vineri, septembrie 22, 2023

Contrarevoluția corupților: argument pentru dublarea bugetului DNA

Se duce o bătălie cu totul disproporţionată între Direcţia Naţională Anticorupţie şi crima organizată din structurile de stat şi de partid din România. Pe de o parte, grupurile de crimă organizată au la dispoziţie un buget uriaş, pe care l-aş estima ca fiind mult dincolo de un miliard de euro, controlează aproape toată presa, inclusiv televiziuni de ştiri, şi dispun de o majoritate parlamentară transpartinică. De cealaltă parte, DNA lucrează la circa 7.000 de dosare cu 86 de procurori şi 190 de poliţişti şi a primit de la guvernul Ponta, după lupte grele, un buget de exact 99.366.000 de lei (22 de milioane de euro). Ceea ce vreau să arăt în acest articol este că DNA are nevoie de o majorare substanţială a alocărilor, atât financiare, cât şi umane.

Pentru a înţelege mai bine resursele de care dispun corupţii din România – care nu vor ezita să pună la bătaie sume uriaşe pentru a scăpa de puşcărie – vă amintesc „prejudiciul estimat” de DNA în câteva dosare relativ recente, precum şi sumele pe care s-a pus sechestru.

 • În dosarul Chiliman-Moisescu, s-a pus sechestru asigurator pentru un prejudiciu de peste 670 de milioane de euro.
 • În dosarul Sebastian Ghiţă – Iulian Herţanu (cumnatul lui Victor Ponta), s-a pus sechestru asigurător şi poprire pe conturi “până la concurenţa sumei de 129.343.768 lei” (circa 30 de milioane de euro). De menţionat că, în declaraţia de avere a deputatului Ghiţă, apare două împrumuturi, de 90.300.000 de euro şi de nouă milioane de dolari, către o persoană fizică. Am punctat acest detaliu pentru că armata de mercenari din presă, plătită de politicienii corupţi, ne rostogoleşte zilnic teza “gafei” DNA, care a luat în serios “împrumutul” de 670 milioane de euro dintre soacra lui Vlad Moiescu şi soţia acestuia. Se vede din declaraţia de avere a lui Ghiţă că aceasta este o practică în grupul transpartinic Ghiţă-Moisescu, doi buni prieteni din aparent răposatul USL.
 • Prejudiciul în dosarul Hrebenciuc-Chiuariu-Ioan Adam, unde au fost retrocedate ilegal 43.227 hectare de pădure, este estimat la 303.888.615 de euro.
 • În dosarul Horia Georgescu (ce dezamăgitoare involuţia acestui fost preşedinte al ANI), acuzat că a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP, procurorii au stabilit că statul a fost păgubit cu 84 de milioane de euro.

Putem continua, dar cred că este suficient ca să înţelegem amploarea sumelor furate şi resursele de care dispun marii corupţi. Am mai văzut în dosarele DNA cum erau dirijaţi banii către televiziunile de casă ale politicienilor şi cum primeau ordine unii deputaţi – vezi dialogul dintre Mihai Vlasov şi deputatul PSD Florin Iordache.

Spunea doamna Kovesi, în februarie, la bilanţul DNA pe 2014: “Hotărârile judecătorești definitive în dosarele DNA au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decît în 2013. Dacă ar fi executate, e mai mult decît fondul de salarii al medicilor pe un an”. Ministerul de Finanţe a reuşit însă să recupereze doar 10% din aceste sume. Este uşor de înţeles, dacă ne amintim că, la acel moment, ministru era Darius Vâlcov, cercetat de DNA în mai multe dosare de corupţie. Nici azi, statul nu a reuşit să intre, de facto, în posesia tuturor imobilelor care trebuiau confiscate în dosarul Dan Voiculescu. M-aş fi aşteptat de la premier – atât cel exilat în Turcia, cât şi cel interimar – ca, atunci când se întâlnesc cu Mihai Gâdea şi se lăfăie în studioul Sintezei Zilei, să discute un pic şi despre acest subiect.

Aş vrea să ne mai amintim un singur episod, înainte de merge spre o concluzie. În decembrie 2014, doamna Kovesi a cerut pentru DNA un buget de 25 de milioane de euro. După câteva zile de hărţuieli cu guvernul Ponta – aflat la acel moment în corzi, după înfrângerea de la prezidenţiale – a obţinut 22 de milioane de euro. Sigur că este cel mai mare buget al DNA din ultimii ani, dar şi numărul dosarelor a crescut exploziv. De ce? Pentru că, ne explică doamna Kovesi, creşte încrederea în instituţie şi, concomitent, numărul sesizărilor. Nomenklatura din politică, speriată, îi numeşte “turnători” sau “denunţători” pe cei care sesizează DNA. Nu, sunt nişte oameni care – din diferite motive, poate din spirit civic, poate ca să-şi scape propria piele – fac ceea ce trebuie să facă. Şi în Statele Unite, şi cred că în mai toate ţările din lume, procurorii se folosesc de infractorii mărunţi pentru a ajunge la capii mafiei.

Privind la cât de corupte sunt structurile de stat din România, este un adevărat miracol că DNA-ul continuă să se bată, că încă nu au reuşit să-i pună cu botul pe labe pe procurorii anticorupţie. Suntem, mi-e teamă, într-un moment de cotitură: fie DNA câştigă lupta cu structurile mafiote care au cangrenat întregul aparat de stat, fie acestea vor gripa, într-un fel sau altul, mecanismele anti-corupție.

Orice guvernare care dorește să restabilească încrederea distrusă dintre cetățeni și clasa politică trebuie să facă un gest puternic, care să-i probeze clar bunele intenții, și să dubleze bugetul DNA sau chiar să îl ridice până la 50 de milioane de euro. Nu este deloc mult. DNA trebuie să angajeze procurori și polițiști şi să primească un sediu adecvat, altfel nu va mai face față numărului crescând de dosare. Sunt optimist și am convingerea că oamenii onești vor sprijini acest demers, care va produce efecte: sume consistente vor putea fi folosite în interes public, în loc să ajungă în buzunarele politicienilor. Eu cred că societatea civilă este datoare să-şi declare public, cu toată forţa, susţinerea pentru lupta cu corupția şi să transmită politicienilor un mesaj clar: “Noi votăm DNA!”.

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

 1. „grupurile de crimă organizată ….. controlează aproape toată presa, inclusiv televiziuni de ştiri,…..”

  Ooops, controleaza presa?

 2. „Orice guvernare care dorește să restabilească încrederea distrusă dintre cetățeni și clasa politică trebuie să facă un gest puternic […].” Bani s-ar gasi, dar guvernarea noastra exact asta NU doreste. De spaima puscariei alearga toti ca potirnichile, in frunte cu prim-plagiatorul.

 3. subscriu la ce spuneti
  cu o adaugire suplimentara
  este evident ca romania afundata n mocirla nu se poate extrage singura de acolo precum baronul de munchausen tragindu se de par. trebuie asanata mlastina (ideal ar fi fost imediat dupa 1990, dar nu ne mai putem crampona de asta acum). menirea unui politician, justitiar sau functionar platit de cetatean este sa asigure respectarea regulilor, sa mentina terenul nivelet si curat, nu sa se erijeze in alesi privilegiati si legiuitori dupa bunul plac si interes. jucatorii sint oamenii liberi care prin munca si efort creativ isi permit sa i plateasca ca sa i serveasca. daca nu se face distinctie intre creatori si impostori, intre adevaratii antreprenori si apostoli nimicului si vorbei goale, romania nu se va schimba in bine.

 4. Domnule Mioc, subscriu la tot ce scrieti, totusi, pe linga numele grele din fosta tabara uselista mentionate in articol trebuia sa adaogati si cateva nume grele din tabara mafiotilor-basisti cercetati sau trimisi in judecata – i.e Elena Udrea -fostul candidat la presidentia Romanei, Alina Bica – fosta sefa DIICOT, afaceristul Dorin Cocos, edilul Pinalti, securistul Gheroghe Constantin Paunescu (fondatorul si patronul b1 TV) Adrian Sarbu, Dan Adamescu, Adriean Sarbu etc.

  • Da, ar fi intersant de comparat sumele care au ajuns in diverse tabere.
   Ma rog, nu ca ar fi coruptia impartita in tabere. Ei sunt foarte uniti, doar ni se infatiseaza ca si cum ar fi din tabere diferite cand vin sa ne ceara votul.

 5. de ce ne furam caciula ! genetica nu se poate trata in citiva ani cu DNA
  tineretul patriei trebuie sa stie ca cei mai buni fii ai poporului au proprietatea acelei tari; si nu de azi de ieri.ii face la scoala sa creada ca tradatorul Tokes a inceput revolutia; ala saracu a initiat niste proteste;revolutia a fost infaptuita de intregul nostru popor condus de cei mai buni fii ai sai,ca si pina atunci.doar ca de atunci s a privatizat organizatia de partid si stat.
  domnilor; parlament,justitie,politie exista doar in tari civilizate,dar si acolo lupta e zi de zi ptr ca acestea sa existe.comunitatea din romanica inca nu e pregatita ptr asa ceva

 6. exista / poate fi gasita posibilitatea legala de a dona (nu stiu alt termen) bani la DNA ?

  ex: cei 2 % din impozit de dirijat catre DNA (o campanie mediatica intensa ar face minuni) sau de creat un fond in care romanii din strainatate sa poata dona – ar face-o, cu siguranta

 7. Clasa politica nu poate decat sa amane inevitabilul. Directia e clara, iar valul nu se va poticni de Romania.

  Da, D.N.A. si institutiile care o sprijina au dovedit ca pot si ca vor sa faca treaba. Logic, la cat au de lucru si de-acum incolo, ar trebui intarite si sprijinite. Inclusiv prin marirea bugetului.

  Singurul impozit suplimentar pe care l-as accepta cu bucurie, de la orice guvern, ar fi un impozit care sa stranga bani exclusiv pentru institutiile care lupta impotriva coruptiei.

 8. Poate fi adevarata ideea ca DNA are nevoie de fonduri suplimentare. Mi-as dori o lege care, sa prevada ca 3% din fondurile recuperate de la hoti , sa intre automat in bugetul parchetului care a facut recuperarea.Pt ca , nu sunt dispus sa platesc la infinit niste oameni care spun…vorbe. Un hot condamnat definitiv, trebuie sa inapoieze lucrul furat( sau contravaloarea lui, cu dobanda) si sa plateasca cheltuielile lui din puscarie.Eventual prin munca. Altfel, puscaria se transforma in pension.De multe ori de lux.

  • domnule luluta! dumneata n ai vazut ce cercuri literare s au format in puscarii ?
   pai ruminii au numa de invatat din multimea de carti a oamenilor politici si de busines rumini.si dumneata vrei sa i taxezi ?ba unii or scris si carti de drept( drept ruminesc !) din pozitia de puscarias ! va dati seama cita experienta poate avea un asemenea autor ! literatura de puscarie din romanica ar trebui propusa ptr Nobel ! sa avem si noi premiantii nostri ! sa ne putem mindri ca sintem rumini

 9. subscriu. in plus sustin ideea unui demers legislativ care sa permita donatii catre DNA. mi-as dona 15 % din venit pentru oamenii astia.Toata stima pentru munca si curajul lor. sa stie ca sunt multi romani care ii sustin. iar politicienii sa stie ca pentru ei e mai bine cu DNA-ul decat cu glonțul.
  să nu uite ce a pățit împușcatu.

 10. De mai multa vreme sustin triplarea fondurilor, logisticii si personalului din DNA.. La cata hotie exista in structurile si autoritatile statului, este mai mult decat necesar sa se actioneze in aceasta directie. Ce face ministerul Justitiei, ce face CSM-ul, ce face As. Magistratilor, Uniunea Judecatorilor, si toate celelelte organizatii profrsionale ???? Nimic. Si asta in timp ce dincolo de gard, penalii din parlament lucreaza intens, cat pe fata cat subteran, vin cu numeroase propuneri de evitare a contactelor cu procurorii, propuneri care limiteaza astiunile pe care le fac, in anchetele pe care le desfasoara. Deja avem dovada, ca in aceste zile si-au mai pus deoparte cateva privilegii pe termen lung, ceva care sa rasplateasca eforturile depuse in promovarea coruptiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro