miercuri, iulie 17, 2024

Conu’ Nicolaescu si hotii din privat

Prin reprezentantii sai, societatea romaneasca multilateral dezvoltata se indreapta spre noi culmi de progres. O astfel de directie este clar indicata, in cheie liberala, de nu mai putin liberalul ministru de serviciu al sanatatii publice, Eugen Nicolaescu:  „ […] banul public, in acest moment, este atat de putin, incat el trebuie foarte bine cumpanit, foarte bine chibzuit. Cineva care isi dezvolta o afacere privata nu si-o face pe banul public. Cand isi gandeste business plan-ul respectiv, ca sa-si faca investitia, se gandeste ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta – sau poate printr-o competitie foarte serioasa si foarte deschisa, ceea ce ma indoiesc. Deci, in acest moment, decizia noastra este clara: sectorul public traieste din banul public; sectorul privat traieste din banul privat.” (aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13989632-eugen-nicolaescu-vom-sista-finantarea-din-bani-publici-spitalelor-private.htm)

Pentru ca imi place sa cred ca si eu sunt liberal, caut sa dau dreptate unui ministru cu care sunt pe aceeasi lungime de unda. Dar as vrea si sa-l inteleg, inainte de a-i da dreptate. Prima constatare a ministrului (examenul obiectiv) este ca stam rau cu finantele publice, astfel ca nu ne permitem risipirea lor. Nu am inteles treaba cu „in acest moment”, mai ales ca acelasi ministru al sanatatii de acum, cand a mai ocupat aceeasi functie, dar sub alta palarie, se lovea de aceeasi problema a insuficientei fondurilor. Ca toti ministrii sanatatii de altfel, cum ca e aici o problema recurenta (dar amnezia a invins anamneza). Dar poate ca ministrul vrea sa-mi spuna ca spera in vremuri mai bune, cand banul public nu va mai trebui nici cumpanit, nici chibzuit; astept, asadar, acele vremuri de huzur, cand pentru o batatura sistemul public de sanatate imi va face un RMN.

Intarit de acest gand, ma adancesc acum in diagnosticul medicului Nicolaescu: sistemul public de sanatate o duce rau pentru ca banul acela putin este furat sau deturnat de catre  vampirii nesimtiti din privat. Cascheta de economist ii permite domnului ministru si sa dea sfaturi celor din privat cum sa-si gandeasca afacerile si business-planul, daca tot nu e nimeni care sa gandeasca acest lucru pentru sistemul public! Pentru ca domnul ministru e, nu-i asa, liberal si stie cum merge treaba cu un business pentru a-l face profitabil.

Bunul doctor Nicolaescu, amnezic cu anamneza, dar convins de elementele din examenul obiectiv si sigur de diagnostic, prescrie si tratamentul liberal: sa nu se mai dea nimic vampirilor bugetofagi privati care sug sangele poporului, adica banul statului! De azi inainte, bugetofagii trebuie sa fie doar de stat!

Mai jos, nu am pretentia de a-l trezi pe domnul Nicolaescu din somnul ratiunii, deoarece acesta ii cuprinde pe toti oamenii politici romani atunci cand ajung la guvernare, indiferent de culoarea mazgai politice cu care se vopsesc vremelnic in functie de interesele lor private de moment (acum, in special cele legate de justitie). Dar am pretentia de la domnul Nicolaescu sa nu ma ia de prost, cel putin nu in prezenta mea ! Fara a fi exhaustiv sau profund (nici nu e nevoie, deoarece din avion deja lucrurile care se vad, se vad suficient de clar si sunt suficient de importante), iata cateva elemente :

1. banii ce ajung in bugetul public pentru sustinerea bugetului sanatatii provin de la firme private. Firmele private ar fi primele fericite daca ar avea un CAS privat si angajatii lor s-ar trata doar in sistemul privat de sanatate. Daca includem mita si atentiile obligatorii de la « public », plus licitatiile asa cum stie publicul sa la faca si sa desemneze castigatorii, costurile la « privat » ar fi cam aceleasi ca in prezent la stat,  dar privatul nu ar trebui sa mai suporte umilintele sistemului impus de politicieni (programul cu publicul de la CAS si nesimtirea dumnezeilor de acolo, spre exemplu), fara a mai discuta despre partea medicala.

2. Firmele de stat sunt suficient capusate de oamenii politici, direct sau prin enspe interpusi, incat sa nu ajunga niciodata pe profit ; taxele catre stat sunt rar platite, datoriile acestora fiind periodic sterse, iar sistemul privat trebuind sa le compenseze. Mai pe scurt : o firma de stat nu poate fi capusata fara acordul politic al celor care au numit directorul si consiliul de administratie si care asteapta apoi, cuminti, partea lor ; daca cumva acel director va trebui demis, de ochii lumii, el va deveni consilier al cate unui (prim-)ministru, deoarece el are acum « expertiza » (asa se spune acum, nu se mai spune « experienta ») furtului fara urme vizibile ; in consecinta, statul nu-si plateste taxele catre el insusi, dar buget ii trebuie : pentru asta, exista prostii din privat, pe care bunul stat ii poate nenoroci cand si cum vrea el. Dar pretentia ramane cea de solidaritate sociala !

3. Sistemul privat de sanatate asigura tot un serviciu public, si nu unul privat. Cand acest sistem fura, nu o face mai mult decat sistemul public sau nu din banul public. La privat sau la stat, CAS deconteaza o aceeasi suma pentru un acelasi act medical, indiferent de cat factureaza privatul. La privat, ceea ce depaseste plafonul decontat de CAS este suportat de pacient : daca acesta vrea –si isi permite !- avioane si caviar, treaba lui ! O parte din acei bani tot la stat vor ajunge in final, sub forma de taxe, impozite si, evident, amenzi.

4. Ziceam, amenzi ! Acestea sunt primite si datorate de toate firmele care nu au sansa ca undeva, in amonte, sa existe un politican-ingeras care sa vegheze asupra lor. Legislatia globala este astfel (ne)gandita incat, legal, absolut nici o firma (subinteles : fara proxenet politic in spate) sa nu o poata respecta in totalitate, cel putin nu in practica. Un exemplu simplu din domeniul sanatatii il reprezinta obligatia tuturor angajatorilor (de la taraba din piata la fabrica de mezeluri, trecand prin biroul de copiat acte si cel al ministrului sanatatii) de a efectua cel putin trimestrial o dezinsectie si cel putin semestrial o deratizare, amenda putand ajunge pana la 8.000 de lei in caz de neconformare ; dar pentru a sti si face aceasta, trebuie sa fii la curent cu prevederile art. 37 din Legea 95/2006, coroborate cu prevederile Ordinului Ministrului Sanatatii Nr 536/1997, la randul lor coroborate cu prevederile HG 857/2011 –toate intr-un loc, politicianul roman nu le-a stiut pune. Ti-a scapat ceva ? Amenda, nene, ca se imbolnaveste tara la tine-n magazinul de pompe funebre !  Evident (si mult mai bine, pentru tine si sistem), amenda poate fi inlocuita cu sfanta spaga : mai mica decat amenda, o parte din ea va ajunge si la ingerasii proxeneti, pentru mentinerea in functie a controlorului, pe criterii de performanta, evident.

Opresc aici lista pentru ca, dincolo de toate, cred eu, alta este durerea mare a domnului Nicolaescu (fara a gresi deloc, puteti inlocui numele acestuia cu al oricarui politician care o vreme a fost in opozitie) : din amenzi si spaga, cat poti, domne’, sa aduni ? Nu mai bine tinem borcanul cu miere pentru noi, pentru a scapa de intermediarii din privat, care ne mai si pot face cate un deranj cu DNA-ul ? Principiul este clasic : dati borcanul mai spre mine, ca sa ajunga toti ! Mai pe scurt : daca dau (si) la privat, mai am eu de unde sa fur fara risc cat pot  si cat trebuie pentru ai mei? Pentru ca, vai !, privatii nu mai sunt atat de multi si atat de contribuabili incat sa mai fie de unde le da si lor inapoi! Ei sa se multumeasca deja ca li se ia ! Iar putinii ramasi, cocosati de taxe si amenzi liberale à la Nicolaescu, ori vor pleca ori vor inchide si vor deveni la randul lor asistati social.

In final, domnule ministru, sunteti cu punga mea in mana : furati (pardon !) –dati-va legile de care aveti nevoie (si interziceti cenzurarea lor !) astfel incat sa gospodariti cat mai bine banul public si toti cei apropiati dumneavoastra sa fie multumiti ! Eu unul, ma pregatesc sa-mi fac bagajul, in primul rand pentru ca ma luati de prost cu explicatii care nu sunt nici macar coerente, ca la decenta nu ma mai astept demult ! Sa tratati mediul privat de hot si traficant de influenta, este prea mult pentru mine, cel care va plateste capriciile si va intretine fantezia. Iar in ce priveste competitia « serioasa si deschisa », voi lasa aceste aspecte in grija sistemului public in general : intre comunisti, ar trebui sa va intelegeti, iar hotul nu ar trebui sa strige hotul ! Nici nu aveti habar de pretul platit de mediul cu adevarat privat si direct productiv care trebuie sa intre in competitie cu privatii ocrotiti de politicieni atunci cand competitia « serioasa si deschisa » apare (adica acele licitatii la care castigatorii sunt de mult timp cunoscuti), dar va permiteti sa-l infierati cum numai un stalinist ar face-o !

P.S. Astept ca ministrul care se ocupa de drumuri sa ia exemplul colegului de partid si sa transmita asfaltatorilor sa nu mai mizeze pe banii statului cand isi fac business-planul. Sa vedem atunci de unde bani de campanii electorale si de vile despre care ANI nu are voie sa intrebe nimic, iar daca intreaba, atunci sa fie desfiintat ! Speranta va fi aceeasi : nu ne-ar da si noua bunul Dumnezeu niste ministri comunisti, ca poate atunci se redreseaza si economia asta, cu sprijinul privatilor ! Ca de liberali cu numele, m-am cam saturat !

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Felicitari pt articol. M-a uns la inima. Dar oare cine sa auda si cine sa priceapa? Cainii latra, Nicolaescu isi vede de ale lui.
  D-lor politicieni, sa furati bine! Ca astia prostii si multii o sa tot plateasca pina s-or dezmetici sa nu va mai aleaga!
  Pina atunci, si noi astia prostii si multii putem sa „murim bine” ca tot la nimeni nu pasa. Ca daca raminem sa ne tratam la stat asta ne asteapta: o moarte cit se poate de naturala si probabil prematura. Ce mai conteaza?

 2. mihai spune:
  Comentariul tău e în așteptare.
  14/01/2013 la 11:10

  Excelent articolul, fata de precedentul pe aceeasi tema care era o varza de informatii incomplete si/sau eronate. In plus, la argumentatia adusa e de adaugat si faptul ca la spitalele private nu-ti poti numi clientii, politici sau de gasca, care sa fie ulterior atenti cu cererile tale. De altfel a trecut mai putin remarcata inca o propunere a nicolaescului, anume trecerea in subordinea MS(adica a lui) a tuturor spitalelor judetene, care acum tin de consiliile locale/judetene. Daca masura ar fi avut o logica economica, poate intelegeam, dar asa este vorba de dorinta de impunere a clientilor direct de la centru. Nu are logica economica pt. ca daca MS ar dori sa le preia pentru investitii ar trebui sa aiba bani pentru asta, la fel si pentru reparatii, cheltuieli de intretinere etc. care acum sunt platite din bugetele locale, in unele cazuri fiind sume consistente(de ex. la Bucuresti in ultimii 5 ani au fost investiti cam 300 milioane euro! din banii primariei generale in cele 24 de spitale pe care le administreaza!!). In rest, daca astia sunt liberali nu stiu ce ar mai ramane pentru comunisti de facut

 3. Clar ! Foarte clar. Rar ! FOARTE RAR !

  De ce ? Fiindcă articolul ARE STRUCTURĂ – adică început, mijloc și sfîrșit (vezi chiar pe Contributors în 6 Decembrie 2012 ”O țară fără structură” de Dan Cristea). De ce are structură ? Fiindcă Dl. Cătălin Popa a studiat în străinătate, a muncit acolo, pe scurt a trăit într-un mediu scos de sub imperiul catastrofalului citat caragialesc „Nici așa, nici altminteri” (scos din context, et pour cause, on purpose).

 4. prin trecerea unor pacienti de la privat la spitalul de stat: se scad incasarile privatului si deci si veniturile statului. (parca asa suna obiectia USL la degrosarea randurilor bugetarilor; acum nu se mai aplica aceeasi logica?), dar cresc spagile la medicii de la stat. Sunt cumva spagile impozitate si nu stiu eu? Eu vad o scadere a veniturilor la buget, adica de fapt o micsorare a bugetului sanatatii si nu invers.

  • Dupa atatia ani de absenta de la guvernare (in ciuda multi- migrarii proxenetilor politici pentru a ramane aproape de borcanul cu miere), dorinta de salvare a neamului este mare! Personal, nu cred ca, in fata presiunilor ‘din teritoriu’ in ce priveste ROI (return-on-investement), politicienii nostri mai au timp pentru a vopsi gardul; in speta, cred ca interesul mare este aducerea bugetului la stat pentru propasirea cel putin a unei parti a neamului romanesc (cel aflat acum la guvernare si dupa gradul de subventionare din campaniile electorale) in cel mai scurt timp, burta fiind cam limita de coloana.
   In aceeasi perspectiva vad si readucerea spitalelor judetene de la CJ/CL la minister: nu-i destul cat sa ajunga pentru toti, asa ca macar ei sa fie serviti. Gandul pentru pacient este ultimul pe lista. Re-centralizarea, care intr-adevar ar putea aduce economii de scara in ce priveste achizitiile, are acelasi scop, dupa parerea mea.
   Dincolo de toate, surprinderea mea mare vine din faptul ca astfel de masuri stupide sunt sustinute de un ministru liberal (ma rog, de-al lui Crin Antonescu, ceea ce permite multe bemoluri doctrinare).

   Mai cred ca dupa ce va trece un pic valul, conu’ Nicolaescu, sub presiunea unor cotizanti USL din teritoriu, va indulci masura, si anumite categorii de spitale private vor fi exceptate de la lege. Cei ‘ne-exceptati’ vor trebui sa inteleaga ca s-a schimbat jupanul si sa se ‘adapteze’ (ca sa zic asa); cei care o vor face, vor fi si ei exceptati, iar ceilalti, dumnezeu cu mila… daca nu au fost capabili sa-si faca un business-plan solid (nu-i asa? cum ca ministrul va fi avut dreptate!)

   Si inca: in starea propusa de ministru, clasa de mijloc nu-si va mai putea permite deloc spitale private, iar clasa de sus se va duce in continuare la Viena si Paris.

   Asigurari private de sanatate? Deductibilitatea pentru angajator (cand isi permite sa le acorde) este de 250 euro/an si nu poate acoperi decat propriul angajat (nu si copiii acestuia); de acesti bani se ofera analize si consultatii, dar nu operatii nici macar de rutina. Cati angajatori le ofera? Putini! Si vor fi si mai putini! Marirea plafonului sau extinderea deductibilitatii fiscale si pentru membrii familiei ar insemna imputinarea si mai mare a bugetului actual, asa ca inchidem cercul vicios, pentru ca de aici am pornit.

 5. aluneca sanatatea spre „negru”? o apendicectomie costa X la privat (din care …% se acopera de catre CNAS) si se factureaza integral suma platita de pacient. La spitalul de stat se acopera acelasi …. %, iar pacientul plateste spaga catre… si catre …. si catre…. Evident aceste sume sunt la negru. O fi mai bine pt. bugetul sanatatii?

 6. Problema cu decontarile CAS catre clinici private este ca se deconteaza adesea servicii medicale nerealizate sau inutile. (recomandate de medici platiti de clinica privata)

  • Asa este, lucru dealtfel valabil si in spitalele de stat. Pentru o banala amigdalectomie, la privat stai maxim 3 zile, iar la stat intre 4-7 zile (in Franta intri dimineata si pleci seara, ca-i la privat sau la stat). Privatul fura cetateanul marind nr necesar de zile de spitalizare si facindu-i si o analiza de scaun, ca nu se stie; la stat, dupa ce ca stai 7 zile, mai trebuie sa prevezi si bugetul aferent schimbatului de scuipatoare si bataii doctorului pe umar cum ca totu-i bine, mai ales ca inainte de a te opera te-a vazut la cabinetul privat iar controlul post-operator tot la cabinetul lui privat il vei face. Basca o analiza pentru care n-au aparatura in spital (sau au defectat-o ei) si trebuie sa o faci acolo unde-ti spune el, ca altundeva nu-i bine. Una peste alta, prefer hotul care-mi zambeste, nu ma pune pe n’spe drumuri, si nu-mi spune „ba, da’ tu nu ti-ai adus anestezicu’? io ce fac acuma? ca veniti toti la stat ca-i gratis”!

   Si inca: spitalele private, dincolo de cohorta de controlori oficiali standard (finante, ITM etc), mai are si controale periodice de la CAS, care vegheaza sa nu se sara calul (daca doar pentru atat s-a cotizat). Dar la stat, unde directorul e numit politic, ce sa zica CAS-ul, ca in secunda 2 controlorul e pus cu botul pe labe de interpusii proxenetului politic ce-l pastoreste pe director?!

 7. Domnu’ Popa. Ii dati prea multa atentie domnului Nicolaescu. Dansul este unu din tipul de oameni care nu lasa nimic in urma lor, nici macar prostia. Daca acum ii luati jucaria (ministerul sanatatii) se va da cu fundu de pamant pana o sa-si corecteze defectul de vorbire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Catalin Popa
Catalin Popa
Director de operatiuni al filialei din Romania a unei societati comerciale franceze. Licentiat in filosofie (Paris 4), masterat in filosofie comparata –filosofie indiana (Paris 4), absolvent al Institutului de Stiinta si Teologia Religiilor (Paris). Domenii de interes : epistemologia comparata a religiilor si… microfibrele.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro