duminică, octombrie 17, 2021

Copia Miței Baston față cu geniul strategic de la Cluj

Dl. prof.univ.dr. Vasile Dîncu ne-a fost adesea prezentat drept o somitate. Una dintre marile mândrii ale Universității “Babeș-Bolyai”, care, de altfel, în urmă cu vreo opt ani, a inventat pentru uzul respectivei persoane nu mai știu ce titlu academic onorific spre a-i aduce, cum se spunea odinioară, „prinos de recunonoștință și de recunoaștere”.

Țin minte cu câtă religiozitate îi pronunțau odinioară numele somității în chestiune foștii corifei ai Realității tv, păcăliciul Rareș Bogdan și multicoloratul Octavian Hoandră. Dl. Dîncu ne era recomandat drept un mare gânditor al stângii românești, un fel de Marx reînviat și stabilit pe malul Someșului, o valoare pe nedrept oropsită de Liviu Nicolae Dragnea, la care dacă PSD ar face apel și-ar opri în mod garantat degringolada, se va moderniza, europeniza și va fi indubitabil , vorba lui Petru Rareș, iarăși ce a fost și chiar mai mult decât atât.

De câteva luni încoace, dl. prof.univ. dr. Vasile Dîncu a reapărut pe firmament. A dat noian de interviuri, s-a întreținut galeș cu pretinși titani ai presei românești, de la Ionuț Cristache și Marius Tucă la Ion Cristoiu. După o perioadă de interimat cu care l-a binecuvântat fostul lui doctorand, dl. Marcel Ciolacu, dl. Vasile Dîncu a fost ales la Congresul din august președinte al Consiliului Național al PSD. Alte omagii, alte mătănii, alte ode aduse geniului de la Cluj. Numai că – ce să vezi?-  cu ocazia alegerilor locale de duminica trecută, organizația municipală a PSD din care face parte dl. Dîncu a fost făcută praf și pulbere de PNL și de primarul Emil Boc. Cam același lucru l-a pățit la Timișoara alt pretins salvator de ocazie al social-democraților români, revenantul Sorin Grindeanu.
Mă rog, se întâmplă, așa e în alegeri. Firesc ar fi fost însă ca dl. Dîncu să tragă din asta învățămintele ce se cuvin. Și pentru asta- vorba ardeleanului- „să stea și să cujete”. Numai că dl. profesor s-a trezit vorbind și s-a apucat să deplângă crunta soartă a Gabrielei Firea. Președintele Consiliului Național al PSD nu a fost stupefiat de senzaționala mărturie de luni seara a d-lui Petre Roman care a spus la TVR 1 că perdanta nu și-a aflat nici măcar o oră spre a se întâlni în campanie cu cei pe care ea însăși i-a propus în calitate de viitori consilieri la Primăria Generală. Dl. prof.univ. dr. Vasile Dîncu nu a fost neplăcut impresionat nici de detaliul că insa în chestiune nu a avut duminică seara minima decență de a-și recunoaște înfrângerea și de a-l felicita, așa cum cere cutuma, pe contracandidatul ei, dl. Nicușor Dan. Dl. Dîncu nu a căzut pe gânduri în privința educației d-nei Firea în clipa în care aceasta și-a recunoscut țopenia, statutul ei de copie a Miței Baston, spunând că, ascultând primul discurs al celui care a bătut-o măr, a vrut să-și scoată pantoful și să spargă televizorul. Probabil ca reflex al unui nou fel de a face politică al PSD. Ce cugetă, în schimb,  dl. Vasile Dîncu? „Nu pot să accept ideea că Gabriela Firea a pierdut aceste alegeri. În istoria politicii mondiale sunt președinți care au pierdut de multe ori înainte alegeri și au câștigat în ultima fază: Lincoln, de exemplu. Fără să facem comparații istorice, noi nu vom judeca simplist viitoarea candidatură pentru prezidențialele din 2024, pe care intenționăm să le câștigăm și de data asta cred că vom fi mai inteligenți decât înainte”. 

Carevasăzică, noaptea minții. Nu facem comparații, dar le facem și îi punem alături pe Abraham Lincoln și pe doamna Pandele! Copleșitor geniul strategic și politologic al marelui profesor de la Cluj! Copleșitor și ridicol în absolut.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. De spus s-a mai spus : Presedintele partidului National Liberal a acceptat ceea ce nici un sef de partid nu a acceptat si anume sustinerea neconditionata a lui Nicusor Dan in alegerile locale la BUCURESTI. Aceasta decizie a facut ca Nicusor Dan sa cistige fotolilul de Primar General , chiar daca PMP si-a desemnat un candidat separat de intreaga dreapta,fapt ce a incurcat putin lucrurile si tensiunea a fost olecuta mai mare , dar finalul a fost distrugator pentru imaginea celor doua partide si numim PSD si PMP. Consecintele imediate, ale deciziei singulare a premierului Orban, au dus la cistigarea alegerilor de catre Nicusor Dan , perdantii inca mai incearca sa ramana in jocul ce urmeaza alegerilor locale ,dar pe masura ce lucrurile se incheie (tot vor sa prelungeasca pelteaua )totul se muta catre alegerile parlamentare . Daca sondajele facute inainte de alegerile parlamentare ne vor arata un PMP, un UDMR, un ALDE , un PRO , iesite din jocul alegerilor si netrecatoare de prag (daca numarul celor prezenti la vot va fi mai mare de 60 de puncte procentuale ) si un PNL, pe trend crescator , undeva la 45 de procente ce impreuna cu redistribuirile sa duca undeva la peste 55 de procente , atunci Nicusor Dan se va inscrie in PNL si va mari numarul de procente in asa fel incit viitorul parlament sa fie dominat majoritar de PNL. PSD a facut, partial, o figura frumoasa in alegeri ,datorita formatul legal de desfasurare a acestora ce a miximizat numarul de votanti . In alegerile parlamentare, din iarna acestui an , voteaza diaspora , voteaza studentimea oriunde s-ar afla , voteaza mai toata lumea ce doreste sa participe si numarul votantilor va fi de peste 65 de puncte procentuale .Daca se va intimpla asa , scenariul prezentat de mine il va face cistigator al alegerilor pe acest -PNL.-ORBAN. Presedintele va cere si el simpatizantilor sprijinul in alegerile parlamentare . In acest moment politic , PSD nu are decit sansa de a o sprijini pe doamna Firea(nu cred ca doamna Firea doreste asta ) , ce are electoratul ei clar determinat , chiar daca nu a folosit sigla si oamenii PSD in alegerile locale . Sa vedem cu se pozitioneaza FIREA in acest joc . Poate scoate PSD din procentele actuale prin aparitia unui partid propriu sau afilierea la alt partid de stinga si se poate pozitiona ca un pretendent in alegerile prezidentiale de peste 4 ani neavind in acest moment un contracandidat de forta cu exceptia premierului Orban -daca acesta se hotareste in acest sens .

  • @mafalda _ „PSD nu are decit sansa de a o sprijini pe doamna Firea…”

   După cum s-a observat zilele acestea, d-na Firea nu poate fi un politician de vârf. Domnia-sa este extrem de ambițioasă, dar tot pe atât de impulsivă. Nu știe să piardă, după cum nu știe nici să câștige o competiție electorală.

   Ambițiile d-nei Fifi sunt să devină Președinta Republicii, iar actualele alegeri i le-au cam răvășit. Or, PSD – mai ales după „cutremurul” suferit la Vrancea – abia așteaptă să-și ia rămas-bun de la dl Ciolacu și de la d-na Firea. Tensiunile interne sunt imense, iar cariera politică a d-nei Fifi o va urma foarte probabil (așa arată tradiția PSD) pe cea a d-nei Dăncilă, care a dispărut pentru o vreme din prim-plan.

   Cu cât se va opune mai mult mersului firesc al lucrurilor, d-na Fifi va fi împinsă cu atât mai jos de partid. Spre deosebire, dl Grindeanu, băgătorul de râme în ac pentru dl Liviu Dragnea, spre elocvent exemplu, a revenit repejor în funcții înalte, dacă s-a conformat deciziilor partidului.

  • Nu PNL a fost primul care a sustinut ca Nicusor Dan este indicat sa fie candidat unic al dreptei; altcineva a facut-o.
   Dar uneori ori memoria e scurta, ori interesul poarta fesul.

 2. „…foștii corifei ai Realității tv”…” Ce cugetă, în schimb, dl. Vasile Dîncu? „Nu pot să accept ideea că Gabriela Firea a pierdut aceste alegeri…”

  Printre „foștii corifei” se numără de astăzi și d-na Dobrovolski.

  (În paranteză fie spus, nu știu cum a fost angajată fosta purtătoare de cuvânt a d-lui Iohannis acolo, după ce a deprins resentimentele față de PSD de la acesta… Și nici la instituția prezidențială nu știu cum a ajuns, după ce a fost una dintre vedetele Antenelor voiculesciene… Cu siguranță, există o explicație, chiar dacă mie îmi scapă acum. Unii cred că „explicația” are epoleți. În fine..)

  Dar, strategii PSD au fost, pe lângă cei cu plățile restante din proximitatea d-lor F Timiș, p Popoviciu și A Adamescu (prieteni și cu actualii guvernanți, de altfel, după cum se vede din contracte), d-nii V Dîncu și C Gușă.

  Televiziunea d-lor Păcuraru și Gușă, cu un PLUS în coadă, a prestat la dispoziția PSD, nu a d-nei Fifi. Iar d-na Dobrovolski, cu al său discurs împotriva Firii, în acest context a fost tolerată câteva luni.

  Acum, d-nii Dîncu și Gușă sunt chemați la raport, cerându-li-se bilanțul rezultatelor în raport cu banii investiți de sponsorii PSD în domniile-lor. Iar dânșii nu pot decât să prezinte un bilanț pozitiv, astfel încât donatorii să „marce banu’ ” și pentru campania la alegerile parlamentare care se apropie.

  Asta-i explicația pentru „reușitele mărețe” ale d-nei respective, în prezentarea d-lor Dîncu și Gușă. N-au luat-o domniile-lor razna. Este bilanțul făcut special pentru sponsori.

  • Doamna Dobrovolski a fost inlaturata din formatul de emisiuni al postului Realitatea Plus (cel putin asa zice media ) . Sa vedem daca o regasim in alt format in alta parte . Este foarte posibil sa mai asistam la inca o plecare sau doua din respectivul post TV. Impactul emisiunilor sustinute ,de ceva vreme ,de doamna Dobrovolski a maximizat numarul votantilor de dreapta si a avut un puternic impact in rezultatul alegerilor locale . Daca , urmare a acestei inlaturari, doamna in cauza nu isi mai regaseste locul in niciuna dintre televiziunile cunoscute atunci impactul pozitiv asupra electoratului ce voteaza dreapta va creste . Oricum , sa fii perceputa de cetateni ca influencer de mare calitate cistingind alaturi de presedinte duelul in trei cu fostul candidat Ponta si acum punind evidente bete in roate ( ce au dus la pierderea alegerilor ) – doamnei Firea -nu este chiar de colea . Sunt foarte curios cum se va pozitiona doamna Firea in vederea alegerilor prezidentiale , la cele parlamentare nu poate face mai nimic , (decit apeluri catre cetateni in sprijinul unui partid, dar asta doar daca va fi sefa acestui partid ) .Noul presedinte fie este total opus actualului (ca imagine ) fie este identic cu cel actual .Inca nu pot spune care dintre cei presupusi a fi astfel va cistiga .

   • Cosmin Gușă și-a omorât gâsca cu ouă de aur ale audienței. Păi el cu statul paralel și cu alte aberații pesediste cum să o mai admită pe antipesedista Mădălina D. N-o se mai uite nimeni la Realitatea Plus, o să fie o anexă la Cocina 3.

 3. Excelent comentariu! Ma bucura faptul ca domnul Morariu a punctat privind „păcăliciul Rareș Bogdan” si nu ne lasa sa uitam circul desantat practicat de Rares Bogdan in 2012….si nu numai atunci.

  Calitatea universitara a lui Dancu este complet relevata de comentariile acestuia relativ la Tzoapa Number 1 a PSD. A uitat insa sa o ridice in slavi pe Tzoapa number 2 a PSD, de la Craiova. E bine ca la Craiova PNL + USR au majoritate in consiliu. Sper sa nu existe tradatori care sa faca jocul PSD.

 4. Am, mai degrabă, impresia, că găina isterică, Pandelia, va trage hibridul bolșevic devenit mafie și mai în jos. După dezastrul numit Dăncilă, un neuron dăncil, continuator al primului, mai lipsea găștii de borfași cu antenați în PMdR.
  Bietul Dănciolacu e atît de tembel, încît ia parte la tot războiul pe care-l duce creația malefică a turnătorului ordinar al Securității criminale ceaușiste, Felix-„să mănîncă și gura mea o pîine”-Voiculescu, convins că e și cauza partidului, redus la statutul de grup infracțional organizat.
  Dar, dacă rezultatul final al isteriei ajunse spectacol național este distrugerea scursurii lui Stalin, atunci trebuie să fim mai îngăduitori cu găina născătoare de pui vii a lui Pandele.
  Face Istorie și pentru noi.

 5. Mita Baston pe dracu!Gabitza e Leana Ceausescu aka lenuta lui briceag. Dancu a luat la batai la Cluj ca nici nu le mai tine minte.Iar social democratia lui Dancu si a psd in general e o comicarie.Ei fac parte din sufletul politic al AKP, partidul rusia unita si Fidesz.Mancatori de rahat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.