vineri, ianuarie 27, 2023

Conspiraţia parşivă vs. centuri de siguranţă ale democraţiei. Puterea nu se câştigă, puterea se ia!

Constituţionalitate, legi

Conspiraţia parşivă pusă la cale de Ponta şi Antonescu (P&A) ar trebui să-şi găsească locul în orice curs de ştiinţe politice sau drept constituţional din Europa de Est. Poate fi cu uşurinţă compus un studiu de caz, iar un profesor dibaci şi pasionat ar putea concepe chiar un curs opţional pe care sa-l predea în următorii patru, cinci ani. Astfel, profesorii vor avea un instument excelent de predare, actual, nu din istoria indepartată, pentru a le demnostra studenţilor că democraţia nu este un proces linear, ireversibil, ce se manifestă într-o singură direcţie.

În cazul în care am fi uitat, P&A ne-au reamintit că acolo unde există determinare şi dorinţă patologică de putere, nicio centură instituţională de protecţie a democraţiei nu poate rezista. Cu toţii ne simţeam în siguranţă, protejaţi de prevederile legale, inclusiv constituționale pe care părinţii constituţionalităţii româneşti, în frunte cu defunctul Antonie Iorgovan le puseseră acolo pentru democraţia noastră tânără, inspirându-se şi ei de la cei mai experimentaţi. Inutil şi zadarnic: au fost date la o parte precum nişte foi de ceapă.

Să nu ne închipuim aici că mişcarea P&A a fost una genială, magistrală, romantic de machiavelică! Nu. Cei doi şi restul conspiratorilor pur şi simplu au luat la lins toată legislaţia care le stătea în cale, au subliniat cu markerele articolele de lege  care-i încurcau şi au planificat, pe zile şi pe ore ce, pe cine, cum şi când să schimbe. De admirat nu au fost decât precizia troţchistă şi îndărătnicirea leninistă cu care planul şi-a urmat cursul. Din păcate nu ne-a fost dat să vedem o astfel de determinare şi în lucrurile bune în care s-au implicat, în vreuna dintre politicile publice legitime pe care le-au promovat până acum, de când fac ei politică.

Oamenii

Acolo unde legile şi instituțiile sunt defectate, rămân oamenii. Dar care oameni? A explicat sociologul Barbu Mateescu aici cum stă treaba cu oamenii şi a punctat cu năduf Ștefan Vlaston în articolul de pe Contributors.ro: Au castigat hotii, pomanagii si plagiatorii. Deocamdata. Treaba cu oamenii stă extrem de prost. Nu mai avem la îndemână barometrele valorice ale Fundaţiei Soroş din anii 90, dar nu avem motive să credem că suntem mai educaţi, mai europeni, mai postmoderni decât în urmă cu zece ani. Şi, din păcate, culmea cinismului, pe asta se bazează puciul parlamentar pus la cale de cuplul P&A. La noi alegerile se câştigă mituindu-i pe oameni cu excursii la mânăstiri, sacoşe cu alimente sau direct cu bani. Se mai mituieşte prin creşteri salariale pripite şi diferite forme de protecţie socială nemeritate. Zecile de mii cărora li s-au oprit pensiile de handicap nemeritate s-au simţit furaţi şi abia aşteaptă să i-o întoarcă lui Băsescu. Ei sunt cei mulţi. Cei puţini, cei din sectorul privat, cei educaţi, cei ce ar trebui să-şi apere interesele de dreapta sunt aşa cum sunt de la noi burghezii mari şi mici: neimplicaţi, au impresia că nimic nu-i atinge.

Uniunea Europeană, lumea euroatlantică

Nu ştiu ce aşteptări aveaţi dumneavoastră la 31 decembrie 2006, dar eu asta am vrut: să punem ţara pe o traiectorie ireversibilă de modernizare, occidentalizare şi europenizare; ceva diferit stagnare, rusificare (sau belarusificare). Ceva cât mai departe de conceptul de „democraţie originală”, dezvoltat în ultimul timp şi de politologi putinişti, dar patentat în urmă cu peste 20 de ani de Ion Iliescu. Mai importante decât fondurile europene, decât libertatea de circulaţie de care ne bucurăm şi decât restul avantajelor ce decurg din calitatea de a fi cetăţean al unui Stat Membru este centura de siguranţă a statului de drept pe care această calitate ne-o oferea! Aş fi extrem de dezamăgit dacă şi această centură s-ar dovedi o foaie de ceapă.

Dar astăzi ministrul german de externe deja vorbeşte despre mecanisme noi pentru a se putea acţiona mai repede în cazul în care un Stat Membru încalcă grosolan litera propriei legi. Deci provocăm inovare în mecanismele politice europene. Dacă nu putem crea activ, prin capacităţile noastre, creăm negativ, ca reacţie la ceea ce facem prost. Faptul că P&A nu se aşteptau la astfel de reacții dure ne artă o prea precară lipsă de cultură politică şi de cunoaștere a contextului în care funcţionăm.

Mi-ar plăcea ca partenerii noştri Nord-atlantici să vină şi să spună: aţi luat-o pe căi greşite, la loc comanda! Demaraţi ce proces de schimbare politică vreţi voi, dar în cadrul instituţional şi legal de dinaintea asaltului asupra instituţiilor. Nu aş avea nicio problemă cu asta, aşa Train Băsescu poate să plece! Dar jocul va fi predictibil, transparent, democratic. Iar asta este tot ceea ce contează.

S-a spus repetat dar acum nicio repetiţie nu este de prisos: legile, instituţiile, REGULILE JOCULUI. Puţin trebuie să ne pese că Traian Băsescu nu se mai bucură de încrederea oamenilor! Să nu se mai bucure de încrederea oamenilor, ci doar de a unuia singur, iar dacă noi îi vom lua mandatul abuziv înainte de termenul legal al alegerilor, noi astfel îl înşelam pe acel singur individ care l-a votat şi cu care avem contact constituţional ca preşedintele să-şi exercite mandatul 5 ani. Acel om trebuie protejat nu înşelat de dictatura majorităţii restului! Ne-au învăţat asta părinţii fondatori ai democraţiilor occidentale.

P.S. Este în natura lor

Şcoala anilor 90 în politică se dovedeşte extrem de versată. Ca membru PNL la sfârşitul anilor 90, am asistat la nenumărate modificări de statute şi regulamente interne, trădări, coabitări parşive, eliminări, interimate, provizorate, compromisuri imorale vremelnice sau permanentizate, numărări de voturi cu totul  viciate, fonduri traficate pentru mase de manevre în timpul alegerilor. Toate aceste tertipuri au fost rafinate şi exportate de la nivelul organizaţiilor de tineret şi al partidului (inclusiv de către PSD şi PDL) la nivelul superior al vieţii noastre politice. Instrumentele nu sunt alegerile democratice ci cu totul altele. Viaţa de partid nu are nimic în România cu democraţia. Şi trist este că oamenii de partid cultiva această idee nefastă: democraţia nu are ce căuta în partide, partidul este o armată, gata mereu de luptă.

Politicienii de astăzi  sunt de genul P&A: au fost formaţi în partide, viaţa lor profesională este irelevantă sau bazată pe înşelătorie: A devenit natura lor să facă ceea ce fac. Şi până la urmă, în lumina filosofiei bergsoniene a lui „homo faber”, suntem ceea ce facem. Dacă facem doar politică suntem doar politicieni iar dacă facem ticăloşii, suntem ticăloşi.

Un lucru l-am învăţat cu siguranţă în scurta mea carieră politică studenţească liberală, şi-mi tot revine în minte zilele acestea: puterea nu se câştigă, puterea se ia!

Mesajul nostru trebuie să fie, vorba englezului, tare şi clar: nu poţi să îţi baţi în asemenea hal joc de ordinea constituţională şi să te comporţi ca şi când nimic nu s-a întâmplat, continuându-ți cariera politică nestânjenit.

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Cat timp invatamantul nu va fi reformat cu adevarat pentru ca elitele sa fie produsul acestuia si al eforturilor individuale si ne-institutionale, vor castiga cei ca CTRL-V(am lasta cacofonia intentionat).

  Pentru ca masele inculte sunt usor de manipulat, mult mai usor in democratie decat in dictatura.

  Nu legislatia ne apara de dictartura, ci nivelul de cunoastere. Legislatia e facuta de oameni si prin urmare poate fi usor schimbata tot de ei. Dar asa ceva nu s-ar intimpla daca oamenii s-ar orienta dupa valori.

  Dar foramrea valorilor nu e instinctiva, precum mestecatul, respiratul si re…l, ci e produsul educatiei.

  • Schimbarea mentalitatilor in Romania

   Mentalitatea adultilor este foarte greu de schimbat (daca nu imposibil, dupa o anumita varsta). Aceasta mentalitate se formeaza prin educatie si datorita influentei mediului in care se dezvolta copilul (adolescentul, tanarul).
   Mediul din Romania nu este deloc favorabil formarii unei mentalitati sanatoase. Educatia in familie este facuta de actualii adulti asa ca nici de aici nu ne putem astepta la schimbari pozitive (ma refer la majoritati). Singura solutie este educatia primita in sistemul de invatamant. Tocmai de aceea, acest sistem trebuie sa fie complet reformat. Nu este de ajuns cat s-a facut pana acum. Trebuie schimbata complet curricula (de fapt cu aceasta trebuia inceput). Educatia trebuie sa formeze caractere si sa dezvolte gandirea, initiativa si respectul pentru valori, nu numai sa forteze acumularea de informatii. Trebuie pus un accent mult mai mare pe valorile umane, morale. Acest lucru nu inseamna insa predarea materiilor „umaniste” in felul in care se face astazi. Trebuie dezvoltate toleranta si respectul reciproc, cultura dialogului argumentat. Este foarte important ca scoala sa devina un loc in care elevii sa mearga cu placere.
   Profesorii trebuie sa faca un efort considerabil pentru a isi insusi noi metode de predare care sa fie in concordanta cu noua curricula si cu noua orientare a filozofiei sistemului de invatamant. De asemenea trebuie sa fie permanent la curent cu noutatile din domeniul de interes. O educatie continua, si pentru profesori. In predarea materiei trebuie sa se foloseasca tot mai mult noile metode informatice (manualul pe suport de hartie va disparea cu timpul).
   Deocamdata, sistemul de invatamant se impotriveste puternic schimbarii si nu toti profesorii sunt de acord cu principiile enuntate mai sus asa ca nu stiu in ce masura, singura varianta ne-utopica de a reforma societatea este si viabila.

   • Va ridic mingea la fileu. Acum putem intelege de ce multi politicieni vor sa fie profesori universitari. Este nu numai un mod de a cistiga bani nemunciti (de regula niste asistenti le fac treaba), de a se fali cu DR. in fata numelui, de a beneficia de statusul lor PLUS posibilitatea de mancrutizare a tinerilor.

    Multi si-au cumparat doctoratele cu bani grei de la profesori universitari care s-au pretat la asa ceva. Ce pot transmite aceste personaje tinerilor?
    Altii pur si simplu au plagiat si striga ca din gura de sarpe ca este atac politic.

   • Stimabile domn, prea multi de „trebuie” in dizertatia dvs. Ma indoiesc de obiectivitatea pe care cred ca v-o doriti, cat timp tonul imperativ este abil strecurat. Nimic nu trebuie, in democratie totul este un summum idea.

  • Reforma invatamantului se tot face de 20 de ani! Rezultatul? Priviti:

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 ALBA. 52,5% dintre elevi au picat BAC 2012

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 ARAD: 37% au promovat

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 ARGEŞ: Procent mic de promovabilitate

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 Bistriţa – 58,43% dintre elevi au picat

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 BUCUREŞTI – ISJ Bucureşti prezintă dezastrul de la BAC 2012

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 CONSTANŢA. 53,5% dintre elevi au picat BAC 2012

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 CĂLĂRAŞI. 58,86% au picat BAC 2012

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 CLUJ: Promovabilitate mai mare decât anul trecut

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 DÂMBOVIŢA. 61,29% dintre elevi au picat BAC 2012

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 DOLJ. 59,1% dintre elevi au picat BAC 2012

   REZULTATE BAC 2012 MEHEDINŢI. Abia 27,5% au trecut BACUL

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 IAŞI. 46% dintre elevi au picat BAC 2012

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 GORJ: 53,7% dintre elevi au picat BAC 2012

   REZULTATE BAC 2012 MUREŞ: PROMOVABILITATE de 45,74%, mai ridicată decât anul trecut

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 TIMIŞ. Mai mult de jumătate au picat BACUL

   REZULTATE BAC 2012 VASLUI: 48 la sută au promovat BACUL

   REZULTATE BACALAUREAT 2012 SĂLAJ. 57,5% din elevi au picat BAC 2012

 2. Stii cum se face curatenie in camera de camin?

  Dai cu banul.

  Daca pica stema, faci curatenie astazi, Daca pica banul, faci curatenie maine.

  Si dai cu banul pana pica banul…:-))

 3. Ciprian am o veste buna, cel putin pt mine :) lucrez in privat, ma atinge tot ceea ce se intampla de 2 luni si nu voi fi pasiv, merg sa votez NU. Dar nu asta era vestea buna, ci ca am multi prieteni si colegi, burgezii cum i-ai denumit tu, care la randul lor vor merge la vot. Si ca noi sunt multi. Si nu vom merge la vot pt ca ne place sau nu Basescu ci pt ca ne place democratia si statul de drept.
  Cei pro USL si pro nenorocirile care se intampla in ultima vreme spun ca „restul” sunt putini uitandu-se la cati ies in strada. Dar am o veste pt ei, toti – apele linistite sunt cele adanci. Nu iesim pt ca stim ca in democratie daca vrei sa schimbi ceva ai o unealta si anume votul, drept garantat prin constitutie. Si asta vom iesi sa aparam prin votul nostru, DEMOCRATIA, Statul de Drept si Constitutia.

  • Probabil sinteti tinar si … entuziast.
   Referendumul va fi fraudat. Se poate vota oriunde. Cine va face cross-checking? Cine va putea obtine listele de vot si sa verifice voturile?

   NU, USL nu mai are cale de intoarcere. Vor frauda din greu, de teama ca nu cumva sa fure prea putin si sa nu ajunga.

   Coana Europa va da din gura ceva timp. Ponta deja a anuntat ca se va deplasa sa informeze corect Europa si va promite grupurilor de loby sisturi, aur, hidrocentrale, name it.

 4. Domnule, lasati-ma-n pace CU RIDICOLA impartire intre dreapta si stinga!!!! Insasi POSIBILTATEA unei aliante intre PSD si PNL arata absurditatea etichetarilor. Nu prin folosirea repetata a unor cuvinte in legatura cu niste partide veti crea realitatea politica. Stinga europeana este foarte decenta, nu au un Voicu, un Voiculescu (astia sint oameni de stinga?). D-na Udrea, educata din Plescoi, tradatoarea Placinta, pd-listul adus din Kenya si incarcerat sint oameni de dreapta?? (Cultura lor politica e ZERO). Tzoapele si tzopirlanii care formeaza clasa politica – DESCINSA TOATA DIN PCR SI AFILIATA DE -A LUNGUL SI DE-A LATUL CU FOSTII SECURISTI, cu mentalitate autoritarista de genul securist au ceva POLITIC IN CAP? Se compara cu Bundestagul cumva? DOMNULE, LUCRURILE SINT SIMPLE: sintem la rascruce: statul de drept versus Mafia – cum a spus Cartianu.
  PS Onorabila revista Observator Cultural, finantata de una din cele mai mari firme de avocatura oneste din Romania, adopta pozitii partizane de partea ne-drreptului, numai fiindca se doreste a fi la „stinga”. Care stinga domnule???

  • ha, ha, ha. e de ris daca n ar fi de plins. perfect adevarat ce spuneti !
   da, toapele si topirlanii sint aceiasi de mai bine de 20 de ani, toti desprinsi din acelasi FSN, o adunatura de nesimtiti fara coloana vertebrala si fara nici o ideologie alta decit furtul si minciuna. o natie decapitata de valorile autentice prin inversarea perfida a valorilor, cind educatia si moralitatea sint rara avis este sortita esecului.

   • Cuvintele dvs. ne dor mult, pe noi cei care intelegem sa purtam un dialog, si nu un razboi mahalagesc. Regretabil daca sunteti intr-atat de nemultumit-cel putin, sa nu ne gandim la neputinte-incat sa adresati injurii in direct impotriva unei opinii opuse dvs. Este un fenomen intristator pentru cei care inteleg gravitatea intamplarilor din ultimele vreo 20 de zile. Cred ca veti fi in masura sa intelegeti ce se intampla, doar daca-imi iertati conditionalul gramatical „daca”- veti recurge la eleganta pretinsa de cei care au pornit actiunea blitz-krieg. Va multumesc pentru atentie.

 5. Legatura dintre educatie si manipulare este evidenta.
  Mai mult, anii ’70 prin industrializarea fortata au dus la aparitia culturii sub-urbane si, in acest fel, la debusolarea unei intregi categorii de oameni: taranii.
  Acesti oameni au cultura micului cu bere in fata blocului, admira „smecherii” si au valorile corect exprimate in manele. Acestei categorii largi de oameni este greu de explicat de ce hotia la politicieni trebuie pedepsita. Fie ca fura termopane sau o jumatate de teza de doctorat, lor li se pare normal. Nimeni in societate nu condamna hotia, aceasta este acceptata ca ceva firesc, natural.
  Pe acest fond moral daca P&A au facut putina „hotie” la interpretarea legilor, e ok!, doar i-a „tras-o” lui Base, nu?

 6. In pofida unor declamate idealuri de dreapta, articolul e itvorat dintr-o profund mentalitate de stanga. exact ca si ale domnului Vlaston si identic guvernarii ultimilor ani. Nici o urma de individualitate, de personalizare a comunicarii, totul e bazat pe cifrele reci si absurde ale statisticii brute, neindulcite de cautarea motivelor, a ratiunii, a optimizarii in functie de circumstante specifice. NImic! Doar extrapolare si cinism.
  Piscul unde se afla il vedem cu totii. Calea intr-acolo n-o stim insa. Cel care crede ca e stie si se erijeaza de unul singur in calauza, impunand tutror ritmul si parasind pe drum pe cei ce nu pot tine pasul, in iluzia oarba ca fie si unul ajuns in varf e scopul intregii comunitati, greseste profund. Democratia, liberatea si statul de drept depind mai mult de calea urmata, decat de finalitatea ei. Pentru ca pe serpentinele acesteia se stabilesc relatiile intre semeni, se ajuta si se sprijina, intelegand instinctiv ca victoria fiecruia dintre noi este cea mai consistent atom al intregului.
  Ni s-a oferit spectrul Greciei, fara a se tine cont ca depravarea financiara avea acolo ca scop luxul, in vreme ca la noi cel der-al treilea salariu reprezinta, pentru cei mai multi, sansa supravietuirii. E usor sa pedepsesti in stil stalinist pe toti pentru cativa ce-si aroga ce nu merita si sa-i declari responsabili pentru esecurile proprii.
  E usor sa-i dai mana libera patronului sa-si concedieze angajatul care nu vine si duminica la slujba, nu pentru ca n-ar avea nevoie de un ban in plus, ci pentru ca trebuie sa-si ajute parintii de la tara si sa are batatura care-i asigura subzistenta. Nu sunt toti asa, dar foarte multi, pre multiu pentru a-i ignora, creand facilitati doar pentru angajator si agatandu-ti insigna de dreapta la rever.
  N-am vazut programe de motivare a muncii, a oamenilor, doar amenintari restrictive ca altfel ne paste Grecia!
  hai ca ma enervez si intru-n palpitatii!

  PS. gasesc foarte sugestiva sintagma „conspiratie parsiva”, dar regret ca trebuie s-o spun: e singurul element profund din compunere.

 7. De acord. Sa vina cineva sa zica: RE-start. Vreti suspendare? OK. Faceti-o dupa legile in vigoare, ca tot voi le-ati facut si pe alea. Si atunci, vorbim de democratie, popor si stat de drept. Pana atunci, ramanem la gasca de tip mafiot, totalitarism si demagogie.

 8. Dupa parerea dvs, USL ar putea fi in stare sa-si doreasca scoatereaRomaniei din UE ? In mod cert pentru grupurile infractionaleorganizate ce compun USL ,aderarea tzarii la UE nu reprezinta un avantaj.Mai mult as spune,este un obstacol ,banii publici fiind oarecum mai bine supravegheati iar justitia independenta fiind de asemenea o conditie obligatorie apartenentei la uniunea europeana .
  Ar putea exista anumite cercuri de interese ce ar putea impune o astfel de directie? Cu o propaganda bine sustinuta , chiar o mare pare parte din electorat ,majoritatea ,ar putea fi convinsa ca Ro i-ar fi mai bine in afara UE.
  Credeti ca asa ceva este posibil?

  • Este o intrebare proasta pentru ca raspunsul este simplu. Se poate. Romania va fi dezmembrata ca Jugoslavia si inghitita pe bucati. Numai dusmanii acestui popor pot gindi in directia aceasta. Sa nu le mai moara nimeni inainte.

  • Ati pus cea mai teribila intrebare; cred ca apare in mintea multora deja, iar raspunsul e vai, pozitiv. Fiindca partea a doua a planului pe care l-am vazut demarand include implacabil asaltul la justitie. Si atunci, volens-nolens va trebui sa alegem: Europa democratica sau marginea estica, „Desertul tatarilor” (cum se numea o carte din secolul trecut); Daca la noi legile le fac oameni ca senatorul Voicu – cel condamnat penal, e clar, mergem spre est! Unde ne vom opri, Dumnezeu stie!

 9. incercati sa cititi si: Daniel Morar: Progresul inregistrat de justitie nu este ireversibil Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a declarat vineri, in cadrul unei intalniri a Grupului de Dialog Social, ca progresul inregistrat de justitie in ultimii ani nu este ireversibil.- ziare.com 6.07.2012. Am fost linistita pana acum o saptamana cu viata si greutatile ei. Acum sunt speriata. Pradatorii voraci nu sunt interesati ca noi sa fim in UE,inafara UE. Daca au bani ei cred ca pot pleca si pe luna. Ca o sa platim din buzunarul nostru acest derapaj este indubitabil. Frica mea este ca nu o sa am bani destui pentru ei astfel incat eu sa mai pot si supravietuii.Cu procesul educational se poate rezolva in urmatorii 50 de ani. Totul porneste de la un lucru simplu.Profesorii nu vor sa=si piarda normele. Copilul meu are 7 ore pe zi scoala iar dupa aprecierea mea jumatate de ore sunt total inutile si din restul parte inadecvate.

 10. Exista o vorba in lumea afacerilor;
  „Este usor sa ajungi la virf, dar al dracului de greu sa te mentii”
  Asa si cu democratia;
  mai usor sa ajungi la ea si greu sa o mentii. Eu locuiesc intr-una din cele mai democrate tari din lumea asta si vad cum se implica lumea prin partidele politice si prin tot felul de asociatii civile. Nu poti sa stai pasiv si sa vezi cum se calca democratia si constitutia in picoare ci trebuie sa te implici, pentru ca este chiar viata bunastarea si liberatatea ta in pericol daca se ajunge iar la o dictatura (in cazul Romaniei dictatura parlamentara)
  Se pare ca romanii nu au invatat nimic in toti acesti ani si se complac in niste mentalitati periculoase; „de ce sa ma implic ca nu conteaza cu cine votez, toti fura”.
  Nimeni nu vine sa-ti faca curatenie in ograda ta.

 11. Citind articolul,foarte bun dealtfel,ma bate o idee de cum ar privi renumitul Alex Jones aceasta incurcatura la care Europa da atentie.Probabil ar spune ceva de genul : Printr-un plan diabolic pus la cale cu ajutorul Romaniei ,Uniunea Europeana mai face un pas catre federalizare si catre Noua Ordine Mondiala.Actorii piesei de teatru joaca pe scena din Romania , pe de o parte sunt cei care organizeaza o lovitura de stat mascata iar de cealalta parte se afla toti cei care se tem de pierderea democratiei in frunte cu presedintele Romaniei.Dar cum s-a ajuns in aceasta situatie cand exista servicii speciale de informatii a caror principala ocupatie este previna asa ceva?Nu au stiut ele nimic,chiar daca de partea pucistilor se afla Voiculescu care de altfel a si trambitat aceasta actiune de suspendare si care a provocat tot tambalaul?Oare nu cumva planul este gandit in asa fel incat sa provoace o miscare in sanul Europei care sa duca la un control mai drastic a membrilor uniunii si intr-un final spre Statele Unite ale Europei?[(parca era un presedinte care mentiona ceva despre)] Cand ai o problema incerci sa o rezolvi,cand creezi intentionat o problema rezolvarea deja o ai.Poate romanii sunt doar spectatorii platitori de bilet la aceasta piesa care cu siguranta va intra in istorie. Acest comentariu poate fi considerat un pamflet :D

 12. Dar astăzi ministrul german de externe deja vorbeşte despre mecanisme noi pentru a se putea acţiona mai repede în cazul în care un Stat Membru încalcă grosolan litera propriei legi.
  Occidentali au schimbat tactica .Au gasit Euroregiunea Iugoslava.de unde va inporta fortza de munca flaminda.Tineretul Romaniei 5 milione calificat a fost absorbit .Voi vetzi vegeta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro