luni, septembrie 25, 2023

Continuă meciul de pe scena politică românească

Meciul principal de pe scena politică românească continuă nestingherit și aceasta în pofida reacțiilor din ce în ce mai ferme ale feluritelor organisme europene. Acestea nemaifăcând nici un secret că s-au cam săturat să accepte derapajele în cascadă de la conduita democratică, derapaje pe care și le îngăduie iresponsabil guvernanții de la București. Dovada că se îngroașă gluma fiind votul din Parlamentul european cu privire la Statul de drept din România, dar și duritatea Raportului MCV, acesta din urmă nefăcând decât să demonstreze că, în cei doi ani de când la conducerea țării se află coaliția PSD-ALDE, aceasta nu a reușit decât trista performanță de a decupla România de Bulgaria. În sens negativ, firește. În sfârșit, un binom spulberat, adică semnul că între ceea ce s-a întâmplat din 2007 încoace la București și Sofia s-au stabilit diferențe care nu sunt deloc în favoarea țării noastre.
Degeaba se lansează unii politicieni și gazetarii din dotare în gesticulații, în exerciții de retorică găunoasă, patriotardă, în van cântă aceștia aria persecuției la care ar fi supusă țara în numele unor pretinse interese ba politice, ba economice, orice om cu scaun la cap înțelege că sancțiunile practice și morale care s-au abătut ieri asupra României nu sunt împotriva românilor, ci vizeaza proasta guvernare. Orice om, mai puțin politicienii arcului guvernamental.
Luni, puțin după ora prânzului, s-a desfășurat o nouă parte din meciul despre care vorbeam la începutul comentariului. Președintele Iohannis a profitat de prezența la Adunarea generală a Asociației municipiilor din România și a lansat o suită de atacuri dure, bine țintite la adresa a ceea ce a numit „guvernul Dragnea-Dăncilă”, pe care îl socotește „un accident al democrației românești”. Din păcate, fără a-și asuma vina ori a-și exprima regrete că a contribuit prin atribuțiile sale constituționale, fără a opune o minimă rezistență, la producerea accidentului în cauză. Dl. Iohannis a formulat acuzații grave și în cascadă la adresa guvernării, și-a reiterat cererea vizând eliminarea din prim-planul vieții politice a actualului guvern despre care a spus că a ratat totul. De la sărbătorirea cum s-ar fi cuvenit a Centenarului la pregătirea preluării președinției Uniunii Europene.
Președintele a ales perfect momentul atacului, a profitat de faptul că în imediata lui vecinătate se afla un pesedist cu mare expunere, primarul sectorului 3 al Capitalei, dl. Robert Sorin Negoiță, dar și de demisia neașteptată a ministrului pentru Afaceri Europene, dl. Victor Negrescu. Care în aceeași zi a provocat valuri în partid și nu numai fiindcă tocmai se aflase că demisia ar fi fost provocată de contrele de care tânărul politician ar fi avut parte dinspre triada Dragnea- Teodorovici-Plumb. Așa după cum s-a putut observa cu ochiul liber din reacțiile d-lui. Liviu Dragnea, reacții care s-au consumat la numai câteva minute după încheierea alocuțiunii d-lui Iohannis, numai simpla rostire a numelui domnului Negrescu provoacă acute reacții de respingere la vârfurile mimatei, pretinsei social-democrații românești.
Respectivele reacții s-au situat în prelungirea tristului spectacol oferit luni de dl. Liviu Nicolae Dragnea. Care iar a ieșit în fața presei având în mână o valiză din care a scos stickuri pe care le-a oferit jurnaliștilor laolaltă cu dezvăluiri răsuflate, care nu aduc nimic nou despre pretinsele falsuri care s-ar găsi în declarațiile de avere ale președintelui României și ale soției sale. Nici o noutate, nici de conținut, nici la nivelul prezentării, aceasta în pofida faptului că dl. Dragnea s-a prezentat a fi producătorul și editorul de montaj al unui filmuleț prost cu care s-a gândit că ar da bine să își însotească apariția leșios-bășcălioasă. Totul încheindu-se cu un to be continued relevant pentru infantilismul și aplecarea spre circul de proastă calitate al președintelui Camerei Deputaților.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Tristul spectacol nu este dat de un grup de politicieni esuati, adusi in posturi de o populatie cu o mentalitate gresita (ca s-au prezentat la vot si au votat gresit sau ca s-au p@#$%at pe el de vot neintelegand cum functioneaza democratia), tristul spectacol e dat de un CCR care s-a vandut politic pentru 30 de arginti.

    Politicienii pot da legi prin structura majoritara a parlamentului, insa rolul CCR-ului este sa stabileasca nu numai constitutionalitatea acestor legi dar si felul constitutional in care au fost adoptate.

    CCR-ul Romaniei din ultimii ani a fost mare pierdere a democratiei (si asa fragila) a Romaniei. Aici va fi cheia de bolta a democratiei romanesti.

    • Din aproape in aproape (sau pas cu pas) prin interpretari la interpretari, CCR constituita pe afinitati politice (ceea ce este un non-sens), a ajuns sa remodeleze Constitutia in favoarea puterii.
      Asa ca, iesirea din criza va cere cu necesitate si cateva schimbari majore in Constitutie. Altfel nu va fi posibil.
      Asta, dupa ce se va fi dat de pamant cu actuala coalitie majoritara si (daca) se va reusi scoaterea acestora din scena.
      Treaba grea! Va dura mai mult decat am putea crede, nu va fi un drum drept, va fi mult de urcat si se va cobori inca, mult si nu stiu cati mai rezistam.

  2. Nu e meci, meciul este o dispută sportivă şi are reguli pe care le respectă toţi jucătorii. La noi este o Ţiganiadă, o luptă inutilă între ţigani, hoţi şi mafioţi, fără reguli. Trist Centenar! Dar cred că ne-o merităm.

  3. În mod ”tehnic” lucrurile se pot curma numai prin aplicarea prevederillor Art. 16 din Constituție! Adică accesul LA INFORMAȚII CLASIFICATE ALE ”ALEȘILOR” SĂ SE FACĂ ”ÎNTOCMAI ȘI LA FEL” CA PENTRU CADRELE MILITARE ȘI NU PE BAZA UNUI REGULAMENT PROPRIU CARE DEROGĂ DE LA PREVEDERILE LEGII.

    ”Egalitatea în drepturi ARTICOLUL 16
    (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
    (2) Nimeni nu este mai presus de lege.

    (3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.

    (4) În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile administraţiei publice locale.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro