joi, martie 28, 2024

Corina Dumitrescu pică examenul la Programul de Guvernare pe Educaţie, secţiunea Învăţământ universitar

Instituţia care organizează examenul: Învăţământul universitar din România.

Subiect examen: Programul de guvernare Victor Ponta pentru Educaţie, secţiunea Învăţământ universitar.

Student: Corina Dumitrescu, profesor universitar, doctor în drept, rectorul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”, candidat pentru portofoliul de ministru al Educaţiei.

Evaluarea generală a răspunsului

Capitolul 13, „Educaţie”, din programul guvernului Ponta a fost redactat de către ministrul nominalizat, doamna Corina Dumitrescu. Textul reprezintă viziunea personală a domniei sale despre punerea în practică a obiectivelor USL în domeniul educaţiei.

Din cele 12 puncte, formulate la nivelul unor notiţe de curs, adică fără a fi enunţate fraze coerente şi complete, 8 idei sunt general valabile pentru orice guvern. Cele 8 puncte sunt deja în aplicare, ca de exemplu susţinerea doctoranzilor şi post-doctoranzilor prin burse din programul POSDRU, utilizarea eficientă a resurselor, susţinerea cercetării ştiinţifice etc. Nivelul de generalitate este atât de mare, încât nu merită atenţie. Doamnă student, aştept ceva mai concret pe acest subiect de guvernare, nu copiaţi idei de la guvernele anterioare.

Evaluarea detaliată a punctelor inovatoare

În schimb, sunt patru puncte care merită discutate atent cu candidatul la minister, deoarece constituie noutăţile guvernului Ponta, respectiv a ministeriatului Corinei Dumitrescu la Educaţie. Doamne fereşte!

Primul punct din program, „Deblocarea posturilor din învăţământul superior”, este un obiectiv cu scop electoral, aşa cum găsim în deschiderea fiecărui capitol din programul de guvernare. Din cauza crizei, avansările şi noile angajări sunt blocate în învăţământul superior de stat, dar orice om cu mintea întreagă înţelege caracterul provizoriu al acestei măsuri. Doamna candidată la minister vrea să ne cumpere pe cei de la universităţile de stat, ca să îi declarăm veşnic omagiu pentru că ne permite să avansăm. Chiar şi deblocate posturile, deocamdată este destul de greu să aduni punctajul stabilit prin lege pentru un post de conferenţiar sau profesor universitar. Adică din cauza ex-ministrului Funeriu fiecare viitor profesor sau conferenţiar trebuie să mai muncească, să pună osul să mai scrie şi să publice. Pentru a scrie trebuie să faci cercetare, altfel aplici reţeta des întâlnită a plagiatului sau compilaţiei. Atâta doar că nu prea mai e posibil acum, tot din cauza lui Funeriu cel rău. Căci nu mai e suficient să scrii două articole de ziar şi să faci o crestomaţie, adică o culegere din textele altora, ca să ajungi profesor universitar. Nu, după Funeriu ăsta, studiile şi cărţile trebuie să aibă o anumită calitate ştiinţifică şi să fie publicate în reviste sau la edituri acreditate după criterii severe.

Din fericire pentru noi, universitarii de la stat, dar mai ales pentru cei privaţi, căci şi lor li se aplică aceleaşi reguli din cauza lui Funeriu, doamna candidată la minister are o soluţie originală. Of, putem răsufla liniştiţi. Punctul 4 prevede „Regândirea criteriilor de promovare a cadrelor didactice în concordanţă cu realitatea sistemului de învăţământ românesc”. Ca să nu ne sperie, completează după reguli de topică a propoziţiei frecvent întâlnite în textele juridice: „cu menţinerea calităţii drept condiţie primordială de funcţionare a sistemului de învăţământ”. Adică realitatea sistemului de învăţământ românesc te obligă să scazi calitatea profesorilor, dar te angajezi că vei păstra calitatea sistemului de învăţământ? Hai că folosesc prea multe repetiţii într-o frază, m-am molipsit de la doamna ministru.

Nu doar universitarii particulari se vor bucura de procesul de „regândire” al doamnei Corina Dumitrescu. De câte ori a sughiţat Funeriu din cauza pomenirii lui de către asistenţii, lectorii şi conferenţiarii de la universităţiele de stat, mă mir că nu a murit asfixiat sau „înnecat”. Mai strângeam şi bani de coroană! Mai bine hai să „regândim” criteriile de promovare. Funeriu le-a făcut prea greu de atins, el ne crede pe toţi Nadia Comăneci. Desfiinţăm nota 10 pentru ca nimeni să nu mai aspire la ea şi astfel „performanţa” poate fi notată cu 9, 8, 7, 6 au chiar 5. Îi vedeţi pe parlamentarii cu talente pedagogice studiind prin biblioteci sau laboratoare? Sunt sigur că nu. Dar dă bine ca imagine, ca deputat şi senator, să mai scrie pe cartea de vizită şi profesor universitar.

Funeriu a avut intenţii rele: toţi profesorii, indiferent de gradul didactic, să îşi legitimeze postul ocupat cu rezultatele academice, la fel ca în Europa. Dacă nu se „umblă” la criterii, sunt şanse reale ca în câţiva ani „greaua moştenire” de profesori universitari făcuţi peste noapte, fără un suport academic real, să dispară. Adică în timp să se formeze o elită profesorală serioasă. Efectul este atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Dacă la universitate sunt profesori de cea mai bună calitate şi calitatea absolvenţilor va creşte. Dintre acei absolvenţi unii vor ajunge profesori în sistemul preuniversitar, care ar trebui regândit şi din perspectiva salarizării, şi astfel măcar în 15-20 de ani profesorii titularizaţi la limita cunoştinţelor lor vor fi înlocuiţi cu profesori cu o mai bună performanţă intelectuală şi profesională. Efectul va fi vizibil peste mai mulţi ani: un învăţământ de calitate asigură contribuabili care nu doar produc, adică aduc bani la buget, dar gândesc mai mult decât nivelul micilor şi berii electorale. BINGO! Aici e de fapt ţinta programului de guvernare Ponta: de ce să gândească viitorii alegători? Gândim noi pentru ei, doar să mănânce micii, să îşi bea berea electorală şi să ne voteze.

Studenta candidat Corina Dumitrescu habar nu are ce este scorul relativ de influenţă. Ultimul ei punct este „sprijinirea revistelor ştiinţifice în vederea creşterii scorului relativ de influenţă”. Doamnă ministru (Ferit-o Cel de Sus!), scorul de influenţă este determinat de calitatea studiilor, aşa că ministerul nu are cum să „umble” în chestia asta. Doar ridicând standardele de performanţă academică, ceea ce văd că nu înţelegeţi. Când un studiu este mai interesant prin contribuţia la domeniul ştiinţific respectiv, este citat de alţi specialişti în domeniu şi astfel „se sprijină” revistele româneşti în vederea creşterii scorului relativ de influenţă. Bate calul să priceapă şaua!

Un alt punct important este revizuirea cifrelor de şcolarizare. Populaţia şcolară scade, iar din cauza blestematului de Funeriu nu se mai ia Bacalaureatul de către majoritatea absolvenţilor de liceu, aşa că scade şi numărul studenţilor de la fabricile private de diplome universitare. De unde să completăm cifra de şcolarizare? Hai să scădem cifrele la universităţile de stat, sigur cel puţin o parte din cei ce nu intră acolo vor veni şi la Dimitrie Cantemir. Să ştiţi că aici nu este conflict de interese…

Acordarea notei

Doamnă studentă Corina Dumitrescu, candidată la postul de ministru al Educaţiei (Doamne fereşte!), nu aveţi cunoştinţele şi aptitudinile necesare să promovaţi acest examen, la disciplina Programul de guvernare, Educaţie, secţiunea Învăţământ universitar. Din cele 12 puncte prezentate cu „liniuţă” de către Dvs., 8 sunt generalităţi sau copiate, două interdependente au iz electoral, la altul nu aţi înţeles nimic despre scorul relativ de influenţă, iar ce a rămas miroase a conflict de interese.

Imi pare rău pentru Dvs, Corina Dumitrescu, rămâneţi pe toamnă la restanţă. Dacă învăţaţi până atunci cum poate fi completată legea lui Funeriu, căci nu e perfectă, dar e perfectibilă, aveţi şanse. Ptiu, drace! M-ai făcut să îi mai dau o şansă, aşa sunt eu generos cu studenţii mei. Unul a picat de şase ori la examen, dar apoi a luat 10 pe merit.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

  1. Asa cum a inceput articolul, crezusem ca voi citi un raport obiectiv asupra propunerilor dandidatului. In realitate: „BINGO! Aici e de fapt ţinta programului de guvernare Ponta: de ce să gândească viitorii alegători? Gândim noi pentru ei, doar să mănânce micii, să îşi bea berea electorală şi să ne voteze.”
    La atat se reduce examinarea de fata. Insuficient! Mai incercati inca de 100 ori, domnule Invatamantul universitar din Romania, aka Diaconescu.

  2. ” Dacă nu se „umblă” la criterii, sunt şanse reale ca în câţiva ani „greaua moştenire” de profesori universitari făcuţi peste noapte, fără un suport academic real, să dispară. Adică în timp să se formeze o elită profesorală serioasă. Efectul este atât pe orizontală, cât şi pe verticală. ”

    Hai ca esti simpatic ! Parca vad toti dinozaurii cum fac infarct peste noapte ca ai publicat tu un studiu citat de alti 5 fosti colegi de serie.
    Aplicati in izolare, indecsii de citare nu sunt altceva decat o birocratizare suplimentara, si doar una din componentele utilizate de o universitate de cercetare.
    Dar chiar presupunand ca efectul este ala scontat, marirea calitatii cercetarii (sau existenta ei, de orice culoare), pana la urma principala menire a unei universitati de stat e educatia. Calitatea cercetarii e o problema de rang superior, transata intre universitate si finantatorii granturilor. Ce intereseaza pe finantatorul locului – student sau stat – e calitatea educatiei. Ori, in conditiile in care majoritatea absolventilor romani sunt straini de cunostintele elementare ale profesiei pe care o pretind in CV, instaurarea tiraniei cercetatorilor de renume mondial e un soi de tichie de margaritar pe capul unui boschetar chel si urat mirositor.

  3. Frumos scris! Cred insa ca Dumnezeu ne fereste, ne fereste, pina ce ne nimereste. Si asta de marti incolo. :-(

    Ponta e neinduplecabil. „Mergem inainte!”

  4. am auzit-o vorbind (la TV ) pe doamna Corina Dumitrescu ;

    un curs de limba romana i-ar fi fost mai util decat cursurile pe care sustine ca le-a facut;

  5. „Sprijinirea revistelor ştiinţifice în vederea creşterii scorului relativ de influenţă”. Asta e tare :)) Probabil vrea sa cumpere proptele si ciment sa le mai sprijine putin.

    Pentru cei care nu-s din domeniu, scorul relativ de influenta este legat de numarul citarilor pe care le au articolele din revista respectiva in alte reviste din lume. Nu poti creste acest scor decat daca publici articole mai bune, de calitate, care sunt citate mai mult de altii.

  6. Felicitari pentru articol! Numirea asta e incredibila!

    Explicatia numirii dnei la conducerea ministerului eductiei o da chiar dansa: „Victor Ponta a debutat in viata academica la Universitatea Cantemir”.

  7. acum sincer… chiar sunt oameni care au crezut ca guvernarea usl va fi mai buna ca guveranrea pdl… halooooooooooooooooo oameni buni… acum 8 ani era o revolutie portocalie (impreuna cu galbeni)… pentru scimbarea rosiilor… sau mintea voastra nu mai ajunge retine atat??? acum 4 ani a fost schimbata guvernul galben pentru ca nu creste salariile cu 50% a bugetarilor…
    Acum, sincer, chiar nu av duce capul pana acolo??? chiar asa de tampiti ne considera politicienii?
    Sau chiar suntem asa de tampiti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Marius Diaconescu
Marius Diaconescu
Marius Diaconescu este lector la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. A obţinut doctoratul în istorie la Universitatea “Eötvös Loránd” din Budapesta în 2004. Specializat în istorie medievală, a iniţiat reviste, conferinţe şi centre de cercetare. În presă a luat poziţie faţă de proiectul UDMR de retrocedare a arhivelor bisericeşti, faţă de autonomia secuilor, despre regionalizare şi alte chestiuni de interes public, iar recent faţă de nominalizarea ministrului Educaţiei în cabinetul Ponta.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro