Meciul principal de pe scena politică românească continuă nestingherit și aceasta în pofida reacțiilor din ce în ce mai ferme ale feluritelor organisme europene. Acestea nemaifăcând nici un secret că s-au cam săturat să accepte derapajele în cascadă de la conduita democratică, derapaje pe care și le îngăduie iresponsabil guvernanții de la București. Dovada că se îngroașă gluma fiind votul din Parlamentul european cu privire la Statul de drept din România, dar și duritatea Raportului MCV, acesta din urmă nefăcând decât să demonstreze că, în cei doi ani de când la conducerea țării se află coaliția PSD-ALDE, aceasta nu a reușit decât trista performanță de a decupla România de Bulgaria. În sens negativ, firește. În sfârșit, un binom spulberat, adică semnul că între ceea ce s-a întâmplat din 2007 încoace la București și Sofia s-au stabilit diferențe care nu sunt deloc în favoarea țării noastre.
Degeaba se lansează unii politicieni și gazetarii din dotare în gesticulații, în exerciții de retorică găunoasă, patriotardă, în van cântă aceștia aria persecuției la care ar fi supusă țara în numele unor pretinse interese ba politice, ba economice, orice om cu scaun la cap înțelege că sancțiunile practice și morale care s-au abătut ieri asupra României nu sunt împotriva românilor, ci vizeaza proasta guvernare. Orice om, mai puțin politicienii arcului guvernamental.
Luni, puțin după ora prânzului, s-a desfășurat o nouă parte din meciul despre care vorbeam la începutul comentariului. Președintele Iohannis a profitat de prezența la Adunarea generală a Asociației municipiilor din România și a lansat o suită de atacuri dure, bine țintite la adresa a ceea ce a numit „guvernul Dragnea-Dăncilă”, pe care îl socotește „un accident al democrației românești”. Din păcate, fără a-și asuma vina ori a-și exprima regrete că a contribuit prin atribuțiile sale constituționale, fără a opune o minimă rezistență, la producerea accidentului în cauză. Dl. Iohannis a formulat acuzații grave și în cascadă la adresa guvernării, și-a reiterat cererea vizând eliminarea din prim-planul vieții politice a actualului guvern despre care a spus că a ratat totul. De la sărbătorirea cum s-ar fi cuvenit a Centenarului la pregătirea preluării președinției Uniunii Europene.
Președintele a ales perfect momentul atacului, a profitat de faptul că în imediata lui vecinătate se afla un pesedist cu mare expunere, primarul sectorului 3 al Capitalei, dl. Robert Sorin Negoiță, dar și de demisia neașteptată a ministrului pentru Afaceri Europene, dl. Victor Negrescu. Care în aceeași zi a provocat valuri în partid și nu numai fiindcă tocmai se aflase că demisia ar fi fost provocată de contrele de care tânărul politician ar fi avut parte dinspre triada Dragnea- Teodorovici-Plumb. Așa după cum s-a putut observa cu ochiul liber din reacțiile d-lui. Liviu Dragnea, reacții care s-au consumat la numai câteva minute după încheierea alocuțiunii d-lui Iohannis, numai simpla rostire a numelui domnului Negrescu provoacă acute reacții de respingere la vârfurile mimatei, pretinsei social-democrații românești.
Respectivele reacții s-au situat în prelungirea tristului spectacol oferit luni de dl. Liviu Nicolae Dragnea. Care iar a ieșit în fața presei având în mână o valiză din care a scos stickuri pe care le-a oferit jurnaliștilor laolaltă cu dezvăluiri răsuflate, care nu aduc nimic nou despre pretinsele falsuri care s-ar găsi în declarațiile de avere ale președintelui României și ale soției sale. Nici o noutate, nici de conținut, nici la nivelul prezentării, aceasta în pofida faptului că dl. Dragnea s-a prezentat a fi producătorul și editorul de montaj al unui filmuleț prost cu care s-a gândit că ar da bine să își însotească apariția leșios-bășcălioasă. Totul încheindu-se cu un to be continued relevant pentru infantilismul și aplecarea spre circul de proastă calitate al președintelui Camerei Deputaților.
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Tristul spectacol nu este dat de un grup de politicieni esuati, adusi in posturi de o populatie cu o mentalitate gresita (ca s-au prezentat la vot si au votat gresit sau ca s-au p@#$%at pe el de vot neintelegand cum functioneaza democratia), tristul spectacol e dat de un CCR care s-a vandut politic pentru 30 de arginti.
Politicienii pot da legi prin structura majoritara a parlamentului, insa rolul CCR-ului este sa stabileasca nu numai constitutionalitatea acestor legi dar si felul constitutional in care au fost adoptate.
CCR-ul Romaniei din ultimii ani a fost mare pierdere a democratiei (si asa fragila) a Romaniei. Aici va fi cheia de bolta a democratiei romanesti.
Din aproape in aproape (sau pas cu pas) prin interpretari la interpretari, CCR constituita pe afinitati politice (ceea ce este un non-sens), a ajuns sa remodeleze Constitutia in favoarea puterii.
Asa ca, iesirea din criza va cere cu necesitate si cateva schimbari majore in Constitutie. Altfel nu va fi posibil.
Asta, dupa ce se va fi dat de pamant cu actuala coalitie majoritara si (daca) se va reusi scoaterea acestora din scena.
Treaba grea! Va dura mai mult decat am putea crede, nu va fi un drum drept, va fi mult de urcat si se va cobori inca, mult si nu stiu cati mai rezistam.
Nu e meci, meciul este o dispută sportivă şi are reguli pe care le respectă toţi jucătorii. La noi este o Ţiganiadă, o luptă inutilă între ţigani, hoţi şi mafioţi, fără reguli. Trist Centenar! Dar cred că ne-o merităm.
În mod ”tehnic” lucrurile se pot curma numai prin aplicarea prevederillor Art. 16 din Constituție! Adică accesul LA INFORMAȚII CLASIFICATE ALE ”ALEȘILOR” SĂ SE FACĂ ”ÎNTOCMAI ȘI LA FEL” CA PENTRU CADRELE MILITARE ȘI NU PE BAZA UNUI REGULAMENT PROPRIU CARE DEROGĂ DE LA PREVEDERILE LEGII.
”Egalitatea în drepturi ARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.
(4) În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile administraţiei publice locale.”