miercuri, septembrie 27, 2023

Constituţia USL: impostură legală şi aroganţă politică

Ceea ce era inevitabil s-a produs, în pofida elanului stahanovist al  majorităţii social-liberale.Examenul de constituţionalitate al Curţii Constituţionale a confirmat un lucru deja afirmat de criticii  legii de revizuire.  Nucleul este alcătuit dintr-un set de prevederi inabil alcătuite şi imposibil de armonizat cu spiritul constituţiei. Din  amestecul de amatorism  şi resentiment s-a născut textul a cărui incoerenţă este evidenţiată, acum. Vehicul politic elogiat de iniţiatorii săi ca un semn al luptei pentru “dreptate până la capăt”, USL lasă ca moştenire o lege a descentralizării inept gândite şi o viziune constituţională  criticabilă, anti-democratică şi incoerentă.

Elaborat în grabă, cu lipsă de respect pentru cerinţele de transparenţă care prezidează la  dezbaterea unui asemenea act normativ, privit ca o ocazie de revanşă istorică împotriva “ băsismului”, proiectul de revizuire cuprinde erori grosolane şi opţiuni ce contrazic  logica elementară. Verdictul Curţii nu este neaşteptat, în măsura în care era de anticipat ca o idee bizară precum interzicerea traseismului cu menţinerea mandatului reprezentativ să fie declarată ca  inacceptabilă. Ambiţia făuritorilor  acestui text de a intra în istorie a eşuat lamentabil. Un simţ al răspunderii politice elementare i-ar obliga să accepte evidenţele. În forma  înaintată Curţii, dominată de bizarerii şi inadvertenţe, legea de revizuire este proba eşecului iniţiativei lor.

A exclude Înalta Curte de la judecarea demnitarilor, a inventa un regim politic care îl reduce pe  Preşedinte la poziţia de notar public, a întemeia structuri fantomatice  precum Consiliul Naţional de Securitate, a submina CSM prin diluarea compoziţiei sale sunt tot atâtea gesturi care descalifică, politic şi juridic. O asemenea constituţie, în cazul adoptării ei, ar echivala cu codificarea arbitrariului şi inegalităţii.

Şi un post scriptum. Lectura pe care actuala majoritate o dă egalităţii în faţa legii a fost reafirmată prin votul de ieri al Camerei Deputaţilor. Refuzând solicitarea DNA, fiind solidari cu cei care sunt titulari de privilegii şi capi de reţele clientelare, deputaţii  şi-au definit fără ambiguitate poziţia. De la constituţie până  la libertăţi şi bogăţii, totul în această ţară trebuie să fie al lor şi numai al lor. Rolul cetăţenilor este de a fi şerbi plătitori de taxe şi martori neputincioşi ai deposedării lor de drepturile  constituţionale. A accepta acest viitor înseamnă a accepta sclavia, în forma ei cea mai brutală şi cinică.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Constitutia USL e oglinda, expresia, perfecta, absoluta, a politicului romanesc la 2014 AD :
  nici un principiu universal, nici-o valoare nationala directoare, doar insailari si distorsiuni menite sa serveasca interese particulare, interese de grup : politic, economic/oligarhic, separatisme etnic minoritare, etc.

 2. „… a inventa un regim politic care îl reduce pe Preşedinte la poziţia de notar public…”

  Un asemenea regim politic nu este „inventat”. Dealtfel este o reactie fireasca dupa tristele experiente pe care le-am avut cu totii in ultimii 10 ani, cu un presedinte care si-a facut un obicei de a evolua tocmai in zonele „neclare” ale Constitutiei, arogandu-si, astfel, mai multa putere decat ii permite spiritul legii supreme. Nu cred ca poate fi numita „revanşă istorică împotriva băsismului” (oricat de mult este detestat, pe buna dreptate, „basismul”) tocmai pentru ca noile prevederi nu se vor aplica tocmai izvorului de „basism”.

  • inainte de a-ti da cu parerea intr-un domeniu care-ti este strain, doar pentru faptul ca il urasti pe Basescu, nu te da mai destept decit judecatorii de la CCR.

   • @victor L

    Ca un detaliu pentru logica de partid (si de „miscare”): fragmentul pe care l-am comentat – „… a inventa un regim politic care îl reduce pe Preşedinte la poziţia de notar public…” – ii apartine autorului acestui articol si nu vreunui judecator de la CCR – mai ales vreunuia dintre cei cu o „vasta” experienta de judecator, asa cum este cazul lui Zegrean (fost consilier juridic la BJATM si ELECTRICA Bistrita, apoi avocat in Baroul Bistrita-Nasaud si… atat) sau al lui Daniel Morar (procuror pentru incompetenta caruia statul roman a platit despagubiri de 1,4 miliarde de Lei lui Liviu Ciupe).
    Astazi, opozitia din Ucraina incearca sa modifice Constitutia pentru a restrange prerogativele presedintelui, iar „statele democratice” UE + SUA (democratice cu pauze precum Chile-Allende) privesc „favorabil”. Incearca opozitia din Ucraina sa „inventeze” un regim politic?!
    In plus, un presedinte transformat in notar public nu o duce deloc rau daca se descurca la fel de bine (termenul corect este „fenomenal”) precum notarul public din clanul prezidential autohton.

  • E o varianta sa fie redus presedintele la nivel de „notar”, la o functie reprezentativa simbolica fara puteri executive semnificative.Dar in acest caz trebuie schimbata Constitutia in intregime, trebuie sa ne definim/sa devenim republica parlamentara, iar atunci presedintele sa fie numit de parlament si nu ales prin vot national ca si acum.

   • ” trebuie sa ne definim/sa devenim republica parlamentara, iar atunci presedintele sa fie numit de parlament si nu ales prin vot national ca si acum.”

    Nu neaparat. In plus, chiar si in cazul unei republici parlamentare, nu este „obligatoriu” ca presedintele sa fie numit (ales) de parlament. De exemplu, in cazul Austriei (republica parlamentara din spatiul european) presedintele este ales prin vot direct de catre cetateni.

    • Problemele sistemului politic romanesc nu stau in faptul ca presedintele nu are prerogativele amputate pana la nivelul unui notar public. Este o mare eroare sa credem ca raul in aceasta tara se datoreaza (exclusiv) lui Traian Basescu. Iar in actualul context, sincer, oricat as vrea sa raman impartial, nu pot sa nu prefer pe Basescu unei grupari care ne duce cu agresivitate spre un model sud-american. Cand vad „evolutiile” incepand din 2012 sub egida actualei puteri mi se face teama pentru viitorul acestei tari si al copiilor mei.

     • „in actualul context, sincer, oricat as vrea sa raman impartial, nu pot sa nu prefer pe Basescu unei grupari care ne duce cu agresivitate spre un model sud-american”

      Ce coincidenta! In perioada 2009 – 2012 si eu am avut puternica impresie ca pe atunci „atoatestiutorul” presedinte-premier (o functie pe care el insusi a inventat-o plimbandu-se fara jena pe la granitele Constitutiei, sub privirile aprobatoare a tot felul de tuteri din randurile intelectualitatii, care sondau terenul opiniei publice cu sintagme de genul „binefacerile unui despot luminat”) ne ducea cu agresivitate spre un model sud-american de „democratie”, cu un presedinte omnipotent care cultiva si se bazeaza mult pe serviciile de informatii (reflexe formate in perioada anterioara anului 1989). Schimbarea din 2012 a reusit, macar, sa elimine acea functie inventata de presedinte-premier, motiv pentru care nu pot sa nu-i prefer pe adversarii a ceea se numeste „la famiglia” basescu.

      • Am inteles, Iliescu&co sunt preferabili, ne duc in zbor spre culmile democratiei autentice. O au in sange, au mancat-o pe paine la Frunze sau in CC al PCR si au impartasit-o si minerilor, pe care I-au folosit ca apostoli. Apoi, dupa modelul crestin, au raspandit-o si celorlalte generatii de discipoli. Nu mai conteaza restul, principia, legi. Ei stiu ce-i mai bine pentru noi, putem sta linistiti la locurile noastre. Putem rescrie inclusiv matematica, de ex. 30% poate reprezenta majoritatea. E de bine…

  • Detesti „basismul”? Poate iubesti USL-ismul. Altfel nu pot intelege „marea ta intelepciune”. Nu e nevoie de „analiza” ta, este mai mult decat suficienta a CCR. N-or fi toti de-acolo specialisti in drept constitutional dar sunt, totusi, juristi si mai sunt pe acolo si consilieri.

 3. Ma indoiesc ca alesii se vor simti rusinati de acest esec si vor abandona proiectul criminal (imi masor exact termenii folositi). Sfidarea publica se mentine la cote maxime, neacceptarea cercetarii si judecarii inca unuia dintre cei care, in totalitate sunt penali (o simpla cercetare a modului in care se ajunge parlamentar arata ca respectivul nu are nicio sansa daca nu se integreaza total in sistemul statului mafiot), fiind doar un exemplu al acestui moment.
  In masura in care timpul ii permite, il rog pe domnul Stanomir sa gaseasca o modalitate prin care sa fie aduse la cunostinta publica – preferabil si pe intelesul celor mai putin initiati in drept dar posesori ai bunului-simt – toate aberatiile din ptoiect si consecintele lor dezastruoase.

  • Proiect, evident nu ptoiect. Sper ca s-a inteles greseala dar e bine sa o corectez. Sper sa se intimple la fel si cu aberatiile din proiect,

  • As fi mai ingrijorat de calitatea romanilor, ajunsi sub nivelul unui Homo Sapiens. Ajungi sa te intrebi ce tara o fi si asta, plina de hoti, penali, plagiatori, borfasi, mincinosi desi numai o parte sunt considerati oficial rromi.

 4. „“… a inventa un regim politic care îl reduce pe Preşedinte la poziţia de notar public…”

  Pai de ce va plangeti, poate candideaza cu succes Ioana Basescu :)

 5. Mai are cinev dubii ca ne tragem dintrun neam ticalosit 95%?
  Ultima podoaba a romanului, ministrul campeanu, care i-a dat sotului cadou un pachet de pensionar, cu masina de la stat si alocatie de insotitor, desi conduce masina, isi aduce nepotii de la gradinita sau scoala. Pensionare pe motiv de boala, cu ilegalitati grave.

  Al catelea ministru patat, din cel mai „cinstit” guvern, este dovedit a fi penal, plagiator, incompatibil? Si toate astea cu largul concurs al unei populatii de ultima speta, care a votat penali desi au fost avertizati ce va urma. Daca au votat inseamna ca sunt la fel ca si alesii, penali

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro