miercuri, februarie 28, 2024

Copilul cu cei mai triști ochi din România

Scrisoare deschisă

Domnule Prim-Ministru,

De când m-am întors din Valea Seacă mă urmărește imaginea lui Sorinel, un copil de șapte ani, din județul Bacău. Deși au trecut cȃteva zile de când am plecat din comuna lui natală, gândul îmi tot fuge la acest băiețel, la cum stătea el lipit de un gard prăbușit, într-o pereche de pantalonași, cu burtica goală, murdar și cu cei mai triști ochi din România.

Triști pentru că s-a născut cu un ochi cu care vede din ce în ce mai puțin, trist pentru că părinții lui sunt săraci, bolnavi, fără locuri de muncă, trist pentru că nu e vaccinat, nu e asigurat și trist pentru că nu are niciun viitor. Asemenea fetei de optsprezece ani, la câteva case mai încolo, care nu știe să scrie. Am rugat-o să scrie “bună” (sănătate bună) pentru că așa îmi răspunsese inițial la întrebare, deși ceva mai târziu am aflat că are o hernie netratată. Dar oamenii ăștia nu sunt obișnuiți să își spună păsurile – cine i-ar asculta?

Cine se ocupă de soarta celor săraci, a celor mai vulnerabili dintre cetățenii României? Cine se ocupă de fata de nouăsprezece ani, care era însărcinată cu al patrulea copil? Al patrulea copil! Cine are grijă de femeia în vârstă care nu primea pensie de la CAP pentru că arsese arhiva și care nu mai știa cum să își crească cei doi nepoți?

Am fost doar patru zile prin România profundă, România aceea invizibilă de care nu se interesează nimeni, care nu apare nici la știri, nici în preocupările autorităților și în fiecare seară m-am întors copleșită: de tinerii fără viitor, de părinții care iau drumul străinătății lăsându-și copiii singuri sau cu bunici prea bolnavi să mai aibă grijă de ei.

Niciunul dintre primarii cu care am stat de vorbă în aceste zile nu știa că sunt oameni bolnavi la ei în comunitate și erau oameni, mulți! cu hepatită, cu TBC, anemici, cu boli cronice.

România e bolnavă, Domnule Prim-Ministru, România e lăsata de izbeliște, România e fără viitor.

Anul acesta, în februarie, Ministrul Rovana Plumb prezenta la ONU Strategia Guvernului României pentru combaterea sărăciei. Citez din discursul Ministrului: “Începând cu anul 2012, Guvernul României a renunțat la modelul de austeritate promovat de fostele guverne și a impus o guvernare echilibrată, prin menținerea preocupării atât pentru problemele sociale, cât și pentru relansarea și consolidarea economiei”.

Strategia Națională pentru Incluziunea Socială și Combaterea Sărăciei (2014-2020) își propune: “ca toți cetățenii să aibă oportunități egale de a participa în societate, să fie apreciați și valorizați, să trăiască în demnitate, iar nevoile lor elementare să fie satisfăcute și diferențele respectate”.

Au trecut mai mult de trei ani de la discursul Ministrului Plumb și, din păcate, pentru familia lui Sorinel nu s-a schimbat nimic. Vă reamintesc Domnule Prim-Ministru, că timpul nu mai are răbdare cu acest băiețel: își poate pierde vederea cu totul. Măsurile de hârtie nu ajung la el, la fel cum interesul politicienilor manifestat doar la alegeri și doar printr-o găleată și un litru de ulei nu îl ajută în vreun fel.

Și știți ce m-a impresionat cel mai mult la acest băiețel? Faptul că, atunci când i-am dat o piersică, i-a dăruit-o surorii lui, deși îl vedeam că și-ar fi dorit să mănânce și el. Poate că nu gustase niciodată o piersică, dar a fost suficient de generos cât să o dea altcuiva.

Vă propun Domnule Prim-Ministru ca, măcar dacă nu sunteți generos, să fiți eficient și să vă faceți treaba pentru care ați fost numit. Am văzut dintr-o declarație a dumneavoastră că vă propuneți să fiți Prim-Ministru până în 2016- timp suficient zic eu, să îl ajutăm pe Sorinel și pe toți cetățenii acestei țări;

Vă propun, Domnule Prim-Ministru să aveți o altfel de guvernare și o altfel de campanie electorală: să adoptați măsuri prin care toți cetățenii români să aibă acte de identitate, să fie înscriși la medicul de familie, să aibă asigurare și să meargă la școală; vă propun să atrageți investitori în zone defavorizate, să numiți oameni nu pe criterii politice, ci pe criterii de competență și merit.

Vă mai propun, Domnule Prim-Ministru, ca seara, când vă duceți la culcare și aveți, poate, convingerea că ați făcut multe pentru România, să vă gândiți la Sorinel, copilul cu cei mai triști ochi din România.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Nici n-am apucat să ajung la jumătatea articolului că m-am trezit cu lacrimi de neputință, de tristețe și amărăciune șiroindu-mi pe față. Halal incluziune socială și combatere a sărăciei. Poate după terminarea Catedralei Mântuirii Neamului se va întâmpla o minune…(nu mi-am putut abține și sarcasmul la adresa BOR).

  • da,doamna scrie frumos;
   doar ca asteptind de la conducatorii patriei salvarea lui sorin,slabe sperante zic io si fara sa fiu rau,dar acolo sint mai multi sorini
   asa ca io ii sugerez autoarei sa ia problema in propriile miini,macar in cazul sorinului ei
   si da,poate lua exemplu de la credinciosii ortodoxi, cum sa adune bani !
   poate aci cititorii sint tineri si ei nu stiu ca conducatorii patriei sau rudele lor se aflau in situatia lui sorin inainte sa cistige lupta impotriva exploatatorilor.acum poate ar fi rindul sorinilor sa le ia conducatorilor patriei mijloacele de productie cu care s au privatizat dupa ce in prealabil le furasera(nationalizasera) de la exploatatori

 2. Tragic, dar adevarat! Cu o clasa politica „bolnava” de coruptie cu „metastaze” si cu o societate civila „bolnava” de autism (incepand cu „elitele” si cu „liderii de opinie”), „Romania e bolnava, Romania e lasata de izbeliste, Romania e fara viitor”.

 3. O, Doamne! Da’ sincer acuma: voi chiar credeti ca pe astia, indiferent cum se numesc, ii doare undeva de copiii aia? Nu vedeti ca ne desconsidera pe noi toti, un popor intreg!

  Pana nu ne vom satura cu adevarat de ei, dar atat de adevarat incat sa-i omoram cu pietre, nu ne va fi bine!

 4. Sunteti un suflet deosebit doamna. Insa, ar trebui sa indreptati scrisoarea catre preafericitii prelati ai ortodoxiei romane. Ca asta e finalitatea bisericilor, sa stranga bani si sa ii ajute pe nevoiasi. Ar trebui pus la munca bor-ul daca nu, desfiintat. Sau transformat in ajutor social. Sa vinda masinile alea luxoase ale lor si sa mai ia un covrig copiilor. Nu sunt ‘comunist’ dar cred ca pe vremea raposatului nu prea se existau astfel se cazuri.

 5. Ponta, BOR, Preafericitul….care o fi cel de acum, sau de maine….nu va mai adresati lor „caci nu stiu ce fac”, sau mai exact, nu stiu cat de mult rau fac: popii cersind bani pentru catedrale, Ponta durand-ul in genunchi, sau in cot, Rovana cu discursurile ei pompoase si goale.
  Sorinel va orbi, fata de 19 ani va mai face multi copii, cealalta o sa se lege cu un fular in jurul braului ca sa-si tina hernia, batranii si saracii vor muri in continuare de TBC in Romania secolului 21. Nu vreau sa fiu rau, dar sunt realist. Si vorbesc in cunostinta de cauza. Sunt inca prea putini cei care vad, si mai putini cei carora le pasa, si mai putini cei care isi racesc gura sa spuna si la altii.
  Inca nu s-a creat contextul politic si economic in care sa se reformeze profund sistemul social.
  Asa cum s-a murit in alte secole de molime, in Franta de exemplu, asa se va muri in continuare pe capete in Romania, pana cand, eventual, se va fi creat contextul favorabil in care mai multi oameni capabili si priceputi, in acelasi timp, sa-si indrepte eforturile in directia potrivita.
  Nu v-ati pierdut timpul scriind acest articol, e picatura de otrava care trebuie administrata zilnic oamenilor care s-au asezat pe locuri nemeritate. Amintiti-va ca i-am otravit si cu tragedia din Apuseni, cu tragedia de la Siutghiol, vor mai fi violate fete si vor mai muri multi, pana cand ceva se va schimba in stratul social. Intr-adevar, la acest moment nu avem la indemana decat otrava.

 6. D-na Emanuela,
  Va adresati degeaba la d-l P.M. Ponta pentru bolile si nefericirea copiilor sau batrinilor, fiindca nu-l intereseaza citusi de putin asa ceva.Mai mult ca atit, a promis recent o ,,crestere economica sanatoasa” de 3 la suta pe an, care este de fapt a intreprinderilor si supermarketurilor straine, care sint cuprinse intr-un PIB fals.Asta pentru a fi reales PSD-ul in 2016.De altfel si PNL-ul este la fel in ce priveste grija fata de populatie, vezi ce a facut ,,ramura PDL” din PNL, in 2010 cu socialul si spitalele, etc.Realitatea economica si sociala, este cea aratata de dvs., asa ca degeaba va intoarceti cu sperante la cine nu-i pasa de Romania.Afirm acest lucru, deoarece din 2012 incoace, in mod repetat, I-am propus asumarea unui ,,proiect national de reconstructie economica si industriala”, dupa modelul ,,tigrilor aiatici”, dar nu l-a interest citusi de putin.Nu-i pasa citusi de putin, ca de 7 ani nu mai exista investitii straine si industriale, ceeace face logica caderea economica si o falsa crestere economica, prin manipularea electorala a PIB-ului.Asa ca, copilul va ramine in continuare cu ochii tristi, fiindca clasei politice si guvernului, nu-I pasa de noi si de Romania, decit din 4 in 4 ani, cind trebuie ,,re-asezati” la banii si bunurile pe care sa le fure…

 7. Reusit sa citesc pana la cap dupa a treia tentativa.
  Indraznesc sa cred- pentru ca nu am de fapt nicio calificare in chestia sociala- ca nu trebuie sa fie grija „primului ministru”, BOR-ului…etc, ci a tuturor care pot avea grija de ei insisi si de unul in plus, sau macar de 0,5, 0,25 „capete de defavorizat”. Nu ne putem gonfla egourile cu „credinta” noastra si nici n-ar mai trebui sa pronuntam vorba pana cand cei mai neinsemnati dintre noi nu au parte de grija cuvenita prin nastere. Ar trebui o asociatie sau un partid al fraternitatii economice (stiu ce amintiri trezeste asta dar, fara asa ceva, fiinta noastra va fi, daca nu e deja, minata la temelie). Sa se ocupe cu constituirea, recoltarea, gestionarea, si controlul consumului resurselor obtinute prin fraternitate. (Biserica ar trebui sa se afle in amonte, adica sa explice, sa legitimeze raisonurile profunde ale fraternitatii. Iar guvernul, contributor). Domnisoara/doamna: mes félicitations (cu totul neinsemnate, dealtfel). Poate reveniti….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Emanuela Ignatoiu-Sora
Emanuela Ignatoiu-Sora
A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti. A continuat în paralel cu studii de lingvistică romanică şi de drept în Franţa. În 2010 a obţinut doctoratul în drept de la European University Institute din Florenţa, Italia. În prezent face cercetare juridică şi scrie cronici pentru LaPunkt.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro