marți, martie 21, 2023

Corneliu Vadim Tudor- epitaf pentru un ceauşist

O dată cu moartea lui Corneliu Vadim Tudor, se incheie un ciclu istoric, acela al ceauşismului integral în politica românească. Virulent, xenofob şi demagogic, Vadim Tudor a fost, până la capăt, fidel unei viziuni modelate de ideile stalinismului naţional. Primul deceniu post-comunist a fost marcat de amprenta energiei contagioase pe care Vadim Tudor a ştiut să o mobilizeze, spre a da glas resentimentului ca pasiune politică.

Traiectoria post-decembristă a vadimismului, ca ideologie autarhică şi xenofobă, este inseparabilă de destinul revistei “ România Mare”. Ani de zile, coloanele ei au fost spaţiul în care s-a consacrat sinteza de insultă, calomnie şi delir conspiraţionist care a sedus pe atâţia dintre compatrioţii noştri. Înainte de declinul peremismului, “România Mare” era unul dintre reperele identitare prin care se definea un segment influent al electoratului. Ducând mai departe, în libertate şi în impunitate, programul “Săptămânii”, “ România Mare” întocmea liste ale ruşinii, denunţa, acuza, dezvăluia, interpreta lumea înconjurătoare,acţionând ca o cutie de rezonanţă în care se regăseau frustrările naţionale.

Peremismul şi Vadim Tudor au fost aliaţi redutabili şi strategici ai FSN/ PDSR. Relaţia dintre FSN/ PDSR şi PRM a fost, de la început, una de complicitate. În pofida delimitărilor verbale, peremismul a fost parte din acea coaliţie a patrulaterului roşu, graţie căreia regimul lui Ion Iliescu a putut să îşi consolideze autoritatea, în mandatul lui Nicolae Vacăroiu. Misiunea PRM a fost una precis asumată. Pe de o parte, de a ataca, frontal şi imund, opoziţia democratică şi de a demoniza minoritatea maghiară. Pe de altă parte, de a conferi respectabilitate politică FSN şi PDSR, prin simpla sa prezenţă. Alegerile prezidenţiale din 2000 sunt ilustrarea , clasică, a rolului acordat lui Vadim Tudor. Prezenţa sa în al doilea tur de scrutin a însemnat relegitimarea lui Ion Iliescu, devenit salvator al republicii şi protector al libertăţilor.

Moştenirea sa intelectuală este consacrarea unui stil al invectivei. Demagogia sa s-a întemeiat pe aceeaşi confiscare ceauşistă a tradiţiei. Naţionalismul său a fost oglindirea spiritului epopeii naţionale, regizate de Sergiu Nicolaescu. Ideea unei Securităţi patriotice, apărătoare a neamului primejduit, este una dintre temele ce revin, obsesiv, în imaginarul său. Reacţia, furibundă şi viscerală, din 2006, în momentul condamnării comunismului în parlament, este proba vitalităţii ceauşismului său impenitent.

Ascensiunea şi decăderea lui Vadim Tudor sunt o pagină din această istorie tenebroasă a pasiunilor politice româneşti. Ceea ce ce nu s-a schimbat, niciodată, este intensitatea urii din care Vadim Tudor a făcut temelia identităţii sale politice.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Un bufon. A contribuit mai la deturnarea si discreditarea unor subiecte de interes national decat la promovarea lor, si la transformarea lor in actiune politica.

  2. Cariera lui Vadim a inceput cam asa:
    Este fiica prea iubita
    A acestui brav popor
    De luceferi strajuita
    Si de steagul Tricolor
    E Elena Ceausescu
    Suflet nobil si vibrant
    Mama buna, om politic
    Si prestigios savant
    Vadim nu era posibil fara Odiosul si Sinistra si fara Iliescu, Roman, CPUN, TVR aservita FSN, ziarele Azi, Adevarul anilor 90, mineri, etc., iar Odiosul si Sinistra nu erau posibili fara Stalin si tancurile rusesti, Dej si Nicolski, tarani impuscati, elite asasinate si 40 de ani de teroare.
    Vadim a fost posibil doar pentru ca a existat o continuitate intre retelele ante- si postdecembriste.

  3. Dupa ce i-a lins ca o sluga umila pe semianalfabetii ceausesti a trecut imediat de partea uzurpatorului si asasinului acestora Ion iliescu, continuand sa tamaieze memoria fostilor stapani.
    Un caracter de o josnicie fara margini.

  4. Nu stiu daca este firesc sa scriu pentru VC ceea ce as fi scris in mod normal – sa fie iertat!

    Pentru mine VC ramane omul care a jucat in 2000 alaturi de Ilieci si a facut ca RO sa se intoarca inapoi, la obiceiuri vechi chiar daca in 2004 a primit acceptul pentru aderarea la NATO si pentru 2007 promisiunea de a intra in UE.

    In 2000 cand am facut un exerciutiu de citire si de alegere a unui viitor presedinte cu copilul meu care urma in 2004 sa voteze pentru prima data am primit cel mai tare comentariu: „”VC este nebun!”. Oare cum putea un copil la 14 ani sa dea acest verdict si adultii sa nu vada acest lucru?

    Reintrarea in scena a lui VC dupa 1990 a fost facuta de cei care vroiau sa ramanem asa cum am fost odata. Un cilcu nu se incheie cand vor unii sau altii – un ciclu se incheie cand o multime critica de oameni inteleg si isi aleg rational drumul spre viitor. Poate ca acum putem alege rational ceea ce vrem sa facem si sa pornim hotarati spre aceea destinatie. Sper si imi doresc, dar pot sa stiu exact cand se va declansa resortul decuplarii hotarate de trecutul comunist?

    Se incheie un capitol odata cu intrarea in liniste a lui VC, dar, din pacate, inca sunt multi care pastreaza linia dura sustinuta de acesta. Pe ei nu ii iert si nu ii scutesc de comentarii – cel putin atat cat ei sunt vii ei si persoana mea de asemenea.

    • Sper ca n-a intrat in ” liniste” ci, asa cum gandeau si Tovarasul si Tovarasa, mai marii securimii din timpurile inca prezente, ci a trecut in nefiinta.

  5. Pentru mine, CV Tudor este cel care a tras sforile justitiei pentru a musamaliza o tripla crima in care ii era implicata nevasta.
    Iar restul chiar nu mai conteaza!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro