joi, noiembrie 7, 2024

Corbii

În urmă cu mai bine de o săptămână, o țară întreagă a aflat înmărmurită despre crimele comise la Caracal de un individ cunoscut de comunitate, dar și înregistrat ca atare, cu acte medicale, ca fiind bolnav psihic.
O dovedesc cele câteva internări pe care le-a avut în spitale psihiatrice numitul Gheorghe Dincă. Și cu toate acestea insul în chestiune încă mai poseda permis de conducere (care, reamintesc, se reînnoiește periodic cu acte și controale medicale) și practica, cu binecuvântarea autorităților, ilegal, taximetria.
Faptele abominabile comise de Dincă, detaliul că ele au fost posibile au dovedit cât de fragile, de nefuncționale sunt o seamă de instituții-cheie ale Statului român. Instituții pentru care acesta cheltuie anual sume importante și ai căror angajați care nu și-au făcut în nici un fel datoria ridică lunar salarii considerabile. E vorba, în primul rând, despre STS, Pocuratură, dar și Poliție ca parte a unui Minister de Interne adus în stare de colaps și totală subordonare politică de un ministru incapabil, protejat personal al lui Liviu Nicolae Dragnea, un om submediocru de partid și tare în clanță pe nume Carmen Dan. Anterior, o amărâtă și precar școlită secretară la o școală generală.
Peste tot în lume există bolnavi psihic, însă în țările civilizate, acolo unde Statul funcționează cu adevărat, aceștia nu sunt lăsați să zburde în voie, se fac toate eforturile posibile ca cetățenii să fie ajutați, puși la adăpost, protejați cât mai eficient și prompt posibil. La noi, cazul Dincă și soarta cumplită a două adolescente pe nume Alexandra și Luiza au dovedit că Statului român și instituțiilor acestuia, uzate, învechite, timorate, puțin le pasă de cetățenii de pe care iau cât mai multe piei posibile, îl decavează cu impozite și taxe fără a face, în schimb, pentru aceștia mai nimic. În cel mai bun caz, un lefegiu le cere celor care apelează la ajutorul instituțiilor abilitate și menite să îl protejeze să aibă răbdare și să nu țină linia telefonică ocupată. Aflăm că a făcut-o nu doar din lipsă de omenie, de tact, de profesionalism, ci și fiindcă era singur de serviciu.
Regretabil și scandalos mi se pare faptul că în zilele care au trecut de când opinia publică din România a aflat și revoltată, și dezgustată, și înfricoșată despre cele întâmplate la Caracal – reamintesc că începutul tragediei de acolo se situează undeva în luna aprilie, dar Ministerului de Interne și ministrului de atunci, individa Carmen Dan, puțin le-a păsat de asta-au apărut tot felul de profitori. De corbi. Care s-au înfruptat sub ochii noștri din cadavrele încă negăsite ale Alexandrei și Luizei. Nu am în vedere când spun asta doar o parte dintre instituțiile media înfometate după rating, în linia întâi aflându-se, desigur, acelea plasate sub protecția politică a CNA. Nu bag în seama nici elucubrațiile din editorialul de marțea trecută din Cotidianul, semnat de corbul Nistorescu Cornel. Mă interesează în primul rând PSD care vrea să își subordoneze politic STS prin trecerea acestuia în subordinea directă a Ministerului Apărării, ca răzbunare pentru pierderea alegerilor în 26 mai. O mai am în vedere pe numita Dăncilă Vasilica Viorica, fosta “proastă a lui Dragnea” care s-a dovedit, cum bine a sesizat Cristian Tudor Popescu,”o hienă”. Personajul acesta de o mizerie umană fără margini și-a certat lunea trecută subordonații din partid și din organismul de conducere al acestuia, CExN, că nu au ieșit pe la televiziuni să apere organizația, adică pe ea însăși, o agramată care se visează prima femeie președinte al României. Va ajunge, cu siguranță, dar la Sfântu-Așteaptă. Declarații complet aiurea, neomenești, de iresponsabil irevocabil a făcut și corbul discotecilor, numărul 2 din PSD, numitul Teodorovici Eugen Orlando. S-a mai dat o dată în stambă Lia Olguța Vasilescu. A intervenit complet aiurea și doamna Ecaterina Andronescu, care a și plătit pentru cele spuse, vorbe complet deplasate, cu postul. de ministru al Educației.

Nu mi-au plăcut defel nici declarațiile din urmă cu  o săptămână, adică de duminică seara, ale președintelui Klaus Iohannis și nici zicerile acestuia privind formarea, după alegeri, a unui nou guvern. Cum va face domnul președinte asta? A uitat dl. Iohannis că doar cu câteva zile înainte de moartea Alexandrei a mai făcut o dată jocul PSD, a mai dat o șansă manifestării ticăloșiei acestuia, binecuvântându-i în funcții pe deja vizibil catastrofalul Nicolae Moga de la Interne (care și-a și dat marți demisia), pe Ramona Mănescu și pe Mihai Fifor?
În fine, urmăresc cu un dezgust în creștere cum se manifestă pe la televiziunile apropiate PSD, dl. Alexandru Cumpănașu. Președintele unei așa-zise Coaliții Naționale pentru Modernizarea României. Puternic încatenate politic. Dl. Cumpănașu este unchiul Alexandrei Măceșeanu. Îi respect doliul, îi respect și suferința. Numai că dl. Cumpănașu parcă prea se folosește de soarta cumplită a nepoatei sale pentru a face tot felul de declarații politice. Ce a spus și repetat luni seara, stimulat de sluga lui Voiculescu, Mircea Badea, la Antena 3, dl. Alexandru Cumpănașu? Iată: “Sistemul mafiot susținut de haștagiștii # rezist mi-a omorât nepoata ”.
Corbul Alexandru Cumpănașu pare să-și fi suspendat doliul și s-a pus astfel în slujba corbilor din fruntea Statului și din fruntea PSD. Și a televiziunilor aservite acestuia.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Dupa mine astfel de tragedii ar trebui sa se reflecte in masuri pentru imbunatatirea organizarii institutiilor statului si eliminarea cauzelor lor sociale.

    Singura consecinta pe care am sesizat-o este insa o dezbatere cu privire la mijloacele tehnice de localizare a telefoanelor inteligente. Si aceasta, purtata in proportie de 90% de persoane care habar nu au despre tehnologiile respective sau care au o imagine mitologica asupra acestora.

    Lipsesc in dezbaterea publica, dupa parerea mea, subiecte esentiale, aflate la radacina propfunda a tragediei (si care sunt convins ca se va repeta curand, indiferent cat de grozav se va dezvolta politia sau procuratura):

    a) De ce nu este asigurat transportul public pe toata suprafata locuita, la o frecventa care sa corespunda tuturor nevoilor sociale, nu doar navetistilor? Nu sunt bani? Cum nu sunt? Am pierdut peste 2 miliarde de euro din fostul program UE.

    b) De ce nu se dezvolta comunele si micile orase cel putin intr-un ritm apropiat de orasele mari? Avem minunate Grupuri de Actiune Locala, finantate tot de UE care bat pasul pe loc de ani de zile, care isi impart banii ca pe deck-urile de carti intre comunele componente.

    c) De ce legislatia noastra obliga la cea mai rigida piata a muncii din UE? Are legatura cu cazul – spre exemplu, daca am permite munca la distanta la modul real nu prin procedurile realmente imbecile actuale, unii parinti ar putea sa stea mai mult langa copiii, lucru esential pentru educatie

    d) De ce educatia impune prezenta indelungate la scoala (complet inutile de altfel, pentru ca dupa 3-4 ore de curs oricum elevul nu mai poate pricepe nimic) – ceea ce conduce la o continua criza a timpului liber si cresterea nivelului de risc acceptat in activitatile de timp liber?

    +++

    In opinia mea, suntem cel putin superficiali.

    Trei fete tinere si-au pierdut viata in mod tragic si noi in loc sa tragem invatamintele de rigoare din acest triste evenimente, ne rupem in figuri cu tot felul de discutii de-a dreptul tertiare: despre legatura cu politica de partid, despre cat de corupta e politia, despre cum ar trebui perfectionat serviciul 112 samd.

    Sub ochii nostri intreaga Romanie se schimba treptat intr-o jungla sociala in care scapa cine poate. Ar trebui sa devenim pragmatici si sa ne concentram asupra problemelor pe care le avem.

    M-as bucura sa vad o dezbatere publica cu participarea primarului, presedintelui consiliului judetean, setorului de afaceri din Caracal, sindicatelor, asociatiilor neguvernamentale. O dezbatere pe tema eliminarii cauzelor si dezvoltarii locale, nu pe cine e vinovat si de ce nu avem si noi nu stiu care tehnica de localizare. Cu subiectele de mai sus, sau cu altele asemanatoare,

    Poate ca visez, dar nu sunt singurul.

  2. Da, poate că așa e da’ ce să facem? Iluzia că următoarele alegeri vor schimba ceva pare să pună stăpânire pe toți. Cum poți să schimbi când nu ai cu cine să votezi?! Mergem toți la vot sau nu mergem niciunul tot aia e pentru majoritatea oamenilor (cred). Ne rămâne doar să ne rugăm din tot sufletul. Suflet chinuit de viața asta, a noastră. Dar nu la biserică, acasă.

  3. Domnule Morariu, nu faceți decât să duceți mai departe stigmatizarea bolnavilor psihic.
    Spuneți, domnule Morariu:
    ”un individ cunoscut de comunitate, dar și înregistrat ca atare, cu acte medicale, ca fiind bolnav psihic. O dovedesc cele câteva internări pe care le-a avut în spitale psihiatrice numitul Gheorghe Dincă. Și cu toate acestea insul în chestiune încă mai poseda permis de conducere (care, reamintesc, se reînnoiește periodic cu acte și controale medicale).”
    …lăsând să se înțeleagă că, dacă ai fost internat într-un spital psihiatric, nu ai mai avea capacitatea de a conduce o mașină.
    Înțeleg, domnule Morariu, că faceți parte dintre fericiții care nu au cunoscut direct, în familie sau printre prieteni, un bolnav psihic, cu atât mai puțin un bolnav psihic cu internări în spate.
    Domnule Morariu, la spitalul de psihiatrie nu ajung doar schizofrenicii sau ce-oți înțelege dumneavoastră prin ”bolnav psihic” (cineva fără discernământ, în mod evident, dacă socotiți că n-ar mai trebui să aibă dreptul de a conduce). La spitalul de psihiatrie ajung, domnule Morariu, și oameni cu depresie, o „banală” depresie. Un episod depresiv major te pune la pământ și ajungi la spital, unde doctorii se străduiesc să te scoată la liman. Și odată ce te-au scos, poți să rămâi sub tratament antidepresiv toată viața, fără ca asta să-ți scadă discernământul, deși ești ”bolnav psihic cu acte medicale”.
    Știți cumva cu ce diagnostic a fost externat Dincă? Eu n-am citit nimic în sensul ăsta, dar e posibil să fi apărut informații și documente. Abia după ce știți exact diagnosticul îi puteți eventual acuza pe medicii respectivi că nu și-au făcut treaba. Și vă veți putea rescrie articolul cu referire directă la boala respectivă, nu la bolnavii psihici în general, cum ignorant ați făcut în versiunea actuală.

  4. Lasati ca nici cu PRESA mi ,i-e rusine.
    Este de inteles concureța si lupta pentru exclusivitati, mai ales in primele 2 – 3 zile,
    dat acea prima explozie trebuia sa fie urmata de o evolutie spre analize si incercari de a explica
    resorturile. Au fost si din astea , dar cam in stilul cai verzi pe pereti.
    Plus ca deja nesimtirea in inventarea si difuzarea de stiri false a ajuns la paroxism.
    Un individ a scris ca S-a gasit in telefonul Alexandrei un SMS prin care ii comanda lui Dinca o cursa.
    Vexi doamne, era clienta lui obisnuita ca taximetrist.
    Doar ca biata fata habar n-avea cine e cel care a rapit-o cand a reusit sa telefoneze la 112.
    De acord cu initierea unei PETITII ON LINE pentru oprirea intr-un fel sau altul a lui Cumpanasu .

  5. Domnule Profesor,

    N-ati scris de ceva vreme un articol atat de bun ca acesta. Corbii sunt insa mult mai multi : televiziuni care dau ore in sir reportaje de la fata locului, cu pauze de publicitate evident, si zeci de insi care isi dau cu parerea in timp ce anchetatorii cauta dovezi, bucati de cadavre, cenusa, telefoane, bijuterii, iar omenii plang si urla disperati pe strazile din Caracal.

    In acest timp, fostul sef al politiei din Caracal iese la pensie la 51 de ani!. Pensia este de 12 000 lei lunar net. Ce nerusinare , ce mizerie a ajuns tara asta ! Am colegi prof. univ. ca si Dv, , oameni care au scris raft de carti, si care castiga cam jumate din pensia acestui sef din politie muncind , predand la catedra , scriind. Pana cand vom suporta nesimtirea acestor pensii speciale date de politicieni institutiilor de forta ca acestea sa le fie supuse?

  6. Realistic vorbind daca nu era corbul Al. Cumpanasu acum nu stiam de cele doua + alte vreo 400 disparute.

    A nu se intelega ca sunt in vreun fel sustinator PSD sau al ONG-ului sau ONG-urilor in care detine duverse functii.

  7. „Mă interesează în primul rând PSD care vrea să își subordoneze politic STS prin trecerea acestuia în subordinea directă a Ministerului Apărării, ca răzbunare pentru pierderea alegerilor în 26 mai.”

    Mă tem că în rândul analiștilor, sociologilor, celor care activează în mass-media etc., atitudinea favorabilă coaliției de guvernare PSD-ALDE-UDMR este nu doar nejustificată, ci și mai frecventă decât ar fi firesc.

    Coaliția PSD-ALDE-UDMR dorește să-și subordoneze STS, serviciul care verifică eficient corectitudinea îdentificării alegătorilor în procesul de vot, nu pentru a se răzbuna pentru pierderea alegerilor din 26 mai (deși destestabilă, răzbunarea este totuși un sentiment care ar putea fi înțeles și acceptat de public) , ci pentru a se asigura că va câștiga alegerile din 10 noiembrie anul acesta și mai ales parlamentarele de anul viitor.

    Subordonarea STS este parte a unui plan de fraudare a a legerilor viitoare.

    Apoi, dl Cumpănașu, dincolo de tragedia familiei, rămâne un domn cât se poate de onorabil și de apropiat puterii PSD-ALDE-UDMR și cleptocrației care de 30 de ani a capturat statul român. Zic onorabil, pentru că din artificiala coaliția pe care o conduce și funcționează pe bani [inclusiv] de la mine, nu s-a retras decât Camera de Comerț (nu înțeleg cum de-a făcut parte din respectiva organizație). Partenerii media sunt DC News, Stiripe surse.ro, Agerpres, RomâniaTV, US24.ro și are un canal TV propriu.

    Membri ai Coaliției pentru Modernizarea României sunt în continuare de la sindicatele din industria de apărare reunite în cadrul federației sindicatelor din apărare “Unirea” (!), la Asociația Ofițerilor Romani în Rezervă, până la Asociația EuroTeleorman, având, spre exemplu, un parteneriat remarcabil cu PMP și dl E Tomac. Nu am auzit că s-ar distanța de mizeria asta construită din bani publici vreo altă organizație membră în afară de Camera de Comerț…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro