradea si Arad) precum si Banatul (Timisoara);
  – actiunea politica – o consider benefica – apartine oligarhilor PNL de orientare socialista europeana, raul cel mic in comparatie cu oligarhia feudala de inspiratie orientala damboviteana.
  Scopul acestui comentariu este diminuarea entuziasmului provocat de eveniment si inlocuirea acestuia cu realismul posibilelor evolutii ulterioare, niciun scenariu nefiind exclus.

  • Vreau sa stau stramb, pentru a judeca drept. Se vorbeste de vreo 14 ani de regionalizarea Romaniei . Nu ar fi fost infinit mai corect a se realiza aceast concept de dezvoltare??? Nu vad nimic spectaculos in aceasta alianta. Nu sunt fan Bucuresti, dar prea mult se vorbeste nedocumentat ci doar in spirit propagandistic. Oricine poate avea acces la datele Institutului de Statistica si sa constate ca, Bucurestiul este cel mai mare contribuitor la P.I.B. si de aici pleaca fonduri spre toate zonele tarii. Restul este Can Can si barfa la o bere.

   • Termenul corect ar fi descentralizare – situarea atributiilor la nivelul interesului – valorificat prin democratizare, in deplin raspar cu toate politicile Romaniei centenare caracterizate prin centralism oligarhic bugetar. Regionalizarea – sub forma regiunilor de dezvoltare scornite de catre politicienii postdecembristi, sau al celor istorice, cu sau fara pastrarea nivelului administrativ judetean – este doar o nuanta si un rau mai mic in conditiile pastrarii caracterului oligarhic. Acestea sunt elementele pe care am dorit sa le evidentiez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro